Prime Minister's Office
India - Chile Joint Statement
01 APR 2025 6:11PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, the President of the Republic of Chile, H.E. Mr. Gabriel Boric Font is on a State visit to India from 1-5 April, 2025, commemorating the completion of 76 years of diplomatic relations between the two countries. President Boric is accompanied by Ministers of Foreign Affairs, Agriculture, Mining, Women and Gender Equality and Cultures, Arts and Heritage, Members of Parliament, Senior Officials and a large number of business leaders. Apart from New Delhi, President Boric will visit Agra, Mumbai and Bengaluru. This is the first visit of President Boric to India. Both President Boric and Prime Minister Modi had first met on the sidelines of the G20 Summit in Rio de Janeiro in November 2024.
President Boric was accorded a warm and ceremonial welcome on arrival at Air Force Station Palam. Prime Minister Modi held bilateral talks with President Boric at Hyderabad House on 1 April 2025. He met President Droupadi Murmu who also hosted a Banquet in his honour and his accompanying delegation. Dr S Jaishankar, External Affairs Minister of India called on President Boric.
President Boric and Prime Minister Modi recalled the historic diplomatic ties that were established in 1949, growing trade linkages, people-to-people linkages, cultural ties and also the warm and cordial bilateral relations between both countries. They expressed desire for further expanding and deepening of the multifaceted relationship between the two countries in all areas of mutual interests.
During their meeting, the two leaders comprehensively reviewed the entire gamut of bilateral relations spanning a wide range of sectors, including trade and investment, health and pharmaceuticals, defence and security, infrastructure, mining and mineral resources, agriculture and food security, green energy, ICT, digitization, innovation, disaster management, cooperation in science and technology, education and people-to-people linkages. The two sides agreed to continue regular exchanges at various levels to give further momentum to the bilateral relationship.
The two leaders noted that trade and commerce has been a strong pillar of the bilateral relations. While highlighting the positive effects generated by the expansion of the India-Chile Preferential Trade Agreement in May 2017, which has resulted in substantial increase in bilateral trade, the two leaders emphasized the need for further strengthening of bilateral trade mechanisms that could open new opportunities for expansion of bilateral trade. The two leaders expressed satisfaction at the recent increase in visits of business delegations from both sides, which is strengthening trade and economic relations between the two countries. Prime Minister Modi thanked President Boric for bringing in a large business delegation, which will help in intensifying business interaction between the two countries. Both agreed to continue the discussions for further enhancement of the trade relations.
President Boric conveyed that India is a priority partner for Chile in the global economy and stressed the need to explore strategies for enhanced and diversified trade between the two countries. The President and the Prime Minister acknowledged signing of the mutually agreed Terms of Reference and welcomed the launch of a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) negotiations for a balanced, ambitious, comprehensive, and mutually beneficial agreement to achieve a deeper economic integration. The CEPA will aim at unlocking the full potential of the trade and commercial relationship between India and Chile, boosting employment, bilateral trade, and economic growth.
To further promote trade relations as well as people-to-people interactions, President Boric announced Chile’s decision to grant a Multiple Entry Permit for Indian businesspersons which will streamline the visa process. Prime Minister Modi welcomed and valued this measure, as it reflects the willingness of both parties to facilitate trade and investment and the shared commitment to deepening bilateral relations between Chile and India. Acknowledging the people-to-people linkages as an important pillar to promote bilateral ties and to facilitate business, tourism, student and academic exchanges, Indian side has already put in place a flexible visa regime, including by extending e-visa facility for Chilean travellers to India.
Both leaders recognised the strategic importance of critical minerals for emerging technologies, advanced manufacturing, and clean energy transitions, both leaders agreed to accelerate collaboration in exploration, mining and processing along with research and development to promote investment across the entire critical mineral value chain for mutual benefit. They stressed on the need for building trusted and resilient supply chains including for critical minerals and advanced materials. The two sides agreed to work together on initiatives to strengthen supply chains and local value chains by fostering mutually beneficial partnerships and understandings in mining and minerals, including the possibility of long-term supply of minerals and materials from Chile to India.
Both leaders agreed to explore the opening up of new avenues for cooperation in health and pharmaceuticals, space, ICT, agriculture, green energy, traditional medicine, Antarctica, Science & Technology, management of natural disasters, sports, Startups, cooperatives, and audiovisual co-production, through the exchange of experiences and good practices among the agencies responsible for these matters.
President Boric acknowledged the role of the Indian pharmaceutical industry as one of the world leaders, and an important partner for Chile in the supply of affordable and high-quality products. Both sides agreed to facilitate private sectors of the two countries to increase trade in pharmaceuticals, vaccines, and medical devices. Both sides agreed to work on enhancing cooperation in healthcare and pharmaceuticals sectors and address market access issues for Indian pharmaceuticals, as well as advancing in the recognition of Indian Pharmacopoeia by Chile.
