ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା 2024 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
02 OCT 2024 7:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ସି.ଆର. ପାଟିଲ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଟୋଖାନ ସାହୁ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ରାଜ ଭୂଷଣ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ଆଜି ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ଏବଂ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ। ମୁଁ ମା ଭାରତୀଙ୍କ ଏହି ମହାନ ପୁତ୍ରମାନଙ୍କୁ ବିନମ୍ରତାର ସହିତ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏହି ଦିନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗାନ୍ଧୀ ଜୀ ଏବଂ ଦେଶର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଭାରତ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ ତାହା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି 2 ଅକ୍ଟୋବରରେ, ମୁଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଗଭୀର ଭାବପ୍ରବଣ ମଧ୍ୟ। ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର 10 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ଏହି ଯାତ୍ରା କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଅଗଣିତ ଭାରତୀୟ ଏହି ମିଶନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ନିଜର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ନିଜ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି। 10 ବର୍ଷର ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ, ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ଆମର ସଫେଇ କର୍ମୀ, ଆମର ଧାର୍ମିକ ନେତା, ଆମର ଖେଳାଳି, ଆମର ସେଲିବ୍ରିଟି, ଏନଜିଓ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନକୁ ଏକ ବିଶାଳ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଆଜି, ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରାଯାଉଛି। ଲୋକମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଗାଁ, ସହର, ପଡ଼ୋଶୀ, ତାହା ଚାଲ, ଫ୍ଲାଟ୍ କିମ୍ବା ସମାଜ ହେଉ ସଫା କରୁଛନ୍ତି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ "ସେବା ପଖୱାଡା" (ସେବା ପକ୍ଷ)ର 15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ 27 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ 28 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆମେ ଭାରତକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିପାରିବା। ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରାୟ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଅମୃତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ଜଳ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। "ନମାମି ଗଙ୍ଗେ" ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ କିମ୍ବା "ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ" ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବର୍ଜନାରୁ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ଉତ୍ପାଦନ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଯେତେ ସଫଳ ହେବ, ଆମ ଦେଶ ସେତେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ।
ଆଜିଠାରୁ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ 21 ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯିବ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ମନେ ରହିବ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ହେଉଛି ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ସଫଳ ଲୋକ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ, ଲୋକ-ଚାଳିତ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଏହି ମିଶନ ମୋତେ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତି ଦେଖାଇଛି, ଯାହାକୁ ମୁଁ ଦିବ୍ୟ ବୋଲି ମାନିଥାଏ। ମୋ ପାଇଁ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତିର ଏକ ଉତ୍ସବ ପାଲଟିଛି। ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ମନେ ପଡୁଛି... ଯେତେବେଳେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏକକାଳୀନ ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ବିବାହଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ବାର୍ତ୍ତା ସବୁଠି ଥିଲା। ଜଣେ ବୃଦ୍ଧା ମାଆ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଛେଳି ବିକ୍ରି କରିଥିଲେ, କେତେକ ସେମାନଙ୍କର ମଙ୍ଗଳସୂତ୍ର ବିକ୍ରି କରିଥିଲେ, ଅନ୍ୟମାନେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜମି ଦାନ କରିଥିଲେ। କିଛି ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଶିକ୍ଷକ ସେମାନଙ୍କର ପେନସନ ଦାନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ସୈନିକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅବସର ପାଣ୍ଠିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଯଦି ଏହି ଦାନ ମନ୍ଦିର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦିଆଯାଆନ୍ତା, ତେବେ ସେମାନେ ଖବରକାଗଜରେ ଶିରୋନାମା ହୋଇଥାନ୍ତେ ଏବଂ ଏକ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଆନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ଦେଶକୁ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ମୁହଁ କେବେ ଟିଭିରେ ଦେଖାଯାଇ ନଥିଲା, ଯାହାଙ୍କ ନାମ କେବେ ଶିରୋନାମାରେ ନଥିଲା, ସେମାନେ ସମୟ ହେଉ କି ଧନ, ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ କରି ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ଆମ ଦେଶର ଚରିତ୍ରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଥରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଛାଡିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲି, କୋଟି କୋଟି ଲୋକ କିଣାକିଣି ପାଇଁ ଝୋଟ ଏବଂ କପଡା ବ୍ୟାଗ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞ। ନଚେତ୍, ଯଦି ମୁଁ ଥରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇବା ବିଷୟରେ କହିଥାନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ପ୍ରତିବାଦ କରିଥାନ୍ତେ, ଅନଶନ କରିଥାନ୍ତେ... କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏପରି ନ ଥିଲେ। ସେମାନେ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତିରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ହୁଏତ ପ୍ରତିବାଦ କରିପାରିଥାନ୍ତେ, ଦାବି କରିଥାନ୍ତେ ଯେ ମୋଦି ଥରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ବେକାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ତାହା କଲେ ନାହିଁ। ମୁଁ କୃତଜ୍ଞ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ସେଠାକୁ ଯାଇ ନଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପଛରେ ପଡ଼ିନାହିଁ। ବାଣିଜ୍ୟିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଶିଳ୍ପ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଏହି 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଏହା ଏକ ଥରର ବିଷୟ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ, ମୁଁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସରେ ବଞ୍ଚେ। ଯେପରି ଆପଣ ମନେ ରଖିଥିବେ, ମୁଁ "ମନ କି ବାତ" ରେ ପ୍ରାୟ 800 ଥର ସ୍ୱଚ୍ଛତାର କଥା କହିଥିଲି। ଲୋକମାନେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚିଠି ପଠାନ୍ତି ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ବିଷୟ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ସଫଳତା ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ: ଏହା ପୂର୍ବରୁ କାହିଁକି ହୋଇନଥିଲା? ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଆମକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପଥ ଦେଖାଇଥିଲେ। ସେ କେବଳ ଦେଖାଇ ନଥିଲେ ବରଂ ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ତେବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି କାହିଁକି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଗଲା ନାହିଁ? ଯେଉଁମାନେ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନାମରେ କ୍ଷମତା ଖୋଜୁଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ନାମରେ ଭୋଟ ପାଇଥିଲେ, ସେମାନେ ତାଙ୍କର ପ୍ରିୟ ବିଷୟ - ସ୍ୱଚ୍ଛତା - ଭୁଲିଗଲେ। ସେମାନେ ଶୌଚାଳୟର ଅଭାବକୁ ଦେଶର ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଦେଖି ନଥିଲେ, ଯେପରି ସେମାନେ ମଇଳାକୁ ଜୀବନର ଏକ ଉପାୟ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଲୋକମାନେ ମଇଳାରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଲେ। ମଇଳା ନିତ୍ୟ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଗଲା। ସଫାସୁତୁରା ଆଲୋଚନା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଲି, ଏହା ଝଡ଼ ସୃଷ୍ଟି କଲା। କେତେକ ମୋତେ ପରିହାସ କଲେ, କହିଲେ ଯେ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାମ ନୁହେଁ। ସେମାନେ ମୋତେ ପରିହାସ କରି ଚାଲିଛନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ କାମ ହେଉଛି ଏହି ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା। ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ ବୁଝି ମୁଁ ଶୌଚାଳୟ ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇଥିଲି, ମୁଁ ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ୍ ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇଥିଲି। ଏବଂ ଆଜି, ଆମେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଖୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାର ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ। ଏହା ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଅପମାନ ଥିଲା। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ଦେଶର ଗରିବ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅପମାନ ଥିଲା - ଏକ ଅପମାନ ଯାହା ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଧରି ଚାଲି ଆସିଥିଲା। ଶୌଚାଳୟର ଅଭାବ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟର କାରଣ ହୋଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ଅସ୍ୱାଭାବିକତା ସହ୍ୟ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନଥିଲା, ଅନ୍ଧାରକୁ ଅପେକ୍ଷା କରି ନିଜକୁ ଆରାମ କରିବା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ପୂର୍ବରୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଶୀତ ହେଉ କି ବର୍ଷା ହେଉ। ମୋ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମାଆ ପ୍ରତିଦିନ ଏହି କଷ୍ଟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିଲେ। ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ମଇଳା ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥିଲା। ଏହା ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଥିଲା। ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ବସ୍ତିରେ ରୋଗ ପ୍ରକୋପ ସାଧାରଣ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ କୌଣସି ଦେଶ କିପରି ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବ? ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ ଯେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ଥିଲା ସେହିପରି ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ। ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ଏବଂ ମାନବିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହିଠାରେ 'ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ' (ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ)ର ବୀଜ ବୁଣାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏହି ମିଶନ, ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ, ଏହି ଅଭିଯାନ, ଜନସଚେତନତା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦୁଃଖର ଗର୍ଭରୁ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା। ଏବଂ ଦୁଃଖରୁ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ମିଶନ କେବେ ମରେ ନାହିଁ। କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ମହାନ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲେ। ଦେଶରେ 12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଶୌଚାଳୟ କଭରେଜ୍, ଯାହା 40 ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ଥିଲା, ଏବେ 100 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ପ୍ରଭାବ ଅମୂଲ୍ୟ ହୋଇଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପତ୍ରିକାରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଅଧ୍ୟୟନ ଆମେରିକାର ୱାଶିଂଟନ୍ସ୍ଥିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନୀତି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, କାଲିଫର୍ନିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଓହାଇଓ ଷ୍ଟେଟ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ୍ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦,୦୦୦ ରୁ ୭୦,୦୦୦ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଛି। ଯଦିଓ କେହି ରକ୍ତଦାନ କରି କେବଳ ଗୋଟିଏ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଏ, ଏହା ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଘଟଣା। କିନ୍ତୁ ଆମେ, ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ଅଳିଆ ଅପସାରଣ ଏବଂ ମଇଳା ଦୂର କରି, ୬୦,୦୦୦ ରୁ ୭୦,୦୦୦ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିପାରିଛୁ - ଈଶ୍ୱରଙ୍କଠାରୁ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆଉ କଣ ହୋଇପାରେ? ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୧୯ ମଧ୍ୟରେ ୩୦୦,୦୦୦ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା ନଚେତ୍ ସେମାନେ ଡାଇରିଆରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥାନ୍ତେ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହା ମାନବ ସେବାର ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଲଟିଛି।
ୟୁନିସେଫ ର ଏକ ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଏବେ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ମହିଳାଙ୍କଠାରେ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ରୋଗ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏବଂ ଏହା ସେଠାରେ ଶେଷ ହୁଏ ନାହିଁ। ହଜାର ହଜାର ସ୍କୁଲରେ, ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ଛାଡିବା ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ୟୁନିସେଫର ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ବଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟ ହେତୁ ହାରାହାରି ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ପାଣ୍ଠି ବାରମ୍ବାର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା କିମ୍ବା ରୋଗ ଯୋଗୁଁ କାମ କରିବାକୁ ଅସମର୍ଥ ହେବା ଯୋଗୁଁ ନଷ୍ଟ ହେଉଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ, ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ଗୋରଖପୁର ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶହ ଶହ ପିଲା ଏନସେଫାଲାଇଟିସ୍ ଯୋଗୁଁ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ନିରନ୍ତର ବ୍ରେକିଂ ନ୍ୟୁଜ୍ ରିପୋର୍ଟ ଆସୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ମଇଳା ଦୂର ହେବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଆଗମନ ସହିତ, ସେହି ରିପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଲୋପ ପାଇଛି। ଦେଖନ୍ତୁ ମଇଳା ସହିତ କ'ଣ ଦୂର ହୁଏ! ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଆଗତ ଜନସଚେତନତା ଏବଂ ତା'ପରେ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆଜି ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପୂର୍ବରୁ, ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ କିପରି ଦେଖାଯାଉଥିଲା। ସମାଜର ଏକ ବଡ଼ ବର୍ଗ ଅଳିଆ ଆବର୍ଜନାକୁ ନିଜର ଅଧିକାର ବୋଲି ମନେ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫା କରିବା ଅନ୍ୟ କାହାର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ସଫା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ହୀନ ମନେ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସଫା କରିବା ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ସଫା କରିବା ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କଲେ ଯେ ସେମାନେ କରୁଥିବା କାମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଅଂଶୀ ହେଉଥିଲେ। ଏହା ଏକ ବଡ଼ ମାନସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଲା। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ପରିବାର ଏବଂ ସଫା କରିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଆଣିଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ କରୁଛି। ଆଜି, ସେମାନେ ଆମକୁ ସମ୍ମାନର ଭାବନାରେ ଦେଖନ୍ତି। ସେମାନେ ଏବେ ଏହି କଥାରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କେବଳ ପେଟ ଭରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁନାହାଁନ୍ତି, ବରଂ ଦେଶକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଫା କରିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଗର୍ବ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଭାବନା ଦେଇଛି। ଆମ ସରକାର ସଫା କରିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ସେପ୍ଟିକ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କରେ ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ସରକାର, ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଅନେକ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆଣି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ କେବଳ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ; ଏହାର ପରିସର ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। ଏହା ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା-ଚାଳିତ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ବହୁ ପରିମାଣରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କୋଟି କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲାଭ ଦେଇଛି, ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଗାଁରେ, ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ଲମ୍ବର, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ୟୁନିସେଫ୍ ଆକଳନ କରିଛି ଯେ ଏହି ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାୟ 1.25 କୋଟି ଲୋକ କିଛି ଆର୍ଥିକ ଲାଭ କିମ୍ବା ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ମହିଳା ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ଉତ୍ପାଦ। ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ କେବେ ମହିଳା ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଶୁଣି ନଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆପଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାମ କରୁଥିବା ଦେଖିପାରିବେ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ, ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଭଲ ଚାକିରି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆଜି, ପ୍ରାୟ 5,000 ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଅଳିଆ-ସମ୍ପଦ, ଅପଚୟ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ପରିବହନ, ଜଳ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆକଳନ କରାଯାଉଛି ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ 65 ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ନିସନ୍ଦେହରେ ଏଥିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ଆମେ ଏବେ ଘରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଥିବା ଅଳିଆରୁ କମ୍ପୋଷ୍ଟ, ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କୋଇଲା ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛୁ। ଆଜି, ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଗାଁରେ ଶହ ଶହ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ପଶୁପାଳନରେ ନିୟୋଜିତ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ, ବୃଦ୍ଧ ପଶୁପାଳନ ଏକ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହୋଇପାରେ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ, ଯେଉଁ ପଶୁପାଳନ ଆଉ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ କରୁନାହିଁ କିମ୍ବା ଫାର୍ମରେ କାମ କରୁନାହିଁ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆୟର ଉତ୍ସ ହୋଇପାରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସାରା ଦେଶରେ ଶହ ଶହ ସିବିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ହୋଇସାରିଛି। ଆଜି, ଅନେକ ନୂତନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦ୍ଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟରେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଜଡିତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ଆମ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ସହରୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଅପଚୟ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ଆବର୍ଜନା ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଅର୍ଥନୀତିର ବର୍ତ୍ତମାନର "ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଫୋପାଡ଼ି" ମଡେଲ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଆମେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଅପଚୟ ସମେତ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ଅପଚୟ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବୁ। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ରଣନୀତିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ନିର୍ମାଣରେ ଏପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ପୁନଃଚକ୍ରଣୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ। ଆମର କଲୋନୀ, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ କୋଠାଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଆମକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଶୂନ୍ୟ ଅପଚୟ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବ। ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ଶୂନ୍ୟ ଅପଚୟକୁ ଆଣିପାରିବା, ତେବେ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ବହୁତ ଭଲ ହେବ।
ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ପାଣି ନଷ୍ଟ ନହୁଏ ଏବଂ ବିଶୋଧିତ ବର୍ଜ୍ୟଜଳକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଏବେ ବହୁତ ସଫା। ଅମୃତ ମିଶନ ଏବଂ ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ସରକାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମଡେଲ। ତଥାପି, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଆମକୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଜଳ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ଆମର ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ କେତେ ନିବିଡ଼ ଭାବରେ ଜଡିତ। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ, ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସଫା ରଖିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିଛୁ। କିନ୍ତୁ ଯେପରି ଅଳିଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏକ ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ, ସେହିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୈନନ୍ଦିନ ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ। କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ପ୍ରାଣୀ କହିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ କେବେ ବି ଅଳିଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ନାହିଁ। ଯଦି ଅଳିଆ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ, ତେବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିନ କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବୁଝନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ମୋର ଏହି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିଶ୍ଚିତ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦେଶ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମିଶନ ଗୋଟିଏ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଅଭ୍ୟାସ। ଆମେ ଏହାକୁ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ିକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ଉଚିତ। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରବୃତ୍ତି ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଆମେ ମଇଳା ପ୍ରତି ଅସହିଷ୍ଣୁତା ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ। ଆମେ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ମଇଳାକୁ ସହ୍ୟ କରିବା କିମ୍ବା ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ମଇଳା ପ୍ରତି ଘୃଣା ହିଁ ଆମକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହାସଲ କରିବାରେ ବାଧ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ।
ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଘରର ଛୋଟ ପିଲାମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କର ବଡ଼ମାନଙ୍କୁ ଜିନିଷପତ୍ର ସଫା ରଖିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତି। ଅନେକ ଲୋକ ମୋତେ କୁହନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ନାତି ନାତୁଣୀ କିମ୍ବା ପିଲାମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ କୁହନ୍ତି, "ମୋଦୀ ଜୀ କ'ଣ କହିଥିଲେ ଦେଖ। ତୁମେ କାହିଁକି ମଇଳା ପକାଉଛ?" ସେମାନେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗାଡ଼ି ଝରକାରୁ ବୋତଲ ଫିଙ୍ଗିବାରୁ ବାରଣ କରନ୍ତି। ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବୀଜ ପୋତି ଦେଇଛି। ତେଣୁ, ଆଜି ମୁଁ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ: ଆସନ୍ତୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିବା, ଆସନ୍ତୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବା ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, ଏବଂ ଆସନ୍ତୁ ଏକ ହେବା। ଦେଶ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଅଟକିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ସଫଳତା ଆମକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହା ସମ୍ଭବ, ଆମେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିପାରିବା, ଏବଂ ଆମେ ଭାରତ ମାତାକୁ ମଇଳାରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଜିଲ୍ଲା, ବ୍ଲକ, ଗ୍ରାମ, ପଡ଼ୋଶୀ ଏବଂ ରାସ୍ତା ସ୍ତରରେ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ଲକରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସ୍କୁଲ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ହସ୍ପିଟାଲ, ସ୍ୱଚ୍ଛ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପଡ଼ୋଶୀ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପୋଖରୀ ଏବଂ ସଫା କୂଅ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏହା ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଏବଂ ମାସିକ କିମ୍ବା ତ୍ରୈମାସିକ ଆଧାରରେ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ କେବଳ 2-4ଟି ସହରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କିମ୍ବା 2-4ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ସଫା ଘୋଷଣା କରିବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଆମକୁ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମର ପୌରପାଳିକାଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ସାର୍ବଜନୀନ ଶୌଚାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଭଲ ଭାବରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବା ଉଚିତ। ପୁରୁଣା ପଥକୁ ଫେରିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାଠାରୁ ଖରାପ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଆସ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ଏକ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେବା। ମୁଁ ମୋର ସହ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତୁ: ଆମେ ଯେଉଁଠାରେ ଥାଉ - ଘରେ, ପଡ଼ୋଶୀରେ, କିମ୍ବା କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ - ଆମେ ମଇଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଏହାକୁ ସହ୍ୟ କରିବୁ ନାହିଁ। ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆମର ପ୍ରାକୃତିକ ଅଭ୍ୟାସ ହେବାକୁ ଦିଅ। ଯେପରି ଆମେ ଆମର ପୂଜାସ୍ଥଳକୁ ସଫା ରଖୁ, ସେହିପରି ଆମକୁ ଆମର ପାରିପାର୍ଶ୍ୱିକ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସମାନ ଭାବନା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାରେ ଆମେ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ "ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମୃଦ୍ଧି ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଏ" ମନ୍ତ୍ରକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆସନ୍ତୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଅପଚୟ ସୃଷ୍ଟି ନ କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଯାହା ସମ୍ଭବ ତାହା କରିବା ଏବଂ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱରୁ କେବେ ପଛକୁ ହଟିବା ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେଇ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Swachhata Hi Seva 2024 programme
02 OCT 2024 7:20PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Manohar Lal ji, Shri C.R. Patil ji, Shri Tokhan Sahu ji, Shri Raj Bhushan ji, all other dignitaries, ladies, and gentlemen!
Today is the birth anniversary of Pujya Bapu and Lal Bahadur Shastri ji. I humbly bow to these great sons of Maa Bharti. This day inspires all of us to work together to fulfill the dream that Gandhi ji and the country's great figures had envisioned for Bharat.
