প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগী কান্নবা ফংলবশিংগা ৱারী শানখ্রে
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাং পুম্নমক নুপীশিংগী য়াইফনবা অমসুং মখোয়গী শক্তি হেনগৎহন্নবগীদমক্তনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি
সমাজদা অফবা অহোংবা পুরক্নবা সরকারগী পোলিসী অমসুং প্রোগ্রামশিংগী মতাংদা মখোয়গী ইথিল পীবা ৱারীশিং মখা তানা শন্দোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা নুপীশিংদা হায়খ্রে
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঙসি বিহারগী মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগী কান্নবা ফংলবশিংগা ৱারী শানখ্রে।
বিহারগী ৱেস্ত চম্পারন জিলাগী ত্রাইবেল নুপী বেনিফিসরী শ্রীমতী রঞ্জিতা কাজিনা মহাক্কী মফমদা অহোংবা পুরকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিশ কুমারদা থাগৎপা ফোংদোকখি। জীভিকা সেল্ফ হেল্প গ্রুপকা মরী লৈনরিবা মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী উমং লমদম - মতম অমদা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈতবা মফমশিং অসিদা হৌজিক্তি লম্বী, ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং, সেনিতেসন অমসুং এজুকেসন ফংলে। মহাক্না সরকারগী থবকশিং অমসুং পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংদা নুপীশিংগী রিপ্রজেন্তেসন হেঙ্গৎহনখিবা রিজার্বেসন প্রোভিজনশিং য়াওনা নুপীশিংদা মীৎয়েং থমদুনা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগীদমক মুখ্য মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না সাইকল অমসুং য়ুনিফোর্ম স্কিমশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি, নুপীমচাশিংনা স্কুল য়ুনিফোর্মদা সাইকল চৎপদা মহাক্না চাউথোকচবা ফোংদোকখি।
রঞ্জিতানা উজ্জ্বলা য়োজনাগীদমক প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। য়োজনা অসিনা নুপীশিংদা মমল হোংবা গ্যাস সিলিন্দরশিং ফংহল্লে, মখোয়বু মৈনা থোংবা চিঞ্জাকশিংদগী লায়থোকহল্লে অমসুং মখোয়গী হকশেল ফগৎহল্লে। মহাক্না হাউসিং স্কিমগী কান্নবশিংসু খঙখি, মদুগী মখাদা মহাক্না হৌজিক পক্কা য়ুম অমদা লৈরি।
মহাক্না নুপীশিংগী থাজবা হেনগৎহন্নবা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ ১২৫ ফংহন্নবা অমসুং পেন্সন লুপা ৪০০দগী লুপা ১,১০০দা হেনগৎহন্নবা মুখ্য মন্ত্রীগী ৱারেপকীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগী মখাদা মহাক্না ফংলিবা লুপা ১০,০০০ অসি জোৱার অমসুং বজরা ফার্ম তৌনবা পম্প সেৎ অমা লৈনবা শিজিন্ননবা থৌরাং তৌরি। মতুং তারকপদা মহাক্না লৈবাক অসিগী শঙ্গোমগী শঙ্গোম প্রমোৎ তৌনবা ময়ুমগী বিজিনেস অমা হৌনবা লুপা লাখ ২ থাদগনি।
অসিগুম্বা তেংবাং অসিনা হিংনবগী লম্বীদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং নুপীশিংদা লাক্ষপতী দিদী ওইনবগী লম্বী য়াৎলি হায়না রঞ্জিতানা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী লমদমগী নুপীশিংনা নবরাত্রিগা লোয়ননা মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনা অসি কুমহৈ অমা ওইনা পাংথোক্লি। নোংচুপ চম্পারনগী দিদি পুম্নমক্কী মায়কৈদগী মহাক্না লুচিংবা অনিমক্না লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভোজপুর জিলাগী অতোপ্পা বেনিফিসরী, শ্রীমতী রীতা দেবীনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিশ কুমারদা বিহারগী নুপী পুম্নমক্কী মায়কৈদগী নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না ২০১৫দা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমদা য়াওরকপা অমসুং ভাইয়া পাহল ইনিসিয়েতিবকী মখাদা লুপা ৫,০০০ ফংলকপদগী হৌরকখিবা মহাক্কী এম্পাৱরমেন্তকী খোঙচৎ অদু শন্দোক্না তাকখি। মসিগী শেনফম অসিগা লোয়ননা মহাক্না হামেং মরি লৈখি অমসুং মহাক্কী পুন্সি হৌরকখি। হামেং য়োকপদগী ফংবা শেন্দোং অদুনা মহাক্না য়েন ৫০ লৈখি অমসুং য়েরুম য়োনবগী কারকার হৌদোকখি, মহাক্না য়েরুম অমমমদা ১৫গী মমলদা য়োনবগী ব্যুজিনেস অমা হৌরকখি। মহাক্না ঙা হাপ্নবা পাত্রদা মঙাল চঙহন্দুনা য়েন্নাও মচা ওলহনখি, মসিনা মহাক্কী শেল-থুমগী ফিভম মশক থোক্না ফগৎহনখি।
