पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
सरकारले उज्ज्वला योजना अन्तर्गत 25 लाख अतिरिक्त एलपीजी कनेक्शन जारी गर्न मञ्जुरी दियो
22 SEP 2025 5:12PM by PIB Gangtok
महिला सशक्तिकरणतर्फको एक प्रमुख कदम उठाउँदै सरकारले वित्तीय वर्ष 2025-26 को अवधिमा प्रधानमन्त्री उज्ज्वला योजना (पीएमयूवाई) अन्तर्गत 25 लाख अतिरिक्त एलपीजी कनेक्शन जारी गर्न स्वीकृति दिएको छ। यस अवसरमा महिला लाभार्थीहरूलाई शुभकामना दिँदै प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले एक्स पोस्टमा भनेका छन्, “नवरात्रिको शुभ अवसरमा म उज्ज्वला परिवारमा सामेल हुने सबै आमा र दिदीबहिनीहरूलाई मेरो शुभकामना व्यक्त गर्दछु। यो कदमले यस पवित्र पर्वमा उनीहरूलाई खुशी मात्र दिँदैन तर महिला सशक्तिकरणप्रतिको हाम्रो सङ्कल्पलाई पनि बलियो बनाउँछ।”
आज निर्णयको घोषणा गर्दै पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्री श्री हरदीप सिंह पुरीले भने, “नवरात्रिको शुरुआतसँगै उज्ज्वला योजना अन्तर्गत 25 लाख जमा-मुक्त एलपीजी कनेक्शन प्रदान गर्ने निर्णयले महिलाहरूलाई देवी दुर्गाको समान सम्मान गर्ने प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको प्रतिबद्धताको अर्को प्रमाण हो। यसले आमा र दिदीबहिनीहरूको मर्यादा र सशक्तिकरणको लागि हाम्रो सङ्कल्पलाई बलियो बनाउँछ। उज्ज्वला भारतमा सबैभन्दा प्रभावकारी सामाजिक कल्याणकारी योजनाहरू मध्ये एकको रूपमा देखा परेको छ - भान्साकोठाको कायाकल्प, स्वास्थ्यको सुरक्षा गर्ने र देशभरका परिवारहरूको भविष्य उज्यालो बनाउनेछ।”
यो विस्तारका साथै, पीएमयूवाई कनेक्शनहरूको कुल सङ्ख्या बढ़ेर 10.58 करोड पुग्नेछ। सरकारले यी कनेक्शनहरूको जारी गर्नका लागि 676 करोड रुपियाँको व्ययलाई स्वीकृत गरेको छ, जसमा प्रति कनेक्शन 2,050 रुपियाँको दरले 25 लाख जमा-मुक्त कनेक्शनहरू प्रदान गर्न 512.5 करोड रुपियाँ, प्रति 14.2 किलोग्राम घरेलु एलपीजी सिलिण्डरको 300 रुपियाँको लक्षित अनुदानको लागि 160 करोड रुपियाँ (प्रति वर्ष नौ रिफिलसम्म, 5 किलोग्राम सिलिण्डरको लागि समानुपातिक रूपमा अनुपातित) र परियोजना प्रबन्धन व्यय, लेनदेन र एसएमएस शुल्क, सूचना, शिक्षा र सञ्चार (आईईसी) गतिविधि र प्रशासनिक खर्चको लागि 3.5 करोड रुपियाँ सामेल छन्।
पीएमयूवाई अन्तर्गत, लाभार्थीहरूले सिलिण्डर, प्रेसर रेगुलेटर, सुरक्षा नली, घरेलु ग्यास उपभोक्ता कार्ड (डीजीसीसी) पुस्तिका र स्थापना शुल्कको सुरक्षा निक्षेप कभर गर्ने जमा-मुक्त एलपीजी कनेक्शन प्राप्त गर्छन्। यस अतिरिक्त, पहिलो रिफिल र चुलो पनि नि:शुल्क प्रदान गरिन्छ। लाभार्थीहरूले एलपीजी कनेक्शन, पहिलो रिफिल वा चुलोको लागि कुनै भुक्तानी गर्नुपर्दैन, किनकि यी लागतहरू भारत सरकार र तेल मार्केटिङ कम्पनीहरू (ओएमसी) द्वारा वहन गरिन्छ। लाभार्थीहरूसँग 14.2 किलोग्रामको सिङ्गल बोतल कनेक्शन, 5 किलोग्रामको सिङ्गल बोतल कनेक्शन वा 5 किलोग्रामको डबल बोतल कनेक्शनमध्ये छआन्ने सुविधा रहेको छ।
पारदर्शिता र पहुँचलाई अझ सहज बढाउनका लागि पीएमयूवाई अन्तर्गत एलपीजी कनेक्शन प्राप्त गर्ने प्रक्रियालाई पूर्ण रूपमा सुव्यवस्थित र प्राविधिक रूपमा सक्षम बनाइएको छ। गरीब परिवारका योग्य वयस्क महिलाहरू जसको परिवारमा अवस्थित एलपीजी कनेक्शन छैन, उनीहरूले http://www.pmuy.gov.in मा अनलाइन वा सार्वजनिक क्षेत्रका कुनै पनि तेल विपणन कम्पनीओको एलपीजी वितरकमा सरलीकृत केवाईसी आवेदन फारम र अभाव घोषणा पेश गरेर आवेदन दिन सक्छन्। आवेदनहरूले प्रणाली-सञ्चालित डी-डुप्लिकेशन जाँच गर्छन्, त्यसपछि ओएमसी अधिकारीहरूद्वारा भौतिक प्रमाणीकरण गरिन्छ, त्यसपछि सदस्यता भाउचर जारी गर्नु अघि र आवेदकको निवासमा एलपीजी कनेक्शन स्थापना गर्नु अघि। लम्बित आवेदन भएका विद्यमान आवेदकहरूले संशोधित ई-केवाईसी प्रक्रियाबाट गुज्रनुपर्छ र अद्यावधिक गरिएको प्रोफार्मा अनुसार विवरण पेश गर्नुपर्छ।
मई 2016 मा शुरु गरिएको पीएमयूवाईले प्रारम्भिक लक्ष्य 8 करोड जमा-मुक्त एलपीजी कनेक्शन प्रदान गर्नुपर्ने थियो, जुन सेप्टेम्बर 2019 मा हासिल गरिएको थियो। बाँकी गरीब परिवारहरूलाई सामेल गर्नका लागि उज्ज्वला 2.0 अगस्त 2021 मा शुरु गरिएको थियो जसमा जनवरी 2022 सम्ममा 1 करोड अतिरिक्त कनेक्शन प्रदान गर्ने लक्ष्य राखिएको थियो। त्यसपछि, सरकारले दिसम्बर 2022 मा हासिल गरिएको उज्ज्वला 2.0 अन्तर्गत 60 लाख अतिरिक्क्त कनेक्शन र जुलाई 2024 सम्ममा हासिल गरिएको अतिरिक्त 75 लाख कनेक्शन अनुमोदन गर्यो। जुलाई 2025 सम्म, देशभर 10.33 करोडभन्दा बढी पीएमयूवाई कनेक्शनहरू जारी गरिएको छ, जसले यसलाई विश्वव्यापी रूपमा सबैभन्दा ठूलो स्वच्छ ऊर्जा पहलहरू मध्ये एक बनाएको छ।
अधिक जानकारीका लागि, लाभार्थीहरूले आधिकारिक पीएमयूवाई पोर्टल www.pmuy.gov.in मा हेर्न सक्नेछन् वा सार्वजनिक क्षेत्रका तेल विपणन कम्पनीहरूको आफ्नो निकटतम एलपीजी वितरकलाई सम्पर्क गर्न सक्नेछन्।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government approves release of 25 lakh additional LPG connections under Ujjwala
