প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত টেক্স ২০২৪ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 FEB 2024 4:01PM by PIB Guwahati
কেবিনেটত থকা মোৰ সহকৰ্মী পীয়ুষ গোৱেলজী, দৰ্শনা জাৰ্দোশজী, বিভিন্ন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰদূত, জ্যেষ্ঠ কূটনীতিবিদ, কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়া, ফেশ্বন আৰু বস্ত্ৰ জগতৰ সৈতে জড়িত সকলো সহকৰ্মী, যুৱ উদ্যোগী, শিক্ষাৰ্থী, আমাৰ শিপিনী আৰু আমাৰ শিল্পী বন্ধু, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল! ভাৰত মণ্ডপমত চলি থকা ভাৰত টেক্সলৈ আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন! আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো নিজেই অতি বিশেষ। বিশেষ এইবাবেই যে ই ভাৰতৰ দুটা বৃহৎ প্ৰদৰ্শনী কেন্দ্ৰ, ভাৰত মণ্ডপম আৰু যশোভুমিত দুয়োটা একেলগে হৈ আছে। আজি, ৩,০০০ ৰো অধিক প্ৰদৰ্শক... ১০০ খন দেশৰ প্ৰায় ৩,০০০ ক্ৰেতা... ৪০,০০০ৰো অধিক বাণিজ্য দৰ্শনাৰ্থী... একেলগে এই অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে জড়িত। এই অনুষ্ঠানটোৱে বস্ত্ৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ সকলো অংশীদাৰ আৰু সেই লোকসকলক সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলাটোৰ বাবে একত্ৰিত হ'বলৈ এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানটো কেৱল এখন টেক্সটাইল এক্সপো নহয়। এই অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে বহুতো বস্তু জড়িত আছে। ভাৰত টেক্সৰ এই সূত্ৰই ভাৰতৰ গৌৰৱময় ইতিহাসক আজিৰ প্ৰতিভাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। ভাৰত টেক্সৰ এই সূত্ৰটোৱে প্ৰযুক্তিক পৰম্পৰাৰ সৈতে যুক্ত কৰিছে। ভাৰত টেক্সৰ এই সূত্ৰটো হৈছে ষ্টাইল, স্থিৰতা, স্কেল আৰু দক্ষতাৰ সূত্ৰ, যিয়ে সকলোবোৰ একত্ৰিত কৰে। যিদৰে তাঁতে বহুতো সূতা একেলগে বান্ধি ৰাখে, এই অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ সূতাবোৰো সংযোগ কৰিছে। আৰু মই মোৰ দেখিবলৈ পাইছোঁ, এই ঠাইখন চিন্তাভাবনাৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু সাংস্কৃতিক ঐক্যৰ থলী হৈ পৰিছে যিয়ে ভাৰতক বান্ধি ৰাখিছে। কাশ্মীৰৰ কানি শাল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ চিকনকাৰী, জাৰডোজি, বেনাৰসী ৰেচম, গুজৰাটৰ কচ্ছৰ পাটোলা আৰু এম্ব্ৰইদাৰী, তামিলনাডুৰ কাঞ্জিভৰম, উৰিষ্যাৰ সম্বলপুৰী আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ পাইথানি, এনে বহুতো পৰম্পৰা নিজৰ মাজত অতি অনন্য। মই এইমাত্ৰ ভাৰতৰ সমগ্ৰ বস্ত্ৰ যাত্ৰা চিত্ৰিত কৰা প্ৰদৰ্শনীখন পৰিদৰ্শন কৰিছোঁ। এই প্ৰদৰ্শনীখনে দেখুৱাইছে যে ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ডৰ ইতিহাস কিমান গৌৰৱময় আছিল, ইয়াৰ সম্ভাৱনা কিমান আছিল।
বন্ধুসকল,
আজি, বস্ত্ৰ মূল্য শৃংখলাৰ বিভিন্ন খণ্ডৰ সৈতে জড়িত অংশীদাৰসকল আছে। আপোনাসৱে ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ডকো বুজি পাইছে, আপোনাসৱে আমাৰ আকাংক্ষা আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতেও পৰিচিত। আমাৰ ইয়াত বহুসংখ্যক শিপিনী আৰু শিল্পী বন্ধু আছে, যিসকল তৃণমূল পৰ্যায়ত এই মূল্য শৃংখলাৰ সৈতে সংযুক্ত। এই বিষয়ত বহুতো বন্ধুৰ বহুত প্ৰজন্মৰ অভিজ্ঞতা আছে। আপোনাসৱে জানে যে ভাৰতে অহা ২৫ বছৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ সংকল্প লৈছে। উন্নত ভাৰতৰ চাৰিটা স্তম্ভ আছে– দৰিদ্ৰ, যুৱ, কৃষক আৰু মহিলা। আৰু ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ড এই চাৰিওটাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, অৰ্থাৎ দৰিদ্ৰ, যুৱ, কৃষক আৰু মহিলা। সেয়েহে, ভাৰত টেক্সৰ দৰে এই অনুষ্ঠানৰ গুৰুত্ব যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমি উন্নত ভাৰতৰ নিৰ্মাণত বস্ত্ৰ খণ্ডৰ অৱদান আৰু বৃদ্ধি কৰিবলৈ এক বিস্তৃত পৰিসৰত কাম কৰি আছো। আমি পৰম্পৰা, প্ৰযুক্তি, প্ৰতিভা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমাৰ পৰম্পৰাগত শৈলী, আজিৰ ফেশ্বনৰ চাহিদা অনুসৰি সেইবোৰ কেনেদৰে আপডেট কৰিব লাগে, নতুন ডিজাইন কেনেদৰে দিব লাগে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। আমি টেক্সটাইল ভেল্যু চেইনৰ সকলো উপাদানক ফাইভ এফৰ সূত্ৰৰ সৈতে ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছোঁ। আৰু মই ভাবো যে আপোনাসৱৰ এই কাৰ্যসূচী অব্যাহত থকালৈকে, পঞ্চাশজন লোক থাকিব যিসকলে আপোনাসৱক বাৰে বাৰে ফাইভ এফৰ কথা কৈ থাকিব। সেইকাৰণে আপোনালোকৰ মুখস্থ হৈ যাব। আৰু