ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 FEB 2024 5:30PM by PIB Bhubaneswar
ହର ହର ମହାଦେବ!
ମଞ୍ଚରେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଜୀ, ବନାସ ଡାଏରୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶଙ୍କରଭାଇ ଚୌଧୁରୀ, ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ରାଜ୍ୟ ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ କାଶୀର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି।
ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ କାଶୀ ମାଟିରେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ବନାରସ ନଆସେ, ମୋର ହୃଦୟ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆପଣମାନେ ମୋତେ ବନାରସରୁ ସାଂସଦ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ଦଶ ବର୍ଷରେ ବନାରସ ମୋତେ ବନାରସୀ କରିଛି।
ଭାଇ ​​ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ଆମକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା, କାଶୀର ନିରନ୍ତର ନବୀକରଣ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି। ଆଜି, ୧୩,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭୂମିପୂଜନ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କାଶୀର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମେତ ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଏଥିରେ ରେଳ, ସଡ଼କ, ବିମାନବନ୍ଦର, ପଶୁପାଳନ, ଶିଳ୍ପ, କ୍ରୀଡା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁଁ ବନାରସ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଆଜି ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି କାଶୀ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ କିଛି ଭଲ ଘଟେ, ତେବେ ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗିବା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ। ଆଜି, ମୋର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବ ସାଥୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଗତକାଲି ରାତିରେ, ମୁଁ ବାବତପୁରରୁ ସଡ଼କ ପଥରେ ବିଏଲଡବ୍ଲୁ ଗେଷ୍ଟ ହାଉସକୁ ଆସିଥିଲି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବନାରସ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ଫୁଲୱାରିଆ ଫ୍ଲାଏଓଭରର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଏହି ଫ୍ଲାଏଓଭର ବନାରସ ପାଇଁ କେତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଲଟିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଯଦି କାହାକୁ ବିଏଲଡବ୍ଲୁ ରୁ ବାବତପୁର ଯିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ସେମାନେ ପ୍ରାୟ ୨-୩ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ଘରୁ ବାହାରି ଯାଉଥିଲେ। ମାଣ୍ଡୁୱାଡିହରୁ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିଲା, ତା'ପରେ ମହମୁରଗଞ୍ଜ, କ୍ୟାଣ୍ଟ, ଚୌକାଘାଟ, ନାଦେସରରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ବିମାନରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଯିବା ଅପେକ୍ଷା ବିମାନ ଧରିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିବ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଫ୍ଲାଏଓଭର ଏଥର ଅଧା ହୋଇଯାଇଛି।
ଏବଂ ଗତକାଲି ରାତିରେ, ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ସେଠାକୁ ଯାଇ ସବୁକିଛି ଦେଖିଲି, ଏହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଲି। ମୁଁ ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ସେଠାକୁ ଚାଲିଗଲି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବନାରସରେ ବିକାଶର ଗତି ବହୁ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। ବନାରସର ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ ସୁଟିଂ ରେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବନାରସ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ବନାସ ଡେରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଯାଇଥିଲି। ସେଠାରେ, ମୋତେ ଅନେକ ପଶୁପାଳକ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଆମେ ୨-୩ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଚାଷୀ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶୀ ପ୍ରଜାତିର ଗିର୍ ଗାଈ ଯୋଗାଇଥିଲୁ। ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଚାଷୀ-ଗୋପାଳକମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଜାତିର ଦେଶୀ ଗାଈ ସହିତ ସୂଚନା ଏବଂ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏଠାରେ ଗିର୍ ଗାଈଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ତିନିଶହ ପଚାଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ମୋତେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ସାଧାରଣ ଗାଈ ୫ ଲିଟର କ୍ଷୀର ଦେଉଥିଲା, ଏବେ ଏକ ଗିର୍ ଗାଈ ୧୫ ଲିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷୀର ଦେଉଛି। ମୋତେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରରେ ଏପରି ଏକ ମାମଲା ଘଟିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ଗାଈ ୨୦ ଲିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷୀର ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହି ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରତି ମାସରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ଏବେ, ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ 'ଲଖପତି ଦିଦି' ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ପ୍ରେରଣା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବନାସ ଡେରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ସେତେବେଳେ ମୁଁ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲି, ଯେଉଁଥିରେ ବାରାଣସୀ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛି। ଆଜି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି - ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ବନାସ ଡେରୀ ଉପଯୁକ୍ତ ନିବେଶ ସହିତ କିପରି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ତାହାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ। ବର୍ତ୍ତମାନ ବନାସ ଡେରୀ ବାରାଣସୀ, ମିର୍ଜାପୁର, ଗାଜିପୁର ଏବଂ ରାୟବରେଲି ଜିଲ୍ଲାର ପଶୁପାଳକଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଲିଟର କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ କରୁଛି।
ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ, ବାଲିଆ, ଚନ୍ଦୌଲି, ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଜୌନପୁର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପଶୁପାଳକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ, ବାରାଣସୀ, ଜୌନପୁର, ଚନ୍ଦୌଲି, ଗାଜିପୁର ଏବଂ ଆଜମଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାର ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ଦୁଗ୍ଧ ବଜାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ଯଦି ପଶୁପାଳକଙ୍କଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୀର ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀ-ପଶୁପାଳକ ପରିବାର ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଚାଷୀ-ପଶୁପାଳକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଜାତି ପଶୁ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଚାରା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ବନାସ କାଶୀ ସଂକୁଳ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହି ସଂକୁଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଉଛି। କ୍ଷୀର, ବଟରମିଲ୍କ, ଦହି, ଲସି, ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍, ପନିର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସ୍ଥାନୀୟ ମିଠା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଏସବୁ ତିଆରି ହେବ, ସେତେବେଳେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିକ୍ରୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ବନାରସର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମିଠା ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। କ୍ଷୀର ପରିବହନ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟବସାୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ। ପଶୁଖାଦ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟବସାୟ, ସ୍ଥାନୀୟ ବିତରକଙ୍କ ପରିସର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହା ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ବନାସ ଡେରୀର କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଆମର ବରିଷ୍ଠ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିବେଦନ କରୁଛି। ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣମାନେ କୌଣସି ପୁରୁଷ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ନ ଦେଇ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ କ୍ଷୀର ପାଇଁ ଟଙ୍କା ପଠାନ୍ତୁ। ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା କହୁଛି ଯେ ଏହା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରେ। ପଶୁପାଳନ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଜଡିତ। ଏହା ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ। ପଶୁପାଳନ ମଧ୍ୟ ଛୋଟ ଚାଷୀ ଏବଂ ଭୂମିହୀନ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା। ସେଥିପାଇଁ ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର କେବଳ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁନାହିଁ ବରଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାର ପ୍ରଦାନକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛି। ଆମେ ଗୋପାଳନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଗୋବର ଏବଂ କ୍ଷୀରରୁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସାର ଉତ୍ପାଦକ ହୋଇପାରିବେ। ଆମର ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ଗୋବରରୁ ବାୟୋ-ସିଏନଜି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଜୈବିକ ସାର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି। ଏହା ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଧାରା ପୂର୍ବରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଜି, ଗୋବର ଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପଚୟ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଗୋବରରୁ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବାୟୋ-ସିଏନଜି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି। ଏହା କେବଳ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଅପଚୟରୁ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାଶୀ ଦେଶରେ ଅଳିଆକୁ ସୁନାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଆଜି, ଏଠାରେ ଏପରି ଆଉ ଏକ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସହରରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ୬୦୦ ଟନ୍ ଅଳିଆକୁ ପ୍ରତିଦିନ ୨୦୦ ଟନ୍ କୋଇଲାରେ ପରିଣତ କରିବ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯଦି ଏହି ଅଳିଆକୁ ନିରନ୍ତର କୌଣସି କ୍ଷେତରେ ପକାଯାଏ, ତେବେ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ଅଳିଆ ପାହାଡ଼ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। କାଶୀରେ ସ୍ୱେରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାମ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳକମାନେ ସର୍ବଦା ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଆସିଛନ୍ତି। ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ସରକାର ଆଖୁର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି 340 ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ପଶୁପାଳକ ବୀମା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆଖୁ ଦେୟ ପାଇଁ ଚାପ ପକାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହା ବିଜେପି ସରକାର। କେବଳ ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରାପ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉନାହିଁ, ବରଂ ଫସଲର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ’ (ବିକଶିତ ଭାରତ) ନିର୍ମାଣ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ (ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାରତ) ର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ। ବାହାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ କରି ବିକ୍ଷିତ ଭାରତନିର୍ମାଣ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏହା ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଏବଂ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପାର୍ଥକ୍ୟ। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଶକ୍ତି ଜାଗ୍ରତ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଛୋଟ ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ, କାରିଗର, କାରିଗର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ଜିଦ୍ ଧରିଥାଏ, ତାହା ସେହି ବୁଣାକାର, ସେହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଯେଉଁମାନେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ଟିଭିରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ। ମୋଦି ନିଜେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି।
