ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ ୨୦୨୪ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 DEC 2024 11:00PM by PIB Bhubaneshwar
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ମୁଁ ସର୍ବଦା ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ "(ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ) ହେଉଛି ଚାବିକାଠି-ଆଜିର ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ ଆଜି ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତର ଏକ ଉଦାହରଣ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନର ଏହି ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫିନାଲେକୁ ମୁଁ ଉତ୍କଣ୍ଠାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲି ଯେତେବେଳେ ବି ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାର, ବୁଝିବା ଏବଂ ନୂତନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ହାସଲ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ମୋର ବହୁତ ଆଶା ରହିଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ଦେଖିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଅନନ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି, ଆପଣ ନୂତନ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରନ୍ତି । ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ହାକାଥନର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲି, ଏବଂ ଆପଣମାନେ ମୋତେ କେବେ ନିରାଶ କରିନଥିଲେ ଆପଣ ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ଏବେ, ଏହି ହାକାଥନରେ, ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଦଳଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନବସୃଜନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ବହୁତ ଆଗ୍ରହୀ ତେବେ, ଆସନ୍ତୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା! କିଏ ପ୍ରଥମେ ଆମ ସହ କଥା ହେବାକୁ ଚାହିଁବ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍ତେ ମହାଶୟ
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ନମସ୍ତେ ସାର୍। ମୁଁ ହେଉଛି 'ଟିମ୍ ବିଗ୍ ବ୍ରେନସ୍‍’ ର ସାହିଦା, ଯିଏକି 'ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନକସ୍‍’ ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରୁ ଆସିଛୁ। ସାର୍, ଆମେ ଏବେ ଏନ୍. ଆଇ. ଟି. ଶ୍ରୀନଗରର ନୋଡାଲ ସେଣ୍ଟରରେ ଅଛୁ, ଏବଂ ଏଠାରେ ବହୁତ ଥଣ୍ଡା ପଡ଼ୁଛି। ତେଣୁ, ଯଦି ମୁଁ କହିବା ସମୟରେ ଏକ ଛୋଟ ଭୁଲ କରେ, ଦୟାକରି ମୋତେ କ୍ଷମା କରନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନା, ନା, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ସାହସୀ। ଥଣ୍ଡା ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ। ଆଦୌ ବ୍ୟସ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ: ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାଶୟ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ୟା ବିବୃତ୍ତି ଅଧୀନରେ ଆମେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ ଆମେ ଅଟିଜିମ୍ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ଡିସଅର୍ଡର ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ଅକ୍ଷମତା ଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ରିଅଲିଟି ଫ୍ରେଣ୍ଡ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଏହି ଉପକରଣ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ କୌଶଳ ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୮୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଅଟିଜିମ୍ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମରେ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ପ୍ରତି ୧୦୦ ଜଣ ଶିଶୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ବୌଦ୍ଧିକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଆମେ ଏକ ଉପକରଣ ବିକଶିତ କରୁଛୁ ଯାହା ଏକ 'ବନ୍ଧୁ' (ବନ୍ଧୁ) ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ-ଏକ ବନ୍ଧୁ ଯାହା ସେମାନେ ନିଜ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ରେ ବହନ କରିପାରିବେ । ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ରିଅଲିଟି ସମାଧାନକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉପକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏହାକୁ ସେମାନଙ୍କ ଫୋନ୍, ଲାପଟପ୍‍ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଯେକୌଣସି ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ବନ୍ଧୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏହା ଏକ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପରିଚାଳିତ ଭର୍ଚୁଆଲ ରିଅଲିଟି ସମାଧାନ ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ସେମାନେ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ହେଉ, ଏକ ନୂତନ ଭାଷା ଶିଖିବା ହେଉ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ହେଉ, କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା କୌଶଳ ବିକାଶ କରିବା ହେଉ, ଏହି ଉପକରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଛୋଟ, ପରିଚାଳନା ଯୋଗ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ବିଭକ୍ତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଆପଣ ମୋତେ କହିପାରିବେ କି ଏହା କିପରି ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ଜୀବନ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟରେ, ସେମାନେ ଶିଖିବେ ଯେ ସାମାଜିକ କଥାବାର୍ତ୍ତାରେ କ’ଣ ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ କ’ଣ ନୁହେଁ, ଏବଂ ସେମାନେ କିପରି ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ। ସେମାନେ ଏହି ଦକ୍ଷତାଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶରେ ଅଭ୍ୟାସ କରିପାରିବେ ଏବଂ ପରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ବାସ୍ତବ-ବିଶ୍ୱ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିପାରିବେ। ଏହି ଉପକରଣ ସେମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ଦୁନିଆରେ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କର ଅନନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ତେଣୁ ଏହି ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏହିପରି, ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣଙ୍କ ଦଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କେତେ ଜଣ ସଦସ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ: ମହାଶୟ, ଆମେ ଛଅ ଜଣ କାମ କରୁଛୁ, ଏବଂ ବାସ୍ତବରେ, ମୋର ଦଳ ବହୁତ ବିବିଧ। ଆମ ପାଖରେ ବିଭିନ୍ନ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ଜଣେ ଅଣ-ଭାରତୀୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି କେହି ଅଛନ୍ତି କି ଯିଏ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଛନ୍ତି? ଆପଣ କ’ଣ ସେମାନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତା’ପରେ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛନ୍ତି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ: ହଁ, ମହାଶୟ। ଆମ ଦଳର ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପରିବାରର ଜଣେ ସମ୍ପର୍କୀୟ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ଅଟିଜିମ୍ ରେ ପୀଡିତ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ପିଲାମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପ୍ରକୃତ ଅସୁବିଧାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ। ଏହା ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନର ସଠିକ୍ ଉପାୟରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ କିଛି କହୁଥିଲେ। ଏପରି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସାଥୀ ଖେଳାଳିଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ କିଛି ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ। ଆମ ଦଳରେ ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ଭାରତୀୟ ନୁହନ୍ତି-ସେ ଭାରତରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିବା ଜଣେ ବିଦେଶୀ ଛାତ୍ର।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ମହମ୍ମଦ ଧାଲି): ନମସ୍କାର, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ। ମୋର ନାମ ମହମ୍ମଦ ଧାଲି, ଏବଂ ମୁଁ ୟେମେନ ଗଣରାଜ୍ୟର ଜଣେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଛାତ୍ର। ମୁଁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବିଜ୍ଞାନରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ସ୍ନାତକ କରିବାକୁ ଭାରତ ଆସିଥିଲି, ଏବଂ ମୁଁ ବିଗ୍ ବ୍ରେନ୍ ଦଳର ଅଂଶ । ଆମେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପିତ ଏକ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ-ଚାଳିତ ଭର୍ଚୁଆଲ ରିଅଲିଟି ଅନୁଭୂତି ବିକଶିତ କରୁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏଭଳି ଏକ ଦଳର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଅନୁଭୂତି କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ମହମ୍ମଦ ଧାଲି): ମୁଁ ବାଙ୍ଗାଲୋରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ ହାକାଥନର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲି, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୁଁ ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏହି ବିଶାଳ ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ମୋତେ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀ ୟେମେନି ଛାତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ନବସୃଜନକାରୀ ହେବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ଜୀବନ୍ତ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ଧନ୍ୟବାଦ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଚାରକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ; ସମାଜରେ କେହି ପଛରେ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ବଞ୍ଚିତ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଅଭିନବ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଆପଣଙ୍କ ଦଳ ଯେଉଁ ସମାଧାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ତାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ ଆପଣମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସମାଧାନମାନ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ହୁଏତ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ-ଆବଶ୍ୟକତା ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଯାହା ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ, ତାହା ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଟିମକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଆଗକୁ କିଏ?
ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ : ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଳ ହେଉଛି ଡ୍ରିମର୍ସ, ଯେଉଁମାନେ ଖଡଗପୁରରେ ଅଛନ୍ତି ଦଳ ଖଡଗପୁର!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ଲାବଣ୍ୟା): ଧନ୍ୟବାଦ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ! ମୁଁ ଲାବଣ୍ୟା, ଡ୍ରିମର୍ସର ଟିମ ଲିଡର, ଏବଂ ଆମେ ଆମର ନୋଡାଲ ସେଣ୍ଟର, ଆଇଆଇଟି ଖଡଗପୁର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଅଛୁ। ଆମେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଚେନ୍ନାଇ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରୁ ଆସିଛୁ। ଆମେ ବାଛିଥିବା ସମସ୍ୟା ବିବରଣୀ ଜାତୀୟ ବୈଷୟିକ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ (ଏନ୍. ଟି. ଆର୍. ଓ.) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ବୈଷୟିକ ନବସୃଜନ ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ସାଇବର ଆକ୍ରମଣ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆମର ରେକର୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତରେ ୭୩ ନିୟୁତ ସାଇବର ଆକ୍ରମଣ ଘଟିଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଅଭିନବ, ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସମାଧାନ ବାହାର କରିଛୁ। ସାର୍, ଏହାର ସମାଧାନ ମୋ ଦଳର ସାଥୀ ସୁଶ୍ରୀ କାଲପ୍ରିୟା ବୁଝାଇବେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (କାଲପ୍ରିୟା): ନମସ୍କାର, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍ତେ ମହାଶୟ!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (କାଲପ୍ରିୟା): ନମସ୍ତେ! ସଂକ୍ରମିତ ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସାଇବର ବିପଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମର ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଏକାଧିକ ଆଣ୍ଟିଭାଇରସ୍ ଇଞ୍ଜିନ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ। ଆମର ସମାଧାନରେ, ଆମେ ତିନୋଟି ଆଣ୍ଟିଭାଇରସ୍ ଇଞ୍ଜିନ ବ୍ୟବହାର କରିଛୁଃ ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଡିଫେଣ୍ଡର, ଇ. ଏସ୍. ଇ. ଟି., ଏବଂ ଟ୍ରେଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋ ମାକ୍ସିମମ ସିକ୍ୟୁରିଟି। ଆମର ସମାଧାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅଫଲାଇନ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିପଦ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଯେପରି ଆମେ ଜାଣୁ, କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଆଣ୍ଟିଭାଇରସ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ-ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଣ୍ଟିଭାଇରସର ନିଜସ୍ୱ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦୁର୍ବଳତା ଅଛି । ତେଣୁ, ଆମେ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଡିଫେଣ୍ଡର, ଇ. ଏସ୍. ଇ. ଟି. ଏବଂ ଟ୍ରେଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋ ମାକ୍ସିମମ ସିକ୍ୟୁରିଟିର ଉପଯୋଗ କରୁଛୁ। ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ଆଣ୍ଟିଭାଇରସ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସହିତ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବରେ ସ୍କାନିଂ କରି, ଆମେ ଦକ୍ଷ ବିପଦ ଚିହ୍ନଟ ହାସଲ କରିପାରିବା । ସିଷ୍ଟମକୁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ମୋଡରେ ରଖି ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ କୌଣସି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦକୁ ଏଡ଼ାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୋ 'ମନ୍ କି ବାତ୍’ ରେ ମୁଁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି ଯେ ସାଧାରଣ ଲୋକ କିପରି ସାଇବର ଠକେଇ ଦ୍ୱାରା ପୀଡ଼ିତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛନ୍ତି ସାଇବର ଠକେଇ ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ କିପରି ପ୍ରତାରିତ ହେଉଛନ୍ତି? ଏ ବିଷୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (କାଲପ୍ରିୟା): ନା, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣମାନେ ସଚେତନ ହେବା ଉଚିତ, କାରଣ ଆପଣ ଯେଉଁ ସମାଧାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ଏକ ବାସ୍ତବ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ। ଆଜି ସମାଜର ଏକ ବଡ଼ ବର୍ଗ ଏଭଳି ସଙ୍କଟର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି। ଏହି ଯୁବକ ଜଣକ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ! ନମସ୍କାର, ସାର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍କାର!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ। ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି, ଆମକୁ ସାଇବର ଆକ୍ରମଣର ବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଆମର ସମାଧାନକୁ ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ କରିବା ଏବଂ ଏଥିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ବିଦ୍ୟମାନ ସମାଧାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି, ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଆମେ ଯେଉଁ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରୁଛୁ ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ସମାଧାନ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି କି ଯେ କୌଣସି ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୟାସର ଜୀବନକାଳ ବହୁତ କମ୍? ଏ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କର କିଛି ଧାରଣା ଅଛି କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ କ "ଣ ଆକଳନ କରୁଛନ୍ତି? ଆପଣ ନିଜ ବିଚାର ବାଣ୍ଟିପାରିବେ କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ଆମକୁ ଆମର ସମାଧାନକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଅପଡେଟ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ କାରଣ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ .......... ସହିତ ଅପଡେଟ୍ ରହିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଅପଡେଟ୍ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଆପଣ ଠିକ୍ କହିଛନ୍ତି ସାଇବର ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ଏତେ ଅଭିନବ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଆଜି ଗୋଟିଏ ସମାଧାନ ଖୋଜନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ମାତ୍ର କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଅପଡେଟ୍ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଦେଖନ୍ତୁ, ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଆମ ଦେଶ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ, ଯେପରି ଆପଣ କହିଛନ୍ତି, ସାଇବର ଅପରାଧର ବିପଦ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ସମାଧାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କିନ୍ତୁ ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି, ଏହା ଏକକାଳୀନ ସମାଧାନ ନୁହେଁ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ବର୍ଷା ହେଲେ ଛତା ଖୋଲିବା ଭଳି! ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଅପଡେଟ୍ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଆପଣ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ସମାଧାନ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆଗରେ ଆସିବ ଏହା ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ । ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ସମଗ୍ର ଦଳ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ରେକର୍ଡିଂ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି ଚାଲ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା କିଏ ହେବ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଳ?
ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ : ଏବେ ଆମେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଗୁଜରାଟ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବସିଥିବା ଟିମ୍ ବ୍ରୋକୋଡ୍ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବୁ। ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ଯାଆନ୍ତୁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ: ନମସ୍ତେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନମସ୍ତେ ମହାଶୟ!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ହର୍ଷିତ): ହଁ, ମହାଶୟ। ନମସ୍କାର, ମୋର ନାମ ହର୍ଷିତ୍, ଏବଂ ମୁଁ ଟିମ୍ ବ୍ରୋକୋଡ୍ର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ଏଠାରେ, ଆମେ ଇସ୍ରୋର ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ୟା ବିବୃତ୍ତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ସମସ୍ୟା ବିବୃତ୍ତିରେ ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଅବସ୍ଥିତ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ସୌର କୋଷଗୁଡ଼ିକର ଗାଢ଼ ପ୍ରତିଛବିଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆମେ ଚାନ୍ଦ ବର୍ତାନୀ ନାମକ ଏକ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରୁଛୁ। ଚାନ୍ଦ ବର୍ତାନୀ ହେଉଛି ଏକ ସମାଧାନ ଯାହା ନିମ୍ନ-ଗୁଣବତ୍ତା, ଗାଢ଼ ପ୍ରତିଛବିଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରତିଛବିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । କିନ୍ତୁ ଏହା କେବଳ ପ୍ରତିଛବି ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ; ଏହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଦକ୍ଷତାକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରେ । ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ, ଆମେ ଭୂତାତ୍ତ୍ୱିକ ଚନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ୱେଷଣକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ସମୟ ସାଇଟ୍ ଚୟନରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ମହାକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ମିଳିଛି କି, ବିଶେଷ କରି ଯେହେତୁ ଆପଣ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ବିଶାଳ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି? ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ କିମ୍ବା ଫଳାଫଳର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କ’ଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣ ସେଠାକାର କାହା ସହିତ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ହର୍ଷିତ): ମୁଁ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ପରାମର୍ଶଦାତା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ କଥା ହୋଇଛି। ତଥାପି, ମୁଁ ସେପରି କୌଣସି କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିଲି ନାହିଁ, କାରଣ ଆମେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ଅଛୁ, ଏବଂ ଆମର ଦଳ ..........