রীতা দেবীনা চাউথোকচবা ফোংদোকখি মদুদি মহাক হৌজিক লাখপতি দিদি অমসুং দ্রোন দিদি অনিমক ওইরে, মসিনা মহাক্কী চাউখৎপা অদু উৎলি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী অমসুং মুখ্য মন্ত্রীবু খুঙ্গংশিং অমসুং লোকেলশিংদা চাউনা নুংঙাইবা অমসুং থবক থৌরমশিং পুরকখিবা, মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনা হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। দিস্ত্রিক্ত অসিদা নুপীশিংনা তোঙান তোঙানবা ইন্তর্প্রাইজেস কয়া অমা হৌদোকখ্রে। মখোয় খরনা শা-ষন য়োকপা, শঙ্গোম শুংবা অমসুং অতোপ্পা খরনা খুজীগী দুকানশিং চলাইরি। অহানবা লুপা ১০,০০০গী ইন্সতোলমেন্ত অদু ফংলবা মতুংদা, মহাক্না য়েনগীদমক হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অদু মপুং ফাহনবগীদমক্তা য়েন ১০০ লৈখি হায়না রীতানা হায়খি। মতুং তারকপদা লুপা লাখ ২গী তেংবাংগা লোইননা মহাক্না মশাগী পোল্ত্রি ফার্ম অমা লিংখৎখি অমসুং মহাক্কী ব্যুজিনেস পাকথোক চাউথোকহন্নবা মেচিনরীশিং ইনস্তোল তৌখি।
মহাক্না প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা য়াওনা অতোপ্পা সরকারগী স্কিমশিংগী ইম্পেক্ত অদু খঙখি, মদুদা মহাক্না লৈরম্বা নোংগী য়ুমগী মহুৎ শিন্দুনা পক্কা য়ুম অমা শেমখি। মহাক্না স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা অমাংশঙ শাবনা অহোংবা পুরকপা অমসুং নুপীশিংনা লম্পাক্তা চৎপগী তঙাইফদবা লৈহন্দবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌজিক য়ুম খুদিংমক্তা তোইলেত লৈরে। নল-জল স্কিম লাকপগা লোয়ননা, খুঙ্গংগী মীওইশিংনা হৌজিক্না থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে, মসিনা হকশেলদা চাউনা খুমাং চাওশিলহল্লে।
রীতা দেবীনা উজ্জ্বলা য়োজনাগী মখাদা গ্যাস কনেক্সন ফংলকপদগী হৌনা, মৈখু ফত্তবা পুথোকপা লৈরংদা চাক থোংদ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না গ্যাসতা চাক নুংঙাইনা থোংবা য়াবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ কার্দকীসু থাগৎপা ফোংদোকখি। কার্দ অসিদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী মেদিকেলগী লায়েং অসি শেল চংদনা ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ ১২৫গী ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতীগী প্রোভিজন অসিনা হান্ননা মম্লম্বা য়ুমশিংদা মঙাল পুরক্লে, মসিনা অঙাংশিংদা চিংনবা লৈতনা মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা পীরি।
মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিংনা সরকারগী স্কিমশিংদগী কান্নবা ফংবা মতমদা, মখোয়গী অঙাংশিংনসু কান্নবা ফংগনি। মমাংদা, নুপীশিংনা মহৈ তম্বগীদমক্তা অরাপ্পা মফমশিংদা চৎলম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মখোয়গী অঙাংশিংনা সাইকল অমসুং স্কুলগী য়ুনিফোর্ম ফংলি। রিতা মশামক্না সাইকল অমসুং য়ুনিফোর্ম অমা ফংখিবা অদু নিংশিংলি, মসিনা মহাকপু স্কুল চৎপদা চাউথোকচবা পোকহল্লি। মহাক্না সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিংগীদমক লুচিংবা অনিমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রীতা দেবীবু স্কিমশিং অসি ময়েক শেংনা অমসুং থুনা লিস্ত তৌবগীদমক অমসুং মখোয়গী ইম্পেক্ত অদু শন্দোক্না তাকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মহাক্কী এজুকেসনেল বেকগ্রাউন্দগী মরমদা হংখি, মদুদা রীতানা মহাক্না জীভিকা গ্রুপতা য়াওরবা মতুংদা মহাক্কী মহৈ তম্বা হৌখি হায়না পাউখুম পীখি। মহাক্না মমাংদা মেত্রিক্যুলেসন, ইন্তরমেদিএৎ নৎত্রগা গ্রেজুএসন লোইশিনখিদে, অদুবু হৌজিক্তি রুরেল দিবেলপমেন্তকী এম.এ.দা মিং চনখ্রে। মহাক্না দিস্ত্রিক্ত অসিদা লৈরিবা দিদি পুম্নমক্কী মায়কৈদগী মহাক্কী লেপ্পা লৈতনা থাগৎপা অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীদুনা ৱারোইশিন পীখি।
