Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing last sitting of 17th Lok Sabha
10 FEB 2024 8:44PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today is an important day in the great tradition of democracy. Over the past five years, the 17th Lok Sabha has made numerous significant decisions in the service of the nation. In the wake of many challenges, everyone has endeavoured to steer the country in the right direction with their capabilities. In a way, today is an opportunity for all of us to reflect on our five-year ideological journey, dedicated to the nation, and to once again dedicate our resolutions to the nation. These five years of reform, perform, and transform are quite rare. It is rare that reforms happen, performance is achieved, and we witness transformation before our eyes, instilling a new confidence. Today, the nation is experiencing this certainty from the 17th Lok Sabha. And I am confident that the nation will continue to bless the 17th Lok Sabha. All Hon’ble members of the House have played a very important role in all these processes. And this is the time when, as the leader as well as a companion to all of you, I congratulate each and every one of you.
Especially, Hon’ble Mr Speaker Sir,
I also express heartfelt gratitude to you. Sumitra (Mahajan) ji occasionally indulged in light-hearted humour (during her five-year tenure as Speaker of the House). However, you always wore a smile on your face. No matter what happened (in the House), that smile never faded. In various diverse circumstances, you have guided and led this House with great balance and impartially in a true sense. I also commend you wholeheartedly for your conduct. There were moments of anger and accusations, but you handled all these situations with complete patience and insight, leading the House and guiding all of us. I am grateful to you for this.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In these five years, the entire human race has endured the biggest crisis of this century. Who will survive? Can one save anyone? That was the situation. In such times, coming to the House, leaving one's home, was also a period of crisis. Despite that, whatever new arrangements had to be made, you made them, without letting the work of the nation stop. In order to ensure that the dignity of the House remained intact and the necessary work of the country continued to progress, you did not lag behind even a bit in your role of running the House. You handled it with great skill and became an example for the world.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I also want to express my gratitude to the Hon’ble MPs for agreeing to give up their MPLAD funds without a moment’s delay when such a proposal was made in the wake of the needs of the country during that period. Not only that, MPs themselves decided on a 30 per cent salary cut in order to give a positive message to the citizens and instill confidence in society. It led the country to believe that the MPs are the first ones to step forward in this regard.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
Without any reason, we MPs were often criticized in some section of the Indian media twice a year for the privileges we receive and eating subsidised food in the Parliament Canteen. It's like we were constantly being ridiculed over the cost of the food in the Parliament Canteen compared to what is available outside. You made the decision that there would be uniform rates in the canteen for everyone, and MPs never opposed it and never complained. And those who used to embarrass all MPs for no reason were also enjoying the subsidised food available in Parliament Canteen before. You saved us all from that ridicule, and I express my gratitude to you for this too.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is true that regardless of whether it was our 15th, 16th or 17th Lok Sabha, there was a demand for a new Parliament building. Everyone discussed this collectively, in one voice, but no decision could be made. It is your leadership that made the decision, pushed things forward, held various meetings with the government, and as a result, today the country has got this new Parliament building.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Establishing the Sengol in the new Parliament building, which preserves a part of our heritage and keeps alive the first moment of independence as a guiding light, has been a monumental task under your leadership. It will now be a part of the ceremonial event every year which will forever connect the future generations of Bharat with that moment of independence. And that significant moment of independence will remain etched in our memories, serving as inspiration to propel the nation forward—a sacred task that you have accomplished.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is also true that during this period, Bharat received a lot of praise during the presidency of the G20 summit. Every state of the country showcased Bharat’s strength and their own identity in front of the world (by holding various G20 meetings), the impact of which is still felt on the global stage today. Along with that, under your leadership, the P20 summit was held soon after the G20 when speakers from many countries came here. We have carried forward the great tradition of Bharat, the Mother of Democracy, and the democratic values that we have advanced for centuries. Systems may have changed, but Bharat’s democratic spirit has always remained, and you presented that fact excellently before the speakers of the world, earning Bharat respect in democratic systems as well under your leadership.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I also want to extend special congratulations to you for something that perhaps neither our Hon’ble MPs nor the media have paid attention to. We would gather together in the Samvidhan Sadan (the new name for) the old Parliament, to offer floral tributes to the statues of great personalities on their birth anniversaries. But it used to be a 10-minute event, and then we would leave (to perform our duties in Parliament). You initiated a campaign of speech and essay competitions across the country for these great personalities. Two children from each state awarded as the best orators and essayists would come to Delhi on that day and remain present during the floral tribute ceremony on the great person's birth anniversary along with the political leaders and give speeches afterward. They would visit other places in Delhi and try to understand the activities of the MPs. You have done a great job of constantly engaging millions of students with Bharat’s parliamentary tradition. And you will be credited for this tradition. I hope everyone will proudly carry forward this tradition in the future. I congratulate you for this as well.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I cannot say how much they, who were supposed to use, were able to utilize the Parliament Library, but you opened its doors for the common person. You have rendered a great service by opening this treasure trove of knowledge, this heritage of traditions, to the general public. I congratulate you wholeheartedly for this initiative. You incorporated modern technology into our system by way of paperless Parliament and digitization. Initially, some colleagues faced difficulties, but now everyone has become accustomed to it. When I see you sitting here and constantly doing something, you have accomplished a significant achievement. You have established permanent systems. I express my sincere gratitude for this also.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I can say that your expertise and the awareness of these Hon’ble Members of Parliament and their collective efforts have resulted in 97 per cent productivity of the 17th Lok Sabha. The 97 percent productivity is a matter of satisfaction in itself. But I believe that as we move towards the conclusion of the 17th Lok Sabha today and the beginning of the 18th Lok Sabha (in a few days), we will resolve to ensure that our productivity will be more than 100 per cent. There were also seven sessions where productivity was even more than 100 per cent in the 17th Lok Sabha. And I have seen that you have sat through all night, constantly making efforts to bring the concerns of every Member of Parliament to the attention of the government. I express heartfelt gratitude and congratulations to all the Hon’ble Members and all the Floor Leaders for these successes. In the first session of the 17th Lok Sabha, both Houses passed 30 bills, and this is a record in itself. New benchmarks have also been set in the 17th Lok Sabha.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The celebration of 75 years of independence is a matter of great fortune for all of us, and it is indeed a momentous occasion where our Parliament has played a crucial leadership role in every aspect. Perhaps there is hardly any Member of Parliament who has not played a role in making the 75 years of independence a celebration in their respective domains. Truly, the nation celebrated the 75 years of independence with full fervour, and the significant role of our Hon’ble MPs and this Parliament cannot be overlooked. The 75th anniversary of the enactment of our Constitution has coincided with this time, and all Hon’ble Members of Parliament have had the opportunity to be part of it. The responsibilities of the Constitution start from here, and being associated with them is inherently very inspiring.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In this tenure, there have been significant reforms, which are game-changers. The strong foundation of Bharat in the 21st century is evident in all these aspects. The country has moved forward at a rapid pace towards a big transformation, and in this, all colleagues of the House have provided excellent guidance with their participation, and contributed significantly. We can say with satisfaction that many changes, which were being awaited for long, have been accomplished through the 17th Lok Sabha, ending the anticipation of generations. Many generations had dreamed of one Constitution, but there was a crack, a pitfall, an obstacle every moment. By abrogating Article 370, the House has manifested the full realization of the Constitution with its complete radiance. And I believe that on the completion of 75 years of the Constitution...wherever the souls of those great men who framed the Constitution may be, they must be blessing us, as we have completed this task. The people of Jammu and Kashmir were deprived of social justice. Today, we are satisfied that by fulfilling our commitment to social justice, we are also reaching out to our brothers and sisters in Jammu and Kashmir.