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଓଃ, ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି କି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଚନ୍ଦ୍ରର ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିତିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ହର୍ଷିତ): ହଁ, ମହାଶୟ! ଅବଶ୍ୟ, ଆମେ ଭୂତାତ୍ତ୍ୱିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ୱେଷଣର ଲୁକ୍କାୟିତ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ବରଫାବୃତ ଜଳରାଶି ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବା ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ର ପୃଷ୍ଠରେ ପଥର, ବଡ଼ ପଥର କିମ୍ବା ବଡ଼ କଣିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବା। ଏହା ଆମକୁ ଏହି ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଏବଂ ଏଡ଼ାଇ ରୋଭରକୁ ସହଜରେ ଅବତରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କ ଦଳରେ କେତେ ଜଣ କାମ କରୁଛନ୍ତି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ହର୍ଷିତ): ଦଳରେ ଛଅ ଜଣ ସଦସ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣମାନେ କ "ଣ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଏକାଠି ଆସିଥିଲେ, ନା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଏକାଠି ପଢ଼ୁଛନ୍ତି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ହର୍ଷିତ): ସମସ୍ୟା ବିବରଣୀରେ, ଆମେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟି ଦେଇଛୁ। ତିନି ଜଣ ସଦସ୍ୟ ମିଶନ ଅବତରଣ ମଡେଲ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଦୁଇ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଚିତ୍ର ଫିଲ୍ଟର୍ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେହି ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି, ମହାଶୟ। ଏବେ ମୋର ସାଥୀ ଖେଳାଳି ସୁନୀଲ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଜାରି ରଖିବେ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବାଛିଛନ୍ତି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଯୁବ ସଦସ୍ୟ କଥା କହୁଥିଲେ କିମ୍ବା ମାଇକ୍ରୋଫୋନ୍ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ସୁନୀଲ ରେଡ୍ଡୀ): ସାର୍, ଆମେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର। ମୁଁ ବେଶୀ ହିନ୍ଦୀ ଜାଣେ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆନ୍ଧ୍ର ଗାରୁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ସୁନୀଲ ରେଡ୍ଡୀ): .......... ପାଇଁ କ୍ଷମା ମାଗୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ମୋତେ କୁହ!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ସୁନୀଲ ରେଡ୍ଡୀ): ନମସ୍ତେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ସୁନୀଲ ରେଡ୍ଡୀ। ଆମେ ଏକ ମିଶନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମଡେଲ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏକ ଦଳ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ଫଟୋଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏହି ପ୍ରତିଛବିଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ମିଶନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମଡେଲ ବ୍ୟବହାର କରି ଉନ୍ନତ କରାଯାଇପାରିବ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ନିୟୋଜିତ କରୁଛୁଃ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଡାର୍କନେଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ଫଟୋନେଟ୍ । ପ୍ରତିଛବିରେ ଥିବା ଛାୟାକୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଡାର୍କନେଟ୍ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଶବ୍ଦ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଫଟୋନେଟ୍ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଯେହେତୁ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ କମ୍ ଆଲୋକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉତ୍ତୋଳିତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ କମ୍ ପ୍ରୋଟନ୍ କାରଣରୁ ଉଚ୍ଚ ଶବ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ, ଆମେ ନ୍ୟୁରାଲ୍ ନେଟୱାର୍କ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛୁ। ଏହି ନେଟ୍ୱର୍କଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକରେ ୧୦୨୪ଟି ନ୍ୟୁରନ୍ ରହିବ। ଯେପରି ହର୍ଷିତ୍ ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ସର୍ବୋତ୍ତମ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ହିମାୟିତ ଜଳାଶୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବା । ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି, ସାର୍। ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଗଭୀର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ମୋର ସର୍ବଦା ସ୍ୱପ୍ନ ହୋଇ ରହିଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନେଲ୍ଲୋର ଯାଇଥିଲେ, ମୁଁ ଭିଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଦୂରରେ ଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଉଲ୍ଲାସ କରୁଥିଲି ଏବଂ ଚିତ୍କାର କରୁଥିଲି, କାରଣ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରଶଂସକ । ସାର୍, ଆମକୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଦେଖନ୍ତୁ, ବନ୍ଧୁଗଣ, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ବିଶ୍ୱ ବଡ଼ ଆଶାର ସହ ଦେଖୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ମସ୍ତିଷ୍କ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି, ସେହି ଆଶା ଆହୁରି ବଢ଼ିଥାଏ। ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ଦେଖି ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ଭାବେ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏବେ, ଚାଲନ୍ତୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଳ ଆଡ଼କୁ ଯିବା।
ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ : ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଳ ହେଉଛି ମୁମ୍ବାଇର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚର ମିଷ୍ଟିକ ଅରିଜିନାଲ୍ସ। ମୁମ୍ବାଇର ଆମର ବନ୍ଧୁମାନେ, ଦୟାକରି ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ନମସ୍ତେ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍ତେ ମହାଶୟ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ମହକ ବର୍ମା): ମୋର ନାମ ହେଉଛି ମହକ ବର୍ମା, ଏବଂ ମୁଁ ଟିମ୍ ମିଷ୍ଟିକ ଅରିଜିନାଲ୍ସର ଦଳର ନେତା। ଆମେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇନଫରମେସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, କୋଟାରୁ। ଅକ୍ଷିତ ଜାଙ୍ଗରା, କର୍ତ୍ତନ ଅଗ୍ରୱାଲ, ସୁମିତ କୁମାର, ଅବିନାଶ ରାଠୋର, ତୁଷାର ଜୈନ ଏବଂ ଆମର ପରାମର୍ଶଦାତା ଅନନ୍ୟା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ମୋ ଚମତ୍କାର ଦଳ ସହିତ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ ୨୦୨୪ର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ। ଆମେ ଭାରତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ଏକ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରୁଛୁ, ଯାହା ମାଇକ୍ରୋ ଡୋପଲର ଆଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବର୍ଗୀକରଣ। ଆହ୍ୱାନଟି ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରଦତ୍ତ ବସ୍ତୁ ଏକ ଡ୍ରୋନ୍ ନା ପକ୍ଷୀ ତାହା ପୃଥକ କରିବା, କାରଣ ଉଭୟ ଡ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ପକ୍ଷୀ ପ୍ରାୟତଃ ରାଡାରରେ ସମାନ ଦେଖାଯାଏ | ଏହା ମିଥ୍ୟା ଆଲାର୍ମ, ଅକ୍ଷମତା ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ, ବିଶେଷ କରି ସାମରିକ ଜୋନ୍, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରେ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା ଯାହା ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଆଲଗୋରିଦମ ବ୍ୟବହାର କରି ଉନ୍ନତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରେ ଯାହା ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରେ ଯେ ବସ୍ତୁଟି ଏକ ଡ୍ରୋନ୍ କିମ୍ବା ପକ୍ଷୀ । ସମାଧାନ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ଜଣାଇବା ପାଇଁ, ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋର ସାଥୀ ଅକ୍ଷିତଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ଅକ୍ଷିତ୍): ନମସ୍ତେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍ତେ ମହାଶୟ!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ଅକ୍ଷିତ୍): ମୋର ନାମ ଅକ୍ଷିତ୍, ଏବଂ ମୁଁ ଟିମ୍ ମିଷ୍ଟିକ ଅରିଜିନାଲ୍ସର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ। ଆମର ସମାଧାନ ମାଇକ୍ରୋ ଡୋପଲର ସିଗ୍ନେଚର୍ ବ୍ୟବହାର କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ବସ୍ତୁ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପନ୍ନ ଅନନ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା ।
ଏଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷୀର ପକ୍ଷୀର ସ୍ପନ୍ଦନ କିମ୍ବା ଡ୍ରୋନ୍ର ରୋଟର ପ୍ଲେଟ୍ ଗତିବିଧି କାରଣରୁ ହୋଇପାରେ। ଆମ୍ଭେମାନେ ଏହି ହସ୍ତାକ୍ଷରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଙ୍ଗୁଠି ଛାପ ଭଳି ଭାବି ପାରିବା। ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ଥାଏ, ସେହିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବସ୍ତୁର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମାଇକ୍ରୋ ଡୋପଲର ସିଗ୍ନେଚର୍ ଥାଏ। ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି, ଆମେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିପାରିବୁ ଯେ ବସ୍ତୁଟି ଡ୍ରୋନ୍ ନା ପକ୍ଷୀ। ବିମାନବନ୍ଦର, ସୀମା ଏବଂ ସାମରିକ ଜୋନ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାଘାତକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏହି ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯେଉଁଠାରେ ସୁରକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିପାରିବେ ଯେ ଏହା ଏକ ପକ୍ଷୀ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଡ୍ରୋନ କିନ୍ତୁ ଏହା କେତେ ଦୂର, କେଉଁ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ କେଉଁ ବେଗରେ ଗତି କରୁଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବେ କି? ଆପଣ ଏହି ସମସ୍ତ ବିବରଣୀର ମାନଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ଅକ୍ଷିତ୍): ହଁ, ମହାଶୟ, ଆମେ ଏହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଡ୍ରୋନ୍ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଡ୍ରୋନ୍ର ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକ ଉପଯୋଗ ଥିବାବେଳେ, କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡ଼ିକର ଅପବ୍ୟବହାର ଏକ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଆପଣଙ୍କ ଦଳ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କିପରି କରିବ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ଅକ୍ଷିତ୍): ମହାଶୟ, ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ତାହା ମୁଁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବି। ପ୍ରଥମେ, ଆମେ ରାଡାରରୁ ତଥ୍ୟ ପାଇଥାଉ, ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସଠିକ୍ ତଥ୍ୟ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତ ଶବ୍ଦକୁ ଫିଲ୍ଟର୍ କରିଥାଉ। ତା 'ପରେ, ଆମେ ମାଇକ୍ରୋ-ଡୋପଲର ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସମୟ-ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି ରୂପାନ୍ତର ପ୍ରୟୋଗ କରୁ। ଏହି ଢାଞ୍ଚାଗୁଡ଼ିକ ପରେ ଏକ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମଡେଲରେ ଫିଡ୍ କରାଯାଏ, ଯାହା ଆମକୁ ଜଣାଏ ଯେ ବସ୍ତୁଟି ଏକ ଡ୍ରୋନ୍ ନା ପକ୍ଷୀ । ଆମେ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀକୁ କମ୍ପାକ୍ଟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ-ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପକରଣରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା। ଏହା ଅତ୍ୟଧିକ ମାପନୀୟ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ, ଯାହା ଏହାକୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ସୀମା ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କରେ । ଆମେ କାହିଁକି ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ବାଛିଛୁ ତାହା ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାକୁ, ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋର ସାଥୀ ସୁମିତଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ସୁମିତ): ନମସ୍ତେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଃ ହଁ, ନମସ୍ତେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ସୁମିତ): ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟା ବିବୃତ୍ତି ବାଛିବାର କାରଣ ହେଉଛି ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାନଗରରୁ ଆସିଛି, ଯାହା ସୀମାର ଅତି ନିକଟତର ଡ୍ରୋନଗୁଡ଼ିକ ବାରମ୍ବାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି ପୁଲୱାମା ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଡ୍ରୋନ୍ର ଗତିବିଧି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ସକାଳ ୪ଟାରେ, କିମ୍ବା ମଧ୍ୟରାତ୍ରିରେ, ଆଣ୍ଟି-ଡ୍ରୋନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ସକ୍ରିୟ ହେବ, ଏବଂ ଗୁଳି ଚାଳନା ଆରମ୍ଭ ହେବ । ସେହି ସମୟରେ, ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପଢ଼ିବା କିମ୍ବା ଶୋଇବା ସମ୍ଭବ ନଥିଲା ଅନେକ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥିଲା ସେହି ସମୟରେ, ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କିଛି କରାଯାଇପାରିବ ଏହି ବର୍ଷ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ଦଳ ସମସ୍ୟା ବିବରଣୀ ଖୋଜୁଥିଲା, ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ୟା ଆମ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲା, ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋ ଦଳ ସହିତ ସେୟାର କଲି ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ଦେଲି ଯେ ଆମେ ଏହା ଉପରେ କାମ କରିବା ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲୁ ଶେଷରେ, ଆମ ଦଳ ଏହା ଉପରେ କାମ କଲା, ଏବଂ ଆମେ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଲୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜିକାଲି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥିବେ । ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ତଥାପି, ଆମର ଶତ୍ରୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରାଚାଲାଣ ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାର ଦେଖି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ । ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୟାସ କେବଳ ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିପାରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ନୂତନ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଖୋଲି ପାରିବ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଆପଣଙ୍କ ସାଥୀ ଖେଳାଳିଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ସୀମା ନିକଟରେ ରୁହନ୍ତି, ତେଣୁ ସେ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାର ଜରୁରୀତାକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତି | କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗର ଅନେକ ଦିଗ ରହିଛି ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ କାରଣ ଯେଉଁମାନେ ବିନାଶ ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ର ଅପବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ସେମାନେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଉଦ୍ଭାବନ କରନ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରବେଶ ପଏଣ୍ଟ ଖୋଜନ୍ତି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ନୂଆ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବେ ଦେଖିବା, ଆମେ ଦେଶର କେଉଁ ଭାଗକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଯୋଡ଼ିବା!
ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ : ଏବେ ଆମେ ବାଙ୍ଗାଲୋରର ନ୍ୟୁ ହରାଇଜନ୍ କଲେଜ ଅଫ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ବସିଥିବା ନିର୍ବାଣ ୱାନ୍ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବୁ ଚାଲନ୍ତୁ ବାଙ୍ଗାଲୋର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ବାଙ୍ଗାଲୋରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱର ଶୁଣୁନାହିଁ। ମୁଁ ତୁମ କଥା ଶୁଣିପାରିବି ନାହିଁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ମହାଶୟ, ଆପଣ ଏବେ ମୋ କଥା ଶୁଣି ପାରୁଛନ୍ତି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଛି
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ନମସ୍ତେ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍କାର!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ (ଦେବ ପୁର୍ଣ୍ଣି): ମୋର ନାମ ଦେବ ପୁର୍ଣ୍ଣି, ଏବଂ ମୁଁ ଟିମ୍ ନିର୍ବାଣ ୱାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ମୋ ଦଳରେ ଆଦିତ୍ୟ ଚୌଧୁରୀ, ଆଶେର ଏଜାଜ, ତନଭି ବଂଶଲ, ନମନ ଜୈନ ଏବଂ ସାନିଧ୍ୟ ମାଲୁମିଆ ଅଛନ୍ତି। ମହାଶୟ, ଆମେ ଜୟପୁର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଆସିଛୁ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟା ବିବୃତ୍ତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ। ଆମର ଗବେଷଣା ସମୟରେ, ଆମେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲୁ ଯେ ନଦୀ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ନଦୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ନିକଟ ଅତୀତରେ ଅନେକ ଉନ୍ନତ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଆମେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚିନ୍ତା କଲୁ ଯାହା ନଦୀ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଏହାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବ ଏବଂ ନଦୀ ପରିସଂସ୍ଥାର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ନମସ୍ତେ,
ମହାଶୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ନମସ୍ତେ
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ଆମେ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ଜୀବନ ନଦୀ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ, ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ଏବଂ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆମେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀକୁ ବାଛିଛୁ କାରଣ ଏହା ଆମ ଇତିହାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆମ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ହୃଦୟର ଅତି ନିକଟତର ମଧ୍ୟ। ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ (ଏନ୍. ଏମ୍. ସି. ଜି.) ବିଷୟରେ ପଢ଼ିବା ଏବଂ ଗବେଷଣା କରି ଆମର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଚିହ୍ନଟ କଲୁ ଯେ ଏନ୍. ଏମ୍. ସି. ଜି. ର ଦୁଇଟି ଅତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛିଃ ପ୍ରଥମତଃ, ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା-ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର-ଗଙ୍ଗାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏହାର ମୂଳ ଅବସ୍ଥାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା।
ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲୁ ଯେ ଗଙ୍ଗା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଉଚ୍ଚମାନର ତଥ୍ୟ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ଏହି ତଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଗଭୀର ଭାବେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେଲୁ ଏବଂ ଭାବିଲୁ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏହି ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା, ତେବେ ଏହା ଗଙ୍ଗା ଆଖପାଖରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ ଏବଂ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ମହାଶୟ, ଯେହେତୁ ଗଙ୍ଗା ଏକ ବିଶାଳ ନଦୀ, ତେଣୁ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଯାଏ ଯେ ଏହା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରକୃତରେ ମାପନୀୟ ହେବା ଉଚିତ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଫେଡେରେଟେଡ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ନାମକ ଏକ ଉନ୍ନତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରିଛୁ। ଆମେ ତଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କଲୁ ଏବଂ ୩୮ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କଲୁ। ଫେଡେରେଟେଡ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ବ୍ୟବହାର କରି, ଆମେ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ସ୍ଥାନୀୟ ମଡେଲ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ । ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ ମଡେଲମାନେ ନିଜ ତଥ୍ୟ ବାଣ୍ଟି ଜଣେ ମୁଖ୍ୟ ମଡେଲଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥାନ୍ତି। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୂତନ ମଡେଲ ଯୋଗ କରିବା, ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇବା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦ୍ୟମାନ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକର ସଠିକତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ। ବୈଷୟିକ ଦିଗକୁ ଅଲଗା ରଖି, ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଆମକୁ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗଙ୍ଗା ସଂରକ୍ଷଣ, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ମୁଖ୍ୟ ଯୋଗଦାନକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଲୋକମାନେ। ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଏକ ଉନ୍ନତ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ବିକଶିତ କରିଛୁ। ଏହି ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ..........
