প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নবসারীদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকপা, উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
22 FEB 2024 8:32PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি – জয় !
ভারত মাতা কি – জয় !
গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, রাজ্য সরকারগী মিনিস্তরশিং, সংসদতা ঐগী মরুপ অমসুং গুজরাত প্রদেস ভারতীয় জনতা পার্তিগী প্রসিদেন্ত সি.আর পতিল, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং !
মসি গুজরাত্তা ঐগী অহুমশুবা থৌরম্নি। ঙসি অয়ুক গুজরাতকী পাসুপালাকশিং(শা-ষন ব্রিদরশিং) অমসুং দাইরি ইন্দস্ত্রিগা মরী লৈনবা মীওশিং লাখ কয়াগা গুজরাতকী অহমেদবাদতা উনবগী খুদোংচাবা অমা ঐ ফংখ্রে। মদুগী তুংদা, মেহসনাদা বলিনাথ মহাদেব লাইশঙদা প্রান প্রাতিস্থাদা শরুক য়াখি। হৌজিক ঐ চাউখৎ-থৌরাংগী কুহ্মৈ অসি শরুক য়ানবা নবসারীদা লাক্লে। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, মতম অমতদা য়াম্লবা শেনফম অমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপা অসি মসিনা অহানবনি হায়না ভুপেন্দ্র ভাইনা ফোঙদোক্লে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐখোয় হরাওবা ফোঙদোকসি, অদোম ফোঙদোক্কদরা? থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিং অদোমগী মোবাইল ফোনশিং লৌথোকপীয়ু অমসুং ফ্লাস লাইতশিং থানবীয়ু চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা কুহ্মৈ অসিগী শরুক অমা ওইহনসি। ভারত মাতা কি জয়… তপ্না লাউরোইসি। ভারত মাতা কি জয়, ভারত মাতা কি জয়,ভারত মাতা কি জয়। য়াম্না ফরে, ঙসি নবসারী দাইমন্দ অমগুম ঙাল্লে।
হন্দক বদোদারা, নবসারী, বরুচ অমসুং সুরত্তা লুপা করোর লিশিং কয়াগী অনৌবা প্রোজেকশিং পায়খৎলে। তেক্সতাইল, ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং সহর শেমগৎপগা মরী লৈনবা লুপা করোর লিশিং ৪০গী হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক হরাওবা ফোঙদোকচরি।
হৌজিক মোদী কি গরেন্তিগী মরমদা লৈবাক শীনবা থুংনা ঙাংনবা অমা লৈরি। মসি সংসদতা ঙাংনরি অমসুং লম্বীশিংদা ঙাংনরি। ঙাংনরিবা অসি মোদীগী গরেন্তিগী মরমদনি। লৈবাক অসিগী অঙাংশিংনা হায়রি মোদীনা পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকই। মসি লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগীদি অনৌবা ওইবা য়াই, মোদীনা পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকই হায়বসি মতম কয়াগী মমাঙদগী গুজরাতকী মীয়াম্না খঙলবা অচুম্বা অমনি। ঐনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা ‘ফাইব এফ’ কী মরমদা হায়খিবা অদু অদোম নিংশিংলমগনি। ‘ফাইব এফ’ হায়বদি ফার্ম, ফার্ম তু ফাইবর, ফাইবর তু ফেক্তরি, ফেক্তরি তু ফেসন, ফেসন তু ফোরেন হায়বনি। ঐনা ‘ফাইব এফ’ হায়বগী মরমদি, লৌমীশিংনা লশিং থাগনি, লশিং অদু ফেক্তরি য়ৌগনি, ফেক্তরিদগী পুথোকপা লংদগী গার্মেন্ত শাগনি অমসুং হায়রিবা গার্মেন্তশিং অদু মপান লৈবাকশিংদা থাদোক্কনি।
ঐগী পান্দমদি তেক্সতাইলশিংগী মপুংফাবা সপ্লাই অমসুং ভেলু চেন অমা লৈহনবনি। মসি থবক ওইনা পাংথোক্লোইদরা ? ঙসি, অত্মানির্ভর ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না অসিগুম্বা সিস্তেমশিং শেমগৎলি। পি.এম মিত্রা পার্ক অসি কেম্পেন অসিগী শরুক অমনি। ঙসি নবসারীদা পি.এম মিত্রা পার্ক শানবা থবক হৌরে। মসি লৈবাক অসিদা তেক্সতাইল সেক্তরগী অসিগুম্বা মখলগী অহানবা পার্কনি। মসিনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রি ফগৎহনগনি অমসুং ভারতনা মপান্দা তেক্সতাইল থাদোকপা হেনগৎহনগনি। অদোম খন্দুনা য়েংউ… সুরতকী দাইমন্দ অমসুং নবসারীগী ফিরোল, মালেমগী ফেসনগী তাইবংদা গুজরাত কয়া য়াম্না চাউবগে হায়বা, গুজরাত হরাওগদরা নত্ত্রগা হরাওরোইদ্র ? গুজরাতকী খোন্থংশিং তাগদরা নত্ত্রগা তারোইদরা ?
