প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী মে ২৯ অমসুং মে ৩০ দা সিক্কিম, নোংচুপ বেঙ্গল, বিহার অমসুং উত্তর প্রদেসতা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রীনা “Sikkim@50: চাউখৎপগা পান্দমগা উনফম অমসুং মহৌশানা চাউখৎপা য়োকখৎপা” শরুক য়াগনি
প্রধান মন্ত্রীনা নোংচুপ বেঙ্গলগী অলিপুদুয়ার জিলাদা অনিপুরদুয়ার অমসুং কুচ বেহার জিলাশিংদা সিতি গ্যাস দিষ্ট্রিব্যুসন প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী করাকাত্ত লুপা করোর ৪৮,৫২০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং মীয়ামদা কৎথোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসকী কানপুর নগরদা লুপা করোর ২০,৯০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি
28 MAY 2025 10:00AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী মে ২৯ অমসুং মে ৩০ দা সিক্কিম, নোংচুপ বেঙ্গল, বিহার অমসুং উত্তর প্রদেসতা চৎকনি।
মে ২৯ দা, প্রধান মন্ত্রী সিক্কিমদা চৎকনি অমসুং মফম অদুদা মহাক্না অয়ুক পুং ১১ রোম তাবদা “Sikkim@50: চাউখৎপগা পান্দমগা উনফম অমসুং মহৌশানা চাউখৎপা য়োকখৎপা” শরুক য়াগনি। মহাক্না সিক্কিমদা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি অমসুং থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি।
তুংদা, নুংথিলগী পুং ২:১৫ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রীনা নোংচুপ বেঙ্গলগী অলিপুদুয়ার জিলাদা অনিপুরদুয়ার অমসুং কুচ বেহার জিলাশিংদা সিতি গ্যাস দিষ্ট্রিব্যুসন প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমগনি। মখা তারকপদা, নুংথিলগী পুং ৫:৪৫ রোম তারকপদা প্রধান মন্ত্রী বিহারদা চৎকনি অমসুং পাতনা এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাগনি।
মে ৩০ গী অয়ুক পুং ১১ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী করাকাত্ত লুপা করোর ৪৮,৫২০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। মহাক্না থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি।
তুংদা, প্রধান মন্ত্রী উত্তর প্রদেসতা চৎকনি অমসুং মফম অদুদা নুংথিলগী পুং ২:৪৫ রোম তারকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসকী কানপুর নগরদা লুপা করোর ২০,৯০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি। মহাক্না থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি।
সিক্কিমদা প্রধান মন্ত্রী
রাজ্য ওইরকপগী চহি ৫০ মপুংফারকপা থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রীনা “Sikkim@50: চাউখৎপগা পান্দমগা উনফম অমসুং মহৌশানা চাউখৎপা য়োকখৎপা” শরুক য়াগনি।। “সুনাওলো, সমরিদ্ধ অমসুং সমার্থ সিক্কিম” থিমগী মখাদা চহি অমা চুপ্না তোঙান তোঙানবা থৌরমশিং পাংথোক্নবা সিক্কিম সরকারনা থৌরাং তৌরি, মসিদা সিক্কিমগী ইনাকখুল্লবা নাৎ, চৎনবী, মহৌশাগী ফজবা অমসুং মসিগী পুৱারি হরাওবা ফোঙদোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা নামজি জিলাদা লুপা করোর ৭৫০ হেনবগী ফমুং ৫০০ লৈগদবা অনৌবা দিষ্ট্রিক হোস্পিতাল অমা; গ্যালসিং জিলাগী পেল্লিংদা লৈবা শঙ্গাচোইলিংদা পেসেঞ্জর রোপৱে; গেংতোক জিলাদা শঙ্গখোলাদা অতল অমৃত উরানদা ভারত রত্ন অতল বিহারি বাজপায়গী মীতম অমসুং অতৈ কয়া য়াওরি।
রাজ্য ওইরকপা চহি ৫০ মপুংফারকপগী কম্মেমোরেতিপ শেনয়েক, সোভেনিয়র শেনয়েক অমসুং স্তাম্পসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙগনি।
নোংচুপ বেঙ্গলদা প্রধান মন্ত্রী