গয়া জিলাগী বোদ্ধ গয়া ব্লোক্কী ঝিকাতিয়া খুঙ্গংগী মকোক অমসুং গুলাব জী বিকাস সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী প্রসিদেন্ত নুরজহান খাতুননা জিলা অসিগী নুপী খুদিংমক্কী মায়কৈদগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিশ কুমারদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মুখ্যমন্ত্রী মহীলা রোজগার য়োজনাগী মখাদা নুপীশিংদা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা লুপা ১০,০০০ পীরকপদা মহাক্না চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী পাউজেল অসিনা ইমুং অমসুং খুঙ্গংশিংদা নুংঙাইবা অমসুং খন্ন-নৈনবা পোকহল্লে।
নুরজাহাননা হায়খি মদুদি মহাক্না ১০,০০০ অদু পোৎলমশিং উৎনবা অমসুং য়োন্নবা অচৌবা কাউন্তর অমা শাগৎতুনা মহাক্কী হৌজিক লৈরিবা তেলরিং দুকান পাকথোক চাউথোকহন্নবা শীজিন্নগনি। মমাংদা খুঙ্গং অদুগী মপান্দা থবক তৌরম্বা হৈথোই-শিংথোইবা মহাক্কী মপুরোইবগা লোয়ননা মহাক্না হৌজিক্তি থবক অসি পুন্না পায়খৎলি অমসুং মীওই ১০দা থবক পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা মহাক্না লুপা লাখ ২গী তেংবাং অসি ফংলবদি, মহাক্না মহাক্কী ব্যুজিনেস অসি হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা, অহেনবা মেছিনশিং লৈহন্নবা অমসুং মীওই ১০ হেন্না থবক পীনবা থৌরাং তৌরি।
মহাক্না নুপীশিংবু চাউখৎহন্নবা মুখ্য মন্ত্রীনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্কী ইমুং মনুংগী বিল মপুং ফানা কোকহনখিবা য়ুনিৎ ১২৫ ফাওবগী লেম্না পীরিবা ইলেক্ত্রিসিতীগী ইথিল অদু পনখি। শেন্থংশিং অদু হৌজিক্তি মহাক্কী অঙাংশিংগী মহৈ তম্বগী ফিগীদমক্তা শীজিন্নরে। শেল য়াম্না চঙবনা মরম ওইরগা য়ুমদা মৈ পুশিনবা ঙম্লমদবা লাইরবা নুপীশিংশু হৌজিক্তি ময়ুমদা মৈ পুশিল্লে, মসিনা মরম ওইরগা অঙাংশিংনা মৈ অঙানবদা লাইরিক পাবা ফংলে হায়না মহাক্না হায়খি।
মমাংদা থেংনখিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খল্লদুনা, নুরজাহাননা নিংশিংখি মদুদি সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ অসিদা য়াওদ্রিঙৈদা, নুপীশিংনা য়ুমদগী মপান তোইনা থোক্লমদে অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা মখোয়বু মপান থোকপদগী থিংলম্মি। খরনা ইমুং মনুংগী হিংসা ফাওবা মায়োক্নখি। মহাক্না হায়খি, ঙসিদি, ইমুংশিংনা নুপীশিংবু মপান্দা চত্তুনা মহৈ-মরোং তানবগী থবকশিংদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না থবক অমসুং ত্রেনিংগী থবকশিংদা চৎপা মতমদা মহাক্কী ইমুং-মনুংনা চাউথোকচবা পোকই হায়না ফোংদোকখি, অমসুং মহাক্কী মপুরোইবগী মতেংগা লোইননা অতোপ্পশিংবু ত্রেনিং পীনবা মহাক্কী অপাম্বা ফোংদোকখি, মহাক্কী মপুরোইবা অসি মাস্তর তেলর অমনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি মমাঙদা মহাক্না মহাক্কী মপুরোইববু মহাক্কী অমত্তা ঙাইরবা পোৎলমনি হায়না লৌরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মহাক্না মহাকপু য়ুমগী 'লক্ষপতি' হায়না চাউথোকচবা ফাওদুনা কৌরি। লাইরবগী মরক্তা লৈরম্বদগী অমসুং মহাক হৌজিক ফজনা শাবা য়ুম অমদা লৈরি। মহাক্না গয়া জিলাগী নুপী খুদিংমক্কী মায়কৈদগী প্রধান মন্ত্রী অমসুং মুখ্য মন্ত্রীদা অৱাংবা থাক্কী থাগৎপা ফোংদোকখি।