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Terrorism used to haunt the country like a demon, firing bullets into the heart of the country every day, staining the land of Maa Bharti with blood. Many brave and talented individuals of the country would fall prey to terrorism. We enacted strict laws against terrorism, and this very House made them. I firmly believe that those who struggled with such problems before have now gained strength. Confidence has increased psychologically. And Bharat is feeling a sense of complete liberation from terrorism. And that dream will also come true. We have lived under the British-imposed penal code for 75 years. We will proudly tell the country, we will tell the new generation, you will be able to tell your grandchildren with pride that the country lived under the penal code for 75 years, but the coming generations will live under the code of justice. And that is true democracy.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would like to congratulate you on one more thing. The new House, with all its grandeur, commenced with an act that strengthens the fundamental values of Bharat, and that is the Nari Shakti Vandan Adhiniyam (Women Empowerment Act). Whenever discussions about this new House will take place, the mention of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam will be made. Even though it was a brief session, it was a session that made far-reaching decisions. The sense of purity of this new House began from that very moment, which gives us a new strength. As a result, when a large number of our mothers and sisters will be seated here in the coming times, the country will feel a sense of pride. Our Muslim sisters were waiting for relief from the triple talaq for so long. The courts had ruled in their favour, but they were not getting their rights. They were forced to endure hardships. Some may say it openly, some indirectly. But the 17th Lok Sabha has done the very important work of freeing them from triple talaq. All Hon’ble members, regardless of their opinions or decisions, will someday say that we were present here to ensure justice for these daughters. We have remedied the injustice done to the generations, and these sisters are blessing us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The upcoming 25 years are very important for our country. The hustle and bustle in politics has its place. The aspirations of people in the political arena have their place. But the expectations of the country, the concerns of the country and the dreams of the country have become the determination of the country. So the country will achieve the desired results in the next 25 years. People were not very enthusiastic when Mahatma Gandhi embarked on the Dandi March in 1930, when there was the Salt Satyagraha. Whether it was the Swadeshi movement, whether it was the tradition of Satyagraha, or whether it was the Salt Satyagraha. At that time, these events seemed small but in 1947, that 25-year period instilled the spirit within the country that now we have to live free. Today, I can see the same spirit which is being instilled in the country. From every street corner, from the lips of every child, it is heard that in 25 years we will make a ‘Viksit Bharat’. Therefore, these 25 years are an extremely important period for the youth power of my country. And there will be no one among us who does not want Bharat to become a developed nation in 25 years. Everyone has a dream, some have already made their dream a resolution, perhaps some may take longer to make it a resolution, but everyone will have to join, and those who cannot join and would be still alive will surely reap the rewards, this is my belief.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These past 5 years have also seen historic laws enacted for the youth. Bringing transparency in the system has provided new opportunities for the youth. Issues like paper leaks, which used to worry our youth, have been addressed very strictly. All Hon’ble members, understanding the sentiments of the youth of the country and addressing the questions or concerns in their minds about the system, have made very important decisions.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It is true that no human society can progress without research. Research is essential for continuous evolution. The history of humankind spanning thousands of years is evidence that research has been ongoing in every era, leading to the advancement and expansion of life. This House has done a significant job by formally establishing a legal framework to promote research. The National Research Foundation, though not often the subject of everyday political discussions, will have far-reaching consequences, and this is a very important task undertaken by the 17th Lok Sabha. I firmly believe that due to the talent of our youth, our country can become a hub for research worldwide. The talent of our youth is such that even today, many global companies are conducting their innovation work in Bharat. But our country will become a major hub, I am completely confident about it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our basic needs are undergoing a complete transformation in the 21st century. What had no value until yesterday, no attention was paid to it, has become very valuable. It is data... There is a global discussion about the potential of data. By introducing the Data Protection Bill, we have ensured the security of the entire future generation. We have provided a new tool to the entire future generation, based on which they will also make the right use of it to build their future. And the Digital Personal Data Protection Act has generated interest not only among the youth of our country but also among people around the world. Countries around the world are studying it. They are making efforts to adapt their new systems accordingly. There are also guidelines on how data should be used. That is how its potential can be enhanced while managing protection in a way, which people call the gold mine, the new oil. I understand that Bharat has this potential because it is a country rich in diversity. The kind of information and data that is with us… Just consider the data of our railway passengers … It can become a subject of great research for the world. We have recognized its power and given this legal system.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Discussions about these sectors, namely water, land, and sky, have been ongoing for centuries. But now, there is a need to confront the challenges posed by maritime power, space power, and cyber power, considering the crises the world is going through. As the world is trying to create thoughtful impacts, we also need to generate positive capabilities in these areas and empower ourselves to face challenges from negative forces. Therefore, reforms related to space were very necessary, and with a far-sighted vision, the work of space reform has been completed in our country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Hon’ble Members of the 17th Lok Sabha have played a significant role in the economic reforms that the country has undertaken. Over the past few years, thousands of compliances have needlessly entangled the public. It is a matter of great pride that the distorted governance systems that had developed have been freed, and a great deal of credit for this goes to this House as well. These kinds of compliances burden ordinary people. As I once said even from the Red Fort that when we talk about "minimum government, maximum governance," I truly believe that the sooner the government exits from people's lives, the more the democracy will be strengthened. Why does the government intervene at every turn in people's daily lives? Yes, the government will always be present for those in need, but a democracy cannot thrive if government interference becomes an obstacle in people's lives. Therefore, our goal should be to minimise government intervention in the lives of ordinary citizens as much as possible, thus presenting a prosperous democracy to the world. We will fulfil that dream.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have repealed more than 60 unnecessary laws, including the Companies Act and the Limited Liability Partnership Act. This was a crucial requirement for improving the ease of doing business because if the country is to progress, it must overcome numerous obstacles. Many of our laws were such that people ended up in jail for trivial reasons. For example, if a factory's restroom was not whitewashed once every six months, it could lead to imprisonment, no matter how big the owner of such a large company. Now, we should have the confidence to get rid of those who call themselves left-liberals, their ideology, and the era of ‘Kumar Shahi’ in this country. So, the 17th Lok Sabha has done commendable work in increasing public trust. Let's talk about the Jan Vishwas Act. I understand that more than 180 provisions have been decriminalized under this act. I talked about how people were thrown into jail for trivial matters. By decriminalizing these, we have empowered citizens. This House has done it, Hon’ble members have done it. It's very important work to save lives from the courts' tangles, to free them from disputes outside the courts, and mediation laws in that direction have also been instrumental, and Hon’ble members have played a significant role in that too. Those who were always on the sidelines, no one bothered about them, they realized the importance of a government. Yes, they understood the importance of the government when free vaccinations were available during COVID. The government being there was important, and this is very necessary in the lives of ordinary people. The experience of helplessness should not arise now.