যদি আপোনাসৱে প্ৰদৰ্শনী অধিৱেশনত তালৈ যায়, তেন্তে পাঁচটা এফ আপোনাসৱৰ সন্মুখত বাৰে বাৰে আহিব। ফাইভ এফ- ফাৰ্ম, ফাইবাৰ, ফেব্ৰিক, ফেশ্বন আৰু ফৰেইন, এক প্ৰকাৰে সমগ্ৰ দৃশ্যটো আমাৰ সন্মুখত আছে। ফাইভ এফৰ এই নীতিৰ কথা মনত ৰাখি, আমি কৃষক, শিপিনী, এমএছএমই, ৰপ্তানিকৰ্তাসকলক উৎসাহিত কৰি আছো। আমি এমএচএমইবোৰ আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ লৈছো। আমি বিনিয়োগ আৰু টাৰ্ণঅভাৰৰ ক্ষেত্ৰত এমএছএমইৰ সংজ্ঞাও সংশোধন কৰিছো। ইয়াৰ সৈতে, উদ্যোগবোৰৰ পৰিমাণ আৰু আকাৰ ডাঙৰ হোৱাৰ পাছতো, তেওঁলোকে চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। আমি শিল্পী আৰু বজাৰৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰিছো। দেশত প্ৰত্যক্ষ বিক্ৰী, প্ৰদৰ্শনী আৰু অনলাইন প্লেটফৰ্মৰ দৰে সুবিধা বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আগন্তুক সময়ত, দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত সন্ধিয়া ৭ বজাত মিত্ৰ উদ্যান নিৰ্মাণ কৰা হব। আপোনাসৱে কল্পনা কৰিব পাৰে যে এই আঁচনিখনে আপোনাসৱৰ দৰে বন্ধুবৰ্গৰ বাবে কিমান ডাঙৰ সুযোগ কঢ়িয়াই আনিব। প্ৰয়াসটো হৈছে মূল্য শৃংখলাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমগ্ৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰটো এটা স্থানত সৃষ্টি কৰা, য'ত প্লাগ এণ্ড প্লে সুবিধাৰ সৈতে আপোনাসৱৰ বাবে এক আধুনিক, একত্ৰিত আৰু বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি উপলব্ধ কৰা হয়। ই কেৱল কাৰ্যকলাপৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি নকৰে, লগতে লজিষ্টিক ব্যয়ো হ্ৰাস কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱে জানে যে বস্ত্ৰ আৰু পোছাক খণ্ডই দেশত বৃহৎ সংখ্যক চাকৰি প্ৰদান কৰে। ইয়াত ফাৰ্মৰ পৰা এমএছএমই আৰু ৰপ্তানিলৈ বহুতো চাকৰি সৃষ্টি কৰা হয়। এই সমগ্ৰ খণ্ডত, গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ সৈতে জড়িত লোক আৰু মহিলাসকলৰো যথেষ্ট অংশগ্ৰহণ আছে। পোছাক প্ৰস্তুত কৰা প্ৰতি ১০ জন কৰ্মীৰ ভিতৰত, ৭গৰাকী মহিলা আৰু তাঁতশালত আৰু অধিক আছে। বস্ত্ৰৰ উপৰিও খাদীয়ে ভাৰতৰ মহিলাসকলক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। মই ক'ব পাৰোঁ যে যোৱা ১০ বছৰত আমি কৰা প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই খাদীক উন্নয়ন আৰু নিযুক্তি দুয়োটাৰ মাধ্যম কৰি তুলিছে। অৰ্থাৎ খাদীয়ে গাওঁবোৰত লাখ লাখ চাকৰি সৃষ্টি কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত, চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত দেশত হোৱা আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নে আমাৰ বস্ত্ৰ খণ্ডক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি, ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ কপাহ, পাট আৰু ৰেচমৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক। লাখ লাখ কৃষক এই কামত নিয়োজিত হৈ আছে। চৰকাৰে আজি লাখ লাখ কপাহ খেতিয়কক সহায় কৰি আছে, তেওঁলোকৰ পৰা লাখ লাখ কুইন্টল কপাহ ক্ৰয় কৰিছে। চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা কস্তুৰী কটন ভাৰতক নিজৰ পৰিচয় দিয়াৰ দিশত এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ হ'বলৈ গৈ আছে। আমি আজি পাট খেতিয়ক আৰু মৰাপাট শ্ৰমিকৰ বাবেও কাম কৰি আছো। আমি ৰেচম খণ্ডৰ বাবে নিৰন্তৰ নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছো। ৪এ গ্ৰেড ৰেচম উৎপাদনত আমি যাতে স্বাৱলম্বী হ'ব পাৰোঁ সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। পৰম্পৰাৰ লগতে, আমি এনে ক্ষেত্ৰসমূহক প্ৰোত্সাহিত কৰি আছো, য'ত ভাৰতক আৰু বহুত আদায় কৰিব বাকী আছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, আমি কাৰিকৰী বস্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছো। আপোনালোকে জানে যে কাৰিকৰী বস্ত্ৰ খণ্ডৰ সম্ভাৱনা কিমান উচ্চ। সেয়েহে, আমাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে, আমি ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰিকৰী বস্ত্ৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছো। আমি বিচাৰো যে যন্ত্ৰপাতি আৰু সঁজুলিবোৰ ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনাও জাৰি কৰা হৈছে। কাৰিকৰী বস্ত্ৰত ষ্টাৰ্টআপৰ যথেষ্ট সুযোগ আছে। ইয়াৰ বাবে নিৰ্দেশনাও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ পৃথিৱীত, য'ত এফালে প্ৰযুক্তি আৰু যান্ত্ৰিককৰণ আছে, আনফালে স্বকীয়তা আৰু সত্যতাৰ চাহিদাও আছে। আৰু উভয়ৰে