মহাক্কী ৱাফমশিং অদুগী পাউখুম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নুরজাহান খাতুনবু মহাক্কী ময়েক শেংনা অমসুং থম্মোয় শেংনা শন্দোক্না তাকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মহাকপু চয়োল অমদা নুমিৎ অমা তোঙান-তোঙানবা খুঙ্গংশিংদা চৎনবা অমসুং মহাক্কী ৱারী অসিনা অতোপ্পশিংদা ইথিল পীরগনি হায়না ফোংদোক্লদুনা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং শরুক য়ানবা নুপী ৫০ অমসুং ১০০ পুনবা হায়খি। মহাক্কী থৌদাং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভৱানীপুরদা লৈরিবী অমসুং মুস্ কান সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী সেক্রেতরী শ্রীমতী পুতুল দেবীনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিশ কুমারদা পুরনিয়া জিলাগী মীয়ামগী মায়কৈদগী থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না চীফ মিনিস্তরগী ৱিমেন ইমপ্লোইমেন্ত স্কিমগী মখাদা লুপা ১০,০০০ ফংখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না হৌজিক হৌজিক্না লডুগুম্বা মীথাই য়োনবা দুকান অমা চলাইরি অমসুং হৌজিক্তি তিখ্রি, বেলুশাহী, জলেবি অমসুং বারফি য়াওহন্নবা মহাক্কী পোৎলমশিং অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌরি। মহাক্না থবক কন্না তৌনবা অমসুং লুপা লাখ ২গী তেংবাং ফংনবা মহাক্কী ফিরেপ অদু ফোংদোকখি। মসিনা মহাক্কী ব্যুজিনেস পাকথোক চাউথোকহনবদা অমসুং অহেনবা স্তাফ লৌবদা মতেং পাংগনি।
পুতুল দেবীনা নৌনা হৌদোকখিবা জিবিকা বেঙ্ককী কান্নবশিংসু পনখি। মসিগী খুত্থাংদা মহাক্না য়ামদবা শেন্দোইগী লোন ফংবনা মরম ওইরগা মহাক্কী শেল-থুমগী ফীভম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবা হৌরে। প্রধান মন্ত্রীনা লমদমসিগী ইন্তরপ্রাইসশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা হায়খিবা অদুগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী শক্তিদা শরুক য়াবদা মহাক্না চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মহাক্না মহাক্কী মনেম্বোক্কী পেন্সন লুপা ৪০০দগী লুপা ১,১০০দা হেনগৎলকপা অমসুং ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ ১২৫ ফংলকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা মহাক্কী অঙাংশিংগী মহৈ তম্বদা শেল থাদবা ঙমহল্লি। মহাক্না লুচিংবা অনীমকপু পর্নেয়াগী ইমুংশিংদা নুংঙাইবা অমসুং চাউখৎপা পুরকপা স্কিমশিং হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
মহাক্কী ৱাফমশিং অদুগী পাউখুম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্না মহাক্কী ললোন-ইতিক হৌরকপা মতমদা মহাক্কী ইমুং-মনুং নৎত্রগা কম্ম্যুনিতীদগী শিংনবা কয়া থেংনরকপরা হায়না হংখি। পুতুল দেবীনা হায়খি মদুদি মীওই কয়ানা মহাক্কী হোৎনবদা ইকায় খুম্নখি, অদুবু মহাক্না লেপ্পা লৈতনা লেপখি অমসুং লদ্দু অমসুং বতাশাগা লোয়ননা মহাক্কী অপীকপা ইন্তর্প্রাইজ অমা হৌখি। জীভিকাদা য়াওরবা মতুংদা, মহাক্না মহাক্কী য়ুম শানবা অমসুং মহাক্কী মচানুপা, হৌজিক কাতিহারদা সরকারনা স্পোন্সর তৌরিবা বি.তেক দিগ্রী অমা তম্লিবা মহাক্কী মচানুপাগী মহৈ তম্বগীদমক্তা লোন লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা জলেবিগী মতাংদা মহাক্না পল্লিবা অসি খঙখি অমসুং মতম অমদা লৈবাক অসিদা পোলিতিকেল দিবেৎকী হীরম ওইরম্মি হায়না ফজ-ফজরবা মওংদা ফোংদোকখি। মহাক্না মহাকপু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎপা ৱারীগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana
PM emphasises that all the development schemes of the Central and State governments are for the welfare and empowerment of women
PM called upon women for further sharing their inspirational stories about Government policies and programs in bringing about positive change in society
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via videoconferencing today.
Smt. Ranjeeta Kazi, a tribal woman beneficiary from West Champaran district of Bihar, extended heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar for the transformative changes brought to her region. Associated with the Jeevika Self Help Group, she highlighted that her forested area—once deprived of basic infrastructure—now enjoys access to roads, electricity, water, sanitation, and education. She thanked the Chief Minister for initiatives focused on women, including reservation provisions that have increased female representation in government jobs and Panchayati Raj institutions. She praised the cycle and uniform schemes, noting the pride she feels when girls ride bicycles in school uniforms.
