প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মাগী লেগেসী মপুং ফাহনবগী মতাংদা ফোংদোকখ্রে, নহাশিংদা মসিদগী ইথিল লৌনবা হায়খ্রে
04 OCT 2025 11:11AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি চাউরাক্না চহি তরাগী খুজিং অনিগী মমাংদা নীংতম লান্মী শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মাগী মতম শাংনা ঙাইদুনা লাক্লবা অপাম্বা অমা মপুং ফাহন্নবগীদমক লৈবাক শিনবা থুংনা লৌখৎখিবা শীংথনীংঙাই ওইরিবা থবক অমগী মতাংদা পনখ্রে।
শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মা অসি ১৯৩০দা লৈখিদে, মহাক্কী উৎশিং অসি নোংমদি নীংতম্লবা ভারত্তা হল্লক্কনি হায়বগী আশা তৌখি। গুজরাতকী মতমদুগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পুৱারী ওইরবা খোঙথাং অমা পায়খৎলদুনা মহাক্কী উৎ অদু স্বিৎজর্লেন্দগী জিনেভাদগী পুরক্তুনা চহি তরাগী খুজিং কয়া থুংহনবা ঙমদনা লৈরকপা মহাক্কী অপাম্বা অসি থুংহনখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি থৌরাং অসিনা মা ভারতীগী থৌনা ফরবা মচানুপা অমগী মেমোরীবু ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং ভারতকী নীংতম লান্মীগী লিগেসী অসি ঙাকশেনবগীদমক ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নহাশিংনা শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মাগী পুন্সি, মহাক্কী অকিবা লৈতনা ৱায়েল ফংহন্নবা হোৎনবা, অমসুং ভারতকী নীংতম্বা ফংনবা হনবা লৈতনা কত্থোকখিবা অদুগী মরমদা নহাশিংনা হেন্না পাগনি হায়না থাজবসু ফোংদোকখি।
Xদা মোদী আর্কাইব হেন্দলগী পোস্ত অমগী পাউখুম পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি:
“থ্রেদ অসিনা শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মাগী অপাম্বা অমা মপুং ফাহনখি অমসুং মা ভারতীগী থৌনা ফরবা মচানুপা অমা ইকায় খুম্নবা উৎনবা হোৎনখিবা চহি তরাগী খুজিং অনিগী মমাংদা লৌখৎখিবা য়াম্না অপেনবা পোক্নীংঙাই ওইবা খোংথাং অমা উৎলি।
নহা কয়ানা মহাক্কী অচৌবা থৌনা-লিংজেলগী মরমদা হেন্না পাবা ঙম্বা ওইরসনু!”

Prime Minister's Office
PM Reflects on Fulfilment of Shyamji Krishna Varma’s Legacy, Urges Youth to Draw Inspiration
04 OCT 2025 11:11AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today highlighted a deeply satisfying national effort undertaken nearly two decades ago that fulfilled a long-standing wish of freedom fighter Shyamji Krishna Varma.
Shyamji Krishna Varma passed away in 1930, holding on to the hope that his ashes would one day return to a free India. This solemn wish remained unfulfilled for decades until August 2003, when Gujarat’s then-Chief Minister Shri Narendra Modi undertook a historic initiative to bring his ashes back from Geneva, Switzerland.
This initiative, he noted, honoured the memory of a courageous son of Maa Bharti and reaffirmed India’s commitment to preserving the legacy of its freedom movement.
The Prime Minister expressed hope that more young Indians will read about Shyamji Krishna Varma’s life, his fearless pursuit of justice, and his unwavering dedication to India’s independence.
Responding to a post by Modi Archive handle on X, Shri Modi said:
“This thread highlights a very satisfying effort undertaken about two decades ago, thus fulfilling a wish of Shyamji Krishna Varma and honouring a courageous son of Maa Bharti.
May more youngsters read about his greatness and bravery!”