Prime Minister's Office
Prime Minister expresses gratitude to people as he enters 25th year of serving as head of a government
PM recalls taking oath as Gujarat Chief Minister in 2001
PM shares mother’s advice to always work for the poor and never take a bribe
PM recounts Gujarat’s transformation from drought-prone state to a powerhouse of good governance
PM reaffirms commitment to work harder to realise the dream of a Viksit Bharat
07 OCT 2025 10:52AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has expressed gratitude to the people of India as he enters the 25th year of serving as the head of a government. Recalling his journey since taking oath as the Chief Minister of Gujarat on this day in 2001, the Prime Minister said that it has been his constant endeavour to improve the lives of people and contribute to the progress of the nation.
The Prime Minister said that he was entrusted with the responsibility of being Gujarat’s Chief Minister in very testing circumstances. The state was suffering due to a massive earthquake that year and had also faced a super cyclone, successive droughts and political instability in the preceding years. He said these challenges strengthened the resolve to serve people and rebuild Gujarat with renewed vigour and hope.
Shri Modi remembered his mother’s words when he took oath as Chief Minister, that he should always work for the poor and never take a bribe. He said he had assured people that whatever he does will be with the best intent and inspired by the vision to serve the very last person in the queue.
Reflecting on his tenure in Gujarat, the Prime Minister said that at the time, people believed the state could never rise again. Farmers complained of lack of power and water, agriculture was in the doldrums and industrial growth was stagnant. He said that through collective effort, Gujarat transformed into a powerhouse of good governance. The state, once drought-prone, became a top performer in agriculture, trading expanded into manufacturing and industrial capacities, and social as well as physical infrastructure received a boost.
The Prime Minister said that in 2013, he was given the responsibility of being the Prime Ministerial candidate for the 2014 Lok Sabha elections, when the nation was witnessing a crisis of trust and governance. He said the people of India gave a thumping majority to his alliance and an absolute majority to his Party, ushering in an era of renewed confidence and purpose.
The Prime Minister noted that over the last 11 years, India has achieved many transformations. Over 25 crore people have been lifted out of poverty, and the country has emerged as a bright spot among major global economies. He said that people across India, especially Nari Shakti, Yuva Shakti and hardworking Annadatas, have been empowered through path-breaking efforts and reforms.
He added that the popular sentiment today is to make India Aatmanirbhar across all sectors, reflected in the call of ‘Garv Se Kaho, Yeh Swadeshi Hai.’
Reiterating his gratitude to the people of India for their continuous trust and affection, the Prime Minister said that to serve the nation is the highest honour. Guided by the values of the Constitution, he reaffirmed his commitment to work even harder to realise the collective dream of a Viksit Bharat.
In a series of X post, the Prime Minister said;
“On this day in 2001, I took oath as Gujarat’s Chief Minister for the first time. Thanks to the continuous blessings of my fellow Indians, I am entering my 25th year of serving as the head of a Government. My gratitude to the people of India. Through all these years, it has been my constant endeavour to improve the lives of our people and contribute to the progress of this great nation that has nurtured us all.”
“It was in very testing circumstances that my Party entrusted me with the responsibility of being Gujarat CM. The state was suffering due to a massive earthquake in the same year. The preceding years had witnessed a super cyclone, successive droughts and political instability. Those challenges strengthened the resolve to serve people and rebuild Gujarat with renewed vigour and hope.”
“When I took oath as Chief Minister, I remember my Mother telling me - I do not have much understanding of your work but I only seek two things. First, you will always work for the poor and second, you will never take a bribe. I also told people that whatever I do will be with the best intent and will be inspired by a vision to serve the very last person in the queue.”
“These 25 years have been filled with many experiences. Together, we have made remarkable strides. I still recall that when I took over as CM, it was believed that Gujarat could never rise again. Common citizens, including farmers, complained about lack of power and water. Agriculture was in the doldrums and industrial growth was stagnant. From there, we all worked collectively to make Gujarat a powerhouse of good governance.”
“Gujarat, a drought-prone state became a top performing state in agriculture. The culture of trading expanded into robust industrial and manufacturing capacities. Regular curfews became a thing of the past. Social and physical infrastructure received a boost. It was very satisfying to be able to work with the people to achieve these outcomes.”
“In 2013, I was given the responsibility of being the Prime Ministerial candidate for the 2014 Lok Sabha elections. Those days, the nation was witnessing a crisis of trust and governance. The then UPA Government was synonymous with the worst form of corruption, cronyism and policy paralysis. India was seen as a weak link in the global order. But, the wisdom of the people of India gave our alliance a thumping majority and also ensured that our Party got an absolute majority, a first after 3 long decades.”