Ranjeeta commended the Prime Minister for the Ujjwala Yojana, which has provided low-cost gas cylinders to women, freeing them from smoke-filled kitchens and improving their health. She also acknowledged the benefits of the housing scheme, under which she now resides in a pucca house.
She expressed appreciation for the Chief Minister’s recent decision to provide 125 units of free electricity and increase pensions from ₹400 to ₹1,100, which has boosted women’s confidence. Under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, she plans to use the initial ₹10,000 to purchase a pump set for farming jowar and bajra, and later invest ₹2 lakh to start a flour business promoting indigenous grains.
Ranjeeta affirmed that such support strengthens livelihoods and paves the way for women to become Lakhpati Didis. She shared that women in her region are celebrating the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana as a festival alongside Navratri. On behalf of all Didis in West Champaran, she conveyed her heartfelt thanks and deep appreciation to both leaders for their continued support.
Smt. Reeta Devi, another beneficiary from Bhojpur district, extended heartfelt greetings on behalf of all women of Arrah to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar. She shared her journey of empowerment that began in 2015 when she joined a Self Help Group and received ₹5,000 under the Bhaiya Pahal initiative. With this amount, she purchased four goats and started her livelihood. The income from goat rearing enabled her to buy 50 hens and begin an egg-selling business, pricing each egg at ₹15. She innovated by using a fish container and a light source to hatch chicks, which significantly improved her family’s financial condition.
Reeta Devi proudly stated that she has now become both a Lakhpati Didi and a Drone Didi, reflecting her growth and development. She thanked the Prime Minister and Chief Minister for the launch of Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, which has brought immense joy and activity to villages and localities. Women across the district have started various enterprises—some in cattle rearing, goat farming, and others in running bangle shops. Reeta shared that upon receiving the first ₹10,000 installment, she purchased 100 hens to meet the rising demand for eggs during winter. With the subsequent ₹2 lakh support, she established her own poultry farm and installed machinery to expand her business.
She acknowledged the impact of other government schemes, including the Pradhan Mantri Awas Yojana, which replaced her mud house—prone to leaks during rains—with a pucca home. She highlighted the transformation brought by the construction of toilets under the Swachh Bharat Mission, eliminating the need for women to go to fields. She added that now every house has a toilet. With the arrival of the Nal-Jal scheme, villagers now have access to clean drinking water, resulting in significant health improvements.
