ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ଟେକ୍ସ ୨୦୨୪ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 FEB 2024 4:01PM by PIB Bhubaneshwar
ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ଏବଂ ଦର୍ଶନା ଜରଦୋଷ , ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ, ବରିଷ୍ଠ କୂଟନୀତିଜ୍ଞ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ, ଫ୍ୟାଶନ୍ ଏବଂ ବୟନ ଜଗତର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ, ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଛାତ୍ର, ଆମର ବୁଣାକାର ଏବଂ କାରିଗର, ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ! ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଭାରତ ଟେକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ! ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିଜସ୍ୱ ଭାବରେ ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଏହା ବିଶେଷ କାରଣ ଏହା ଭାରତର ଦୁଇଟି ସର୍ବବୃହତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କେନ୍ଦ୍ର - ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମିରେ ଏକକାଳୀନ ହେଉଛି। ଆଜି, ୩୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶକ... ୩୦୦ ଦେଶରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ କ୍ରେତା... ୪୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପରିଦର୍ଶକ... ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି ହେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଏକ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ନୁହେଁ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଅନେକ ଜିନିଷ ଜଡିତ। ଭାରତ ଟେକ୍ସର ସୂତ୍ର ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ଆଜିର ପ୍ରତିଭା ସହିତ ଯୋଡୁଛି। ଭାରତ ଟେକ୍ସର ସୂତ୍ର ପରମ୍ପରା ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ମିଶ୍ରଣ କରୁଛି। ଭାରତ ଟେକ୍ସର ସୂତ୍ର ଶୈଳୀ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ, ପରିମାଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକାଠି କରିବା ବିଷୟରେ। ଯେପରି ଏକ ତନ୍ତ ଅନେକ ସୂତ୍ରକୁ ଏକାଠି କରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସୂତ୍ରକୁ ଏକାଠି କରୁଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଯେପରି ଦେଖୁଛି, ଏହି ସ୍ଥାନ କେବଳ ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରାର ବିବିଧତା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏକତା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧିଥାଏ। କାଶ୍ମୀରର କାନି ଶାଲ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚିକନକାରୀ, ଜରଦୋଜି, ବନାରସୀ ରେଶମ, ଗୁଜରାଟର ପଟୋଲା ଏବଂ କଚ୍ଛର କାନ୍ଥ ଶିଳ୍ପ, ତାମିଲନାଡୁର କାଞ୍ଜିଭରମ୍, ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ବଲପୁରୀ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଇଥାନି ଭଳି ପରମ୍ପରା ପ୍ରକୃତରେ ଅନନ୍ୟ। ମୁଁ ଭାରତର ସମଗ୍ର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିଛି। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଇତିହାସ ଏବଂ ଏହାର କ୍ଷମତା କେତେ ଗୌରବମୟ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ବୟନ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣ ଭାରତର ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୁଝନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସହିତ ମଧ୍ୟ ପରିଚିତ। ଏଠାରେ ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବୁଣାକାର ଏବଂ କାରିଗର ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ଜଡିତ। ଆମର ଅନେକ ସାଥୀଙ୍କର ଅନେକ ପିଢ଼ିର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। ‘ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ’ (ବିକଶିତ ଭାରତ)ର ଚାରିଟି ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଗରିବ, ଯୁବକ, କୃଷକ ଏବଂ ମହିଳା। ଏବଂ ଭାରତର ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ଏହି ଚାରିଟି ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ଜଡିତ, ଅର୍ଥାତ୍ ଗରିବ, ଯୁବକ, କୃଷକ ଏବଂ ମହିଳା। ତେଣୁ, ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ।
ଆମେ ‘ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ’ ନିର୍ମାଣରେ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ପରମ୍ପରା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ତାଲିମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଆଜିର ଫ୍ୟାଶନର ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଡିଜାଇନଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ପୁନର୍ଜୀବିତ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ପାଞ୍ଚଟି ଏଫ ଫର୍ମୁଲା ବ୍ୟବହାର କରି ବୟନ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ସମସ୍ତ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ। ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାରି ରହିବ ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୁଏତ ୫୦ ଜଣ ଲୋକ ଆପଣଙ୍କୁ ପାଞ୍ଚଟି ଏଫ ବିଷୟରେ ବାରମ୍ବାର ମନେ ପକାଇବେ। ତେଣୁ, ଆପଣ ଏହା ସହିତ ପରିଚିତ ମଧ୍ୟ ହେବେ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଯିବେ, ଆପଣ ପାଞ୍ଚଟି ଏଫ ସହିତ ମଧ୍ୟ ବାରମ୍ବାର ସାମ୍ନା କରିବେ। ପାଞ୍ଚଟି ଏଫ - ଫାର୍ମ, ଫାଇବର, କପଡା, ଫ୍ୟାଶନ୍ ଏବଂ ବିଦେଶୀ - ର ଏହି ଯାତ୍ରା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ପ୍ରକାର ଉନ୍ମୋଚିତ ହେଉଛି। ପାଞ୍ଚଟି ଏଫର ଏହି ନୀତିକୁ ମନେ ରଖି, ଆମେ ଚାଷୀ, ବୁଣାକାର, ଏମଏସଏମଇ, ରପ୍ତାନିକାରୀ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏମଏସଏମଇକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ଆମେ ନିବେଶ ଏବଂ କାରବାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏମଏସଏମଇର ପରିଭାଷା ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରିଛୁ। ଏହା ଆକାର ବୃଦ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଆମେ କାରିଗର ଏବଂ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିଛୁ। ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିକ୍ରୟ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ସାତଟି ପିଏମ ମିତ୍ର (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଗା ସମନ୍ୱିତ ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପୋଷାକ) ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଆପଣଙ୍କ ପରି ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଆଣିବ। ଏହାର ଧାରଣା ହେଉଛି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ଜଡିତ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ଲଗ୍-ଏଣ୍ଡ-ପ୍ଲେ ସୁବିଧା ସହିତ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ। ଏହା କେବଳ କାର୍ଯ୍ୟର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକ କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ଫାର୍ମରୁ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଡିତ। ପୋଷାକ ତିଆରି କରୁଥିବା ପ୍ରତି ୧୦ ଜଣ ସାଥୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୭ ଜଣ ମହିଳା ଏବଂ ଏହା ହସ୍ତତନ୍ତରେ ଆହୁରି ଅଧିକ। ବୟନ ବ୍ୟତୀତ, ଖଦି ଆମ ଭାରତର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିଛି। ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଯାହା ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ, ଏହା ଖଦିକୁ ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଉଭୟର ଏକ ମାଧ୍ୟମ କରିଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଖଦି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି... ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଆମ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ କପା, ପାଟ ଏବଂ ରେଶମର ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇଗଲାଣି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଡିତ। ସରକାର ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କପା ଚାଷୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ କପା କ୍ରୟ କରୁଛନ୍ତି। ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା କସ୍ତୁରୀ କପା ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି, ଆମେ ପାଟ ଚାଷୀ ଏବଂ ପାଟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛୁ। ଆମେ ରେଶମ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ। ଗ୍ରେଡ୍ 4A ରେଶମ ଉତ୍ପାଦନରେ କିପରି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ ସେ ନେଇ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି। ପରମ୍ପରା ସହିତ, ଆମେ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତକୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିବାକୁ ଅଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ଟେକ୍ନିକାଲ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଟେକ୍ନିକାଲ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ସେଗମେଣ୍ଟରେ କେତେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ତେଣୁ, ଆମର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଜାତୀୟ ବୈଷୟିକ ବୟନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଭାରତରେ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣ ବିକଶିତ ହେଉ। ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ବୈଷୟିକ ବୟନ ଶିଳ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ଅଛି, ସେହିପରି ଅନ୍ୟ ପଟେ ଅନନ୍ୟତା ଏବଂ ପ୍ରାମାଣିକତାର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏବଂ ଉଭୟକୁ ସମାୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଯେତେବେଳେ ବି ହାତ ତିଆରି ଡିଜାଇନ୍ କିମ୍ବା ବସ୍ତ୍ରର ବିଷୟ ଉଠେ, ଅନେକ ସମୟରେ ଆମର କଳାକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ କିଛି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ କିଛି ଭିନ୍ନ ଦେଖାଯାଏ। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଦେଖାଯିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏପରି କଳାର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ତେଣୁ, ଆଜି ସ୍କେଲ୍ ସହିତ, ଆମେ ଭାରତରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଜାତୀୟ ଫ୍ୟାଶନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇଏଫଟି ) ର ନେଟୱାର୍କ ଦେଶର ୧୯ ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଆଖପାଖର ବୁଣାକାର ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି। ସମୟ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନୂତନ ଧାରା ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହୋଇପାରିବେ। ଆମେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 'ସମର୍ଥ ଯୋଜନା' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚଲାଉଛୁ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳା। ଏବଂ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଥୀ ଶିଳ୍ପରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମେ ଆଉ ଏକ ନୂତନ ପରିମାଣ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ଏହି ପରିମାଣ ହେଉଛି "ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକଲା "। ଆଜି, ସାରା ଦେଶରେ "ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକଲା" ଏବଂ "ଲୋକାଲ ଫର ଗ୍ଲୋବାଲ " ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲିଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭଲଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଛୋଟ କାରିଗର, କାରିଗର ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ବିଜ୍ଞାପନ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ସେମାନେ ଏହା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାପନ କରନ୍ତୁ କି ନାହିଁ, ମୋଦି ଏହା କରୁଛନ୍ତି। ମୋଦୀ ସେହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନିଅନ୍ତି ଯାହାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅନ୍ୟ କେହି ନେଉନାହାଁନ୍ତି। ସରକାର ଏହି ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ଥିର ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନୀତି ପ୍ରଣୟନରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ।୧୦୧୪ ମସିହାରେ, ଭାରତର ବୟନ ବଜାରର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା। ଆଜି, ଏହା ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରେ ସୂତା, କପଡା ଏବଂ ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନରେ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତି। ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ପ୍ରାୟ ୩୮୦ ଟି ବିଆଇଏସ ମାନକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ସରକାରଙ୍କ ଏପରି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ପ୍ରଥମ ୧୦ ବର୍ଷରେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଯେଉଁ ପରିମାଣର ଏଫଡିଆଇ ଆସିଥିଲା, ତାହା ଏବେ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତି ଦେଖିଛୁ, ଏବଂ ଏହାଠାରୁ ମୋର ବହୁତ ଆଶା ଅଛି। କୋଭିଡ୍ ସମୟରେ ଆମେ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଛୁ ଯାହା ଆପଣ ହାସଲ କରିପାରିବେ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପିପିଇ କିଟ୍ ଏବଂ ମାସ୍କର ଘୋର ଅଭାବ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲା। ସରକାର ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ। ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, କେବଳ ଦେଶ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ମାସ୍କ ଏବଂ କିଟ୍ ଯୋଗାଣ ପାଇଲା। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମେ ଭାରତକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର କରିବାର ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା। ଆପଣଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ସମର୍ଥନ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉ, ସରକାର ଆପଣଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବେ। ଏହା ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର। ତଥାପି, ମୁଁ ଏବେ ବି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ସଂଘଗୁଡ଼ିକ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ କିପରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଏକାଠି କରାଯାଇପାରିବ? ନଚେତ୍, କ'ଣ ହୁଏ ଯେ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଆସିଥାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା କୁହନ୍ତି, ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ଋଣ ନିଅନ୍ତି ଏବଂ ପଳାଇଯାଆନ୍ତି। ତା'ପରେ ଆଉ ଏକ ଆସିଥାଏ, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବିରୋଧାଭାସୀ, ଏବଂ ଅନ୍ୟ କିଛି ଦାବି କରେ। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିନିଷ ଆପଣଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆସେ, ତାହା ଗୋଟିଏକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟକୁ କ୍ଷତିରେ ପକାଇଥାଏ। ଯଦି ତୁମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୁଅ ଏବଂ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଣ, ତେବେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଇପାରିବ। ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ତୁମେ ଏହି ଦିଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କର।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ବିଶ୍ୱରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ, ଆମେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଛୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମଗ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଏକ ସମଗ୍ର ଜୀବନଶୈଳୀ, ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ, ମୂଳ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଫେରିବା ହେଉଛି ଧାରା। ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନଶୈଳୀରେ ମୂଳ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଫେରିବା ଆଡ଼କୁ ଢଳିଛନ୍ତି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ପୋଷାକରେ ମୂଳ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଫେରିବା ଆଡ଼କୁ ମଧ୍ୟ ଢଳିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ପଚାଶ ଥର ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ଏଥିରେ କେଉଁ ରାସାୟନିକ-ଆଧାରିତ ରଙ୍ଗ ଅଛି ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତି। ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ରଙ୍ଗରୁ ତିଆରି ପୋଷାକ ପାଇପାରିବେ କି ନାହିଁ। ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ରଙ୍ଗ ବିନା ଏଥିରୁ ତିଆରି କପା ଏବଂ ସୂତା ପାଇପାରିବେ କି ନାହିଁ। ଅର୍ଥାତ୍, ବିଶ୍ୱ ଏକ ବହୁତ ଭିନ୍ନ ବଜାର, ବିଭିନ୍ନ ଚାହିଦା ସହିତ। ଆମେ କ'ଣ କରିବା? ଭାରତ ନିଜେ ଏକ ଏତେ ବଡ଼ ବଜାର, ଯଦିଓ ଲୋକମାନେ ପୋଷାକର ଆକାରକୁ ସାମାନ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତି, ତଥାପି ବଜାର ବଡ଼। ପୋଷାକର ଆକାର ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନି ଇଞ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବାହାରକୁ ଦେଖିବାକୁ କୌଣସି ଇଚ୍ଛା ନାହିଁ। ଏହି ମାନସିକତା ଏପରି ଯେ, ଭାରତରେ ଏତେ ବଡ଼ ବଜାର ଅଛି, ମୋତେ କ'ଣ ଦରକାର? ଦୟାକରି ଆଜିର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିବା ପରେ ଏଥିରୁ ବାହାରକୁ ଆସନ୍ତୁ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛନ୍ତି କି ଆଫ୍ରିକୀୟ ବଜାରରେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର କପଡ଼ା ଆବଶ୍ୟକ, କେଉଁ ପ୍ରକାରର ରଙ୍ଗ ମିଶ୍ରଣ ଆବଶ୍ୟକ, କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଆକାର ପସନ୍ଦ କରାଯାଏ? ଆମେ ତାହା କରୁନାହୁଁ। ସେଠାରୁ କେହି ଅର୍ଡର ଦେଇଥିଲେ, ଆମେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କଲୁ ଏବଂ ଏତିକି। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେ ଆଫ୍ରିକାର ଲୋକମାନେ ଟିକେ ଚଉଡ଼ା ପୋଷାକ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଏଠାରେ ଆମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ଆକାର ଉପରେ ଆଧାରିତ। ତେଣୁ, ଆମର 'କୁର୍ତ୍ତା' ଆମକୁ ଫିଟ୍ କରେ କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ। ତେଣୁ, ସୁରେନ୍ଦ୍ରନଗରର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ସେ ହାତରେ କପଡ଼ା ତିଆରି କରୁଥିଲେ, ସେ ଜଣେ ବୁଣାକାର ଥିଲେ... ସେ ଆକାର ବଢ଼ାଇଲେ। ସେ ଅଧିକ ଚଉଡ଼ା ସହିତ କପଡ଼ା ତିଆରି କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ। ଏବଂ ସେମାନେ ଚାହୁଁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗ ଯୋଗାଇଲେ। ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ତାଙ୍କ କପଡ଼ା ଆଫ୍ରିକୀୟ ବଜାରରେ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଗଲା କାରଣ ମଧ୍ୟରେ ସିଲାଇ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନଥିଲା। କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସିଲାଇ ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା, ଏବଂ ପୋଷାକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଉପରେ ଟିକିଏ ଗବେଷଣା କରନ୍ତୁ।