“Over the last 11 years, We The People of India have worked together and achieved many transformations. Our path breaking efforts have empowered people from all across India, especially our Nari Shakti, Yuva Shakti and hardworking Annadatas. Over 25 crore people have been removed from the clutches of poverty. India is seen as a bright spot among major global economies. We are home to one of the largest healthcare and social security schemes in the world. Our farmers are innovating and ensuring that our nation is self-reliant. We have undertaken extensive reforms and the popular sentiment is to make India Aatmanirbhar across all sectors, reflecting in the clarion call of ‘Garv Se Kaho, Yeh Swadeshi Hai.’”
“I once again thank the people of India for their continuous trust and affection. To serve our beloved nation is the highest honour, a duty that fills me with gratitude and purpose. With the values of our Constitution as my constant guide, I will work even harder in the times to come to realise our collective dream of a Viksit Bharat.”

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीले सरकार प्रमुखको रूपमा सेवा गरेको 25औँ वर्षमा प्रवेश गर्दै जनताप्रति कृतज्ञता व्यक्त गरे
प्रधानमन्त्रीले 2001 मा गुजरातको मुख्यमन्त्रीको रूपमा शपथ लिएको स्मरण गरे
प्रधानमन्त्रीले गरीबहरूको लागि सधैँ काम गर्ने र कहिल्यै घुस नलिन आमाको सल्लाह साझा गरे
प्रधानमन्त्रीले गुजरातको खडेरीग्रस्त राज्यबाट सुशासनको केन्द्रमा परिवर्तनको बारेमा वर्णन गरे
प्रधानमन्त्रीले विकसित भारतको सपनालाई साकार पार्नका लागि अझ कडा परिश्रम गर्ने प्रतिबद्धतालाई दोहोऱ्याए
07 OCT 2025 10:52AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले सरकार प्रमुखको रूपमा सेवा गरेको 25औँ वर्षमा प्रवेश गर्दै भारतका जनताप्रति कृतज्ञता व्यक्त गरेका छन्। 2001 मा आजको दिन गुजरातको मुख्यमन्त्रीको रूपमा शपथ लिएदेखि आफ्नो यात्रालाई स्मरण गर्दै प्रधानमन्त्रीले जनताको जीवन सुधार गर्ने र राष्ट्रको प्रगतिमा योगदान पुर्याउने आफ्नो निरन्तर प्रयास रहेको बताए।
प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार धेरै कठिन परिस्थितिहरूमा पनि गुजरातको मुख्यमन्त्री पदको जिम्मेवारी उनलाई सुम्पिइएको थियो। त्यस वर्ष राज्यले एक भीषण भुइँचालोको सामना गर्नुपरेको थियो र अघिल्ला वर्षहरूमा एक सुपर साइक्लोन, लगातार खडेरी र राजनीतिक अस्थिरताको पनि सामना गर्नुपरेको थियो। उनले भने अनुसार यी चुनौतीहरूले जनताको सेवा गर्ने र गुजरातलाई नयाँ जोश तथा आशाका साथ पुनर्निर्माण गर्ने सङ्कल्पलाई मजबुत बनाएका छन्।
श्री मोदीले मुख्यमन्त्रीको रूपमा शपथ लिँदा आफ्नी आमाका शब्दहरू स्मरण गर्दै आमाले सधैँ गरीबहरूको लागि काम गर्नुपर्छ र कहिल्यै घुस लिनु नहुने बताएको उल्लेख गरे। उनले भने अनुसार उनले मानिसहरूलाई के आश्वासन दिएका थिए भने म जे पनि गर्छु त्यो उत्तम नियतका साथ हुनेछ र लाइनमा खड़ा अन्तिम व्यक्तिको सेवा गर्ने दृष्टिकोणबाट प्रेरित हुनेछु।
