প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
'স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন, ২০২৪’-ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ইংৰাজী তৰ্জমাৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 DEC 2024 11:00PM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
মই সদায় লালকিল্লাৰ পৰা উল্লেখ কৰি অহা এটা কথা চাগৈ আপোনালোক সকলোৱে মনত ৰাখিছে। মই কৈ অহা কথাষাৰ হৈছে 'সব কা প্ৰয়াস' (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা) হৈছে মূল চাবিকাঠি- আজিৰ ভাৰতে কেৱল সকলোৰে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তেহে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব পাৰিব। এই নীতিৰ এক উদাহৰণ হৈছে আজি। মই ‘স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন’ৰ এই বৰ্ণাঢ্য সামৰণিৰ বাবে আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰি আছোঁ। যেতিয়াই মই আপোনালোকৰ দৰে যুৱ উদ্ভাৱকসকলৰ মাজত থকাৰ সুযোগ পাওঁ মই নতুন অন্তৰ্দৃষ্টি শিকিবলৈ, বুজিবলৈ আৰু প্ৰাপ্ত কৰাৰ সুযোগ পাওঁ। আপোনালোক সকলোৰে পৰা মোৰ অপাৰ প্ৰত্যাশা আছে। একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতখনক চোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকৰ দৰে যুৱ উদ্ভাৱকসকলৰ এক অনন্য দৃষ্টিভংগী আছে, আৰু সেয়েহে আপোনালোকৰ সমাধানবোৰো অনন্য হয়। যেতিয়া আপোনালোকে নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হয়, আপোনালোকে নতুন আৰু সৃজনশীল সমাধানৰে সঁহাৰি দিয়ে। মই আগতে কেবাটাও হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলোঁ, আৰু আপোনালোকে মোক কেতিয়াও হতাশ কৰা নাই। আপোনালোকে সদায় আপোনালোকৰ ওপৰত থকা মোৰ বিশ্বাসক শক্তিশালী কৰি আহিছে। আগতে অংশগ্ৰহণ কৰা দলবোৰে সমাধান প্ৰদান কৰিছে, যিবোৰ এতিয়া বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ত কাৰ্যকৰীভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। এতিয়া, এই হেকাথনত মই জানিবলৈ আগ্ৰহী যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ দলবোৰে কি কি প্ৰসংগত কাম কৰি আছে। মই আপোনালোকৰ উদ্ভাৱনৰ বিষয়ে শিকিবলৈ বাৰুকৈয়ে আগ্ৰহী। গতিকে, আৰম্ভ কৰোঁ আহক! কোনে প্ৰথমে আমাৰ সৈতে কথা পাতিব বিচাৰিব?
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তেজী।
অংশগ্ৰহণকাৰী: নমস্তে ছাৰ। মই টীম ‘বিগ ব্ৰেইনছ’-ৰ চাহিদা, ‘স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন’ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহিছোঁ। আমি কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুৰ। ছাৰ, এই মুহূৰ্তত আমি ‘এনআইটি শ্ৰীনগৰ’ৰ ‘নোডেল কেন্দ্ৰ’ত আছোঁ, আৰু ইয়াত বৰ ঠাণ্ডা পৰিছে। সেয়েহে, মই কথা কওঁতে যদি সৰু-সুৰা ভুলো কৰোঁ অনুগ্ৰহ কৰি মোক ক্ষমা কৰি দিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নহয়, নহয়, আপোনালোক সকলোৱে অতি সাহসী। ঠাণ্ডাই আপোনালোকক প্ৰভাৱিত নকৰে। একেবাৰেই চিন্তা নকৰিব।
অংশগ্ৰহণকাৰী: ধন্যবাদ, ছাৰ। আমি সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰদান কৰা সমস্যা বিৱৰণীৰ অধীনত অংশগ্ৰহণ কৰিছোঁ। আমি ‘অ’টিজম স্পেকট্ৰাম’ বিকাৰ আৰু বৌদ্ধিক অক্ষমতা থকা শিশুসকলৰ বাবে এটা ‘ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটী ফ্ৰেণ্ড’ নিৰ্মাণ কৰি আছোঁ। এই সঁজুলিটোৱে এক ‘ইন্টাৰেক্টিভ’ দক্ষতা বঢ়োৱাৰ কাম কৰিব। আমাৰ দেশত ‘অ’টিজম স্পেকট্ৰাম’ত প্ৰায় ৮০ নিযুত লোক আক্ৰান্ত হৈ আছে, আৰু প্ৰতি ১০০টা শিশুৰ ভিতৰত ১ টি শিশু বৌদ্ধিক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। ইয়াৰ সমাধান উলিয়াবলৈ আমি এটা উপকৰণ বিকশিত কৰি আছোঁ যি 'দোষ্ট' (বন্ধু)- তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ স্মাৰ্টফোনত কঢ়িয়াব পৰা বন্ধু হিচাপে কাম কৰিব। এই ‘ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটী’ সমাধানটো ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকক কোনো বিশেষ উপকৰণৰ প্ৰয়োজন নহ'ব। ইয়াত তেওঁলোকৰ ফোন, লেপটপ, বা তেওঁলোকৰ যিকোনো উপকৰণৰ জৰিয়তে প্ৰৱেশ কৰিব পাৰি। উদাহৰণ স্বৰূপে, তেওঁলোকে সংগ্ৰাম কৰা দৈনন্দিন ৰুটিন সম্পাদন কৰা, নতুন ভাষা শিকা, আনৰ সৈতে যোগাযোগ কৰা, বা সামাজিক আদান-প্ৰদানৰ দক্ষতা বিকাশ কৰা, উপকৰণটোৱে প্ৰতিটো কামকে সৰু, নিয়ন্ত্ৰণযোগ্য পদক্ষেপত বিভক্ত কৰিব...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বৰ ভাল কথা। আপোনালোকে কৰি থকা কামটো নিতান্তই প্ৰশংসনীয়। আপোনালোকে মোক ক'ব পাৰিবনে যে এই শিশুসকলৰ সামাজিক জীৱনত ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ কেনেদৰে পৰিব?
অংশগ্ৰহণকাৰী: কি কৰা উচিত, সামাজিক বাৰ্তালাপত কিবোৰ নাথাকে, আৰু তেওঁলোকে কেনেদৰে মানুহৰ কাষ চাপিব পাৰে সেই কথা তেওঁলোকে এই ‘ভাৰ্চুৱেল বন্ধু’ৰ সহায়ত শিকিব। তেওঁলোকে এই দক্ষতাবোৰ এক সুৰক্ষিত পৰিৱেশত অনুশীলন কৰিব পাৰিব আৰু পিছত সেইবোৰ তেওঁলোকৰ বাস্তৱ-পৃথিৱীখনৰ পৰিস্থিতিত প্ৰয়োগ কৰিব পাৰিব। এই সঁজুলিটোৱে তেওঁলোকক বাস্তৱ পৃথিৱীত স্বাভাৱিক কাৰ্যকলাপ সম্পাদন কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তেওঁলোকৰ জীৱন উন্নত কৰাত সহায় কৰিব। বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তা থকা শিশুসকলৰ শিকাৰ ক্ষেত্ৰত অতুলনীয় প্ৰয়োজনীয়তা থাকে, সেয়েহে আমি তেওঁলোকক ব্যৱধানটো দূৰ কৰিবলৈ এই সঁজুলিটো প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰিছোঁ। এনেদৰে, সাধাৰণ ব্যক্তি আৰু বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তা থকা শিশুসকলৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ মাজত নিয়মীয়াকৈ কাম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো গুৰুত্বপূৰ্ণ পাৰ্থক্য নাথাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বৰ্তমান আপোনালোকৰ দলত কিমান গৰাকী সদস্যই কাম কৰি আছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী: ছাৰ, আমি ছজনে কামটো কৰি আছোঁ, আৰু দৰাচলতে, মোৰ দলটো বহুত বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ। আমাৰ মাজত বিভিন্ন কাৰিকৰী আৰু ভৌগোলিক পৃষ্ঠভূমিৰ সদস্য আছে, আৰু আনকি আমাৰ এজন সদস্য আছে যি এজন অনা-ভাৰতীয়ও।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকৰ মাজত এনে কোনোবা আছে নেকি যিয়ে আগতে এনে শিশুৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিছে? আপোনালোকে তেওঁলোকৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিছে নে আৰু তাৰ পিছত সমাধান বিচাৰিবলৈ আগবাঢ়িছে নে বাৰু?
অংশগ্ৰহণকাৰী: হয়, ছাৰ। আমাৰ দলৰ এগৰাকী সদস্যৰ পৰিয়ালৰ এজন আত্মীয় আছে যি অ’টিজমত ভুগি আছে। ইয়াৰ উপৰিও, ইয়ালৈ অহাৰ আগতে আমি এই শিশুসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰকৃত অসুবিধাবোৰ বুজিবলৈ বিভিন্ন কেন্দ্ৰৰ সৈতে কথা পাতিছিলোঁ। এইটোৱে আমাক তেওঁলোকৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ সঠিক ধৰণে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মনোনিৱেশ কৰাত সহায় কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি কিবা কৈ আছিল। এনেকুৱা লাগিছে যে আপোনাৰ এজন সতীৰ্থই কিবা কথা ক’ব বিচাৰিছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী: হয়, ছাৰ। আমাৰ দলত, আমাৰ এজন সদস্য আছে যি ভাৰতীয় নহয়- তেওঁ ভাৰতত অধ্যয়ন কৰি থকা এজন বিদেশী শিক্ষাৰ্থী।
অংশগ্ৰহণকাৰী (মহম্মদধালী): নমস্কাৰ, প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। মোৰ নাম মহম্মদধালী, আৰু মই য়েমেন গণৰাজ্যৰ এজন আন্তৰ্জাতিক ছাত্ৰ। মই কম্পিউটাৰ বিজ্ঞানত মোৰ অভিযান্ত্ৰিক স্নাতক পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰিবলৈ ভাৰতলৈ আহিছোঁ, আৰু মই ‘বিগ ব্ৰেইনছ’ দলৰো এক অংশ। আমি এই বিশেষ শিশুসকলৰ বাবে বিশেষভাৱে আৰ্হি কৰা ‘এআই-সঞ্চালিত ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটী’ অভিজ্ঞতা এটা বিকশিত কৰি আছোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এনে এটা দলৰ অংশীদাৰ হোৱাটো আপোনাৰ বাৰু প্ৰথম অভিজ্ঞতা নেকি?
অংশগ্ৰহণকাৰী (মহম্মদধালী): মই বাংগালোৰত স্থানীয়ভাৱে বিভিন্ন হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰিছোঁ, কিন্তু ইমান বৃহৎ পৰিসৰৰ কাৰ্যক্ৰমত এই প্ৰথম বাৰ অংশগ্ৰহণ কৰিছোঁ। এই বৃহৎ প্ৰচেষ্টাৰ অংশীদাৰ হোৱা বাবে মই বাৰুকৈয়ে কৃতজ্ঞ। মোক এই সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই আপোনাক, প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় আৰু ভাৰত চৰকাৰক ধন্যবাদ জনাইছোঁ। এই মঞ্চৰ পৰা মই মোৰ সকলো সহযোগী য়েমেনী শিক্ষাৰ্থী আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষাৰ্থীসকলক উদ্ভাৱক হ'বলৈ আৰু ভাৰতৰ প্ৰাণোচ্ছল উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ। ধন্যবাদ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ প্ৰতিটো শিশুৱেই বিশেষ বুলি, এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ধাৰণাটো বুজি পোৱাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ। সকলোৱে বিকাশ আৰু উত্তৰণৰ সুযোগ পোৱা উচিত; সমাজত কোনেৱেই পিছ পৰি থাকিব নালাগে বা বাদ পৰিছে বুলি অনুভৱ কৰিব নালাগে। ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আমাক নিৰন্তৰ উদ্ভাৱনী সমাধানৰ প্ৰয়োজন। আপোনালোকৰ দলটোৱে কাম কৰি থকা সমাধানটোৱে লাখ লাখ শিশুৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব। আপোনালোকে দেশৰ বাবে বিকশিত কৰি থকা এই সমাধানবোৰ ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে স্থানীয়- প্ৰয়োজনীয়তা-আধাৰিত সমাধান হ'ব পাৰে- কিন্তু সেইবোৰৰ প্ৰয়োগ আৰু প্ৰভাৱ বিশ্বজোৰা। ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে খাপ খোৱা কথাবোৰেই পৃথিৱীৰ যিকোনো দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে খাপ খাব পাৰে। মই আপোনাক আৰু আপোনালোকৰ দললৈ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। ইয়াৰ পাছত কোন আহিব?
ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানজী: পৰৱৰ্তী দলটো হৈছে ‘ড্ৰীমাৰ্ছ’, তেওঁলোক খড়গপুৰত আছে। টীম খড়গপুৰ!
অংশগ্ৰহণকাৰী (লাৱণ্য): ধন্যবাদ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী! মই ‘ড্ৰীমাৰ্ছ’-ৰ দলৰ নেতা লাৱণ্য, আৰু আমি আমাৰ ‘নোডেল কেন্দ্ৰ’, ‘আইআইটি খড়গপুৰ’, পশ্চিম বংগত আছো। আমি তামিলনাডুৰ ‘চেন্নাই ইনষ্টিটিউট অব টেকন'লজী’ৰ পৰা আহিছোঁ। আমি বাছনি কৰা সমস্যাৰ বিবৃতিটো ‘ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰিকৰী গৱেষণা সংস্থা’ (এনটিআৰঅ')ৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন দিনক দিনে বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে চাইবাৰ আক্ৰমণৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ তথ্য অনুসৰি, ভাৰতত ৭৩ নিযুত চাইবাৰ আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছে, এয়া হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্বধিক আক্ৰমণৰ পৰিসংখ্যা। এই পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমি এক অভিনৱ, অনন্য আৰু পৰিমাপযোগ্য সমাধান উলিয়াইছোঁ। ছাৰ, সমাধানটোৰ বিষয়ে মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰীমতী কালপ্ৰিয়াই ব্যাখ্যা আগবঢ়াব।
অংশগ্ৰহণকাৰী (কালপ্ৰিয়া): মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, নমস্তে!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তেজী!
অংশগ্ৰহণকাৰী (কালপ্ৰিয়া): নমস্তে! ‘সংক্ৰমিত ফাইল’ চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু ‘চাইবাৰ ভাবুকি’ৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি একাধিক ‘এণ্টিভাইৰাছ ইঞ্জিন’ ব্যৱহাৰ কৰি আছো। আমাৰ সমাধানত আমি তিনিটা ‘এণ্টিভাইৰাছ ইঞ্জিন’ ব্যৱহাৰ কৰিছোঁ: ‘মাইক্ৰছফ্ট ডিফেণ্ডাৰ’, ‘ইএছইটি’, আৰু ‘ট্ৰেণ্ড মাইক্ৰ' মেক্সিমাম ছিকিউৰিটী’। ‘আৰ্কিটেক্সাৰেল ডিজাইন’ আৰু ‘ভাবুকি চিনাক্তকৰণ প্ৰক্ৰিয়া’ দুয়োটাকে ধৰি আমাৰ সমাধান সম্পূৰ্ণৰূপেই ‘অফলাইন’। আমি জানো, কোনো এটা এণ্টিভাইৰাছেই নিখুঁত নহয়- প্ৰতিটো এণ্টিভাইৰাছৰ নিজা শক্তি আৰু দুৰ্বলতা থাকে। সেয়েহে, আমি এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ‘মাইক্ৰছফ্ট ডিফেণ্ডাৰ’, ‘ইএছইটি’, আৰু ‘ট্ৰেণ্ড মাইক্ৰ' মেক্সিমাম ছিকিউৰিটী’ ব্যৱহাৰ কৰি আহিছোঁ। সমান্তৰালভাৱে তিনিওটা এণ্টিভাইৰাছ ইঞ্জিনৰ সৈতে স্কেন কৰি, আমি দক্ষতাৰে ভাবুকি চিনাক্তকৰণ সম্ভৱ কৰিব পাৰোঁ। এই পদ্ধতিটোৱে প্ৰণালীটোক সুৰক্ষিত অৱস্থাত ৰাখি যিকোনো সাম্ভাৱ্য ভাবুকিকে ধৰা নপৰাকৈ নথকাটো নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মোৰ 'মন কী বাত'ত মই সাধাৰণ মানুহে কেনেদৰে ভূগি আছে আৰু ‘চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনা’ৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছে সেই বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰিছোঁ। ‘চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনা’ৰ জৰিয়তে মানুহক কেনেকৈ লুণ্ঠন কৰা হৈছে? আপোনালোক সকলোৱে বাৰু এই বিষয়ে জানেনে?
অংশগ্ৰহণকাৰী (কালপ্ৰিয়া): নাই, ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকে অৱগত হোৱা উচিত, কিয়নো আপোনালোকে কাম কৰি থকা সমাধানটোৱে এটা অতি প্ৰকৃত সমস্যাৰ সমাধান কৰিছে। সমাজৰ এটা বৃহৎ অংশ আজি এনে সংকটৰ বলি হৈছে। এই যুৱকজনে কিবা ক'ব বিচাৰিছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী: হয়, ছাৰ! নমস্তে, ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তে!
অংশগ্ৰহণকাৰী: হয়, ছাৰ। প্ৰযুক্তি নিৰন্তৰ বিকশিত হৈ আছে, আৰু ই আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত আমি চাইবাৰ আক্ৰমণ বৃদ্ধিৰে মোকাবিলা কৰিব লাগিব। এই ক্ষেত্ৰত, আমি আমাৰ সমাধানটো অধিক দক্ষ কৰি তুলিবলৈ আৰু ইয়াক উন্নত কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছো। বিদ্যমান সমাধান বৃদ্ধি কৰি, আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি বিকশিত কৰি থকা সমাধানটো বৰ্তমানৰ সমাধানবোৰতকৈ অধিক কাৰ্যকৰী হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোক সকলোৱে জানেনে যে যিকোনো চাইবাৰ নিৰাপত্তা প্ৰচেষ্টাৰ জীৱনকাল অতি কম? সেই বিষয়ে আপোনালোকৰ কোনো ধাৰণা আছে নে বাৰু?
অংশগ্ৰহণকাৰী: হয়, ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকৰ অনুমান কি বাৰু? আপুনি আপোনালোকৰ মতামত সহভাগ কৰিব খুজিবনে?
অংশগ্ৰহণকাৰী: আমি আমাৰ সমাধানটো নিৰন্তৰ ‘আপডেট’ কৰি থাকিব লাগিব কিয়নো প্ৰযুক্তি দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈ আছে। এই পৰিৱৰ্তনবোৰৰ সৈতে তাল মিলাই থকাৰ বাবেই আমি ‘আপডেট’ হৈ থাকিব লাগিব...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয়, আপুনি ঠিকেই কৈছে। চাইবাৰ আক্ৰমণকাৰীসকল ইমান অভিনৱ যে যদি আপুনি আজি এটা সমাধান বিচাৰি পায়, আপোনাক মাত্ৰ কেইঘণ্টামানৰ ভিতৰতে আন এটা নতুন সমাধানৰ প্ৰয়োজন হ'ব। আপুনি সদায়ে ‘আপডেট’ কৰি থাকিব লাগিব। চাওক, ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ এখন আগশাৰীৰ ‘ডিজিটেল অৰ্থনীতি’। আমাৰ দেশখন বৃহৎ পৰিমাণত ডিজিটেল ভাৱে সংযুক্ত হৈ আছে। এনে পৰিস্থিতিত আপুনি কোৱাৰ দৰে চাইবাৰ ক্ৰিয়াৰ ভাবুকি নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। সেইকাৰণে আপোনালোকে কাম কৰি থকা সমাধানটো ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু মই কোৱাৰ দৰে, এয়া এককালীন সমাধান নহয়। এইটো প্ৰতিবাৰ বৰষুণ হ'লে ছাতি মেলি লোৱাৰ দৰে! আপুনি সদায় ‘আপডেট’ হৈ থাকিব লাগিব। কিন্তু মই আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছোঁ। আপোনালোকে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত কাম কৰি আছে, আৰু আপোনালোকৰ সমাধান নিশ্চিতভাৱে সন্মুখলৈ আহিব। এইটো চৰকাৰৰ বাবেও বহুত লাভজনক হ'ব পাৰে। মই দেখিছোঁ গোটেই দলটোৱেই উৎসাহেৰে ভৰি আছে, আৰু সকলোৱে তেওঁলোকৰ মোবাইল ফোনত ৰেকৰ্ডিংত ব্যস্ত হৈ আছে। আগবাঢ়ি যাওঁ আহক। পৰৱৰ্তী দল কোন হ’ব?
ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানজীঃ এতিয়া আমি আহমেদাবাদৰ ‘গুজৰাট কাৰিকৰী বিশ্ববিদ্যালয়’ত বহি থকা টীম ‘ব্ৰোকোড’ৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিম। আহমেদাবাদলৈ আগবঢ়াই দিছোঁ।
অংশগ্ৰহণকাৰী: নমস্তে, প্ৰধানমন্ত্ৰীজী!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তেজী!
অংশগ্ৰহণকাৰী (হৰ্ষিত): হয়, ছাৰ হাই, মোৰ নাম হৰ্ষিত, আৰু মই টীম ‘ব্ৰোকোড’ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি আছোঁ। ইয়াত, আমি ‘ইছৰো’ৱে প্ৰদান কৰা সমস্যাৰ বিবৃতিত কাম কৰি আছো। সমস্যাৰ বিবৃতিটোত দক্ষিণ মেৰুত অৱস্থিত সৌৰ পাত আৰু সৌৰ কোষৰ গাঢ় প্ৰতিচ্ছৱিৰ প্ৰসাৰক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আমি ‘চান্দ বৰ্তনি’ নামৰ এটা সমাধান বিকশিত কৰি আছো। ‘চান্দ বৰ্তনি’ হৈছে এনে এক সমাধান যি নিম্ন-মানৰ গাঢ় প্ৰতিচ্ছবিবোৰ উচ্চ-মানৰ ছবিলৈ উন্নত কৰিব। কিন্তু ই কেৱল ছবিৰ মানেই উন্নত নকৰে; ই সিদ্ধান্ত লোৱাৰ দক্ষতাকো উন্নত কৰিব। সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে, আমি ভূতাত্ত্বিক চন্দ্ৰ অন্বেষণ চিনাক্ত কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰি আছোঁ আৰু আমি বাস্তৱ-সময়ৰ স্থান বাছনিত সহায় কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকে কেতিয়াবা ক্ষেত্ৰখনত কাম কৰা লোকসকলৰ সৈতে মহাকাশ সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ সুযোগ পাইছে নে বাৰু, বিশেষকৈ আপোনালোক যিহেতু আহমেদাবাদত আছে, য'ত এটা বৃহৎ মহাকাশ কেন্দ্ৰ আছে? আপোনালোকে তাত কাৰোবাৰ সৈতে তেওঁলোকে সন্মুখীন হোৱা সমস্যাবোৰৰ বিষয়ে বা ফলাফলৰ মান উন্নত কৰিবলৈ কি কৰিব লাগিব সেই বিষয়ে কথা পাতিছে নেকি?