ଆଜି ମୋଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଚାଷୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଖଦି କିଣିବାକୁ, ଖଦି ପିନ୍ଧିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରେ, ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ଖଦି ପିନ୍ଧୁଥିବା ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବଜାର ସହିତ ଯୋଡେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶରେ ତିଆରି ଖେଳଣା କିଣିବା ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ଏହା ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଖେଳଣା ତିଆରି କରୁଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ମୁଁ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ, ଆମର MSME ଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କହେ, ‘ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ’ (ନିଜର ଦେଶ ଦେଖନ୍ତୁ), ମୁଁ ଆମ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ କାଶୀରେ ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱନିଯୁକ୍ତି କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୧୨ କୋଟି ଲୋକ କାଶୀ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହା ଦୋକାନୀ, ଢାବା ମାଲିକ, ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତା, ରିକ୍ସା ଚାଳକ, ଫୁଲ ବିକ୍ରେତା, ଡଙ୍ଗା ଚାଳକ ଏବଂ ଏଠାରେ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ। କାଶୀ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ପାଇଁ ଛୋଟ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବିମାନ ପାଇଁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା କାଶୀ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପରିବାରବାଦ, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ବିକାଶରେ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇଛି। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ୟୁପିକୁ ଏକ ବିମାରୁ (ରୋଗୀ) ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି, ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଚୋରି କରି ନେଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ୟୁପି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ୟୁପିର ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ରଚନା କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ରାଜବଂଶମାନେ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି? ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। କଂଗ୍ରେସ ରାଜପରିବାରର ବଂଶଧର କହୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣ ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ, କଂଗ୍ରେସ ରାଜପରିବାରର ବଂଶଧର କାଶୀ ଭୂମି ବିଷୟରେ କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି - ସେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀର ଯୁବକମାନେ, ୟୁପିର ଯୁବକମାନେ, ନିଶାଗ୍ରସ୍ତ। ଏହା କି ପ୍ରକାରର ଭାଷା?
ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ମୋଦିଙ୍କୁ ଅଭିଶାପ ଦେଇ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ବିତାଇଥିଲେ, ଏବେ ସେମାନେ ୟୁପିର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ, ମୋ କାଶୀର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିଜର ହତାଶା ବାହାର କରୁଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ହୋଶ ହରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନେ କାଶୀର ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ୟୁପିର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଶାଗ୍ରସ୍ତ ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି। ଓଃ, ନିର୍ଦ୍ଦୟ ରାଜବଂଶ, କାଶୀ ଏବଂ ୟୁପିର ଯୁବକମାନେ ଏକ 'ବିକ୍ସିଟ୍ ୟୁପି' (ବିକଶିତ ୟୁପି) ନିର୍ମାଣରେ ନିୟୋଜିତ, ସେମାନଙ୍କର ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ଲେଖିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ଆଇଏନଡିଆଇ ମେଣ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ୟୁପିର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଅପମାନ କେହି ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ହେଉଛି କଠୋର ରାଜବଂଶର ବାସ୍ତବତା। ଏହି ରାଜବଂଶମାନେ ସର୍ବଦା ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ଭୟ କରନ୍ତି, ଯୁବ ପ୍ରତିଭାକୁ ଭୟ କରନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସାଧାରଣ ଯୁବକମାନେ ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁଠି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବେ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦିନରାତି ନିରନ୍ତର ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି। ଆଜିକାଲି, ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୋଧ ଏବଂ ହତାଶାର ଆଉ ଏକ କାରଣ ଅଛି। ସେମାନେ କାଶୀ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟାର ନୂତନ ମୁହଁକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଦେଖନ୍ତୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷଣରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ କିପରି କଥା କୁହନ୍ତି। ସେମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କ ଶବ୍ଦରେ ଆକ୍ରମଣ କରନ୍ତି। ମୁଁ ଜାଣି ନଥିଲି ଯେ କଂଗ୍ରେସ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ପ୍ରତି ଏତେ ଘୃଣା କରେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସେମାନେ ନିଜ ପରିବାର ଏବଂ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବାହାରେ ଦେଖିପାରନ୍ତି ନାହିଁ; ଏହା ବାହାରେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରିପାରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନରେ ​​ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ ଏକ ବଡ଼ ଶୂନ୍ୟ ହୁଏ, ସେମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ଗାଳି ଦିଅନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏହି ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ - ଏହା ବନାରସ, ଏଠାରେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ଏଠାରେ,ଆଇଏନଡିଆଇ ମେଣ୍ଟ କାମ କରିବ ନାହିଁ। କେବଳ ବନାରସ ନୁହେଁ... ସମଗ୍ର ୟୁପି ଏହା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି। ଉତ୍ପାଦ ସମାନ, କିନ୍ତୁ ପ୍ୟାକେଜିଂ ନୂତନ। ଏଥର, ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ଜମାକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ବହୁତ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ସମଗ୍ର ଦେଶର ମନୋଭାବ ସମାନ - ଏଥର, ଏନଡିଏ ୪୦୦ (ସିଟ୍) ଅତିକ୍ରମ କରିବ। ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି - ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧୦୦ % ଲାଭ ମିଳିବ। ମୋଦୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂତୃପ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛନ୍ତି, ତେଣୁ ୟୁପି ମଧ୍ୟ ମୋଦୀଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଆସନ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏଥର, ୟୁପି ତାର ସମସ୍ତ ଆସନ ଏନଡିଏକୁ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋଦିଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର କ୍ଷମତାର ସବୁଠାରୁ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି, ସମାଜ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଂସ୍କୃତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ଉଠି ୫ମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ହେବ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ସବୁକିଛି ଡିଜିଟାଲ୍ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି, ଆପଣ ଚାରି ଲେନ୍, ଛଅ ଲେନ୍, ଆଠ ଲେନ୍ ସହିତ ପ୍ରଶସ୍ତ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଅମୃତ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଛି, ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତ। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏପରି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆହୁରି ଗତି ଆସିବ, ଦେଶ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ଭାରତର ପୂର୍ବ ଭାଗ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ'ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ହୋଇଯିବ ବୋଲି ମୋଦି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି। ବାରାଣସୀରୁ ଔରଙ୍ଗାବାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଏହା ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ସେତେବେଳେ ୟୁପି ଏବଂ ବିହାର ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ। ବାରାଣସୀ-ରାଞ୍ଚି-କୋଲକାତା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ଏବଂ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ବାରାଣସୀରୁ କୋଲକାତା ଯାତ୍ରା ପ୍ରାୟ ଅଧା ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୟୁପି ଏବଂ କାଶୀର ବିକାଶରେ ନୂତନ ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ଯୋଡାଯିବ। ତା'ପରେ କାଶୀର ଲୋକମାନେ କାଶୀ ରୋପୱେ ଭଳି ଆଧୁନିକ ପରିବହନ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ବିମାନବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ହେବ। କାଶୀ କେବଳ ୟୁପିର ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ରୀଡା ସହର ହେବ। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମୋର କାଶୀ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଅଭିଯାନକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କାଶୀରେ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କାଶୀରେ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ଏହା ୟୁପିର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଆମର ସାଥୀ ବୁଣାକାର, ଆମର କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମେ କାଶୀକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେଇଛୁ। ଏବେ, ଏକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ବିଏଛୟୁରେ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଏଜିଂ ସହିତ, ୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ମେସିନ୍ ଏବଂ ଉପକରଣ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସୁପର-ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଆସୁଥିବା ରୋଗୀମାନଙ୍କର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ସହଜ କରିବ। କାଶୀର ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଜୈବ ଚିକିତ୍ସା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସୁବିଧା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ କାଶୀ, ୟୁପି ଏବଂ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ଅଟକିବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକାଠି ହେବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଯଦି ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଏତେ ଭରସା ଅଛି, ତେବେ ଏହା ପଛରେ ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମୀୟତା ଏବଂ ବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଛି। ପୁଣି ଥରେ, ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ! ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ -
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ହର ହର ମହାଦେବ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying, inauguration, dedication of various projects to the nation in Varanasi, Uttar Pradesh
23 FEB 2024 5:30PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
On the stage, we have the Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, my colleague from the Union Cabinet, Shri Mahendra Nath Pandey ji, Deputy Chief Minister Shri Brajesh Pathak ji, Chairman of Banas Dairy Shankarbhai Chaudhary, State President of the Bharatiya Janata Party Shri Bhupendra Chaudhary ji, other ministers of the state, representatives, and my brothers and sisters from Kashi.