The two leaders noted the importance of traditional medicines and Yoga in preserving health and wellbeing of people and directed their officials for an early conclusion of the Memorandum of Understanding on Traditional Medicines to promote a more sustainable lifestyle. Towards this, both countries agreed to collaborate and intensify the promotion and use of evidence-based, integrative, Traditional Medicine, Homeopathy, and Yoga by signing an MoU.
Both sides agreed to work on promoting investments in infrastructure projects in each other’s countries. Chilean side welcomed Indian companies to participate in infrastructure projects including in railway sector.
The two leaders encouraged the two sides to work together to explore substantial areas for bilateral defence cooperation, including capacity building and defence industrial collaboration. Both agreed to share knowledge in developing and enhancing each other’s capabilities under the existing formal defence cooperation agreement in place. Indian side highlighted that Chile has been kept on priority while offering opportunities in training at Defence Services Staff College, NDC, NDA and HDMC, apart from slots for specialised courses in mountain warfare and peacekeeping operations previously made available. Indian side expressed its desire to receive and train Chilean military in areas of mutual interests.
Both leaders expressed their happiness on signing of the Letter of Intent to strengthen existing Antarctic cooperation, which will further facilitate partnership in Conservation of Antarctic Marine Living Resources agendas bilateral dialogues, joint initiatives and academic exchanges related to Antarctica and Antarctic policy. Both India and Chile are Consultative Parties to the Antarctic Treaty and reaffirmed their commitment to deepen scientific understanding of Antarctic for the benefit of both parties and the global community.
The two sides welcomed the adoption and opening for signature of the Agreement on Marine Biodiversity of Areas beyond National Jurisdiction (BBNJ), as a key legal framework for the conservation and sustainable use of marine biodiversity in areas beyond national jurisdiction and reiterated the resolve of their respective countries to preserve, protect and promote biodiversity, from land to sea, and agreed to work together and support each other in international forums dealing with these issues. Both countries reaffirmed their intention to strengthen a vision from the Global South in multilateralism, through cooperation and joint efforts, based on the principle of Common but Differentiated Responsibilities and the right to development.
Recalling the two countries’ decades-long partnership in space, the two leaders noted the ongoing engagements in the space sector between the two countries, including the launching of a satellite belonging to Chile (SUCHAI-1) by India in 2017 as a co-passenger under a commercial arrangement. Both leaders emphasized the importance of further cooperation to promote training and capacity building and research in space and astrophysics. In this regard, they welcomed the constitution of Space Executive Committee by Chile to work on cooperation including in the areas of exploration in space, R&D, training, satellite building, launch and operation and peaceful use of outer space with ISRO, IN-SPACe (Indian National Space Promotion and Authorization Centre) and Startups.
Both leaders noted their respective dynamic information and digital technology sectors and stressed the need to explore synergies to enhance cooperation in this field. They expressed mutual interest in growth of investment, joint ventures, technological development and markets in the IT and digital space, including promoting collaboration in Digital Public Infrastructures (DPI), thereby democratizing access to digital services for people and businesses. Both leaders acknowledged the efforts by the two sides in exploring early implementation of cooperation in the digital payments sectors. They committed to work for developing closer cooperation between the vibrant Startup ecosystems of the two countries. Both leaders expressed their desire for advancing on signing of an understanding on cooperation in the areas of Digital Transformation to facilitate deeper engagement between tech communities of both countries.
The leaders reaffirmed their commitment to reformed multilateralism and for comprehensive reforms of the UN Security Council, including its expansion in both permanent and non-permanent categories of membership to make it more representative, accountable, transparent, inclusive and effective, reflecting the geopolitical realities of the 21st Century. The Chilean side reiterated its support for India’s candidature for a permanent membership in a reformed and expanded UN Security Council. The two sides agreed to work together for promotion of democratic principles and human rights to strengthen the world peace stressing the importance of resolving all disputes through peaceful dialogue.
Both leaders reaffirmed their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross border terrorism and shared their resolve to stand together in common fight against global terrorism. They agreed that terrorism must be combated through concerted global actions.
The two leaders called upon all UN member countries to implement the UNSC Resolution 1267 and work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure and disrupt terrorist networks and all terror financing channels. Both reiterated their commitment to work together in Financial Action Task Force (FATF), No Money For Terror (NMFT) and other multilateral platforms to combat terrorism. The two leaders also reiterated the importance of early finalization of Comprehensive Convention on International Terrorism.
The two leaders committed themselves to the vision of a rules-based international order that respects sovereignty and territorial integrity of nations, ensures freedom of navigation and overflight as well as unimpeded lawful commerce, and that seeks peaceful resolution of disputes in accordance with universally recognized principles of international law, notably the UNCLOS.
Prime Minister Modi appreciated the participation of Chile in all the three editions of the "Voice of Global South” Summits, reflecting the commitment in bringing together countries of the Global South to share their development perspectives and priorities. Prime Minister Modi thanked President Boric for sharing his valuable perspectives and ideas at the 3rd Voice of Global South Summit held in August 2024 and noted that both countries have strong convergence on several contemporary global issues, including on the need for effective global governance reforms and equitable access for Global South countries to clean and green technologies. President Boric welcomed India’s leadership in strengthening engagements between countries of Global South.