ମୁଁ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖୁଥିଲି, ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଜିପ୍ସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ, ସମଗ୍ର ୟୁରୋପରେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇ ରହିଛି। ଯଦି ଆପଣ ଜିପ୍ସି ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପିନ୍ଧାଯାଉଥିବା ପୋଷାକକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ପାହାଡ଼ କିମ୍ବା ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପିନ୍ଧାଯାଉଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ରଙ୍ଗୀନ କପଡ଼ା ସହିତ ବହୁତ ସମାନ। ସେମାନଙ୍କ ରଙ୍ଗ ପସନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ସମାନ। କେହି କେବେ ଜିପ୍ସି ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ପୋଷାକ ତିଆରି କରି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବଜାର କବଜା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି କି? ମୁଁ କୌଣସି ରୟାଲ୍ଟି ବିନା ଏହି ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି। ଆମକୁ ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ, ବିଶ୍ୱକୁ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଏଠାରେ, ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଏହି ସମଗ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ରାସାୟନିକ ଶିଳ୍ପର କୌଣସି ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ନାହିଁ। ଏବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ବିନା କୌଣସି କପଡ଼ା ବଜାରରେ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇପାରିବ କି? କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ରାସାୟନିକ ଶିଳ୍ପର କୌଣସି ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ନାହିଁ। ଯଦି ରାସାୟନିକ ଶିଳ୍ପର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତେ ତେବେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା। ପ୍ରାକୃତିକ ରଙ୍ଗ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଉଚିତ। ପନିପରିବାରୁ ତିଆରି ରଙ୍ଗ କିଏ ଯୋଗାଇଥାଏ? ଏବଂ ଆସନ୍ତୁ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱକୁ ବଜାରରେ ବିକ୍ରୟ କରିବା। ଆମର ଖାଦିରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଶକ୍ତି ଅଛି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଖାଦିକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ କିମ୍ବା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ନେତାମାନେ ପିନ୍ଧୁଥିବା ପୋଷାକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ କରିଦେଇଛୁ। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେ ମୁଁ ୨୦୦୩ ମସିହାରେ ଏକ ବହୁତ ସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲି। ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କହୁଛି କାରଣ ମୁଁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ରହୁଥିଲି ଏବଂ ଯେଉଁ ମଞ୍ଚରେ ମୁଁ ଏହା କରିଥିଲି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସାହସିକତାର କାମ କୁହାଯାଏ ।
ମୁଁ ୨୦୦୩ ମସିହାର ୨ ଅକ୍ଟୋବରରେ ପୋରବନ୍ଦରରେ ଏକ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଶୋ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯଦି ଆପଣ ଆମ ଦେଶର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଶୋ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଚାରିରୁ ଛଅ ଜଣ ଲୋକ ପତାକା ଧରି ପ୍ରତିବାଦ କରିବାକୁ ଆସନ୍ତି। ୨୦୦୩ ମସିହାରେ କ'ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ। ଏବଂ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟର NID (ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଡିଜାଇନ୍) ପୁଅମାନଙ୍କୁ ଏହା ବୁଝାଇଥିଲି। ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖରେ ରାଜନୈତିକ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଖଦି ସହିତ କିଛି ଭିନ୍ନ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପିନ୍ଧାଯାଉଥିବା ପୋଷାକରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଅଳ୍ପ ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ମୁଁ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ଏବଂ ବିନୋବା ଜୀଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଗାନ୍ଧୀବାଦୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଡାକିଲି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲି। ଫ୍ୟାଶନ୍ ଶୋ ସମୟରେ "ବୈଷ୍ଣବ ଜନ ତୋ ତେନେ କହିୟେ" ଗୀତ ବାଜିଥିଲା। ଏବଂ ସମସ୍ତ ଛୋଟ ପିଲା ଆଧୁନିକ ଖଦି ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ଆସିଥିଲେ। ବିନୋବା ଜୀଙ୍କ ସାଥୀ ଭବଜୀ, ଯିଏ ଏବେ ଆମ ସହିତ ନାହାନ୍ତି, ମୋ ସହିତ ବସିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ କେବେ ଖଦି ବିଷୟରେ ଏପରି ଭାବି ନଥିଲୁ। ଏହା ହେଉଛି ସତ୍ୟ ଉପାୟ। ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତି ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣର ଫଳାଫଳ କ'ଣ ଏବଂ ଆଜି ଖଦି କେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିଛି? ଏହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ହୋଇନାହିଁ। ତଥାପି, ଆମ ଦେଶରେ ଏହା ଗତି କରୁଛି। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହିପରି ଅନେକ ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ଉପରେ ଆମକୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଭାରତ ଭଳି ଏକ ଦେଶ, ଯାହାର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବୟନ ଇତିହାସରେ ଏକ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପଦଚିହ୍ନ ଅଛି। ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଢାକା ମସଲିନ୍ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲୁ। ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କପଡ଼ା ଏକ ଅଙ୍ଗୁଠି ଦେଇ ଯାଉଥିଲା, ଏଠାରେ ଏହିପରି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ, ଆମେ କ'ଣ କାହାଣୀ କହି ଚାଲିବୁ? ଆମେ କ'ଣ ବୟନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଜଡିତ ମେସିନ୍ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିପାରିବୁ ନାହିଁ? ଆମର ଆଇଆଇଟି ଛାତ୍ର, ଆମର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଛାତ୍ର, ଏପରିକି ବହୁତ ଅଭିଜ୍ଞ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଜିନିଷ କରନ୍ତି।
ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ହୀରା ଶିଳ୍ପର ଉଦାହରଣ ଅଛି। ହୀରା କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମେସିନ୍ ଏଠାରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ହୀରା ଶିଳ୍ପରେ କଟିଂ ଏବଂ ପଲିସ୍ କରିବାର କାମ ଭାରତରେ ତିଆରି ମେସିନ୍ ସହିତ କରାଯାଉଛି। କ’ଣ ଆମେ ଏକ ମିଶନ ମୋଡ୍ ରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପରେ ସମାନ କାମ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ? ଆପଣଙ୍କ ସଂଘ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବା ଉଚିତ। ଯିଏ ଏକ ନୂତନ ମେସିନ୍ ନେଇ ଆସେ, ଯାହା କମ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବହାର କରେ ଏବଂ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରେ, ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଜିନିଷ ତିଆରି କରେ, ତାକୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ଆପଣ କ’ଣ ଏହା କରିପାରିବେ ନାହିଁ?