সৈতে থাকিবলৈ পৰ্যাপ্ত স্থানো আছে। যেতিয়াই হেণ্ডমেড ডিজাইন বা টেক্সটাইলৰ কথা আহে, বহু সময়ত আমাৰ শিল্পীসকলে বনোৱা আনতকৈ পৃথক কিবা এটা দেখায়। আজি, যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে ইজনে সিজনতকৈ পৃথক দেখুৱাবলৈ বিচাৰে, তেতিয়া এনে কলাৰ চাহিদাও বৃদ্ধি পায়। সেয়েহে, আজি ভাৰতত আমি এইক্ষেত্ৰত দক্ষতাৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। ৰাষ্ট্ৰীয় ফেশ্বন প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান অৰ্থাৎ দেশৰ এনআইএফটিৰ নেটৱৰ্ক ১৯ টা প্ৰতিষ্ঠানত উপনীত হৈছে। ওচৰৰ অঞ্চলৰ শিপিনী আৰু শিল্পীসকলকো এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছে। সময়ে সময়ে তেওঁলোকৰ বাবে বিশেষ কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হৈছে, যাতে তেওঁলোকে নতুন প্ৰৱণতা, নতুন প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে তথ্য লাভ কৰিব পাৰে। আমি দক্ষতা বিকাশ আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ বাবে 'সমৰ্থ যোজনা' চলাই আছো। ইয়াৰ অধীনত, ২.৫ লাখৰো অধিক লোকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। তেওঁলোকৰ বেছিভাগেই মহিলা। আৰু ইয়াৰ ভিতৰত, উদ্যোগটোত ২ লাখতকৈও অধিক বন্ধু-বান্ধৱীয়ে কাম লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত, আমি আন এক মাত্ৰা সংযোগ কৰিছো। এয়া হৈছে 'ভোকেল ফৰ লোকেল'ৰ মাত্ৰা। আজি সমগ্ৰ দেশতে 'ভোকেল ফৰ লোকেল' আৰু 'লোকেল টু গ্লোবেল'ৰ এক গণ আন্দোলন চলি আছে। আপোনালোক সকলোৱে ভালদৰে জানে যে ক্ষুদ্ৰ শিপিনী, ক্ষুদ্ৰ শিল্পী, ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত বিজ্ঞাপন আৰু বিপণনৰ বাজেট নাথাকে আৰু সেয়া সেয়া সম্ভৱ নহয়। সেয়েহে, আপোনালোকে ইয়াৰ প্ৰচাৰ কৰক বা নকৰক, মোদীয়ে কৰি আছে। মোদীয়ে তেওঁলোকক গেৰাণ্টি দিয়ে যাক কোনেও গেৰাণ্টি নিদিয়ে। চৰকাৰে এই বন্ধুসকলৰ বাবে সমগ্ৰ দেশজুৰি প্ৰদৰ্শনী সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থাও কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
স্থিতিশীল আৰু দক্ষ নীতি প্ৰস্তুত কৰা চৰকাৰৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ এই খণ্ডৰ বিকাশৰ ওপৰত স্পষ্টভাৱে দেখা যায়। ২০১৪ চনত, ভাৰতৰ বস্ত্ৰ বজাৰৰ মূল্য আছিল ৭লাখ কোটি টকাতকৈও কম। আজি ই ১২ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত, ভাৰতত সূতা উৎপাদন, কাপোৰ উৎপাদন আৰু পোছাক উৎপাদন সকলো ২৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰৰ গুৰুত্ব এই খণ্ডত গুণগত মানদণ্ড নিয়ন্ত্ৰণৰ ওপৰতো আছে। ২০১৪ চনৰ পৰা, প্ৰায় ৩৮০টা বিআইএছ মানদণ্ড সৃষ্টি কৰা হৈছে যি বস্ত্ৰ খণ্ডৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাত সহায় কৰি আছে। চৰকাৰৰ এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফলত এই খণ্ডত বিদেশী বিনিয়োগো নিৰন্তৰ ভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত লাভ কৰা এফডিআইৰ তুলনাত এই খণ্ডত আমাৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰত এফডিআই প্ৰায় দুগুণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ডৰ শক্তি দেখিছোঁ আৰু ইয়াক লৈ মোৰ অধিক প্ৰত্যাশা আছে। আপোনালোক সকলোৱে কি কৰিব পাৰে, আমি কোভিডৰ সময়ত এইটো অনুভৱ কৰিছো। যেতিয়া দেশ আৰু বিশ্বই পিপিই কিট আৰু মুখাৰ বৃহৎ অভাৱৰ সৈতে যুঁজি আছিল, ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ড আগবাঢ়ি আহিছিল। চৰকাৰ আৰু বস্ত্ৰ খণ্ডই একেলগে সমগ্ৰ যোগান শৃংখলাটো একত্ৰিত কৰিছিল। কেৱল দেশতে নহয়, বিশ্বক অভিলেখ সময়ত পৰ্যাপ্ত মুখা আৰু কিট প্ৰদান কৰিছিল। মই নিশ্চিত যে আমি অতি সোনকালে ভাৰতক এক গোলকীয় ৰপ্তানি কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ আমাৰ লক্ষ্য পূৰ্ণ কৰিব পাৰিম। আপোনালোকক যিকোনো সহায়ৰ প্ৰয়োজন হওক, চৰকাৰে আপোনালোকক সম্পূৰ্ণ সহায় কৰিব। এইক্ষেত্ৰত এটা হাততালি দিয়া উচিত ভাই। কিন্তু তথাপিও মই অনুভৱ কৰোঁ যে আপোনাসৱৰ মাজত যিসমূহ সংস্থা আছে, সেইবোৰো সিঁচৰতি হৈ আছে। সেইবোৰ কেনেকৈ সম্পূৰ্ণৰূপে একেলগ কৰিব পাৰি? অন্যথা, কি হয় যে এটা খণ্ডৰ লোক আহি তেওঁলোকৰ সমস্যাবোৰৰ কথা কয়, কান্দে আৰু চৰকাৰৰ পৰা ঋণ লোৱাৰ পিছত পলাই যায়। তাৰ পিছত আন এজন আহে, তেওঁ তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ বিৰোধী, তেওঁ কয় যে তেওঁ এইটো বিচাৰে। গতিকে যেতিয়া ইমান পৰস্পৰবিৰোধী বস্তুবোৰ আপোনাসৱৰ পৰা আহে, সেইবোৰে এজনক সহায় কৰে আৰু আনজনক লোকচানত পেলায়। যদি আপোনালোক সকলোৱে কিছুমান বস্তুৰ সৈতে একত্ৰিত হয়, তেন্তে বস্তুবোৰ এক বিস্তৃত উপায়েৰে আগুৱাই নিব পাৰি। আৰু মই বিচাৰো আপোনাসৱে এই দিশটোক উৎসাহিত কৰক।