ঙসিদি সুরতকী সিল্ক সিতি অসি নবসারী ফাওবা য়ৌরে। সেক্তর অসিদা খ্বাইদগী চাউবা পোৎথোক পুথোকপা লৈবাকশিং অমসুং মপান্দা থাদোকপা লৈবাকশিংগা ভারতকা চাংদম্নবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
ঙসি মওং অমদা সুরত সিল্ক সিতি নবসারী ফাওবা শন্দোক্লে। ঙসি সেক্তর অসিদা ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা প্রদুসরশিং অমসুং এক্সপোর্তরশিংগা লাম্বা তৌনরি। মসিদা গুজরাতকী তেক্সতাইল সেক্তরনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। চহি কয়া, সুরত্তা পুথোক্লিবা তেক্সতাইলশিংগী মীয়াম্না খঙনরি। মফম অসিদা শেমগৎলিবা পি.এম মিত্রা পার্ক লোইশিল্লকপা মতমদা লমদম অসিদা অহোংবা অমা লাক্লগনি। পার্ক অসি লুপা করোর ৩,০০০ চঙনা শেমগৎকদবনি। পি.এম মিত্রা পার্কনা ককপা, তুবা, গিন্নিং, গার্মেন্তস, তেক্নিকেল তেক্সতাইল অমসুং তেক্সতাইল মেছিন্নরিগুম্বা থবকশিংদা ভেলু-চেন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি। পার্ক অসিদা শিন্মীশিংগী য়ুমশিং, লোজিস্তিক্স পার্ক, পোৎ-চৈ থমফম, লায়য়েংশঙ অমসুং ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী খুদোংচাবশিং লৈগনি। পার্ক অসিনা অনকপা খুঙ্গংশিংদা থবক অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, সুরতকী মীয়ামগী অতোপ্পা মরুওইবা প্রোজেক অমা থবক হৌরে। লুপা করোর ৮০০ চঙনা তাপী রিভর বরাজ শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। বরাজ অসি শাবা লোইশিল্লবা মতুংদা সুরত্তা ঈশিং ফংদবগী অৱাবশিং কোকহল্লগনি অমসুং ঈশিং ইচাউগুম্বা ফিবমশিং ঙাকথোকপদা মতেং পাংলগনি।
মরুপশিং,
নোংমগী পুন্সিদা অমসুং উদোগ চাউখৎহনবদা ইলেক্ত্রিসিতিগী মরুওইবা গুজরাত খঙলে। গুজরাত্তা চহি ২০-২৫গী মমাঙদা য়াম্না তোইনা মৈ মুৎপা মতম অমা লৈরমখি। হৌজিক চহি ২৫-৩০ শুরবা মীওইশিংনা মতম অদুদা ঐখোয় অমম্বা মরক্তা লৈরকখি হায়বা খঙলরোই। ঐনা চীফ মিনিস্তর ওইরকপা মতমদা, মীয়াম ঐগী নাক্তা লাকখি অমসুং নুমিদাংগী চাক চাবা মনুংদা উপায় অমা তৌদুনা মৈ থারক্নবা হায়জখি। आप विचार को, হান্না মীয়াম্না সারদা হায়রমখি कम से कम में शाम के वाक्त के वाक्त तो जारा बिल्जी डीजी, মসিগী ফিবম অসিনি। অসিগুম্বা থৌদোক্নি।
ঐনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরকপা মতমদা মৈ পুথোকপদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। করিগুম্বা ঐখোয়না কোয়লা দরকার ওইরবশু,মসি অরাপ্পদগী নত্ত্রগা মপান লৈবাকশিংদগী পুরকপা দরকার ওইখি। করিগুম্বা গ্যাসতগী মৈ পুথোকপা দরকার ওইরবশু, মদুশু মপান লৈবাক্তগী পুশিল্লক্কদবনি। হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসিগা লোয়ননা গুজরাত চাউখৎহনবা ওইথোকখিদে। অদুবু মোদীনা মসি ওইথোকহনখি। “মোদী হাই তো মুমকিন হাই”। গুজরাতনা মৈ পুথোকপদা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎখি। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং সোলার অমসুং ৱিন্দ ইনর্জি পুথোকপগী থবক পায়খৎখি অমসুং মসিদগী ঙসি গুজরাত্তা য়াম্লবা ইলেক্ত্রিসিতি পুথোক্লে।