ভারত্ত সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন (সি জি দি) নেতৱার্ক পাকথোক-চাউথোক্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা নোংচুপ বেঙ্গলগী অলিপুদুয়ার জিলাদা অনিপুরদুয়ার অমসুং কুচ বেহার জিলাশিংদা সিতি গ্যাস দিষ্ট্রিব্যুসন প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমগনি। লুপা করোর ১০১০ হেনবগী সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন (সি জি দি) প্রোজেক্ত অসিনা য়ুমথোঙ লাখ ২.৫ হেনবা, কম্মর্সিএল এসস্তাব্লিসমেন্ত অমদি ইন্দস্ত্রী ১০০ হেনবদা পাইপ নেচরেল গ্যাস (পি এন জি) ফংহন্নবা, লোয়ননা লৈঙাক্না থম্লিবা মিনিমম ৱর্ক প্রোগ্রাম ( এম দব্লি পি) গী পরিংদা সি.এন.জি স্তেসন ১৯ লোম লিংখত্তুনা ভেহিকুলর ত্রাফিক্তা কমপ্রেস নেচরেল গ্যাস ফংহন্নবা পান্দম থম্লি‍। মসিনা লমদম অসিদা খুদোংচাবা, থাজনিংঙাই ওইবা, মহৌশাগা চুনবা, অমদি শেল চঙদবা থাউ সপ্লাই লৈহনগনি অমদি থবক পীবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি।
বিহারদা প্রধান মন্ত্রী
মে ২৯ দা, প্রধান মন্ত্রীনা পাতনা এয়রপোর্ততা অনৌবা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাগনি। অনৌবা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিল্দিং অসি লুপা করোর ১২০০ রোম চঙনা শাবনি অমসুং মসিনা চহি অমদা পেসেঞ্জর করোর ১ চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বিহতা এয়রপোর্ততা লুপা করোর ১৪১০ হেনবগী অনৌবা সিবিল ইনক্লেপগী উরেপ-উয়ুং তমগনি। বিহতা এয়রপোর্তনা পাতনা ময়াদা লাইরিক-লাইশুগী মফম অমা ওইরক্লিবা আই.আই.তি পাতনা অমসুং শাগদৌরিবা এন.আই.তি পাতনা কেম্পসকী থবক তৌগনি।
মে ৩০ দা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী করাকাত্ত লুপা করোর ৪৮,৫২০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং মীয়ামদা কৎথোক্কনি।
লমদম অসিগী পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনোৎ হাপ্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহার অমদি নোংপোক ভারত্তা ইনর্জী সিক্যুরিতী লৈহনগদবা ঔরঙ্গবাদ দিস্ত্রিক্তা লুপা করোর ২৯,৯৩০ হেন্না চঙনা শেমগৎকদবা নবিনগর সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক্ত, স্তেজ-২ (৩x৮০০ মেগাৱাত)কী উরেপ উয়ুং তমগনি। মসিনা লমদম অসোমদা ইন্দস্ত্রী চাওখৎহনগনি, থবক্কী খুদোংচাবা শেমগৎকনি, অমদি অতাবা মমলদা মৈ ফংহনগনি।
লমদম অদুগী লম্বী থোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি কন্নেক্তিবিতীদা অচৌবা ইনোৎ অমা হাপ্তুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ-১১৯এ গী পত্না-অরাহ-সাসারাম সেক্সন লেন মরিদা ওন্থোকপা, অমদি বরানসি-রাঞ্চি-কোলকতা হায়ৱে (এন.ঐচ-৩১৯বি) অমসুং রামনগর-কচ্চি দর্গাহ পরিং (এন.ঐচ-১১৯দি) লেন তরুক্তা ওন্থোকপা, অমদি বক্সার অমসুং ভরাউলি মনাক্তা অনৌবা গঙ্গা থোং অমা শাগৎপা য়াওনা লম্বী-থোংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমগনি‍। প্রোজেক্তশিং অসিনা স্তেত অসিদা লল্লোন ইতিক অমদি রিজনেল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবগা লোয়ননা অপনবা লৈতবা হায়-স্পীদ কোরিদোর শেমগৎকনি‍। মহাক্না লুপা করোর ৫,৫২০ রোমগী ওইগদবা এন.ঐচ-২২ গী পত্না-গয়া-দোভি সেক্সন লেন মরিদা ওনখৎপা, অমদি এলেভেতেদ হায়ৱে লেন মরি পাকথোকপা, অমসুং এন.ঐচ-২৭ গী গোপালগঞ্জ তাউনগী গ্রেদ ইমপ্রুভমেন্ত অমদি অতৈ প্রোজেক্ত কয়াসু শঙ্গাগনি।
লৈবাক থুংনা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা মহাক্কী খোঙফম পরিংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অতৈ প্রোজেক্ত কয়াগা লোয়ননা লুপা করোর ১৩৩০ হেন্না শেমগৎখিবা সোন নগর–মোহম্মদ গঞ্জ মরক্কী ৩শুবা রেল লাইনসু লৈবাক্কী মফমদা কৎথোক্কনি।
