ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୭ତମ ଲୋକସଭାର ଶେଷ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରୁଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
10 FEB 2024 8:44PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଆଜି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମହାନ ପରମ୍ପରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୧୭ତମ ଲୋକସଭା ଦେଶ ସେବାରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପରେ, ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜର କ୍ଷମତା ସହିତ ଦେଶକୁ ସଠିକ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏକ ପ୍ରକାରେ, ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଆଦର୍ଶଗତ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳନ କରିବାର, ଦେଶ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବାର ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ। ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏହି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଘଟଣା ବହୁତ ବିରଳ। ଏହା ବିରଳ ଯେ ସଂସ୍କାର ଘଟେ, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ହାସଲ ହୁଏ ଏବଂ ଆମେ ଆମ ଆଖି ଆଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁ, ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଆଜି, ଦେଶ ୧୭ତମ ଲୋକସଭାରୁ ଏହି ନିଶ୍ଚିତତା ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଦେଶ ୧୭ତମ ଲୋକସଭାକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିଚାଲିବ। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଗୃହର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ, ନେତା ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କର ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ସୁମିତ୍ରା (ମହାଜନ) ଜୀ କେତେକ ସମୟରେ ହାଲୁକା ହାସ୍ୟରସରେ ଲିପ୍ତ ହେଉଥିଲେ (ସଦନର ବାଚସ୍ପତି ଭାବରେ ତାଙ୍କର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ)। ତଥାପି, ଆପଣ ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁରେ ହସ ଖେଳିଯାଉଥିଲେ। (ସଦନରେ) ଯାହା ବି ଘଟିଲା, ସେହି ହସ କେବେ ମଳିନ ହୋଇନଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ବିବିଧ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆପଣ ଏହି ଗୃହକୁ ଉତ୍ତମ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଭାବରେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଆଚରଣ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। କ୍ରୋଧ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହି ସମସ୍ତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ, ଗୃହକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ।
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଏହି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ସହିଛି। କିଏ ବଞ୍ଚିବ? କେହି କାହାକୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ? ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା। ଏପରି ସମୟରେ, ଘର ଛାଡି ଗୃହକୁ ଆସିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ସଙ୍କଟର ସମୟ ଥିଲା। ତଥାପି, ଯାହା ବି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପଡିଲା, ଆପଣ ତାହା କଲେ, ରାଷ୍ଟ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ନ ଦେଇ। ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିବା ଏବଂ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ, ଆପଣ ଗୃହ ପରିଚାଳନାରେ ଟିକେ ବି ପଛରେ ରହିଲେ ନାହିଁ। ଆପଣ ଏହାକୁ ବହୁତ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ହୋଇଗଲେ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯେତେବେଳେ ଏପରି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଏମପିଏଲଏଡି ପାଣ୍ଠିକୁ ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବିଳମ୍ୱ ନକରି ଛାଡିବାକୁ ରାଜି ହେବାରୁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବା ଏବଂ ସମାଜରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସାଂସଦମାନେ ନିଜେ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଦରମା ହ୍ରାସ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଏହା ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଇଥିଲା ଯେ ସାଂସଦମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
କୌଣସି କାରଣ ବିନା, ଆମେ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦୁଇଥର ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମର କିଛି ବର୍ଗରେ ସଂସଦ କ୍ୟାଣ୍ଟିନରେ ମିଳୁଥିବା ସୁବିଧା ଏବଂ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପାଇଁ ସମାଲୋଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଏହା ଏପରି ଯେ ଆମେ ସଂସଦ କ୍ୟାଣ୍ଟିନରେ ଖାଦ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ବାହାରେ ଉପଲବ୍ଧ ମୂଲ୍ୟ ତୁଳନାରେ ନିରନ୍ତର ଉପହାସର ଶିକାର ହେଉଥିଲୁ। ଆପଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ୟାଣ୍ଟିନରେ ସମାନ ଦର ରହିବ, ଏବଂ ସାଂସଦମାନେ କେବେ ବି ଏହାର ବିରୋଧ କରିନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ କେବେ ଅଭିଯୋଗ କରିନାହାଁନ୍ତି। ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ବିନା କାରଣରେ ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କୁ ଲଜ୍ଜିତ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ସଂସଦ କ୍ୟାଣ୍ଟିନରେ ଉପଲବ୍ଧ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟର ମଜା ନେଉଥିଲେ। ଆପଣ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେହି ଉପହାସରୁ ରକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ଆମର ୧୫ତମ, ୧୬ତମ କିମ୍ବା ୧୭ତମ ଲୋକସଭା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଏକ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ପାଇଁ ଦାବି ହୋଇଥିଲା। ସମସ୍ତେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇପାରିଲା ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ହିଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ, ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥିଲେ, ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ବୈଠକ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ଦେଶ ଏହି ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ପାଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ସେଙ୍ଗୋଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଯାହା ଆମର ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଅଂଶକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରଥମ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଆଲୋକ ଭାବରେ ଜୀବିତ ରଖେ, ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏହା ଏବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ସମାରୋହର ଏକ ଅଂଶ ହେବ ଯାହା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସହିତ ସର୍ବଦା ଯୋଡ଼ିବ। ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସେହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତଟି ଆମର ସ୍ମୃତିରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ରହିବ, ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ - ଏକ ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ଆପଣ ସାଧନ କରିଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ,ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଭାପତିତ୍ୱ ସମୟରେ ଭାରତକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା ମିଳିଥିଲା। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନିଜସ୍ୱ ପରିଚୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ (ବିଭିନ୍ନ ଜି୨୦ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରି), ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି। ଏହା ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଜି୨୦ ପରେ ପିଇ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ଦେଶର ବକ୍ତାମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ। ଆମେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାରତର ମହାନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଆମେ ଆଗେଇ ଆସିଥିବା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ। ବ୍ୟବସ୍ଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆତ୍ମା ସର୍ବଦା ରହିଛି, ଏବଂ ଆପଣ ବିଶ୍ୱର ବକ୍ତାମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସେହି ସତ୍ୟକୁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ପାଇଁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯାହା ଉପରେ ହୁଏତ ଆମର ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ କିମ୍ବା ଗଣମାଧ୍ୟମ ଧ୍ୟାନ ଦେଇନାହାଁନ୍ତି। ଆମେ ପୁରୁଣା ସଂସଦର ସମ୍ବିଧାନ ସଦନ (ନୂତନ ନାମ)ରେ ଏକାଠି ହୋଇ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରୁଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ 10 ମିନିଟ୍ ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା, ଏବଂ ତା’ପରେ ଆମେ (ସଂସଦରେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ) ଚାଲିଯାଉଥିଲୁ। ଆପଣ ଏହି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ବକ୍ତୃତା ଏବଂ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବକ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରବନ୍ଧକାର ଭାବରେ ପୁରସ୍କୃତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରୁ ଦୁଇଜଣ କରି ପିଲା ସେହି ଦିନ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସମାରୋହରେ ରାଜନୈତିକ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ରହୁଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲେ। ସେମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସାଂସଦମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ। ଆପଣ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭାରତର ସଂସଦୀୟ ପରମ୍ପରା ସହିତ ନିରନ୍ତର ଜଡିତ କରିବାର ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ଆପଣ ଶ୍ରେୟ ପାଇବେ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମସ୍ତେ ଗର୍ବର ସହିତ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାନ୍ତୁ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ମୁଁ କହିପାରିବି ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ କେତେ ବ୍ୟବହାର କରିବା କଥା, ସେମାନେ ସଂସଦ ପାଠାଗାରକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏହି ଜ୍ଞାନର ଭଣ୍ଡାର, ପରମ୍ପରାର ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲି ଏକ ମହାନ ସେବା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣ କାଗଜବିହୀନ ସଂସଦ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, କିଛି ସହକର୍ମୀ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଗଲେଣି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏଠାରେ ବସି ନିରନ୍ତର କିଛି କରୁଥିବାର ଦେଖେ, ଆପଣ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଏହି ମାନ୍ୟବର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସଚେତନତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ୧୭ତମ ଲୋକସଭାର୯୭ ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ପାଦକତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ୯୭ ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ପାଦକତା ନିଜେ ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆଜି ଆମେ ୧୭ ତମ ଲୋକସଭାର ସମାପ୍ତି ଏବଂ ୧୮ତମ ଲୋକସଭାର ଆରମ୍ଭ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ସହିତ (କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ), ଆମର ଉତ୍ପାଦକତା ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହେବା ପାଇଁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେବୁ। ୧୭ତମ ଲୋକସଭାରେ ସାତଟି ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଉତ୍ପାଦକତା ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଥିଲା। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଆପଣ ସାରା ରାତି ବସି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ମହଲା ନେତାଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ୧୭ତମ ଲୋକସଭାର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ, ଉଭୟ ଗୃହ ୩୦ଟି ବିଲ୍ ପାସ୍ କରିଥିଲା, ଏବଂ ଏହା ନିଜେ ଏକ ରେକର୍ଡ। ୧୭ତମ ଲୋକସଭାରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ, ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଅବସର ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ସଂସଦ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ହୁଏତ ଏପରି କୌଣସି ସାଂସଦ ନାହାନ୍ତି ଯିଏ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷକୁ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉତ୍ସବ କରିବାରେ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିନାହାଁନ୍ତି। ପ୍ରକୃତରେ, ଦେଶ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିଛି, ଏବଂ ଆମର ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ ଏବଂ ଏହି ସଂସଦର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣୟନର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଏହି ସମୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏହାର ଅଂଶ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ସମ୍ବିଧାନର ଦାୟିତ୍ୱ ଏଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବହୁତ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ହୋଇଛି, ଯାହା ଖେଳ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ। ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ଏହି ସମସ୍ତ ଦିଗରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଦେଶ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି, ଏବଂ ଏଥିରେ, ସଦନର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମେ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ କହିପାରିବା ଯେ ବହୁ ଦିନ ଧରି ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ୧୭ ତମ ଲୋକସଭା ମାଧ୍ୟମରେ ସାକାର ହୋଇଛି, ଯାହା ପିଢ଼ିର ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଛି। ଅନେକ ପିଢ଼ି ଗୋଟିଏ ସମ୍ବିଧାନର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଏକ ଫାଟ, ଏକ ଫାଟ, ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା। ଧାରା ୩୭୦ ରଦ୍ଦ କରି, ସଦନ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା ସହିତ ସମ୍ବିଧାନର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାକାରକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ପରେ... ସମ୍ବିଧାନ ଗଠନ କରିଥିବା ସେହି ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ଆତ୍ମା ଯେଉଁଠାରେ ଥାଆନ୍ତୁ, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରୁଛନ୍ତି, କାରଣ ଆମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ। ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ। ଆଜି, ଆମେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରି, ଆମେ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛୁ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଆଗରୁ ଆତଙ୍କବାଦ ଦେଶକୁ ଏକ ରାକ୍ଷସ ପରି ଘାରିଥିଲା, ପ୍ରତିଦିନ ଦେଶର ହୃଦୟରେ ଗୁଳି ଚଳାଇଥିଲା, ମା ଭାରତୀଙ୍କ ଭୂମିକୁ ରକ୍ତରେ ରଙ୍ଗୀନ କରୁଥିଲା। ଦେଶର ଅନେକ ସାହସୀ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଆତଙ୍କବାଦର ଶିକାର ହେଉଥିଲେ। ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ଏହି ଗୃହ ହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ତିଆରି କରିଥିଲା। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ସମସ୍ୟା ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଶକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ମାନସିକ ଭାବରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏବଂ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତିର ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ହେବ। ଆମେ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ବ୍ରିଟିଶ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣିତ ଦଣ୍ଡ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ରହିଛୁ। ଆମେ ଦେଶକୁ ଗର୍ବର ସହିତ କହିବୁ, ଆମେ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ କହିବୁ, ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ନାତିନାତୁଣୀମାନଙ୍କୁ ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବେ ଯେ ଦେଶ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଦଣ୍ଡ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ରହିଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ରହିବେ। ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ଗଣତନ୍ତ୍ର।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ କଥା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ନୂତନ ଗୃହ, ଏହାର ସମସ୍ତ ମହିମା ସହିତ, ଭାରତର ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମଜବୁତ କରୁଥିବା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ (ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଆଇନ)। ଯେତେବେଳେ ବି ଏହି ନୂତନ ଗୃହ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେବ, ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧନିୟମର ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବ। ଯଦିଓ ଏହା ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଅଧିବେଶନ ଥିଲା, ଏହା ଏକ ଦୂରଗାମୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବା ଅଧିବେଶନ ଥିଲା। ଏହି ନୂତନ ଗୃହର ପବିତ୍ରତାର ଭାବନା ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଆମକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଯେତେବେଳେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏଠାରେ ବସିବେ, ଦେଶ ଗର୍ବର ଅନୁଭବ କରିବ। ଆମର ମୁସଲମାନ ଭଉଣୀମାନେ ଏତେ ଦିନ ଧରି ତିନି ତଲାକରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ। କୋର୍ଟ ସେମାନଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ରାୟ ଦେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ପାଉ ନଥିଲେ। ସେମାନେ କଷ୍ଟ ସହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। କେତେକ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ କହିପାରନ୍ତି, କେତେକ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ। କିନ୍ତୁ ୧୭ ତମ ଲୋକସଭା ସେମାନଙ୍କୁ ତିନି ତଲାକରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ କିମ୍ବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିର୍ବିଶେଷରେ, କେବେ ନା କେବେ କହିବେ ଯେ ଆମେ ଏହି ଝିଅମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲୁ। ଆମେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ଅନ୍ୟାୟକୁ ଦୂର କରିଛୁ, ଏବଂ ଏହି ଭଉଣୀମାନେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରୁଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ରାଜନୀତିରେ ହଇଚଇ ଏବଂ ଗହଳିର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ଥାନ ଅଛି। ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ନିଜସ୍ୱ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଆଶା, ଦେଶର ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଶର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଲଟିଛି। ତେଣୁ ଦେଶ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇଚ୍ଛିତ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବ। ୧୯୩୦ ମସିହାରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଯେତେବେଳେ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ନଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ହେଉ, ସତ୍ୟାଗ୍ରହର ପରମ୍ପରା ହେଉ, କିମ୍ବା ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ହେଉ। ସେତେବେଳେ ଏହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଛୋଟ ମନେ ହେଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ, ସେହି ୨୫ ବର୍ଷର ଅବଧି ଦେଶ ଭିତରେ ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ଯେ ଏବେ ଆମକୁ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି, ମୁଁ ସେହି ଭାବନା ଦେଖିପାରୁଛି ଯାହା ଦେଶରେ ପ୍ରେରିତ ହେଉଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତା କୋଣରୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କ ଓଠରୁ ଶୁଣାଯାଉଛି ଯେ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏକ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' ନିର୍ମାଣ କରିବୁ। ତେଣୁ, ଏହି୨୫ ବର୍ଷ ମୋ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ। ଏବଂ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ନଥିବେ ଯିଏ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉ। ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି, କେତେକ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ କରିସାରିଛନ୍ତି, ହୁଏତ କେତେକ ଏହାକୁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ କରିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ବଞ୍ଚି ରହିବେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପୁରସ୍କାର ପାଇବେ, ଏହା ମୋର ବିଶ୍ୱାସ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏହି ଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ ହୋଇଛି। ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। କାଗଜ ଲିକ୍ ଭଳି ସମସ୍ୟା, ଯାହା ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଚିନ୍ତିତ କରୁଥିଲା, ତାହାକୁ ବହୁତ କଠୋର ଭାବରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ, ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭାବନାକୁ ବୁଝି ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ଚିନ୍ତାକୁ ସମାଧାନ କରି, ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ଗବେଷଣା ବିନା କୌଣସି ମାନବ ସମାଜ ପ୍ରଗତି କରିପାରିବ ନାହିଁ। ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଜରୁରୀ। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ମାନବଜାତିର ଇତିହାସ ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ଗବେଷଣା ଚାଲିଛି, ଯାହା ଜୀବନର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ବିସ୍ତାରକୁ ନେଇଛି। ଏହି ଗୃହ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଏକ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଯଦିଓ ସାଧାରଣତଃ ଦୈନନ୍ଦିନ ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ନୁହେଁ, ଏହାର ଦୂରଗାମୀ ପରିଣାମ ହେବ, ଏବଂ ଏହା ୧୭ତମ ଲୋକସଭା ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଯୋଗୁଁ, ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗବେଷଣାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିବ। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏପରି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ, ମୁଁ ଏହା ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସୀ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଛି। ଗତକାଲି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାହାର କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ନଥିଲା, ଏଥିପ୍ରତି କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦିଆ ଯାଇନଥିଲା, ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ହୋଇଗଲାଣି। ଏହା ହେଉଛି ତଥ୍ୟ... ତଥ୍ୟର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା। ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍ ଆଗତ କରି, ଆମେ ସମଗ୍ର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ। ଆମେ ସମଗ୍ର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଏକ ନୂତନ ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ, ଯାହା ଉପରେ ଆଧାର କରି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏହାର ସଠିକ୍ ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ କରିବେ। ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ କେବଳ ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏହାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସେହି ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ତଥ୍ୟ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅଛି। ସୁରକ୍ଷା ପରିଚାଳନା କରିବା ସମୟରେ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଏହିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ସୁନା ଖଣି, ନୂତନ ତେଲ ବୋଲି କୁହନ୍ତି। ମୁଁ ବୁଝୁଛି ଯେ ଭାରତରେ ଏହି ସମ୍ଭାବନା ଅଛି କାରଣ ଏହା ବିବିଧତାରେ ସମୃଦ୍ଧ ଏକ ଦେଶ। ଆମ ପାଖରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ସୂଚନା ଏବଂ ତଥ୍ୟ ଅଛି... କେବଳ ଆମର ରେଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ବିଚାର କରନ୍ତୁ... ଏହା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ଗବେଷଣାର ବିଷୟ ହୋଇପାରେ। ଆମେ ଏହାର ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିଛୁ ଏବଂ ଏହି ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଜଳ, ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଆକାଶ ଭଳି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଚାଲିଛି। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁ ସଙ୍କଟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ତାହାକୁ ବିଚାର କରି ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି, ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାଇବର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତିତ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବାରୁ, ଆମକୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସକାରାତ୍ମକ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଏବଂ ନକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତିଗୁଡ଼ିକରୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ତେଣୁ, ମହାକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଂସ୍କାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା, ଏବଂ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଆମ ଦେଶରେ ମହାକାଶ ସଂସ୍କାରର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଦେଶ ଯେଉଁ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର କରିଛି ସେଥିରେ ୧୭ତମ ଲୋକସଭାର ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ହଜାର ହଜାର ଅନୁପାଳନ ଅଯଥାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଫସାଇ ଦେଇଛି। ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ବିକଶିତ ବିକୃତ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଗୃହକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଏ। ଏହି ପ୍ରକାରର ଅନୁପାଳନ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ବୋଝ କରିଥାଏ। ଯେପରି ମୁଁ ଥରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ "ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ" ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ, ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ ବାହାରିଯିବ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ସେତେ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଲୋକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୋଡ଼ରେ ସରକାର କାହିଁକି ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରନ୍ତି? ହଁ, ସରକାର ସର୍ବଦା ଆବଶ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ତେବେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସଫଳ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ତେଣୁ, ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ କମ କରିବା, ଏହିପରି ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା। ଆମେ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବୁ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଆମେ କମ୍ପାନୀ ଆଇନ ଏବଂ ସୀମିତ ଦାୟିତ୍ୱ ସହଭାଗୀତା ଆଇନ ସମେତ ୬୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନାବଶ୍ୟକ ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କରିଛୁ। ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା କାରଣ ଯଦି ଦେଶକୁ ପ୍ରଗତି କରିବାକୁ ହୁଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ଅନେକ ଆଇନ ଏପରି ଥିଲା ଯେ ଲୋକମାନେ ସାମାନ୍ୟ କାରଣ ପାଇଁ ଜେଲରେ ପଡ଼ୁଥିଲେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯଦି ପ୍ରତି ଛଅ ମାସରେ ଏକ କାରଖାନାର ଶୌଚାଳୟକୁ ଧଳା କରାଯାଇ ନଥାଏ, ତେବେ ଏହା ଜେଲଦଣ୍ଡ ହୋଇପାରେ, ଏତେ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀର ମାଲିକ ଯେତେ ବଡ଼ ହେଉ ନା କାହିଁକି। ଏବେ, ଆମକୁ ନିଜକୁ ବାମ-ଉଦାରବାଦୀ ବୋଲି କହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ସେମାନଙ୍କର ବିଚାରଧାରା ଏବଂ ଏହି ଦେଶରେ 'କୁମାର ଶାହୀ' ଯୁଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଉଚିତ। ତେଣୁ, ୧୭ ତମ ଲୋକସଭା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଆସନ୍ତୁ ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା। ମୁଁ ବୁଝୁଛି ଯେ ଏହି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ୧୮୦ ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ କିପରି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାନ୍ୟ କଥା ପାଇଁ ଜେଲରେ ପକାଯାଉଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରି, ଆମେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛୁ। ଏହି ସଦନ ଏହା କରିଛି, ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହା କରିଛନ୍ତି। କୋର୍ଟର ଜଞ୍ଜାଳରୁ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବା, କୋର୍ଟ ବାହାରେ ବିବାଦରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏବଂ ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଇନ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଛି, ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ସର୍ବଦା ପାଖରେ ଥିଲେ, କେହି ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କଲେ ନାହିଁ, ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ। ହଁ, କୋଭିଡ୍ ସମୟରେ ମାଗଣା ଟୀକାକରଣ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ସମୟରେ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିଥିଲେ। ସେଠାରେ ସରକାର ରହିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଏବଂ ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ଅସହାୟତାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବେ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପୂର୍ବରୁ ଭେଦଭାବ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବାରମ୍ବାର ଭେଦଭାବ କରାଯାଉଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ବିକୃତିର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା... ଏବଂ ଆମେ ଏପରି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରୁ ଦୂରେଇ ଯାଉଥିଲୁ। ୧୭ତମ ଲୋକସଭାର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଅବଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ଏବଂ ଆଜି, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ କହୁଛୁ ଯେ ଆମର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ଭଧାରଣ ସମୟରେ ୨୬ ସପ୍ତାହର ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟି ଅଛି, ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଏ... ବିଶ୍ୱର ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହି ୧୭ ତମ ଲୋକସଭାରେ ଏହି ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଆମେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଏକ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୧୬-୧୭ ହଜାର ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପରିଚୟପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିବ। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରୁ ଟଙ୍କା ନେଇ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ, ଏକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱୀକୃତି। ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଇବା ଜାରି ରଖିବେ। ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ସମ୍ମାନର ଜୀବନଯାପନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଏହା ଏକ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ରୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆମ ଉପରେ ବହୁତ ଚାପ ପକାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ୧୭ ତମ ଲୋକସଭା ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଛି, ଏବଂ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛି। ତଥାପି, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହରାଇଛୁ। ହୁଏତ ଯଦି ସେମାନେ ଆଜି ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ଏହି ବିଦାୟ ସମାରୋହରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥାଆନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ କୋଭିଡ ଯୋଗୁଁ, ଆମକୁ ମଝିରେ ଅନେକ ପ୍ରତିଭାବାନ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ହରାଇବାକୁ ପଡିଛି। ସେହି କ୍ଷତିର ଦୁଃଖ ସବୁବେଳେ ଆମ ସହିତ ରହିବ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏହା ୧୭ତମ ଲୋକସଭାର ଶେଷ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ଶେଷ ଘଣ୍ଟା। ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଅନନ୍ତ। ଏହି ଦେଶ ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ, ଏହାର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ। ଏହାକୁ ଅରବିନ୍ଦ ଦେଖିଥିଲେ କି ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ... ଆଜି ଆମେ ସେହି ଶବ୍ଦରେ, ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ, ଆମ ଆଖି ଆଗରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ। ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ମହାନତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି, ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି, ଏବଂ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆମକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ନିର୍ବାଚନ ବହୁତ ଦୂରରେ ନାହିଁ। କିଛି ଲୋକ ଟିକେ ନର୍ଭସ ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଦିଗ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରୁ। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମର ନିର୍ବାଚନ ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିବ, ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରମ୍ପରାକୁ ଜାରି ରଖିବ, ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିବ। ଏହା ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ମୋତେ ମିଳିଥିବା ସମର୍ଥନ, ଆମେ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିଛୁ, ଏବଂ କେତେବେଳେ ଆକ୍ରମଣ ଏତେ ମଜାଦାର ହୋଇଛି ଯେ ଏହା ଆମ ଭିତରେ ଥିବା ଶକ୍ତିକୁ ବାହାର କରିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସର୍ବଶକ୍ତିମାନଙ୍କ କୃପାରୁ ଯେତେବେଳେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସେ, ଆନନ୍ଦର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ବଡ଼ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସାମ୍ନା କରିଛୁ। ଆଜି, ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି ସଦନ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଏହି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ, ଏହି ଜାତିର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଏପରି ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହେବାର ସାହସ ନାହିଁ; କିଛି ଲୋକ କ୍ଷେତ୍ର ଛାଡି ଦିଅନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତର ରେକର୍ଡ, ଆଜି ଦିଆଯାଇଥିବା ଭାଷଣ, ପ୍ରକାଶିତ ଭାବନା, ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିବା ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ, ସେତେବେଳେ ସହାନୁଭୂତି, ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ କରୁଣା ଥାଏ, ଏବଂ 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଏକ ଉପାଦାନ ମଧ୍ୟ ଥାଏ।
ଏହି ଜାତି, ଯେତେ ଖରାପ ଦିନ ଦେଖିଛି, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ କିଛି ଭଲ କରି ଚାଲିବ। ଏହି ଗୃହ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବ, ଏବଂ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ସହିତ, ଆମେ ଭାରତର ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଅନୁଯାୟୀ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବୁ।
ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing last sitting of 17th Lok Sabha
10 FEB 2024 8:44PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today is an important day in the great tradition of democracy. Over the past five years, the 17th Lok Sabha has made numerous significant decisions in the service of the nation. In the wake of many challenges, everyone has endeavoured to steer the country in the right direction with their capabilities. In a way, today is an opportunity for all of us to reflect on our five-year ideological journey, dedicated to the nation, and to once again dedicate our resolutions to the nation. These five years of reform, perform, and transform are quite rare. It is rare that reforms happen, performance is achieved, and we witness transformation before our eyes, instilling a new confidence. Today, the nation is experiencing this certainty from the 17th Lok Sabha. And I am confident that the nation will continue to bless the 17th Lok Sabha. All Hon’ble members of the House have played a very important role in all these processes. And this is the time when, as the leader as well as a companion to all of you, I congratulate each and every one of you.