The transgender community used to feel discriminated against. And when they were repeatedly discriminated against, the possibility of distortions within them also increased...and we used to shy away from such topics. All Hon’ble members of the 17th Lok Sabha also expressed sympathy for transgender individuals and contributed to making their lives better. And today, Bharat’s work for transgender individuals and the decisions made for them are being discussed worldwide. The world is surprised when we say there is maternity leave of 26 weeks during pregnancy for our mothers and sisters...even prosperous countries in the world are amazed. This means these progressive decisions have been made here, in this 17th Lok Sabha. We have given transgender individuals an identity. So far, identity cards have been issued to nearly 16-17 thousand transgender individuals so that their lives are improved. And I have seen that now they are starting small businesses with money from the Mudra scheme, they are earning. We have awarded Padma awards to transgender individuals, a recognition for living a dignified life. They will continue to benefit from various government schemes. The process has begun and they have started living a life of dignity.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It was a very difficult time, when the COVID pandemic put a lot of pressure on us for about one and a half to two years, but despite that the 17th Lok Sabha has been very beneficial for the country, and has done very good work. However, during this time, we have also lost many colleagues. Perhaps if they were among us today, they would have been present at this farewell ceremony. But due to COVID, we have had to lose many talented colleagues in between. The sorrow of that loss will always remain with us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
This is the last session and last hour of the 17th Lok Sabha. The journey of democracy and Bharat is endless. This country is for a purpose, it has a goal that is for the entire humanity. Whether it was seen by Aurobindo or by Swami Vivekananda … Today we are witnessing the capability in those words, in that vision, right before our eyes. The world is accepting Bharat’s greatness, acknowledging Bharat’s capabilities, and we need to move forward with more strength in this journey.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The elections are not far away. Some people might feel a little nervous, but this is an inherent and essential aspect of democracy. We all accept it with pride. And I believe that our elections will continue to be a source of pride for the country, continuing our tradition of democracy, and will surely continue to amaze the entire world. This is my firm belief.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The support I have received from all Hon’ble members, the decisions we have been able to make, and sometimes the attacks have been so amusing that it has brought out the strength within us. And I believe it's by the grace of the Almighty that when challenges come, there's a sense of joy as well. We have faced every challenge with great self-confidence and belief. Today, the resolution passed by this House regarding the construction of the Ram Temple will give the future generations of this country, the constitutional power to take pride in the values of this nation. It's true that not everyone has the courage to engage in such endeavours; some people leave the field. But still, when we look at the records of the future, the speeches made today, the sentiments expressed, the resolutions put forward, there is empathy, determination, and compassion, and there is also an element to advance the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’.
This nation, no matter how many bad days it has seen, will continue to do something good for the future generations. This House will continue to inspire us, and with collective resolve and collective strength, we will strive for the best possible outcomes according to the aspirations of the young generation of Bharat.
With this belief, I express my gratitude to all Hon’ble members once again.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না 17শুবা লোক সভাগী অরোইবা মীফমদা থমখিবা ৱারোল