উত্তর প্রদেসতা প্রধান মন্ত্রী
লমদম অসিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং লম্বী-থোঙ চাউখৎনবা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি। মহাক্না লুপা করোর ২,১২০ হেনবগী কানপুর মেত্রো রেল প্রোজেক্কী চুন্নিগঞ্জ মেত্রো ষ্টেসন্দগী কানপুর সেন্ত্রেল মেত্রো ষ্টেসন সেক্সন শঙ্গাগনি। মসি অনৌবা লৈনুংগী ষ্টেসন মঙাগা লোয়ননা ষ্টেসন ১৪ য়াওরি অমসুং মসিনা সহর অসিগী মরুওইবা মফমশিং অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফমশিং মেত্রো নেতৱার্কতা য়াওহল্লগনি। মসিগী মথক্ত, প্রধান মন্ত্রীনা জি.তি রোদকী লম্বী পাকথোকপা অমসুং ফগৎহনবগী থবকসু শঙ্গাগনি।
লমদম অসিদা মৈ পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, তোঙান তোঙানবা প্রোজেকশিং পায়খৎকনি। লমদম অসিগী দরকার ওইবা মৈ ফংহন্নবা গৌতম বুদ্ধ নগর, যমুনা এক্সপ্রেসৱে ইন্দষ্ট্রিয়েল দিবলপমেন্ত ওথোরিতি(যৈদা) দা সেক্তর ২৮ দা কেভি ২২০ গী সবষ্টেসন অমা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক্না গ্রেতর নোইদাদা ইকোতেক-৮ অমসুং ইকোতেক-১০ দা লুপা করোর ৩২০ হেনবগী কেভি ১৩২ গী সবষ্টৈসনশিংসু শঙ্গাগনি।
উত্তর প্রদেসকী মৈ পুথোকপা হেনগৎহন্নবা কানপুরদা লুপা করোর ৮,৩০০ হেনবগী পানকি থর্মেল পৱার এক্সতেন্সন প্রোজেক (মেগাৱাত ৬৬০) প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগনি। মৈ ফংহনবা শিংথাবা য়ানা ফগৎহন্নবা লুপা করোর ৯,৩৩০ হেনবগী ঘাতম্পুর থর্মেল পৱার প্রোজেক্কী মেগাৱাত ৬৬০ গী য়ুনিতি অহুমসু প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কানপুরদা পানকি পৱার হাওস রেলৱে ক্রোসিং মথক্ত রেল ওভর ব্রিজ অমসুং কলয়ানপুর পানকি মন্দিরদা পানকি রোদতা পানকি ধাম ক্রোসিংসু শঙ্গাগনি। মসিনা কয়লা অমসুং থাউ পুথোক-পুশিনদা খুদোংচাবা পীদুনা পানকি থর্মেল এক্সতেন্সন প্রোজেক্তা মতেং পাংগনি অমসুং লমদম অসিগী মীয়ামদা লম্বী চিনবা হন্থহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কানপুরদা বিনগাৱান্দা লুপা করোর ২৯০ হেনবগী ৪০ এম.এল.দি (মিল্লিয়ন লিতর পর দে) তরসিয়ারি ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত শঙ্গাগনি। মসিনা লমদম অসিদা শেংদোক্লবা অমোৎপা ঈশিং অমুক হন্না শীজিন্নবা ঙমহনগনি, ঈশিং তুংশিনবা হেনগৎহনগনি অমসুং তুংকোইনা লনশিং শীজিন্নবা ঙমগনি।
লমদম অসিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং লম্বী-থোঙ চাউখৎনবা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীনা কানপুর জিলাদা উদ্যোগ চাউখৎনবা গৌরিয়া পালি মার্গ পাকথোক্নবা অমসুং ফগৎনবা; কানপুর নগর জিলাদা দিফেন্স কোরিদোরগী মখাদা প্রায়াগ্রজ হায়ৱেদগী কানপুর দিফেন্স নোদ (লেন মরি) ফাওবা নরৱাল মোদ (এ.ঐচ-১) দা শম্ননবা লম্বী পাকথোকপা অমসুং ফগৎহনবা উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং মসিনা দিফেন্স কোরিদোরগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম অয়ুস্মান বাই বন্দনা য়োজনা, নেসনেল লাইফলিহুদ মিসন অমসুং পি.এম সুর্য়াঘর মুফ বিজলি য়োজনাগী কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা সর্তিফিকেদশিং অমসুং চেকশিং য়েন্থোক্কনি।

Prime Minister's Office
PM to visit Sikkim, West Bengal, Bihar and Uttar Pradesh on 29th and 30th May
PM to participate in Sikkim@50: Where Progress meets purpose and nature nurtures growth
PM to lay the foundation stone of City Gas Distribution project in Alipurduar and Cooch Behar districts in Alipurduar, West Bengal