Friends,
On this 2nd of October, I am filled with a sense of duty and also deeply emotional. Today marks 10 years of the Swachh Bharat Mission. This journey of the Swachh Bharat Mission is a symbol of the unwavering commitment of crores of Indians. Over the past 10 years, countless Indians have embraced this mission, made it their own, and incorporated it into their daily lives. On this milestone of 10 years, I extend my heartfelt appreciation and praise to every citizen, our sanitation workers, our religious leaders, our athletes, our celebrities, NGOs, and media friends. You all have together made the Swachh Bharat Mission such a massive public movement. I express my gratitude from the heart to the President, Vice President, former Presidents, and former Vice Presidents, who also contributed to this program by engaging in cleanliness drives, providing immense inspiration to the nation. I extend heartfelt thanks to the President and Vice President for their contributions. Today, cleanliness-related programs are being conducted across the country. People are enthusiastically cleaning their villages, cities, neighborhoods, whether it be chawls, flats, or societies. Many state Chief Ministers, ministers, and other public representatives have also participated and led this program. Over the past fortnight alone, crores of people across the country have participated in cleanliness drives. I have been informed that during the 15 days of the "Seva Pakhwada" (Service Fortnight), more than 27 lakh programs were organized nationwide, with over 28 crore people participating. We can keep Bharat clean only through continuous efforts. I express my heartfelt gratitude to each and every Indian.
Friends,
At this important juncture today, new projects worth around 10,000 crore rupees related to cleanliness have also been launched. Under the AMRUT mission, water and sewage treatment plants will be constructed in many cities across the country. Whether it's work related to "Namami Gange" or biogas production from waste through "GOBARdhan" plants, these initiatives will elevate the Swachh Bharat Mission to new heights. The more successful the Swachh Bharat Mission is, the brighter our country will shine.
Friends,
Even a thousand years from now, when 21st-century Bharat is studied, the Swachh Bharat campaign will undoubtedly be remembered. Swachh Bharat is the world’s largest and most successful people-led, people-driven public movement of this century. This mission has shown me the energy of the people, whom I regard as divine. For me, cleanliness has become a celebration of the power of the people. I am reminded of so much... When this campaign began, millions of people simultaneously took to cleaning. From weddings to public events, the message of cleanliness was everywhere. While an elderly mother sold her goats to contribute to the construction of toilets, some sold their mangalsutras, while others donated land for the construction of toilets. Some retired teachers donated their pensions, and soldiers dedicated their retirement funds to cleanliness. Had these donations been given to temples or any other event, they would have made headlines in newspapers and been discussed for a week. But the nation must know that those whose faces did not ever appear on TV, whose names were never in the headlines, have made contributions, be it time or wealth, giving this movement new strength and energy. This reflects the character of our nation.
When I spoke about giving up single-use plastic, crores of people started using jute and cloth bags for shopping. I am grateful to them. Otherwise, if I had spoken about banning single-use plastic, those involved in the plastic industry might have protested, gone on hunger strikes… but they didn’t. They cooperated, even at economic loss. I also thank the political parties that perhaps could have protested, claiming Modi has banned single-use plastic, causing unemployment, but they didn’t. I’m thankful their attention didn’t go there, though it might now.
Friends,
Our film industry has also not lagged behind in this movement. Instead of focusing on commercial interests, the industry made films to spread the message of cleanliness. In these 10 years, and I feel this is not a one-time matter, it is a continuous task that needs to be carried out every moment and every day. When I emphasize this, I live by this belief. As you may recall, I have mentioned cleanliness around 800 times in "Mann Ki Baat". People send lakhs of letters sharing their efforts and dedication to cleanliness.
Friends,
Today, as I witness the achievements of the country and its people, a question arises: Why didn’t this happen earlier? Mahatma Gandhi had shown us the path to cleanliness during the freedom movement. He not only showed us but also taught us. Then why was no attention given to cleanliness after independence? Those who sought power in Gandhi’s name and garnered votes in his name forgot about his favorite topic—cleanliness. They didn’t see the lack of toilets as a problem for the country, as if they had accepted filth as a way of life. As a result, people were forced to live in filth. Filth became a part of routine life. Cleanliness ceased to be discussed. So, when I raised the issue from the Red Fort, it caused a storm. Some mocked me, saying talking about toilets and cleanliness isn’t the job of Bharat’s Prime Minister. They continue to mock me.
But friends,
The first job of the Prime Minister of Bharat is to make life easier for the common people of this country. Understanding my responsibility, I talked about toilets, I talked about sanitary pads. And today, we are seeing the results.