ବନ୍ଧୁଗଣ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଆଜି, ଆସନ୍ତୁ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଆମ ବଜାର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କପଡ଼ାର ପ୍ରକାର ଉପରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସର୍ଭେ, ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିବା। ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର କପଡ଼ା ଆବଶ୍ୟକ? ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସଚେତନ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କି ପ୍ରକାରର କପଡ଼ା ଆବଶ୍ୟକ? ଆମେ କାହିଁକି ସେହି କପଡ଼ା ସୃଷ୍ଟି କରୁନାହୁଁ? ଆମେ କେବେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ, ବିଶେଷକରି ଚିକିତ୍ସା ବୃତ୍ତି, ହସ୍ପିଟାଲ, ଅପରେସନ୍ ଥିଏଟର, ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଯେଉଁଠାରେ କପଡ଼ା ଥରେ ପିନ୍ଧିବା ଏବଂ ପରେ ଫୋପାଡ଼ି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏବଂ ଯାହାର ବଜାର ବହୁତ ବ୍ୟାପକ? ଆମେ କେବେ ଏପରି ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଭାରତରେ ତିଆରି ପୋଷାକ ରୋଗୀଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଏ ନାହିଁ, ଯେତେ ବଡ଼ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ହେଉ? ଆମେ କ'ଣ ଏପରି ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରୁଛୁ? ବନ୍ଧୁଗଣ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଚିନ୍ତା କର। ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏତେ ବିଶାଳ କ୍ଷେତ୍ର, ଏବଂ ଭାରତର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଏହା ସହିତ ଜଡିତ। ଦୟାକରି ବିଶ୍ୱରୁ ବାହାରୁଥିବା ଫ୍ୟାଶନକୁ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ; ଆସନ୍ତୁ ଫ୍ୟାଶନରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେବା। ଆମେ ଫ୍ୟାଶନ ଜଗତରେ ବହୁତ ଅଭିଜ୍ଞ ଲୋକ; ଆମେ ଫ୍ୟାଶନରେ ନୂଆ ନୁହଁ। ତୁମେ କୋଣାର୍କର ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଖୋଦିତ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିଛନ୍ତି ଯାହା ଆଜିର ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଆଧୁନିକ ଦେଖାଯାଏ, ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପଥରରେ ଖୋଦିତ ପୋଷାକ।
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପର୍ସ ଧରି ବୁଲୁଥିବାର ଦେଖନ୍ତି, ଏହା ବହୁତ ଫ୍ୟାଶନେବଲ୍ ମନେହୁଏ। ଆପଣ ଏହା କୋଣାର୍କର ମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକରେ ପାଇବେ ଯାହା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପଥରରେ ଖୋଦିତ ହୋଇଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପଗଡ଼ି କାହିଁକି ଅଛି? ଆମ ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା ତାଙ୍କ ପାଦରୁ ଗୋଟିଏ ସେଣ୍ଟିମିଟର ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲେ ପସନ୍ଦ କରୁନଥିଲେ। ତଥାପି, କିଛି ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏପରି ଏକ ବୃତ୍ତିରେ ଜଡିତ ଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଭୂମିରୁ ଛଅରୁ ଆଠ ଇଞ୍ଚ ଉଚ୍ଚରେ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିବାକୁ ଦାବି କରୁଥିଲେ। ତେଣୁ ଆମ ଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେହି ଫ୍ୟାଶନ୍ ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା। ପଶୁପାଳନରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପୋଷାକ ଦେଖନ୍ତୁ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତରେ ବୃତ୍ତି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପୋଷାକ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ରହିଆସିଛି। ଯଦି କେହି ମରୁଭୂମିରେ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଜୋତା କିପରି ହେବ? ଯଦି ସେମାନେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ରୁହନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଜୋତା କିପରି ହେବ? ଯଦି କେହି କ୍ଷେତରେ କାମ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଜୋତା କିପରି ହେବ? ଯଦି କେହି ପାହାଡ଼ରେ କାମ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଜୋତା କିପରି ହେବ? ଆପଣ ଏପରି ଡିଜାଇନ୍ ପାଇବେ ଯାହା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହି ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏତେ ବଡ଼ କାନଭାସରେ ଏତେ ସତର୍କତାର ସହିତ ଚିନ୍ତା କରୁନାହୁଁ ଯେ ଆମେ ଏତେ ବଡ଼ କାନଭାସରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ଏଥିରେ ଜଡିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ; ନଚେତ୍, ଆମେ ଲୋକମାନେ ସବୁକିଛି ନଷ୍ଟ କରିବାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ। ମୁଁ ଯେତେ ସମ୍ଭବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ ସରକାରକୁ ବାହାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ବିଶେଷକରି ଯେତେବେଳେ ସରକାର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଜୀବନରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରେ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବି ନାହିଁ। କାହିଁକି ସରକାର ପ୍ରତିଦିନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସେଠାରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ? ଆସନ୍ତୁ ଏପରି ଏକ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସର୍ବନିମ୍ନ। ହଁ, ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କୁ ସହାୟତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥାଏ ସେତେବେଳେ ସରକାର ସେଠାରେ ରହିବା ଉଚିତ। ଯଦି ଗରିବ ପୁଅକୁ ଶିକ୍ଷାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥାଏ, ତେବେ ସରକାର ତାହା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉଚିତ। ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆବଶ୍ୟକ, ତେବେ ତାହା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। କିନ୍ତୁ ବାକି ବିଷୟରେ, ମୁଁ ଦଶ ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ି ଆସୁଛି, ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବି।
