ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର କଚ୍ଛରେ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ସହିତ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ପରିବେଶରେ ସେମାନେ ଦେଇଥିବା ବଳିଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଦେଶ ସେବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ବଳିଦାନ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି
ସୈନିକମାନେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ସରକାର ଅଛି ଯାହା ଦେଶର ସୀମାର ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ସାଲିସ କରିପାରିବ ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଏକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆମଦାନୀକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରପ୍ତାନିକାରୀ ପାଲଟିଛି, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ତିରିଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୀମାନ୍ତରୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୀମାନ୍ତରୀଣ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ଦେଖିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଦେଶର 'ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ' ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୀମାନ୍ତରୀଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାକୃତିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଭାରତକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇ
31 OCT 2024 7:00PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତ-ପାକ୍ ସୀମା ନିକଟରେ ଥିବା ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ବିଏସଏଫ ), ସ୍ଥଳସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଗୁଜରାଟର କଚ୍ଛର ସର କ୍ରିକ୍ ଅଞ୍ଚଳର ଲକ୍କି ନାଲାରେ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସହିତ ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରିବାର ପରମ୍ପରା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରିକ୍ ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ଵିଓପି ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାହସୀ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ମିଠା ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସର କ୍ରିକ୍ରେ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପର୍ବ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ମହାନ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେତୁ ଏହି ବର୍ଷର ଉତ୍ସବ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେବଳ ଉପସ୍ଥିତ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସେବାକର୍ମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ, ଦେଶ ସେବାରେ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ବଳିଦାନ ପାଇଁ ୧.୪ ବିଲିୟନ ନାଗରିକଙ୍କ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୈନିକମାନଙ୍କ ଦେଶ ପ୍ରତି ସେବା ପାଇଁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ, ସମସ୍ୟାଗତ ପରିବେଶରେ ସେମାନେ ଦେଉଥିବା ବଳିଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ସାହସିକତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୈନିକମାନେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ। "ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଭାରତର ଶକ୍ତି ଦେଖେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଶତ୍ରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଅନ୍ତ ଦେଖେ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଉତ୍ସାହରେ ଗର୍ଜନ କରନ୍ତି, ଆତଙ୍କର ମାଲିକମାନେ ଥରି ଉଠନ୍ତି। ଏହା ମୋର ସେନାର, ମୋର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ। ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆମର ସୈନିକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଚ୍ଛର ରଣନୈତିକ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଶେଷକରି ଏହାର ଉପକୂଳ, ଯାହା ଭାରତ ବିରୋଧୀ ବିପଦର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ସୁରକ୍ଷା କରିବାରେ ନୌସେନାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଅଖଣ୍ଡତାର ପ୍ରତୀକ ସାର୍ କ୍ରିକ୍ ଅତୀତରେ ସଂଘର୍ଷକୁ ଉସ୍କୋର କରିବା ପାଇଁ ଶତ୍ରୁଙ୍କ ପ୍ରୟାସର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହୋଇଆସିଛି। ନୌସେନା ସମେତ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ସତର୍କତା ଦେଶକୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ । ସେ ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଶତ୍ରୁକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଦେଶର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ଅଟଳ ରହିଛି। "ଆଜି ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ସରକାର ଅଛି ଯାହା ଦେଶର ସୀମାର ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କୂଟନୀତି ନାମରେ ଛଳନା କରି ସର କ୍ରିକକୁ ଦଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା। ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦେଶର ସ୍ୱର ଉଠାଇଥିଲି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆସିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ବର୍ତ୍ତମାନର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ। ଶତ୍ରୁର କଥାରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖାଯାଏ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଉନ୍ନତିରେ ଭଦୋଦରାରେ ଏକ ସି୨୯୫ ବିମାନ କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ବିମାନ ବାହକ ବିକ୍ରାନ୍ତ, ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଏବଂ ତେଜସ୍ ଲଢ଼ୁଆ ଜେଟ୍ ଭଳି ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମରିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଭାରତ ଏକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆମଦାନୀକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରପ୍ତାନିକାରୀ ହେବାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ତିରିଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ମୁଁ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ୫୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସାମରିକ ଉପକରଣର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ସେମାନେ ଆଉ ବିଦେଶରୁ କିଣିବେ ନାହିଁ। ଏହା ସାମରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି।"
ଆଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧରେ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡ୍ରୋନ୍ ପାରମ୍ପରିକ ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ନୂତନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଜବାବରେ, ଭାରତ ପ୍ରିଡେଟର ଡ୍ରୋନ୍ ଅଧିଗ୍ରହଣ ସମେତ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ସାମରିକ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ରଣନୈତିକ ଯୋଜନା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଡ୍ରୋନ୍ ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଉପରେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁଦ୍ଧର ବିକଶିତ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ନୂତନ ସୁରକ୍ଷା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ଉଦୀୟମାନ ହେତୁ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ତିନୋଟି ଶାଖା ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମନ୍ୱୟ ସେମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ମଜବୁତ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାରେ ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ (ସିଡିଏସ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ଅଟେ । ଏହା ସହିତ, ସମନ୍ୱିତ ଥିଏଟର କମାଣ୍ଡ ଆଡକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ତିନୋଟି ସେବା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ। ରାଷ୍ଟ୍ର ଏହାର ସୀମାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ। ତେଣୁ, ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ"। ସୀମା ସଡ଼କ ସଂଗଠନ (ବିଆରଓ ) ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲଦାଖ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସ୍ତା ସମେତ ୮୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଅଟଳ ଏବଂ ସେଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସହିତ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସବୁଦିନିଆ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଆରଓ ରଣନୈତିକ ପ୍ରବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଅଧିକ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର "ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ" ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ପାଇବା ପାଇଁ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଭାବରେ ଦେଖିବାର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଭାରତକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରାକୃତିକ ସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ସ୍ଥାନୀୟ ଜୀବିକା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶୈବାଳ ଚାଷ ଏବଂ ମାଙ୍ଗ୍ରୋଭ୍ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଦେଶର ପରିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। କଚ୍ଛର ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଥିବା ମାଙ୍ଗ୍ରୋଭ୍ ଜଙ୍ଗଲ ଧୋର୍ଡୋର ରଣ ଉତ୍ସବ ପରି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସମୟ ବିତାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ। ସେ କଚ୍ଛର ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ, ଆକର୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଗୁଜୁରାଟର କଚ୍ଛ ଏବଂ ଖମ୍ବାଟ ଉପସାଗର କୂଳରେ ଥିବା ମାଙ୍ଗ୍ରୋଭ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସଂସ୍ଥା ଏହି ଭୂଦୃଶ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ। ମିଷ୍ଟି ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଏହି ମାଙ୍ଗ୍ରୋଭ ଜଙ୍ଗଲର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଧୋଲାବୀରାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସିନ୍ଧୁ ସଭ୍ୟତାର ସଂଗଠିତ ବସତିର ପ୍ରମାଣ। କଚ୍ଛର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଆକର୍ଷଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ଏଠାରେ ଗୁଜୁରାଟରେ, ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଅଳ୍ପ ଦୂରରେ, ଲୋଥାଲ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଏକ ସମୟରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିଥିଲା। ଲଖପତରେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀଙ୍କ ପାଦଚିହ୍ନ ଅଛି। କଚ୍ଛର କୋଟେଶ୍ୱର ମହାଦେବ ମନ୍ଦିର ଅଛି। ମାତା ଆଶାପୁରାର ମନ୍ଦିର ହେଉ, କାଲା ଡୁଙ୍ଗର ପାହାଡ଼ରେ ଭଗବାନ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟଙ୍କ ଦର୍ଶନ ହେଉ, କଚ୍ଛର ରଣ ଉତ୍ସବ ହେଉ, କିମ୍ବା ସାର୍ କ୍ରିକ୍ ଦେଖିବାର ଉତ୍ସାହ, କଚ୍ଛର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏତେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ଯେ ଜଣେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସପ୍ତାହ ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ”। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଦାବେଟ ଭଳି ସ୍ଥାନରେ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସଫଳତାକୁ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ କିପରି ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ। ସେହିପରି, କଚ୍ଛ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ସୈନିକ ଉଭୟଙ୍କ ଜୀବନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଶେଷରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ।