অংশগ্ৰহণকাৰী (হৰ্ষিত): মই পৰামৰ্শদাতাসকলৰ সৈতে আৰু হায়দৰাবাদৰ বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতেও কথা পাতিছোঁ। অৱশ্যে, মই তেনে কোনো কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাই, কিয়নো আমি অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ পৰা বহু দূৰত আছোঁ, আৰু আমাৰ দলটো হৈছে...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয়, মই দেখিছোঁ। আপুনি ভাবেনে যে এই প্ৰকল্পটোৰ জৰিয়তে আমি চন্দ্ৰৰ ভূতাত্ত্বিক আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক পৰিস্থিতি ভালদৰে বুজিবলৈ সক্ষম হ'ম?
অংশগ্ৰহণকাৰী (হৰ্ষিত): হয় ছাৰ! আমি নিশ্চিতভাৱে ভূতাত্ত্বিক বৈশিষ্ট্যসমূহ ধৰা পেলাব পাৰিম আৰু চন্দ্ৰ অন্বেষণৰ গোপন দিশসমূহ উন্মোচন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম। উদাহৰণস্বৰূপে আমি তথা থকা পানী ধৰা পেলাব পাৰো আৰু লগতে চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠত থকা শিল, ডাঙৰ শিল বা ডাঙৰ কণাও চিনাক্ত কৰিব পাৰো। ইয়াৰ দ্বাৰা আমি এই বাধাসমূহ চিনাক্ত কৰি আৰু ৰভাৰখন মসৃণভাৱে অৱতৰণ কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকৰ দলত বৰ্তমান কিমানজনে কাম কৰি আছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী (হৰ্ষিত): দলটোত ছয়জন সদস্যই কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোক সকলোৱে বিভিন্ন ঠাইৰ নে সকলো একে অঞ্চলৰ, একেলগে পঢ়া-শুনা কৰিছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী (হৰ্ষিত): সমস্যাৰ বিবৃতিত আমি সকলো সদস্যৰ মাজত কামবোৰ ভাগ কৰিলোঁ। তিনিজন সদস্যই মিছন লাৰ্নিং মডেলৰ কাম কৰি আছে আৰু দুজন সদস্যই ইমেজ ফিল্টাৰত গুৰুত্ব দিছে, সেই ছবিবোৰক উন্নত কৰিছে ছাৰ। এতিয়া মোৰ দলৰ সতীৰ্থ সুনীলে বাকীখিনি ক’ব ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় বাছি লৈছে। আন কোনো যুৱ সদস্যই কিবা কৈছিল নেকি বা মাইক্ৰ’ফোন ল’বলৈ চেষ্টা কৰিছিল নেকি?
অংশগ্ৰহণকাৰী (সুনীল ৰেড্ডী): ছাৰ, আমি অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ। হিন্দী বেছি নাজানো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অন্ধ্ৰ গাৰু।
অংশগ্ৰহণকাৰী (সুনীল ৰেড্ডি): তাৰবাবে দুঃখিত...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয় কোৱা!
অংশগ্ৰহণকাৰী (সুনীল ৰেড্ডী): নমস্তে, প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, মই অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ সুনীল ৰেড্ডী। আমি এটা মিছন লাৰ্নিং মডেলৰ কাম কৰা এটা দল য’ত আমি চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুৰ পৰা লোৱা ছবিসমূহ উন্নত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো। এই ছবিবোৰ মিছন লাৰ্নিং মডেল ব্যৱহাৰ কৰি উন্নত কৰিব পাৰি য’ত আমি দুটা আৰ্কিটেকচাৰ ব্যৱহাৰ কৰিছো: এটা হৈছে ডাৰ্কনেট আৰু আনটো হৈছে ফটোনেট। ছবিখনত থকা ছাঁবোৰ আঁতৰাবলৈ ডাৰ্কনেট ব্যৱহাৰ কৰা হয়, আনহাতে শব্দ কমোৱাৰ বাবে ফটোনেট ব্যৱহাৰ কৰা হয়। যিহেতু চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুৰ পৰা লোৱা ছবিসমূহত পোহৰ কম থাকে আৰু কম প্ৰ’টনৰ বাবে অধিক শব্দৰ সন্মুখীন হয়, গতিকে আমি নিউট্ৰেল নেটৱৰ্ক ব্যৱহাৰ কৰি এই ছবিসমূহ উন্নত কৰিছো। এই নেটৱৰ্কসমূহত ১০২৪টাকৈ নিউৰন থাকিব। হৰ্ষিতে আগতে উল্লেখ কৰা মতে আমি জমা হোৱা জলভাগো ধৰা পেলাব পাৰো। আপোনালোকৰ লগত কথা পাতি বহুত সুখী অনুভৱ কৰিছো ছাৰ। আপোনালোকৰ লগত এনেদৰে কথা পাতিবলৈ পোৱাটো মোৰ সদায় সপোন আছিল। মনত আছে যেতিয়া আপুনি নেল্লোৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল, তেতিয়া মই ভিৰৰ মাজত বহু দূৰত আছিলো, কিন্তু মই উল্লসিত হৈছিলোঁ আৰু চিঞৰি আছিলো, যিহেতু মই আপোনালোকৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অনুৰাগী। আমাক এই সুযোগ দিয়াৰ বাবে ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ চাওক বন্ধুসকল, মহাকাশ প্ৰযুক্তিবিদ্যাত ভাৰতৰ যাত্ৰা বিশ্বই বহু আশাৰে চাই আছে। যেতিয়া আপোনালোকৰ দৰে ডেকা মগজু জড়িত হৈ পৰে, তেতিয়া সেই আশা আৰু অধিক বাঢ়ি যায়। আপোনালোকৰ দৰে যুৱ উদ্ভাৱকক দেখি স্পষ্ট হৈ পৰিছে যে ভাৰতে বিশ্ব মহাকাশ শক্তি হিচাপে নিজৰ ভূমিকা দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। এতিয়া, পৰৱৰ্তী দললৈ আগবাঢ়ো।
ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী: পৰৱৰ্তী দলটো হৈছে মুম্বাইৰ ইনষ্টিটিউট অৱ মেনেজমেণ্ট ডেভেলপমেণ্ট এণ্ড ৰিচাৰ্চৰ মিষ্টিক অৰিজিনেলছ। মুম্বাইৰ আমাৰ বন্ধুসকলে, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ৰ লগত কথা পাতিব।
অংশগ্ৰহণকাৰী: নমস্তে, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তে জী।
অংশগ্ৰহণকাৰী (মহক বৰ্মা): মোৰ নাম মহক বৰ্মা আৰু মই মিষ্টিক অৰিজিনেলছৰ দলৰ নেতা। আমি কোটাৰ ভাৰতীয় তথ্য প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠানৰ। মোৰ দলটোৰ সৈতে স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৪ৰ অংশ হোৱাটো এক সুকীয়া সন্মান, য’ত আছে অক্ষিত জাংৰা, কৰ্তন আগৰৱালা, সুমিত কুমাৰ, অবিনাশ ৰাথোৰ, তুষাৰ জৈন আৰু আমাৰ গুৰু অনন্যা শ্ৰীবাস্তৱ। আমি ভাৰত ইলেক্ট্ৰনিক্স লিমিটেডে উপস্থাপন কৰা নিৰাপত্তাজনিত প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিছো, যিটো হৈছে মাইক্ৰ’ ডপলাৰভিত্তিক লক্ষ্যৰ শ্ৰেণীবিভাজন। প্ৰত্যাহ্বানটো হ’ল কোনো এটা বস্তু ড্ৰোন নে চৰাই সেইটো চিনাক্ত কৰা, কাৰণ ড্ৰোন আৰু চৰাই দুয়োটা ৰাডাৰত প্ৰায়ে একেধৰণৰ দেখা যায়। ইয়াৰ ফলত বিশেষকৈ সামৰিক অঞ্চল, বিমানবন্দৰ, জটিল আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে স্পৰ্শকাতৰ অঞ্চলত ভুৱা এলাৰ্ম, অদক্ষতা আৰু সম্ভাৱ্য নিৰাপত্তাৰ ভাবুকিৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে এনে এটা সমাধান বিকশিত কৰা যিয়ে মেচিন লাৰ্নিং এলগৰিদম ব্যৱহাৰ কৰি উন্নত তথ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰি বস্তুটো ড্ৰোন নে চৰাই সঠিকভাৱে চিনাক্ত কৰে। সমাধানৰ বিষয়ে অধিক জনাবলৈ মই মোৰ সতীৰ্থ অক্ষিতক আহ্বান জনাইছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী (অক্ষিত): নমস্তে, প্ৰধানমন্ত্ৰী জী!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তে জী!
অংশগ্ৰহণকাৰী (অক্ষিত): মোৰ নাম অক্ষিত আৰু মই টিম মিষ্টিক অৰিজিনেলছৰ সদস্য। আমাৰ সমাধানে মাইক্ৰ’ ডপলাৰ স্বাক্ষৰ ব্যৱহাৰ কৰি কাম কৰে, যিবোৰ হৈছে বিভিন্ন বস্তুৰ দ্বাৰা সৃষ্টি কৰা অনন্য আৰ্হি। চৰাইৰ পাখিৰ স্পন্দন বা ড্ৰোনৰ ৰ’টাৰ প্লেটৰ গতিবিধিৰ বাবে এইবোৰ হ’ব পাৰে। এই স্বাক্ষৰবোৰ আমি আঙুলিৰ ছাপৰ দৰে ভাবিব পাৰো। প্ৰতিজন মানুহৰ যেনেকৈ এটা সুকীয়া আঙুলিৰ ছাপ থাকে, প্ৰতিটো বস্তুৱেই এক অনন্য মাইক্ৰ’ ডপলাৰ স্বাক্ষৰ নিৰ্গত কৰে। ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰি আমি বস্তুটো ড্ৰোন নে চৰাই সেইটো পাৰ্থক্য কৰিব পাৰো। বিমানবন্দৰ, সীমান্ত আৰু সামৰিক অঞ্চলত ব্যাঘাত জন্মাবলৈ এই পাৰ্থক্য অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, য’ত নিৰাপত্তাৰ যথেষ্ট প্ৰয়োজনীয়তা আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকে পাৰ্থক্য কৰিব পাৰে যে ই চৰাই নহয় ড্ৰোনহে। কিন্তু ই কিমান দূৰ, কোন দিশত গতি কৰিছে, কিমান বেগেৰে আগবাঢ়িছে, সেইটোও চিনাক্ত কৰিব পাৰিবনে? এই সকলোবোৰ সবিশেষ মেপ কৰিব পাৰিবনে?
অংশগ্ৰহণকাৰী (অক্ষিত): হয় ছাৰ, আমি এই দিশত কাম কৰি আছো আৰু আমি অতি সোনকালে এই ক্ষেত্ৰত সফল হ’বলৈ সক্ষম হ’ম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোক সকলোৱে ড্ৰোন ধৰা পেলোৱা ব্যৱস্থাৰ কাম কৰি আছে। ড্ৰোনৰ বহু ইতিবাচক ব্যৱহাৰ আছে যদিও কিছুমান বিশেষ শক্তিৰ দ্বাৰা ইয়াৰ অপব্যৱহাৰে নিৰাপত্তাজনিত প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে। আপোনালোকৰ দলটোৱে এই প্ৰত্যাহ্বান কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিব?