President Boric appreciated India’s leadership in G20 which brought the development agenda to centre stage and acknowledged the transformative and inclusive role of technology, with a focus on unlocking the potential of digital public infrastructure (DPI). Both Leaders recognized that India’s G20 Presidency has championed Voice of the Global South by bringing to fore key initiatives and outcomes, such as inclusion of African Union in G20, promotion of Lifestyles for sustainable development (LiFE), advancements in Digital Public Infrastructure (DPI), reforms of Multilateral Development Banks (MDBs) and focus on women-led development. In this regard, and with the aim of promoting greater integration and representativeness within the G20, India will support the inclusion of Chile and Latin American countries in the discussions as G20' guest countries.
The two sides recognized the challenges for their economies presented by climate change and the transition to low emissions climate resilient economies. Accordingly, they expressed keen desire to promote clean energy and sustainable development through development of more efficient energy technologies. The two leaders called for increased joint investments in renewable energy, green hydrogen, utilization and storage technologies, energy efficiency, and other low-carbon solutions that will have the potential to accelerate sustainable economic growth and foster job creation.
President Boric welcomed India’s leadership in the International Solar Alliance (ISA) and reiterated strong support as a member since November 2023. Prime Minister Modi appreciated Chile joining the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) in January 2021 aiming to make systems and infrastructure resilient to achieve the objectives of Sustainable Development Goals (SDGs). Additionally, both leaders valued Chile’s offer of hosting the 7th Meeting of the ISA Regional Committee for Latin America and the Caribbean.
Recognizing the growing significance of technology enabled learning solutions, skills development, and institutional capacity building, India and Chile reaffirmed their commitment to expanding bilateral cooperation in these areas. Both countries have agreed to facilitate partnerships between EdCIL (India) Limited and key Chilean institutions, including the Council of Rectors of Chilean Universities (CRUCH), the Chilean Ministry of Education, and technical training centres (CFTs), thereby focusing on digital learning, research exchanges, smart education infrastructure, and vocational training programs, leveraging the strengths of both nations to drive innovation and knowledge-sharing in education.
Prime Minister Modi, highlighting the transformational changes taking place in education sector in India under National Education Policy (NEP) 2020, encouraged leading Chilean universities to strengthen academic and research partnerships with Indian institutions and build institutional linkages through joint/dual degree and twinning arrangements. Given mutual strengths of both countries in astronomy and astrophysics, both leaders agreed to strengthen institutional engagements in these domains. The two leaders welcomed the proposal for establishment of an ICCR Chair on Indian Studies in one of the universities in Chile and directed the officials to examine the feasibility for an early implementation.
Both leaders welcomed the ongoing cooperation in training and capacity building in the field of diplomacy and noted the potential for further enhancement for cooperation in this area, in line with global diplomatic endeavours and new technology making diplomacy more efficient.
The two leaders acknowledged the role of cultural ties in bringing the people of the two countries closer to each other. They lauded the rich and diverse cultural heritage of India and Chile and appreciated the long-standing cultural exchanges between the two nations. The leaders applauded the growing interest in the study of the cultures and languages in both countries with Spanish being among the popular foreign languages in India. They stressed the mutual interest in further strengthening India – Chile cultural cooperation and the reinforcement of cooperation among cultural institutions of the two countries. They welcomed the signing of new Cultural Exchange Program to promote bilateral exchanges in music, dance, theatre, literature, museums and festivals.
The two leaders expressed satisfaction on the progress made to finalise the agreement on cooperation and mutual assistance in customs matters which will lead to strengthening linkages between the relevant agencies to counter illicit trafficking of narcotic drugs and psychotropic substances and, in general, to investigate, prevent and suppress contraventions of Customs laws, as well as sharing of best practices and capacity building. They also welcomed the efforts by two sides to sign an agreement on cooperation in the disability sector which would contribute to a more humane and just society where no one is left behind. The two leaders directed their officials to conclude these documents at an early date.
Both leaders agreed on the importance of maintaining regular interaction on matters of mutual interest. They reiterated their willingness to build on opportunities to promote and expand the bonds of cooperation and understanding that characterizes the bilateral relationship.