10 FEB 2024 8:44PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
ঙসিগী থৌরমসিদি গনতন্ত্রগী অথোইবা চৎনবী অসিগী য়াম্না মরু ওইবা থৌরম্নি। তরাতরেৎশুবা লোক সভানা হৌখিবা চহি মঙাসিদা মশক নাইবা ৱারেপ কয়া লৌদুনা লৈবাক্কীদমক্তা সেবা কয়া তৌখি। শিংনবা কয়াগা মাইয়োক্নদুনা লৈবাকপু অচুম্বা মাইকৈদা পুনবা হোৎনখি। অদুনা ঙসিগী থৌরম অমসুং নুমিৎ অসিদি মদুগুম্বা চহি মঙাগী খোঙচৎ, লৈবাক্কীদমক্তা লেপখিবা ৱারেপ, অমসুং লৈবাক সেবাগী মদুগুম্বা ৱাখল্লোনবু ইকায়খুম্নবগী নুমিৎ অমসু ওইরি। মসিগী চহি মঙা অসিদা রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী তাঙলবা থৌওং কয়া পাংথোকপা ঐখোয়না হকথেংননা উখি অমসুং মসিনা ঐখোয়দা অনৌবা ভারতকী থাজবা অমসু পীখি। লৈবাক অসিনা তরাতরেৎশুবা লোক সভাবু মতম পুম্বদা থৌজাল পীগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। থৌওংশিং অসিদা হাউস্তা ফম্লিবা ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা মেম্বরশিংগী অচৌবা থৌদাং কয়া য়াওরি। অদুনা, ঐহাক্না কাঙলুপ অসিগী লুচিংবা অমসুং অদোম পুম্নমক্কী মরুপ অমা ওইনা, ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
চহি মঙা অসিগী মনুংদা সুমিত্রাজীনা ফাগী জুগাই কয়া তৌখি। মহাক্কী মাইথোংদা মোমোন মিনোক্না থন্দুনা লৈখিবনি। ফিভম চাদবা মতমদসু অদোমগী মোমোন মিনোক্তি মাঙখিদবনি, লোয়ননা, হাউস অসিবুসু খল ঙাক্না অমসুং মীচঙ মীখায় নাইদবা মওংদা লুচিংদুনা লাকপীখিবনি। ঐহাক্না মসিগীদমক্তা অদোম্বু থাগৎচরি। অদোম্না খাঙবা কনবা অমসুং লৌশিং লৈনা হাউস অসিদা মাইকৈ তাকপীখিবনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
মসিগী চহি মঙাগী মনুংশিদা মীওইবা খুন্নাই অপুনবনা চহি চা অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ইরাং অমা মাইয়োক্নখি। কনা হিংহৌগনি? কনাবু কনবা ঙমগনি? ৱাহং অসিনা মাইকৈ পুম্বা থনখিবনি। মতমশিং অদুদি, য়ুমদগী থোক্লক্তুনা হাউস্তা লাকপা ফাওবা অচৌবা শিংনবা অমা ওইখিবনি। অদুম ওইনমক, অনৌবা পথাপ শিনবগী মথৌ তাখি, মদুমক হাউসনা পাংথোকখি, লৈবাক চলায়বগী থৌওংদা অয়েৎপা লৈহনখিদে। হাউসকী কাঙলোনসু ঙাক্কনি অমসুং লৈবাক্কী তঙাই ফদবা থবকশিংগী খোঙজেলসু ঙাক্তবা য়াখিদে। পুম্নমক অসিবু নীংথিজনা শেন্নদুনা, মালেমগী খুদম অমসু ঐখোয়না মতমদুদা ওইবা ঙমখিবনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
মতমদুগী লৈবাক্কী তঙাই ফদবশিং খঙলবা মতুংদা, ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংনা মখোয়গী সন্সদ নিধী লৌরোই হায়বগী ৱাহৌদোক অমা মেম্বরশিংনা হাউসকী মাঙদা থমখি, অদুগা মিৎকুপ অদুমক্তদা ৱাফম অসিগী য়ানবসু পুরকখি। মসিদা নত্তনা, মখোয়না পাংথোকপা থৌওংশিংনা লৈবাক মীয়ামদা অফবা পাউজেল পীবগা লোয়ননা খুন্নাইদা থাজবা পুরক্নবগীদমক্তা মখোয়না মশাগী থাগী তোলোবতগী চাদা 30 ককপগী ৱাফমসু থমখি। লৈবাক্কীদমক্তা মসিগুম্বা থৌওং অহানবা ওইনা পাংথোকপা মীওই মখোয়না ওইখি, মীয়াম্নসু খঙবীখি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
এম.পি.শিং অসিনা লৈবাক্কী অৱাবা মতমদা কেন্তীন্দা অদু চাই, অদা চাই হায়না মীদিয়ানা মরাল শিবগী খুদোংচাবা অমসু মখোয়না অনিরক মাইয়োক্নখি। মদুদগী অদোম্না কেন্তীন্দা ফংবা পোৎলম খুদিংমক মীয়ামগা চপ মান্নবা মমলদা ফংহনগদবনি হায়বগী ৱারেপ লৌখিবনি। মসিদা লিলা য়েংবা মীওই খরনা নুংঙাইবা পোক্নখি। অদোমগী মসিগুম্বা খল মান্ননা খনবগী মতৌবুসু ঐহাক্না থাগৎচরি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
ঐখোয়গী লোক সভাগী তরামঙা, তরাতরুক নত্ত্রগা তরামরিশুবা ওইরো, সন্সদকী অনৌবা ভবন অমা লৈফম থোক্লে হায়বসি অচুম্বা ৱাফম অমনি। মসিগী মতাংদা পুম্নমক্না অপুনবা ওইনা খন্নখি, অদুবু তং তাবা ৱারেপ লৌবদি ঙমখিদবনি। অদোম পুম্নমক্কী লুচিং পুরেলনা ৱারেপ অসি লৌখিবনি, থবকশিংগী খোঙজেল হাপখি, সরকারগা লোয়ননা মীখল কয়া ফমখি। মদুগী মহৈদি ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা বিলদিং অমা ওইনা মাঙদা উরে।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
সন্সদকী অনৌবা ভবন অসিদা ঐখোয়গী পুৱারীগী শরুক অমা ওইনা অমসুং নিংতম্বগী অহানবা মিৎকুপ্পু হিংহন্দুনা থম্নবা ঐখোয়গী লমজিং মৈরা ওইনা মফমসিদা সেঙ্গোল অমা শাবগী থবক অসি অদোমগী মিৎয়েং মখাদা পাংথোকখি। হৌজিক্তি মসিবু চহি খুদিংগী সেলেব্রেত তৌরগনি অমসুং থৌওং অসিনা ঐখোয়গী নিংতম্বগী অহানবা মিৎকুপকা হৌরক্লিবা চারোন-শুরোনশিংগা মতম পুম্বদা মরী লৈনহনগনি। নিংতম্বা ফংবগী অহানবা মিৎকুপ নীংশিংবা মতমদা মসিনা লৈবাকপু চাউখৎ থৌরাংগী মাইকৈদা তুংলমচত্তা পুবদা ঐখোয়গী মফমদা ইথিল পীগনি। মসিগুম্বা য়াইফরবা থবক অসি অদোম্না পাংথোকখি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
