ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନବସାରୀରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 FEB 2024 8:32PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ମୋର ସଂସଦୀୟ ସହଯୋଗୀ, ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସଭାପତି ସି.ଆର. ପାଟିଲ, ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକମାନେ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କିପରି ଅଛନ୍ତି?
ଏହା ଆଜି ଗୁଜୁରାଟରେ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ଆଜି ସକାଳେ, ମୁଁ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ସାରା ଗୁଜୁରାଟର ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ଏହା ପରେ, ମୁଁ ମେହସାଣାର ଭଲିନାଥ ମନ୍ଦିରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ଏବଂ ଏବେ, ନବସାରୀରେ ବିକାଶର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପାଳନ କରିବାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ। ଯେପରି ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏତେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକା ଥରକେ କରାଯାଇଛି। ତେଣୁ, ବିକାଶର ଏହି ମହାନ ଉତ୍ସବର ଭାବନାରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଜର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଟର୍ଚ୍ଚଲାଇଟ୍ ଜଳାନ୍ତୁ, ବିକାଶ ଉତ୍ସବ (ବିକାଶ ମହୋତ୍ସବ)ର ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତୁ। ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ... ଆସନ୍ତୁ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଉତ୍ସାହରେ ଭରିଦେବା। ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ବହୁତ ଭଲ। ଆଜି, ଏହା ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଯେପରି ନବସାରୀରେ ଏକ ହୀରା ଚମକୁଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, ଭଦୋଦରା, ନବସାରୀ, ଭରୁଚ, ସୁରଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବୟନଶିଳ୍ପ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ସାରା ଦେଶରେ, ସଂସଦରେ ଏବଂ ରାସ୍ତାରେ ଏକ ଜୋରଦାର ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି। ସେହି ଆଲୋଚନା "ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି" ଚାରିପାଖରେ ଘୂରି ବୁଲୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ଯାହା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତି, ସେ ତାହା ପୂରଣ କରନ୍ତି। ହୁଏତ ଏହା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଂଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଧାରଣା, କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ଶବ୍ଦ ହେଉଛି ତାଙ୍କର ବନ୍ଧନ - ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି କି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ପାଞ୍ଚଟି ଏଫ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲି? ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ଏଫ "ଫାର୍ମରୁ ଫାଇବର, ଫାଇବରରୁ କାରଖାନା, କାରଖାନାରୁ ଫ୍ୟାଶନ, ଫ୍ୟାଶନରୁ ବିଦେଶ" ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍, ଚାଷୀ କପା ଚାଷ କରିବ; କପା କାରଖାନାକୁ ଯିବ; କାରଖାନାରେ ତିଆରି ସୂତାରୁ ପୋଷାକ ତିଆରି ହେବ; ଏହି ପୋଷାକ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ।
ମୋର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଥିଲା ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥାପନ କରିବା। ଏହା ହେବା ଉଚିତ, ଠିକ୍? ଆଜି, ଆମେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମାନ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ। ଦେଶରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନବସାରୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କର ଉଦଘାଟନ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ, ବୟନ ଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନିରେ ଭାରତର ଅଂଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ସୁରଟର ହୀରା ଏବଂ ନବସାରୀର ପୋଷାକ, ବିଶ୍ୱ ଫ୍ୟାଶନ୍ ବଜାରରେ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରମୁଖତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ଆମେ କ’ଣ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଗୁଜୁରାଟର ପ୍ରତିଧ୍ୱନି ଶୁଣିବା ନାହିଁ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୂଳତଃ, ସୁରଟ ସିଲ୍କ ସିଟି ନବସାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ପ୍ରସାର ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଗୁଜରାଟର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏହି ସଫଳତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ସୁରଟର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ନିଜର ଏକ ଦୃଢ଼ ପରିଚୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଏଠାରେ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଭୂଦୃଶ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ। କେବଳ ଏହି ପାର୍କ ନିର୍ମାଣରେ ୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯିବ। ଏଠାରେ ଏକ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ସୂତା, ବୟନ, ଜିନିଂ, ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନ, ବୈଷୟିକ ବୟନ ଏବଂ ବୟନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ହଜାର ହଜାର କାରିଗର ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ଏଠାରେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ। ଏହା ସହିତ, ପାର୍କରେ ବାସଗୃହ, ଏକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାର୍କ, ଗୋଦାମ ସୁବିଧା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବା ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭଳି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଏହା ବୁଝାଏ ଯେ ପାର୍କ ଆଖପାଖ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱ-ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସୁରଟର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ତାପି ନଦୀ ବ୍ୟାରେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆଜି କରାଯାଇଛି। ତାପି ନଦୀ ବ୍ୟାରେଜର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ସୁରଟରେ ଆଗାମୀ ବହୁ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଜଳ ଯୋଗାଣର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ହେବ। ଏହା ବନ୍ୟା ଭଳି ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟ ସାମାଜିକ ଜୀବନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝେ। କୋଡ଼ିଏ ରୁ ପଚିଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଗୁଜରାଟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଦ୍ୟୁତ୍ କାଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୫ -୩୦ ବର୍ଷ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଆମେ ସହ୍ୟ କରିଥିବା ଅନ୍ଧକାର ସମୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜାଣି ନ ଥିବେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କଲି, ଲୋକମାନେ ମୋ ପାଖକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ଆସୁଥିଲେ, ବିଶେଷକରି ସନ୍ଧ୍ୟା ଭୋଜନ ସମୟରେ। ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇଲେ, ବିଶ୍ୱାସ କରିବା କଷ୍ଟକର ଯେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା। ସେତେବେଳେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା। କୋଇଲା ଦୂର ସ୍ଥାନରୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା କିମ୍ବା ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନି କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଗ୍ୟାସ୍ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମଧ୍ୟ ଆମଦାନି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲା। ପାଣିରୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଏକ ସମ୍ଭବ ବିକଳ୍ପ ନଥିଲା। ଏହି ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିଲା। ତଥାପି, ମୋଦି ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଥିଲେ। ଏହିପରି, ଆମେ ଗୁଜରାଟରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଙ୍କଟ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ। ସୌର ଏବଂ ପବନ ଶକ୍ତି ଆମର ରଣନୀତିର କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଥିଲା। ଆଜି, ଗୁଜରାଟ ସୌର ଏବଂ ପବନ ଉତ୍ସରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଗର୍ବ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣରେ ଆମର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରର ଭୂମିକା ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି, ତାପିର କାକରାପାର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ରିଆକ୍ଟର ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ରିଆକ୍ଟର 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଆସନ୍ତୁ ଥରେ ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ଜପ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଗର୍ବର ସହିତ ହାତ ଉଠାଇବା - ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ! ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଆଡକୁ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ। ଏହି ବିକାଶ ସହିତ, ଗୁଜରାଟ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ପାଇବ, ଯାହା ଏହାର ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ଇନ୍ଧନ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନବସାରୀ ହେଉ କି ଭଲସାଡ, ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ ଅଞ୍ଚଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିକାଶର ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଏଠାକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିରନ୍ତର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉଛି। ସୌରଶକ୍ତି ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ଗୁଜରାଟକୁ ବିଚାର କରୁ, ଆମର ଗୁଜରାଟୀମାନେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସତର୍କ ଧ୍ୟାନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ସେମାନେ ହିସାବରେ ଉତ୍କର୍ଷ। ଏବେ, ମୋଦି ଆଉ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ - ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା, ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ଭାବରେ ଜଣାଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ଅଧୀନରେ, ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ। ଏଥିରେ ଏସି, ପଙ୍ଖା, ଫ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ୱାଶିଂ ମେସିନ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଘରୋଇ ଉପକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସରକାର ଘରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇବେ, ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଏହା ସହିତ, ଯଦି ଆପଣ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ଏବଂ ବିକ୍ରୟ କରିବାକୁ ଅଧିକ ଥାଆନ୍ତି, ତେବେ ସରକାର ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ସେହି ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କିଣିବେ, ଯାହା ଆୟର ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଉତ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା କ’ଣ ଲାଭଜନକ ନୁହେଁ? ଗୁଜରାଟରେ, ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ, ସୂର୍ଯ୍ୟର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ। ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଯିବ, ଯାହା ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ସୁରଟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନବସାରୀ ଏବେ ଏହାର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ନବସାରୀ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତ। ଯେତେବେଳେ ବିଜେପି ସରକାର ଏଠାରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଫଳ ଚାଷ ପଦ୍ଧତିରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଗଲା। ଭଲସାଡ ଆମ୍ବ ଏବଂ ନବସାରୀ ଚିକୁ ସହିତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ହାପୁସ୍ ଆମ୍ବ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ମୁଁ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଏ, ଲୋକମାନେ ମୋତେ ସେଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ କୁହନ୍ତି। ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ନବସାରୀର ଚାଷୀମାନେ ୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋଦି ସାରା ଦେଶର ଗରିବ, ଚାଷୀ, ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କେବଳ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ବିସ୍ତାରିତ; ଏଥିରେ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ତେଣୁ, ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଜାତୀୟ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ କଂଗ୍ରେସ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଅବହେଳା କରିଥିଲେ। ତଥାପି, ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ, ବିଜେପି ସରକାର ଉମରଗାମ ଠାରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଆସିଛି। ତଥାପି, ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏହା ହୋଇନଥିଲା। ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶର ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ଅନୁନ୍ନତ ଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରତି ବହୁତ କମ୍ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଦିବାସୀ ଥିଲେ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ପୂର୍ବରୁ ଅବହେଳିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେହିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ବିଫଳ ହୁଏ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନେ ପକ୍କା ଘରର ନିଶ୍ଚିତତା ପାଇଛନ୍ତି - ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗୁଁ। ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବେ ଯେ ସେମାନେ ଭୋକିଲା ଶୋଇବେ ନାହିଁ କିମ୍ବା କଷ୍ଟ ସହିବେ ନାହିଁ - ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗୁଁ। ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ନଳକୂପ ପାଣି ରହିବ। ଗରିବ, ଚାଷୀ, ଦୋକାନୀ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନେ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ଏବଂ ପେନସନ୍ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ତଥାପି, ଆଜି, ଏହା ଏକ ବାସ୍ତବତା - ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗୁଁ। ଆସନ୍ତୁ ସ୍ୱୀକୃତି ସ୍ୱରୂପ ଉଭୟ ହାତ ଉଠାଇବା - ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଗୁଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ, ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲୁ। ତଥାପି, ଏହି ରୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଉଛି। ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଚାଲିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏକ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା। ଆଜି, ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେମାନେ ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ କି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଗାଁ ହେଉ କି ସହରରେ ବାସକରନ୍ତୁ, ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ କେବଳ ୧୧ ତମ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିପାରିଥିଲା। ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ପଛୁଆ ରହିବାର ଅର୍ଥ ଦେଶ ପାଇଁ ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଛୋଟ ସହର ଉଭୟର ବିକାଶକୁ ବାଧା ଦେଉଥିଲା। ତଥାପି, ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ୧୦ ମ ସ୍ଥାନରୁ ୫ମ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠିଛି। ଏହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ଆଜି, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ଆୟ ଅଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଛୋଟ ସହରରୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାର ସହଜତା ପୂର୍ବରୁ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ଏବେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବସ୍ତିଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ସହିତ ବଦଳାଇ ଦେଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ - କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ୪ କୋଟି ଘର!