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা মৈ পুথোকপদা ঐখোয়গী নিউক্লিয়ার পৱার প্লান্তশিংগী থৌদাং হেনগৎলক্লি। ঙসি তাপীদা লৈবাক মীয়ামদা কাক্রাপার এতোমিক পৱার স্তেসন্দা অনৌবা প্রেসরাইজ হেভি ৱাতর রিয়েক্তর অনি: KAPS-3 অমসুং KAPS-4 কৎথোকখ্রে। হায়রিবা রিয়েক্তরশিং অসি ভারতনা শেমগৎজবা তেক্নলোজিনা শাবনি। অমুক হন্না ভারত মাতা কি জয় লাউদুনা মসিগী অত্মনির্ভরগী ফিবম অসি চাউথোকচবা ফোঙদোক্নবা অদোমগী খুৎ থাংগৎপীয়ু, ভারত মাতা কি জয়। হায়রিবা রিয়েক্তরশিং অসি অত্মানির্ভর ভারতকী খুদমশিংনি অমসুং হায়রিবা প্লান্তশিং অসিনা গুজরাতকী উদোগ চাউখৎহনবদা মখা তানা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
নবসারী ওইগেরা, বালসাদ ওইগেরা, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগা লোয়ননা হান্না অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা খা থংবা গুজরাত চাউখৎলে। ঐনা সোলার ইনর্জিগী হায়রকপা মতমদা, ঐখোয়গী গুজরাতকী হায়রকপা মতমদা, ঐখোয়গী গুজরাতকী খোঙ্গুল লিরিবা মীওইনা করি খনগনি? হৌজিক মোদীনা অদোমদা অতোপ্পা গরেন্তি অমা পীরি, মসি অদোমদা য়াম্না কান্নগনি, য়ুনিত ৩০০ ফাওবগী মৈ লেম্না পীগদববা থৌরম অমা অমসুং থৌরম অদুদি পি.এম সুর্য়াঘর। পি.এম সুর্য়াঘরনা মৈ য়ুনিত ৩০০ লেম্না পীগনি। মিদল ক্লাস ইমুং অমা, এ.সি, ফেন, ফ্রিজ, ৱাসিং মেছিন, খুদিংমক মসি শীজিন্নরগনি।
য়ুমশিংদা সোলার পেনেলশিং থম্নবা সরকারনা বেঙ্কতগী লোন পীগনি। করিগুম্বা অদোম্না মৈ য়ুনিতি ৩০০ দগী হেন্না পুথোক্লবদি, অদোমগী দরকার ওইবা মৈগী অহেনবা মৈ অদু য়োনবা য়াগনি, সরকারনা মৈ অদু লৈগনি। মদুদগী অদোম্না শেন ফংগনি। মসি মোদীগী থাজবনি। পি.এম সুর্য়াঘর স্কিমশিংনা য়ুমশিংগী মৈগী বিল হন্থহনবা খক নত্তনা অহেনবা শেন তান্নবগী পাম্বৈ অমসু ওইরগনি। লৈবাক অসিগী অহানবা বুল্লেত ত্রেন লমদম অসি ফাওদুনা চেল্লগনি অমসুং লমদম অসিগা লৈবাক অসিগী অচৌবা উদোগকী মফমশিং-মুম্বাই অমসুং সুরতকা শম্নহল্লগনি।
মরুপশিং,
উদোগ চাউখৎপগীদমক হৌজিক মীয়াম্না নবসারী মশক খঙলে। নবসারী য়াওনা নোংচুপ গুজরাত শীনবা থুংনা মসিগী লৌউ-শিংউ চাউখৎপগীদমক মীয়াম্না খঙনরে। লমদম অসিগী লৌমীসিংদা কান্নবশিং ফংহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। লমদম অসিদা উহৈ-ৱাহৈ থাবগী ইহৌ অমা লৈরে অমসুং মালেমদা মমিং চৎলবা হাপুস অমসুং বালসারি মখলগী হৈনৌশিং অমসুং চিকু নবসারীদগী পুথোক্লি। ঙসি থবক খুদিংমক্তা দবল ইঞ্জিন সরকারনা লৌমীশিংগী মতেং পাংলি। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা নবসারীগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ৩৫০ হেনবগী শেন্থং ফংখ্রে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী নহারোলশিং, লায়রবশিং, লৌমীশিং অমসুং নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা মোদীনা গরেন্তি পীরি। গেরেন্তি অসি স্কিমশিং খক শেম্বগী নত্তে, স্কিমশিংগী কান্নবশিং মপুংফানা ফংফম থোকপা মীওইশিংদা ফংহনবা অদুশু য়াওরি। লৈবাক অসিদা লায়রবা ইমুং অমতা লৈহল্লোই হায়বসি মোদীগী গরেন্তিনি। মরম অদুনা সরকারনা বেনিফিসরিশিংগী মনাক্তা চৎলি, বেনিফিসরিশিং থিরি অমসুং মখোয়গা স্কিমশিংগা শম্নহল্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা অমসুং গুজরাত্তা মতম শাংনা কংগ্রেসকী সরকারশিং পানখ্রে। অদুবু মমাঙদা ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিং অমসুং সমুদ্র মপানগী খুঙ্গংশিং মীরাইরমখি। গুজরাত্তা বি.