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ; ଏକ ବିଶାଳ କୁମ୍ଭ ମେଳା ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏକାଠି ହେବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ନବସୃଜନ କିପରି ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ; ମହାଶୟ, ଆମେ ଜାଣୁ, ଯଦି ଆମେ ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା, ତେବେ ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବୁ ଯେ ସେମାନେ କିପରି କୀଟାଣୁମୁକ୍ତ କରିପାରିବେ ଏବଂ ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବେ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରଦାନ କରିବୁ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ଶିଳ୍ପ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମନିଟରିଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବୁ। ଆମେ କୃଷକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ଏପରିକି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବୁ ଯେ ସେମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଯୋଜନା କରିପାରିବେ, କେଉଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, କେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ଏଡ଼ାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କିପରି ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ, ସହରରେ ମଧ୍ୟ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସହଜରେ ସଂଗଠିତ ହୋଇପାରିବ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ। ତେଣୁ, ଆମେ ଯାହା କରିଛୁ ତାହା ହେଉଛି, ଗଙ୍ଗା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ନଦୀ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଅକ୍ଷାଂଶ ଏବଂ ଦ୍ରାଘିମା ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ। ଆମେ ଆମ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ମାନଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ। ଯେହେତୁ ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶିଳ୍ପ, ଯେପରିକି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, କାଗଜ, ବୟନଶିଳ୍ପ, ଚର୍ମ କାରଖାନା ଏବଂ କସାଇଖାନା, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିର୍ଗତ କରନ୍ତି, ଆମର ଆଲଗୋରିଦମ ଆମକୁ ପଛକୁ ହଟିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ । ଯଦି ଆମେ ଜଳରେ କେତେକ ପ୍ରଦୂଷକଙ୍କ ସ୍ପାଇକ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ତେବେ କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ର ସେଗୁଡ଼ିକର କାରଣ ହେଉଛି ତାହା ଆମେ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବା। ତା 'ପରେ ଆମେ ନଦୀ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ସଂଗଠନ କିମ୍ବା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇପାରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ "ରିପୋର୍ଟ" ବଟନ୍ ଦେଇପାରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ମୋଟ ପ୍ରଦୂଷଣକାରୀ ଶିଳ୍ପ (ଜି. ପି. ଆଇ.) ଉପରେ ଏକ ଯାଞ୍ଚ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହି ବୈଠକ ପରେ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ କେତେ ଘଣ୍ଟା କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ : ମହାଶୟ, ଅତିକମ୍ରେ ଆହୁରି ୨୦ ଘଣ୍ଟା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଠିକ୍ ଅଛି! ମା ଗଙ୍ଗା ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଆମ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ନଦୀ, ସେଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଏବଂ ଜୟପୁରର ଲୋକମାନେ ବାସ୍ତବରେ ଜଳର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ବୁଝନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଃ ସାର୍, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ :
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇ ବାସ୍ତବରେ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଦଳଟିକୁ ଦେଖିଲି, ମୁଁ ଦେଖିପାରିଲି ଯେ ଏହା କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ପ୍ରକୃତରେ "ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଉତ୍ତରରୁ ଛାତ୍ରମାନେ ଦକ୍ଷିଣରେ, ଦକ୍ଷିଣରୁ ଛାତ୍ରମାନେ ଉତ୍ତରରେ, ପୂର୍ବରୁ ଛାତ୍ରମାନେ ପଶ୍ଚିମରେ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମରୁ ଛାତ୍ରମାନେ ପୂର୍ବରେ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧ ଅନୁଭୂତି, ଏବଂ ଏହା ଆମ ଦେଶର ବିଶାଳତା ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଆପଣଙ୍କ ହାକାଥନର ବିଷୟବସ୍ତୁ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଅନେକ ଜିନିଷ ଶିଖୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ। ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା। ତୁମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନନ୍ୟ, ତୁମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଭିନ୍ନ, ଏବଂ ଶକ୍ତିର ସ୍ତର ଅତୁଳନୀୟ । କିନ୍ତୁ ଅନ୍ତିମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ, ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ ହେବା। ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି, ଯାହା ଏହାର 'ଯୁବ ଶକ୍ତି' (ଯୁବ ଶକ୍ତି), ଅଭିନବ ମସ୍ତିଷ୍କ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଏହି ଶକ୍ତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମଞ୍ଚ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୧୪ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଳ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩ ହଜାର ସମସ୍ୟା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ୬୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ପ୍ରାୟ ୬ ହଜାର, ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ହାକାଥନ୍ ଯୋଗୁଁ ଶହ ଶହ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ମୁଁ ଆଉ ଏକ କଥା ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି : ୨୦୧୭ମସିହାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବିଚାର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏଥର ବିଚାରଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ୫୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୭ ହଜାରରୁ ୫୭ ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ-ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଆମ ଦେଶର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପାଇଁ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ହାକାଥନର ଅନେକ ସମାଧାନ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ଏହି ହାକାଥନଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ୨୦୨୨ର ହାକାଥନରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଏକ ଯୁବ ଦଳ ବାତ୍ୟାର ତୀବ୍ରତା ମାପିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ହାକାଥନ ସମୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇସ୍ରୋର ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରାଇବ। ୪ ରୁ ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ହାକାଥନର ଅନ୍ୟ ଏକ ଦଳ ଏକ ଭିଡିଓ ଜିଓଟ୍ୟାଗିଂ ଆପ୍ ତିଆରି କରିଥିଲେ, ଯାହା ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହକୁ ଅଧିକ ସହଜ କରିଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ମହାକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗବେଷଣାରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଏକ ହାକାଥନରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଦଳ ଏକ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ରକ୍ତ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ରକ୍ତ ଭଣ୍ଡାରର ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ, ଏବଂ ଏହା ଏନ୍. ଡି. ଆର୍. ଏଫ୍. ଭଳି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହାୟକ ହୋଇଛି। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଅନ୍ୟ ଏକ ଦଳ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କେତୋଟି ଉଦାହରଣ ମାତ୍ର, କିନ୍ତୁ ଏହି ହାକାଥନରୁ ଏପରି ଶହ ଶହ ସଫଳ କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ରହିଛି, ଯାହା ଆଜି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ କିପରି ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଜାତୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାରେ ମାଲିକାନାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ କଥା ହେବା ପରେ ମୋର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଛି ଯେ ଭାରତ ବାସ୍ତବରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ (ବିକଶିତ ଭାରତ) ହେବା ଦିଗରେ ସଠିକ ପଥରେ ରହିଛି। ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଆପଣମାନେ ଭାରତର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ତାହା ବାସ୍ତବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ଦାବି କରୁଛି ଯେ ଆମେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆହ୍ବାନ ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରିବା। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଆଉଟ ଅଫ ଦ ବକ୍ସ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସାମିଲ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆମର ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ଉଚିତ। ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଏହି ହାକାଥନର ସାରମର୍ମ। ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କେବଳ ସରକାର ହିଁ ଦେଶର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦାବି କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆଉ ସେପରି ସ୍ଥିତି ନାହିଁ। ଆଜି ଏଭଳି ହାକାଥନ୍ ଜରିଆରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ନୂତନ ଶାସନ ମଡେଲ, ଏବଂ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ’ (ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ) ହେଉଛି ଏହି ମଡେଲର ଜୀବନଧାରା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ପିଢ଼ି ହେଉଛି ଭାରତର 'ଅମୃତ ପିଢ଼ି"। ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ଏହି ପିଢ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ବୟସ ବର୍ଗ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଲାଗୁ କରିଛୁ। ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ଆଜି ଏହି ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଗବେଷଣାର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ୧୪,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପିଏମ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମେ କଲେଜ ସ୍ତରରେ ଇନକ୍ୟୁବେସନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ବ୍ୟବହାରିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ, ଆମେ ଉନ୍ନତ ରୋବୋଟିକ୍ସ ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ଲାଭ ଉଠାଉଛୁ। ଯୁବ ମସ୍ତିଷ୍କଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମେ ଜିଗ୍ୟାସା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ। ଏହି ମଞ୍ଚ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିଚାର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବ୍ୟତୀତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ଟିକସ ଛାଡ଼ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ପାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଉଦୀୟମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍କ ଏବଂ ଆଇଟି ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ସରକାର ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାରିଅରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ସରକାର ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏଭଳି ହାକାଥନ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିକଶିତ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଂଶବିଶେଷ। ଏହା ଆମ ଲୋକ-ସମର୍ଥକ ଶାସନ ମଡେଲର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଆମେ ଆର୍ଥିକ ମହାଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆଜି ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଖେଳ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଯାହା ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବିକଶିତ ହୋଇନଥିଲା। ଭାରତ ଏବେ କ୍ୟାରିଅରର ନୂଆ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛି, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପଥଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଯୁବକମାନଙ୍କ ଜିଜ୍ଞାସା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ସେମାନଙ୍କ ମାର୍ଗରେ ଆସୁଥିବା ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରୁଛି। ନିକଟରେ, ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତାଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କ୍ୟାରିୟର ଚୟନ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଗ୍ରାମ ସ୍ତରୀୟ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଟିଓପିଏସ (ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍) ଭଳି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢାଯାଇଛି। ଆନିମେସନ୍, ଭିଜୁଆଲ୍ ଇଫେକ୍ଟସ୍, ଗେମିଂ, କମିକ୍ସ ଏବଂ ଏକ୍ସଟେଣ୍ଡେଡ ରିଅଲିଟି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଖେଳ ଏକ ଆଶାଜନକ କ୍ୟାରିୟର ପସନ୍ଦ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିକଟରେ ସରକାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଭାରତର ଯୁବକ, ଗବେଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜର୍ଣ୍ଣାଲକୁ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ସଦସ୍ୟତା ଯୋଜନା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପତ୍ରିକା ଗୁଡ଼ିକର ସଦସ୍ୟତା ନେଉଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭାରତର କୌଣସି ଯୁବକ କୌଣସି ସୂଚନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବେ ନାହିଁ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଏହି ହାକାଥନରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରୀ ପ୍ରୟାସର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ମସ୍ତିଷ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି କଦାପି ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ସହାୟତା କିମ୍ବା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ରହିଛି। ମୋ ପାଇଁ, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ, ଏକ ସରକାର ଭାବେ, ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଏହି ହାକାଥନ୍ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି ଯେ ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ରାଜନୀତିକୁ ଆଣିବା, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପରିବାର ପୂର୍ବରୁ କେବେ ରାଜନୀତିରେ ସାମିଲ ହୋଇନାହାନ୍ତି-ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସତେଜ। ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଏହିପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛିଃ 'ବିକାଶିତ ଭାରତ-ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଇଲଗ୍ ’। ସାରା ଦେଶରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ବାଣ୍ଟିବେ। ନିର୍ବାଚିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଜାନୁଆରୀ ୧୧ ଏବଂ ୧୨ ତାରିଖରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ 'ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଇଲଗ୍‘ ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ହେବ, ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ପାଇଁ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବି। ଏହି ହାକାଥନରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ 'ବିକାଶିତ ଭାରତ-ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଇଲଗ୍’ ରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ। ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଚମତ୍କାର ସୁଯୋଗ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ସମୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ।
ମୁଁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନର ଦଳଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ଉପାୟରେ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ହାକାଥନ ପାଇଁ ଏକାଠି ହେଉ, ଆସନ୍ତୁ ଏକ ସମାଧାନର ଉଦାହରଣ ହେବା ଯାହା ଏକ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ସମସ୍ୟା ନିବାରଣକାରୀ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଦେଶର ଉଭୟ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଗର୍ବ ରହିଛି ଏକ ସଫଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଧନ୍ୟବାଦ .......... ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Smart India Hackathon 2024
11 DEC 2024 11:00PM by PIB Delhi
Friends,
You all must remember that I have always mentioned one thing from the Red Fort. I have said that ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) is the key—today's Bharat can move forward at a rapid pace only through the collective efforts of all. Today is an example of this very principle. I have been eagerly waiting for this grand finale of the Smart India Hackathon. Whenever I get the opportunity to be among young innovators like you, I also get a chance to learn, understand, and gain new insights. I have high expectations from all of you. The young innovators like you have a unique perspective on seeing 21st-century Bharat, and that's why your solutions are also unique. When you encounter new challenges, you respond by finding new and creative solutions. I have been part of several hackathons before, and you have never let me down. You have always strengthened my faith in you. The teams that participated earlier have provided solutions that are now being used effectively in various ministries. Now, in this hackathon, I am curious to know what the teams from different parts of the country are working on. I am very eager to learn about your innovations. So, let's begin! Who would like to speak with us first?
