ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
3ଟି ପରମ ରୁଦ୍ର ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍ଣ୍ଣ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସିଷ୍ଟମକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
26 SEP 2024 9:50PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ମାନ୍ୟବର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସମ୍ମାନିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ବିଶିଷ୍ଟ ବରିଷ୍ଠ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଗବେଷକ, ଛାତ୍ର, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମହିଳା ଓ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ଆଜି ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା। ଏହା ଏକ ପ୍ରମାଣ ଯେ 21 ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭାରତ ଆଜି ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନେ ସଫଳତାର ସହିତ ତିନୋଟି 'ପରମ ରୁଦ୍ର ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟର' ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟର ଦିଲ୍ଲୀ, ପୁଣେ ଏବଂ କୋଲକାତାରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଦୁଇଟି ଉଚ୍ଚ-ଦକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍ଣ୍ଣ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସିଷ୍ଟମ, ଅର୍କା ଏବଂ ଅରୁଣିକା ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭରେ, ମୁଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟମାନ 100-ଦିନର ଢାଞ୍ଚା ବ୍ୟତୀତ ଅତିରିକ୍ତ 25 ଦିନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। ସେହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ମୁଁ ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହି ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏହି ଉନ୍ନତ ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ଦେଶରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ତିନୋଟି ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ, ପୃଥିବୀ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବିଜ୍ଞାନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣାକୁ ସହଜ କରିବ - ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବର ଏହି ଯୁଗରେ, କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ଶକ୍ତିର ସମାନାର୍ଥକ ପାଲଟିଛି। ଏହା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଗବେଷଣା ସୁଯୋଗ ହେଉ, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଜାତୀୟ ରଣନୈତିକ କ୍ଷମତା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ସହଜ ଜୀବନଯାପନ କିମ୍ବା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା - କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ କ୍ଷମତା ଦ୍ୱାରା ଅସ୍ପୃଶ୍ୟ ନୁହେଁ। ଏହା ହେଉଛି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି 4.0 ରେ ଭାରତର ସଫଳତାର ମୂଳଦୁଆ। ଏହି ବିପ୍ଳବରେ ଆମର ଅବଦାନ କେବଳ ବିଟ୍ ଏବଂ ବାଇଟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଟେରାବାଇଟ୍ ଏବଂ ପେଟାବାଇଟ୍ସରେ ହେବା ଉଚିତ। ଆଜିର ସଫଳତା ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ଆମେ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଏବଂ ସଠିକ୍ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ କେବଳ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଏହି ନୂତନ ଭାରତ ଏହାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବତାର ସେବା କରିବାକୁ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ମନେ କରେ। ଏହା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ: 'ଗବେଷଣା ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା'। ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଆମର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ମନ୍ତ୍ର ପାଲଟିଛି। ଏଥିପାଇଁ, ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅନେକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବ ପୋଷଣ କରିବା ପାଇଁ, ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ 10,000 ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
ଏହା ସହିତ, ଷ୍ଟେମ୍ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତକୁ ଏହାର ଉଦ୍ଭାବନ ସହିତ 21 ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମଜବୁତ କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏପରି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ନୂତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉନାହିଁ କିମ୍ବା ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରୁନାହିଁ। ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ମହାକାଶ ଭାରତ ଏବେ ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ସହିତ ଯାହା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ସହିତ ତାହା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ପ୍ରଥମ ଦେଶ ପାଲଟିଛି। ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଭାରତ ଏବେ ମିଶନ ଗଗନଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛି। "ଭାରତର ମିଶନ ଗଗନଯାନ କେବଳ ମହାକାଶରେ ପହଞ୍ଚିବା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆକାଂକ୍ଷାର ଅସୀମ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଉଡ଼ିବା ବିଷୟରେ।" ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ, ଭାରତ 2035 ସୁଦ୍ଧା ନିଜର ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ସରକାର ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେମିକଣ୍ଡକ୍‌ଟର ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ଏହାର ଉତ୍ତରରେ, ଭାରତ ସରକାର 'ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍‌ଟର ମିଶନ' ନାମକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ବହୁତ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିପାରୁଛୁ। ଭାରତ ନିଜର ସେମିକଣ୍ଡକ୍‌ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରୁଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହେବ। ଆଜି, ତିନୋଟି ପରମ ରୁଦ୍ର ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟର ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରାଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ଦେଶ ସାହସିକ ଏବଂ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କଲେ ମହାନ ସଫଳତା ହାସଲ କରେ। ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟରରୁ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପ୍ରମାଣ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟରକୁ କେବଳ କିଛି ବଛା ବଛା ରାଷ୍ଟ୍ରର କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଏହା ସତ୍ତ୍ବେ, 2015 ରେ, ଆମେ ଜାତୀୟ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରୁଛି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକିବୁ ନାହିଁ। ଭାରତ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ପୂର୍ବରୁ ଆଗରେ ଅଛି। ଆମର ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ମିଶନ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂରେ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ବୈପ୍ଳବିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଶ୍ୱକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ, ଆଇଟି, ଉତ୍ପାଦନ, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ, ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ବନ୍ଧୁଗଣ, "ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରକୃତ ଗୁରୁତ୍ୱ କେବଳ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ବିକାଶରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାରେ ରହିଛି।"