Friends,
Until 10 years ago, over 60 per cent of Bharat’s population was forced to defecate in the open. This was an affront to human dignity. Not only that, it was an insult to the country’s poor, to Dalits, to tribals, to backward communities—an insult that had continued for generations. The lack of toilets caused immense suffering for our sisters and daughters. They had no choice but to endure pain and discomfort, waiting for darkness to relieve themselves, which posed serious risks to their safety. They had to go before sunrise, whether it was cold or it was raining. Crores of mothers in my country went through this ordeal every day. The filth caused by open defecation endangered the lives of our children. It was a major cause of child mortality. Disease outbreaks in villages and slums due to unsanitary conditions were common.
Friends,
How can any country progress in such a situation? That’s why we decided that things cannot continue the way they were. We treated this as a national and humanitarian challenge and launched a campaign to solve it. This is where the seed of the ‘Swachh Bharat Mission’ (Clean India Mission) was sown. This program, this mission, this movement, this campaign, this effort for public awareness was born from the womb of suffering. And missions born from suffering never die. In no time, crores of Indians achieved great feats. Over 12 crore toilets were built in the country. The toilet coverage, which was less than 40 per cent, has now reached 100 per cent.
Friends,
The impact of the Swachh Bharat Mission on the lives of ordinary citizens of the country has been invaluable. Recently, a study was published in a renowned international journal. This study was conducted by scientists from the International Food Policy Research Institute in Washington, USA, the University of California, and Ohio State University. It found that the Swachh Bharat Mission has saved the lives of 60,000 to 70,000 children annually. Even if someone donates blood and saves just one life, it is a monumental event. But we, through cleanliness, removing garbage, and eliminating filth, have been able to save the lives of 60,000-70,000 children – what greater blessing from God could there be? According to the WHO, between 2014 and 2019, 300,000 lives were saved that otherwise would have been lost to diarrhea. This has become a duty of human service, my friends.
A report by UNICEF states that more than 90 per cent of women now feel safer due to the construction of toilets at home. The diseases caused by infections in women have also significantly decreased due to the Swachh Bharat Mission. And it doesn’t end there. In thousands of schools, the dropout rate of girls has decreased because separate toilets for girls have been built. Another study by UNICEF shows that, on average, rural families save around 50,000 rupees annually due to cleanliness. Earlier, these funds would have been spent on medical treatments for frequent illnesses or lost due to inability to work because of sickness.
Friends,
Emphasizing cleanliness can save children's lives, and I want to give you another example. A few years ago, there were constant breaking news reports about hundreds of children dying from encephalitis in Gorakhpur and the surrounding areas. But now, with the departure of filth and the arrival of cleanliness, those reports have also disappeared. See what goes away with the dirt! A major reason for this is the public awareness brought by the Swachh Bharat Mission, and the cleanliness that followed.
Friends,
The increased respect for cleanliness has also brought about a significant psychological shift in the country. I feel it's important to mention this today. Earlier, people who were associated with cleaning work were seen in a certain light, and we all know how they were viewed. A large section of society considered making a mess their right, and believed it was someone else’s responsibility to clean it up, living with a sense of arrogance while demeaning those who cleaned. But when all of us started participating in cleanliness efforts, even those involved in cleaning felt that the work they were doing was important, and others were also becoming part of their efforts too. This led to a major psychological change. The Swachh Bharat Mission has brought immense respect and dignity to families and sanitation workers, making them feel proud of their contribution. Today, they look at us with a sense of respect. They now take pride in the fact that they are not just working to fill their stomachs, but are also contributing to making the nation shine. The Swachh Bharat Mission has given millions of sanitation workers a sense of pride and dignity. Our government is committed to ensuring the safety of sanitation workers and providing them with a dignified life. We are also working to eliminate the dangers posed by manual entry into septic tanks. The government, private sector, and the public are working together, and many new startups are emerging, bringing new technologies.
Friends,
The Swachh Bharat Mission is not just a program for cleanliness; its scope is expanding widely. It is now paving the way for cleanliness-driven prosperity. The Swachh Bharat Mission has also generated large-scale employment. Over the past few years, the construction of crores of toilets has benefitted many sectors, providing jobs to people. In villages, masons, plumbers, labourers, and many others have found new opportunities. UNICEF estimates that about 1.25 crore people have gained some economic benefit or employment due to this mission. A new generation of female masons is also a product of this campaign. Earlier, we had never heard of female masons, but now you can see women working as masons.
With clean technology, better jobs and opportunities are emerging for our youth. Today, around 5,000 startups are registered in clean tech. In areas such as waste-to-wealth, waste collection and transportation, water reuse, and recycling, many opportunities are being created in the water and sanitation sector. It is estimated that by the end of this decade, 65 lakh new jobs will be created in this sector, and the Swachh Bharat Mission will undoubtedly play a significant role in this.