Prime Minister: Namaste ji.
Participant: Namaste Sir. I am Sahida from Team Big Brains, participating in the Smart India Hackathon. We are from Bengaluru, Karnataka. Sir, we are currently at the Nodal Centre in NIT Srinagar, and it’s very cold here. So, if I make a small mistake while speaking, please forgive me.
Prime Minister: No, no, you all are very brave. The cold doesn't affect you. Don’t worry at all.
Participant: Thank you, Sir. We are participating under the problem statement provided by the Ministry of Social Justice and Empowerment. We are building a Virtual Reality Friend for children with Autism Spectrum Disorder and intellectual disabilities. This tool will act as an interactive skills enhancer. In our country, there are around 80 million people on the autism spectrum, and 1 out of every 100 children faces intellectual challenges. To address this, we are developing a tool that will act as a ‘Dost’ (friend)—a friend they can carry on their smartphones. They won’t need any special equipment to use this Virtual Reality solution. It can be accessed via their phone, laptop, or any device they have. This friend will guide them through their daily tasks. It’s an AI-powered Virtual Reality solution. For example, whether it’s performing daily routines that they struggle with, learning a new language, communicating with others, or developing social interaction skills, the tool will break every task into small, manageable steps…
Prime Minister: That’s great. The work you are doing is commendable. Can you tell me how this will have a positive impact on the social lives of these children?
Participant: With the help of this virtual friend, they will learn what is appropriate and what is not in social interactions, and how they can approach people. They can practice these skills in a safe environment and later apply them in their real-world scenarios. This tool will help them make their lives better by enabling them to perform normal activities in the real world. Children with special needs have unique requirements when it comes to learning, so we aim to provide them with this tool to bridge the gap. This way, there will be no significant difference between the daily lives of typical individuals and children with special needs performing regular tasks.
Prime Minister: How many members are currently working in your team?
Participant: Sir, all six of us are working, and in fact, my team is very diverse. We have members from different technical and geographical backgrounds, and we even have a member who is a non-Indian.
Prime Minister: Is there anyone among you who has interacted with such children before? Have you tried to understand their challenges and then moved towards finding a solution?
Participant: Yes, Sir. One of our team members has a family relative who suffers from autism. Additionally, before coming here, we also spoke with various centres to understand the actual difficulties faced by these children. This helped us focus on addressing their challenges in the right way.
Prime Minister: You were saying something. It seems one of your teammates wanted to add something.
Participant: Yes, Sir. In our team, we have a member who is not Indian—he is a foreign student studying in India.
Participant (Mohd Dhaali): Hello, Mr. Prime Minister. My name is Mohd Dhaali, and I am an international student from the Republic of Yemen. I came to India to pursue my Bachelor of Engineering in Computer Science, and I am part of the Big Brains team. We are developing an AI-powered virtual reality experience designed specifically for these special kids.
Prime Minister: Is this your first experience being part of such a team?
Participant (Mohd Dhaali) : I have been a part of different hackathons locally in Bangalore, but this is my first time participating in such a large-scale initiative. I am very grateful to be part of this huge effort. I want to thank you, Mr. Prime Minister, and the Government of India for giving me this opportunity. From this platform, I would like to invite all my fellow Yemeni students and other international students to become innovators and join India's vibrant innovation ecosystem. Thank you!
Prime Minister: Congratulations to all of you for understanding this important idea that every child is special. Everyone should get the opportunity to grow and thrive; no one in society should be left behind or feel left out. To achieve this, we constantly need innovative solutions. The solution your team is working on will make life easier for millions of children. These solutions that you are developing for the country may be local—need-based solutions for Bharat’s requirements—but their application and impact are global. What fits the needs of Bharat can fit the needs of any country in the world. I extend my best wishes to you and your team. Who's next?
Dharmendra Pradhan ji: The next team is Dreamers, who are in Kharagpur. Team Kharagpur!
Participant (Lavanya): Thank you, Hon’ble Prime Minister ji! I am Lavanya, the team leader of Dreamers, and we are at our nodal centre, IIT Kharagpur, West Bengal. We are from the Chennai Institute of Technology, Tamil Nadu. The problem statement we have chosen is provided by the National Technical Research Organisation (NTRO). With technological innovation increasing day by day, the number of cyber attacks is also rising. As per our records, 73 million cyberattacks occurred in India, making it the 3rd largest in the world. To tackle this situation, we have come up with an innovative, unique, and scalable solution. Sir, the solution will be explained by my teammate, Ms. Kalpriya.
Participant (Kalpriya): Namaste, Hon'ble Prime Minister!
Prime Minister: Namaste ji!
Participant (Kalpriya): Namaste! To detect infected files and strengthen our defence against cyber threats, we are using multiple antivirus engines. In our solution, we have used three antivirus engines: Microsoft Defender, ESET, and Trend Micro Maximum Security. Our solution is completely offline, including both the architectural design and the threat detection process. As we know, no single antivirus is perfect—each antivirus has its own strengths and weaknesses. So, we are utilizing Microsoft Defender, ESET, and Trend Micro Maximum Security to tackle this challenge. By scanning with all three antivirus engines in parallel, we can achieve efficient threat detection. This approach also helps avoid missing any potential threats while keeping the system in a safe mode.
Prime Minister: In my ‘Mann Ki Baat’, I discussed in detail how ordinary people are suffering and being affected by cyber fraud. How people are being fleeced through cyber frauds? Do you all know about this?
Participant (Kalpriya): No, Sir!
Prime Minister: You should be aware, because the solution you're working on is addressing a very real issue. A large segment of society today falls victim to such crises. This young man wants to say something.
Participant: Yes, Sir! Namaste, Sir!
Prime Minister: Namaste!
Participant: Yes, Sir. Technology is constantly evolving, and while it advances, we also have to address the increase in cyberattacks. In this regard, we are working to make our solution more efficient and improve it. By enhancing the existing solution, we believe that the solution we are developing will be more effective than the current ones.
Prime Minister: Do you all know that the lifespan of any cybersecurity effort is very short? Do you have any idea about that?
Participant: Yes, Sir!
Prime Minister: What do you estimate? Can you share your thoughts?
Participant: We have to continuously update our solution because technology is evolving rapidly. We need to stay updated to keep up with these changes...
Prime Minister: Yes, you are right. Cyber attackers are so innovative that if you find one solution today, you will need a new one in just a few hours. You always need to keep updating. Look, Bharat is one of the leading digital economies in the world. Our country is connecting digitally on a large scale. In such a scenario, as you said, the threat of cybercrime is constantly increasing. That's why the solution you are working on is very important for the future of Bharat. But as I said, this is not a one-time solution. It's like having to open an umbrella every time it rains! You will always need to stay updated. But I wish you all the best. You are working on a very crucial topic, and your solution will certainly come to the forefront. It could be very beneficial for the government as well. I can see the entire team is full of enthusiasm, and everyone is busy recording on their mobile phones. Let's move forward. Who is the next team?
Dharmendra Pradhan ji: Now, we will interact with Team Brocode, who are sitting at Gujarat Technical University, Ahmedabad. Over to Ahmedabad.
Participant: Namaste, Prime Minister ji!
Prime Minister: Namaste ji!
Participant (Harshit): Yes, Sir. Hi, my name is Harshit, and I am representing Team Brocode. Here, we are working on the problem statement given by ISRO. The problem statement involves enhancing the darker images of the solar panels and solar cells located at the South Pole. We are developing a solution named Chand Vartani. Chand Vartani is a solution that will enhance low-quality, darker images into higher-quality images. But it’s not just an image quality enhancer; it also improves decision-making skills. For decision-making, we are going to detect geological lunar exploration and also assist in real-time site selection.
Prime Minister: Have you ever had a chance to discuss the challenges related to space with those working in the field, especially since you are in Ahmedabad, where there is a large space centre? Have you talked to anyone there about the issues they face or what needs to be done to improve the quality of results?
