ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୧ ଏପ୍ରିଲରେ ୨୫୫୦ ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 APR 2024 7:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ମାରକୀ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଜାରି କରିବେ
ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସନ୍ଥମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଯୋଗଦେବେ ଏବଂ ମଣ୍ଡଳୀକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୧ ଏପ୍ରିଲରେ ସକାଳ ୧୦ ଟାରେ ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ୨୫୫୦ ତମ ଭଗବାନ ମହାବୀର ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଜାରି କରିବେ ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ସମାବେଶକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେବେ।
ଭଗବାନ୍ ମହାବୀର, ୨୪ ତମ ତିର୍ଥନକର, ଅହିମସା (ଅହିଂସା), ସତ୍ୟ (ସତ୍ୟତା), ଆସ୍ତେୟା (ଚୋରି ନକରିବା), ବ୍ରହ୍ମାଚାର୍ଯ୍ୟ (ସ୍ୱଚ୍ଛତା) ଏବଂ ଆପିରିଗ୍ରା (ଅଣ-ସଂଲଗ୍ନ) ଭଳି ଜୈନ ନ ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସହ-ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଏବଂ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଭାଇଚାରା ପଥକୁ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ |
ଜୈନ ମହାଭୀର ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ତିର୍ତ୍ତନକର ପାଞ୍ଚଟି କଲ୍ୟାଣକ (ପ୍ରମୁଖ ଘଟଣା) ପାଳନ କରନ୍ତି: ଚିଆଭାନା / ଗରବା (ଧାରଣା) କଲ୍ୟାଣକ; ଜନମା (ଜନ୍ମ) କଲ୍ୟାଣକ; ଦିଶା (ତ୍ୟାଗ) କଲ୍ୟାଣକ; କେଭାଲଜାନା (ସର୍ବଜ୍ଞାନ) କଲ୍ୟାଣକ ଏବଂ ନିର୍ବାଣ (ମୁକ୍ତି / ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ସଲଭେସନ୍) କଲ୍ୟାଣକ | ୨୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪ ହେଉଛି ଭଗବାନ୍ ମହାବୀର ସ୍ୱାମୀଜୀ ଜନ କଲ୍ୟାଣକ ଏବଂ ସରକାର ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଧୁମାନଙ୍କ ସହିତ ଭରତ ମଣ୍ଡପାମରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରି ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଏହି ଉତ୍ସବକୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମଣ୍ଡଳୀକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav on 21st April
PM to release commemorative stamp and coin on the occasion
Saints from Jain community to grace the occasion and bless the congregation
20 APR 2024 7:47PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the 2550th Bhagwan Mahaveer Nirvan Mahotsav, on the auspicious occasion of Mahaveer Jayanti, on 21st April at 10 AM at Bharat Mandapam, New Delhi. Prime Minister will release a commemorative stamp and coin and also address the gathering on the occasion.
Bhagwan Mahavir, the 24th Tirthankar, illuminated the path of peaceful co-existence and universal brotherhood through Jain principles like Ahimsa (Non-Violence), Satya (Truthfulness), Asteya (Non-Stealing), Brahmacharya (Chastity) and Aparigraha (Non-attachment).
Jains celebrate five Kalyanak’s (major events) of every Tirthankar including Mahavir Swami Ji: Chyavana/Garbha (Conception) Kalyanak; Janma (Birth) Kalyanak; Diksha (Renunciation) Kalyanak; Kevaljnana (Omniscience) Kalyanak and Nirvana (Liberation/Ultimate Salvation) Kalyanak. 21st April 2024 is the Janma Kalyanak of Bhagwan Mahavir Swami and the Government is commemorating the occasion with the Jain community by organizing a cultural programme in Bharat Mandapam along with Saints from the Jain community gracing the occasion and blessing the congregation.