Once again, I have got the opportunity to be amongst you on the soil of Kashi. As long as I don’t come to Banaras, my heart is not content. Ten years ago, you made me the Member of Parliament from Banaras. Now, Banaras has made me Banarasi in these ten years.
Brothers and sisters,
You all have come in such large numbers to bless us. This sight moves us deeply. Through your hard work, the campaign to constantly renew Kashi is ongoing. Today, inauguration and ground breaking ceremonies have been held for development projects worth more than 13,000 crores. These projects will not only accelerate the development of Kashi but also of Eastern India, including Purvanchal. It includes projects related to rail, road, airports, animal husbandry, industry, sports, skill development, health, cleanliness, spirituality, tourism, LPG gas, and various other sectors. Numerous jobs will be created for Banaras and the entire Purvanchal region due to these projects. Today, several projects related to the birthplace of Sant Ravidas ji have also been inaugurated. I congratulate all of you for these projects.
Friends,
If anything good happens in Kashi and Purvanchal, it is very natural for me to feel happy. Today, a large number of my young companions have also come here. Last night, I came to the BLW Guest House from Babatpur by road. A few months ago, when I came to Banaras, I had inaugurated the Phulwaria Flyover. It is evident how much of a boon this flyover has become for Banaras. Earlier, if someone had to go from BLW to Babatpur, they would leave home almost 2-3 hours in advance. The traffic would start from Manduwadih, then at Mahmoorganj, at Cantt, at Chaukaghat, at Nadesar, meaning it would take more time to catch a flight than to go to Delhi by flight. But this flyover has cut this time in half.
And last night, I specially went there and saw everything, took note of its arrangement. I walked there late at night. In these past 10 years, the speed of development in Banaras has increased manifold. Just a while ago, the inauguration of the first phase of work at Sigra Stadium has happened. A modern shooting range has also been inaugurated for the young athletes of Banaras. This will greatly benefit the youth athletes of Banaras and this region.
Friends,
Before coming here, I went to the Banas Dairy plant. There, I got the opportunity to talk to many livestock sisters. We had provided indigenous breed Gir cows to these farmer families 2-3 years ago. The purpose was to provide information and benefit to farmers-cattle rearers with better breeds of indigenous cows in Purvanchal. I have been told that the number of Gir cows here has reached close to around three hundred and fifty. During my conversation with them, our sisters also told me that earlier, where a normal cow used to give 5 litres of milk, now a Gir cow gives up to 15 litres of milk. I was also told that there has been a case in one family where a cow has started giving up to 20 litres of milk. As a result, these sisters are earning thousands of rupees extra every month. Now, our sisters are also becoming ‘Lakhpati Didis’. And this is a great inspiration for the 10 crore sisters associated with the self-help group across the country.
Friends,
I inaugurated the Banas Dairy plant two years ago. At that time, I gave the guarantee to all the livestock keepers and dairy farmers of Purvanchal, including Varanasi, that this project would be completed swiftly. Today, Modi's guarantee is before you. And that's why people say - Modi's guarantee means the guarantee of fulfilment. Banas Dairy is an excellent example of how employment opportunities are created with proper investment. Currently, Banas Dairy is collecting approximately 2 lakh litres of milk from livestock keepers in Varanasi, Mirzapur, Ghazipur, and Raebareli districts.
With the commencement of this plant, lakhs of livestock keepers in Ballia, Chandauli, Prayagraj, Jaunpur, and other districts will also benefit. Through this project, dairy markets will be established in more than a thousand villages in Varanasi, Jaunpur, Chandauli, Ghazipur, and Azamgarh districts. If more milk from livestock is sold at a higher price, then every farmer-livestock family is bound to earn more. This plant will also raise awareness among farmers-livestock keepers about better breeds of animals and better fodder, and provide training.