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି - ଏକ ଅଭିଯାନ ଯାହାକୁ କଂଗ୍ରେସ ଥରେ ଉପହାସ କରିଥିଲା। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି, ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ଥାନ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଆମେ ଗୁଜରାଟରେ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖୁଛୁ, ଯାହା ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟମ ଶ୍ରେଣୀକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି ଯାହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଜେପି ସରକାର ବିକାଶକୁ ଯେତେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି, ଏହା ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଆଦର କରେ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଆମ ଦେଶର କାହାଣୀରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ହେଉ କିମ୍ବା ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରୟାସରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଚୁର ଅବଦାନ ଦେଇଛି। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ପରିବାରବାଦ, ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ରାଜନୀତିକୁ ଛାଇ ଥାଏ, ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅବହେଳିତ କରାଯାଏ। ଦୁଃଖର ବିଷୟ, କଂଗ୍ରେସ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି ଅନ୍ୟାୟକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ କରିଆସିଛି। ଆଜି, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହର ପ୍ରତିଧ୍ୱନ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୁଏ। ଆପଣ ବିଶ୍ୱର ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହା ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ତଥାପି, କଂଗ୍ରେସ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ ରଖିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଲୁଣ ଏବଂ ଖଦିକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଖଦିକୁ ଅବହେଳା କରିଥିଲା ଏବଂ ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହର ଐତିହ୍ୟକୁ ଭୁଲିଯାଇଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଦାଣ୍ଡି ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ସ୍ଥଳରେ ଦାଣ୍ଡି ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଗୌରବ ପାଇଥିଲା। ତଥାପି, ଜଣେ ବି ଶୀର୍ଷ କଂଗ୍ରେସ ନେତା ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେଇନାହାଁନ୍ତି। କୌଣସି ଗୁଜରାଟୀ ଗୁଜରାଟ ପ୍ରତି ଏହି ଅବମାନନାକୁ ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ କିପରି କଂଗ୍ରେସ ସଦସ୍ୟମାନେ ମୋଦୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଜାତିଭିତ୍ତିକ ଅପମାନ ପାଇଁ ମଥାନତ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଏହା ବୁଝିବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଅପମାନ କେବଳ ୪୦୦ ଆସନ ଅତିକ୍ରମ କରିବାର ଆମର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରେ। ସେମାନେ ଯେତେ କାଦୁଅ ଫିଙ୍ଗିବେ, ୩୭୦ ଶକ୍ତି ପଦ୍ମ ମହିମାରେ ଫୁଟିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି, କଂଗ୍ରେସ ଦଳରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ଏଜେଣ୍ଡା ନାହିଁ, ବରଂ ମୋଦୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମାଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆଶ୍ରୟ ନେଉଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଦଳ ପରିବାରବାଦର ଶିକାର ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସେ ବୃହତ ହିତ ଅପେକ୍ଷା ନିଜ ପରିବାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଏ। ଏପରି ପରିବାର-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ମାନସିକତା ନବସୃଜନ, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ କଣ୍ଠରୋଧ କରେ। ଏହାର ଧ୍ୟାନ ପାରିବାରିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସ୍ଥିତାବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ରହିଛି। ଆଜି କଂଗ୍ରେସ ସାମ୍ନାରେ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଅସୁବିଧା। ବିପରୀତରେ, ବିଜେପି ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି। ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ଅବଧିରେ, ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରବଳ ଉପସ୍ଥିତି, ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସମେତ, ମୋତେ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ -
"ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!"
ଉଭୟ ହାତ ଉଠାଇ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଘୋଷଣା କରିବା -
"ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!"
"ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!"
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying, inauguration, dedication of various Projects to the nation at Navsari
22 FEB 2024 8:32PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai !
Bharat Mata Ki Jai !
The popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, distinguished Ministers of the State Government, my parliamentary colleague, representative of the same region and Gujarat's Bharatiya Janata Party President C.R. Patil, honourable MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters, how are you all doing?