জে.পি সরকারনা উমারগামদগী হৌরগা অম্বাজি ফাওবদা লৈরিবা ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিং তঙাইদবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা চোকথবা নাইদনা থবক তৌরি। মসি জাতিগী থাক্তা পাংথোকপা নত্তে। ২০১৪ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী জিলা ১০০ চাউখৎপগী লমদা মনিংদা লৈহৌখি, কনা অমতনা হংবীখিদে। মখোয় অয়াম্বা ত্রাইবেলশিংনা মশিং য়াম্বা জিলাশিংনি। হৌখিবা চহি ১০দা ঐখোয়না হায়রিবা জিলাশিং অসি য়াংনা চাউখৎহল্লে। ঙসি চাউখৎপগী থাকশিং য়ৌদ্রিবা এস্পিরেসন দিস্ত্রিক ১০০ হেন্না লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগুম চাউখৎহল্লে।
মরুপশিং,
অতোপ্পশিংদা থাজবা লৈরক্ত্রবা মতমদা মোদীগী গরেন্তি লাকই। লায়রবগী পাক্কাগী য়ুম, লেম্না চেঙ, মৈ অমসুং তোতি ঈশিং পীবা অমসুং লায়রবা, লৌমীশিং, দুকান ফম্বশিং অমসুং শিন্মীশিংগী ইন্সুরেন্স স্কিম অসি মোদীগী গরেন্তিনি। লায়রবা, লৌমীশিং, দুকান ফম্বশিং অমসুং শিন্মীশিং মখোয়গীদমক ইন্সুরেন্স অমসুং পেন্সন প্লানশিং লৈগনি হায়বা কৈদৌঙৈদা খল্লমদে। অদুবু মসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। মোদীগী গরেন্তিনা মরম ওইদুনা মসি ঙসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। খুৎ অনিমক থাংগৎপীয়ু, মরমদি মোদীগী গরেন্তিনি।
মরুপশিং,
ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা সিক্কল সেল এনেমিয়াগী অৱাবা চাউনা মায়োক্নরি। জাতিগী থাক্তা লায়না অসি মুৎথৎনবা অকনবা থবক পায়খৎপা দরকার ওইরে। ঐনা চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা রাজ্য অসিদা সিক্কল সেল এনেমিয়া থেংননবা অকনবা থবকশিং পায়খৎখি। লায়না অসি মপুংফানা থেংননা জাতিগী থাক্তা থবক কয়া পায়খৎলে। সিক্কল সেল এনেমিয়াদগী নিংতম্নবা হৌজিক ঐখোয়না নেসনেল মিসন অমা হৌদোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ত্রাইবেলশিংগী লমদমদগী লায়না অসি মুৎথৎনবা সরকারনা পান্দম থম্লি। মিসন অসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা সিক্কল সেল এনেমিয়াগী স্কৃন্নিং পাংথোক্লে। ঙসি ত্রাইবেলশিংগী জিলা অয়াম্বদা মেদিকেল কলেজশিং লিংখৎলে ।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা চহি কয়া পানবা মতমদা ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ১১শুবা ইকোনোমি ওইখি। ইকোনোমি অদুনা তাক্লিবদি লৈবাক অসিগী শেন য়াম্না লৈতে হায়বনি। মরম অদুনা, খুঙ্গংশিং নত্ত্রগা অপীকপা সহরশিং চাউখৎখিদে। বি.জে.পি সরকারনা চহি ১০ পাল্লকপা মতমদা ভারতকী ইকোনোমি অসি ২০১৪দা ১১শুবা মফমদা লৈরম্বদগী হৌজিক মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিগী ৫শুবা মফমদা লৈরি। মসিনা তাক্লিবদি ঙসি ভারতকী মীয়ামদা চাদিং তৌনবা শেন য়াম্না লৈরে অমসুং ভারতনা চাদিং তৌরে হায়বনি। মরম অদুনা, ঙসি লৈবাক্কী অপীকপা সহরশিং ফাওবদা অফবা চৎথোক-চৎশিনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। অপীকপা সহরশিংদা