Friends,
The Swachh Bharat Mission has also given a new boost to the circular economy. We are now producing compost, biogas, electricity, and materials like charcoal for road construction from the waste generated at home. Today, the GOBARdhan Yojana is bringing about major changes in both rural and urban areas. Under this scheme, hundreds of biogas plants are being set up in villages. For farmers engaged in animal husbandry, handling aged livestock can become a financial burden. Now, thanks to the GOBARdhan Yojana, even livestock that no longer produces milk or works on farms can become a source of income. In addition, hundreds of CBG plants have already been set up across the country. Today, several new plants have been inaugurated, and new projects have been initiated.
Friends,
In this rapidly changing time, it is important for us to understand the challenges related to cleanliness. As our economy grows and urbanization increases, the generation of waste will also rise, leading to more garbage. The current "use and throw" model of the economy also contributes to this problem. We will face new types of waste, including electronic waste. Therefore, we must improve our future strategies. We need to develop technologies in construction that make greater use of recyclable materials. Our colonies, housing complexes, and buildings need to be designed in a way that brings us as close to zero waste as possible. If we can bring it to zero waste, it will really be very good.
We must ensure that water is not wasted and that treated wastewater is reused effectively. The Namami Gange project is a model for us. As a result of this initiative, the Ganges River is now much cleaner. The Amrit Mission and Amrit Sarovar campaign are also bringing significant changes. These are powerful models of change brought about by government and public participation. However, I believe this is not enough. We must continue to invest in new technologies for water conservation, water treatment, and cleaning our rivers. We all know how closely cleanliness is linked to tourism. Therefore, we must also keep our tourist destinations, sacred sites, and heritage sites clean.
Friends,
Over the past 10 years, we have achieved a lot in terms of cleanliness. But just as creating waste is a daily routine, maintaining cleanliness should also be a daily habit. No person or creature can say they will never create waste. If waste is inevitable, then cleanliness must be inevitable too. We must continue this work not just for one day or one generation, but for generations to come. When every citizen understands cleanliness as their responsibility and duty, I have faith in the people of this country that change is guaranteed. It is guaranteed that the country is bound to shine.
The mission of cleanliness is not a one-day task but a lifelong practice. We must pass it on from generation to generation. Cleanliness should be a natural instinct for every citizen. It should be part of our daily lives, and we should develop an intolerance toward dirt. We should not tolerate or even see filth around us. Hatred for dirt is what will compel and strengthen us in the pursuit of cleanliness.
We've seen how small children in households motivate their elders to keep things clean. Many people tell me that their grandchildren or children often remind them, saying, "Look at what Modi ji said. Why are you littering?" They stop people from throwing a bottle out of the car window. This movement has planted a seed even in them. Therefore, today I would like to tell the youth and the next generation of children: let’s stay committed, let’s continue to explain and encourage others, and let’s unite. We must not stop until the country is clean. The success of the past 10 years shows us that it is possible, we can achieve it, and we can save Mother India from dirt.
Friends,
Today, I would also like to urge state governments to take this campaign to the district, block, village, neighborhood, and street levels. We should have competitions for clean schools, clean hospitals, clean offices, clean neighbourhoods, clean ponds, and clean wells in different districts and blocks. This will create a competitive environment, and rewards and certificates should be given on a monthly or quarterly basis. It’s not enough for the Indian government to simply declare 2-4 cities as clean or 2-4 districts as clean. We need to take this to every area. Our municipalities should continuously ensure that public toilets are well-maintained, and we should reward them for it. There is nothing worse than systems returning to old ways. I would like to urge all local bodies to prioritize cleanliness and make it their top priority.
Let us all take a pledge together. I make a request to my fellow citizens to make a commitment: wherever we are—whether at home, in our neighborhood, or at our workplace—we will not create filth, nor will we tolerate it. Let cleanliness become our natural habit. Just as we keep our places of worship clean, we must develop the same sentiment toward our surroundings. Every effort we make on the journey to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) will strengthen the mantra of "cleanliness leads to prosperity." Once again, I extend my best wishes to all of you. With renewed enthusiasm and confidence, let us move forward and offer a true tribute to Pujya Bapu by taking a pledge not to create waste, doing whatever we can for cleanliness, and never backing down from our responsibility. I wish you all the best.
Thank you very much.