This marks my third event today in Gujarat. Earlier this morning, I had the privilege of meeting and conversing with lakhs of individuals involved in animal husbandry and the dairy industry from across Gujarat in Ahmedabad. Following that, I had the honour of participating in the consecration ceremony of the Valinath temple in Mehsana. And now, I am delighted to join all of you in celebrating the advancements in development here in Navsari. As Bhupendra Bhai mentioned, perhaps for the first time since independence, such extensive development work worth substantial sums of money has been undertaken in one go. So, in the spirit of this grand celebration of development, I urge each one of you to take out your mobile phones and turn on their flashlight, becoming a part of the Vikas Utsav (Development Festival). Bharat Mata ki Jai... let's infuse this moment with fervour. Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Well done. Today, it feels as though a diamond is sparkling in Navsari. Recently, Vadodara, Navsari, Bharuch, Surat, and other areas have welcomed new projects worth thousands of crores of rupees, spanning textiles, electricity, and urban development. Congratulations to all of you for these projects, collectively valued at more than Rs 40 thousand crore.
Friends,
A fervent discussion is currently ongoing across the nation, in Parliament and on the streets alike. That discussion revolves around "Modi's guarantee." Every citizen is acknowledging that whatever Modi promises, he delivers. Perhaps this is a novel concept for the rest of the country, but the people of Gujarat have known for years that Modi's word is his bond - the guarantee of fulfilling promises. Do you recall when I was in Gujarat, I often spoke about the Five F's? These Five F's represented the journey from "Farm to Fiber, Fiber to Factory, Factory to Fashion, Fashion to Foreign." That is, the farmer will grow cotton; the cotton will go to the factory; the threads made in the factory will be made into garments; these garments will be exported to foreign countries.
My vision was to establish a complete supply and value chain within the textile sector. It should happen, right? Today, we are implementing similar strategies to foster a self-reliant Bharat. The inauguration of PM Mitra Park in Navsari, the first of its kind in the country for the textile sector, marks a significant step towards this goal. This initiative will bolster the textile industry, elevating Bharat's share in textile exports. Just imagine Surat's diamonds and Navsari's apparel, showcasing Gujarat's prominence in the global fashion market. Shall we not hear the echoes of Gujarat reverberating across the world?
Friends,
Today, in essence, the Surat Silk City is expanding its reach to Navsari. Bharat has begun to rival the world's largest producers and exporters in this sector, with Gujarat's textile industry making a significant contribution to this feat. Over the years, Surat's textiles have established a strong identity of their own. Once the PM Mitra Park is completed here, the landscape of this entire area will undergo a transformation. An investment of Rs 3000 crore will be made in the construction of this park alone. A value chain ecosystem will be established here, encompassing activities such as spinning, weaving, ginning, garment production, technical textiles, and textile machinery. This means that thousands of artisans and labourers will have opportunities to work here. Additionally, the park will feature amenities such as housing, a logistics park, warehousing facilities, healthcare services, and training and skill development programmes for workers. This implies that the park will create employment and self-employment opportunities in the surrounding villages as well.
Friends,
Today marks the commencement of another significant project for the people of Surat. The foundation stone of the Tapi River Barrage, to be constructed at a cost exceeding Rs 800 crore, was laid today. The construction of the Tapi River Barrage will resolve the longstanding challenge of water supply in Surat for many years to come. It will also aid in mitigating threats such as floods.
Friends,
Gujarat understands the significance of electricity in social life and industrial development. Twenty to twenty-five years ago, Gujarat faced prolonged power cuts. Individuals who are currently 25-30 years old may not even be aware of the dark times we endured. When I assumed the role of CM, people would come to me pleading for electricity, particularly during evening meal times. Reflecting on those days, it's hard to believe that such conditions existed. There were numerous challenges in electricity production at that time. Coal had to be sourced from distant locations or imported from abroad. Gas-generated electricity also relied on imports. Generating electricity from water was not a viable option. The development of Gujarat seemed improbable amidst these crises. However, Modi was determined to surmount these obstacles. Thus, we prioritized the adoption of modern technology to overcome the electricity crisis in Gujarat. Solar and wind energy became focal points of our strategy. Today, Gujarat boasts significant electricity generation from solar and wind sources.