দ্বিতীয়তে, আমি পৃথিৱীত যিসমূহ পৰিৱৰ্তন হৈছে তাতকৈ আমি বহু শতাব্দী আগবাঢ়ি আছোঁ। ঠিক যেনেদৰে সমগ্ৰ বিশ্বই সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য সেৱা, সামগ্ৰিক জীৱনশৈলীৰ মৌলিক বিষয়লৈ ঘূৰি গৈ আছে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ জীৱনশৈলীত মৌলিকলৈ উভতি গৈছে। আৰু সেইকাৰণে তেওঁলোকে কাপোৰৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰাথমিক লৈ ওভতি গৈছে। তেওঁলোকে পঞ্চাশবাৰ ভাবে যে তেওঁলোকে পিন্ধিব লগীয়া কাপোৰত কি ৰাসায়নিক ৰং আছে, তেওঁক টেনচন দিয়ে। তেওঁলোকে বিচাৰে প্ৰাকৃতিক ৰঙেৰে নিৰ্মিত কাপোৰ এখন ল'ব পাৰো নেকি? তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে প্ৰাকৃতিক ৰং আৰু ইয়াৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা কপাহ আৰু সূতাত যিকোনো প্ৰকাৰৰ ৰং প্ৰয়োগ কৰিব পাৰো নেকি? পৃথিৱীখন এক অতি বেলেগ বজাৰ, বেলেগ চাহিদা। আমি যি কৰোঁ সেয়া হ'ল ভাৰত নিজেই ইমান ডাঙৰ বজাৰ, যদিও মানুহে কাপোৰৰ আকাৰ সৰু কৰি ৰাখে, কিন্তু তথাপিও বজাৰ খন ডাঙৰ। ইয়াক দুই বা তিনি ইঞ্চি হ্ৰাস কৰা হ'ব। আৰু সেয়েহে বাহিৰলৈ চাবলৈ কোনো ইচ্ছা নাই। ভাৰতত ইমান ডাঙৰ বজাৰ আছে, মোক কি প্ৰয়োজন? অনুগ্ৰহ কৰি আজিৰ প্ৰদৰ্শনীৰ পিছত ইয়াৰ পৰা বাহিৰ হওক।
আপোনালোকৰ কোনোৱে আফ্ৰিকাৰ বজাৰত কেনে ধৰণৰ কাপোৰৰ প্ৰয়োজন, কেনে ধৰণৰ ৰঙৰ সংমিশ্ৰণৰ প্ৰয়োজন, কেনে ধৰণৰ আকাৰৰ প্ৰয়োজন সেয়া অধ্যয়ন কৰিছে নেকি? আমি নকৰো। তাৰ পৰা কোনোবাই অৰ্ডাৰ দিছিল আৰু সেয়াই। মোৰ মনত আছে আফ্ৰিকাৰ যিসকল লোকে কাপোৰ পিন্ধে তেওঁলোকক অলপ বেছি প্ৰস্থৰ কাপোৰৰ প্ৰয়োজন। আমাৰ ইয়াৰ কাপোৰৰ প্ৰস্থ সেয়া আমাৰ মানুহৰ আকাৰৰ ওপৰত। গতিকে, আমাৰ কুৰ্তা হ'ব, কিন্তু তেওঁলোকৰ নহয়। গতিকে আমাৰ সুৰেন্দ্ৰনগৰৰ এজন মানুহে ইয়াৰ ওপৰত চেষ্টা কৰিছিল। সেয়েহে তেওঁ হাতেৰে কাপোৰ প্ৰস্তুত কৰিছিল, তেওঁ এজন শিপিনী আছিল, তেওঁ তেওওৰ আয়তন বঢ়াই দিলে...তেওঁ ডাঙৰ প্ৰস্থৰ কাপোৰ বনাবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। আৰু তেওঁ সেই লোকসকলে বিচৰা বিভিন্নধৰণৰ ৰং চিত্ৰিত কৰি কাপোৰ প্ৰস্তুত কৰিছিল। আপোনালোকে আচৰিত হ'ব যে তেওঁৰ কাপোৰ আফ্ৰিকাৰ বজাৰত বহুত বিখ্যাত হৈ পৰিছিল কাৰণ মাজত চিলাই কৰাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাছিল। এটা ঠাইত, তেওঁ মাত্ৰ চিলাই কৰিছিল, তেওঁৰ কাপোৰবোৰ তৈয়াৰ হৈ উঠিছিল। এতিয়া কিছু গৱেষণা কৰক।
মই মাত্ৰ এখন প্ৰদৰ্শনী চাই আছিলো, মই কৈছিলো যে পৃথিৱীত, জিপচী সমাজ সমগ্ৰ ইউৰোপতে সিঁচৰতি হৈ আছে। যদি আপোনাসৱে জিপচিসকলৰ লোকসকলে পিন্ধা কাপোৰবোৰ ভালদৰে লক্ষ্য কৰে, তেন্তে আমাৰ প্ৰাকৃতিক পাঠ্যক্ৰমত বা ৰাজস্থান আৰু গুজৰাটৰ সীমান্ত অঞ্চলত পাহাৰত পিন্ধা কাপোৰ, যিবোৰ প্ৰায় তেওঁলোকৰ সৈতে একে। তেওঁলোকৰ ৰঙৰ পছন্দো একে। কোনোবাই কেতিয়াবা চেষ্টা কৰিছিল নেকি, জিপচি। আপোনালোকে মানুহৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি কাপোৰ বনাই এখন বিশাল বজাৰ দখল কৰাৰ কথা ভাবিছে নেকি? মই এই পৰামৰ্শটো ৰয়েল্টী অবিহনে দি আছোঁ। আমি ভাবিব লাগে, পৃথিৱীখনক এই বস্তুবোৰৰ প্ৰয়োজন। এতিয়া মই দেখিছোঁ যে এই সমগ্ৰ প্ৰদৰ্শনীত কোনো ৰাসায়নিক পদাৰ্থ নাই। মোক কওঁক, ৰাসায়নিক দ্ৰৱ্যৰ সহায় অবিহনে বজাৰত কাপোৰ ব্যৱহাৰ কৰা হ'বনে? কিন্তু আপোনাসৱৰ যোগান শৃংখলাত কোনো ৰাসায়নিক পদাৰ্থ নাই। এইটো ভাল হ'লহেঁতেন আৰু কোনে প্ৰাকৃতিক ৰং প্ৰদান কৰে তাক লৈ প্ৰতিযোগিতা হ'ব লাগে। পাচলিৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা ৰং কোনে প্ৰদান কৰে? আৰু আমি বিশ্বক ইয়াৰ বজাৰ দিওঁ। আমাৰ খাদীৰ বিশ্বলৈ যোৱাৰ শক্তি আছে। কিন্তু আমি স্বাধীনতা আন্দোলন বা নেতাজী লোকৰ নিৰ্বাচনৰ পোছাক প্ৰস্তুততেই খাদীৰ ব্যৱহাৰ সীমিত কৰিছো। মোৰ মনত আছে ২০০৩ চনত মই এটা ডাঙৰ কাম কৰিছিলো। মই 'পৰাক্ৰম' বুলি কৈছো কাৰণ যিসকল লোকৰ মাজত মই বাস কৰিছো আৰু যি মঞ্চত মই এইটো কৰিছো তেওঁলোকক পৰাক্ৰম বুলি কোৱা হ'ব।
২০০৩চনত, মই ২অক্টোবৰত পোৰবন্দৰত এটা ফেশ্বন শ্ব' কৰিছিলো। আজিও, আমাৰ দেশত, যেতিয়া আপোনাসৱে এটা ফেশ্বন শ্ব' কৰে, চাৰিৰ পৰা ছয়জন লোকে প্ৰতিবাদ কৰিবলৈ এখন পতাকা লৈ আহে। ২০০৩ চনত কি হৈছিল, আপোনালোকে অলপ কল্পনা কৰিব পাৰে। আৰু মই গুজৰাটৰ এনআইডিৰ ল'ৰাসকলক অলপ বুজাইছিলো। মই কৈছিলো যে এই খাদী যি নেতাসকলৰ পোছাক, ২ অক্টোবৰত এই ধাৰণাৰ পৰা বাহিৰ হব লাগিব। সাধাৰণ মানুহৰ কাপোৰ সলনি কৰিব লাগিব। মই কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছিলো আৰু গান্ধী আৰু বিনোৱাজীজীৰ সৈতে কাম কৰি থকা সকলো গান্ধীবাদী লোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছিলো। মই কৈছিলো, ইয়াত বহক আৰু চাওক। আৰু বৈষ্ণৱ জন কো তে নে ৰে কহিয়ে-এই গীতটো বাজি আছিল, ফেশ্বন শ্ব'টো ওপৰত চলিছিল। আৰু যেতিয়া সকলো সৰু লৰা-ছোৱালীয়ে আধুনিক কাপোৰ পিন্ধি আহিছিল, মোক ভাবজী বনোৱাজী, এজন বন্ধু আছিল, তেওঁ এতিয়া নাই, তেওঁ মোৰ সৈতে বহিছিল। তেওঁ কৈছিল, "আমি কেতিয়াও খাদীক এইদৰে ভবাই নাছিলো। এইটোৱেই সঁচা উপায়। আৰু আজি আপোনাসৱে দেখিছে, নতুন পৰীক্ষাৰ ফল কি আৰু খাদী আজি কত উপনীত হৈছে। ই এতিয়াও এক গোলকীয় শক্তি হৈ পৰা নাই, গাড়ীখন এতিয়া আমাৰ দেশত চলি আছে। বন্ধুসকল, আমি বহুতো কথা ভাবিব লাগে। দ্বিতীয়তে, ভাৰতৰ দৰে এখন দেশত, যাৰ বস্ত্ৰ ইতিহাসত বিশ্বত এক শক্তিশালী পদচিহ্ন আছে। আমি ঢাকাৰ মছলিনৰ বিষয়ে কথা পাতিছিলো। তেওঁ ইয়াত বুজাই দিছিল যে গোটেই ঠানখন আঙুলিৰ পৰাই ওলাই দিয়া হৈছিল। এতিয়া, আপোনালোকে কি কাহিনীয়ে শুনি থাকিব? আমি টেক্সটাইল প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মেচিন উত্পাদিত, ইয়াৰ বাবে গৱেষণা; আমাৰ আইআইটি শিক্ষাৰ্থী, আমাৰ অভিযান্ত্ৰিক শিক্ষাৰ্থী, আনকি অভিজ্ঞ লোকসকলেও বহুতো কাম কৰে।
আপোনাসৱৰ সন্মুখত হীৰা উদ্যোগৰ উদাহৰণ আছে। হীৰা অঞ্চলৰ মানুহে প্ৰয়োজনীয় সকলো যন্ত্ৰ বিকশিত কৰিছে। আৰু হীৰা উদ্যোগৰ কামত, ভাৰতত নিৰ্মিত যন্ত্ৰবোৰ কটা আৰু পালিছ কৰাৰ কামত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। টেক্সটাইলৰ ক্ষেত্ৰত, আমি এনেদৰে মিছন মোডত এটা ডাঙৰ প্ৰতিযোগিতা কৰা উচিত। যিয়ে নতুন যন্ত্ৰ এটা আনিব, কম বিদ্যুৎ, অধিক উৎপাদন, বিভিন্ন বস্তু, এটা যন্ত্ৰ আনিব, তেওঁক এনেদৰে পুৰস্কৃত কৰা হ'ব। আপোনালোকে কি কৰিব নোৱাৰে?
সম্পূৰ্ণ নতুন চিন্তা কৰক, বন্ধুসকল। আজি, আমি ভাবিব লাগে যে আমি বিশ্বত আমাৰ বজাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ পচন্দৰ সম্পূৰ্ণ জৰীপ কৰা উচিত, অধ্যয়ন কৰা উচিত আৰু প্ৰতিবেদনসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা উচিত, যে আফ্ৰিকাৰ দেশবোৰত এই ধৰণৰ বস্ত্ৰৰ প্ৰয়োজন আছে। ইউৰোপীয় দেশবোৰক এই ধৰণৰ বস্ত্ৰৰ প্ৰয়োজন। স্বাস্থ্য সচেতন লোকসকলক ইয়াৰ প্ৰয়োজন। আমি কিয় সৃষ্টি নকৰোঁ? পৃথিৱীৰ চিকিৎসা বৃত্তি, চিকিৎসালয়, অপাৰেচন থিয়েটাৰ আদিৰ সৈতে জড়িত লোকসকলে পিন্ধিব লগা কাপোৰ, অৰ্থাৎ এবাৰ ব্যৱহাৰ কৰা কাপোৰবোৰ পেলাই দিব লগা হয় নেকি? আৰু ইয়াৰ বজাৰখন বিশাল। আমি কেতিয়াবা বিশ্বক ব্ৰেণ্ড কৰিছো নেকি যে ভাৰতৰ পৰা কৰা এই বস্তুটো নিশ্চিত যে আপোনাসৱে চিকিৎসালয়ত যিমানেই ডাঙৰ অস্ত্ৰোপচাৰ নকৰক কিয়, পিন্ধিব লাগিব, ৰোগীয়ে কেতিয়াও কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহ'ব, আমি এনে এটা ব্ৰেণ্ড সৃষ্টি কৰিব পাৰোঁ নেকি? অৰ্থাৎ, বন্ধুসকল, গ্লোবেলৰ কথা চিন্তা কৰক। এইটো ভাৰতৰ ইমান বিশাল এলেকা আৰু ভাৰতৰ কোটি কোটি লোকৰ নিযুক্তি ইয়াৰ সৈতে জড়িত। আমি অনুগ্ৰহ কৰি বিশ্বৰ পৰা অহা ফেশ্বন অনুসৰণ কৰা উচিত নহয়, আমি বিশ্বক ফেশ্বনত নেতৃত্ব দিয়া উচিত। আৰু আমি ফেশ্বন জগতৰ বৃদ্ধ লোক, নতুন মানুহ নহয়। আপোনালোকে কেতিয়াবা কোণাৰ্কৰ সূৰ্য মন্দিৰ দৰ্শন কৰিব। শ শ বছৰ আগতে সেই কোণাৰ্ক সূৰ্য মন্দিৰৰ মূৰ্তি, সেই মূৰ্তিবোৰে পিন্ধা কাপোৰ, আনকি আজিৰ আধুনিক যুগতো, অতি আধুনিক যেন লগা কাপোৰবোৰ শ শ বছৰ আগতে শিলত খোদিত কৰা হৈছে।
আজি, আমাৰ ভগ্নীসকল যিসকলে পাৰ্চ লৈ ঘূৰি ফুৰে, তেওঁলোকক বহুত ফেশ্বনেবল যেন লাগিছে, আপোনালোকে তেওঁলোকক শ শ বছৰ আগতে কোণাৰ্কৰ শিলৰ ভাস্কৰ্যত দেখিব। আমাৰ ওচৰত বিভিন্ন অঞ্চলৰ পাগুৰি আছে, কিয় আহিল এইবোৰ? আমাৰ দেশত, কোনো মহিলাই কাপোৰ পিন্ধি থাকোতে ভৰিৰ এক চেণ্টিমিটাৰ অংশও কোনেও দেখাটো ভাল নাপায়। একেখন দেশতে, কিছুমান লোকৰ ব্যৱসায় এনেকুৱা আছিল যে তেওঁলোকে মাটিৰ পৰা ছয়ৰ পৰা আঠ ইঞ্চি ওখ কাপোৰ পিন্ধিব লগা হৈছিল, আমাৰ দেশত তেওঁলোকৰ বাবে তেনে ফেশ্বন চলি আছিল। যিসকলে পশুপালন কৰিছিল তেওঁলোকৰ কাপোৰ চাওক। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে ভাৰতত কেইবাশ বছৰ ধৰি পেছা অনুসৰি কাপোৰ, সেইবোৰ বহু যুগ ধৰি চলি আহিছিল। মৰুভূমিত থাকিলে ইয়াৰ জোতা কেনেকুৱা হ'ব, যদি চহৰৰ জীৱনত হয় তেন্তে জোতাবোৰ কেনেকুৱা হ'ব, যদি পথাৰত কাম কৰা ব্যক্তি হয়, তেন্তে জোতাবোৰ কেনেকুৱা হ'ব, যদি তেওঁ পাহাৰত কাম কৰি আছে তেন্তে জোতাবোৰ কেনেকুৱা হ'ব, এই দেশত এতিয়াও শ শ বছৰ পুৰণি ডিজাইন উপলব্ধ। কিন্তু আমি আমাৰ ইমান ডাঙৰ ক্ষেত্ৰত যিমান নিবিড়ভাৱে চিন্তা কৰা উচিত সিমান নিবিড়ভাৱে চিন্তা কৰা নাই।