PM to inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple development projects worth over Rs 48,520 crore in Karakat, Bihar
PM to lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects worth around Rs 20,900 crore at Kanpur Nagar, Uttar Pradesh
28 MAY 2025 10:00AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Sikkim, West Bengal, Bihar and Uttar Pradesh on 29th and 30th May.
On 29th May, Prime Minister will visit Sikkim where he will participate in the “Sikkim@50: Where Progress meets purpose and nature nurtures growth” programme at around 11 AM. He will also lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects in Sikkim and address the gathering on the occasion.
Later, Prime Minister will visit West Bengal where he will lay the foundation stone of City Gas Distribution project in Alipurduar and Cooch Behar districts in Alipurduar at around 2:15 PM.
Further, Prime Minister will visit Bihar and inaugurate the new terminal building of Patna Airport at around 5:45 PM.
On 30th May, at around 11 AM, he will inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple development projects worth over Rs 48,520 crore in Karakat, Bihar. He will also address a public function.
Thereafter, Prime Minister will visit Uttar Pradesh where he will lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects worth around Rs 20,900 crore at Kanpur Nagar at around 2:45 PM. He will also address a public function.
PM in Sikkim
Marking 50 glorious years of Statehood, Prime Minister will participate in Sikkim@50: Where Progress meets purpose and nature nurtures growth. The Government of Sikkim has planned a year long series of activities under the theme “Sunaulo, Samriddha and Samarth Sikkim”, celebrating the essence of Sikkim’s cultural richness, tradition, natural splendour and its history.
Prime Minister will also lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects in Sikkim. Projects include a new 500-bedded District hospital worth over Rs 750 crore in Namchi district; Passenger Ropeway at Sangachoeling, Pelling in Gyalshing District; Statue of Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji at Atal Amrit Udyan at Sangkhola in Gangtok District among others.
Prime Minister will also release the Commemorative coin, souvenir coin and stamp of 50 years of Statehood.
PM in West Bengal
In a significant step towards expanding the City Gas Distribution (CGD) network in India, Prime Minister will lay the foundation stone of the CGD project in Alipurduar and Cooch Behar districts of West Bengal. The project, worth over Rs 1010 crore, aims to provide Piped Natural Gas (PNG) to more than 2.5 Lakh households, over 100 commercial establishments and industries besides providing Compressed Natural Gas (CNG) to vehicular traffic by establishing around 19 CNG stations in line with the Minimum Work Program (MWP) targets stipulated by the Government. It will provide convenient, reliable, environment-friendly and cost-effective fuel supply and create employment opportunities in the region.