নোংথক্কী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে অমসুং হৌখিবা চহি ১০দা লায়রবশিংগী পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ হেন্না শাখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম্না দিজিতেল ইন্দিয়া মশক খঙলে। দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন অসি কংগ্রেসকী মীওইশিংনা করেম্নখি। ঙসি দিজিতেল ইন্দিয়ানা অনৌবা স্তার্দ-অপশিং শেমগৎতুনা অপীকপা সহরশিংদা অওনবশিং পুরক্লে অমসুং শান্নবগী লমদা নহারোলশিংদা অওনবা কয়া পুরক্লে। অসিগুম্বা অপীকপা সহরশিংদা নিও-মিদল ক্লাস অমা থোরকপা অসিনা মালেমদা ভারতনা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেচ অনিমক বি.জে.পী সরকারনা মরুওইনা লৌরি। লমদম অসি ভারতকী লাইনিং অমসুং পুৱারিগী মরুওইবা মফম অমনি অমসুং মফম অসি নিংতম ইহৌ নত্ত্রগা লৈবাক শেমগৎপগী মরুওইবা মফম অমনি। রাজনিতিগী মীচং-মীখায় নাইবা, পেনহলবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজনা মরম ওইদুনা লমদম অসি মীরাইদুনা লাকখি। ঙসিদি ভারতকী ইনাকখুল্লবা হেরিতেচগী খোন্থাং অসি মালেম শীনবা থুংনা তারে।
অদোম্না মালেমগী মফম অমদা চৎপা মতমদা, মীয়াম্না ভারত্তা লাকনিংবা, ভারতকী মরমদা খঙনিংবা অদোম থেংনগনি। কংগ্রেসনা চহি কয়া ভারতকী অশেংবা হেরিতেচ মালেমদগী লাপ্না থমখি। নিংতম ইহৌদা, বাপুনা থুম অমসুং খাদি নিংতম্বগী খুদমশিং ওইহনখি। কংগ্রেসনা খাদি মাঙহনখি অমসুং নমক সত্যগ্রাহগী লমদম অসি কাউথোকখি। দান্দি সোল্ত সত্যগ্রাহগী মফমদা দান্দি মেমোরিএল অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা খুদোংচাবা ফংলে। সারদার পতেলনা পাংথোক্লম্বা থবকশিংদা কৎথোকপা ওইনা স্তেচু ওফ য়ুনিতি শারে। হৌজিক ফাওবা কংগ্রেসকী মকোক থোংবা লুচিংবা অমতনা মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎত্রি। গুজরাত্তা য়েংলিবা হন্থবা মীৎয়েং অসি গুজরাতমচা অমতনা কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকী মীওইশিংনা কমদৌনা মোদীগী জাৎ করেম্নবগে হায়বা অদোম উরে। মখোয়না হেন্না হন্থনা য়েংলিবমখৈ, সিত ৪০০ য়ৌনবা ৱারেপ মপাঙ্গল কনখৎলক্কনি হায়বা কংগ্রেসনা কাউরে। মখোয়না লৈখোম হেন্না লংশিল্লক্লিবমখৈ, থম্বা ৩৭০ হেন্না শাৎকনি।
মরুপশিং,
মোদী চৈবা নত্তনা লৈবাক অসিগী তুংগীদমক কংগ্রেসকী পান্দম অমতা লৈতে। দল অমা মীচং-মীখায় নাইবগী মখাদা লৈরে হায়বা মসিনা তাক্লে, দল অসি ইমুং অমগী মথক্তা লৈত্রে। ইমুংগী খনবা অসি অনৌবা ৱাখল্লোনগী য়েক্নবনি। ইমুংগী ৱাখল্লোন অসি অনৌবা লৌশিংগী য়েক্নবনি। ইমুংগী ৱাখল্লোন অসি নহারোলশিংগী য়েক্নবনি। মখোয়গী ইমুং-মনুং ঙাক-শেন্নবা হান্নগী অরিবা ফিবম অদুদা লৈবা মখোয়না পাম্মী। মসি কংগ্রেসকী হৌজিক ওইরিবা ফিবম্নি। বি.জে.পীগী ওইনা, মথং চহি ২৫দা লৈবাক অসি চাউখৎনবা লম্বী শেম্বা লোইরে। মথং চহি ২৫দা, ঐখোয়না বিকসিত গুজরাত অমা অমসুং বিকসিত ভারত অমা শেমগনি।
মরুপশিং,
অদোম মশিং য়াম্না শরুক য়ারি। ইমাশিং অমসুং ইচলশিং মশিং য়াম্না লাক্লি। অদোম্না ঐখোয়দা থৌজাল পীরে, ঐগী থম্মোয়দগী ঐনা অদোম থাগৎচরি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা অমুক হন্না হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কি-জয় !
অদোমগী খুৎ অনিক থাংগৎপীয়ু অমসুং কন্না লাউমিন্নসি-
ভারত মাতা কি-জয় !
ভারত মাতা কি-জয় !
ভারত মাতা কি-জয় !
অদোম থাগৎচরি !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying, inauguration, dedication of various Projects to the nation at Navsari
22 FEB 2024 8:32PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai !
Bharat Mata Ki Jai !
The popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, distinguished Ministers of the State Government, my parliamentary colleague, representative of the same region and Gujarat's Bharatiya Janata Party President C.R. Patil, honourable MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters, how are you all doing?
This marks my third event today in Gujarat. Earlier this morning, I had the privilege of meeting and conversing with lakhs of individuals involved in animal husbandry and the dairy industry from across Gujarat in Ahmedabad. Following that, I had the honour of participating in the consecration ceremony of the Valinath temple in Mehsana. And now, I am delighted to join all of you in celebrating the advancements in development here in Navsari. As Bhupendra Bhai mentioned, perhaps for the first time since independence, such extensive development work worth substantial sums of money has been undertaken in one go. So, in the spirit of this grand celebration of development, I urge each one of you to take out your mobile phones and turn on their flashlight, becoming a part of the Vikas Utsav (Development Festival). Bharat Mata ki Jai... let's infuse this moment with fervour. Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Well done. Today, it feels as though a diamond is sparkling in Navsari. Recently, Vadodara, Navsari, Bharuch, Surat, and other areas have welcomed new projects worth thousands of crores of rupees, spanning textiles, electricity, and urban development. Congratulations to all of you for these projects, collectively valued at more than Rs 40 thousand crore.
Friends,
A fervent discussion is currently ongoing across the nation, in Parliament and on the streets alike. That discussion revolves around "Modi's guarantee." Every citizen is acknowledging that whatever Modi promises, he delivers. Perhaps this is a novel concept for the rest of the country, but the people of Gujarat have known for years that Modi's word is his bond - the guarantee of fulfilling promises. Do you recall when I was in Gujarat, I often spoke about the Five F's? These Five F's represented the journey from "Farm to Fiber, Fiber to Factory, Factory to Fashion, Fashion to Foreign." That is, the farmer will grow cotton; the cotton will go to the factory; the threads made in the factory will be made into garments; these garments will be exported to foreign countries.
My vision was to establish a complete supply and value chain within the textile sector. It should happen, right? Today, we are implementing similar strategies to foster a self-reliant Bharat. The inauguration of PM Mitra Park in Navsari, the first of its kind in the country for the textile sector, marks a significant step towards this goal. This initiative will bolster the textile industry, elevating Bharat's share in textile exports. Just imagine Surat's diamonds and Navsari's apparel, showcasing Gujarat's prominence in the global fashion market. Shall we not hear the echoes of Gujarat reverberating across the world?
Friends,
Today, in essence, the Surat Silk City is expanding its reach to Navsari. Bharat has begun to rival the world's largest producers and exporters in this sector, with Gujarat's textile industry making a significant contribution to this feat. Over the years, Surat's textiles have established a strong identity of their own. Once the PM Mitra Park is completed here, the landscape of this entire area will undergo a transformation. An investment of Rs 3000 crore will be made in the construction of this park alone. A value chain ecosystem will be established here, encompassing activities such as spinning, weaving, ginning, garment production, technical textiles, and textile machinery. This means that thousands of artisans and labourers will have opportunities to work here. Additionally, the park will feature amenities such as housing, a logistics park, warehousing facilities, healthcare services, and training and skill development programmes for workers. This implies that the park will create employment and self-employment opportunities in the surrounding villages as well.