President Gabriel Boric thanked Prime Minister Narendra Modi for warmth and hospitality accorded to him and his delegation during the visit and invited him to pay an official visit to Chile at a mutually convenient time.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-চিলি যুটীয়া বিবৃতি
01 APR 2025 6:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণত চিলি গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি গেব্ৰিয়েল বৰিক ফণ্টে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কই ৭৬ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ শুভক্ষণত ২০২৫ চনৰ ১ ৰ পৰা ৫ এপ্ৰিললৈ ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে উপস্থিত হৈছে। ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকৰ সৈতে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা, কৃষি, খনি, মহিলা আৰু লিংগ সমতা, আৰু সংস্কৃতি, কলা, আৰু ঐতিহ্য মন্ত্ৰীসকলৰ লগতে সংসদৰ সদস্য, জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু এক বৃহৎ ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলো আছে। এই ভ্ৰমণৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে নতুন দিল্লী, আগ্ৰা, মুম্বাই, আৰু বেংগালুৰু ভ্ৰমণ কৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আলোচনাত মিলিত হ’ব। ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ৰিঅ’ ডি জেনেইৰ’ত অনুষ্ঠিত হোৱা জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলন সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সৈতে হোৱা প্ৰাৰম্ভিক বৈঠকৰ পিছত এইটোৱেই তেওঁৰ প্ৰথম ভাৰত ভ্ৰমণ।
ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিক বায়ুসেনা ষ্টেচন পালামত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে উষ্ম আৰু আনুষ্ঠানিক আদৰণি জনোৱা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১ এপ্ৰিলত হায়দৰাবাদ হাউচত ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। তেওঁৰ সন্মানাৰ্থে ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে এক ভোজমেলৰ আয়োজন কৰাৰ লগতে আৰু তেওঁৰ সংগী প্ৰতিনিধি দলকো সাক্ষাৎ কৰে। ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড০ এছ জয়শংকৰেও ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকক সাক্ষাৎ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিক আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ১৯৪৯ চনত প্ৰতিষ্ঠা হোৱা ঐতিহাসিক কূটনৈতিক সম্পৰ্ক, ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা বাণিজ্যিক সংযোগ, জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগ, সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আৰু লগতে দুয়োখন দেশৰ উষ্ম আৰু আন্তৰিক দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ কথাও স্মৰণ কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মাজত পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে বহুমুখী সম্পৰ্ক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ আৰু গভীৰ কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে।
বৈঠকত দুয়োগৰাকী নেতাই বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বাস্থ্য আৰু ঔষধ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, আন্তঃগাঁথনি, খনি আৰু খনিজ সম্পদ, কৃষি আৰু খাদ্য সুৰক্ষা, সেউজ শক্তি, আইচিটি, ডিজিটাইজেচন, উদ্ভাৱন, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহযোগিতা, শিক্ষা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগলৈকে বিভিন্ন খণ্ডৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ বিষয়ে বিশদভাৱে আলোচনা কৰে। তদুপৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক অধিক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ দুয়োপক্ষই সকলো স্তৰৰ পৰা সঘনাই যোগাযোগ বজাই ৰখাৰ সিদ্ধান্ত লয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে বেপাৰ-বাণিজ্য ভাৰত-চিলিৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হৈয়ে আছে। দুয়োগৰাকীয়ে ২০১৭ চনৰ মে’ মাহত ভাৰত-চিলি অগ্ৰাধিকাৰ বাণিজ্য চুক্তি (পিটিএ) সম্প্ৰসাৰণৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ ফলত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে বুলি উল্লেখ কৰে। অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ নতুন সুযোগ মুকলি কৰিবলৈ বাণিজ্য ব্যৱস্থা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো তেওঁলোকে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰি শেহতীয়াকৈ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পোৱাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকক এক বৃহৎ ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে, যিয়ে অধিক শক্তিশালী ব্যৱসায়িক পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপক লালন-পালন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ভৱিষ্যতে অধিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা নিশ্চিত কৰি বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে আলোচনা অব্যাহত ৰখাত দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে বিশ্ব অৰ্থনীতিত ভাৰত চিলিৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ অংশীদাৰ বুলি উল্লেখ কৰি দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত বাণিজ্য বৃদ্ধি আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে কৌশল অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সৈতে