ଆମେ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ, ଆମେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସଶକ୍ତିକରଣର ଉତ୍ସ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ। ଆମର ୟୁପିଆଇ ସିଷ୍ଟମ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଏହାର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ। ସମ୍ପ୍ରତି, ଆମେ 'ମିଶନ ମୌସମ' ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯାହା ଭାରତକୁ ପାଣିପାଗ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ମାର୍ଟ କରିବାର ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ସଫଳତା ପାଳନ କରୁଛୁ, ଯେପରିକି ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏବଂ ହାଇ-ପର୍ଫର୍ମାନ୍ସ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସିଷ୍ଟମ (ଏଚପିସି), ଶେଷରେ ଆମ ଦେଶର ଗରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସେବା କରିବ। ଏଚପିସି ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଚଳନ ସହିତ, ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ କ୍ଷମତା ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଆମେ ଏବେ ଏକ ହାଇପର-ଲୋକାଲ ସ୍ତରରେ ବହୁତ ସଠିକ୍ ପାଣିପାଗ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବୁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସଠିକ୍ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବା। ଯେତେବେଳେ ଏକ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏକ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁରେ ପାଣିପାଗ ଏବଂ ମାଟି ଅବସ୍ଥା ବିଶ୍ଳେଷଣ କରେ, ଏହା କେବଳ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଫଳତା ନୁହେଁ, ବରଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୁହେଁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନ ପାଇପାରିବେ।
ଏହି ଉନ୍ନତି କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗଭୀର ଲାଭ ଆଣିବ, ବିଶେଷକରି ସବୁଠାରୁ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର, କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜ୍ଞାନ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସୂଚନାଭିତ୍ତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ, ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସମୁଦ୍ରକୁ ଯିବା ସମୟରେ ଅଧିକ ସଠିକ୍ ସୂଚନାରୁ ଉପକୃତ ହେବେ। ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତିକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ଖୋଜିବୁ, ଏବଂ ଏହା ବୀମା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତମ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆମକୁ ଏଆଇ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମଡେଲ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ଯାହା ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଘରୋଇ ଭାବରେ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବିକାଶ କରିବାର ଆମର କ୍ଷମତା କେବଳ ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ଉତ୍ସ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ।
ଏଆଇ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂର ଏହି ଯୁଗରେ, ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଯେପରି ଭାରତ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଏହାର 5ଜି ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ କରିଛି, ଏବଂ ଯେପରି ପ୍ରମୁଖ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଭାରତରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏହା ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଏହାର ଲାଭକୁ ବିସ୍ତାର କରିପାରିଛୁ। ସେହିପରି, ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ କରିବାର ଆମର କ୍ଷମତା ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଜ୍ଜିତ କରିବ। ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟରଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ, ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସାଧାରଣ ଜନତା ଏଥିରୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ପାଇବେ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ସେମାନେ ପଛରେ ନ ପଡ଼ି ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ପ୍ରଗତି କରିବେ।
ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ - ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବପିଢ଼ି ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବ - ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ, ଏହା ଏପରି ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯାହା ଅଗଣିତ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଦେବ। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଗବେଷକମାନେ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୀମା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଉନ୍ନତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କରିବେ। ପୁଣିଥରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of 3 PARAM Rudra Supercomputers & High-Performance Computing system to the Nation
26 SEP 2024 9:50PM by PIB Delhi
Namaskar!
Honourable Minister for Electronics and IT, Shri Ashwini Vaishnaw, esteemed directors of various research institutions across the nation, distinguished senior scientists, engineers, researchers, students, other dignitaries, and ladies and gentlemen!
Today marks a significant achievement for Bharat in the field of science and technology. It is also a testament to how 21st century Bharat is advancing by prioritising science, technology, and research. Bharat today is forging new opportunities in the limitless expanse of possibilities. Our scientists and engineers have successfully built three 'Param Rudra Supercomputers'. These state-of-the-art supercomputers have been installed in Delhi, Pune, and Kolkata. Additionally, two High-Performance Computing Systems, Arka and Arunika, have been inaugurated. On this momentous occasion, I extend my heartfelt congratulations to the nation's scientific community, engineers, and all citizens.
Brothers and sisters,
At the start of my third term, I pledged to provide an additional 25 days to the youth, beyond the existing 100-day framework. In line with that commitment, I am pleased to dedicate these supercomputers to the youth of our nation today. These advanced systems will play a pivotal role in ensuring that Bharat's young scientists have access to cutting-edge technology right here in their own country. The three supercomputers launched today will facilitate advanced research across a spectrum of fields, including physics, earth sciences, and cosmology—fields that are shaping the future of science and technology on the global stage.