অংশগ্ৰহণকাৰী (অক্ষিত): ছাৰ, আমাৰ ব্যৱস্থাটো কেনেকৈ চলে অলপ বুজাই দিওঁ। প্ৰথমে আমি ৰাডাৰৰ পৰা তথ্য লওঁ আৰু আমি সকলো শব্দ ফিল্টাৰ কৰি পৰিষ্কাৰ আৰু সঠিক তথ্য পাওঁ। তাৰ পিছত আমি মাইক্ৰ’-ডপলাৰ আৰ্হি সৃষ্টি কৰিবলৈ সময়-কম্পাঙ্ক ৰূপান্তৰ প্ৰয়োগ কৰো। তাৰ পিছত এই আৰ্হিবোৰ মেচিন লাৰ্নিং মডেলত ভৰোৱা হয়, যিয়ে আমাক কয় যে বস্তুটো ড্ৰোন নে চৰাই। আমি এই ব্যৱস্থাটো কমপেক্ট আৰু খৰচ-বহনক্ষম ডিভাইচত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো। ই অতি মাপযোগ্য আৰু বিভিন্ন পৰিৱেশৰ সৈতে খাপ খোৱা, যাৰ ফলত ই বিমানবন্দৰ আৰু সীমান্ত অঞ্চলত ব্যৱহাৰৰ বাবে উপযোগী৷ আমি এই সমস্যাটো কিয় বাছি লৈছিলো সেই কথা বুজাবলৈ মই মোৰ সতীৰ্থ সুমিতৰ হাতত মাইক্ৰফোন গতাই দিব বিচাৰিছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী (সুমিত): নমস্তে, প্ৰধানমন্ত্ৰী জী।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয় নমস্তে।
অংশগ্ৰহণকাৰী (সুমিত): আমি এই সমস্যা বাছি লোৱাৰ কাৰণ হ’ল মই ৰাজস্থানৰ শ্ৰী গংগানগৰৰ পৰা আহিছো, যিটো সীমান্তৰ অতি ওচৰত। সঘনাই সেই অঞ্চলটোৰে ড্ৰোন পাৰ হৈ যায়। পুলৱামা আক্ৰমণৰ পিছত ড্ৰোনৰ চলাচল যথেষ্ট বৃদ্ধি পালে। পুৱা ৪ বজাত বা মাজনিশা এণ্টি ড্ৰোন ব্যৱস্থা সক্ৰিয় হৈ উঠিব আৰু গুলীচালনা আৰম্ভ হ’ব। সেই সময়ত অঞ্চলটোৰ লোকসকলৰ বাবে পঢ়া-শুনাও, শুই থকাটোও সম্ভৱ নাছিল। অসুবিধা হৈ পৰিল। সেই সময়ত মোৰ মনলৈ আহিছিল যে এই বিষয়টোৰ ওপৰত কিবা এটা কৰিব পৰা যাব। এই বছৰ যেতিয়া আমাৰ দলটোৱে সমস্যাৰ বিবৃতি বিচাৰিছিল আৰু এই সমস্যাটো আমাৰ ওচৰলৈ আহিছিল, মই মোৰ দলৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিলোঁ আৰু আমি ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়ালোঁ। আমি এই সমস্যাবোৰ সমাধানত সহায় কৰিব বিচাৰিছিলো আৰু মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব বিচাৰিছিলো। অৱশেষত আমাৰ দলটোৱে ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰিলে আৰু আমি গ্ৰেণ্ড ফিনালেত উপনীত হ’লোঁ। বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বন্ধুসকল, আজিকালি দেশৰ বিভিন্ন খণ্ডত ড্ৰোনৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ হৈছে। নমো ড্ৰোন দিদি যোজনাৰ কথা নিশ্চয় শুনিছে। দুৰ্গম অঞ্চললৈ ঔষধ আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী যোগান ধৰাৰ বাবে ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। অৱশ্যে আমাৰ শত্ৰুপক্ষই ভাৰতত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু ড্ৰাগছ সৰবৰাহ কৰাৰ বাবেও ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰি আছে। এনে প্ৰেক্ষাপটত আপোনালোক সকলোৱে এনে প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ গুৰুত্বসহকাৰে কাম কৰা দেখি মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো। আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাই এই সমস্যাসমূহ সমাধান কৰাই নহয়, প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তি ৰপ্তানিৰ বাবেও নতুন মাত্ৰা মুকলি কৰিব পাৰে। সেয়ে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোকৰ এজন সতীৰ্থ সীমান্তৰ ওচৰতে থাকে, গতিকে তেওঁ সমস্যাটো আৰু সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক গভীৰভাৱে বুজি পায়। কিন্তু আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আপুনি উপলব্ধি কৰিব যে এই বিষয়টোৰ একাধিক দিশ আছে৷ বহু কামৰ প্ৰয়োজন হ’ব কাৰণ ধ্বংসৰ বাবে ড্ৰোনৰ অপব্যৱহাৰ কৰাসকলে নতুন প্ৰযুক্তিৰ সৈতে উদ্ভাৱন কৰি থাকে আৰু নতুন প্ৰৱেশ পইণ্ট বিচাৰি থাকে। অৰ্থাৎ আমাৰ বাবেও অবিৰতভাৱে নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি হ’ব। কিন্তু আপোনালোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ আৰু আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো। এতিয়া চাওঁ আহক দেশৰ কোনটো অংশৰ সৈতে আমি পৰৱৰ্তী সংযোগ স্থাপন কৰিছো!
ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী: এতিয়া, আমি বেংগালুৰুৰ নিউ হৰাইজন কলেজ অৱ ইঞ্জিনিয়াৰিঙত বহি থকা নিৰ্বাণ ৱানৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিম। বেংগালুৰুৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰোঁ আহক। অভাৰ টু বেংগালুৰু!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোকৰ মাত শুনি পোৱা নাই।
অংশগ্ৰহণকাৰী: ছাৰ, এতিয়া মোৰ কথা শুনিব পাৰিছেনে?
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয়, এতিয়া শুনিব পাৰিছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী: নমস্তে, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তে!
অংশগ্ৰহণকাৰী (দেৱ পুৰ্ণী): মোৰ নাম দেৱ পুৰ্ণী আৰু মই টিম নিৰ্বাণ ৱানৰ নেতৃত্ব দিছো। মোৰ দলত আছে আদিত্য চৌধুৰী, আশ্বেৰ আইজাজ, তনৱী বংশাল, নমন জৈন আৰু সনিধ্যা মালুমীয়া। ছাৰ, আমি জয়পুৰ গ্ৰাম্যৰ পৰা বেংগালুৰুলৈ আহিছো জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ে প্ৰদান কৰা এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সমস্যাৰ বিবৃতিৰ কাম কৰিবলৈ। আমাৰ গৱেষণাৰ সময়ত আমি জানিব পাৰিলোঁ যে ভাৰত চৰকাৰে নদীৰ প্ৰদূষণ হ্ৰাস আৰু নদীৰ সজীৱতা উন্নত কৰাৰ বাবে যোৱা কিছু বছৰত কেইবাটাও উন্নত প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। গতিকে, আমি এনে এক বিস্তৃত ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰাৰ কথা ভাবিলোঁ যিয়ে নদী প্ৰদূষণ নিৰীক্ষণ বৃদ্ধি কৰে, ইয়াক অধিক কাৰ্যক্ষম কৰি তোলে আৰু নদীৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি এক অৰ্থপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়োৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী: নমস্তে, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্তে।
অংশগ্ৰহণকাৰী: আমি চিনাক্ত কৰিলোঁ যে আমাৰ দেশত বহু লোকৰ আয় আৰু জীৱন নদীৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে জড়িত আৰু আমি তেওঁলোকৰ জীৱন উন্নত কৰি ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিব বিচাৰিছিলো। এই প্ৰকল্পৰ বাবে আমি গংগা নদী বাছি লৈছিলো কাৰণ ই আমাৰ ইতিহাসত এক উল্লেখযোগ্য সাংস্কৃতিক ভূমিকা পালন কৰে আৰু লগতে আমাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ হৃদয়ত স্থান পাইছে। আমাৰ প্ৰকল্পটো আৰম্ভ হৈছিল নমামি গংগা কাৰ্যসূচী আৰু গংগা পৰিস্কৰণৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মিচন (এনএমচিজি)ৰ বিষয়ে পঢ়ি আৰু গৱেষণা কৰি। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি চিনাক্ত কৰিলোঁ যে এনএমচিজিৰ দুটা অতি স্পষ্ট উদ্দেশ্য আছে: প্ৰথম, প্ৰদূষণ হ্ৰাস– গংগা নদীত প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰা আৰু দ্বিতীয়তে, গংগা নদীৰ সংৰক্ষণ আৰু সজীৱতা– গংগাৰ গুণগত মান ইয়াৰ মূল অৱস্থালৈ ঘূৰাই অনা।
আমি এইটোও জানিব পাৰিলোঁ যে গংগাৰ সৈতে জড়িত বিপুল পৰিমাণৰ উচ্চমানৰ তথ্য ৰাজহুৱাভাৱে উপলব্ধ কৰা হৈছে। এই তথ্যৰ পৰা আমি গভীৰভাৱে অনুপ্ৰাণিত হৈছিলো আৰু ভাবিছিলো যে যদি আমি এই তথ্যৰ ভিত্তিত সিদ্ধান্ত সমৰ্থন ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিব পাৰো তেন্তে ই গংগাৰ আশে-পাশে বাস কৰা লোকসকলক উন্নত সিদ্ধান্ত লোৱাত সহায় কৰিব। ইয়াৰ ফলত তেওঁলোকৰ জীৱনত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে আৰু ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে।
অংশগ্ৰহণকাৰী: ছাৰ, যিহেতু গংগা এখন বিশাল নদী, গতিকে ইয়াৰ বাবে ডিজাইন কৰা যিকোনো ব্যৱস্থা সঁচাকৈয়ে মাপযোগ্য হোৱাটো প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰে। ইয়াৰ বাবে আমি ফেডাৰেটেড লাৰ্নিং নামৰ এক উন্নত প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিছো। আমি তথ্য বিশ্লেষণ কৰিলোঁ আৰু ৩৮টা মূল স্থান চিনাক্ত কৰিলোঁ। ফেডাৰেটেড লাৰ্নিং ব্যৱহাৰ কৰি আমি এই স্থানসমূহত স্থানীয় মডেল তৈয়াৰ কৰিলোঁ, যিবোৰ স্থানীয়কৃত তথ্যৰ ওপৰত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয়। এই স্থানীয় মডেলসমূহে এটা মূল মডেলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰে, তেওঁলোকৰ তথ্যসমূহ ভাগ-বতৰা কৰে। এই পদ্ধতিৰ জৰিয়তে এই ব্যৱস্থাই নতুন মডেল সংযোজন, পূৰ্বতে থকা মডেলসমূহ আঁতৰোৱা আৰু বৰ্তমানৰ মডেলসমূহৰ সঠিকতা আৰু কাৰ্যক্ষমতাৰ যথেষ্ট উন্নতিৰ অনুমতি দিয়ে। কাৰিকৰী দিশবোৰ আঁতৰাই ৰাখি নমামি গংগে আমাক দেখুৱাইছে যে গংগা সংৰক্ষণ, সজীৱতা আৰু প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণৰ মূল অৰিহণা যোগোৱাসকলেই হৈছে মানুহ। অংশীদাৰ আৰু তথ্যৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ আমি এটা উন্নত ডেচব’ৰ্ড প্ৰস্তুত কৰিছো। এই ডেচবোর্ড বিভিন্ন ধৰণৰ অংশীদাৰৰ প্রয়োজন পূৰণ হোৱাকৈ ডিজাইন কৰা হৈছে...
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গংগাৰ পাৰত হ’বলগীয়া বিশাল কুম্ভমেলাত ৪০-৪৫ কোটি লোক সমবেত হ’ব। এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত আপোনালোকৰ উদ্ভাৱন কেনেকৈ লাভৱান হ’ব পাৰে?