Especially, Hon’ble Mr Speaker Sir,
I also express heartfelt gratitude to you. Sumitra (Mahajan) ji occasionally indulged in light-hearted humour (during her five-year tenure as Speaker of the House). However, you always wore a smile on your face. No matter what happened (in the House), that smile never faded. In various diverse circumstances, you have guided and led this House with great balance and impartially in a true sense. I also commend you wholeheartedly for your conduct. There were moments of anger and accusations, but you handled all these situations with complete patience and insight, leading the House and guiding all of us. I am grateful to you for this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In these five years, the entire human race has endured the biggest crisis of this century. Who will survive? Can one save anyone? That was the situation. In such times, coming to the House, leaving one's home, was also a period of crisis. Despite that, whatever new arrangements had to be made, you made them, without letting the work of the nation stop. In order to ensure that the dignity of the House remained intact and the necessary work of the country continued to progress, you did not lag behind even a bit in your role of running the House. You handled it with great skill and became an example for the world.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I also want to express my gratitude to the Hon’ble MPs for agreeing to give up their MPLAD funds without a moment’s delay when such a proposal was made in the wake of the needs of the country during that period. Not only that, MPs themselves decided on a 30 per cent salary cut in order to give a positive message to the citizens and instill confidence in society. It led the country to believe that the MPs are the first ones to step forward in this regard.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
Without any reason, we MPs were often criticized in some section of the Indian media twice a year for the privileges we receive and eating subsidised food in the Parliament Canteen. It's like we were constantly being ridiculed over the cost of the food in the Parliament Canteen compared to what is available outside. You made the decision that there would be uniform rates in the canteen for everyone, and MPs never opposed it and never complained. And those who used to embarrass all MPs for no reason were also enjoying the subsidised food available in Parliament Canteen before. You saved us all from that ridicule, and I express my gratitude to you for this too.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is true that regardless of whether it was our 15th, 16th or 17th Lok Sabha, there was a demand for a new Parliament building. Everyone discussed this collectively, in one voice, but no decision could be made. It is your leadership that made the decision, pushed things forward, held various meetings with the government, and as a result, today the country has got this new Parliament building.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Establishing the Sengol in the new Parliament building, which preserves a part of our heritage and keeps alive the first moment of independence as a guiding light, has been a monumental task under your leadership. It will now be a part of the ceremonial event every year which will forever connect the future generations of Bharat with that moment of independence. And that significant moment of independence will remain etched in our memories, serving as inspiration to propel the nation forward—a sacred task that you have accomplished.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is also true that during this period, Bharat received a lot of praise during the presidency of the G20 summit. Every state of the country showcased Bharat’s strength and their own identity in front of the world (by holding various G20 meetings), the impact of which is still felt on the global stage today. Along with that, under your leadership, the P20 summit was held soon after the G20 when speakers from many countries came here. We have carried forward the great tradition of Bharat, the Mother of Democracy, and the democratic values that we have advanced for centuries. Systems may have changed, but Bharat’s democratic spirit has always remained, and you presented that fact excellently before the speakers of the world, earning Bharat respect in democratic systems as well under your leadership.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I also want to extend special congratulations to you for something that perhaps neither our Hon’ble MPs nor the media have paid attention to. We would gather together in the Samvidhan Sadan (the new name for) the old Parliament, to offer floral tributes to the statues of great personalities on their birth anniversaries. But it used to be a 10-minute event, and then we would leave (to perform our duties in Parliament). You initiated a campaign of speech and essay competitions across the country for these great personalities. Two children from each state awarded as the best orators and essayists would come to Delhi on that day and remain present during the floral tribute ceremony on the great person's birth anniversary along with the political leaders and give speeches afterward. They would visit other places in Delhi and try to understand the activities of the MPs. You have done a great job of constantly engaging millions of students with Bharat’s parliamentary tradition. And you will be credited for this tradition. I hope everyone will proudly carry forward this tradition in the future. I congratulate you for this as well.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I cannot say how much they, who were supposed to use, were able to utilize the Parliament Library, but you opened its doors for the common person. You have rendered a great service by opening this treasure trove of knowledge, this heritage of traditions, to the general public. I congratulate you wholeheartedly for this initiative. You incorporated modern technology into our system by way of paperless Parliament and digitization. Initially, some colleagues faced difficulties, but now everyone has become accustomed to it. When I see you sitting here and constantly doing something, you have accomplished a significant achievement. You have established permanent systems. I express my sincere gratitude for this also.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I can say that your expertise and the awareness of these Hon’ble Members of Parliament and their collective efforts have resulted in 97 per cent productivity of the 17th Lok Sabha. The 97 percent productivity is a matter of satisfaction in itself. But I believe that as we move towards the conclusion of the 17th Lok Sabha today and the beginning of the 18th Lok Sabha (in a few days), we will resolve to ensure that our productivity will be more than 100 per cent. There were also seven sessions where productivity was even more than 100 per cent in the 17th Lok Sabha. And I have seen that you have sat through all night, constantly making efforts to bring the concerns of every Member of Parliament to the attention of the government. I express heartfelt gratitude and congratulations to all the Hon’ble Members and all the Floor Leaders for these successes. In the first session of the 17th Lok Sabha, both Houses passed 30 bills, and this is a record in itself. New benchmarks have also been set in the 17th Lok Sabha.