ମୁଁ ନିର୍ବାଚନ ବିଷୟରେ କହୁନାହିଁ, ବନ୍ଧୁଗଣ। ମୋର କହିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ସରକାର ଏକ ଉତ୍ପ୍ରବାହକାରୀ ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଅଛି। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ବାଧାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିବ। ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଏଠାରେ ଅଛୁ, ଆମେ ଏହା କରିବୁ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି, ସାହସ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆସନ୍ତୁ। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ। ଯଦି ଭାରତରେ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି ହେଉନାହିଁ ତେବେ ବିଚଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏହି ଫାଶରେ ଫସନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ ୧୦୦ କୋଟିରେ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଏଥର ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଭାବନ୍ତୁ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ରପ୍ତାନି କେତେ ଥିଲା, ଏବଂ ଏବେ କେତେ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଶହେ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଥିଲା, ଏବେ ଏହା ୧୫୦ ଦେଶକୁ କିପରି ଯାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏହା ବିଶ୍ୱର ୨୦୦ ସହରକୁ ଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ୫୦୦ ସହରକୁ ଯାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବଜାରକୁ ଯାଉଥିଲା, ଏବେ ଭାବନ୍ତୁ ଯେ ଆମେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଛଅଟି ନୂତନ ବଜାର କିପରି କବଜା କରିଛୁ। ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ରପ୍ତାନି କରନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ପୋଷାକ ବିନା ରହିବେ ନାହିଁ, ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏଠାରେ ଲୋକମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ପୋଷାକ ପାଇବେ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Bharat Tex 2024, New Delhi
26 FEB 2024 4:01PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Piyush Goyal ji and Darshana Jardosh ji, Ambassadors from various countries, senior diplomats, officers from central and state governments, all associates from the fashion and textile world, young entrepreneurs, students, our weavers and artisans, and ladies and gentlemen! Congratulations to all of you for participating in the Bharat Tex in Bharat Mandapam! Today's event is very special in itself. It is special because it is happening simultaneously at two of Bharat’s largest exhibition centres -- Bharat Mandapam and Yashobhoomi. Today, more than 3,000 exhibitors... close to 3,000 buyers from 100 countries... over 40,000 trade visitors... are participating in this event. This event is providing a platform to all stakeholders of the textile ecosystem and the entire value chain to come together.
Friends,
Today's event is not just a textile expo. Many things are connected with this event. The thread of Bharat Tex is connecting Bharat’s glorious history with today's talent. The thread of Bharat Tex is blending technology with tradition. The thread of Bharat Tex is about bringing together style, sustainability, scale, and skill. Just as a loom weaves together multiple threads, this event is also bringing together the threads of Bharat and the entire world. And as I see it, this place has become a venue not only for the diversity of Bharat’s thoughts but also for the cultural unity that binds them into a single thread. Traditions such as Kashmir's Kani shawls, Uttar Pradesh's Chikankari, Zardozi, Banarasi silk, Gujarat's Patola and Kutch's embroidery, Tamil Nadu's Kanjivaram, Odisha's Sambalpuri, and Maharashtra's Paithani are truly unique in themselves. I have just witnessed an exhibition showcasing the entire textile journey of Bharat. This exhibition shows how glorious the history of Bharat’s textile sector and its capability has been.
Friends,
Today, stakeholders from various segments of the textile value chain are present. You understand Bharat’s textiles sector, and you are familiar with our aspirations and challenges as well. Here we have a large number of our weaver and artisan companions, who are connected with this value chain at the grassroots level. Many of our companions have experience spanning several generations. You know that Bharat has resolved to become a developed nation in the next 25 years. The four main pillars of ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat) are the poor, youth, farmers, and women. And Bharat’s textile sector is connected to all these four pillars, i.e., the poor, youth, farmers, and women. Therefore, the importance of events like Bharat Tex increases significantly.
Friends,
We are working extensively to enhance the contribution of the textile sector to the building of a ‘Viksit Bharat’. We are focusing on Tradition, Technology, Talent, and Training. We are emphasizing how our traditional practices can be updated according to the demands of today's fashion, and how designs can be rejuvenated. We are connecting all elements of the textile value chain with each other using the Five F formula. And I think perhaps there will be 50 people reminding you repeatedly about the Five F's as long as this program continues. Therefore, you will also become familiar with it. And when you go to the exhibition, you will also encounter the Five F's repeatedly. This journey of Five F's -- Farm, Fibre, Fabric, Fashion, and Foreign -- is unfolding before us in a way. Keeping this principle of Five F's in mind, we are encouraging farmers, weavers, MSMEs, exporters, everyone. We have taken several significant steps to promote MSMEs. We have also revised the definition of MSMEs in terms of investment and turnover. This will enable industries to benefit from government schemes even after scaling up in size. We have reduced the distance between artisans and the market. Facilities like Direct Sales, Exhibitions, and Online Platforms have been increased in the country.
Friends,
In the near future, seven PM MITRA (Pradhan Mantri Mega Integrated Textile Region and Apparel) Parks are being established in various states of the country. You can imagine how significant an opportunity this plan will bring for companions like you. The idea is to prepare the entire ecosystem connected with the value chain in one place, where a modern, integrated, and world-class infrastructure is made available to you with plug-and-play facilities. This will not only increase the scale of operations but also reduce logistics costs.