অংশগ্ৰহণকাৰী: ছাৰ, আমি জনা মতে, আমি যদি পানীৰ গুণাগুণৰ পৰিমাপসমূহ বিশ্লেষণ কৰো, তেন্তে আমি মানুহক কেনেকৈ বীজাণুমুক্ত কৰি নিজৰ স্বাস্থ্য নিশ্চিত কৰিব পাৰে, লগতে আনৰ স্বাস্থ্যও নিশ্চিত কৰিব পাৰো সেই বিষয়ে অৱগত কৰিব পাৰো। ইয়াৰ বাবে আমি এটা পৰ্টেল প্ৰদান কৰিম য’ত আমি বিভিন্ন দিশৰ ওপৰত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিম। উদাহৰণস্বৰূপে, আমি ঔদ্যোগিক পানী, নলা পৰিশোধন আন্তঃগাঁথনি আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে নিৰীক্ষণ সেৱা আগবঢ়াম। আমি কৃষক, মাছমৰীয়া, আনকি পৰ্যটকসকলকো তেওঁলোকে কেনেকৈ নিজৰ ভ্ৰমণসূচী পৰিকল্পনা কৰিব পাৰে, কি কি মূল স্থান ভ্ৰমণ কৰিব লাগে, ক’লৈ যোৱাটো এৰাই চলিব লাগে, আৰু নিৰ্দিষ্ট স্থানত কাৰ্য্যকলাপসমূহ কেনেদৰে আগবাঢ়িছে সেই বিষয়ে অৱগত কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে, চহৰসমূহতো খোৱাপানী যোগান শৃংখলৰ বাবে আপোনালোকৰ কাম সহজে উপযোগী হ’ব পাৰে।
অংশগ্ৰহণকাৰীঃ হয় ছাৰ। আমি গংগা বা আন নদীৰ সমীপৱৰ্তী চহৰসমূহৰ অক্ষাংশ আৰু দ্ৰাঘিমাংশ চিনাক্ত কৰিছোঁ। আমি আমাৰ ষ্টেচনসমূহক আগুৰি থকা উদ্যোগসমূহৰো মেপিং কৰিছোঁ। যিহেতু আমি জানো যে কিছুমান বিশেষ উদ্যোগ যেনেঃ ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, কাগজ, বস্ত্ৰশিল্প, টেনাৰী আদিয়ে নিৰ্দিষ্ট ধৰণৰ এফ্লুৱেন্ট নিৰ্গত কৰে, গতিকে আমাৰ এলগৰিদমে আমাক পিছুৱাই যাবলৈ অনুমতি দিয়ে। যদি আমি পানীত কিছুমান প্ৰদূষকৰ স্পাইক ধৰা পেলাওঁ, তেন্তে কোনটো খণ্ড ইয়াৰ কাৰণ হৈছে সেয়া নিৰ্ণয় কৰিব পাৰোঁ। তাৰ পিছত আমি নদীসমূহ পৰিচালনা কৰা সংস্থা বা কৰ্তৃপক্ষক জনাব পাৰোঁ আৰু তেওঁলোকক তৎক্ষণাত "ৰিপ'ৰ্ট" বুটাম এটা দিব পাৰোঁ, যাতে তেওঁলোকে তৎক্ষণাত ‘গ্ৰছলী’ প্ৰদূষণকাৰী উদ্যোগ (GPI)ৰ পৰিদৰ্শন আৰম্ভ কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এই বৈঠকৰ পিছত আৰু কিমান ঘন্টা এই বিষয়ত কাম কৰিব লাগিব?
অংশগ্ৰহণকাৰীঃ ছাৰ, কমেও আৰু ২০ ঘন্টা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু! মা গংগাই হওঁক বা আমাৰ দেশৰ আন নদীবিলাকেই হওঁক, কেৱল আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ দৃষ্টিকোণৰপৰাই নহয়, বৰঞ্চ পৰিবেশৰ ক্ষেত্ৰতো সেইসমূহ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আনন্দিত যে আপোনাসৱে এই বিষয়ত কাম কৰি আছে। আপোনালোকলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আৰু জয়পুৰৰ লোকে সঁচা অৰ্থত পানীৰ মূল্য আৰু তাৎপৰ্য্য বুজি পায়। আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
অংশগ্ৰহণকাৰীঃ বহু-বহু ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পাতি সঁচাকৈয়ে ভাল লাগিল। আপোনালোকৰ গোটটো দেখি মই দেখিবলৈ পালোঁ যে এয়া কিমান ভালদৰে গঠন হৈছে। ই সঁচাকৈয়ে "এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত"ৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। উত্তৰৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী দক্ষিণত, দক্ষিণৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী উত্তৰত, পূবৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী পশ্চিমত আৰু পশ্চিমৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী পূবত। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এয়া আপোনালোক সকলোৰে বাবে এক অতিশয় সমৃদ্ধিশালী অভিজ্ঞতা আৰু ই আমাৰ দেশৰ বিশালতা আৰু বৈচিত্ৰ্যক প্ৰতিফলিত কৰিছে। আপোনালোকৰ হেকাথনৰ থিমৰ বাহিৰেও বহু কথা শিকিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে জ্ঞাত যে ভৱিষ্যতৰ বিশ্বখন জ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনৰদ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব। আৰু এই প্ৰেক্ষাপটত আপোনাসৱ ভাৰতৰ আশা আৰু আকাংক্ষা। আপোনাসৱৰ দৃষ্টিভংগী অনন্য, আপোনালোকৰ চিন্তা বেলেগ আৰু শক্তিৰ মাত্ৰা অতুলনীয়। কিন্তু চূড়ান্ত লক্ষ্য একেইঃ ভাৰতক বিশ্বৰ আটাইতকৈ উদ্ভাৱনীমূলক, প্ৰগতিশীল আৰু সমৃদ্ধিশালী দেশ হিচাপে পৰিগণিত কৰা। আজি বিশ্বই ভাৰতৰ শক্তিক স্বীকাৰ কৰিছে, যি ভাৰতৰ ‘যুৱ শক্তি’, উদ্ভাৱনী মন আৰু প্ৰযুক্তিগত দক্ষতাত নিহিত হৈ আছে। ভাৰতৰ এই শক্তি স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰা আপোনালোক সকলোৰে মাজত স্পষ্টকৈ এনে মনোভাৱ দেখা গৈছে। মই আনন্দিত যে স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বজুৰি প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তুলিবলৈ এখনি উৎকৃষ্ট মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিছে। স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰেপৰা প্ৰায় ১৪ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে ২ লাখৰো অধিক দল গঠনেৰে প্ৰায় ৩ হাজাৰ সমস্যাৰ ওপৰত কাম কৰিছে। ৬,৪০০ৰো অধিক প্ৰতিষ্ঠান জড়িত হৈ আছে। এই হেকাথনৰ বাবেই শ-শ নতুন ষ্টাৰ্ট-আপৰ জন্ম হৈছে। মই আন এটা কথাও লক্ষ্য কৰিছোঃ ২০১৭ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ৭ হাজাৰৰো অধিক আইডিয়া জমা দিছিল। এইবাৰ আইডিয়াৰ সংখ্যা ৫৭ হাজাৰৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ৭ হাজাৰৰপৰা ৫৭ হাজাৰলৈ — ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আমাৰ দেশৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধানৰ বাবে কেনেদৰে সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ৭ বছৰত হেকাথনৰপৰা লাভ কৰা বহু সমাধান দেশবাসীৰ বাবে অত্যন্ত উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। এই হেকাথনসমূহে বহু ডাঙৰ সমস্যা সমাধান কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, ২০২২ৰ হেকাথনত আপোনালোকৰ দৰে যুৱক-যুৱতীৰ এটা দলে ঘূৰ্ণীবতাহৰ তীব্ৰতা জুখিব পৰা ব্যৱস্থা এটাৰ ওপৰত কাম কৰিছিল। হেকাথনৰ সময়ত বিকশিত কৰা ব্যৱস্থাটো এতিয়া ইছৰ’ই বিকশিত কৰা প্ৰযুক্তিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে আপোনালোকে নিশ্চয় গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। ৪-৫ বছৰ পূৰ্বে হেকাথনৰ আন এটা দলে ভিডিঅ’ জিঅ’টেগিং এপ তৈয়াৰ কৰিছিল, যাৰ ফলত তথ্য সংগ্ৰহ বহু সহজ হৈ পৰিছিল। ইয়াৰ ব্যৱহাৰ এতিয়া মহাকাশ সম্পৰ্কীয় গৱেষণাত কৰা হৈছে। হেকাথনৰ আন এটা দলে বাস্তৱ সময়ৰ ৰক্ত ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালীৰ কাম কৰিছিল। এই ব্যৱস্থাই প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যোগৰ সময়ত ব্লাড বেংকৰ সবিশেষ প্ৰদান কৰিব পাৰে আৰু ই এনডিআৰএফৰ দৰে সংস্থাসমূহৰ বাবে অসীম সহায়ক হৈছে। কেইবছৰমান পূৰ্বে আন এটা দলে ভিন্ন ক্ষমতাসম্পন্ন ব্যক্তিৰ বাবে এটা প্ৰডাক্ট তৈয়াৰ কৰিছিল, যিয়ে তেওঁলোকৰ অসুবিধাসমূহ লাঘৱত সহায় কৰি আহিছে। এইসমূহ মাত্ৰ কেইটামান উদাহৰণ, কিন্তু হেকাথনৰ এনে শ-শ সফল কেছ ষ্টাডি আছে, যিয়ে আজি অংশগ্ৰহণ কৰা আপোনালোক সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰে। এই উদাহৰণসমূহে দেখুৱাইছে যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে চৰকাৰৰ সহযোগত দেশৰ উন্নয়নৰ দিশত কেনেদৰে কাম কৰি আছে আৰু সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰে মোকাবিলা কৰিছে। এই কাৰ্য্যই ৰাষ্ট্ৰীয় সমস্যা সমাধান আৰু দেশৰ প্ৰগতিত অৰিহণা যোগাইছে। আজি আপোনালোক সকলোৰে লগত কথা পতাৰ পিছত মোৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়িছে যে ভাৰত সঁচাকৈয়ে এখনি ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত) হোৱাৰ সঠিক পথত আগবাঢ়িছে। আপোনাসৱে যি উৎসাহ আৰু দায়বদ্ধতাৰে ভাৰতৰ সমস্যাৰ উদ্ভাৱনীমূলক সমাধান বিচাৰিছে, সেয়া সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ দেশৰ আকাংক্ষাই দাবী কৰে যে আমি সন্মুখীন হোৱা প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে আমি সীমাৰ বাহিৰত চিন্তা কৰিব লাগে। আমি এই আউট অৱ দ্য বক্স চিন্তাধাৰাক প্ৰতিটো খণ্ডতে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগিব আৰু ইয়াক আমাৰ অভ্যাসৰ অংশ কৰি তুলিব লাগিব। এই হেকাথনৰ সাৰমৰ্ম এয়াই হৈ আহিছে। প্ৰক্ৰিয়া আৰু সামগ্ৰী দুয়োটা গুৰুত্বপূৰ্ণ। দেশৰ সমস্যাৰ সমাধান অকল চৰকাৰৰ হাতত আছে বুলি দাবী কৰা হৈছিল পূৰ্বে। কিন্তু এতিয়া তেনেকুৱা নহয়। আজি এনে ধৰণৰ হেকাথনৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শিক্ষক, গুৰুসকলকো এই সমাধানসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। এয়া ভাৰতৰ নতুন শাসন আৰ্হি আৰু ‘সবকা প্ৰয়াস’ (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা) এই আৰ্হিৰ প্ৰাণ।
বন্ধুসকল,
পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ প্ৰজন্ম হৈছে ভাৰতৰ ‘অমৃত প্ৰজন্ম’। এখনি ‘বিকশিত ভাৰত’ গঢ়াৰ দায়িত্ব আপোনালোক সকলোৱে বহন কৰে। আমাৰ চৰকাৰ এই প্ৰজন্মক উপযুক্ত সময়ত সকলো সম্ভৱপৰ সম্পদ যোগান ধৰিবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ। আমি ভিন্ন বয়সৰ বাবে বিভিন্ন স্তৰত কাম কৰি আছোঁ। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত বৈজ্ঞানিক মানসিকতা গঢ়ি তুলিবলৈ আমি নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ৰূপায়ণ কৰিছোঁ। বিদ্যালয়সমূহত উদ্ভাৱনৰ বাবে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক সম্পদেৰে সজ্জিত কৰিবলৈ আমি ১০,০০০ৰো অধিক অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰিছোঁ। আজি এই লেবসমূহ এক কোটিৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা আৰু গৱেষণাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ১৪,০০০ ৰো অধিক পিএম শ্ৰী বিদ্যালয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ একবিংশ শতিকাৰ দক্ষতা গঢ়ি তোলাৰ কাম কৰি আছে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ উদ্ভাৱনী চিন্তাধাৰা বৃদ্ধিৰ বাবে আমি মহাবিদ্যালয় পৰ্য্যায়ত ইনকিউবেচন চেন্টাৰ স্থাপন কৰিছোঁ। ব্যৱহাৰিক শিক্ষণৰ বাবে আমি উন্নত ৰবটিক্স আৰু এআই লেবৰ সহায় লৈছোঁ। যুৱ মনৰ প্ৰশ্নৰ সমাধানৰ বাবে আমি জিজ্ঞাসা প্লেটফৰ্মো যুগুত কৰিছোঁ। এই মঞ্চই যুৱক-যুৱতীসকলক বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ মত-বিনিময় কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি প্ৰশিক্ষণৰ উপৰিও ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া অভিযানৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলক আৰ্থিক সাহায্যও আগবঢ়োৱা হৈছে। লগতে তেওঁলোকক কৰ ৰেহাই দিয়া হৈছে। মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত যুৱ উদ্যোগীসকলে ২০ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত ঋণ লাভৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। উদীয়মান কোম্পানীসমূহৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে নতুন প্ৰযুক্তি উদ্যান আৰু আইটি হাব স্থাপন কৰা হৈছে। এক লাখ কোটি টকাৰ গৱেষণা পুঁজিও সৃষ্টি কৰিছে চৰকাৰে। অৰ্থাৎ তেওঁলোকৰ কেৰিয়াৰৰ প্ৰতিটো পৰ্য্যায়তে চৰকাৰে সকলোৰে সৈতে থিয় হৈ আছে, আপোনাসৱৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি কাম কৰি আছে। এনে হেকাথনে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। আৰু এইসমূহ কেৱল আনুষ্ঠানিক অনুষ্ঠান নহয়; এয়া এক স্থায়ী প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ। এয়া আমাৰ জনপন্থী শাসন আৰ্হিৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ।