আৰু বন্ধুসকল,
চৰকাৰে এই কামটো একেবাৰে কৰা উচিত নহয়, অন্যথা আমি গুড়ৰ গোবৰ কৰাত বিশেষজ্ঞ। মই যিমান পাৰো সিমান বাৰ জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ পৰা চৰকাৰক আঁতৰাব বিচাৰো। বিশেষকৈ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ জীৱনত ই উচিত নহয়। চৰকাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা কি, প্ৰতিদিনে, প্ৰতিটো পদক্ষেপত? আহক আমি এখন সমাজ সৃষ্টি কৰোঁ য'ত চৰকাৰী হস্তক্ষেপ হ্ৰাস কৰা হয়। হয়, দৰিদ্ৰসকলে থিয় হোৱা প্ৰয়োজন। যদি আপোনাসৱে ইয়াক অধ্যয়ন কৰিব বিচাৰে, আপোনাসৱে ইয়াক শিকোৱা উচিত। যদি তেওঁক এখন চিকিৎসালয়ৰ প্ৰয়োজন হয়, তেন্তে তেওঁক দিয়া উচিত। মই যোৱা দহ বছৰ ধৰি ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি আছো আৰু অহা পাঁচ বছৰত নিশ্চিতভাৱে এনে কৰিম।
মই নিৰ্বাচনৰ কথা কোৱা নাই, ভাই। মই ক'ব বিচাৰিছো যে আপোনালোক, হয় চৰকাৰ অনুঘটক এজেণ্ট হিচাপে আছে। ই আপোনাসৱৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰাৰ সকলো বাধা আঁতৰ কৰিবলৈ কাম কৰিব। তাৰ বাবে, আমি বহি আছোঁ, আমি এইটো কৰিম। কিন্তু মই আপোনালোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছো, যথেষ্ট সাহসেৰে আহক, এক নতুন দৃষ্টিভংগীৰে আহক। গোটেই পৃথিৱীখন মনত ৰাখি আহক। ভাৰতত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা হোৱা নাই, আগতে ১০০কোটি বিক্ৰী হৈছিল, এবাৰ ২০০কোটি বিক্ৰী হৈছিল, এই কথাত ভোল নাযাব, আগতে ৰপ্তানি কিমান আছিল, এতিয়া কিমান ৰপ্তানি কৰা হৈছে। আগতে ই ১০০খন দেশলৈ গৈছিল, এতিয়া ই ১৫০খন দেশলৈ কেনেদৰে গৈ আছে, আগতে ই বিশ্বৰ ২০০খন চহৰলৈ গৈছিল, এতিয়া ই বিশ্বৰ ৫০০খন চহৰলৈ কেনেদৰে গৈ আছে, আগতে ই বিশ্বৰ এই ধৰণৰ বজাৰলৈ গৈ আছিল, এতিয়া আমি কেনেদৰে পৃথিৱীৰ ছয়খন নতুন বজাৰ দখল কৰিলোঁ সেই বিষয়ে চিন্তা কৰক। আৰু আপোনাসৱে ৰপ্তানি কৰিলে ভাৰতৰ লোকসকলক বস্ত্ৰহীন হৈ পৰিব, এনে নহয়, এই চিন্তা নকৰিব। ইয়াত মানুহে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয় কাপোৰ পাব।
আপোনালোকক বহুত ধন্যবাদ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Bharat Tex 2024, New Delhi
26 FEB 2024 4:01PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Piyush Goyal ji and Darshana Jardosh ji, Ambassadors from various countries, senior diplomats, officers from central and state governments, all associates from the fashion and textile world, young entrepreneurs, students, our weavers and artisans, and ladies and gentlemen! Congratulations to all of you for participating in the Bharat Tex in Bharat Mandapam! Today's event is very special in itself. It is special because it is happening simultaneously at two of Bharat’s largest exhibition centres -- Bharat Mandapam and Yashobhoomi. Today, more than 3,000 exhibitors... close to 3,000 buyers from 100 countries... over 40,000 trade visitors... are participating in this event. This event is providing a platform to all stakeholders of the textile ecosystem and the entire value chain to come together.
Friends,
Today's event is not just a textile expo. Many things are connected with this event. The thread of Bharat Tex is connecting Bharat’s glorious history with today's talent. The thread of Bharat Tex is blending technology with tradition. The thread of Bharat Tex is about bringing together style, sustainability, scale, and skill. Just as a loom weaves together multiple threads, this event is also bringing together the threads of Bharat and the entire world. And as I see it, this place has become a venue not only for the diversity of Bharat’s thoughts but also for the cultural unity that binds them into a single thread. Traditions such as Kashmir's Kani shawls, Uttar Pradesh's Chikankari, Zardozi, Banarasi silk, Gujarat's Patola and Kutch's embroidery, Tamil Nadu's Kanjivaram, Odisha's Sambalpuri, and Maharashtra's Paithani are truly unique in themselves. I have just witnessed an exhibition showcasing the entire textile journey of Bharat. This exhibition shows how glorious the history of Bharat’s textile sector and its capability has been.
Friends,
Today, stakeholders from various segments of the textile value chain are present. You understand Bharat’s textiles sector, and you are familiar with our aspirations and challenges as well. Here we have a large number of our weaver and artisan companions, who are connected with this value chain at the grassroots level. Many of our companions have experience spanning several generations. You know that Bharat has resolved to become a developed nation in the next 25 years. The four main pillars of ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat) are the poor, youth, farmers, and women. And Bharat’s textile sector is connected to all these four pillars, i.e., the poor, youth, farmers, and women. Therefore, the importance of events like Bharat Tex increases significantly.
Friends,
We are working extensively to enhance the contribution of the textile sector to the building of a ‘Viksit Bharat’. We are focusing on Tradition, Technology, Talent, and Training. We are emphasizing how our traditional practices can be updated according to the demands of today's fashion, and how designs can be rejuvenated. We are connecting all elements of the textile value chain with each other using the Five F formula. And I think perhaps there will be 50 people reminding you repeatedly about the Five F's as long as this program continues. Therefore, you will also become familiar with it. And when you go to the exhibition, you will also encounter the Five F's repeatedly. This journey of Five F's -- Farm, Fibre, Fabric, Fashion, and Foreign -- is unfolding before us in a way. Keeping this principle of Five F's in mind, we are encouraging farmers, weavers, MSMEs, exporters, everyone. We have taken several significant steps to promote MSMEs. We have also revised the definition of MSMEs in terms of investment and turnover. This will enable industries to benefit from government schemes even after scaling up in size. We have reduced the distance between artisans and the market. Facilities like Direct Sales, Exhibitions, and Online Platforms have been increased in the country.
Friends,
In the near future, seven PM MITRA (Pradhan Mantri Mega Integrated Textile Region and Apparel) Parks are being established in various states of the country. You can imagine how significant an opportunity this plan will bring for companions like you. The idea is to prepare the entire ecosystem connected with the value chain in one place, where a modern, integrated, and world-class infrastructure is made available to you with plug-and-play facilities. This will not only increase the scale of operations but also reduce logistics costs.
Friends,
You know that the Textile and Apparel Sector provides employment to a large number of people in the country. It generates employment from farms to MSMEs and exports. A significant portion of the rural economy and women are also involved in this entire sector. Out of every 10 companions making garments, 7 are women, and it's even more in handloom. Besides textiles, Khadi has also empowered the women of our Bharat. I can say that whatever efforts we have made in the past 10 years, it has made Khadi a means of both development and employment. That is, Khadi is creating millions of jobs in villages. In the last 10 years, the government has made schemes for the welfare of the poor... In the last 10 years, the infrastructure development that has happened in the country has benefited our textile sector significantly.
Friends,
Today, Bharat has become one of the major producers of cotton, jute, and silk in the world. Millions of farmers are involved in this work. The government is supporting millions of cotton farmers today, purchasing millions of quintals of cotton from them. The Kasturi cotton launched by the government is going to be a big step towards creating Bharat’s own identity. Today, we are also working for the jute farmers and jute workers. We are continuously taking new initiatives for the silk sector as well. Efforts are underway on how to become self-reliant in the production of Grade 4A silk. Along with tradition, we are also promoting sectors in which Bharat still has much to achieve. For example, we are rapidly advancing in the field of Technical Textiles. You know how much potential the Technical Textiles segment has. Therefore, we have launched the National Technical Textiles Mission to increase our capacity. We want machinery and equipment to be developed in Bharat. Necessary guidelines have also been issued in this regard. There is a lot of scope for start-ups in Technical Textiles as well. Guidelines have been made for this too.
Friends,
In today's world, where on one side there is technology and mechanization, there is also a demand for uniqueness and authenticity on the other side. And there is enough space to accommodate both. Whenever the topic of handmade design or textiles arises, many times something made by our artists appears somewhat different from others. Today, when people around the world want to look different from each other, the demand for such art also increases. Therefore, today along with scale, we are also emphasizing skills in this sector in Bharat. The network of the National Institute of Fashion Technology (NIFT) has reached 19 institutions across the country. Surrounding weavers and craftsmen are also being included in these institutions. Special programs are being organized for them from time to time so that they can be informed about new trends and new technologies. We are running the 'Samarth Yojana’ program for skill development and capacity building. Under this program, training has been provided to more than two and a half lakh people. Most of them are women. And more than 1.75 lakh companions have already been placed in the industry.
Friends,
Over the last decade, we have added another new dimension. This dimension is "vocal for local." Today, there is a nationwide movement of "vocal for local" and "local to global" happening across the country. You all know well that small artisans, craftsmen, and cottage industries do not have a budget for national-level advertisements and marketing, nor can they afford it. That's why whether you advertise for them or not, Modi is doing it. Modi takes the guarantee of those whose guarantee no one else takes. The government is creating arrangements related to exhibitions across the country for these companions as well.
Friends,
The positive impact of the government's efforts in formulating stable and effective policies can clearly be seen on the growth of this sector. In 2014, the valuation of Bharat’s textile market was less than 7 lakh crore rupees. Today, it has crossed 12 lakh crore rupees. In the last 10 years, there has been a 25 per cent increase in yarn, fabric and apparel production in Bharat. The government also emphasizes quality control in this sector. Since 2014, around 380 BIS standards have been formulated, which are helping to improve the quality of the textile sector. It is due to such efforts by the government that foreign investment in this sector is continuously increasing. In the first 10 years before 2014, the amount of FDI that came, has now approximately doubled in our government's 10 years in this sector.
Friends,
We have witnessed the strength of Bharat’s textile sector, and I have high expectations from it. We have experienced this during COVID what you can achieve. When the country and the world were struggling with a severe shortage of PPE kits and masks, Bharat’s textile sector stepped up. The government and the textile sector collaborated to streamline the entire supply chain. In record time, not only the country but also the world received an adequate supply of masks and kits. I believe that we can achieve our goal of making Bharat a global export hub for textiles as soon as possible. Whatever support you need, the government will provide you with full assistance. This deserves a round of applause. However, I still feel that your associations are scattered. How can they be brought together completely? Otherwise, what happens is that representatives from one sector come, tell their problems, take loans from the government, and run away. Then another one comes, which is completely contradictory, and demands something else. So, when such conflicting things come from your side, it either helps one or puts the other in losses. If you all come together and bring the issues, then things can be advanced in a comprehensive way. And I want you to encourage this direction.