Friends,
Today marks the commencement of another significant project for the people of Surat. The foundation stone of the Tapi River Barrage, to be constructed at a cost exceeding Rs 800 crore, was laid today. The construction of the Tapi River Barrage will resolve the longstanding challenge of water supply in Surat for many years to come. It will also aid in mitigating threats such as floods.
Friends,
Gujarat understands the significance of electricity in social life and industrial development. Twenty to twenty-five years ago, Gujarat faced prolonged power cuts. Individuals who are currently 25-30 years old may not even be aware of the dark times we endured. When I assumed the role of CM, people would come to me pleading for electricity, particularly during evening meal times. Reflecting on those days, it's hard to believe that such conditions existed. There were numerous challenges in electricity production at that time. Coal had to be sourced from distant locations or imported from abroad. Gas-generated electricity also relied on imports. Generating electricity from water was not a viable option. The development of Gujarat seemed improbable amidst these crises. However, Modi was determined to surmount these obstacles. Thus, we prioritized the adoption of modern technology to overcome the electricity crisis in Gujarat. Solar and wind energy became focal points of our strategy. Today, Gujarat boasts significant electricity generation from solar and wind sources.
Friends,
The role of our nuclear power plants in supplying electricity to 21st-century Bharat is set to expand further. Today, two new reactors at the Kakrapar Atomic Power Plant in Tapi have been inaugurated. Both these reactors have been constructed using 'Made in India' technology. Let's chant Bharat Mata Ki Jai once and proudly raise our hands for this self-reliance - Bharat Mata Ki Jai! This underscores Bharat's journey towards self-sufficiency in every sphere. With this development, Gujarat will receive a greater supply of electricity from this plant, further fuelling its industrial growth.
Friends,
Whether it's Navsari or Valsad, the South Gujarat region is currently experiencing an unprecedented phase of development. The infrastructure here is continuously being modernized. Speaking of solar energy, when we consider our Gujarat, our Gujaratis are known for their meticulous attention to financial matters. They excel in accounting. Now, Modi has provided another assurance, which is immensely beneficial for you—the scheme of free electricity up to 300 units, known as PM Surya Ghar. Under PM Surya Ghar, 300 units of electricity are provided free of charge. This includes essential household appliances such as ACs, fans, fridges, and washing machines, making it accessible to almost every middle-class family. Moreover, the government will also provide funding to install solar panels on houses, offering loans through banks. Additionally, if you generate more than 300 units of electricity and have surplus to sell, the government will purchase that excess electricity from you, providing an additional source of income. Isn't that profitable? In Gujarat, engage in the endeavour of supplying solar electricity, harnessing the power of the sun, and providing free electricity to every household. This is Modi's guarantee. Furthermore, the country's first bullet train will pass through this area, connecting major economic hubs such as Mumbai and Surat.
Friends,
Navsari is now gaining recognition for its industrial development, but the entire South Gujarat region, including Navsari, is also significantly advanced in agriculture. When the BJP government began providing facilities to farmers here, fruit cultivation practices saw a notable increase. Hapus mangoes from this region, along with Valsad mangoes and Navsari chikoos, are renowned worldwide. Wherever I go, people mention them to me. The double-engine government is currently assisting farmers at every stage. Navsari's farmers have also benefited from over Rs 350 crore through the PM Kisan Samman Nidhi scheme.
Friends,
Modi has pledged to empower the poor, the farmers, youth, and women across the country. This guarantee extends beyond merely devising schemes; it encompasses ensuring that entitled individuals receive the full benefits of these initiatives. Modi's commitment aims to eradicate poverty and deprivation from every household in the nation. Hence, the government is actively reaching out to beneficiaries, identifying them, and connecting them with the relevant schemes.
Friends,
For years, the Congress-led governments, both nationally and in Gujarat, neglected the tribal areas and coastal villages. However, here in Gujarat, the BJP government has diligently worked to provide essential amenities throughout the entire tribal belt, from Umargam to Ambaji. Yet, this was not the case at the national level. Until 2014, over 100 districts across the country languished in underdevelopment, receiving little attention. Many of these districts were predominantly tribal. Over the past decade, through the Aspirational District Programme, these previously neglected areas have made significant strides in development.