হৌজিক্কী মতমসিদা জি-20 লুচিংবগী থৌদাং ঐখোয়না ফংখি, ভারতকী রাজ্য খুদিংনা মশাগী মপাঙ্গল অমসুং মতিকপু মালেমগী মাঙদা উৎখি। অদোমগী লুচিং মখাদা জি-20 পাংথোকখিবগুম্না, পি-20 কনফরেন্স অসিসু পাংথোকখি। মসিদা মালেমগী লৈবাক কয়াগী ৱাঙাংলোইশিং লাকখি, ভারতকী গনতন্ত্রগী মমা ওইবগী চৎনবীবু খুমাং চাউশিন্না পুখি, ঐখোয়না মসিগী গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মতম পুম্বদা তুংলমচত্তা খোঙথাদুনা লাকখি। পথাপ্তা অহোংবা কয়া লাকপদি য়াই, অদুবু, ভারতকী গনতন্ত্র চৎপগী ৱাখল্লোন্দি মতম পুম্বদা লেঙদনা লৈরি। অদোম্না মসিবু মালেমগী মাঙদা মরিক চুম্না উৎখি অমসুং অদোমগী লুচিং মখাদা ভারতনা গনতন্ত্রগী অফবা পথাপ অমা ওইবগী মায় পাকপা ফংখি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
ঐহাক্না অদোম খ্বাই খিবীকপু ৱাফম অমগীদমক্তা অখন্ননা থাগৎচবা পামজৈ। হীরম অসিদা ঐখোয়গী ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা সন্সদকী মেম্বর অমসুং মীদিয়াগী মওইশিংগী পুক্নিং চঙদ্রি হায়না ঐনা খল্লি। ঐখোয়গী অরিবা পার্লিয়ামেন্ত, ঐখোয়না কনস্তিত্বেন্ত এসেমব্লী হায়নসু খঙবা মফমসিদা ঐখোয়না শক্নাইরবা মীওইশিংগী মীতম/ফোতোদা লৈ কত্তুনা ইকায়খুম্নবগী চৎনবী অমা লৈরম্মি। মিনিৎ 10গী থৌরমসিদা মশাগী ইকায় খুম্নবা উৎনরগা চৎনখিবা ঙাক্তনি। মখোয়গুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপগী লৈবাক্কী ওইবা খোঙথাং অমা ঐখোয়না হৌদোক্লে। শক্নাইরবা মীওই অমগী মপোক কুমওন তাবা নুমিত্তা, অফবা ৱাঙাংলোইশিং, খ্বাইদগী ফজবা এসে ইবা অমসুং রাজ্য খুদিংগী অঙাং অনিনা দিল্লীদা লাক্তুনা লৈবাক্কী লুচিংবা অদুগী মফমদা ৱাফম কয়া থম্বগা লোয়ননা হৈকৎ-লৈকৎসু তম্মি। নুমিৎ চুপ্পা অমা মীওইদুগী মতাংদা ৱারী শান্নৈ। মসিগুম্বা থৌওং অসিবু অদোম্না হৌদোকপীদুনা লৈবাক্কী মহৈরোই কয়াগা অমত্তা ওইবগী খুদোংচাবা পীবিদুনা লাক্লি। মসিগুম্বা চৎনবী অসিদি অদোম্না পাংথোকপা হৌরম্বনি হায়না নীংশিংনহৌরগনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মসিগুম্বা থৌরম অসিবু চাউথোকচবগা লোয়ননা মখা চত্থগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
সন্সদকী লাইব্রেরী অসিগী কান্নবা লৌফম থোকই। মসিবুসু অদোম্না মীচম মীয়ামদা শিজিন্নবা য়াহনখ্রে। লৌশিংগী মসিগুম্বা লন-থুম, চৎনবীগী পুৱারী কয়া অসিবু মীচম মীয়ামগীদমক্তা হাংদোকপীদুনা অদোম্না লৈবাক্কী মফমদা অচৌবা সেবা অমা হৌদোক্লিবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্বু থাগৎচরি। পেপরলেস পার্লিয়ামেন্ত, দিজিতাইজেসন তৌবা, মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীবু ঐখোয়গী পথাপকী মনুং চলহনখি। মসিদা মীওই খরনা অহানবদা য়ানিংলমদে, অদুবু কোন্নদি মসিগী হৈনবী লৈনরকখি। মফমসিদা ফমদুনা লৈবা মতমদা মীপুম খুদিংনা করিনো অমদি অদুম পাংথোক্তুনা লৈনবনি, মসিসু থবক অমনি। অদোম্না মতম চুপ্পদা চৎনগদবা পথাপ অমা শেম্বীরে। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
অথোইবা এম.পি. কয়াগী মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা মতৌ অমসুং লৌশিং লৈদুনা পাংথোকখিবা থবক কয়ানা 17শুবা লোক সভা অসিগী প্রদক্তিবিতীবু চাউরাক্না চাদা 97 য়ৌহনখি। মসিদি চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মায় পাকপা অমনি। ঐখোয়না 17শুবা লোক সভাগী অরোইবা মতমদা য়ৌরকপা, অদুগা 18শুবা লোক সভাগী মতমদা চঙশিল্লকপসিদা ঐখোয়গী থবক থৌরমশিংগী প্রদক্তিবিতীবু চাদা 100 ওইহনবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। 17শুবা লোক সভাগী অহানবা সেসন্দা ঐখোয়না বিল 30 পাস তৌখি, মশিং অসিমক রেকোর্দ ওইরিবনি। লোয়ননা, ঐখোয়না অনৌবা বেঞ্চমার্ক অমসু থমখি। মায় পাকপা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
লৈবাক্কী নিংতম্বগী চহি 75 মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরম কয়াদা হাউস অসিনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। থৌরমশিং অসিবু লৈবাক্কী মফম খুদিংদা পুখি। লৈবাক্কী নিংতম্বগী চহি 75 মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরম অসিবু খুনুং কুহ্মৈ অমা ওইহনবদা থৌদাং য়াখিদবা এম.পি. অমত্তা লৈরম্লোই। মসিনা হায়বদি, লৈবাক পুম্বনা থৌরম অসিদা থৱাই য়াওনা শরুক য়ানখি অমসুং ঐখোয়গী এম.পি.শিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি হায়বনি। লৈবাক্কী সংবিধান চৎনবা হৌখিবগী চহি 75 মপুং ফাবগী থৌরমদসু হাউস অসিনা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মখোয়গী থৌদাং খুদিংমক মফমসিদগী হৌখিবা ঙাক্তনি। মসিমক অচৌবা মায় পাকপা অমসুং লাইবক ফবগী পুঙফম অমনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
মতমসিগী মনুংদা গেম চেঞ্জর ওইরবা রিফোর্ম কয়া পাংথোকখি। পুম্নমক অসিদা 21শুবা চহি চাগী অনৌবা ভারত শেম্বগী মপাঙল লৈরবা ফম্বাক অমা ঐখোয়না উবা ফংলি। লৈবাক অসিনা অচৌবা অওনবা অমগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি অমসুং হাউস অসিনা মসিগীদমক্তা লমজিং লমতাক্লি। মসিমক ঐখোয়গী চারোন শুরোনশিংনা ঙাইদুনা লাক্লিবা থৌওংনি হায়না ঐহাক্না থমজনীংই। মসিগুম্বা থবক কয়া 17শুবা লোক সভাগী মতমদা লোইশিনখি, চারোন শুরোনশিংনা মতম শাংনা ঙাইরকপগী মতম লোইশিনহনখি। অদুবু, পুঙফম খুদিংদা সংবিধান্দা অহোবা অমদি উখি। মসিগুম্বা অপনবা অসিনা থৱাই নুংঙাইহন্দে। অদুবু হাউস অসিনা আর্তিকল 370 অমসুং আর্তিকল 310 মুত্থৎখি অমসুং মদুদগী সংবিধানগী তসেংবা মওং-মতৌ মীয়াম মাঙদা থোক্লকখি। ঐখোয়গী সংবিধান শেমখিবগী চহি 75 মপুং ফারকপা অসিদা মসিবু শেম্বীরম্বা অথোইবা মীওইশিংগী থৱাইনা থৌজাল পীরমগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। মখোয়না নীংজরম্বা থবক ঐখোয়না পাংথোকপা ঙম্লে। জম্মু অমসুং কশ্মিরগী মীয়াম্না সোসিএল জস্তিস ফংলমদে। অদুবু ঙসিদি, ঐখোয়না জম্মু অমসুং কশ্মিরগী ইচিল ইনাওশিংগী মফমদা তঙাই ফদ্রবা সোসিএল জস্তিস ফংহল্লে।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