Friends,
Not only this, Banas Kashi Sankul will also create thousands of new job opportunities. Employment will be generated in various fields. It is estimated that more than 3 lakh farmers' income will increase in the entire region through this Sankul. Besides milk, buttermilk, yogurt, lassi, ice cream, paneer, and various types of local sweets will also be made. When all this is made, then those who sell them will also get employment. This plant will play a significant role in ensuring Banaras' famous sweets to every corner of the country. Many people will find employment in the business related to milk transportation as well. The scope of animal feed-related businesses, local distributors will also increase. This will also create many jobs.
Friends,
Amidst these efforts, I also appeal to our senior colleagues associated with Banas Dairy's operations. I would like you to send the money for milk directly to the accounts of our sisters through digital means, without giving money to any male member. My experience says that this yields excellent results. Livestock rearing is a sector in which our sisters are most involved. This is a significant means of making our sisters self-reliant. Livestock rearing is also a significant support for small farmers and landless families. That's why the double-engine government is giving so much emphasis to the livestock and dairy sector.
Friends,
Our government is not only working to make the farmer an energy provider but is also now working to make the farmer a fertilizer provider. We are providing earning opportunities to livestock keepers from cow dung as well as milk so that they become fertilizer producers. Our dairy plants are producing bio-CNG from cow dung, and work is underway to provide organic fertilizers to farmers at a low cost. This will further strengthen organic farming. The trend of natural farming along the banks of the Ganges is already increasing. Today, under the Gobar Dhan scheme, biogas and bio-CNG are being produced from cow dung, along with other waste materials. This not only ensures cleanliness but also earns money from waste.
Friends,
Kashi is emerging as a model in the country for converting waste into gold. Today, another such plant has been inaugurated here. This plant will convert 600 tons of waste generated from the city into 200 tons of charcoal daily. Imagine, if this waste were continuously dumped in some field, how huge a mountain of garbage it would create. Many works have been done to improve the sewage system in Kashi.
Friends,
Farmers and livestock keepers have always been the top priority of the BJP government. Just two days ago, the government increased the minimum support price for sugarcane to Rs. 340 per quintal. Keeping the interests of the livestock keepers in mind, the livestock insurance program has also been made easier. Remember the situation in Purvanchal during the previous government when it used to be prodded for sugarcane payment. But now, this is the BJP government. Not only are the dues of farmers being paid, but also the prices of crops are being increased.
Brothers and sisters,
The construction of a ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat) will be based on the strength of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant Bharat). ‘Viksit Bharat’ cannot be built by importing every commodity from outside. This is the biggest difference between the approach of the previous governments and our government. ‘Aatmanirbhar Bharat’ will only be possible when every small power of the country is awakened, when assistance is provided to small farmers, livestock keepers, artisans, craftsmen, and small entrepreneurs. That's why I remain vocal for local. And when I insist on being vocal for local, it is the promotion of those weavers, those small entrepreneurs who cannot afford to advertise in newspapers and on TV by spending lakhs of rupees. Modi himself promotes such companions who produce local products.
Today Modi is the ambassador of every small farmer and every small entrepreneur. When I urge the people to buy khadi, wear khadi, I connect the khadi-wearing sisters in every village with the market. When I talk about buying toys made in the country, it improves the lives of families making toys from generations. When I talk about Make in India, I strive to elevate the capabilities of these small and cottage industries, our MSMEs. When I say, ‘Dekho Apna Desh’ (see your own country), I promote tourism in our own country.
We are experiencing how local employment and self-employment are increasing in Kashi. Since the reconstruction of Vishwanath Dham, nearly 12 crore people have come to Kashi. This has increased the employment of shopkeepers, dhaba owners, street vendors, rickshaw pullers, flower sellers, boatmen, and everyone here.
Today marks a new beginning. The plan for small electric planes for Kashi and Ayodhya has started. This will enhance the experience of pilgrims visiting Kashi and Ayodhya.
Brothers and sisters,
Decades of nepotism, corruption, and appeasement have held Uttar Pradesh back in development. Previous governments turned UP into a BIMARU (sick) state, stealing the future of its youth. But today, as UP is changing, as the youth of UP are scripting their new future, what are these dynasts doing? I am amazed to hear their words. The scion of the Congress royal family is saying, and you will be shocked to hear, what the scion of the Congress royal family is saying about the land of Kashi -- he is saying that the youth of Kashi, the youth of UP, are addicted. What kind of language is this?