Participant (Harshit): I have talked with mentors and also with scientists in Hyderabad. However, I haven't been able to visit any centres like that, since we are far away from Andhra Pradesh, and our team is...
Prime Minister: Oh, I see. Do you think that because of this project, we will be able to better understand the geological and environmental conditions of the moon?
Participant (Harshit): Yes, Sir! Of course, we will be able to detect geological features and uncover hidden aspects of lunar exploration. For example, we can detect frozen bodies of water and also identify boulders, larger stones, or bigger particles on the moon's surface. This will help us land the rover smoothly by identifying and avoiding these obstacles.
Prime Minister: How many people are working in your team right now?
Participant (Harshit): Six members are working in the team.
Prime Minister: Did you all come together from different places, or are you all from the same area, studying together?
Participant (Harshit): In the problem statement, we divided the tasks among all the members. Three members are working on the mission landing models, and two members are focusing on the image filters, enhancing those images, Sir. Now, my teammate Sunil will continue the conversation, Sir.
Prime Minister: You’ve chosen a very important topic. Were there any other young members who were speaking or trying to take the microphone?
Participant (Sunil Reddy): Sir, we are from Andhra Pradesh. I don’t know much Hindi.
Prime Minister: Andhra Gaaru.
Participant (Sunil Reddy): Sorry for the...
Prime Minister: Yes, tell me!
Participant (Sunil Reddy): Namaste, Prime Minister ji, I am Sunil Reddy from Andhra Pradesh. We are a team working on a Mission Learning Model where we aim to enhance the images taken from the South Pole of the moon. These images can be enhanced using a Mission Learning Model where we are employing two architectures: one is Darknet and the other is Photonet. Darknet is used to remove the shadows in the image, while Photonet is used to reduce the noise. Since the images taken from the South Pole of the moon are captured under low light conditions and experience high noise due to low protons, we are enhancing these images using neural networks. These networks will have 1024 neurons each. As Harshit mentioned earlier, in the best case, we may even detect frozen water bodies. I am very happy to speak with you, Sir. It has always been my dream to have a deep conversation with you. I remember when you visited Nellore, I was far in the crowd, but I was always cheering and shouting, as I am your biggest fan. Thank you, Sir, for giving us this opportunity.
Prime Minister: Look, friends, the world is watching Bharat’s journey in space technology with great hope. When young brains like yours get involved, that hope grows even more. Seeing youth innovators like you, it’s clear that Bharat is rapidly expanding its role as a global space power. I wish you all the best. Now, let’s move on to the next team.
Dharmendra Pradhan ji: The next team is Mystic Originals from the Institute of Management Development and Research, Mumbai. Our friends from Mumbai, please speak with the Hon'ble Prime Minister.
Participant: Namaste, Hon'ble Prime Minister ji.
Prime Minister: Namaste ji.
Participant (Mahak Verma): My name is Mahak Verma, and I am the team leader of Team Mystic Originals. We are from the Indian Institute of Information Technology, Kota. It is an absolute honour to be a part of Smart India Hackathon 2024 with my amazing team, which includes Akshit Jangra, Kartan Aggrawal, Sumit Kumar, Avinash Rathore, Tushar Jain, and our mentor, Ananya Srivastava. We are tackling a security challenge presented by Bharat Electronics Limited, which is micro Doppler-based target classification. The challenge is to distinguish whether a given object is a drone or a bird, because both drones and birds often appear similar on radar. This can lead to false alarms, inefficiencies, and potential security threats, especially in sensitive areas such as military zones, airports, and critical infrastructure. Our goal is to develop a solution that processes advanced data using machine learning algorithms to accurately classify whether the object is a drone or a bird. To tell you more about the solution, I would like to hand it over to my teammate, Akshit.
Participant (Akshit): Namaste, Prime Minister ji!
Prime Minister: Namaste ji!
Participant (Akshit): My name is Akshit, and I am a member of Team Mystic Originals. Our solution works by using micro Doppler signatures, which are the unique patterns generated by different objects. These can be due to the wing beats of birds or the rotor plate movements of drones. We can think of these signatures like fingerprints. Just as every human being has a unique fingerprint, each object gives off a unique micro Doppler signature. By using this, we can differentiate whether the object is a drone or a bird. This differentiation is very crucial in preventing disruptions in areas like airports, borders, and military zones, where there is a significant need for security.
Prime Minister: You can differentiate that it’s not a bird but a drone. But will you also be able to identify how far it is, in which direction it’s moving, and at what speed? Will you be able to map all these details?
Participant (Akshit): Yes, sir, we are working on this, and we will be able to achieve it soon.
Prime Minister: You all are working on a drone detection system. While drones have many positive uses, their misuse by certain forces poses a security challenge. How will your team address this challenge?
Participant (Akshit): Sir, let me explain how our system works. First, we get data from the radar, and we filter out all the noise to get clean and accurate data. Then, we apply time-frequency transforms to generate micro-Doppler patterns. These patterns are then fed into a machine learning model, which tells us whether the object is a drone or a bird. We can use this system on compact and cost-effective devices. It’s highly scalable and adaptable to different environments, making it suitable for use at airports and border areas. To explain why we chose this problem, I’d like to hand it over to my teammate Sumit.
Participant (Sumit): Namaste, Prime Minister ji.
Prime Minister: Yes, Namaste.
Participant (Sumit): The reason we chose this problem statement is because I come from Shri Ganganagar, Rajasthan, which is very close to the border. Drones frequently cross the area. After the Pulwama attack, the movement of drones increased significantly. Early in the morning at 4 a.m., or at midnight, the anti-drone systems would activate, and firing would start. At that time, neither studying nor sleeping was possible for the people in the area. There were a lot of difficulties. At that time, I had the thought that something could be done about this issue. This year, when our team was looking for problem statements, and this problem came to us, I shared it with my team and suggested we work on it. We wanted to help solve these issues and make people’s lives easier. Eventually, our team worked on it, and we made it to the grand finale. Thank you so much, Sir!
Prime Minister: Friends, nowadays, drones are being used extensively across various sectors in the country. You must have heard about the Namo Drone Didi Yojana. Drones are being utilized to deliver medicines and essential supplies to remote areas. However, our enemies are also using drones for smuggling weapons and drugs into Bharat. In this context, I am very pleased to see all of you working seriously to tackle such challenges. Your efforts can not only address these issues but also open up new dimensions for exporting defence technology. Therefore, I congratulate all of you. One of your teammates lives near the border, so he deeply understands the problem and the urgency of finding a solution. But as you move forward, you’ll realize there are multiple aspects to this issue. A lot of work will be required because those misusing drones for destruction keep innovating with new technologies and finding new entry points. This means that new challenges will arise continuously for us as well. But I sincerely congratulate you on your efforts and wish you the very best. Let us now see which part of the country we are connecting to next!
Dharmendra Pradhan ji: Now, we will connect with Nirvana One, who are seated at New Horizon College of Engineering, Bangalore. Let’s connect with Bangalore. Over to Bangalore!
Prime Minister: Your voice isn’t coming through. I can’t hear you.
Participant: Sir, can you hear me now?
Prime Minister: Yes, now I can hear you.
Participant: Namaste, Honorable Prime Minister!
Prime Minister: Namaste!
Participant (Dev Poorney): My name is Dev Poorney, and I am leading Team Nirvana One. My team includes Aditya Choudhary, Asher Aijaz, Tanvi Bansal, Naman Jain, and Sanidhya Maloomia. Sir, we have come from Jaipur Rural to Bengaluru to work on a very crucial problem statement provided by the Ministry of Jal Shakti. During our research, we learned that the Government of India has taken several advanced efforts in recent years to reduce river pollution and improve river rejuvenation. So, we thought of creating a comprehensive system that enhances river pollution monitoring, makes it more efficient, and provides suggestions to improve the overall health of the river ecosystem. Through this, we aim to make a meaningful contribution.
Participant: Namaste, Sir.
Prime Minister: Namaste.
Participant: We identified that many people's income and lives in our country are closely tied to rivers, and we wanted to improve their lives and bring about a positive change. For this project, we chose the Ganga River because it plays a significant cultural role in our history and is also very close to the heart of our Honorable Prime Minister. Our project started by reading about and researching the Namami Gange Program and the National Mission for Clean Ganga (NMCG). Through this, we identified that NMCG has two very clear objectives: First, Abatement of Pollution – Reducing pollution in the Ganga River and secondly, Conservation and Rejuvenation of River Ganga – Restoring the quality of the Ganga to its original state.
We also learned that a vast amount of high-quality data related to the Ganga has been made publicly available. We were deeply inspired by this data and thought that if we could create a decision support system based on this data, it would help people living around the Ganga make better decisions. This could significantly impact their lives and bring about a positive transformation.
Participant: Sir, since the Ganga is an enormous river, it becomes necessary that any system designed for it should be truly scalable. For this, we have utilized an advanced technology called Federated Learning. We analysed the data and identified 38 key locations. Using Federated Learning, we created local models at these locations, which are trained on localized data. These local models communicate with a mother model, sharing their data. Through this approach, the system allows for the addition of new models, the removal of pre-existing ones, and significant improvement in the accuracy and efficiency of the currently existing models. Setting aside the technical aspects, Namami Gange has shown us that the main contributors to Ganga preservation, rejuvenation, and pollution control are people. To bridge the gap between stakeholders and data, we have developed an advanced dashboard. This dashboard is designed to cater to the needs of various types of stakeholders...