তেরোরিজম্না ঐখোয়দা শিংনবা কয়া পীদুনা ঐখোয়গী থবাক্তা লেপ্তনা নোংমৈ কাপশিন্দুনা লাকখি। ইমা ভারতকী লৈহাওবু ঈখেংনা থলহনখি। লৈবাক্কী থৌনা ফরবা মীওই কয়াগী পুন্সিবু তেরোরিজম্না মাঙহনখি। ঐখোয়না তেরোরিজমগী মাইয়োক্তা অহকপা আইন কয়া শেমখি। হাউস অসিনা শেমখি। মসিগুবা শিংনবা কয়া মাইয়োক্নদুনা লাকপা মীওইশিংনা অনৌবা পাঙ্গল অমা ফংলে হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মশাদা থাজবগী চাংসু হেনগৎলে। ভারতনা তেরোরিজমদগী মপুং ফানা নিংতম্লগনি হায়বগী ৱাখল্লোন অমসু লৈরে। মঙলান অসি শোইদনা মঙফাওনগনি। ঐখোয়না ব্রিতিশনা শেম্লম্বা আইন চৎনদুনা চহি 75 হিংলকখি। অদুবু, লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংনা অনৌবা আইনগী মখাদা হিংলগনি, ৱাফম অসি অদোম্না ইশাগী চারোন শুরোনশিংদা চাউথোকচনা পাউদমগনি। মসিনি গনতন্ত্রগী অশেংনা পাঙ্গল।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
অনৌবা হাউস অসিগী তোঙানবা নীংথিজবা মতৌ লৈজরিবা মসিদা ঐহাক্না অদোম্বু থাগৎচরি। অদুবু অহেনবা মতৌ অমনা, ঐখোয়না অনৌবা হাউস অসিবু লৈবাক্কী ফন্দামেন্তেল ভেল্যুগী মপাঙ্গল হাপকদবা থৌওং অমগা লোয়ননা হৌদোকখি। থৌওং অদুদি নারী শক্তি বন্দন এক্ত অসিনি। হাউস অসিগী মতাংদা ৱারী শাবা খুদিংদা নারি শক্তি বন্দন এক্তকী মতাংদা শোইদনা পন্নগনি। অহানবা সেসন অদু য়াম্না তেনখি, অদুবু মরু ওইবদি য়াম্না লৈখি, অচৌবা ৱারেপ কয়া লৌখি। ঐখোয়গী ইমা, ইচে ইচল মশিং য়াম্বনা হাউস অসিদা ফম্লগনি খঙবা মতমদা হাউস অসিগী মগুন হেনগৎখি। লৈবাক্না মখোয়গীদমক্তা চাউথোকচবা ফাওগনি। ঐখোয়গী মুস্লিম ইচে-ইচলশিংনা তলাক অহুমগী শিংনবা অসিনা য়াম্না ৱাহন্দুনা লাকখি। 17শুবা লোক সভানা মখোয়বু তম্থীরবা চৎনবী অসিদগী মনিং তমহনখি অমসুং নুপীগী পাঙ্গলবু ইকায় খুম্নখি। ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংগী মশাগী তোঙানবা ৱাখল্লোন লৈরম্বা য়াই, অদুবু ঐখোয়গী ইচানুপীশিংদা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী মতাংদা মখোয়না অমত্তা ওইনা লেপখিবনি। চহি কয়াদগী মাইয়োক্নদুনা লাক্লবা ফত্তবা থৌওং কয়া ঐখোয়না ভারতকী নুপীশিংগীদমক্তা লোইশিনখি, মসিগীদমক্তা মখোয়না ঐখোয়বু থৌজানবীরি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
মথংগী চহি 25 অসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী য়াম্না মরু ওইবা মতম্নি। রাজনীতিসু মশাগী মফমদা মথৌ তৌজরি। রাজনীতি তৌবা মীওইশিংসু মশাগী থৌদাং পাংথোকচরি। অদুবু, লৈবাক্না করি পাম্বগে হায়বগী ৱারেপ লৌখ্রে, ঐখোয়না মসিগী মহৈসু চহি 25কী মতুংদা উরগনি। মহাত্মা গান্ধীনা ইং 1930দা দান্দীদা চৎখিবা, থুমগী সত্যগ্রহ লাউথোকখিবা, স্বদেশি ইহৌ হৌদোকখিবা মতমদা মসিনা করি ইহৌ পুরকপা ঙমগনি হায়বা খঙলমদে। লাউথোকপা মতমদুদা থবকশিং অসিগী স্কোপ য়াম্না পীক্না উরম্বসু য়াই। অদুবু ইং 1947, মদুগী চহি 25গী মতমদুনা ঐখোয় অসি নিংতম্না হিংগদবনি হায়বগী ইথিল পোকহনখি। মদুগুম্বা ইথিল অদুমক ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অমুক লৈরকপগী মতৌ ঐহাক্না উরে। লৈরক খুল্লক অমসুং মফম অমদা হেক্তা লৈবা অঙাং ফাওবনা ঐখোয়দি ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত্তা হিংলগনি হায়বগী ৱাফম ফোংদোক্নরি। অদুনা, মসিগী চহি 25 অসিদি ঐখোয়গীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা মতম্নি। চাউখৎপা ভারত অমা পামদবা মীওই অমত্তা লৈরোই। মীপুম খুদিংগী মঙলান লৈনৈ, থেংনা লৌবা ওইরবসু মশাগী ৱারেপ লৈনরে। ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা ঐখোয়গী পান্দম অসি শোইদনা ফংমিন্ননবা হোৎনগনি অমসুং শোইদনা ফংগনি হায়না ঐহাক্না থাজরি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
হৌখিবা চহি 5 অসিনা নহাশিংগীদমক্তা পুৱারী ওইরবা আইন কয়া পুরকখ্রে। পথাপ মনুংদা নুং-পান ফাওনা উহন্দুনা নহাশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেমখ্রে। পরিক্ষাগী পেপর লীক ওইবগী থৌওংনা ঐখোয়গী নহাশিংদা অৱাবা কয়া পীরম্মি। মখোয়না অশাওবা ফাওরিবা চৎনবী অসিদা অকনবা মিৎয়েং চঙনবা ঐখোয়গী ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংনা খোঙফম চেৎখি। ৱাফম অসি মমুৎ তানা খন্নরবা তুংদা মশক থোকপা ৱারেপ অমা লৌখি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