হোৱা আলোচনাৰ সময়ত দুয়োজন নেতাই পাৰস্পৰিকভাৱে সহমতত Terms of Reference স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে আৰু সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চিইপিএ)ৰ বাবে আলোচনা আৰম্ভ কৰাটোক আদৰণি জনায়। এই চুক্তিখনৰ লক্ষ্য হৈছে সুষম, অভিলাষী, ব্যাপক আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী হোৱা, যিয়ে গভীৰ অৰ্থনৈতিক সংহতিৰ পোষকতা কৰিছে। এই প্ৰস্তাৱিত চিইপি চুক্তিয়ে ভাৰত-চিলিৰ ব্যৱসায়িক আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্কৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিব, নিয়োগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব, দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰিব, আৰু দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব।
বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ পদক্ষেপত চিলিৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ঘোষণা কৰে যে চিলিয়ে ভাৰতীয় ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে একাধিক প্ৰৱেশ অনুমতি পত্ৰ (মাল্টিপল এণ্ট্ৰি পাৰ্মিট) প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত ভিছা প্ৰক্ৰিয়া সৰল হ’ব আৰু ব্যৱসায়িক পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ মসৃণ হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই সিদ্ধান্তক আদৰণি জনাই কয় যে ই বাণিজ্য, বিনিয়োগ, আৰু সামগ্ৰিক দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ উমৈহতীয়া দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। দ্বিপাক্ষিক সংযোগৰ এক মূল স্তম্ভ হিচাপে জনসাধাৰণৰ মাজৰ সংযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰি ভাৰতে ইতিমধ্যে ব্যৱসায়, পৰ্যটন, ছাত্ৰ, আৰু শৈক্ষিক বিনিময়ৰ বাবে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা চিলিৰ ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ বাবে ই-ভিছাৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণকে ধৰি এক নমনীয় ভিছা ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে।
উদীয়মান প্ৰযুক্তি, উন্নত উৎপাদন, আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তনত জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ কৌশলগত গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু চিলিৰ ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে এই সম্পদসমূহৰ অন্বেষণ, খনন, আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োজন নেতাই জটিল খনিজ আৰু উন্নত সামগ্ৰীৰ বাবে বিশ্বাসযোগ্য আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে যৌথ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ জটিল খনিজ মূল্য শৃংখলত বিনিয়োগক লাভান্বিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। ভাৰত আৰু চিলিয়ে খনন আৰু খনিজ খণ্ডত পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰিত কৰি যোগান শৃংখল আৰু স্থানীয় মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। আলোচনাত চিলিৰ পৰা ভাৰতলৈ খনিজ আৰু সামগ্ৰীৰ দীৰ্ঘম্যাদী যোগান চুক্তিৰ সম্ভাৱনাও অন্বেষণ কৰা হ’ব, যাৰ ফলত দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় সম্পদৰ সুস্থিৰ অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰা হ’ব।
দুয়োগৰাকী নেতাই স্বাস্থ্য, মহাকাশ, আইচিটি, কৃষি, সেউজ শক্তি, পৰম্পৰাগত চিকিৎসা, এন্টাৰ্কটিকা গৱেষণা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, আৰু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ নতুন পথ অন্বেষণ কৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। ক্ৰীড়া, ষ্টাৰ্টআপ, সমবায়, আৰু দৃশ্য-শ্ৰাব্য সহ-প্ৰডাকচনৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই গভীৰ সংযোগ আৰু পাৰস্পৰিক বিকাশৰ পোষকতা কৰিবলৈ বিশেষজ্ঞতা আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে ভাৰতৰ ঔষধ উদ্যোগক বিশ্বৰ আগশাৰীৰ আৰু চিলিলৈ সুলভ মূল্যৰ, উচ্চমানৰ চিকিৎসা সামগ্ৰী যোগান ধৰাৰ মূল অংশীদাৰ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়ে। দ্বিপাক্ষিক আলোচনাৰ সময়ত দুয়োপক্ষই ঔষধ, ভেকচিন, আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ সন্মত হয়। স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু ভাৰতীয় ঔষধজাত সামগ্ৰীৰ বজাৰ প্ৰৱেশৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ বাবেও তেওঁলোকে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়, য’ত চিলিয়ে ভাৰতীয় ফাৰ্মাকোপিয়াক স্বীকৃতি দিয়াৰ দিশত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই জনসাধাৰণৰ সুস্বাস্থ্য নিশ্চিতিকৰণ আৰু সুস্থতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত পৰম্পৰাগত চিকিৎসা আৰু যোগৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োগৰাকীয়েই বহনক্ষম জীৱনশৈলীক উৎসাহিত কৰিবলৈ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞান সম্বন্ধীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিখন চূড়ান্ত কৰিবলৈ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে। দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰই বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰি প্ৰমাণভিত্তিক পৰম্পৰাগত চিকিৎসা, হোমিঅ’পেথি, আৰু যোগৰ প্ৰসাৰ আৰু সংহতিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে, যাৰ ফলত সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱা পদ্ধতিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা শক্তিশালী হয়।