କଚ୍ଛରେ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶକୁ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଚେତନା ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ ଯାହାକୁ ଆମେ ମା’ ଭାରତୀ ଭାବରେ ପୂଜା କରୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସୈନିକମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। “ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିବାରୁ ତାଙ୍କର ୧୦୦ % ଦେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଏହି ସାହସିକତା ଏହିପରି ଭାବରେ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ”, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi celebrates Diwali with security personnel in Kutch,Gujarat
Conveys the gratitude of 1.4 billion citizens towards the security personnel for their dedication and sacrifice in serving the nation acknowledging the sacrifices they make in challenging environments
The soldiers represent India's strength and guarantee of security, instilling fear in adversaries: PM
Today there is a government in the country which cannot compromise even an inch of the country's border: PM
India is transitioning from a primarily importing nation to a significant exporter of defense equipment, with defense exports increasing thirtyfold over the past decade: PM
Development of infrastructure in border areas is a top priority:PM
There is a changed vision of recognizing border villages as ‘first villages’ of the country rather than seeing them as remote villages: PM
Border regions have natural advantages and potential for border tourism and economic growth, these areas are being developed to reflect a dynamic and vibrant India under Vibrant Village Scheme: PM
31 OCT 2024 7:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi celebrated Diwali with the personnel of the Border Security Force (BSF), Army, Navy and Air Force near the Indo-Pak border,today, at Lakki Nala in Sir Creek area in Gujarat's Kutch. The Prime Minister continued his tradition of celebrating the festival with India’s armed forces. The Prime Minister also visited one of the BOPs in the Creek area and distributed sweets to the brave security personnel.
The Prime Minister expressed his good fortune in celebrating Diwali at Sir Creek with the security personnel, wishing everyone heartfelt congratulations on the festival. This year's celebration is particularly significant due to the installation of Lord Ram in the grand temple of Ayodhya after 500 years, Shri Narendra Modi remarked. The Prime Minister extended warm wishes not only to the soldiers present but also to all servicemen across the country, conveying the gratitude of 1.4 billion citizens for the dedication and sacrifice of security personnel in serving the nation.
The Prime Minister conveyed his deep appreciation for the soldiers' service to the nation, acknowledging the sacrifices they make in challenging environments. Highlighting their bravery and resilience, the Prime Minister asserted that the soldiers represent India's strength and guarantee of security, instilling fear in adversaries. “When the world sees you, it sees the strength of India and when the enemy sees you, it sees the end of evil intentions. When you roar in enthusiasm, the masters of terror tremble. This is the valor of my army, my security forces. I am proud that our soldiers have proven their mettle in every difficult situation”, PM added.
The Prime Minister highlighted the role of the Navy in securing the strategic area of Kutch, particularly its coastline, which faces significant anti-India threats. Sir Creek, emblematic of India’s integrity, has been a focal point for enemy attempts to provoke conflict in the past. The presence and vigilance of the armed forces, including the Navy, provides reassurance to the nation, Shri Modi added, while also recalling the befitting reply given to the enemy during 1971 war.
The Prime Minister emphasized that the current government is unwavering in its commitment to safeguarding the country's borders. “Today there is a government in the country which cannot compromise even an inch of the country's border. There was a time when in the name of diplomacy, a policy was being worked on to grab Sir Creek by deceit. I had raised the voice of the country as the Chief Minister of Gujarat and this is not the first time I have come to this region”, the PM added. Shri Modi asserted that current policies of the government are aligned with the determination of the armed forces. Trust is placed not in the enemy's words, but in the steadfast resolve of India’s armed forces.
Emphasizing focus on self-reliance in defense, Prime Minister Shri Narendra Modi highlighted the government's efforts to modernize India's armed forces to meet the demands of the 21st century. Recent advancements include the inauguration of a C295 aircraft factory in Vadodara and the development of indigenous military assets like the aircraft carrier Vikrant, submarines, and the Tejas fighter jet. India is transitioning from a primarily importing nation to a significant exporter of defense equipment, with defense exports increasing thirtyfold over the past decade, the PM noted.