রিসর্চ য়াওদনা মীওইবা খুন্নাইনা চাউখৎপা ঙম্লোই হায়বসি অচুম্বনি। মতমগী মতুং ইন্না চৎপদা রিসর্চকী মরু য়াম্না ওই। মীওইবা খুন্নাইগী চহি লিশিং কয়াগী পুৱারীনা মতম খুদিংদা রিসর্চ পাংথোক্তুনা লাকখি হায়বগী খুদম ওইরি। লিগেল সীস্তেম অমা শেমদুনা রিসর্চপু চাউখৎহনবদা হাউস অসিনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। 17শুবা লোক সভানা মীপুম খুদিংনা শীংথানরিবা নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন শেম্বগী অয়াবা পীখি। ঐহাক্না লৈবাক্কী নহাগী পাঙ্গলদা অচেৎপা থাজবা থম্মি। অমসুং ঐহাক্না পনখ্রিবা পথাপ অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না মালেমগী রিসর্চ হব অমা ওইবা ঙমগদৌরিবনি। ঐখোয়গী নহাশিংগী তেলেন্ত কয়া য়াম্না লৈবগে হায়ববু, ঙসিসু ভারতকী কম্পেনী কয়া অমদা ঐখোয়গী নহাশিংনা ইন্নোভেসন কয়া লেপ্তনা পাংথোক্লি। মসিমক্না ঐখোয়বু অচৌবা হব অমা ওইহনগনি। ঐহাক্না মসিদা য়াম্না চেৎনা থাজবা থম্লি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
21শুবা চহি অসিদা ঐখোয়গী তঙাই ফদবশিংসু লেপ্তনা হোংলক্লি। ঐখোয়না ঙরাং ফাওবদা মিৎয়েং কয়া চঙলমদবা হীরম্না ঙসিদি মমল নাইদ্রবা পোৎলম ওইরে। খুদম ওইনা হায়রবদা, দেতা। দেতাগী পাঙ্গল অসি তসেংনা করিনো হায়না মালেম পুম্বদা নৈনরি। ঐখোয়না দেতা প্রোতেক্সন বিল পুরক্তুনা তুংগী চারোন শুরোনবু ঙাক শেনখ্রে। মসিনা মখোয়গী মফমদা খুৎলায় অমা পীরগনি, মসিগী য়ুম্ফম ওইদুনা মখোয়না মশাগী তুংগী মতম শেম্বা ঙম্লগনি। দিজিতেল পর্সনেল দেতা প্রোতেক্সন এক্ত অসিগী মাইকৈ অসিদা ঐখোয়গী 21শুবা চহি চাগী চারোন শুরোনশিংনা য়াম্না থৱাই য়াওনা লৌনরি। মালেমগী লৈবাকশিংনা মসিবু নৈনরি। মীপুম খুদিংনা অনৌবা পথাপ অসি হৈননা হোৎনরি। দেতা করম্না শিজিন্নগদগে হায়বগী কাঙলোন লৈরে। সনাগী খোনী, অনৌবা থাউনি খন্নরিবা দেতাবু ঙাক শেনবগী মপুং ফাবা থৌওং লৈরবা মতুংদা মসিগী তসেংবা পাঙ্গল খঙবা ঙমগনি। ভারত অসিদি তোঙানবা মতৌনা থনবনা মরম ওইরগা, হায়রিবা শক্তি অসি শিজিন্নবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐখোয়গী নাক্তা লৈরিবা ই-পাউ অমসুং ঐখোয়গা মরী লৈননা পুথোক্লিবা দেতাশিং অসি মালেমগী রিসর্চকী চাউরবা হীরম অমা ওইবা য়াই। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐখোয়গী রেলৱে পেসেঞ্জরশিংগী দেতা। ঐখোয়না মসিগী পাঙ্গল মশক খঙলে অমসুং মসিবু আইনগী মনুং চলহন্দুনা ঙাক শেনবগী থবকসু পায়খৎলে।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
ঈশিং, কংফাল অমসুং নোংথক্কী মতাংদদি ঐখোয়না মতম কয়াদগী খঙদুনা অমসুং নৈনদুনা লাক্লি। অদুবু হৌজিক্তি, সমুদ্র পাঙ্গল, স্পেসকী পাঙ্গল অমসুং সাইবরগী পাঙ্গল হায়বা অনৌবা তঙাই ফদবা কয়া লৈরক্লে। মালেম্না মসিগী মতাংদা মখল কয়াগী ৱাখল্লোন থম্নরবসু, ঐখোয়সু হীরমশিং অসিদি পাঙ্গল শিজিন্নদুনা য়েক্নবগী মাইয়োক্তগী ঙাকথোকচবা ঙমজরে। মসিগীদমক্তা, স্পেসকা মরী লৈনবা রিফোর্মগী মথৌ য়াম্না তাখি অমসুং মসিমক ঐখোয়না অশানবা মিৎয়েংগা লোয়ননা পাংথোকখি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
লৈবাক অসিনা পায়খৎখিবা শেন্মিৎলোনগী রিফোর্মশিংদা 17শুবা লোক সভাগী ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওখি। কান্নদবা কমপ্লাইএন্স কয়ানা ঐখোয়বু চহি কয়া চমম্নহন্দুনা লাকখি। মসিগুম্বা অশোইবা গবর্নেন্সকী থৌওংবু ঐখোয়না লৌথোকখি অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না হাউস অসিবু থাগৎচরি। তৌবীমল খঙবা উৎচরি। মসিগুম্বা কমপ্লাইএন্সশিং অসিনা মীচম মীয়ামদা পোৎলুম ওইহনবনি। অদুগা ঐহাক্না লাল কিলাগী ফম্বাক্তসু মিনিমক গবর্নমেন্ত, মেক্সিমম গবর্নেন্সকী মতাংদা হায়খিবা লৈখ্রবনি। মীয়ামগী পুন্সিদগী সরকারনা য়াম্না থুনা থোকপা ঙম্লিবমখৈ, গনতন্ত্রগী পাঙ্গল হেনগৎকনি হায়না ঐহাক্না থম্মোইদগী হায়জরি। নোংমগী পুন্সিগী হীরমশিংদা সরকারনা করিগীদমক্তা য়েৎকদৌরিবনো? হোই, তঙাই ফদবশিংগীদমক্তা সরকারনা মতম পুম্বদা লৈগনি। অদুবু, সরকারনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা অকায়বা পীরবদি গনতন্ত্রগী করি ৱাহন্থোক লৈগনি? সরকারগা তঙাই ফদবা মরী লৈনরগসু, মীচম মীয়ামগী নোংমগী পুন্সিদা সরকারনা য়ারিবমখৈ অয়েৎপা পীদবা মদুগুম্বা নীংথিরবা গনতন্ত্রগী পথাপ অদুবু খুমাং চাউশিলহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি। মসিমকসু ঐখোয়না পাংথোক্কনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