Friends,
In this era of digital revolution, computing power has become synonymous with national strength. Whether it's research opportunities in science and technology, economic growth, national strategic capability, disaster management, ease of living, or ease of doing business—there is no sector untouched by technology and computing capacity. This is the foundation of Bharat's success in Industry 4.0. Our contribution to this revolution should not be in mere bits and bytes, but in terabytes and petabytes. Today’s achievement stands as proof that we are progressing in the right direction and at the right pace.
Friends,
Today's New India is not content with merely competing with the rest of the world in development and technology. This New India considers it a responsibility to serve humanity through its scientific research. This is our duty: 'Self-reliance through research'. Science for self-reliance has become our guiding mantra. To this end, we have launched several historic initiatives such as Digital India, Startup India, and Make in India. To nurture scientific temper in Bharat's future generations, more than 10,000 Atal Tinkering Labs have been established in schools.
Additionally, scholarships for education in STEM subjects have been significantly increased. This year’s budget also announced a research fund of Rs 1 lakh crore. Our goal is to enable Bharat to empower the 21st-century world with its innovations and to strengthen the global community.
Friends,
Today, there is no sector where Bharat is not making new decisions or formulating new policies. A prime example of this is the space Bharat has now emerged as a major power in space exploration. What other nations have accomplished with billions of dollars, our scientists have achieved with limited resources. Driven by this determination, Bharat became the first country to reach the South Pole of the Moon. With the same resolve, Bharat is now preparing for Mission Gaganyaan. "Bharat's Mission Gaganyaan is not just about reaching space, but about soaring to the boundless heights of our scientific aspirations." As you may know, Bharat has set a goal of building its own space station by 2035. Just a few days ago, the government approved the first phase of this ambitious project.
Friends,
Semiconductors have also become a crucial element of modern development. In response, the Government of India has launched a significant initiative called the 'India Semiconductor Mission'. In a remarkably short time, we are already witnessing positive outcomes. Bharat is developing its own semiconductor ecosystem, which will be a vital part of the global supply chain. Today, Bharat's multi-dimensional scientific advancements will be further bolstered by the three PARAM Rudra supercomputers.
Friends,
A country achieves great success when it sets bold and ambitious goals. Bharat's journey from supercomputers to quantum computing is a testament to this visionary approach. There was a time when supercomputers were considered the domain of only a select few nations. However, in 2015, we launched the National Supercomputing Mission, and today India is competing with the world's leading countries in the field of supercomputers. But we will not stop here. Bharat is already at the forefront of technologies like quantum computing. Our National Quantum Mission will play a pivotal role in advancing Bharat's capabilities in quantum computing. This revolutionary technology will drastically transform the world in the near future, bringing unprecedented changes to sectors such as IT, manufacturing, MSMEs, and startups, creating new opportunities. Bharat is determined to take the lead and offer new direction to the world. Friends, "The true significance of science lies not only in invention and development but in fulfilling the aspirations of the most disadvantaged."
As we embrace high-tech advancements, we are also ensuring that these technologies become a source of empowerment for the poor. Bharat's digital economy, exemplified by our UPI system, is a shining example of this. Recently, we launched 'Mission Mausam', which aims to realise our dream of making Bharat weather-ready and climate-smart. The achievements we celebrate today, such as supercomputers and the High-Performance Computing System (HPC), will ultimately serve the poor and rural areas of our country. With the introduction of HPC systems, the country's scientific capability to predict the weather will be greatly enhanced. We will now be able to provide far more accurate weather information at a hyper-local level, meaning we can deliver precise forecasts even for individual villages. When a supercomputer analyses the weather and soil conditions in a remote village, it is not merely a scientific achievement, but a transformative change in the lives of thousands, if not lakhs. The supercomputer will ensure that even the smallest-scale farmers have access to the world's most advanced knowledge.
This advancement will bring profound benefits to farmers, especially in the most remote areas, as they will have access to world-class knowledge. Farmers will be able to make more informed decisions about their crops, and fishermen will benefit from more precise information when going to sea. We will also find new ways to minimise the losses suffered by farmers, and it will aid in providing better access to insurance schemes. Additionally, this technology will allow us to create AI and machine learning models that will benefit all stakeholders. Our capability to develop supercomputers domestically is not only a source of national pride, but it will also pave the way for transformative changes in the everyday lives of ordinary citizens in the near future.
In this era of AI and machine learning, supercomputers will play a pivotal role. Just as Bharat has developed its 5G network using indigenous technology, and as major companies now manufacture mobile phones in Bharat, this has given new momentum to the nation’s digital revolution. As a result, we have been able to extend the reach of technology and its benefits to every citizen of the country. In the same way, our capacity to develop future technologies, and the success of Make in India, will equip the common man for the future. Supercomputers will drive new research across all sectors, creating new possibilities and opportunities. The general public will directly benefit from this, ensuring they do not fall behind but progress alongside the rest of the world.
For the youth of my country—when Bharat is the youngest nation globally—and as the future will be driven by science and technology, this is a moment that will open the door to countless new opportunities. I extend my heartfelt congratulations to the youth as well as all my countrymen for these remarkable achievements.
I hope that our youth and researchers will make full use of these advanced facilities to explore new frontiers in the field of science. Once again, my best wishes to you all.
Thank you!