দুয়োপক্ষই ইজনে সিজনৰ দেশৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। চিলিয়ে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক ৰে’লৱে খণ্ডকে ধৰি আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত অংশগ্ৰহণৰ বাবে আদৰণি জনায়।
দুয়োপক্ষই সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। দুয়োৱেই বৰ্তমানৰ আনুষ্ঠানিক প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা চুক্তিৰ অধীনত জ্ঞান-বিনিময় আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ বৃদ্ধিৰ বাবেও সন্মত হয়। ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীত চিলিৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ মৰ্যাদা পুনৰ দৃঢ় কৰি প্ৰতিৰক্ষা সেৱা কৰ্মচাৰী কলেজ (ডি এছ এছ চি), ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মহাবিদ্যালয় (এন ডি চি), ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমী (এন ডি এ), আৰু উচ্চ প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাপনা পাঠ্যক্ৰম (এইচ ডি এম চি)ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানত সুযোগ প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতে চিলিৰ সামৰিক জোৱানসকলক পৰ্বত যুদ্ধ, শান্তিৰক্ষা অভিযান, আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ অন্যান্য ক্ষেত্ৰত প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই এন্টাৰ্কটিকাৰ সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এখন উদ্দেশ্য পত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায়, যাৰ ফলত সাগৰীয় সংৰক্ষণ, দ্বিপাক্ষিক আলোচনা, যৌথ পদক্ষেপ, আৰু এন্টাৰ্কটিকাৰ সৈতে জড়িত শৈক্ষিক আদান-প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত গভীৰ সহযোগিতাৰ পথ মুকলি হৈছে। এন্টাৰ্কটিকা সন্ধিৰ পৰামৰ্শদাতা পক্ষ হিচাপে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰই নিজৰ দেশ আৰু বিশ্ব সমুদায়ৰ সুবিধাৰ বাবে বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু অন্বেষণক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰিলে।
দুয়োপক্ষই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জলসীমাত সামুদ্ৰিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আইনী কাঠামো হিচাপে স্বীকৃতি দি ৰাষ্ট্ৰীয় অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ বাহিৰৰ অঞ্চলৰ সামুদ্ৰিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ চুক্তি (বিবিএনজে) গ্ৰহণ কৰাটোক আদৰণি জনায়। দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰই স্থলভাগৰ পৰা সাগৰলৈ জৈৱ বৈচিত্ৰ্যক সুৰক্ষা দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে আৰু পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ সৈতে জড়িত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত সহযোগিতা কৰিবলৈ সন্মত হয়। বহুপক্ষীয়তাবাদত গ্ল’বেল চাউথৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, সহযোগিতা, যৌথ প্ৰচেষ্টা, আৰু উন্নয়নৰ অধিকাৰ ৰক্ষা কৰাৰ লগতে উমৈহতীয়া কিন্তু পৃথক দায়িত্বৰ নীতিৰ পোষকতা কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু চিলিৰ মাজত শক্তিশালী মহাকাশ অংশীদাৰিত্বক পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়, ২০১৭ চনত ইছৰ’ই বাণিজ্যিক ব্যৱস্থাৰ অধীনত চিলিৰ ছুচাই-১ উপগ্ৰহ সফল উৎক্ষেপণৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে। দুয়োজন নেতাই বিশেষকৈ জ্যোতিৰ্পদাৰ্থ বিজ্ঞানত প্ৰশিক্ষণ, সামৰ্থ্য বিকাশ, আৰু মহাকাশ গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে চিলিয়ে মহাকাশ অন্বেষণ, অনুসন্ধান আৰু বিকাশ, উপগ্ৰহ উন্নয়ন, উৎক্ষেপণ অভিযান, আৰু মহাকাশৰ শান্তিপূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ইছৰো, ইন-স্পেচ, আৰু ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে সহযোগিতা সহজ কৰি তুলিবলৈ এখন মহাকাশ কাৰ্যবাহী সমিতি গঠন কৰা কাৰ্যক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকীয়ে দুয়োখন দেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ বাবে সহযোগিতা অন্বেষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োজন নেতাই আই টি আৰু ডিজিটেল ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ, যৌথ উদ্যোগ, আৰু প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে পাৰস্পৰিক আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। ব্যৱসায়ী আৰু নাগৰিকৰ বাবে ডিজিটেল সেৱাৰ সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই)ৰ প্ৰচাৰৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। ডিজিটেল পেমেণ্ট সহযোগিতা ৰূপায়ণৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাক স্বীকাৰ কৰি তেওঁলোকে ভাৰত আৰু চিলিৰ ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। তেওঁলোকে ডিজিটেল ট্ৰেন্সফৰ্মেচনৰ ওপৰত এখন চুক্তি চূড়ান্ত কৰাৰ উদ্দেশ্যও প্ৰকাশ কৰে, যাৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ প্ৰযুক্তি সমুদায়ৰ মাজত গভীৰ সংযোগ স্থাপনৰ সুবিধা হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই সংস্কাৰিত বহুপক্ষীয়তাবাদৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা পুনৰ দৃঢ় কৰি একবিংশ শতিকাৰ ভূ-ৰাজনৈতিক বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ স্থায়ী আৰু অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীতে সম্প্ৰসাৰণকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ব্যাপক সংস্কাৰৰ আহ্বান জনায়। সংস্কাৰিত আৰু সম্প্ৰসাৰিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থীত্বৰ প্ৰতি চিলিয়ে পুনৰবাৰ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্ব বিবাদ নিষ্পত্তি আৰু বিশ্ব শান্তি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে শান্তিপূৰ্ণ আলোচনাৰ পোষকতা কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে গণতান্ত্ৰিক নীতি আৰু মানৱ অধিকাৰক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োজন নেতাই সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ আৰু প্ৰকাশভংগীৰ সন্ত্ৰাসবাদক নিজৰ বিনাদ্বিধাই নিন্দা কৰাটো পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় আৰু বিশ্ব সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে উমৈহতীয়া যুঁজত একেলগে থিয় দিয়াৰ সংকল্পৰ অংশীদাৰ। তেওঁলোকে এই কথাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যবদ্ধ বিশ্বব্যাপী কাৰ্য্যৰ জৰিয়তে প্ৰতিহত কৰিব লাগিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সকলো সদস্য ৰাষ্ট্ৰকে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সকলো সদস্য ৰাষ্ট্ৰক ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ১২৬৭ নং প্ৰস্তাৱ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল, আন্তঃগাঁথনি, আৰু বিত্তীয় নেটৱৰ্ক নিৰ্মূলৰ বাবে নিৰ্ণায়ক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। দুয়োজন নেতাই ফাইনেন্সিয়েল একচন টাস্ক ফ’ৰ্চ (FATF), ন’ মানি ফৰ টেৰ’ৰ (NMFT), আৰু অন্যান্য বহুপক্ষীয় মঞ্চত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। বিশ্বব্যাপী সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদৰ সৰ্বাংগীন সন্ধিখন আগতীয়াকৈ চূড়ান্ত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয় যিয়ে দুয়োখন দেশৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাক সন্মান জনায়, যাতায়ত আৰু অভাৰফ্লাইটৰ স্বাধীনতা আৰু লগতে নিৰৱচ্ছিন্ন বৈধ বাণিজ্য নিশ্চিত কৰে, আৰু যিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সাৰ্বজনীনভাৱে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত নীতি অনুসৰি বিবাদসমূহৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধান বিচাৰে, বিশেষকৈ ইউএনচিএলঅ’এছ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভইচ অৱ গ্ল’বেল চাউথ ছামিটৰ তিনিওটা সংস্কৰণতে চিলিৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ প্ৰশংসা কৰি উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত আলোচনাক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে ভাগ-বতৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ২০২৪ চনৰ আগষ্ট মাহত অনুষ্ঠিত হোৱা তৃতীয় ভয়েচ অৱ গ্ল’বেল চাউথ সন্মিলনত মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টিৰ অৱদান আগবঢ়োৱাৰ বাবে তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতি গেব্ৰিয়েল বৰিক ফণ্টক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।দুয়োজন নেতাই ফলপ্ৰসূ বিশ্ব শাসন সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু গ্ল’বেল চাউথ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে স্বচ্ছ আৰু সেউজ প্ৰযুক্তিৰ ন্যায্য প্ৰৱেশকে ধৰি মূল বিশ্বব্যাপী বিষয়সমূহৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ শক্তিশালী অভিসৰণ স্বীকাৰ কৰে। উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ মাজত নিয়োজিততা গভীৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নেতৃত্বক ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে আদৰণি জনায়।
ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত ভাৰতৰ নেতৃত্বক প্ৰশংসা কৰি উন্নয়নৰ এজেণ্ডাক আগস্থানত ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই)ৰ লাভ উঠাবলৈ ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ অন্তৰ্ভুক্তি, লাইফ (Lifestyles for Sustainable Development) আন্দোলন, বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংক (MDB) সংস্কাৰ, আৰু মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াকে ধৰি ভাৰতৰ জি-২০ৰ মূল পদক্ষেপসমূহক স্বীকৃতি দিয়ে। লেটিন আমেৰিকাৰ প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধিৰ পদক্ষেপত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভৱিষ্যতে জি-২০ আলোচনাত চিলি আৰু অন্যান্য লেটিন আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহে অতিথি দেশ হিচাপে অংশগ্ৰহণৰ বাবে ভাৰতৰ সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে।
ভাৰত আৰু চিলিয়ে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা আৰু কম নিৰ্গমন, জলবায়ু স্থিতিস্থাপক অৰ্থনীতিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰিছে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে স্বচ্ছ শক্তি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰবল ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে নবীকৰণযোগ্য শক্তি, সেউজ হাইড্ৰজেন, শক্তি সংৰক্ষণ প্ৰযুক্তি, শক্তি দক্ষতা, আৰু অন্যান্য কম কাৰ্বনযুক্ত সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাতে বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু নিয়োগ সৃষ্টিৰ সূচনা হয়।