Prime Minister: There is going to be a huge Kumbh Mela, with 40-45 crore people gathering on the banks of the Ganga. How can your innovation be of benefit during this event?
Participant: Sir, as we know, if we analyse the water quality parameters, we can inform people about how they can disinfect and ensure their own health, as well as the health of others. For this, we will provide a portal where we can offer guidance on various aspects. For example, we will offer monitoring services for industrial effluents, sewage treatment infrastructure, and biodiversity management. We will inform farmers, fishermen, and even tourists about how they can plan their itineraries, what key places to visit, where they should avoid going, and how the activities are progressing at specific locations.
Prime Minister: So, your work can be easily organized for the drinking water supply chains in cities as well.
Participant: Yes, Sir. So, what we have done is, we have identified the latitudes and longitudes of the cities connected to the Ganga or other rivers. We have also mapped the industries surrounding our stations. Since we know that certain industries, like chemicals, paper, textiles, tanneries, and slaughterhouses, release specific types of effluents, our algorithm allows us to backtrack. If we detect spikes of certain pollutants in the water, we can pinpoint which sector is causing them. We can then inform the organizations or authorities managing the rivers and give them an instant "report" button, so they can launch an inspection on the Grossly Polluting Industries (GPIs) immediately.
Prime Minister: After this meeting, how many more hours do you need to work on this?
Participant: Sir, at least 20 more hours.
Prime Minister: Well! Whether it is Maa Ganga or the other rivers of our country, they are very important not just from the spiritual and cultural heritage perspective, but also in terms of the environment. I am glad that you are working on this issue. My best wishes to you. And people from Jaipur truly understand the value and significance of water. I wish you all the very best.
Participant: Thank you so much, Sir.
Prime Minister:
Friends,
It was truly a pleasure speaking with all of you. When I saw your group, I could see how well it was formed. It truly represents the vision of "Ek Bharat Shreshtha Bharat." Students from the North are in the South, students from the South are in the North, students from the East are in the West, and students from the West are in the East. I believe this has been a very enriching experience for you all, and it reflects the vastness and diversity of our country. There are many things you learn on the sidelines even beyond the theme of your hackathon.
Friends,
You all know that the future world will be driven by knowledge and innovation. And in this context, you are the hope and aspiration of Bharat. Your perspectives are unique, your thoughts are different, and the energy level is unmatched. But the ultimate goal is the same: for Bharat to become the most innovative, progressive, and prosperous country in the world. Today, the world acknowledges Bharat’s strength, which lies in its ‘Yuva Shakti’ (youth power), innovative minds, and technological prowess. This power of Bharat is clearly visible in all of you participating in the Smart India Hackathon. I am glad that the Smart India Hackathon has created an excellent platform to make Bharat’s youth globally competitive. Since the Smart India Hackathon began, nearly 14 lakh students have participated. These students have formed over 2 lakh teams and worked on almost 3 thousand problems. Over 6400 institutions, nearly 6 thousand, have been involved. Thanks to this hackathon, hundreds of new start-ups have been born. I have also noticed something else: in 2017, students submitted more than 7 thousand ideas. This time, the number of ideas has risen to over 57 thousand. From 7 thousand to 57 thousand — this shows how the youth of Bharat is gearing up to solve the challenges of our country.
Friends,
In the past 7 years, many solutions from the hackathons have proven to be extremely useful for the people of the country. These hackathons have solved many major problems. For example, in the 2022 hackathon, a team of youth like you worked on a system to measure the intensity of cyclones. The system developed during the hackathon has now been integrated with technology developed by ISRO. This must make you feel proud. 4-5 years ago, another team in the hackathon created a video geotagging app, which made data collection much easier. This is now being used in space-related research. Another team in a hackathon worked on a real-time blood management system. This system could provide details of blood banks during a natural disaster, and it has been immensely helpful to agencies like NDRF. A few years ago, another team created a product for differently-abled individuals, which has been helping ease their difficulties. These are just a few examples, but there are hundreds of such successful case studies from the hackathon that serve as inspiration for all of you participating today. These examples show how Bharat’s youth, in collaboration with the government, are working towards the development of the country and addressing the challenges it faces. This fosters a sense of ownership in solving national problems and contributing to the country’s progress. After talking to all of you today, my confidence has only grown that Bharat is indeed on the right track to becoming a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). The enthusiasm and commitment with which you are finding innovative solutions to Bharat’s problems is truly remarkable.
Friends,
The aspirations of our country today demand that we think out of the box for every challenge we face. We must incorporate this out of the box thinking approach into every sector and make it a part of our habits. This has been the essence of this Hackathon. Both the process and the product are important. There was a time when the government alone claimed to have the solutions to the country’s problems. But that’s no longer the case. Today, through hackathons like this, students, teachers, and mentors are also being connected to these solutions. This is Bharat’s new governance model, and ‘Sabka Prayas’ (Everyone’s Effort) is the lifeblood of this model.
Friends,
The generation of the next 25 years is Bharat’s ‘Amrit Generation’. You all bear the responsibility of building a ‘Viksit Bharat’. Our government is committed to providing every possible resource to this generation at the right time. We are working at different levels for different age groups. To nurture a scientific mindset among students, we have implemented the New National Education Policy. To equip the next generation with resources for innovation at schools, we have established over 10,000 Atal Tinkering Labs. Today, these labs have become hubs for experimentation and research for more than 10 million children. Additionally, over 14,000 PM Shri Schools are working to build 21st-century skills in students. To enhance the innovative thinking of students, we have set up incubation centres at the college level. For practical learning, we are leveraging advanced robotics and AI labs. We have also created the Jigyasa Platform to resolve the queries of young minds. This platform enables youth to directly interact with scientists and discuss their ideas.
Friends,
Today, apart from training, young people are also being provided financial assistance through the Start-up India campaign. They are being given tax exemptions as well. Arrangements have been made for young entrepreneurs to avail loans of up to 20 lakh rupees under the Mudra scheme. New technology parks and IT hubs are being established across the country for emerging companies. The government has also created a research fund of 1 lakh crore rupees. This means that at every stage of their careers, the government is standing with all of the young people, working in accordance with your needs. Such hackathons are also creating new opportunities for our youth. And these are not just formal events; they are part of a process to evolve a permanent institution. This is an integral part of our Pro-People Governance Model.
Friends,
If we want to become an economic superpower, we need to focus extensively on new sectors of the economy. Today, Bharat is advancing in various fields like digital content creation and gaming, which were not highly evolved even a decade ago. Bharat is now paving new career paths, providing opportunities for the youth to explore and experiment with these paths. Recognizing the curiosity and conviction of young people, the government is encouraging their interests. By implementing reforms, it is removing obstacles from their way. Recently, the first National Creators Award was organized to recognize the hard work and creativity of content creators. We have also worked to make sports a viable career choice. From village-level tournaments to preparing athletes for the Olympics, initiatives like Khelo India and the TOPS (Target Olympic Podium Scheme) have been advanced. The impact of the National Centre of Excellence for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality is also becoming evident. As a result, gaming is emerging as a promising career choice.
Friends,
Recently, the government has taken a significant decision that is being praised worldwide. This decision is about providing access to international journals for Bharat’s youth, researchers, and innovators. The One Nation-One Subscription scheme is one of its kind globally. Under this scheme, the government is subscribing to prestigious journals so that no young person in Bharat is deprived of any information. This initiative will greatly benefit all of you participating in this Hackathon as well. The goal of every government effort is to enable our youth to compete with the best minds in the world. Our young generation should never feel that they lack any support or infrastructure. For me, the vision of the youth is the mission of the government. That’s why we, as a government, are working relentlessly to fulfil every need of our young people in every possible way.
Friends,
Today, thousands of young people are connected to this Hackathon. That’s why I want to convey another important message to all of you. You all know that I announced from the Red Fort that I aim to bring one lakh such young people into the country's politics whose families have never been involved in politics before—completely fresh blood. This is very important for the future of the nation. To achieve this, various initiatives are being undertaken. One such significant event is scheduled for next month: Viksit Bharat - Young Leaders Dialogue. Millions of youth from across the country will participate in this event and share their ideas for a ‘Viksit Bharat’. The selected ideas and young individuals will be invited to Delhi on the 11th and 12th of January, on the occasion of Swami Vivekananda ji's birth anniversary, for the Young Leaders Dialogue. This event will feature discussions with eminent personalities from Bharat and abroad, and I will also be there to listen to and engage with you all. I urge all of you participating in this Hackathon to also join the Viksit Bharat - Young Leaders Dialogue. This is another fantastic opportunity for you to contribute to nation-building.
Friends,
The time ahead is both an opportunity and a responsibility for all of you.
I would like to see the teams from the Smart India Hackathon not just working on Bharat’s challenges but also addressing global problems in an even better way. Next year, when we gather for this Hackathon, let there be an example of a solution that can help address a global crisis. The country has both faith and pride in your capabilities as innovators and trouble-shooters. Wishing you all the very best for a successful future!
Thank you... All the Best!