While they spent two decades cursing Modi, now, they are taking their frustration out on the youth of UP, the youth of my Kashi. Those who have lost their senses are calling the children of Kashi, the youth of UP, addicted. Oh, blatant dynasts, the youth of Kashi and UP are engaged in building a ‘Viksit UP’ (Developed UP), working hard to script their prosperous future. The insult of the youth of UP by the INDI Alliance will not be forgotten by anyone.
Friends,
This is the reality of hardcore dynasts. These dynasts are always afraid of the youth power, afraid of youth talent. They think that if ordinary youth get opportunities, they will challenge them everywhere. They prefer those who constantly praise them day and night. Nowadays, there is another reason for their anger and frustration. They don't like the new face of Kashi and Ayodhya. Look at how they talk about the Ram temple in their speeches. How they attack with their words. I didn't know that Congress had so much hatred for Lord Shri Ram.
Brothers and sisters,
They cannot see beyond their family and their vote bank; cannot think beyond that. That's why they come together during every election, and when the result is a big zero, they separate, hurling abuses at each other. But these people don't know -- this is Banaras, here everybody is aware. Here, the INDI alliance won't work. Not just Banaras... the entire UP knows about it. The product is the same, but the packaging is new. This time, they will have to struggle a lot just to save their security deposits.
Friends,
Today, the mood of the whole country is the same - this time, NDA will cross 400 (seats). It is Modi’s guarantee -- every beneficiary will get 100% benefit. Modi is giving guarantee of saturation of beneficiaries, so UP has also decided to give all seats to Modi. This means that this time, UP is going to give all its seats to NDA.
Brothers and sisters,
Modi's third term is going to be the most vibrant phase of Bharat’s capabilities in the world. During this time, every sector, from the country’s economy, society, defence to culture will reach new heights. In the last 10 years, Bharat has risen from 11th place to become the 5th largest economic power. In the next 5 years, Bharat will become the third-largest economic powerhouse in the world.
In the last 10 years, you have seen that everything has become digital in the country. Today, you are seeing wide roads with four lanes, six lanes, eight lanes and modern railway stations. Modern trains like Vande Bharat, Amrit Bharat and Namo Bharat are running so fast, this is the new Bharat. In the coming 5 years, there will be even more speed in such development works, the country is going to witness transformation.
Modi has given the guarantee that the eastern part of Bharat, which was deprived of development, will become the growth engine of ‘Viksit Bharat’. The first phase of the six-lane highway from Varanasi to Aurangabad is complete. When this is completed in the next 5 years, then UP and Bihar will benefit greatly. The Varanasi-Ranchi-Kolkata Expressway will reduce the distance and time between Bihar, Jharkhand, and West Bengal. The journey from Varanasi to Kolkata will be reduced by about half in the future.
Friends,
In the coming 5 years, new dimensions will also be added to the development of UP and Kashi. Then the people of Kashi will be able to use modern transportation like the Kashi Ropeway. The capacity of the airport will be many times more. Kashi will not only be an important sports city of UP but of the entire country. In the coming 5 years, my Kashi will give more impetus to the Made in India, ‘Aatmanirbhar Bharat’ campaigns. In the coming 5 years, investment and employment, skill and employment will play the role of its hub in Kashi.
In the coming 5 years, the National Institute of Fashion Technology campus in Kashi will be ready. This will provide many opportunities for skill and employment for the youth of UP. This will also make it easy to provide new technology and new skills to our fellow weavers, our artisans.
Friends,
In the past decade, we have given Kashi a new identity as a hub for health and education. Now, a new medical college is also going to be a part of it. Along with the National Centre for Ageing at BHU, several diagnostic machines and equipment costing 35 crore rupees have also been set up. This will make it easier to diagnose patients coming to the super-specialty hospital. A new facility will soon be ready for the disposal of biomedical waste from hospitals in Kashi.
Friends,
We must not let the rapid development of Kashi, UP and the country come to a halt. It is time for every resident of Kashi to come together. If the country and the world have so much confidence in Modi's guarantee, then there is your affinity and Baba's blessings behind this. Once again, congratulations to all of you for the new projects! Say it with me -
Bharat Mata ki- Jai!
Bharat Mata ki- Jai!
Bharat Mata ki- Jai!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.