गुजरातमा आफ्नो कार्यकालमाथि विचार व्यक्त गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने, त्यस समय मानिसहरूले राज्य फेरि कहिल्यै उठ्न नसक्ने विश्वास गर्थे। किसानहरूले बिजुली र पानीको अभावको शिकायत गर्थे, कृषि मन्दीको चपेटमा थियो र औद्योगिक विकास ठप्प थियो। उनले भने अनुसार सामूहिक प्रयासबाट गुजरात सुशासनको केन्द्रमा परिणत भयो। एक समय खडेरीग्रस्त राज्य, कृषिमा शीर्ष प्रदर्शन गर्ने राज्य बन्यो, व्यापारको विस्तार विनिर्माण र औद्योगिक क्षमतामा भयो अनि सामाजिक साथै भौतिक बुनियादी ढाँचाले बढावा पायो।
प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार 2013 मा जब देश विश्वास र शासनको सङ्कटबाट गुज्रिरहेको थियो, तब उनलाई 2014 को लोकसभा चुनाउको लागि प्रधानमन्त्री पदको उम्मेदवारको जिम्मेवारी दिइएको थियो। उनले भने अनुसार भारतका जनताले उनको गठबन्धनलाई प्रचण्ड बहुमत र उनको पार्टीलाई पूर्ण बहुमत दिए, जसले गर्दा नयाँ आत्मविश्वास र उद्देश्यको युगको सूत्रपात भयो।
प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे अनुसार पछिल्ला 11 वर्षमा भारतले धेरै परिवर्तनहरू हासिल गरेको छ। 25 करोडभन्दा अधिक मानिसहरूलाई गरिबीबाट बाहिर निकालिएको छ र देश प्रमुख वैश्विक अर्थतन्त्रहरूमध्ये एक उज्ज्वल स्थानको रूपमा देखा परेको छ। उनले भने, भारतभरिका मानिसहरू, विशेष गरी नारी शक्ति, युवा शक्ति र मेहनती अन्नदाताहरूलाई अभूतपूर्व प्रयास र सुधारहरूको माध्यमद्वारा सशक्त भएका छन्।
उनले थप बताए अनुसार आजको जनभावना सबै क्षेत्रमा भारतलाई आत्मनिर्भर बनाउने हो, जुन ‘गर्व से कहो, ये स्वदेशी है’ को आह्वानमा परिलक्षित हुँदछ।
भारतका जनताप्रति निरन्तर विश्वास र स्नेहको लागि उनीहरूको कृतज्ञता व्यक्त गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने, राष्ट्रको सेवा गर्नु नै सर्वोच्च सम्मान हो। संविधानका मूल्यहरूद्वारा प्रेरित भएर उनले विकसित भारतको सामूहिक सपनालाई साकार पार्नका लागि अझ अधिक परिश्रम गर्ने आफ्नो प्रतिबद्धतालाई दोहोऱ्याए।
X पोस्टको शृङ्खलामा प्रधानमन्त्रीले भने;
“सन् 2001 मा आजकै दिनमा मैले पहिलो पटक गुजरातको मुख्यमन्त्रीको रूपमा शपथ लिएको थिएँ। मेरा भारतीय साथीहरूको निरन्तर आशीर्वादको लागि धन्यवाद, म सरकारको प्रमुखको रूपमा सेवा गरेको 25औँ वर्षमा प्रवेश गरिरहेको छु। भारतका जनताप्रति मेरो कृतज्ञता। यी सबै वर्षहरूमा हाम्रा जनताको जीवन सुधार गर्ने र हामी सबैलाई पालन-पोषण गर्ने यो महान् राष्ट्रको प्रगतिमा योगदान पुर्याउने मेरो निरन्तर प्रयास रहेको छ।”
“धेरै कठिन परिस्थितिहरूमा मेरो पार्टीले मलाई गुजरातको मुख्यमन्त्रीको जिम्मेवारी सुम्पियो। सोही वर्ष राज्य एक भीषण भुइँचालोको कारण पीडित थियो। अघिल्ला वर्षहरूमा एक सुपर साइक्लोन, लगातार खडेरी र राजनीतिक अस्थिरता देखिएको थियो। ती चुनौतीहरूले जनताको सेवा गर्ने र नयाँ जोश तथा आशाका साथ गुजरातको पुनर्निर्माण गर्ने सङ्कल्पलाई मजबुत बनायो।”