Underscoring the crucial role of the armed forces in realizing the government's vision of self-reliance, the PM said, “I would congratulate the security forces of the country that they have made a list of more than 5000 military equipment, which they will no longer buy from abroad. This has also given new momentum to the Atmanirbhar Bharat Abhiyan in the military sector.”
Highlighting the significance of drone technology in modern warfare, the PM said that Drones are posing new challenges to traditional air defense systems. In response, India is enhancing its military capabilities through drone technology, including the acquisition of Predator drones. A strategic plan for drone utilization is being developed, and expressed pride in the involvement of Indian companies and startups in creating indigenous drone solutions, he added.
The Prime Minister underscored the need for better integration among the three branches of the Indian armed forces because of the evolving nature of warfare and the emergence of new security challenges. He said this integration is expected to significantly enhance their collective effectiveness. The establishment of the Chief of Defense Staff (CDS) is a key development in strengthening and modernizing the armed forces. Additionally, the move towards Integrated Theater Command aims to improve coordination and collaboration among the three services.
The Prime Minister said, “Our resolution is Nation First. The nation begins from its borders. Therefore, development of border infrastructure is one of the top priorities of the country”. Highlighting the Border Roads Organization (BRO), the PM noted that over 80,000 kilometers of roads have been constructed, including strategically important routes in Ladakh and Arunachal Pradesh. In the past decade, around 400 significant bridges have been built, alongside major tunnels like the Atal and Sela tunnels, which are vital for all-weather connectivity in remote areas. Shri Modi said the BRO is actively advancing the construction of more tunnels across the country to enhance strategic access and support the armed forces.
The Prime Minister shared the changed vision of seeing border villages as remote to being recognized as the "first villages" of the country. Through the Vibrant Village Scheme, these areas are being developed to reflect a dynamic and vibrant India. The Prime Minister highlighted the natural advantages of many border regions, emphasizing their potential for border tourism and economic growth. Initiatives like seaweed farming and mangrove restoration are being promoted to enhance local livelihoods and environmental health. It is a very golden opportunity for the environment of the country. The forests of mangroves that will be created along the border villages of Kutch will attract the tourists in a way similar to the Rann Utsav of Dhordo that has attracted the whole country and the world, the PM underscored.
The Prime Minister highlighted the government's initiative to promote border tourism by encouraging ministers to spend time in Vibrant Villages, increasing interest in these areas among citizens. He emphasized the potential of Kutch as a tourism destination, noting its rich heritage, attractions, and natural beauty. The mangrove forests and marine ecosystems along Kutch and Gulf of Khambhat in Gujarat are vital components of this landscape. The government is actively working to expand these mangrove forests through initiatives like the Mishti Yojana, Shri Modi underlined.
Citing the significance of Dholavira, a UNESCO World Heritage Site, the Prime Minister said that it is a testament to India's ancient strength and the organized settlement of the Indus Valley Civilization.Highlighting the rich cultural and historical attractions in Kutch, PM said, “Here in Gujarat, at a short distance from the sea, trade centers like Lothal also wrote chapters of India's prosperity at one time. There is the footprint of Guru Nanak Devji in Lakhpat. There is the Koteshwar Mahadev temple of Kutch. Whether it is the temple of Mata Aashapura, or the darshan of Lord Dattatreya on the Kala Dungar hill, or the Rann Utsav of Kutch, or the excitement of seeing Sir Creek, there is so much tourism potential in just one district of Kutch that a whole week would not be enough for a tourist”. The Prime Minister cited the success of border tourism in places like Nadabet as an example of how such initiatives can foster national unity. Similarly, developing Kutch and other border areas will enhance the lives of both residents and soldiers, ultimately strengthening national security and connecting diverse parts of the country.
Concluding his address to the security personnel at Kutch, Prime Minister Shri Narendra Modi likened the nation to a living consciousness which we worship as Maa Bharati. The Prime Minister acknowledged the sacrifices and hard work of soldiers in ensuring national safety, which is essential for the country’s progress. “Today every citizen of the country is contributing to the development of the nation by giving his 100% because he has faith in you. I believe that this bravery of yours will continue to strengthen the development of India in this way”, the Prime Minister concluded.