Friends,
You know that the Textile and Apparel Sector provides employment to a large number of people in the country. It generates employment from farms to MSMEs and exports. A significant portion of the rural economy and women are also involved in this entire sector. Out of every 10 companions making garments, 7 are women, and it's even more in handloom. Besides textiles, Khadi has also empowered the women of our Bharat. I can say that whatever efforts we have made in the past 10 years, it has made Khadi a means of both development and employment. That is, Khadi is creating millions of jobs in villages. In the last 10 years, the government has made schemes for the welfare of the poor... In the last 10 years, the infrastructure development that has happened in the country has benefited our textile sector significantly.
Friends,
Today, Bharat has become one of the major producers of cotton, jute, and silk in the world. Millions of farmers are involved in this work. The government is supporting millions of cotton farmers today, purchasing millions of quintals of cotton from them. The Kasturi cotton launched by the government is going to be a big step towards creating Bharat’s own identity. Today, we are also working for the jute farmers and jute workers. We are continuously taking new initiatives for the silk sector as well. Efforts are underway on how to become self-reliant in the production of Grade 4A silk. Along with tradition, we are also promoting sectors in which Bharat still has much to achieve. For example, we are rapidly advancing in the field of Technical Textiles. You know how much potential the Technical Textiles segment has. Therefore, we have launched the National Technical Textiles Mission to increase our capacity. We want machinery and equipment to be developed in Bharat. Necessary guidelines have also been issued in this regard. There is a lot of scope for start-ups in Technical Textiles as well. Guidelines have been made for this too.
Friends,
In today's world, where on one side there is technology and mechanization, there is also a demand for uniqueness and authenticity on the other side. And there is enough space to accommodate both. Whenever the topic of handmade design or textiles arises, many times something made by our artists appears somewhat different from others. Today, when people around the world want to look different from each other, the demand for such art also increases. Therefore, today along with scale, we are also emphasizing skills in this sector in Bharat. The network of the National Institute of Fashion Technology (NIFT) has reached 19 institutions across the country. Surrounding weavers and craftsmen are also being included in these institutions. Special programs are being organized for them from time to time so that they can be informed about new trends and new technologies. We are running the 'Samarth Yojana’ program for skill development and capacity building. Under this program, training has been provided to more than two and a half lakh people. Most of them are women. And more than 1.75 lakh companions have already been placed in the industry.
Friends,
Over the last decade, we have added another new dimension. This dimension is "vocal for local." Today, there is a nationwide movement of "vocal for local" and "local to global" happening across the country. You all know well that small artisans, craftsmen, and cottage industries do not have a budget for national-level advertisements and marketing, nor can they afford it. That's why whether you advertise for them or not, Modi is doing it. Modi takes the guarantee of those whose guarantee no one else takes. The government is creating arrangements related to exhibitions across the country for these companions as well.
Friends,
The positive impact of the government's efforts in formulating stable and effective policies can clearly be seen on the growth of this sector. In 2014, the valuation of Bharat’s textile market was less than 7 lakh crore rupees. Today, it has crossed 12 lakh crore rupees. In the last 10 years, there has been a 25 per cent increase in yarn, fabric and apparel production in Bharat. The government also emphasizes quality control in this sector. Since 2014, around 380 BIS standards have been formulated, which are helping to improve the quality of the textile sector. It is due to such efforts by the government that foreign investment in this sector is continuously increasing. In the first 10 years before 2014, the amount of FDI that came, has now approximately doubled in our government's 10 years in this sector.
Friends,
We have witnessed the strength of Bharat’s textile sector, and I have high expectations from it. We have experienced this during COVID what you can achieve. When the country and the world were struggling with a severe shortage of PPE kits and masks, Bharat’s textile sector stepped up. The government and the textile sector collaborated to streamline the entire supply chain. In record time, not only the country but also the world received an adequate supply of masks and kits. I believe that we can achieve our goal of making Bharat a global export hub for textiles as soon as possible. Whatever support you need, the government will provide you with full assistance. This deserves a round of applause. However, I still feel that your associations are scattered. How can they be brought together completely? Otherwise, what happens is that representatives from one sector come, tell their problems, take loans from the government, and run away. Then another one comes, which is completely contradictory, and demands something else. So, when such conflicting things come from your side, it either helps one or puts the other in losses. If you all come together and bring the issues, then things can be advanced in a comprehensive way. And I want you to encourage this direction.
Secondly, the changes that are happening in the world, we have been ahead of those changes for centuries. For example, the whole world is moving towards holistic health care, a holistic lifestyle, even in food, back to basics is the trend. People are leaning towards going back to basics in their lifestyle. And that's why they are also leaning towards going back to basics in clothing. They think fifty times before wearing clothes, stressing over what chemical-based colour is on it. They want to know if they can get clothes made from natural colours. They want to know if they can get cotton and thread made from it without any kind of colouring. That is, the world is a very different market, with different demands. What do we do? Bharat itself is such a big market, even if people keep altering the size of clothes slightly, the market is still big. The size of the clothes will be reduced by two or three inches. And that's why there is no desire to look outside. This psyche is such that, there is such a big market in Bharat, what do I need? Kindly come out of it after going through today's exhibition.
Have any of you studied what kind of fabric is needed in the African market, what kind of colour combinations are desired, what kind of sizes are preferred? We don't do that. Someone from there placed the order, we implemented it and that's it. I remember that the people in Africa prefer slightly wider clothes. The width we have here is based on our people's size. So, our ‘kurtas’ fit us but not them. So, a person from Surendranagar tried it out. He used to make fabric by hand, he was a weaver... He increased the size. He started making fabric with a wider width. And he provided the variety of colours they wanted. You will be surprised that his fabric became very popular in the African markets because there was no need for stitching in between. It only needed stitching in one place, and the clothes were ready. Now do a little research on this.