PM in Bihar
On 29th May, Prime Minister will inaugurate the newly constructed passenger terminal of Patna Airport. The new terminal built at a cost of around Rs 1200 crore can handle 1 crore passengers per year. He will also lay the foundation stone of the new civil enclave of Bihta Airport worth over Rs 1410 crore. The Bihta airport will serve the town which is rapidly emerging as an educational hub near Patna, housing IIT Patna and the proposed NIT Patna campus.
On 30th May, Prime Minister will inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple development projects worth over Rs 48,520 crore in Karakat.
Boosting power infrastructure in the region, Prime Minister will lay the foundation stone for the Nabinagar Super Thermal Power Project, Stage-II (3x800 MW) in Aurangabad district worth over Rs 29,930 crore, which will aim at ensuring energy security for Bihar and eastern India. It will boost industrial growth, create job opportunities, and provide affordable electricity in the region.
In a major boost to the road infrastructure and connectivity in the region, Prime Minister will lay the foundation stone for various road projects including the Four-Laning of the Patna–Arrah–Sasaram section of NH-119A, and the Six-Laning of the Varanasi–Ranchi–Kolkata highway (NH-319B) and Ramnagar–Kacchi Dargah stretch (NH-119D), and construction of a new Ganga bridge between Buxar and Bharauli. These projects will create seamless high-speed corridors in the state along with boosting trade and regional connectivity. He will also inaugurate the four Laning of Patna – Gaya – Dobhi section of NH – 22, worth around Rs 5,520 crore and four Laning of the elevated highway and at grade improvements at Gopalganj Town on NH – 27, among others.
In line with his commitment to improving rail infrastructure across the country, Prime Minister will dedicate to the nation the 3rd Rail Line between Son Nagar – Mohammad Ganj worth over Rs 1330 crore, among others.
PM in Uttar Pradesh
Prime Minister will lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects aimed at boosting the region's infrastructure and connectivity. He will inaugurate the Chunniganj Metro Station to Kanpur Central Metro Station section of Kanpur Metro Rail Project worth over Rs 2,120 crore. It will include 14 planned stations with five new underground stations integrating key city landmarks and commercial hubs into the metro network. Additionally, he will also inaugurate road widening and strengthening work of G.T. Road.
In order to boost power generation capacity in the region, multiple projects will be undertaken. Prime Minister will lay the foundation stone of a 220 kV substation in Sector 28 at Yamuna Expressway Industrial Development Authority (YEIDA), Gautam Buddh Nagar to meet the growing energy demands of the region. He will also inaugurate 132 kV Substations worth over Rs 320 crore at Ecotech-8 and Ecotech-10 in Greater Noida.
Prime Minister will inaugurate a 660 MW Panki Thermal Power Extension Project in Kanpur worth over Rs 8,300 crore enhancing Uttar Pradesh's energy capacity. He will also inaugurate three 660 MW units of Ghatampur Thermal Power Project worth over Rs 9,330 crore bolstering the power supply significantly.
Prime Minister will also inaugurate Rail over bridges over Panki Power House Railway Crossing and over Panki Dham Crossing on Panki Road at Kalyanpur Panki Mandir in Kanpur. It will support the Panki Thermal Power Extension Project's logistics by facilitating coal and oil transport while also alleviating traffic congestion for the local population.
Prime Minister will inaugurate 40 MLD (Million Liters per Day) Tertiary Treatment Plant at Bingawan in Kanpur worth over Rs 290 crore. It will enable the reuse of treated sewage water, promoting water conservation and sustainable resource management in the region.
In a major boost to road infrastructure in the region, Prime Minister will lay the foundation stone for widening and strengthening of Gauria Pali Marg for industrial development in Kanpur Nagar District; and widening and strengthening of road to connect Narwal Mode (AH-1) on Prayagraj Highway to Kanpur Defence Node (4 lane) under Defence Corridor in Kanpur Nagar District which will significantly improve connectivity for the Defence Corridor, enhancing logistics and accessibility.
Prime Minister will also distribute certificates and cheques to the beneficiaries of PM Ayushman Vay Vandana Yojna, National Livelihood Mission and PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana.