প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া – চিলীগী অপুনবা ৱারোল
01 APR 2025 6:11PM by PIB Imphal
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কৌবদগী রিপব্লিক ওফ চিলীগী রাস্ত্রপতি, ঐচ.ই. গাব্রিয়েল বোরিক ফোন্তনা লৈবাক অনিগী মরক্তা দিপ্লোমেতিক ওইবা মরী থমলকপা চহি ৭৬ মপুং ফারকপগী থৌরমদা ২০২৫গী এপ্রিল ১দগী ৫ ফাওবা ভারত্তা স্তেৎ ভিজন অমদা লাক্লি। রাস্ত্রপতি বোরিককা লোয়ননা ফোরেন এফিয়র্স, এগ্রিকলচর, মাইনিং, ৱুমেন অমসুং জেন্দর ইক্বেলিতি অমসুং কলচর, আর্তস অমসুং হেরিতেজকী মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎশিং, সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং মশিং য়াম্লবা ললোন-ইতিক্কী লুচিংবশিংগী খোংবু অমসু লোইনরক্লি। ন্যু দিল্লীগী মথক্তা, রাস্ত্রপতি বোরিকনা আগ্রা, মুম্বাই অমসুং বেঙ্গালুরুদা চৎকনি। মসি রাস্ত্রপতি বোরিক্কী ভারতকী অহানবা খোংচৎনি। রাস্ত্রপতি বোরিক অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদী অনিমক্না অহানবা ওইনা ২০২৪গী নবেম্বরদা রিও দি জেনেরোদা পাংথোকখিবা জি.২০ সম্মিৎকী নাকলদা উন্নখি।
এয়র ফোর্স স্তেসন পালমদা য়ৌরকপদা রাস্ত্রপতি বোরিকপু তরাম্না ওকখি অমসুং সেরেমোনিএল ৱেলকম অমা তৌখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা এপ্রিল ১, ২০২৫দা হায়দ্রাবাদ হাউসতা রাস্ত্রপতি বোরিক্কা লোয়ননা বাইলেতরেলগী ৱারী শানখি। মহাক্না রাস্ত্রপতি দ্রুপদী মর্মুগা উনখি অমসুং রাস্ত্রপতিনা বোরিক্কা লোয়ননা লাকপা মীহুৎ কাংবুগা লোয়ননা মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎখি। ভারতকী ফোরেন এফিয়র্স মন্ত্রী, দোক্তর এস জয়শঙ্করনা রাস্ত্রপতি বোরিক্কা উনখি।
রাস্ত্রপতি বোরিক অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ১৯৪৯দা লিংখৎখিবা পুৱারী ওইরবা দিপ্লোমেতিক লিঙ্কশিং, হেনগৎলক্লিবা ললোন-ইতিক্কী লিঙ্কশিং, মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা লিঙ্কশিং, কলচরেল লিঙ্কশিং অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা অমসুং নুংশিজরবা মরীশিং অদু নীংশিংখি। মখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা ম্যুচুএল ইন্তরেস্তকী লম পুম্নমক্তা মল্তিফেসতেদ রিলেসনশিপ মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা অপাম্বা ফোংদোকখি।
মখোয়গী মীফম অদুদা লুচিংবা অনিমক্না ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, হেল্থ অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল্স, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী, ইনফ্রাস্ত্রকচর, মাইনিং অমসুং মিনরেল রিসোর্স, এগ্রিকলচর অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী, গ্রীন ইনর্জী, আই.সি.তি., দিজিতাইজেসন, ইন্নোভেসন, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা তেংবাং পীনবা, এজুকেসন অমসুং পিপল-তু-পিপল লিঙ্কশিং য়াওনা সেক্তর মখল কয়াদা বাইলেতরেলগী মরীশিং অদু কুপ্না য়েংশিনখি। নাকল অনিগী ওইবা মরীদা মখা তানা পুক্নিং থৌগৎনবা তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা চাং নাইনা এক্সচেঞ্জশিং মখা তানা তৌনবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
ললোন-ইতিক অমসুং কম্মর্স অসি নাকল অনিগী ওইবা মরীগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমা ওইরি হায়না লুচিংবা অনিনা পনখি। ২০১৭গী মে থাদা ভারত-চিলী প্রিফরেন্সিয়েল ত্রেদ এগ্রীমেন্ত পাকথোক চাউথোকহনবনা লৈবাক অনিগী ত্রেদ হেনগৎহনবদা অচৌবা শাফু পীবদু পল্লদুনা লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী ত্রেদ পাকথোক চাউথোকহনবদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা লৈবাক অনিগী ত্রেদ মেকানিজমশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোনগী মরীশিং হেন্না চেৎশিলহন্দুনা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী মীহুৎ কাঙলুপশিংনা হন্দক লাকপা হেনগৎলকপদা লুচিংবা অনিনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক্কী মরী হেন্না চেৎশিলহনবদা মতেং ওইগদবা অচৌবা ললোন-ইতিক্কী মীহুৎ কাংবু অমা পুরকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি বোরিকপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয় অনিমক্না ললোন-ইতিক্কী মরীশিং মখা তানা ফগৎহন্নবগীদমক্তা ৱারী শানবা মখা চত্থনবা য়ানখি।
গ্লোবেল ইকোনোমীদা ভারত অসি চিলীগী মরুওইবা পার্তনর অমনি হায়না রাস্ত্রপতি বোরিকনা ফোংদোকখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা অমসুং তোঙান তোঙানবা মখলগী ললোন-ইতিক তৌনবা থৌরাংশিং থিজিনবগী তঙাইফদবা অদুসু মহাক্না ফোংদোকখি। মরী লৈনবশিংনা য়ানখিবা তর্মস ওফ রেফরেন্স খুৎয়েক পীনখিবা অদু রাস্ত্রপতি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা খঙখি। হেন্না চাউবা ইকোনোমিক ইন্তিগ্রেসন অমা ফংনবগীদমক কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (সি.ই.পি.এ.) অমা হৌদোকখিবা অদুবু তরাম্না ওকখি। সি.ই.পি.এ.গী পান্দমদি ভারত অমসুং চিলীগী মরক্তা লৈবা ললোন-ইতিক অমসুং কম্মর্সিএল রিলেসনশিপকী মপুং ফানা পোতেন্সিএল ফংহনবা, থবক পীবা হেনগৎহনবা, নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা অসিনি।
ললোন-ইতিক্কী মরীশিং অমদি মীয়ামগা মীয়ামগা মরী লৈনবা হেনগৎহন্নবগীদমক, ভিজাগী থৌওং অসি লাইথোকহল্লগদবা ভারতকী ললোন-ইতিক্কী মীওইশিংদা মল্তিপল এন্ত্রি পার্মিৎ অমা পীনবা চিলীগী ৱারেপ অদু রাস্ত্রপতি বোরিকনা লাউথোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মসিগী খোঙথাং অসিবু তরাম্না ওকখি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্তবু লায়থোকহন্নবা নাকল অনিগী অপাম্বা অমসুং চিলী অমসুং ভারতকী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবা অদু উৎলি। লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি হেনগৎহন্নবা অমসুং ললোন-ইতিক, তুরিজম, মহৈরোই অমসুং একাদমিক একচেঞ্জশিং লায়থোকহন্নবা মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা ভারতকী মাইকৈদগী ই-ভিজাগী খুদোংচাবা অসি য়াওনা চিলীগী লমকোয়বশিংগীদমক ভারত্তা চৎপা য়াহন্নবা ফ্লেক্সিবল ভিজা রিজিম অমা হান্ননা শেমখ্রে।
লুচিংবা অনিনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, এদভান্স মেন্যুফেকচরিং অমসুং ক্লিন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগীদমক্তা ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী মরুওইবা অদু খঙখি। লুচিংবা অনিনা ম্যুচেল বেনিফিৎকীদমক্তা মরুওইবা মিনরেল ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা ইনভেস্তমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তকা লোয়ননা এক্সপ্লোরেসন, মাইনিং অমসুং প্রোসেসিংদা মতেং পীনবা য়ানখি। মখোয়না ক্রিতিকেল মিনরেলশিং অমসুং এদভান্স মেতরিএলশিং য়াওনা থাজবা য়াবা অমসুং রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনশিং শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মাইনিং অমসুং মিনরেলশিংদা ম্যুচুএল্লী বেনিফিসিএল পার্তনরশিপশিং অমসুং অন্দরস্তেন্দিংশিং ফগৎহন্দুনা সপ্লাই চেনশিং অমসুং লোকেল ভেল্যু চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাংশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা নাকল অনিমক্না য়ানখি। মসিগী মনুংদা মিনরেলশিং অমসুং মেতরিএলশিং চিলীদগী ভারত্তা মতম শাংনা সপ্লাই তৌবগী ওইথোকপা য়াওরি।
লুচিংবা অনিমক্না হকশেল অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল্স, স্পেস, আই.সি.তি., লৌউ-শিংউ, গ্রীন ইনর্জী, ত্রেদিস্নেল মেদিসিন, এন্তারক্তিকা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, মহৌশাগী ওইবা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, স্পোর্তস, স্তার্ত-অপশিং, কোওপরেতিবশিং অমসুং ওদিওভিজুএল কো-প্রদক্সনগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অনৌবা লম্বীশিং থিজিনবা য়ানখি।
মালেমগী লুচিংবশিংগী মনুংদা অমা ওইনা অমসুং মমল হোংবা অমদি ক্বালিতী লৈবা পোৎলমশিং সপ্লাই তৌবদা চিলীগী মরুওইবা পার্তনর অমা ওইনা ভারতকী ফার্মাস্যুতিকেল্স ইন্দস্ত্রীগী থৌদাং অদু রাস্ত্রপতি বোরিকনা খঙখি। নাকল অনিমক্না লৈবাক অনিগী প্রাইবেৎ সেক্তরশিংদা ফার্মাস্যুতিকেল্স, ভেক্সিন অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংদা ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা মতেং পাংনবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না হেল্থকেয়র অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল্স সেক্তরশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎনবা অমসুং ইন্দিয়ন ফার্মাস্যুতিকেল্সকীদমক মার্কেত এক্সেসকী ইসুশিং কোকহন্নবা অমসুং ইন্দিয়ন ফার্মাকোপোইয়াবু চিলীনা শকখঙবদা খুমাং চাউশিলহন্নবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিমক্না মীয়ামগী হকশেল অমসুং য়াইফ-থৌরাং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগীদমক ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অমসুং য়োগগী মরুওইবা অদু পনখি অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং অমা অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা মখোয়গী ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি। মসিগী মায়কৈদা, লৈবাক অনিমক্না এম ও য়ু অমা খুৎয়েক পীনদুনা এভিদেন্স বেজ, ইন্তিগ্রেতিব, ত্রেদিস্নেল মেদিসিন, হোমিওপেথী অমসুং য়োগগী প্রমোসন অমসুং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা অমসুং মতেং পীননবা য়ানখি।
নাকল অনিমক্না অমনা অমগী লৈবাকশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা শেল থাদবা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎনবা য়ানখি। রেলৱে সেক্তর য়াওনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা ভারতকী কম্পনীশিংনা শরুক য়াবদা চিলীগী মাইকৈদগী তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী দিফেন্স কোওপরেসনগী মরুওইবা হিরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। মসিগী মনুংদা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল কোওপরেসন য়াওরি। হৌজিক লৈরিবা ফোর্মেল দিফেন্স কোওপরেসন এগ্রীমেন্তকী মখাদা অমনা অমগী কেপাসিতীশিং শেমগৎনবা অমসুং হেনগৎহন্নবগীদমক লৌশিং শেয়র তৌনবা অনিমক্না য়ানখি। ভারতকী মাইকৈদগী হায়খি মদুদি মমাংদা পীখিবা মাউন্তেন ৱারফেয়র অমসুং পিসকীপিং ওপরেসনশিংদা অখন্নবা কোর্সশিংগীদমক্তা স্লোৎশিং নত্তনা দিফেন্স সর্বিসেস স্তাফ কোলেজ, এন.দি.সি., এন.দি.এ. অমসুং ঐচ.দি.এম.সি.দা ত্রেনিংগী খুদোংচাবশিং পীদুনা চিলীবু অখন্নবা থম্লি। ভারতকী মাইকৈদগী ম্যুচুএল ইন্তরেস্তকী লমশিংদা চিল্লীগী লান্মীশিংবু তরাম্না ওক্নবা অমসুং ত্রেনিং পীনবা অপাম্বা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিমক্না এন্তার্তিক্তা হৌজিক লৈরিবা কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেতর ওফ ইন্তেন্ত সাইন তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা এন্তার্তিক্তা মেরিন লিভিং রিসোর্সশিংগী কঞ্জার্বেসন এজেন্দা, বাইলেতরেল দাইলোগশিং, জোইন্ত ইনিসিএতিবশিং অমসুং এন্তার্তিক্তা অমসুং এন্তার্তিক্তা পোলিসীগা মরী লৈনবা একাদমিক একচেঞ্জশিংদা পার্তনরশিপ মখা তানা হেনগৎহল্লগনি। ভারত অমসুং চিলী অনিমক এন্তারক্তিক ত্রিতিগী কন্সলতেতিব পার্তীশিংনি অমসুং পার্তী অনিমক অমসুং মালেমগী মীয়ামগী কান্ননবগীদমক এন্তারক্তিক্কী সাইন্তিফিক ওইবা লৌশিংবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি।
নেস্নেল জুরিসদিক্সনগী ৱাংমদা লৈবা মফমশিংদা মেরিন বাইওদাইবর্সিতী কঞ্জার্বেসন অমসুং সস্তেনেবল য়ুজকীদমক মরুওইবা লিগেল ফ্রেমৱার্ক অমা ওইনা, নেস্নেল জুরিসদিক্সনগী ৱাংমদা লৈবা এরিয়াশিংগী মেরিন বাইওদাইবর্সিতীগী মতাংদা এগ্রীমেন্ত এদোপ্ত তৌবা অমসুং খুৎয়েক পীনবগীদমক হাংদোকপদা নাকল অনিমক্না তরাম্না ওকখি। মখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা বাইওদাইবর্সিতী কঞ্জার্বেসন, প্রোতেক্সন অমসুং প্রমোৎ তৌনবা মখোয়গী ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং হীরমশিং অসিগা মরী লৈনবা ইন্তর্নেস্নেল ফোরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমসুং অমনা অমবু মতেং পীনবা য়ানখি। লৈবাক অনিমক্না কম্মন বত দিফরেন্সিএতেদ রেস্পোন্সিবিলিতিজ অমসুং দিবেলপমেন্তকী অধিকারগী প্রিন্সিপলদা য়ুম্ফম ওইদুনা, কোওপরেসন অমসুং জোইন্ত ইন্সতিত্যুসনগী থোংদা মল্তিলেতরেলিজমদা গ্লোবেল সাউথকী ভিজনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
স্পেসকী লমদা লৈবাক অনিগী মরক্তা চহি কয়াগী পার্তনরশিপ লৈরকপা অদু নীংশিংলদুনা লুচিংবা অনিমক্না স্পেস সেক্তরদা লৈবাক অনিগী মরক্তা চত্থরক্লিবা থবক থৌরমশিং অদু পনখি। মসিগী মনুংদা কম্মর্সিএল এরেঞ্জমেন্ত অমগী মখাদা কো-পেসেঞ্জর অমা ওইনা ২০১৭দা ভারতনা চিলীগী (সুচাই-১) সেতেলাইত থাগৎপা য়াওরি। স্পেস অমসুং এস্ত্রোফিজিক্সতা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং রিসর্চ প্রমোৎ তৌনবা মখা তানা মতেং পীনবগী মরুওইবা অদু লুচিংবা অনিমক্না ফোংদোকখি। হীরম অসিদা, স্পেস একজিক্যুতিব কম্মিতী অমা চিলীনা শেমখিববু মখোয়না তরাম্না ওকখি। স্পেস এক্সপ্লোরেশন, আর.এন্দ.দি, ত্রেনিং, সেতলাইত বিল্ডিং, লঞ্চ অমসুং ওপরেসন অমসুং আউতর স্পেসকী শান্তিগী ওইবা শিজিন্নবগী লমদা ইসরো, ইন-স্পেস (ইন্দিয়ন নেস্নেল স্পেস প্রমোসন অমসুং ওথোরাইজেসন সেন্তর) অমসুং স্তার্ত-অপশিংগা লোয়ননা কোওপরেসনগী থবক পায়খৎনবা শেমখিবনি।
লুচিংবা অনিমক্না মখোয়গী ইনফোর্মেসন অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজী সেক্তরদা পুক্নিং থৌগৎপগী ৱাফম থমখি অমসুং হিরম অসিদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা সিনর্জিশিং থিজিনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি.পি.আই.) দা তেংবাং পীনবা প্রমোৎ তৌবা য়াওনা আই.তি. অমসুং দিজিতেল স্পেসতা ইনভেস্তমেন্ত, জোইন্ত ভেঞ্চর, তেক্নোলোজিকেল দিবেলপমেন্ত অমসুং মার্কেৎশিং হেনগৎহন্নবা মখোয়না নাকল অনিমক্কী পুক্নিং চিংশিন্নখি। মসিনা মীওইশিং অমসুং বিজিনেসশিংগী দিজিতেল সর্বিসশিংদা খুদোংচাবা ফংহন্নবা হোৎনগনি। লুচিংবা অনিমক্না দিজিতেল পেমেন্ত সেক্তরশিংদা কোওপরেসন অথুবা মতমদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মতাংদা খন্ননবা নাকল অনিমক্না হোৎনরিবশিং অদু খঙখি। লৈবাক অনিগী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী মরক্তা হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্ননবা মখোয়না ৱাশক লৌখি। লৈবাক অনিমক্কী তেক কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা হেন্না চেৎশিলহন্নবগীদমক দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী লমশিংদা তেংবাং পীননবা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীননবা লুচিংবা অনিমক্না অপাম্বা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা রিফোর্ম মল্তিলেতরেলিজম অমসুং য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী অপুনবা রিফোর্মশিংগীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিগী মনুংদা ২১শুবা চহিচাগী জিওপোলিতিকেল রিয়েলিতিশিং অদু উৎলিবা, হেন্না রিপ্রজেন্তেতিব, একাউন্তেবল, ত্রান্সপরেন্ত, ইনক্লুসিব অমসুং ইফেক্তিব ওইহন্নবা মেম্বরশিপকী পর্মানেন্ত অমসুং নন-পর্মানেন্ত কেতগোরী অনিমক্তা মসিগী পাকথোক চাউথোকপা য়াওরি। রিফোর্ম তৌরবা অমসুং পাকথোক চাউথোক্লবা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা পর্মিনেন্ত মেম্বর ওইবগীদমক ভারতকী কেন্দিদেসনদা চিলীগী মায়কৈদগী মতেং পাংনবা অমুক হন্না ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না মালেমগী শান্তি হেন্না চেৎশিলহন্নবগীদমক্তা দিমোক্রেসিগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং হ্যুমেন রাইত্স প্রমোসন তৌনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা ঙমখৈ লান্না চত্থবা তেরোরিজম য়াওনা তেরোরিজমগী মওং মতৌ পুম্নমক্তা মখোয়না কন্না য়ানীংদবা ফোংদোকখি অমসুং মালেমগী তেরোরিজমগী মায়োক্তা পুন্না লান্থেংননবা মখোয়গী ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না য়ানখি মদুদি তেরোরিজম অসি মালেমগী ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা থেংনগদবনি।
লুচিংবা অনিনা য়ু.এন.এস.সি. রিজোলুসন ১২৬৭ চৎনহন্নবা অমসুং তেরোরিস্ত সেফ হেভেনশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মুত্থৎনবা অমসুং তেরোরিস্ত নেৎৱার্কশিং অমসুং তেরোরিস্ত ফাইনান্সিং চেনেল পুম্নমক থিংনবা য়ু.এন.স. ফাইনান্সিএল এক্সন তাস্ক ফোর্স (এফ.এ.তি.এফ.), নো মানি ফোর তেরোরিজম (এন.এম.এফ.তি.) অমসুং তেরোরিজম থেংননবা অতোপ্পা মল্তিলেতরেল প্লেৎফোর্মশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মখোয় অনিমক্না অচেৎপা ৱাফম থমখি। লুচিংবা অনিমক্না ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজমগী মতাংদা কমপ্রিহেন্সিব কনভেন্সন অথুবা মতমদা লোইশিনবগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংবু মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী মীৎয়েং অমসুং মরুওইবশিং শেয়র তৌনবা পুন্না পুনশিনবদা অচেৎপা থাজবা উৎলদুনা "ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ" মীফমগী ইদিসন অহুম খুদিংমক্তা চিলীনা শরুক য়াখিবগী থাগৎপা ফোংদোকখি। ২০২৪গী ওগস্ততা পাংথোকখিবা অহুমশুবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎতা মহাক্কী মমল য়াম্লবা মীৎয়েং অমসুং ৱাখল্লোনশিং শেয়র তৌবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি বোরিকপু থাগৎপা ফোংদোকখি। গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংনা ক্লিন অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজীশিংদা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংনবা অমসুং ইফেক্তিব গবর্নান্স রিফোর্মশিং পাংথোকপগী তঙাই ফদবা য়াওনা হৌজিক মতমগী মালেমগী ওইবা ইসু কয়াদা লৈবাক অনিমক্না অচেৎপা মরী লৈনৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী মরক্তা মরী হেন্না চেৎশিলহনবদা ভারতনা লুচিংবগী থৌদাং লৌরিবা অসিদা রাস্ত্রপতি বোরিকনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
দিবেলপমেন্ত এজেন্দা অসি সেন্তর স্তেজদা পুখৎলকপা অমসুং দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি.পি.আই.) গী পোতেন্সিএল অদু ফংহনবদা মীৎয়েং থমদুনা তেক্নোলোজীগী ত্রান্সফোর্মেতিব অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা থৌদাং অদু রাস্ত্রপতি বোরিকনা জি.২০দা ভারতকী লুচিংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা ভারতনা জি.২০গী প্রসিদেন্সী ওইরিঙৈদা জি.২০দা অফ্রিকান য়ুনিয়ন য়াওহন্নবা মরুওইবা খোংথাংশিং অমসুং মহৈশিং পুথোক্তুনা গ্লোবেল সাউথকী ভোইসপু শৌগৎলি হায়না য়ানখি। মসিগী মনুংদা জি.২০দা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত (লাইফস্তাইল ফোর সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, লি.এফ.ই.) প্রোমোসন তৌবা, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি.পি.আই.) অসিগুম্বা মওংদা, অমসুং জি.২০গী মনুংদা হেন্না চাউবা ইন্তিগ্রেসন অমসুং রিপ্রজেন্তেতিবিতী প্রমোৎ তৌনবগী পান্দমদা, জি.২০গী গেস্ত লৈবাকশিং ওইনা খন্ন-নৈনবদা চিলী অমসুং লেতিন অমেরিকাগী লৈবাকশিং য়াওহনবদা ভারতনা মতেং পাংগনি।
নাকল অনিমক্না মখোয়গী শেন্মিৎলোনগীদমক ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা থোকহল্লিবা শিংনবশিং অমসুং ইমিসন হন্থবা, ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্ত ইকোনোমীদা ওন্থোকপগী ৱাফমশিং খঙমিন্নখি। মতুং ইন্না, মখোয়না হেন্না কান্নবা ইনর্জী তেক্নোলোজী পুথোক্তুনা ক্লিন ইনর্জী অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা অচেৎপা অপাম্বা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা রিন্যুএবল ইনর্জী, গ্রীন হাইদ্রোজেন, য়ুতিলাইজেসন অমসুং স্তোরেজ তেক্নোলোজীশিং, ইনর্জী ইফিসিএন্সী, অমসুং অতোপ্পা লো-কার্বোন সোলুসনশিংদা পুন্না ইনভেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা হায়খি। মসিনা তুং কোইনা চৎকদবা শেন্মিৎলোনগী গ্রোথ তপথহন্নবা অমসুং থবক ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স (আই.এস.এ.) দা ভারতনা লুচিংবগী থৌদাং লৌবগীদমক রাস্ত্রপতি বোরিকনা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং নবেম্বর ২০২৩দগী মেম্বর অমা ওইনা ভারতপু শৌগৎপীবগী ৱাফম অমুক হন্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (এস.দি.জি.শিং) গী পান্দমশিং ফংনবা সিস্তেমশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং রেসিলিয়েন্ত ওইহন্নবা পান্দম থমদুনা জনুৱারী ২০২১দা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই.) দা চিলীনা য়াওরকপদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিগী মথক্তা, লুচিংবা অনিমক্না লেতিন অমেরিকা অমসুং কেরিবিয়নগীদমক আই.এস.এ. রিজনেল কম্মিতীগী ৭শুবা মীফম পাংথোক্নবা চিলীনা পীখিবা অপাম্বা অদু থাগৎখি।
তেক্নোলোজীনা লর্নিং সোলুসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী বিল্দিংগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অদু খঙলদুনা, ভারত অমসুং চিলীনা হিরমশিং অসিদা নাকল অনিগী ওইবা কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। লৈবাক অনিমক্না ইদসিল (ইন্দিয়া) লিমিতেদ অমসুং মরুওইবা চিলীয়ন ইন্সতিত্যুসনশিং, চিলীয়ন য়ুনিভর্সিতীশিংগী কাউন্সিল ওফ রেক্তরশিং (সি.আর.য়ু.ঐচ.ঐচ.), চিলীয়ন এজুকেসন মিনিস্ত্রী অমসুং তেক্নিকেল ত্রেনিং সেন্তরশিং (সি.এফ.তি.শিং) গী মরক্তা পার্তনরশিপ শেমগৎনবা য়ানখি। মসিনা দিজিতেল লর্নিং, রিসর্চ একচেঞ্জ, স্মার্ত এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ভোকেসনেল ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংদা মীৎয়েং থমদুনা এজুকেসনদা ইনোবেসন অমসুং লৌশিং শেয়র তৌনবা লৈবাক অনিমক্কী মপাঙ্গলশিং শীজিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.) ২০২০গী মখাদা ভারতকী এজুকেসন সেক্তরদা অহোংবা পুরক্লিবা অসি পনখি। মহাক্না মকোক থোংবা চিলীগী য়ুনিভর্সিতীশিংদা ভারতকী ইন্সতিত্যুসনশিংগা একাদমিক অমসুং রিসর্চ পার্তনরশিপশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং জোইন্ত/দবল দিগ্রী অমসুং জোইন্তিং এরেঞ্জমেন্তশিংগী খুত্থাংদা ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কশিং শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি। এস্ত্রোনোমী অমসুং এস্ত্রোফিজিক্সতা লৈবাক অনিমক্কী মপাঙ্গল লৈবশিং য়েংলগা লুচিংবা অনিমক্না লমশিং অসিদা ইন্সতিত্যুস্নেল এঙ্গেজমেন্তশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি। লুচিংবা অনিনা চিলীগী য়ুনিভর্সিতী অমদা আই.সি.সি.আর. চেয়র ওন ইন্দিয়ন স্তদিজ লিংখৎনবা ৱাফম অদু তরাম্না ওকখি অমসুং অথুবা মতমদা চৎনহন্নবা ওইথোকপা য়াবশিং অদু নৈনবা ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি।
লুচিংবা অনিমক্না দিপ্লোমেতিক্কী লমদা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা হৌজিক চত্থরিবা কোওপরেসন অদু তরাম্না ওকখি অমসুং মালেমগী দিপ্লোমেতিক্কী থবকশিং অমসুং দিপ্লোমেতিকপু হেন্না ইফেক্তিব ওইহন্নবা অনৌবা তেক্নোলোজীগা চুনবা মওংদা লম অসিদা কোওপরেসন মখা তানা হেনগৎহন্নবগী ওইথোকপা লৈ হায়না পনখি।
লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিগী মীয়াম্বু অমগা অমগা নকশিন্নহনবদা কলচরেল লিঙ্কশিংগী থৌদাং অদু শকখঙখি। মখোয়না ভারত অমসুং চিলীগী ইনাক খুল্লবা অমসুং দাইভর্স কলচরেল হেরিতেজবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা মতম শাংনা চৎথরক্লবা কলচরেল একচেঞ্জশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা স্পেনিস অসি ভারত্তা মমিং চৎপা মপান লমগী লোলশিংগী মরক্তা অমা ওইবগা লোয়ননা লৈবাক অনিমক্কী চৎনবী অমসুং লোলশিং নৈনবদা পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না ভারত-চিলী কলচরেল কোওপরেসন মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অনিগী কলচরেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পারস্পরিক ইন্তরেস্ত অদু ফোংদোকখি। ঈশৈ, জগোই, থীএতর, সাহিত্য, ম্যুজিয়ম অমসুং কুমহৈশিংদা লৈবাক অনিগী মরক্তা বাইলেতরেল এক্সচেঞ্জ প্রমোৎ তৌনবা অনৌবা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রামদা খুৎয়েক পীনখিবা অদু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা নার্কোতিক দ্রগশিং অমসুং সাইকোত্রোপিক সবস্তেন্সশিংগী ইলিসিৎ ত্রাফিকিং থিংনবা মরী লৈনবা এজেন্সীশিংগী মরক্তা লিঙ্কশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লোয়ননা কস্তম লোশিং ইনভেস্তিগেৎ তৌবা, ঙাকথোকপা অসিদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং অমসুং কেপাসিতী শেয়র তৌনবা কস্তমসকী লমশিংদা কোওপরেসন অমসুং ম্যুচুএল এসিস্তেন্স পীনবা এগ্রীমেন্ত য়ান্নখিবদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। দিসএবিলিতী সেক্তরদা তেংবাং পীননবা এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীননবা নাকল অনিমক্না হোৎনরকপশিংবু মখোয়না তরাম্না ওকখি। মসিনা মীওইবা অমসুং অচুম্বা খুন্নাই অমদা কনা অমত্তবুসু শোত্থনা থমদনবা মতেং পাংগনি। লুচিংবা অনিনা মখোয়গী ওফিসিএলশিংদা হায়রিবা দোক্যুমেন্তশিং অসি অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা খঙহনখি।
লুচিংবা অনিমক্না নাকল অনিগী ওইবা হীরমশিংদা চাং নাইনা ৱারী শানবগী মরুওইবা অদু য়ানখি। নাকল অনিগী মরীদা য়াওরিবা তেংবাং পীনবা অমসুং নুংশিনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়না খুদোংচাবশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা থবক তৌমিন্নবা মখোয়না অপাম্বা ফোংদোকখি।
রাস্ত্রপতি গাব্রিয়েল বোরিকনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীবু মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুবুদা উৎখিবা মীনুংশি অমসুং মীয়োক মীচান ফবা মতৌ অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং নাকল অনিমক্না মতাং চাবা মতমদা মহাক্না চিলীদা ওফিসিএল ওইবা খোঙচৎ অমা লাক্নবা কৌখি।

Prime Minister's Office
India - Chile Joint Statement
01 APR 2025 6:11PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, the President of the Republic of Chile, H.E. Mr. Gabriel Boric Font is on a State visit to India from 1-5 April, 2025, commemorating the completion of 76 years of diplomatic relations between the two countries. President Boric is accompanied by Ministers of Foreign Affairs, Agriculture, Mining, Women and Gender Equality and Cultures, Arts and Heritage, Members of Parliament, Senior Officials and a large number of business leaders. Apart from New Delhi, President Boric will visit Agra, Mumbai and Bengaluru. This is the first visit of President Boric to India. Both President Boric and Prime Minister Modi had first met on the sidelines of the G20 Summit in Rio de Janeiro in November 2024.
President Boric was accorded a warm and ceremonial welcome on arrival at Air Force Station Palam. Prime Minister Modi held bilateral talks with President Boric at Hyderabad House on 1 April 2025. He met President Droupadi Murmu who also hosted a Banquet in his honour and his accompanying delegation. Dr S Jaishankar, External Affairs Minister of India called on President Boric.
President Boric and Prime Minister Modi recalled the historic diplomatic ties that were established in 1949, growing trade linkages, people-to-people linkages, cultural ties and also the warm and cordial bilateral relations between both countries. They expressed desire for further expanding and deepening of the multifaceted relationship between the two countries in all areas of mutual interests.
During their meeting, the two leaders comprehensively reviewed the entire gamut of bilateral relations spanning a wide range of sectors, including trade and investment, health and pharmaceuticals, defence and security, infrastructure, mining and mineral resources, agriculture and food security, green energy, ICT, digitization, innovation, disaster management, cooperation in science and technology, education and people-to-people linkages. The two sides agreed to continue regular exchanges at various levels to give further momentum to the bilateral relationship.
The two leaders noted that trade and commerce has been a strong pillar of the bilateral relations. While highlighting the positive effects generated by the expansion of the India-Chile Preferential Trade Agreement in May 2017, which has resulted in substantial increase in bilateral trade, the two leaders emphasized the need for further strengthening of bilateral trade mechanisms that could open new opportunities for expansion of bilateral trade. The two leaders expressed satisfaction at the recent increase in visits of business delegations from both sides, which is strengthening trade and economic relations between the two countries. Prime Minister Modi thanked President Boric for bringing in a large business delegation, which will help in intensifying business interaction between the two countries. Both agreed to continue the discussions for further enhancement of the trade relations.
President Boric conveyed that India is a priority partner for Chile in the global economy and stressed the need to explore strategies for enhanced and diversified trade between the two countries. The President and the Prime Minister acknowledged signing of the mutually agreed Terms of Reference and welcomed the launch of a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) negotiations for a balanced, ambitious, comprehensive, and mutually beneficial agreement to achieve a deeper economic integration. The CEPA will aim at unlocking the full potential of the trade and commercial relationship between India and Chile, boosting employment, bilateral trade, and economic growth.
To further promote trade relations as well as people-to-people interactions, President Boric announced Chile’s decision to grant a Multiple Entry Permit for Indian businesspersons which will streamline the visa process. Prime Minister Modi welcomed and valued this measure, as it reflects the willingness of both parties to facilitate trade and investment and the shared commitment to deepening bilateral relations between Chile and India. Acknowledging the people-to-people linkages as an important pillar to promote bilateral ties and to facilitate business, tourism, student and academic exchanges, Indian side has already put in place a flexible visa regime, including by extending e-visa facility for Chilean travellers to India.
Both leaders recognised the strategic importance of critical minerals for emerging technologies, advanced manufacturing, and clean energy transitions, both leaders agreed to accelerate collaboration in exploration, mining and processing along with research and development to promote investment across the entire critical mineral value chain for mutual benefit. They stressed on the need for building trusted and resilient supply chains including for critical minerals and advanced materials. The two sides agreed to work together on initiatives to strengthen supply chains and local value chains by fostering mutually beneficial partnerships and understandings in mining and minerals, including the possibility of long-term supply of minerals and materials from Chile to India.
Both leaders agreed to explore the opening up of new avenues for cooperation in health and pharmaceuticals, space, ICT, agriculture, green energy, traditional medicine, Antarctica, Science & Technology, management of natural disasters, sports, Startups, cooperatives, and audiovisual co-production, through the exchange of experiences and good practices among the agencies responsible for these matters.
President Boric acknowledged the role of the Indian pharmaceutical industry as one of the world leaders, and an important partner for Chile in the supply of affordable and high-quality products. Both sides agreed to facilitate private sectors of the two countries to increase trade in pharmaceuticals, vaccines, and medical devices. Both sides agreed to work on enhancing cooperation in healthcare and pharmaceuticals sectors and address market access issues for Indian pharmaceuticals, as well as advancing in the recognition of Indian Pharmacopoeia by Chile.
The two leaders noted the importance of traditional medicines and Yoga in preserving health and wellbeing of people and directed their officials for an early conclusion of the Memorandum of Understanding on Traditional Medicines to promote a more sustainable lifestyle. Towards this, both countries agreed to collaborate and intensify the promotion and use of evidence-based, integrative, Traditional Medicine, Homeopathy, and Yoga by signing an MoU.
Both sides agreed to work on promoting investments in infrastructure projects in each other’s countries. Chilean side welcomed Indian companies to participate in infrastructure projects including in railway sector.
The two leaders encouraged the two sides to work together to explore substantial areas for bilateral defence cooperation, including capacity building and defence industrial collaboration. Both agreed to share knowledge in developing and enhancing each other’s capabilities under the existing formal defence cooperation agreement in place. Indian side highlighted that Chile has been kept on priority while offering opportunities in training at Defence Services Staff College, NDC, NDA and HDMC, apart from slots for specialised courses in mountain warfare and peacekeeping operations previously made available. Indian side expressed its desire to receive and train Chilean military in areas of mutual interests.
Both leaders expressed their happiness on signing of the Letter of Intent to strengthen existing Antarctic cooperation, which will further facilitate partnership in Conservation of Antarctic Marine Living Resources agendas bilateral dialogues, joint initiatives and academic exchanges related to Antarctica and Antarctic policy. Both India and Chile are Consultative Parties to the Antarctic Treaty and reaffirmed their commitment to deepen scientific understanding of Antarctic for the benefit of both parties and the global community.
The two sides welcomed the adoption and opening for signature of the Agreement on Marine Biodiversity of Areas beyond National Jurisdiction (BBNJ), as a key legal framework for the conservation and sustainable use of marine biodiversity in areas beyond national jurisdiction and reiterated the resolve of their respective countries to preserve, protect and promote biodiversity, from land to sea, and agreed to work together and support each other in international forums dealing with these issues. Both countries reaffirmed their intention to strengthen a vision from the Global South in multilateralism, through cooperation and joint efforts, based on the principle of Common but Differentiated Responsibilities and the right to development.
Recalling the two countries’ decades-long partnership in space, the two leaders noted the ongoing engagements in the space sector between the two countries, including the launching of a satellite belonging to Chile (SUCHAI-1) by India in 2017 as a co-passenger under a commercial arrangement. Both leaders emphasized the importance of further cooperation to promote training and capacity building and research in space and astrophysics. In this regard, they welcomed the constitution of Space Executive Committee by Chile to work on cooperation including in the areas of exploration in space, R&D, training, satellite building, launch and operation and peaceful use of outer space with ISRO, IN-SPACe (Indian National Space Promotion and Authorization Centre) and Startups.
Both leaders noted their respective dynamic information and digital technology sectors and stressed the need to explore synergies to enhance cooperation in this field. They expressed mutual interest in growth of investment, joint ventures, technological development and markets in the IT and digital space, including promoting collaboration in Digital Public Infrastructures (DPI), thereby democratizing access to digital services for people and businesses. Both leaders acknowledged the efforts by the two sides in exploring early implementation of cooperation in the digital payments sectors. They committed to work for developing closer cooperation between the vibrant Startup ecosystems of the two countries. Both leaders expressed their desire for advancing on signing of an understanding on cooperation in the areas of Digital Transformation to facilitate deeper engagement between tech communities of both countries.
The leaders reaffirmed their commitment to reformed multilateralism and for comprehensive reforms of the UN Security Council, including its expansion in both permanent and non-permanent categories of membership to make it more representative, accountable, transparent, inclusive and effective, reflecting the geopolitical realities of the 21st Century. The Chilean side reiterated its support for India’s candidature for a permanent membership in a reformed and expanded UN Security Council. The two sides agreed to work together for promotion of democratic principles and human rights to strengthen the world peace stressing the importance of resolving all disputes through peaceful dialogue.