Secondly, the changes that are happening in the world, we have been ahead of those changes for centuries. For example, the whole world is moving towards holistic health care, a holistic lifestyle, even in food, back to basics is the trend. People are leaning towards going back to basics in their lifestyle. And that's why they are also leaning towards going back to basics in clothing. They think fifty times before wearing clothes, stressing over what chemical-based colour is on it. They want to know if they can get clothes made from natural colours. They want to know if they can get cotton and thread made from it without any kind of colouring. That is, the world is a very different market, with different demands. What do we do? Bharat itself is such a big market, even if people keep altering the size of clothes slightly, the market is still big. The size of the clothes will be reduced by two or three inches. And that's why there is no desire to look outside. This psyche is such that, there is such a big market in Bharat, what do I need? Kindly come out of it after going through today's exhibition.
Have any of you studied what kind of fabric is needed in the African market, what kind of colour combinations are desired, what kind of sizes are preferred? We don't do that. Someone from there placed the order, we implemented it and that's it. I remember that the people in Africa prefer slightly wider clothes. The width we have here is based on our people's size. So, our ‘kurtas’ fit us but not them. So, a person from Surendranagar tried it out. He used to make fabric by hand, he was a weaver... He increased the size. He started making fabric with a wider width. And he provided the variety of colours they wanted. You will be surprised that his fabric became very popular in the African markets because there was no need for stitching in between. It only needed stitching in one place, and the clothes were ready. Now do a little research on this.
I was just observing an exhibition, and I found that the Gypsy community is scattered in the world, throughout Europe. If you observe the clothes worn by the Gypsy people in detail, they are very similar to the naturally dyed fabrics worn in the hills or in the border regions of Rajasthan and Gujarat. Even their colour choices are similar. Has anyone ever tried to capture a very large market by making clothes according to the requirements of Gypsy people? I am giving this advice without any royalties. We should think about it, the world needs these things. Here, I have seen that there is no representation from the chemicals industry in this entire exhibition. Now tell me can any fabric be introduced in the market without the help of those involved in chemicals? But there is no representation of the chemical industry in your supply chain. It would have been good if people from the chemical industry also participated in this exhibition. There should be a competition for providing natural colours. Who provides colours made from vegetables? And let's market it to the world. Our Khadi has the power to create a niche in the world. But we have restricted Khadi to the freedom movement or the clothes worn by leaders during elections. I remember I held a very courageous event in 2003. I'm calling it a courageous event because among the people I lived with and the platform I did it on, it will be called courageous.
I organized a fashion show in Porbandar on October 2nd in 2003. Even today, if you organize a fashion show somewhere in our country, four to six people come with flags to protest. What would have happened in 2003, you can imagine. And I explained it to the NID (National Institute of Design) boys from Gujarat. I said that I want something different with Khadi which is associated with political leaders on October 2nd. I want to bring change in the clothes worn by the common people. With a little effort, I called all the Gandhian people who worked with Gandhi ji and Vinoba ji. I invited them to the event. The song "Vaishnav Jan To Tene Kahiye" was played during the fashion show. And all the young children came wearing modern Khadi garments. Bhavji, a companion of Vinoba ji, who is no longer with us, was sitting with me. He said we never thought about Khadi like this. This is the true way. And you see what the result of new experiments is and where Khadi has reached today? It hasn't become global yet. However, it is picking up pace in our country. There are many things like this, friends, on which we should ponder. Secondly, a country like Bharat, which has a very powerful footprint in the history of textiles worldwide. We used to discuss Dhaka muslin. A whole cloth used to pass through a ring, that's how it was explained here. Now, will we keep telling stories? Can’t we research machine manufacturing related to textile technology? Our IIT students, our engineering students, even very experienced people, carry out many things.
You have the example of the diamond industry before you. Every machine required by the people in the diamond sector has been developed here. And the work of the cutting and polishing in the diamond industry is being done with machines made in Bharat. Can’t we do the same thing in the textile sector on a mission mode? Your association should hold a competition. Someone who comes up with a new machine, which uses less electricity and produces more, and makes a variety of things, should be given a handsome award. Can’t you do this?
Think completely anew, my friends. Today, let's consider conducting a comprehensive survey, study, and report on the types of textile needed for our market in African countries. What types of textiles are required in European countries? What kinds of fabrics are required by those who are health-conscious? Why don't we create those fabrics? Have we ever created a brand in the world, specifically for people associated with the medical profession, hospitals, operating theatres, etc., where clothes need to be worn once and then discarded, and the market for which is quite extensive? Have we ever created a brand that assures the world that clothes made in Bharat guarantee no discomfort to the patient no matter how major the operation is? Can we create such a brand? Think globally, my friends. This is such a vast sector for Bharat, and the employment of millions of people in Bharat is associated with it. Please don't follow the fashion emanating from the world; let's lead the world in fashion as well. We are very experienced people in the world of fashion; we are not new to fashion. You should visit the Sun Temple in Konark. The statues of the Sun Temple sculpted hundreds of years ago are wearing clothes that look very modern even in today's modern age, clothes that were carved on stones centuries ago.
Today, it seems very fashionable when you see our sisters roaming around carrying purses. You will find that in the statues of Konark carved centuries ago from stones. Why are there different types of turbans in different regions? There was a time in our country when a woman did not like if someone noticed her even a centimetre of her foot what she was wearing. However, there were also some people, who were involved in such an occupation that demanded that they wear clothes six to eight inches above the ground. So that fashion was prevalent for them in our country. Look at the clothes of those who worked in animal husbandry. It means that clothes suitable for professions have been around for centuries in Bharat. If someone is in the desert, what would their shoes be like? If they live in urban areas, what would their shoes be like? If someone works in the fields, what would their shoes be like? If someone works in the mountains, what would their shoes be like? You will find designs that are centuries old and which are still available in this country today. But we are not thinking as meticulously as we should on such a vast canvas.
And friends,
The government should not be involved in it; otherwise, we people are experts in ruining everything. I want the government out of people's lives as much as possible. Especially when the government interferes in the lives of middle-class families, I simply cannot accept it. Why does the government need to be there every day, at every step? Let's create a society where government intervention is minimal. Yes, the government should be there when the poor need support. If the poor boy needs education, the government should provide it. If they need healthcare, it should be provided. But as for the rest, I have been fighting against this practice of government interference for ten years, and I will continue to fight against it for the next five years for sure.
I'm not talking about elections, friends. What I mean to say is that the government is there as a catalyst agent. It will work to remove all the obstacles in fulfilling your dreams. We are here for that, we will do it. But I invite you, gather courage and come with a new vision. Keep the whole world in mind. Don’t get perturbed if goods are not being sold in Bharat. Don't get caught up in this trap that previously you sold goods for 100 crores and this time this figure has reached 200 crore rupees. Think about how much were the exports before, and how much is being exported now. Previously it was exported to a hundred countries, now how come it is going to 150 countries. Previously it used to go to 200 cities around the world, but now it is going to 500 cities. Previously it used to go to this particular market around the world, now think about how we have captured six new markets worldwide. And if you export, people in Bharat will not be left without clothes, don't worry. People here will get the clothes they need.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.