Friends,
The role of our nuclear power plants in supplying electricity to 21st-century Bharat is set to expand further. Today, two new reactors at the Kakrapar Atomic Power Plant in Tapi have been inaugurated. Both these reactors have been constructed using 'Made in India' technology. Let's chant Bharat Mata Ki Jai once and proudly raise our hands for this self-reliance - Bharat Mata Ki Jai! This underscores Bharat's journey towards self-sufficiency in every sphere. With this development, Gujarat will receive a greater supply of electricity from this plant, further fuelling its industrial growth.
Friends,
Whether it's Navsari or Valsad, the South Gujarat region is currently experiencing an unprecedented phase of development. The infrastructure here is continuously being modernized. Speaking of solar energy, when we consider our Gujarat, our Gujaratis are known for their meticulous attention to financial matters. They excel in accounting. Now, Modi has provided another assurance, which is immensely beneficial for you—the scheme of free electricity up to 300 units, known as PM Surya Ghar. Under PM Surya Ghar, 300 units of electricity are provided free of charge. This includes essential household appliances such as ACs, fans, fridges, and washing machines, making it accessible to almost every middle-class family. Moreover, the government will also provide funding to install solar panels on houses, offering loans through banks. Additionally, if you generate more than 300 units of electricity and have surplus to sell, the government will purchase that excess electricity from you, providing an additional source of income. Isn't that profitable? In Gujarat, engage in the endeavour of supplying solar electricity, harnessing the power of the sun, and providing free electricity to every household. This is Modi's guarantee. Furthermore, the country's first bullet train will pass through this area, connecting major economic hubs such as Mumbai and Surat.
Friends,
Navsari is now gaining recognition for its industrial development, but the entire South Gujarat region, including Navsari, is also significantly advanced in agriculture. When the BJP government began providing facilities to farmers here, fruit cultivation practices saw a notable increase. Hapus mangoes from this region, along with Valsad mangoes and Navsari chikoos, are renowned worldwide. Wherever I go, people mention them to me. The double-engine government is currently assisting farmers at every stage. Navsari's farmers have also benefited from over Rs 350 crore through the PM Kisan Samman Nidhi scheme.
Friends,
Modi has pledged to empower the poor, the farmers, youth, and women across the country. This guarantee extends beyond merely devising schemes; it encompasses ensuring that entitled individuals receive the full benefits of these initiatives. Modi's commitment aims to eradicate poverty and deprivation from every household in the nation. Hence, the government is actively reaching out to beneficiaries, identifying them, and connecting them with the relevant schemes.
Friends,
For years, the Congress-led governments, both nationally and in Gujarat, neglected the tribal areas and coastal villages. However, here in Gujarat, the BJP government has diligently worked to provide essential amenities throughout the entire tribal belt, from Umargam to Ambaji. Yet, this was not the case at the national level. Until 2014, over 100 districts across the country languished in underdevelopment, receiving little attention. Many of these districts were predominantly tribal. Over the past decade, through the Aspirational District Programme, these previously neglected areas have made significant strides in development.
Brothers & Sisters,
Modi's guarantee commences where others' promises falter. For the first time, the country's poorest have the assurance of a pucca house—thanks to Modi's guarantee. They can rest assured that they won't go to bed hungry or endure suffering—because of Modi's guarantee. Even sisters residing in remote villages are confident that their homes will have electricity and tap water—owing to Modi's guarantee. The poor, farmers, shopkeepers, and labourers never imagined that insurance and pension schemes would be tailored for them. Yet, today, this is a reality—thanks to Modi's guarantee. Let's raise both hands in acknowledgment— it's because of Modi's guarantee.