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The celebration of 75 years of independence is a matter of great fortune for all of us, and it is indeed a momentous occasion where our Parliament has played a crucial leadership role in every aspect. Perhaps there is hardly any Member of Parliament who has not played a role in making the 75 years of independence a celebration in their respective domains. Truly, the nation celebrated the 75 years of independence with full fervour, and the significant role of our Hon’ble MPs and this Parliament cannot be overlooked. The 75th anniversary of the enactment of our Constitution has coincided with this time, and all Hon’ble Members of Parliament have had the opportunity to be part of it. The responsibilities of the Constitution start from here, and being associated with them is inherently very inspiring.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In this tenure, there have been significant reforms, which are game-changers. The strong foundation of Bharat in the 21st century is evident in all these aspects. The country has moved forward at a rapid pace towards a big transformation, and in this, all colleagues of the House have provided excellent guidance with their participation, and contributed significantly. We can say with satisfaction that many changes, which were being awaited for long, have been accomplished through the 17th Lok Sabha, ending the anticipation of generations. Many generations had dreamed of one Constitution, but there was a crack, a pitfall, an obstacle every moment. By abrogating Article 370, the House has manifested the full realization of the Constitution with its complete radiance. And I believe that on the completion of 75 years of the Constitution...wherever the souls of those great men who framed the Constitution may be, they must be blessing us, as we have completed this task. The people of Jammu and Kashmir were deprived of social justice. Today, we are satisfied that by fulfilling our commitment to social justice, we are also reaching out to our brothers and sisters in Jammu and Kashmir.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Terrorism used to haunt the country like a demon, firing bullets into the heart of the country every day, staining the land of Maa Bharti with blood. Many brave and talented individuals of the country would fall prey to terrorism. We enacted strict laws against terrorism, and this very House made them. I firmly believe that those who struggled with such problems before have now gained strength. Confidence has increased psychologically. And Bharat is feeling a sense of complete liberation from terrorism. And that dream will also come true. We have lived under the British-imposed penal code for 75 years. We will proudly tell the country, we will tell the new generation, you will be able to tell your grandchildren with pride that the country lived under the penal code for 75 years, but the coming generations will live under the code of justice. And that is true democracy.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would like to congratulate you on one more thing. The new House, with all its grandeur, commenced with an act that strengthens the fundamental values of Bharat, and that is the Nari Shakti Vandan Adhiniyam (Women Empowerment Act). Whenever discussions about this new House will take place, the mention of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam will be made. Even though it was a brief session, it was a session that made far-reaching decisions. The sense of purity of this new House began from that very moment, which gives us a new strength. As a result, when a large number of our mothers and sisters will be seated here in the coming times, the country will feel a sense of pride. Our Muslim sisters were waiting for relief from the triple talaq for so long. The courts had ruled in their favour, but they were not getting their rights. They were forced to endure hardships. Some may say it openly, some indirectly. But the 17th Lok Sabha has done the very important work of freeing them from triple talaq. All Hon’ble members, regardless of their opinions or decisions, will someday say that we were present here to ensure justice for these daughters. We have remedied the injustice done to the generations, and these sisters are blessing us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The upcoming 25 years are very important for our country. The hustle and bustle in politics has its place. The aspirations of people in the political arena have their place. But the expectations of the country, the concerns of the country and the dreams of the country have become the determination of the country. So the country will achieve the desired results in the next 25 years. People were not very enthusiastic when Mahatma Gandhi embarked on the Dandi March in 1930, when there was the Salt Satyagraha. Whether it was the Swadeshi movement, whether it was the tradition of Satyagraha, or whether it was the Salt Satyagraha. At that time, these events seemed small but in 1947, that 25-year period instilled the spirit within the country that now we have to live free. Today, I can see the same spirit which is being instilled in the country. From every street corner, from the lips of every child, it is heard that in 25 years we will make a ‘Viksit Bharat’. Therefore, these 25 years are an extremely important period for the youth power of my country. And there will be no one among us who does not want Bharat to become a developed nation in 25 years. Everyone has a dream, some have already made their dream a resolution, perhaps some may take longer to make it a resolution, but everyone will have to join, and those who cannot join and would be still alive will surely reap the rewards, this is my belief.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These past 5 years have also seen historic laws enacted for the youth. Bringing transparency in the system has provided new opportunities for the youth. Issues like paper leaks, which used to worry our youth, have been addressed very strictly. All Hon’ble members, understanding the sentiments of the youth of the country and addressing the questions or concerns in their minds about the system, have made very important decisions.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is true that no human society can progress without research. Research is essential for continuous evolution. The history of humankind spanning thousands of years is evidence that research has been ongoing in every era, leading to the advancement and expansion of life. This House has done a significant job by formally establishing a legal framework to promote research. The National Research Foundation, though not often the subject of everyday political discussions, will have far-reaching consequences, and this is a very important task undertaken by the 17th Lok Sabha. I firmly believe that due to the talent of our youth, our country can become a hub for research worldwide. The talent of our youth is such that even today, many global companies are conducting their innovation work in Bharat. But our country will become a major hub, I am completely confident about it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our basic needs are undergoing a complete transformation in the 21st century. What had no value until yesterday, no attention was paid to it, has become very valuable. It is data... There is a global discussion about the potential of data. By introducing the Data Protection Bill, we have ensured the security of the entire future generation. We have provided a new tool to the entire future generation, based on which they will also make the right use of it to build their future. And the Digital Personal Data Protection Act has generated interest not only among the youth of our country but also among people around the world. Countries around the world are studying it. They are making efforts to adapt their new systems accordingly. There are also guidelines on how data should be used. That is how its potential can be enhanced while managing protection in a way, which people call the gold mine, the new oil. I understand that Bharat has this potential because it is a country rich in diversity. The kind of information and data that is with us… Just consider the data of our railway passengers … It can become a subject of great research for the world. We have recognized its power and given this legal system.