ঐখোয়না কম্পেনী এক্ত, লিমিতেদ লাইএবিলিতী পার্ত্নরশিপ এক্তনচিংবা কান্নদবা আইন হুম্ফু মুত্থৎখ্রে। লৈবাক অসিনা তুংলমচত্তা চঙশিনবা পাম্বনিনা ইজ ওফ দুইগ বিজনেস হায়বসিগী মরু ওইবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপগী মথৌ তারি। করিশু নত্তবা মরমগীদমক্তা মমাংদদি কৈশুমশঙ ফাওবা চঙবা য়ারম্মি। ফেক্তরী অমগী তোইলেতশিংবু থা তরুক্কী মনুংদা অমুক্লক হ্বাইত ৱাশ তৌদ্রবদি কৈশুমশঙদা চঙবা ফাওবা য়ারম্মি। কম্পেনীগী মপু নত্ত্রগা অচৌবা মী ওইরবসু থাদোকপা নৎলমদে। খুন্নাই অমসুং লৈঙাক্তা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎকদবা থবক কয়া 17শুবা লোক সভানা পাংথোকখি। ঐখোয়না থৌওং 180বু দিক্রিমিনেলাইজ তৌদুনা, ঐখোয়না মীয়ামগী মখুত্তা শক্তি শিন্নখি। মসিমক ঐখোয়গী হাউস অমসুং ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংনা পাংথোকখিবনি। কোর্ত্তা অরেম্বদা মতম মাঙবা হন্থহনবা, আর্ব্রিত্রেসনগী মাইয়োক্তা মশক থোকপা থবক পাংথোকখিবা, পুম্নমক অসিদা ঐখোয়গী এম.পি.শিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওখি। মমাংদা হন্না য়েংবীরমদবা মীওইশিংগী মফমদা মখোয়বু য়েংশিন্নবা সরকার লৈরি হায়বগী ৱাখল্লোন লৈহনখি। কোবিদকী মতমদা মখোয়গী মফমদা ইঞ্জেক্সন য়ৌহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি কনখি। মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা তেংবাং লৈতবদগী তৌফম খঙদনা লৈবগী থৌওং লৈহন্দনবা ঐখোয়না হোৎনখি।
ঐখোয়গী 17শুবা লোক সভাগী এম.পি.শিংনা ত্রান্সজেন্দরশিংগী ৱাখল্লোন খঙদুনা মখোয়বু অমুক হন্না তাথী তাওই তৌহন্দনবা কাঙলোন শেমখি। ত্রান্সজেন্দরশিংগীদমক্তা ভারতনা লৌখিবা ৱারেপ কয়াগী মতাংদা ঙসিদি মালেম্না খন্ন-নৈনরি। চাজেনবীগী চয়োল 26 ফাওবগী থবক্তগী ছুতী পীবগী ৱারেপ অসিদা মালেম্না অঙকপা ফাওনখি। মসিনা হায়বদি, চাউখৎ থৌরাং পুরক্কদবা ৱারেপ কয়া ঐখোয়না লৌখি হায়বনি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, ঐখোয়না ত্রান্সজেন্দরশিংদা শক্তাক পীরে, ঙসি ফাওবদা ত্রান্সজেন্দর লিশিং 16-17দা মশাগী পুন্সি মহিং হেন্না নুংঙাইহন্নবা শক্তাক চে পীখ্রে। মখোয়না মুদ্র য়োজনাগী মখাদগী লোন লৌদুনা মশাগী পুন্সি মহিং তানবা ঙমহনখ্রে। মশাবু ইকায়খুম্নজবা মওংদা পুন্সি হিংবগীদমক্তা ত্রান্সজেন্দরগী মফমদা ঐখোয়না পদ্ম এৱার্দ পীখ্রে। মখোয়না সরকারগী স্কিমগী কান্নবা ফংলিবমখৈ, মশাগী ইকায়খুম্না পুন্সি হিংবা ঙমজরে।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
কোবিদনা চহি অনিগা মখায়গী অৱাবা পোৎলুম কয়া থমখিবনা মরম ওইরগা ঐখোয়না শিংনবনা থল্লবা মতম অমা লেনখি। মদু ওইরবসু, 17শুবা লোক সভানা লৈবাক্কীদমক্তা কান্নবা থবক কয়া পাংথোকপা ঙমখি। ঐখোয়না মতমসিদা চানরবা মরুপ কয়া অমা মাঙজখি। করিগুম্বা মখোয়না ঙসি ফাওবা হিংলম্লবদি, মখোয়সু ঙসিগী নুংশিনা কাইনবগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারমগনি। কোবিদনা মরম ওইরগা মাঙজখিবা অথোইবা মরুপশিংবু ঐখোয়না মতম পুম্বদা নীংশিংগনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
ঙসিগী পুঙফম অসিদি 17শুবা লোক সভাগী খ্বাইদগী অরোইবা সেসন অমসুং মিৎকুপ অমনি হায়না খনবা য়ারে। গনতন্ত্র অমসুং ভারত ইমাগী খোঙচৎ অসিদি লোইবা নাইরোই। লৈবাক অসিনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ নুংঙাইবগী পান্দমগা লোয়ননা হিংলিবনি। মিৎয়েং অসিমক ঐখোয়গী স্বামী বিবেকানন্দসু য়েংলম্বনি। মখোয়গী মিৎয়েং অসিগী মপাঙ্গল কয়া য়াম্বগে হায়বা ঐখোয়না ঙসিদি খঙলে, উরে। মালেম্না ঐখোয়গী মতিকপু মশক খঙলক্লিবা, ঐখোয়দা থাজবগা লোয়ননা য়েংনরক্লিবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না খোঙচৎ অসিবু অহেনবা পাঙ্গলগা লোয়ননা মখা চত্থবা তাবনি।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
মীখলসু পংলাপ লাপ্ত্রে। মীওই খরদি পাখৎপা য়াওনরমগনি, মসিমক গনতন্ত্রগী মহৌশাগী মতৌনি। ঐখোয়দি মসিবু চাউথোকচবগা লোয়ননা লৌজরি। ঐখোয়গী মীখল অসিদি ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং গনতন্ত্রগী চৎনবীবু হেন্না মশক নাইহনবা থৌওং অমনি হায়না ঐহাক্না লৌজৈ অমসুং মালেম্বু মসিনা অঙকপা ফাওহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্পীকরজী,
ঐখোয়গী ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংদগী ফংখিবা তেংবাং, লৌখিবা ৱারেপ, মাইয়োক্নখিবা লান্দা কয়ানা ঐখোয়গী পাঙ্গলদা অনৌবা ইনোৎ হাপখি হায়না ঐহাক্না লৌই। ঐহাক্তি শিংনবা লাকপদা নুংঙাইবা ফাওই, ঈশ্বরনা মসিগুম্বা থৌজাল অমা ঐঙোন্দা পীবিরকই। ঐখোয়না শিংনবা মাইয়োক্নবা খুদিংদা, ইশাদা থাজবা অমসুং চেকশিন্না মাঙ থাই। হাউস অসিনা শ্রী রাম মন্দিরগা মরী লৈননা লৌখিবা ৱারেপ অসিনা লৈবাক্কী চারোন শুরোনশিংদা লৈবাক্কী সংবিধানগী ভেল্যুদা লৈরিবা পাঙ্গলবু থাগৎপগী মরম অমা পীগনি। শিংনবগী মাইয়োক্তা মীপুম খুদিংনা থৌনা ফনা লেপ্পগী মথৌনা লৈতে, লানফম থাদোক্লগা চেন্নৈ হায়বা ৱাফম অসিসু অচুম্বনি। অদুবু, তুংগী মতমগী রেকোর্দ য়েংলুবা মতমদা, ঙসি থম্নখিবা ৱাফম কয়া, মসিদা মীয়ামগী পুক্নিং খঙবগী মতৌ, ৱারেপ, অমসুং সবকা সাথ সবকা বিকাসকী মন্ত্রগী হীরমসু য়াওখি হায়না উনগনি। ঐখোয়না অৱাবা মতম কয়া মাইয়োক্নখিবা ওইরবসু, ঐখোয়না লৈবাক্কী তুংগী চারোন শুরোনগীদমক্তা অফবা থৌদাং কয়া পাংথোকখিগনি। ভারতকী তুংগী চারোন শুরোনশিংগী অনীংবা অপাম্বা থুংহনবা ঙম্নবা হাউস অসিনা ইথিল পীগনি অমসুং ঐখোয়না পান্দমগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নগনি হায়বসি ঐহাক্না অখন্ননা থমজবা পাম্মি।
মসিগুম্বা থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.পি.শিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎপগা লোয়ননা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
থাগৎচরি।