Friends,
Sickle cell anaemia has posed a significant challenge in tribal areas. During my tenure as Chief Minister of Gujarat, we implemented various measures to address this issue. However, national efforts were imperative to combat this disease comprehensively. Consequently, we have initiated a national mission to eradicate sickle cell anaemia. Under this initiative, screening for sickle cell anaemia is being conducted in tribal regions across the country. Lakhs of individuals have been examined during the Viksit Bharat Sankalp Yatra. Furthermore, a medical college is underway in this region. Previously, establishing a medical college in tribal-dominated districts was a formidable task. Today, medical colleges have been established in several tribal districts.
Friends,
Whether they are poor or middle class, residing in villages or cities, our government strives to enhance the standard of living for every citizen. During decades of Congress governance, Bharat could only achieve the 11th position in the global economy. Lagging behind in economic growth meant limited resources for the nation, hindering the development of both villages and small towns. However, under the BJP government's leadership, Bharat has ascended from the 10th to the 5th rank in the global economy within a decade. This signifies that today, Indian citizens have more disposable income, thereby fostering increased spending. Consequently, robust connectivity infrastructure is being established even in small cities nationwide. The ease of air travel from small cities was once unimaginable, but it has now become a reality. Moreover, while Congress rule perpetuated the proliferation of slums in cities, our government is replacing them with pucca houses for the poor. Over the past decade, we have constructed over 4 crore pucca houses for the poor—just imagine, 4 crore homes!
Friends,
Today, Digital India is internationally recognized—a campaign that Congress once ridiculed. Digital India has revolutionized small cities, fostering the emergence of new startups and a burgeoning youth presence in sports. We witness the burgeoning growth of small towns in Gujarat, giving rise to a neo-middle class that will propel Bharat to become the world's third-largest economic power.
Brothers & Sisters,
As much as the BJP government prioritizes development, it also cherishes our heritage. This region holds significant historical and cultural importance in our nation's narrative. Whether during the freedom struggle or in nation-building endeavours, this region has made immense contributions. However, when nepotism, appeasement, and corruption overshadow politics, heritage is often neglected. Sadly, Congress has consistently perpetrated this injustice for decades. Today, the resonance of Bharat's rich heritage reverberates worldwide. Wherever you go around the world, you will find that people want to visit Bharat and learn about it. Yet, Congress kept the world ignorant of Bharat's true heritage for decades. During the freedom struggle, Mahatma Gandhi elevated salt and Khadi as symbols of freedom, yet Congress neglected Khadi and forgot the legacy of the Salt Satyagraha. Our government had the honour of erecting the Dandi Memorial at the site of the Dandi Salt Satyagraha and the Statue of Unity, dedicated to Sardar Patel's contributions. Yet, not a single top Congress leader has paid homage at these sites. No Gujarati can forget this disdain towards Gujarat.
Friends,
You have witnessed how Congress members stoop to caste-based insults against Modi. However, they fail to realize that their disparagement only fortifies our determination to surpass the 400-seat mark. The more mud they sling, 370 lotuses of strength will bloom with magnificence.
Brothers & Sisters,
Today, the Congress party lacks a forward-looking agenda for the nation, resorting instead to incessant criticism of Modi. This illustrates that when a party succumbs to nepotism, it prioritizes its own family over the greater good. Such a family-centric mindset stifles innovation, talent, and the aspirations of the youth. Its focus remains on preserving the status quo to safeguard its familial interests. This is the predicament facing the Congress today. In contrast, the BJP has charted a comprehensive roadmap for the next 25 years, outlining a vision for national development. Over this 25-year period, we aim to build a developed Gujarat and a developed Bharat.
Friends,
Your overwhelming presence today, including that of mothers and sisters, fills me with profound gratitude. I extend my heartfelt thanks to each one of you for your blessings and support. Once again, hearty congratulations to all for you for these development projects. Say along with me -
"Bharat Mata Ki Jai!"
Raise both hands and let us proclaim with fervour -
"Bharat Mata Ki Jai!"
"Bharat Mata Ki Jai!"
"Bharat Mata Ki Jai!"
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.