I was just observing an exhibition, and I found that the Gypsy community is scattered in the world, throughout Europe. If you observe the clothes worn by the Gypsy people in detail, they are very similar to the naturally dyed fabrics worn in the hills or in the border regions of Rajasthan and Gujarat. Even their colour choices are similar. Has anyone ever tried to capture a very large market by making clothes according to the requirements of Gypsy people? I am giving this advice without any royalties. We should think about it, the world needs these things. Here, I have seen that there is no representation from the chemicals industry in this entire exhibition. Now tell me can any fabric be introduced in the market without the help of those involved in chemicals? But there is no representation of the chemical industry in your supply chain. It would have been good if people from the chemical industry also participated in this exhibition. There should be a competition for providing natural colours. Who provides colours made from vegetables? And let's market it to the world. Our Khadi has the power to create a niche in the world. But we have restricted Khadi to the freedom movement or the clothes worn by leaders during elections. I remember I held a very courageous event in 2003. I'm calling it a courageous event because among the people I lived with and the platform I did it on, it will be called courageous.
I organized a fashion show in Porbandar on October 2nd in 2003. Even today, if you organize a fashion show somewhere in our country, four to six people come with flags to protest. What would have happened in 2003, you can imagine. And I explained it to the NID (National Institute of Design) boys from Gujarat. I said that I want something different with Khadi which is associated with political leaders on October 2nd. I want to bring change in the clothes worn by the common people. With a little effort, I called all the Gandhian people who worked with Gandhi ji and Vinoba ji. I invited them to the event. The song "Vaishnav Jan To Tene Kahiye" was played during the fashion show. And all the young children came wearing modern Khadi garments. Bhavji, a companion of Vinoba ji, who is no longer with us, was sitting with me. He said we never thought about Khadi like this. This is the true way. And you see what the result of new experiments is and where Khadi has reached today? It hasn't become global yet. However, it is picking up pace in our country. There are many things like this, friends, on which we should ponder. Secondly, a country like Bharat, which has a very powerful footprint in the history of textiles worldwide. We used to discuss Dhaka muslin. A whole cloth used to pass through a ring, that's how it was explained here. Now, will we keep telling stories? Can’t we research machine manufacturing related to textile technology? Our IIT students, our engineering students, even very experienced people, carry out many things.
You have the example of the diamond industry before you. Every machine required by the people in the diamond sector has been developed here. And the work of the cutting and polishing in the diamond industry is being done with machines made in Bharat. Can’t we do the same thing in the textile sector on a mission mode? Your association should hold a competition. Someone who comes up with a new machine, which uses less electricity and produces more, and makes a variety of things, should be given a handsome award. Can’t you do this?
Think completely anew, my friends. Today, let's consider conducting a comprehensive survey, study, and report on the types of textile needed for our market in African countries. What types of textiles are required in European countries? What kinds of fabrics are required by those who are health-conscious? Why don't we create those fabrics? Have we ever created a brand in the world, specifically for people associated with the medical profession, hospitals, operating theatres, etc., where clothes need to be worn once and then discarded, and the market for which is quite extensive? Have we ever created a brand that assures the world that clothes made in Bharat guarantee no discomfort to the patient no matter how major the operation is? Can we create such a brand? Think globally, my friends. This is such a vast sector for Bharat, and the employment of millions of people in Bharat is associated with it. Please don't follow the fashion emanating from the world; let's lead the world in fashion as well. We are very experienced people in the world of fashion; we are not new to fashion. You should visit the Sun Temple in Konark. The statues of the Sun Temple sculpted hundreds of years ago are wearing clothes that look very modern even in today's modern age, clothes that were carved on stones centuries ago.
Today, it seems very fashionable when you see our sisters roaming around carrying purses. You will find that in the statues of Konark carved centuries ago from stones. Why are there different types of turbans in different regions? There was a time in our country when a woman did not like if someone noticed her even a centimetre of her foot what she was wearing. However, there were also some people, who were involved in such an occupation that demanded that they wear clothes six to eight inches above the ground. So that fashion was prevalent for them in our country. Look at the clothes of those who worked in animal husbandry. It means that clothes suitable for professions have been around for centuries in Bharat. If someone is in the desert, what would their shoes be like? If they live in urban areas, what would their shoes be like? If someone works in the fields, what would their shoes be like? If someone works in the mountains, what would their shoes be like? You will find designs that are centuries old and which are still available in this country today. But we are not thinking as meticulously as we should on such a vast canvas.
And friends,
The government should not be involved in it; otherwise, we people are experts in ruining everything. I want the government out of people's lives as much as possible. Especially when the government interferes in the lives of middle-class families, I simply cannot accept it. Why does the government need to be there every day, at every step? Let's create a society where government intervention is minimal. Yes, the government should be there when the poor need support. If the poor boy needs education, the government should provide it. If they need healthcare, it should be provided. But as for the rest, I have been fighting against this practice of government interference for ten years, and I will continue to fight against it for the next five years for sure.
I'm not talking about elections, friends. What I mean to say is that the government is there as a catalyst agent. It will work to remove all the obstacles in fulfilling your dreams. We are here for that, we will do it. But I invite you, gather courage and come with a new vision. Keep the whole world in mind. Don’t get perturbed if goods are not being sold in Bharat. Don't get caught up in this trap that previously you sold goods for 100 crores and this time this figure has reached 200 crore rupees. Think about how much were the exports before, and how much is being exported now. Previously it was exported to a hundred countries, now how come it is going to 150 countries. Previously it used to go to 200 cities around the world, but now it is going to 500 cities. Previously it used to go to this particular market around the world, now think about how we have captured six new markets worldwide. And if you export, people in Bharat will not be left without clothes, don't worry. People here will get the clothes they need.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.