22 SEP 2025 5:12PM by PIB Delhi
In a major step towards women empowerment, Government has approved the release of 25 lakh additional LPG connections under the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) during the Financial Year 2025-26. Extending his greetings to women beneficiaries on this occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi stated in a post on X, “On the auspicious occasion of Navratri, I extend my best wishes to all mothers and sisters joining the Ujjwala family. This step not only brings them joy during this sacred festival but also strengthens our resolve towards women empowerment.”
Announcing the decision earlier today, Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri, stated, “With the onset of Navratri, the decision to provide 25 lakh deposit-free LPG connections under Ujjwala is yet another testimony of Prime Minister Shri Narendra Modi’s commitment to treat women with the same respect accorded to Goddess Durga. This strengthens our resolve for the dignity and empowerment of mothers and sisters. Ujjwala has emerged as one of the most impactful social welfare schemes in India—transforming kitchens, safeguarding health, and brightening the future of families across the country.”
With this expansion, the total number of PMUY connections will rise to 10.58 crore. The Government has approved an expenditure of ₹676 crore for the release of these connections, which includes ₹512.5 crore for providing 25 lakh deposit-free connections at the rate of ₹2,050 per connection, ₹160 crore for targeted subsidy of ₹300 per 14.2 kg domestic LPG cylinder (for up to nine refills per year, proportionately pro-rated for 5 kg cylinders), and ₹3.5 crore towards project management expenses, transaction and SMS charges, Information, Education & Communication (IEC) activities, and administrative expenditure.
Under PMUY, beneficiaries receive a deposit-free LPG connection that covers the security deposit of cylinder, pressure regulator, suraksha hose, Domestic Gas Consumer Card (DGCC) booklet, and installation charges. In addition, the first refill and stove are also provided free of cost. Beneficiaries are not required to make any payment for the LPG connection, the first refill, or the stove, as these costs are borne by the Government of India and the Oil Marketing Companies (OMCs). Beneficiaries have the flexibility to choose from a 14.2 kg single bottle connection, a 5 kg single bottle connection, or a 5 kg double bottle connection.
To further enhance transparency and ease of access, the process for obtaining an LPG connection under PMUY has been made fully streamlined and technology-enabled. Eligible adult women from poor households who do not have an existing LPG connection in their family can apply by submitting a simplified KYC application form and Deprivation Declaration, either online at http://www.pmuy.gov.in or at any LPG distributor of the public sector OMCs. Applications undergo system-driven de-duplication checks, followed by physical verification by OMC officials, before issuance of a Subscription Voucher and installation of the LPG connection at the applicant’s residence. Existing applicants with pending applications are required to undergo a revised eKYC process and submit details as per the updated proforma.
Launched in May 2016, PMUY initially targeted 8 crore deposit-free LPG connections, which was achieved in September 2019. To cover the remaining poor households, Ujjwala 2.0 was launched in August 2021 with a target of 1 crore additional connections, achieved by January 2022. Subsequently, the Government approved 60 lakh additional connections under Ujjwala 2.0, achieved in December 2022, and another 75 lakh connections, achieved by July 2024. As of July 2025, over 10.33 crore PMUY connections have been released across the country, making it one of the largest clean energy initiatives globally.
For more details, beneficiaries may visit the official PMUY portal www.pmuy.gov.in or approach their nearest LPG distributor of the public sector OMCs.