ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
সমগ্ৰ ভাৰতত থলুৱা চিপ নিৰ্মাণ আৰু পেকেজিং ক্ষমতাৰ বাবে প্ৰতিভা বিকাশ কৰাত সহায় কৰিবলৈ আই আই টি, ভুৱনেশ্বৰত ‘নমো অৰ্ধপৰিবাহী পৰীক্ষাগাৰ’ স্থাপনত অনুমোদন
নমো ছেমিকণ্ডাক্টৰ লেবে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘ডিজাইন ইন ইণ্ডিয়া’ৰ পদক্ষেপক গতি প্ৰদান কৰিব
যুৱক-যুৱতীসকলক উদ্যোগৰ বাবে সাজু কৰিবলৈ দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰিব
এই লেবটোৱে আই আই টি ভুৱনেশ্বৰক অৰ্ধপৰিবাহী গৱেষণা আৰু দক্ষতাৰকেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব
05 OCT 2025 12:06PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে শেহতীয়াকৈ আই আই টি ভুৱনেশ্বৰত ‘নমো অৰ্ধপৰিবাহী পৰীক্ষাগাৰ’ স্থাপনৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে। এমপিএলএডি আঁচনিৰ অধীনত এই প্ৰকল্পৰ বাবে ধন আগবঢ়োৱা হ’ব। প্ৰকল্পটোৰ আনুমানিক ব্যয় ৪.৯৫ কোটি টকা।
নমো অৰ্ধপৰিবাহী লেবে যুৱক-যুৱতীসকলক উদ্যোগৰ বাবে সাজু কৰিবলৈ দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰি প্ৰতিভাৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাব। এই লেবটোৱে আই আই টি ভুৱনেশ্বৰক অৰ্ধপৰিবাহী গৱেষণা আৰু দক্ষতাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব । ই সমগ্ৰ ভাৰতত আহিবলগীয়া চিপ নিৰ্মাণ আৰু পেকেজিং গোটসমূহৰ বাবে প্ৰতিভা বিকাশত সহায় কৰিব।
নতুন লেবে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘ডিজাইন ইন ইণ্ডিয়া’ৰ পদক্ষেপক আৰু অধিক গতিশীল কৰি তুলিব। ই ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰত অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব।
ভাৰত বিশ্বব্যাপী ২০% চিপ ডিজাইন প্ৰতিভাধৰৰ বাসস্থান। সমগ্ৰ দেশৰ ২৯৫খন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে উদ্যোগটোৱে প্ৰদান কৰা শেহতীয়া ইডিএ সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰি আছে। এছচিএল মোহালীত ২০খন প্ৰতিষ্ঠানৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ডিজাইনৰ ২৮টা চিপ সাজু কৰি উলিয়াইছে।
আই আই টি ভুৱনেশ্বৰ কিয়
শেহতীয়াকৈ ওড়িশাই ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ অধীনত দুটা অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্পৰ অনুমোদন লাভ কৰিছে। ইয়াৰে এটা হৈছে ছিলিকন কাৰ্বাইড (SiC) ভিত্তিক যৌগিক অৰ্ধপৰিবাহীৰ বাবে এক সংহত সুবিধা। দ্বিতীয়টো হৈছে উন্নত থ্ৰীডি গ্লাছ পেকেজিং সুবিধা।
ইতিমধ্যে আই আই টি ভুৱনেশ্বৰত ছিলিকন কাৰ্বাইড গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ (SiCRIC)আছে। নতুন লেবে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বৰ্তমানৰ ক্লীনৰুমৰ সুবিধাসমূহৰ সৈতে সংযোজন ঘটাব। ই ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগক সহায় কৰিবলৈ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
নমো অৰ্ধপৰিবাহী লেবৰ বিষয়ে
প্ৰস্তাৱিত লেবটোত অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰশিক্ষণ, ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অত্যাৱশ্যকীয় সঁজুলি তথা
চফ্টৱেৰ থাকিব। সঁজুলিৰ বাবে আনুমানিক খৰচ ৪.৬ কোটি আৰু চফটৱেৰৰ বাবে ৩৫ লাখ টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে ।

Ministry of Electronics & IT
Setting up of ‘NaMo Semiconductor Laboratory’ at IIT Bhubaneswar approved to help develop the talent pool for indigenous chip manufacturing & packaging abilities across Bharat
The NaMo Semiconductor Lab will boost ‘Make in India’ and ‘Design in India’ initiatives
by equipping the youth with industry-ready skills
The lab will position IIT Bhubaneswar as a hub for semiconductor research and skilling
05 OCT 2025 12:06PM by PIB Delhi
Union Minister of Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, has recently approved the setting up of the ‘NaMo Semiconductor Laboratory’ at IIT Bhubaneswar. The project will be funded under the MPLAD Scheme. The estimated cost of the project is Rs. 4.95 crore.
The NaMo Semiconductor Lab will contribute to Bharat’s deep talent pool by equipping the youth with industry-ready skills. The lab will position IIT Bhubaneswar as a hub for semiconductor research and skilling. It will help in developing talent for the chip manufacturing and packaging units coming up across Bharat.
The new lab will further boost the ‘Make in India’ and ‘Design in India’ initiatives. It will act as a catalyst for the fast-growing semiconductor ecosystem of Bharat.
Bharat is home to 20% of global chip design talent. Students of 295 universities across the country are using the latest EDA tools provided by the industry. Twenty-eight student-designed chips from 20 institutes have been taped out at SCL Mohali.
Why IIT Bhubaneswar
Odisha has recently received approval for two semiconductor projects under the India Semiconductor Mission. One of these is an integrated facility for Silicon Carbide (SiC)-based compound semiconductors. The second is an advanced 3D glass packaging facility.
IIT Bhubaneswar already hosts the Silicon Carbide Research and Innovation Centre (SiCRIC). The new lab will add to the institute’s existing cleanroom facilities. It will provide R&D facilities to support the semiconductor industry in India.
About the NaMo Semiconductor Lab
The proposed lab will have essential equipment and software required for semiconductor training, design, and fabrication. The estimated cost is INR 4.6 crore for equipment and INR 35 lakh for software.