বন্ধুসকল,
যদি আমি অৰ্থনৈতিক মহাশক্তি হ’ব বিচাৰোঁ, তেন্তে অৰ্থনীতিৰ নতুন খণ্ডত আমি ব্যাপকভাৱে মনোনিৱেশ কৰিব লাগিব। আজি ভাৰতে ডিজিটেল কন্টেন্ট ক্ৰিয়েচন আৰু গেমিংৰ দৰে ভিন্ন ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছে, যিসমূহ এদশক আগতেও উচ্চ বিকশিত হোৱা নাছিল। ভাৰতে এতিয়া নতুন কেৰিয়াৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, যুৱক-যুৱতীসকলক এই পথসমূহ অন্বেষণ আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ কৌতূহল আৰু দৃঢ়তাক স্বীকাৰেৰে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ আগ্ৰহক উৎসাহিত কৰিছে। সংস্কাৰ সাধনেৰে ই তেওঁলোকৰ বাটৰপৰা বাধা আঁতৰাইছে। শেহতীয়াকৈ কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু সৃজনীশীলতাক স্বীকৃতি দিবলৈ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰিয়েটৰ্ছ বঁটাৰ আয়োজন কৰা হৈছে। আমি ক্ৰীড়াক কেৰিয়াৰৰ এক কাৰ্য্যক্ষম পছন্দ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবেও কাম কৰিছোঁ। গাঁও পৰ্য্যায়ৰ প্ৰতিযোগিতাৰপৰা আৰম্ভ কৰি অলিম্পিকৰ বাবে খেলুৱৈক সাজু কৰালৈকে খেল' ইণ্ডিয়া আৰু ‘টপছ’ (TOPS-Target Olympic Podium Scheme)ৰ দৰে পদক্ষেপসমূহ আগবঢ়াই নিয়া হৈছে। নেচনেল চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স ফৰ এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্টছ, গেমিং, কমিক্স আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটিৰ প্ৰভাৱো স্পষ্ট হৈ পৰিছে। ফলত গেমিঙে কেৰিয়াৰৰ আশাব্যঞ্জক পছন্দ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে এক উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে, যাক সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰশংসা কৰিছে। এই সিদ্ধান্ত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী, গৱেষক আৰু উদ্ভাৱকসকলৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনীসমূহ লাভৰ সুবিধা প্ৰদানেৰে সম্পৰ্কীয়। ওৱান নেচন-ওৱান চাবস্ক্ৰিপচন আঁচনিখন বিশ্বজুৰি অন্যতম। এই আঁচনিৰ অধীনত চৰকাৰে প্ৰতিষ্ঠিত আলোচনীসমূহৰ চাবস্ক্ৰাইব কৰিছে, যাতে ভাৰতৰ কোনো যুৱক-যুৱতী কোনো তথ্যৰপৰা বঞ্চিত নহয়। এই পদক্ষেপে হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰা আপোনালোক সকলোকে যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। চৰকাৰী প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাৰ লক্ষ্য হৈছে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ মনৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সক্ষম কৰা। আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মই কেতিয়াও অনুভৱ কৰা উচিত নহয় যে তেওঁলোকৰ কোনো ধৰণৰ সহায় বা আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ। মোৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ দৃষ্টিভংগীয়েই চৰকাৰৰ মিছন। সেইবাবেই আমি চৰকাৰ হিচাপে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয়তাক সকলো ধৰণেৰে পূৰণৰ বাবে অদম্যভাৱে কাম কৰি আছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি হাজাৰ-হাজাৰ যুৱক-যুৱতী এই হেকাথনৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। সেইবাবেই আপোনালোক সকলোলৈকে আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব বিচাৰিছোঁ। আপোনালোক সকলোৰে জ্ঞাত যে মই লালকিল্লাৰপৰাই ঘোষণা কৰিছিলোঁ যে মই এনে এক লাখ যুৱক-যুৱতীক দেশৰ ৰাজনীতিৰ মজিয়ালৈ আদৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছোঁ, যাৰ পৰিয়াল আগতে কেতিয়াও ৰাজনীতিত জড়িত হোৱা নাছিল—সম্পূৰ্ণ নতুন মুখ। ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এয়া অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ বাবে ভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেনে এক উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠান অহা মাহত অনুষ্ঠিত হ'বঃ বিকশিত ভাৰত - ইয়ুথ লিডাৰ ডায়লগ। দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ লাখ-লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণেৰে এখনি ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহ ব্যক্ত কৰিব। নিৰ্বাচিত ধাৰণা আৰু যুৱসকলক অহা ১১ আৰু ১২ জানুৱাৰীত স্বামী বিবেকানন্দ জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে ইয়ুথ লিডাৰ ডায়লগৰ বাবে দিল্লীলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হ'ব। এই অনুষ্ঠানত ভাৰত আৰু বিদেশৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সৈতে আলোচনা হ’ব আৰু মই আপোনালোক সকলোৰে কথা শুনিবলৈ আৰু সৈতে জড়িত হ’বলৈ উপস্থিত থাকিম। এই হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰা আপোনালোক সকলোকে বিকশিত ভাৰত - ইয়ুথ লিডাৰ ডায়লগত যোগদান কৰিবলৈয়ো আহ্বান জনাইছোঁ। আপোনালোকৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগোৱাৰ আন এক কল্পনাতীত সুযোগ এয়া।
বন্ধুসকল,
আগন্তুক সময় আপোনালোক সকলোৰে বাবে এক সুযোগ আৰু দায়িত্ব উভয়ে।
স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ দলসমূহে কেৱল ভাৰতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত কাম কৰাই নহয়, বিশ্বজনীন সমস্যাসমূহেৰে উন্নত ধৰণেৰে মোকাবিলা কৰাটোও মই বিচাৰিম। অহা বছৰ যেতিয়া আমি এই হেকাথনৰ বাবে গোট খাম, তেতিয়া এনে এটা সমাধানৰ উদাহৰণ দিয়া হ’ব বুলি আশা কৰিছোঁ যিয়ে বিশ্ব সংকট দূৰ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। উদ্ভাৱক আৰু সমস্যা সমাধানকাৰী হিচাপে আপোনাসৱৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত দেশৰ বিশ্বাস আছে আৰু ইয়াকে লৈ দেশখন গৌৰৱান্বিত। এটি সফল ভৱিষ্যতৰ বাবে আপোনালোকক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ!
ধন্যবাদ...!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Smart India Hackathon 2024
11 DEC 2024 11:00PM by PIB Delhi
Friends,
You all must remember that I have always mentioned one thing from the Red Fort. I have said that ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) is the key—today's Bharat can move forward at a rapid pace only through the collective efforts of all. Today is an example of this very principle. I have been eagerly waiting for this grand finale of the Smart India Hackathon. Whenever I get the opportunity to be among young innovators like you, I also get a chance to learn, understand, and gain new insights. I have high expectations from all of you. The young innovators like you have a unique perspective on seeing 21st-century Bharat, and that's why your solutions are also unique. When you encounter new challenges, you respond by finding new and creative solutions. I have been part of several hackathons before, and you have never let me down. You have always strengthened my faith in you. The teams that participated earlier have provided solutions that are now being used effectively in various ministries. Now, in this hackathon, I am curious to know what the teams from different parts of the country are working on. I am very eager to learn about your innovations. So, let's begin! Who would like to speak with us first?
Prime Minister: Namaste ji.
Participant: Namaste Sir. I am Sahida from Team Big Brains, participating in the Smart India Hackathon. We are from Bengaluru, Karnataka. Sir, we are currently at the Nodal Centre in NIT Srinagar, and it’s very cold here. So, if I make a small mistake while speaking, please forgive me.
Prime Minister: No, no, you all are very brave. The cold doesn't affect you. Don’t worry at all.
Participant: Thank you, Sir. We are participating under the problem statement provided by the Ministry of Social Justice and Empowerment. We are building a Virtual Reality Friend for children with Autism Spectrum Disorder and intellectual disabilities. This tool will act as an interactive skills enhancer. In our country, there are around 80 million people on the autism spectrum, and 1 out of every 100 children faces intellectual challenges. To address this, we are developing a tool that will act as a ‘Dost’ (friend)—a friend they can carry on their smartphones. They won’t need any special equipment to use this Virtual Reality solution. It can be accessed via their phone, laptop, or any device they have. This friend will guide them through their daily tasks. It’s an AI-powered Virtual Reality solution. For example, whether it’s performing daily routines that they struggle with, learning a new language, communicating with others, or developing social interaction skills, the tool will break every task into small, manageable steps…
Prime Minister: That’s great. The work you are doing is commendable. Can you tell me how this will have a positive impact on the social lives of these children?
Participant: With the help of this virtual friend, they will learn what is appropriate and what is not in social interactions, and how they can approach people. They can practice these skills in a safe environment and later apply them in their real-world scenarios. This tool will help them make their lives better by enabling them to perform normal activities in the real world. Children with special needs have unique requirements when it comes to learning, so we aim to provide them with this tool to bridge the gap. This way, there will be no significant difference between the daily lives of typical individuals and children with special needs performing regular tasks.
Prime Minister: How many members are currently working in your team?
Participant: Sir, all six of us are working, and in fact, my team is very diverse. We have members from different technical and geographical backgrounds, and we even have a member who is a non-Indian.
Prime Minister: Is there anyone among you who has interacted with such children before? Have you tried to understand their challenges and then moved towards finding a solution?
Participant: Yes, Sir. One of our team members has a family relative who suffers from autism. Additionally, before coming here, we also spoke with various centres to understand the actual difficulties faced by these children. This helped us focus on addressing their challenges in the right way.