Brothers & Sisters,
Modi's guarantee commences where others' promises falter. For the first time, the country's poorest have the assurance of a pucca house—thanks to Modi's guarantee. They can rest assured that they won't go to bed hungry or endure suffering—because of Modi's guarantee. Even sisters residing in remote villages are confident that their homes will have electricity and tap water—owing to Modi's guarantee. The poor, farmers, shopkeepers, and labourers never imagined that insurance and pension schemes would be tailored for them. Yet, today, this is a reality—thanks to Modi's guarantee. Let's raise both hands in acknowledgment— it's because of Modi's guarantee.
Friends,
Sickle cell anaemia has posed a significant challenge in tribal areas. During my tenure as Chief Minister of Gujarat, we implemented various measures to address this issue. However, national efforts were imperative to combat this disease comprehensively. Consequently, we have initiated a national mission to eradicate sickle cell anaemia. Under this initiative, screening for sickle cell anaemia is being conducted in tribal regions across the country. Lakhs of individuals have been examined during the Viksit Bharat Sankalp Yatra. Furthermore, a medical college is underway in this region. Previously, establishing a medical college in tribal-dominated districts was a formidable task. Today, medical colleges have been established in several tribal districts.
Friends,
Whether they are poor or middle class, residing in villages or cities, our government strives to enhance the standard of living for every citizen. During decades of Congress governance, Bharat could only achieve the 11th position in the global economy. Lagging behind in economic growth meant limited resources for the nation, hindering the development of both villages and small towns. However, under the BJP government's leadership, Bharat has ascended from the 10th to the 5th rank in the global economy within a decade. This signifies that today, Indian citizens have more disposable income, thereby fostering increased spending. Consequently, robust connectivity infrastructure is being established even in small cities nationwide. The ease of air travel from small cities was once unimaginable, but it has now become a reality. Moreover, while Congress rule perpetuated the proliferation of slums in cities, our government is replacing them with pucca houses for the poor. Over the past decade, we have constructed over 4 crore pucca houses for the poor—just imagine, 4 crore homes!
Friends,
Today, Digital India is internationally recognized—a campaign that Congress once ridiculed. Digital India has revolutionized small cities, fostering the emergence of new startups and a burgeoning youth presence in sports. We witness the burgeoning growth of small towns in Gujarat, giving rise to a neo-middle class that will propel Bharat to become the world's third-largest economic power.
Brothers & Sisters,
As much as the BJP government prioritizes development, it also cherishes our heritage. This region holds significant historical and cultural importance in our nation's narrative. Whether during the freedom struggle or in nation-building endeavours, this region has made immense contributions. However, when nepotism, appeasement, and corruption overshadow politics, heritage is often neglected. Sadly, Congress has consistently perpetrated this injustice for decades. Today, the resonance of Bharat's rich heritage reverberates worldwide. Wherever you go around the world, you will find that people want to visit Bharat and learn about it. Yet, Congress kept the world ignorant of Bharat's true heritage for decades. During the freedom struggle, Mahatma Gandhi elevated salt and Khadi as symbols of freedom, yet Congress neglected Khadi and forgot the legacy of the Salt Satyagraha. Our government had the honour of erecting the Dandi Memorial at the site of the Dandi Salt Satyagraha and the Statue of Unity, dedicated to Sardar Patel's contributions. Yet, not a single top Congress leader has paid homage at these sites. No Gujarati can forget this disdain towards Gujarat.
Friends,
You have witnessed how Congress members stoop to caste-based insults against Modi. However, they fail to realize that their disparagement only fortifies our determination to surpass the 400-seat mark. The more mud they sling, 370 lotuses of strength will bloom with magnificence.
Brothers & Sisters,
Today, the Congress party lacks a forward-looking agenda for the nation, resorting instead to incessant criticism of Modi. This illustrates that when a party succumbs to nepotism, it prioritizes its own family over the greater good. Such a family-centric mindset stifles innovation, talent, and the aspirations of the youth. Its focus remains on preserving the status quo to safeguard its familial interests. This is the predicament facing the Congress today. In contrast, the BJP has charted a comprehensive roadmap for the next 25 years, outlining a vision for national development. Over this 25-year period, we aim to build a developed Gujarat and a developed Bharat.
Friends,
Your overwhelming presence today, including that of mothers and sisters, fills me with profound gratitude. I extend my heartfelt thanks to each one of you for your blessings and support. Once again, hearty congratulations to all for you for these development projects. Say along with me -
"Bharat Mata Ki Jai!"
Raise both hands and let us proclaim with fervour -
"Bharat Mata Ki Jai!"
"Bharat Mata Ki Jai!"
"Bharat Mata Ki Jai!"
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.