Both leaders reaffirmed their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross border terrorism and shared their resolve to stand together in common fight against global terrorism. They agreed that terrorism must be combated through concerted global actions.
The two leaders called upon all UN member countries to implement the UNSC Resolution 1267 and work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure and disrupt terrorist networks and all terror financing channels. Both reiterated their commitment to work together in Financial Action Task Force (FATF), No Money For Terror (NMFT) and other multilateral platforms to combat terrorism. The two leaders also reiterated the importance of early finalization of Comprehensive Convention on International Terrorism.
The two leaders committed themselves to the vision of a rules-based international order that respects sovereignty and territorial integrity of nations, ensures freedom of navigation and overflight as well as unimpeded lawful commerce, and that seeks peaceful resolution of disputes in accordance with universally recognized principles of international law, notably the UNCLOS.
Prime Minister Modi appreciated the participation of Chile in all the three editions of the "Voice of Global South” Summits, reflecting the commitment in bringing together countries of the Global South to share their development perspectives and priorities. Prime Minister Modi thanked President Boric for sharing his valuable perspectives and ideas at the 3rd Voice of Global South Summit held in August 2024 and noted that both countries have strong convergence on several contemporary global issues, including on the need for effective global governance reforms and equitable access for Global South countries to clean and green technologies. President Boric welcomed India’s leadership in strengthening engagements between countries of Global South.
President Boric appreciated India’s leadership in G20 which brought the development agenda to centre stage and acknowledged the transformative and inclusive role of technology, with a focus on unlocking the potential of digital public infrastructure (DPI). Both Leaders recognized that India’s G20 Presidency has championed Voice of the Global South by bringing to fore key initiatives and outcomes, such as inclusion of African Union in G20, promotion of Lifestyles for sustainable development (LiFE), advancements in Digital Public Infrastructure (DPI), reforms of Multilateral Development Banks (MDBs) and focus on women-led development. In this regard, and with the aim of promoting greater integration and representativeness within the G20, India will support the inclusion of Chile and Latin American countries in the discussions as G20' guest countries.
The two sides recognized the challenges for their economies presented by climate change and the transition to low emissions climate resilient economies. Accordingly, they expressed keen desire to promote clean energy and sustainable development through development of more efficient energy technologies. The two leaders called for increased joint investments in renewable energy, green hydrogen, utilization and storage technologies, energy efficiency, and other low-carbon solutions that will have the potential to accelerate sustainable economic growth and foster job creation.
President Boric welcomed India’s leadership in the International Solar Alliance (ISA) and reiterated strong support as a member since November 2023. Prime Minister Modi appreciated Chile joining the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) in January 2021 aiming to make systems and infrastructure resilient to achieve the objectives of Sustainable Development Goals (SDGs). Additionally, both leaders valued Chile’s offer of hosting the 7th Meeting of the ISA Regional Committee for Latin America and the Caribbean.
Recognizing the growing significance of technology enabled learning solutions, skills development, and institutional capacity building, India and Chile reaffirmed their commitment to expanding bilateral cooperation in these areas. Both countries have agreed to facilitate partnerships between EdCIL (India) Limited and key Chilean institutions, including the Council of Rectors of Chilean Universities (CRUCH), the Chilean Ministry of Education, and technical training centres (CFTs), thereby focusing on digital learning, research exchanges, smart education infrastructure, and vocational training programs, leveraging the strengths of both nations to drive innovation and knowledge-sharing in education.
Prime Minister Modi, highlighting the transformational changes taking place in education sector in India under National Education Policy (NEP) 2020, encouraged leading Chilean universities to strengthen academic and research partnerships with Indian institutions and build institutional linkages through joint/dual degree and twinning arrangements. Given mutual strengths of both countries in astronomy and astrophysics, both leaders agreed to strengthen institutional engagements in these domains. The two leaders welcomed the proposal for establishment of an ICCR Chair on Indian Studies in one of the universities in Chile and directed the officials to examine the feasibility for an early implementation.
Both leaders welcomed the ongoing cooperation in training and capacity building in the field of diplomacy and noted the potential for further enhancement for cooperation in this area, in line with global diplomatic endeavours and new technology making diplomacy more efficient.
The two leaders acknowledged the role of cultural ties in bringing the people of the two countries closer to each other. They lauded the rich and diverse cultural heritage of India and Chile and appreciated the long-standing cultural exchanges between the two nations. The leaders applauded the growing interest in the study of the cultures and languages in both countries with Spanish being among the popular foreign languages in India. They stressed the mutual interest in further strengthening India – Chile cultural cooperation and the reinforcement of cooperation among cultural institutions of the two countries. They welcomed the signing of new Cultural Exchange Program to promote bilateral exchanges in music, dance, theatre, literature, museums and festivals.
The two leaders expressed satisfaction on the progress made to finalise the agreement on cooperation and mutual assistance in customs matters which will lead to strengthening linkages between the relevant agencies to counter illicit trafficking of narcotic drugs and psychotropic substances and, in general, to investigate, prevent and suppress contraventions of Customs laws, as well as sharing of best practices and capacity building. They also welcomed the efforts by two sides to sign an agreement on cooperation in the disability sector which would contribute to a more humane and just society where no one is left behind. The two leaders directed their officials to conclude these documents at an early date.
Both leaders agreed on the importance of maintaining regular interaction on matters of mutual interest. They reiterated their willingness to build on opportunities to promote and expand the bonds of cooperation and understanding that characterizes the bilateral relationship.
President Gabriel Boric thanked Prime Minister Narendra Modi for warmth and hospitality accorded to him and his delegation during the visit and invited him to pay an official visit to Chile at a mutually convenient time.