ৰাষ্ট্ৰপতি বৰিকে ২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰৰ পৰা সদস্য হিচাপে থকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট (আই এছ এ)ত ভাৰতৰ নেতৃত্বৰ প্ৰতি নিজৰ দেশৰ দৃঢ় সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২১ চনৰ জানুৱাৰী মাহৰ পৰা ক’লিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চিডিআৰআই)ত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰশংসা কৰি বহনক্ষম আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি চিলিৰ দায়বদ্ধতাক আদৰণি জনায়। দুয়োজন নেতাই লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ানৰ বাবে আই এছ এ আঞ্চলিক সমিতিৰ সপ্তম বৈঠক আয়োজন কৰাৰ বাবে চিলিৰ প্ৰস্তাৱকো স্বীকৃতি দিয়ে, যাৰ ফলত সৌৰশক্তি আৰু দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপকতাৰ ক্ষেত্ৰত আঞ্চলিক সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
ভাৰত আৰু চিলিয়ে প্ৰযুক্তি সক্ষম শিক্ষণ, দক্ষতা বিকাশ, আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰিছে। দুয়োখন দেশেই এডচিআইএল (ইণ্ডিয়া) লিমিটেড আৰু চিলিৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৰেক্টৰ কাউন্সিল (চিআৰইউচিএইচ), চিলিৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয়, আৰু কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ (চিএফটি)কে ধৰি চিলিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্বৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। এই সহযোগিতাই ডিজিটেল শিক্ষণ, গৱেষণা বিনিময়, স্মাৰ্ট শিক্ষা আন্তঃগাঁথনি, আৰু বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব, শিক্ষা খণ্ডত উদ্ভাৱন আৰু জ্ঞান-বিনিময়ক আগুৱাই নিবলৈ পাৰস্পৰিক শক্তিৰ লাভ আহৰণ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি (এন ই পি) ২০২০ৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি চিলিৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে শৈক্ষিক আৰু গৱেষণামূলক অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ তেওঁলোকক প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগ গভীৰ কৰিবলৈ যৌথ/দ্বিতীয় ডিগ্ৰী কাৰ্যসূচী আৰু যমজ ব্যৱস্থাৰ সন্ধান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান আৰু জ্যোতিৰ্পদাৰ্থ বিজ্ঞানত দুয়োটা জাতিৰ পাৰস্পৰিক শক্তিক স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে এই ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সন্মত হয়। তেওঁলোকে চিলিৰ এখন বিশ্ববিদ্যালয়ত ভাৰতীয় অধ্যয়নৰ ওপৰত আইচিচিআৰৰ অধ্যক্ষ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱক আদৰণি জনায় আৰু ইয়াৰ আগতীয়া ৰূপায়ণৰ বাবে ইয়াৰ সম্ভাৱনীয়তা মূল্যায়ন কৰিবলৈ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে।
দুয়োজন নেতাই কূটনীতিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাক আদৰণি জনায় আৰু বিশ্ব কূটনৈতিক প্ৰচেষ্টা আৰু কূটনীতিক অধিক কাৰ্যক্ষম কৰি তোলা নতুন প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে অধিক বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
দুয়োগৰাকীয়েই দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত আৰু চিলিৰ চহকী আৰু বৈচিত্ৰময় সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক প্ৰশংসা কৰে আৰু তেওঁলোকৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানক স্বীকাৰ কৰে। নেতাসকলে ইজনে সিজনৰ সংস্কৃতি আৰু ভাষাৰ প্ৰতি ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা আগ্ৰহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ভাৰতত অধ্যয়ন কৰা জনপ্ৰিয় বিদেশী ভাষাসমূহৰ ভিতৰত স্পেনিছ ভাষাও অন্যতম। ভাৰত-চিলিৰ সাংস্কৃতিক সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁলোকে সংগীত, নৃত্য, নাট্য, সাহিত্য, সংগ্ৰহালয়, আৰু উৎসৱৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক আদান-প্ৰদান বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচীত স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়।
দুই দেশৰ দুই নেতাই শুল্ক বিষয়ত সহযোগিতা আৰু পাৰস্পৰিক সহায়ৰ চুক্তি চূড়ান্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। এই চুক্তিৰ লক্ষ্য হৈছে অবৈধ ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ মোকাবিলা, শুল্ক আইন বলবৎ কৰা, আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ বিনিময় আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ প্ৰসাৰত সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা। নেতাদুগৰাকীয়ে অক্ষমতা খণ্ডত সহযোগিতাৰ চুক্তি চূড়ান্ত কৰাৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাকো আদৰণি জনায়, এক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু ন্যায়পৰায়ণ সমাজ গঢ়ি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই এই চুক্তিসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে সমাপ্ত কৰিবলৈ নিজৰ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে।
দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ বিষয়ত নিয়মীয়া আলোচনা বজাই ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ বাবে সুযোগৰ লাভ উঠাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ ফলত দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত বুজাবুজি আৰু অংশীদাৰিত্বৰ শক্তিশালী ভেটি শক্তিশালী হয়।
ৰাষ্ট্ৰপতি গেব্ৰিয়েল বৰিকে এই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীক তেওঁ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলটোক প্ৰদান কৰা উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জনায় আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে সুবিধাজনক সময়ত চিলিলৈ আনুষ্ঠানিক ভ্ৰমণ কৰিবলৈও আমন্ত্ৰণ জনায়।