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Discussions about these sectors, namely water, land, and sky, have been ongoing for centuries. But now, there is a need to confront the challenges posed by maritime power, space power, and cyber power, considering the crises the world is going through. As the world is trying to create thoughtful impacts, we also need to generate positive capabilities in these areas and empower ourselves to face challenges from negative forces. Therefore, reforms related to space were very necessary, and with a far-sighted vision, the work of space reform has been completed in our country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Hon’ble Members of the 17th Lok Sabha have played a significant role in the economic reforms that the country has undertaken. Over the past few years, thousands of compliances have needlessly entangled the public. It is a matter of great pride that the distorted governance systems that had developed have been freed, and a great deal of credit for this goes to this House as well. These kinds of compliances burden ordinary people. As I once said even from the Red Fort that when we talk about "minimum government, maximum governance," I truly believe that the sooner the government exits from people's lives, the more the democracy will be strengthened. Why does the government intervene at every turn in people's daily lives? Yes, the government will always be present for those in need, but a democracy cannot thrive if government interference becomes an obstacle in people's lives. Therefore, our goal should be to minimise government intervention in the lives of ordinary citizens as much as possible, thus presenting a prosperous democracy to the world. We will fulfil that dream.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have repealed more than 60 unnecessary laws, including the Companies Act and the Limited Liability Partnership Act. This was a crucial requirement for improving the ease of doing business because if the country is to progress, it must overcome numerous obstacles. Many of our laws were such that people ended up in jail for trivial reasons. For example, if a factory's restroom was not whitewashed once every six months, it could lead to imprisonment, no matter how big the owner of such a large company. Now, we should have the confidence to get rid of those who call themselves left-liberals, their ideology, and the era of ‘Kumar Shahi’ in this country. So, the 17th Lok Sabha has done commendable work in increasing public trust. Let's talk about the Jan Vishwas Act. I understand that more than 180 provisions have been decriminalized under this act. I talked about how people were thrown into jail for trivial matters. By decriminalizing these, we have empowered citizens. This House has done it, Hon’ble members have done it. It's very important work to save lives from the courts' tangles, to free them from disputes outside the courts, and mediation laws in that direction have also been instrumental, and Hon’ble members have played a significant role in that too. Those who were always on the sidelines, no one bothered about them, they realized the importance of a government. Yes, they understood the importance of the government when free vaccinations were available during COVID. The government being there was important, and this is very necessary in the lives of ordinary people. The experience of helplessness should not arise now.
The transgender community used to feel discriminated against. And when they were repeatedly discriminated against, the possibility of distortions within them also increased...and we used to shy away from such topics. All Hon’ble members of the 17th Lok Sabha also expressed sympathy for transgender individuals and contributed to making their lives better. And today, Bharat’s work for transgender individuals and the decisions made for them are being discussed worldwide. The world is surprised when we say there is maternity leave of 26 weeks during pregnancy for our mothers and sisters...even prosperous countries in the world are amazed. This means these progressive decisions have been made here, in this 17th Lok Sabha. We have given transgender individuals an identity. So far, identity cards have been issued to nearly 16-17 thousand transgender individuals so that their lives are improved. And I have seen that now they are starting small businesses with money from the Mudra scheme, they are earning. We have awarded Padma awards to transgender individuals, a recognition for living a dignified life. They will continue to benefit from various government schemes. The process has begun and they have started living a life of dignity.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It was a very difficult time, when the COVID pandemic put a lot of pressure on us for about one and a half to two years, but despite that the 17th Lok Sabha has been very beneficial for the country, and has done very good work. However, during this time, we have also lost many colleagues. Perhaps if they were among us today, they would have been present at this farewell ceremony. But due to COVID, we have had to lose many talented colleagues in between. The sorrow of that loss will always remain with us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is the last session and last hour of the 17th Lok Sabha. The journey of democracy and Bharat is endless. This country is for a purpose, it has a goal that is for the entire humanity. Whether it was seen by Aurobindo or by Swami Vivekananda … Today we are witnessing the capability in those words, in that vision, right before our eyes. The world is accepting Bharat’s greatness, acknowledging Bharat’s capabilities, and we need to move forward with more strength in this journey.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The elections are not far away. Some people might feel a little nervous, but this is an inherent and essential aspect of democracy. We all accept it with pride. And I believe that our elections will continue to be a source of pride for the country, continuing our tradition of democracy, and will surely continue to amaze the entire world. This is my firm belief.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The support I have received from all Hon’ble members, the decisions we have been able to make, and sometimes the attacks have been so amusing that it has brought out the strength within us. And I believe it's by the grace of the Almighty that when challenges come, there's a sense of joy as well. We have faced every challenge with great self-confidence and belief. Today, the resolution passed by this House regarding the construction of the Ram Temple will give the future generations of this country, the constitutional power to take pride in the values of this nation. It's true that not everyone has the courage to engage in such endeavours; some people leave the field. But still, when we look at the records of the future, the speeches made today, the sentiments expressed, the resolutions put forward, there is empathy, determination, and compassion, and there is also an element to advance the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’.
This nation, no matter how many bad days it has seen, will continue to do something good for the future generations. This House will continue to inspire us, and with collective resolve and collective strength, we will strive for the best possible outcomes according to the aspirations of the young generation of Bharat.
With this belief, I express my gratitude to all Hon’ble members once again.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.