Prime Minister: You were saying something. It seems one of your teammates wanted to add something.
Participant: Yes, Sir. In our team, we have a member who is not Indian—he is a foreign student studying in India.
Participant (Mohd Dhaali): Hello, Mr. Prime Minister. My name is Mohd Dhaali, and I am an international student from the Republic of Yemen. I came to India to pursue my Bachelor of Engineering in Computer Science, and I am part of the Big Brains team. We are developing an AI-powered virtual reality experience designed specifically for these special kids.
Prime Minister: Is this your first experience being part of such a team?
Participant (Mohd Dhaali) : I have been a part of different hackathons locally in Bangalore, but this is my first time participating in such a large-scale initiative. I am very grateful to be part of this huge effort. I want to thank you, Mr. Prime Minister, and the Government of India for giving me this opportunity. From this platform, I would like to invite all my fellow Yemeni students and other international students to become innovators and join India's vibrant innovation ecosystem. Thank you!
Prime Minister: Congratulations to all of you for understanding this important idea that every child is special. Everyone should get the opportunity to grow and thrive; no one in society should be left behind or feel left out. To achieve this, we constantly need innovative solutions. The solution your team is working on will make life easier for millions of children. These solutions that you are developing for the country may be local—need-based solutions for Bharat’s requirements—but their application and impact are global. What fits the needs of Bharat can fit the needs of any country in the world. I extend my best wishes to you and your team. Who's next?
Dharmendra Pradhan ji: The next team is Dreamers, who are in Kharagpur. Team Kharagpur!
Participant (Lavanya): Thank you, Hon’ble Prime Minister ji! I am Lavanya, the team leader of Dreamers, and we are at our nodal centre, IIT Kharagpur, West Bengal. We are from the Chennai Institute of Technology, Tamil Nadu. The problem statement we have chosen is provided by the National Technical Research Organisation (NTRO). With technological innovation increasing day by day, the number of cyber attacks is also rising. As per our records, 73 million cyberattacks occurred in India, making it the 3rd largest in the world. To tackle this situation, we have come up with an innovative, unique, and scalable solution. Sir, the solution will be explained by my teammate, Ms. Kalpriya.
Participant (Kalpriya): Namaste, Hon'ble Prime Minister!
Prime Minister: Namaste ji!
Participant (Kalpriya): Namaste! To detect infected files and strengthen our defence against cyber threats, we are using multiple antivirus engines. In our solution, we have used three antivirus engines: Microsoft Defender, ESET, and Trend Micro Maximum Security. Our solution is completely offline, including both the architectural design and the threat detection process. As we know, no single antivirus is perfect—each antivirus has its own strengths and weaknesses. So, we are utilizing Microsoft Defender, ESET, and Trend Micro Maximum Security to tackle this challenge. By scanning with all three antivirus engines in parallel, we can achieve efficient threat detection. This approach also helps avoid missing any potential threats while keeping the system in a safe mode.
Prime Minister: In my ‘Mann Ki Baat’, I discussed in detail how ordinary people are suffering and being affected by cyber fraud. How people are being fleeced through cyber frauds? Do you all know about this?
Participant (Kalpriya): No, Sir!
Prime Minister: You should be aware, because the solution you're working on is addressing a very real issue. A large segment of society today falls victim to such crises. This young man wants to say something.
Participant: Yes, Sir! Namaste, Sir!
Prime Minister: Namaste!
Participant: Yes, Sir. Technology is constantly evolving, and while it advances, we also have to address the increase in cyberattacks. In this regard, we are working to make our solution more efficient and improve it. By enhancing the existing solution, we believe that the solution we are developing will be more effective than the current ones.
Prime Minister: Do you all know that the lifespan of any cybersecurity effort is very short? Do you have any idea about that?
Participant: Yes, Sir!
Prime Minister: What do you estimate? Can you share your thoughts?
Participant: We have to continuously update our solution because technology is evolving rapidly. We need to stay updated to keep up with these changes...
Prime Minister: Yes, you are right. Cyber attackers are so innovative that if you find one solution today, you will need a new one in just a few hours. You always need to keep updating. Look, Bharat is one of the leading digital economies in the world. Our country is connecting digitally on a large scale. In such a scenario, as you said, the threat of cybercrime is constantly increasing. That's why the solution you are working on is very important for the future of Bharat. But as I said, this is not a one-time solution. It's like having to open an umbrella every time it rains! You will always need to stay updated. But I wish you all the best. You are working on a very crucial topic, and your solution will certainly come to the forefront. It could be very beneficial for the government as well. I can see the entire team is full of enthusiasm, and everyone is busy recording on their mobile phones. Let's move forward. Who is the next team?
Dharmendra Pradhan ji: Now, we will interact with Team Brocode, who are sitting at Gujarat Technical University, Ahmedabad. Over to Ahmedabad.
Participant: Namaste, Prime Minister ji!
Prime Minister: Namaste ji!
Participant (Harshit): Yes, Sir. Hi, my name is Harshit, and I am representing Team Brocode. Here, we are working on the problem statement given by ISRO. The problem statement involves enhancing the darker images of the solar panels and solar cells located at the South Pole. We are developing a solution named Chand Vartani. Chand Vartani is a solution that will enhance low-quality, darker images into higher-quality images. But it’s not just an image quality enhancer; it also improves decision-making skills. For decision-making, we are going to detect geological lunar exploration and also assist in real-time site selection.
Prime Minister: Have you ever had a chance to discuss the challenges related to space with those working in the field, especially since you are in Ahmedabad, where there is a large space centre? Have you talked to anyone there about the issues they face or what needs to be done to improve the quality of results?
Participant (Harshit): I have talked with mentors and also with scientists in Hyderabad. However, I haven't been able to visit any centres like that, since we are far away from Andhra Pradesh, and our team is...
Prime Minister: Oh, I see. Do you think that because of this project, we will be able to better understand the geological and environmental conditions of the moon?
Participant (Harshit): Yes, Sir! Of course, we will be able to detect geological features and uncover hidden aspects of lunar exploration. For example, we can detect frozen bodies of water and also identify boulders, larger stones, or bigger particles on the moon's surface. This will help us land the rover smoothly by identifying and avoiding these obstacles.
Prime Minister: How many people are working in your team right now?
Participant (Harshit): Six members are working in the team.
Prime Minister: Did you all come together from different places, or are you all from the same area, studying together?
Participant (Harshit): In the problem statement, we divided the tasks among all the members. Three members are working on the mission landing models, and two members are focusing on the image filters, enhancing those images, Sir. Now, my teammate Sunil will continue the conversation, Sir.
Prime Minister: You’ve chosen a very important topic. Were there any other young members who were speaking or trying to take the microphone?
Participant (Sunil Reddy): Sir, we are from Andhra Pradesh. I don’t know much Hindi.
Prime Minister: Andhra Gaaru.
Participant (Sunil Reddy): Sorry for the...
Prime Minister: Yes, tell me!
Participant (Sunil Reddy): Namaste, Prime Minister ji, I am Sunil Reddy from Andhra Pradesh. We are a team working on a Mission Learning Model where we aim to enhance the images taken from the South Pole of the moon. These images can be enhanced using a Mission Learning Model where we are employing two architectures: one is Darknet and the other is Photonet. Darknet is used to remove the shadows in the image, while Photonet is used to reduce the noise. Since the images taken from the South Pole of the moon are captured under low light conditions and experience high noise due to low protons, we are enhancing these images using neural networks. These networks will have 1024 neurons each. As Harshit mentioned earlier, in the best case, we may even detect frozen water bodies. I am very happy to speak with you, Sir. It has always been my dream to have a deep conversation with you. I remember when you visited Nellore, I was far in the crowd, but I was always cheering and shouting, as I am your biggest fan. Thank you, Sir, for giving us this opportunity.
Prime Minister: Look, friends, the world is watching Bharat’s journey in space technology with great hope. When young brains like yours get involved, that hope grows even more. Seeing youth innovators like you, it’s clear that Bharat is rapidly expanding its role as a global space power. I wish you all the best. Now, let’s move on to the next team.
Dharmendra Pradhan ji: The next team is Mystic Originals from the Institute of Management Development and Research, Mumbai. Our friends from Mumbai, please speak with the Hon'ble Prime Minister.
Participant: Namaste, Hon'ble Prime Minister ji.
Prime Minister: Namaste ji.
Participant (Mahak Verma): My name is Mahak Verma, and I am the team leader of Team Mystic Originals. We are from the Indian Institute of Information Technology, Kota. It is an absolute honour to be a part of Smart India Hackathon 2024 with my amazing team, which includes Akshit Jangra, Kartan Aggrawal, Sumit Kumar, Avinash Rathore, Tushar Jain, and our mentor, Ananya Srivastava. We are tackling a security challenge presented by Bharat Electronics Limited, which is micro Doppler-based target classification. The challenge is to distinguish whether a given object is a drone or a bird, because both drones and birds often appear similar on radar. This can lead to false alarms, inefficiencies, and potential security threats, especially in sensitive areas such as military zones, airports, and critical infrastructure. Our goal is to develop a solution that processes advanced data using machine learning algorithms to accurately classify whether the object is a drone or a bird. To tell you more about the solution, I would like to hand it over to my teammate, Akshit.
Participant (Akshit): Namaste, Prime Minister ji!
Prime Minister: Namaste ji!
Participant (Akshit): My name is Akshit, and I am a member of Team Mystic Originals. Our solution works by using micro Doppler signatures, which are the unique patterns generated by different objects. These can be due to the wing beats of birds or the rotor plate movements of drones. We can think of these signatures like fingerprints. Just as every human being has a unique fingerprint, each object gives off a unique micro Doppler signature. By using this, we can differentiate whether the object is a drone or a bird. This differentiation is very crucial in preventing disruptions in areas like airports, borders, and military zones, where there is a significant need for security.
Prime Minister: You can differentiate that it’s not a bird but a drone. But will you also be able to identify how far it is, in which direction it’s moving, and at what speed? Will you be able to map all these details?
Participant (Akshit): Yes, sir, we are working on this, and we will be able to achieve it soon.
Prime Minister: You all are working on a drone detection system. While drones have many positive uses, their misuse by certain forces poses a security challenge. How will your team address this challenge?
Participant (Akshit): Sir, let me explain how our system works. First, we get data from the radar, and we filter out all the noise to get clean and accurate data. Then, we apply time-frequency transforms to generate micro-Doppler patterns. These patterns are then fed into a machine learning model, which tells us whether the object is a drone or a bird. We can use this system on compact and cost-effective devices. It’s highly scalable and adaptable to different environments, making it suitable for use at airports and border areas. To explain why we chose this problem, I’d like to hand it over to my teammate Sumit.
Participant (Sumit): Namaste, Prime Minister ji.
Prime Minister: Yes, Namaste.
Participant (Sumit): The reason we chose this problem statement is because I come from Shri Ganganagar, Rajasthan, which is very close to the border. Drones frequently cross the area. After the Pulwama attack, the movement of drones increased significantly. Early in the morning at 4 a.m., or at midnight, the anti-drone systems would activate, and firing would start. At that time, neither studying nor sleeping was possible for the people in the area. There were a lot of difficulties. At that time, I had the thought that something could be done about this issue. This year, when our team was looking for problem statements, and this problem came to us, I shared it with my team and suggested we work on it. We wanted to help solve these issues and make people’s lives easier. Eventually, our team worked on it, and we made it to the grand finale. Thank you so much, Sir!
Prime Minister: Friends, nowadays, drones are being used extensively across various sectors in the country. You must have heard about the Namo Drone Didi Yojana. Drones are being utilized to deliver medicines and essential supplies to remote areas. However, our enemies are also using drones for smuggling weapons and drugs into Bharat. In this context, I am very pleased to see all of you working seriously to tackle such challenges. Your efforts can not only address these issues but also open up new dimensions for exporting defence technology. Therefore, I congratulate all of you. One of your teammates lives near the border, so he deeply understands the problem and the urgency of finding a solution. But as you move forward, you’ll realize there are multiple aspects to this issue. A lot of work will be required because those misusing drones for destruction keep innovating with new technologies and finding new entry points. This means that new challenges will arise continuously for us as well. But I sincerely congratulate you on your efforts and wish you the very best. Let us now see which part of the country we are connecting to next!