Reeta Devi shared that since receiving a gas connection under the Ujjwala Yojana, she no longer cooks on traditional stoves that produced harmful smoke. She expressed happiness at being able to cook safely on gas. She also praised the Ayushman Bharat Health Card, which provides free medical treatment up to ₹5 lakh without any expense. She noted that the provision of 125 units of free electricity has brought light to homes that were once dark, allowing children to study without worry.
She emphasized that when women benefit from government schemes, their children benefit too. Earlier, women had to travel far for education, but now their children receive bicycles and uniforms for school. Rita recalled receiving a bicycle and uniform herself, which enabled her to attend school with pride. She thanked both the leaders profusely for all the benefits of the government schemes.
Prime Minister Shri Narendra Modi responded warmly, praising Reeta Devi for her clarity and speed in listing the schemes and explaining their impact. He asked about her educational background, to which Reeta replied that she began her studies only after joining the Jeevika group. She had not completed matriculation, intermediate, or graduation earlier, but has now enrolled in an MA in Rural Development. She concluded by expressing her continued gratitude and blessings on behalf of all Didis in the district.
Nurjahan Khatoon, resident of Jhikatia village, Bodh Gaya block, Gaya district, and President of the Gulab Ji Vikas Self Help Group, extended heartfelt greetings to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar on behalf of all women in the district. She expressed immense joy over the ₹10,000 first installment being provided to women under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, noting that this announcement has sparked excitement and discussion across homes and villages, with women planning their desired livelihoods.
Nurjahan shared that she will use the ₹10,000 to expand her existing tailoring shop by building a larger counter to display and sell items. She and her husband, a skilled tailor who previously worked outside the village, now jointly run the shop and have already provided employment to ten people. She stated that if she receives the ₹2 lakh support, she plans to further expand her business, purchase additional machines, and employ ten more individuals.
She praised the Chief Minister’s consistent efforts to uplift women and highlighted the impact of free electricity up to 125 units, which has eliminated her household bill entirely. The savings are now used for her children’s tuition fees. She noted that even the poorest women, who previously avoided electricity connections due to cost, now have fully lit homes where children study under electric bulbs.
Reflecting on earlier challenges, Nurjahan recalled that before joining the self-help group, women rarely stepped out of their homes and faced resistance from family members. Some even endured domestic violence. Today, she said, families encourage women to step out and engage in productive work. She emphasized the pride her family feels when she goes out for employment and training activities, and expressed her desire to train others with the help of her husband, a master tailor.
She shared that earlier, she considered her husband her only asset, but now he proudly calls her the “Lakhpati” of the household. Rising from poverty and a thatched home, she now lives in a well-built house and expressed deep gratitude to the Prime Minister and Chief Minister on behalf of all women in Gaya district.
Responding to her remarks, Prime Minister Shri Narendra Modi praised Nurjahan Khatoon for her clarity and heartfelt explanation. He requested her to dedicate one day a week to visit different villages and gather 50–100 women to share her experiences, stating that her story would serve as a powerful inspiration to others. He congratulated her warmly and thanked her for her contribution.
Smt. Putul Devi, resident of Bhawanipur and Secretary of the Muskaan Self Help Group, expressed heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar on behalf of the people of Purnea district. She shared her joy over receiving ₹10,000 under the Chief Minister’s Women Employment Scheme, stating that she currently runs a shop selling sweets like ladoo, and now plans to expand her offerings to include tikri, balushahi, jalebi, and barfi. She affirmed her determination to work hard and qualify for the ₹2 lakh support, which will help her scale up her business and hire additional staff.
Putul Devi also highlighted the benefits of the newly launched Jeevika Bank, through which she plans to strengthen her financial position by availing low-interest loans. She expressed pride in contributing to the nation’s strength through the Prime Minister’s call for promoting indigenous enterprise. She shared her happiness over her mother-in-law’s pension being increased from ₹400 to ₹1,100 and the provision of 125 units of free electricity, which allows her to save money and invest in her child’s education. She thanked both leaders for introducing schemes that have brought joy and prosperity to households across Purnea.
Responding to her remarks, Prime Minister Shri Narendra Modi asked whether she faced initial challenges from her family or community when starting her business. Putul Devi replied that many people mocked her efforts, but she remained determined and began her small enterprise with laddoos and batasha. After joining Jeevika, she took a loan to build her house and educate her child, who is now pursuing a government-sponsored B.Tech degree in Katihar.
The Prime Minister acknowledged her mention of jalebi and humorously noted that the sweet had once been a subject of political debate in the country. He congratulated her warmly and thanked her for her inspiring story.