“जब मैले मुख्यमन्त्रीको रूपमा शपथ लिएँ, तब मलाई मेरी आमाले भन्नुभएको स्मरण छ - मलाई तिम्रो कामको बारेमा धेरै थाहा छैन, तर म केवल दुईवटा कुरा चाहन्छु। पहिलो, तिमीले सदैव गरीबहरूको लागि काम गर्नुपर्छ र दोस्रो, तिमीले कहिल्यै घुस नलिनु। मैले मानिसहरूलाई के पनि भनेको छु भने म जे गर्छु त्यो उत्तम नियतले हुनेछ र लाइनमा खड़ा अन्तिम व्यक्तिको सेवा गर्ने दृष्टिकोणबाट प्रेरित हुनेछु।”
“यी 25 वर्ष धेरै अनुभवहरूले भरिएका छन्। साथै मिलेर हामीले उल्लेखनीय प्रगति गरेका छौँ। मलाई अझै पनि याद छ कि जब मैले मुख्यमन्त्रीको रूपमा पदभार ग्रहण गरेँ, तब के विश्वास गरिएको थियो भने गुजरात फेरि कहिल्यै उठ्न सक्ने छैन। किसानहरू सहित आम नागरिकहरूले बिजुली र पानीको अभावको बारेमा शिकायत गर्थे। कृषि मन्दीमा थियो र औद्योगिक विकास ठप्प थियो। त्यसपछि हामी सबैले गुजरातलाई सुशासनको केन्द्र बनाउन सामूहिक रूपमा काम गर्यौँ।”
“सुक्खाग्रस्त राज्य गुजरात कृषिमा उत्कृष्ट प्रदर्शन गर्ने राज्य बन्यो। व्यापारको संस्कृतिको विस्तार मजबुत औद्योगिक र विनिर्माण क्षमतामा विस्तार भयो। नियमित कर्फ्यू अहिले अतीतको कुरा बनेको छ। सामाजिक र भौतिक बुनिदायी ढाँचाले बढावा पायो। यी परिणामहरूलाई प्राप्त गर्नका लागि जनतासँग मिलेर काम गर्न पाउँदा धेरै सन्तोषजनक थियो।”
“2013 मा, मलाई 2014 को लोकसभा चुनाउको लागि प्रधानमन्त्री पदको उम्मेदवार हुने जिम्मेवारी दिइएको थियो। ती दिनहरूमा, देश विश्वास र शासनको सङ्कटबाट गुज्रिरहेको थियो। तत्कालीन यूपीए सरकार भ्रष्टाचार, भाइ-भतिजावाद र नीतिगत पक्षाघातको सबैभन्दा खराब रूपको पर्यायवाची बनेको थियो। भारतलाई वैश्विक व्यवस्थामा एक कमजोर कडीको रूपमा हेरिएको थियो। तर, भारतीय जनताको समझदारीले हाम्रो गठबन्धनलाई प्रचण्ड बहुमत दियो र हाम्रो पार्टीलाई तीन दशकपछि पहिलो पटक पूर्ण बहुमत प्राप्त गरेको सुनिश्चित गर्यो।”
“पछिल्ला 11 वर्षमा, हामी भारतका जनताले मिलेर काम गरेका छौँ र धेरै परिवर्तनहरू हासिल गरेका छौँ। हाम्रा अभूतपूर्व प्रयासहरूले भारतभरिका मानिसहरू, विशेष गरी हाम्रो नारी शक्ति, युवा शक्ति र मेहनती अन्नदाताहरूलाई सशक्त बनाएका छन्। 25 करोडभन्दा अधिक मानिसहरूलाई गरिबीको चङ्गुलबाट बाहिर निकालिएको छ। भारतलाई प्रमुख वैश्विक अर्थतन्त्रहरूमध्ये एक उज्ज्वल स्थानको रूपमा हेरिन्छ। हामी विश्वको सबैभन्दा ठूलो स्वास्थ्य सेवा र सामाजिक सुरक्षा योजनाहरू मध्ये एकको घर हौँ। हाम्रा किसानहरूले नवाचार गरिरहेका छन् र हाम्रो राष्ट्र आत्मनिर्भर छ भनी सुनिश्चित गरिरहेका छन्। हामीले व्यापक सुधारहरू गरेका छौँ र जनभावना भनेको सबै क्षेत्रहरूमा भारतलाई आत्मनिर्भर बनाउने हो, जुन ‘गर्व से कहो, ये स्वदेशी है’ को स्पष्ट आह्वानमा परिलक्षित हुन्छ।”
“म फेरि एक पटक भारतका जनतालाई उनीहरूको निरन्तर विश्वास र स्नेहको लागि धन्यवाद दिन्छु। हाम्रो प्रिय राष्ट्रको सेवा गर्नु सर्वोच्च सम्मान हो, एक यस्तो कर्तव्य हो जसले मलाई कृतज्ञता र उद्देश्यले भरिदिन्छ। हाम्रो संविधानका मूल्यहरूलाई आफ्नो निरन्तर मार्गदर्शकको रूपमा राख्दै म विकसित भारतको हाम्रो सामूहिक सपना साकार पार्न आउने समयमा अझ कडा परिश्रम गर्नेछु।”