Dharmendra Pradhan ji: Now, we will connect with Nirvana One, who are seated at New Horizon College of Engineering, Bangalore. Let’s connect with Bangalore. Over to Bangalore!
Prime Minister: Your voice isn’t coming through. I can’t hear you.
Participant: Sir, can you hear me now?
Prime Minister: Yes, now I can hear you.
Participant: Namaste, Honorable Prime Minister!
Prime Minister: Namaste!
Participant (Dev Poorney): My name is Dev Poorney, and I am leading Team Nirvana One. My team includes Aditya Choudhary, Asher Aijaz, Tanvi Bansal, Naman Jain, and Sanidhya Maloomia. Sir, we have come from Jaipur Rural to Bengaluru to work on a very crucial problem statement provided by the Ministry of Jal Shakti. During our research, we learned that the Government of India has taken several advanced efforts in recent years to reduce river pollution and improve river rejuvenation. So, we thought of creating a comprehensive system that enhances river pollution monitoring, makes it more efficient, and provides suggestions to improve the overall health of the river ecosystem. Through this, we aim to make a meaningful contribution.
Participant: Namaste, Sir.
Prime Minister: Namaste.
Participant: We identified that many people's income and lives in our country are closely tied to rivers, and we wanted to improve their lives and bring about a positive change. For this project, we chose the Ganga River because it plays a significant cultural role in our history and is also very close to the heart of our Honorable Prime Minister. Our project started by reading about and researching the Namami Gange Program and the National Mission for Clean Ganga (NMCG). Through this, we identified that NMCG has two very clear objectives: First, Abatement of Pollution – Reducing pollution in the Ganga River and secondly, Conservation and Rejuvenation of River Ganga – Restoring the quality of the Ganga to its original state.
We also learned that a vast amount of high-quality data related to the Ganga has been made publicly available. We were deeply inspired by this data and thought that if we could create a decision support system based on this data, it would help people living around the Ganga make better decisions. This could significantly impact their lives and bring about a positive transformation.
Participant: Sir, since the Ganga is an enormous river, it becomes necessary that any system designed for it should be truly scalable. For this, we have utilized an advanced technology called Federated Learning. We analysed the data and identified 38 key locations. Using Federated Learning, we created local models at these locations, which are trained on localized data. These local models communicate with a mother model, sharing their data. Through this approach, the system allows for the addition of new models, the removal of pre-existing ones, and significant improvement in the accuracy and efficiency of the currently existing models. Setting aside the technical aspects, Namami Gange has shown us that the main contributors to Ganga preservation, rejuvenation, and pollution control are people. To bridge the gap between stakeholders and data, we have developed an advanced dashboard. This dashboard is designed to cater to the needs of various types of stakeholders...
Prime Minister: There is going to be a huge Kumbh Mela, with 40-45 crore people gathering on the banks of the Ganga. How can your innovation be of benefit during this event?
Participant: Sir, as we know, if we analyse the water quality parameters, we can inform people about how they can disinfect and ensure their own health, as well as the health of others. For this, we will provide a portal where we can offer guidance on various aspects. For example, we will offer monitoring services for industrial effluents, sewage treatment infrastructure, and biodiversity management. We will inform farmers, fishermen, and even tourists about how they can plan their itineraries, what key places to visit, where they should avoid going, and how the activities are progressing at specific locations.
Prime Minister: So, your work can be easily organized for the drinking water supply chains in cities as well.
Participant: Yes, Sir. So, what we have done is, we have identified the latitudes and longitudes of the cities connected to the Ganga or other rivers. We have also mapped the industries surrounding our stations. Since we know that certain industries, like chemicals, paper, textiles, tanneries, and slaughterhouses, release specific types of effluents, our algorithm allows us to backtrack. If we detect spikes of certain pollutants in the water, we can pinpoint which sector is causing them. We can then inform the organizations or authorities managing the rivers and give them an instant "report" button, so they can launch an inspection on the Grossly Polluting Industries (GPIs) immediately.
Prime Minister: After this meeting, how many more hours do you need to work on this?
Participant: Sir, at least 20 more hours.
Prime Minister: Well! Whether it is Maa Ganga or the other rivers of our country, they are very important not just from the spiritual and cultural heritage perspective, but also in terms of the environment. I am glad that you are working on this issue. My best wishes to you. And people from Jaipur truly understand the value and significance of water. I wish you all the very best.
Participant: Thank you so much, Sir.
Prime Minister:
Friends,
It was truly a pleasure speaking with all of you. When I saw your group, I could see how well it was formed. It truly represents the vision of "Ek Bharat Shreshtha Bharat." Students from the North are in the South, students from the South are in the North, students from the East are in the West, and students from the West are in the East. I believe this has been a very enriching experience for you all, and it reflects the vastness and diversity of our country. There are many things you learn on the sidelines even beyond the theme of your hackathon.
Friends,
You all know that the future world will be driven by knowledge and innovation. And in this context, you are the hope and aspiration of Bharat. Your perspectives are unique, your thoughts are different, and the energy level is unmatched. But the ultimate goal is the same: for Bharat to become the most innovative, progressive, and prosperous country in the world. Today, the world acknowledges Bharat’s strength, which lies in its ‘Yuva Shakti’ (youth power), innovative minds, and technological prowess. This power of Bharat is clearly visible in all of you participating in the Smart India Hackathon. I am glad that the Smart India Hackathon has created an excellent platform to make Bharat’s youth globally competitive. Since the Smart India Hackathon began, nearly 14 lakh students have participated. These students have formed over 2 lakh teams and worked on almost 3 thousand problems. Over 6400 institutions, nearly 6 thousand, have been involved. Thanks to this hackathon, hundreds of new start-ups have been born. I have also noticed something else: in 2017, students submitted more than 7 thousand ideas. This time, the number of ideas has risen to over 57 thousand. From 7 thousand to 57 thousand — this shows how the youth of Bharat is gearing up to solve the challenges of our country.
Friends,
In the past 7 years, many solutions from the hackathons have proven to be extremely useful for the people of the country. These hackathons have solved many major problems. For example, in the 2022 hackathon, a team of youth like you worked on a system to measure the intensity of cyclones. The system developed during the hackathon has now been integrated with technology developed by ISRO. This must make you feel proud. 4-5 years ago, another team in the hackathon created a video geotagging app, which made data collection much easier. This is now being used in space-related research. Another team in a hackathon worked on a real-time blood management system. This system could provide details of blood banks during a natural disaster, and it has been immensely helpful to agencies like NDRF. A few years ago, another team created a product for differently-abled individuals, which has been helping ease their difficulties. These are just a few examples, but there are hundreds of such successful case studies from the hackathon that serve as inspiration for all of you participating today. These examples show how Bharat’s youth, in collaboration with the government, are working towards the development of the country and addressing the challenges it faces. This fosters a sense of ownership in solving national problems and contributing to the country’s progress. After talking to all of you today, my confidence has only grown that Bharat is indeed on the right track to becoming a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). The enthusiasm and commitment with which you are finding innovative solutions to Bharat’s problems is truly remarkable.
Friends,
The aspirations of our country today demand that we think out of the box for every challenge we face. We must incorporate this out of the box thinking approach into every sector and make it a part of our habits. This has been the essence of this Hackathon. Both the process and the product are important. There was a time when the government alone claimed to have the solutions to the country’s problems. But that’s no longer the case. Today, through hackathons like this, students, teachers, and mentors are also being connected to these solutions. This is Bharat’s new governance model, and ‘Sabka Prayas’ (Everyone’s Effort) is the lifeblood of this model.
Friends,
The generation of the next 25 years is Bharat’s ‘Amrit Generation’. You all bear the responsibility of building a ‘Viksit Bharat’. Our government is committed to providing every possible resource to this generation at the right time. We are working at different levels for different age groups. To nurture a scientific mindset among students, we have implemented the New National Education Policy. To equip the next generation with resources for innovation at schools, we have established over 10,000 Atal Tinkering Labs. Today, these labs have become hubs for experimentation and research for more than 10 million children. Additionally, over 14,000 PM Shri Schools are working to build 21st-century skills in students. To enhance the innovative thinking of students, we have set up incubation centres at the college level. For practical learning, we are leveraging advanced robotics and AI labs. We have also created the Jigyasa Platform to resolve the queries of young minds. This platform enables youth to directly interact with scientists and discuss their ideas.
Friends,
Today, apart from training, young people are also being provided financial assistance through the Start-up India campaign. They are being given tax exemptions as well. Arrangements have been made for young entrepreneurs to avail loans of up to 20 lakh rupees under the Mudra scheme. New technology parks and IT hubs are being established across the country for emerging companies. The government has also created a research fund of 1 lakh crore rupees. This means that at every stage of their careers, the government is standing with all of the young people, working in accordance with your needs. Such hackathons are also creating new opportunities for our youth. And these are not just formal events; they are part of a process to evolve a permanent institution. This is an integral part of our Pro-People Governance Model.
Friends,
If we want to become an economic superpower, we need to focus extensively on new sectors of the economy. Today, Bharat is advancing in various fields like digital content creation and gaming, which were not highly evolved even a decade ago. Bharat is now paving new career paths, providing opportunities for the youth to explore and experiment with these paths. Recognizing the curiosity and conviction of young people, the government is encouraging their interests. By implementing reforms, it is removing obstacles from their way. Recently, the first National Creators Award was organized to recognize the hard work and creativity of content creators. We have also worked to make sports a viable career choice. From village-level tournaments to preparing athletes for the Olympics, initiatives like Khelo India and the TOPS (Target Olympic Podium Scheme) have been advanced. The impact of the National Centre of Excellence for Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality is also becoming evident. As a result, gaming is emerging as a promising career choice.
Friends,
Recently, the government has taken a significant decision that is being praised worldwide. This decision is about providing access to international journals for Bharat’s youth, researchers, and innovators. The One Nation-One Subscription scheme is one of its kind globally. Under this scheme, the government is subscribing to prestigious journals so that no young person in Bharat is deprived of any information. This initiative will greatly benefit all of you participating in this Hackathon as well. The goal of every government effort is to enable our youth to compete with the best minds in the world. Our young generation should never feel that they lack any support or infrastructure. For me, the vision of the youth is the mission of the government. That’s why we, as a government, are working relentlessly to fulfil every need of our young people in every possible way.
Friends,
Today, thousands of young people are connected to this Hackathon. That’s why I want to convey another important message to all of you. You all know that I announced from the Red Fort that I aim to bring one lakh such young people into the country's politics whose families have never been involved in politics before—completely fresh blood. This is very important for the future of the nation. To achieve this, various initiatives are being undertaken. One such significant event is scheduled for next month: Viksit Bharat - Young Leaders Dialogue. Millions of youth from across the country will participate in this event and share their ideas for a ‘Viksit Bharat’. The selected ideas and young individuals will be invited to Delhi on the 11th and 12th of January, on the occasion of Swami Vivekananda ji's birth anniversary, for the Young Leaders Dialogue. This event will feature discussions with eminent personalities from Bharat and abroad, and I will also be there to listen to and engage with you all. I urge all of you participating in this Hackathon to also join the Viksit Bharat - Young Leaders Dialogue. This is another fantastic opportunity for you to contribute to nation-building.
Friends,
The time ahead is both an opportunity and a responsibility for all of you.
I would like to see the teams from the Smart India Hackathon not just working on Bharat’s challenges but also addressing global problems in an even better way. Next year, when we gather for this Hackathon, let there be an example of a solution that can help address a global crisis. The country has both faith and pride in your capabilities as innovators and trouble-shooters. Wishing you all the very best for a successful future!
Thank you... All the Best!