প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তিনিটা PARAM ৰুদ্ৰ ছুপাৰ কম্পিউটাৰ আৰু এটা উচ্চ কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিং ব্যৱস্থা দেশলৈ উৎসৰ্গা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অনুবাদ
26 SEP 2024 9:50PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি বিভাগৰ মন্ত্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন স্থানৰ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ অধ্যক্ষসকল, সন্মানীয় জ্যেষ্ঠ বিজ্ঞানী, অভিযন্তা, গৱেষক, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, বিশিষ্ট অতিথি, আৰু অভ্যাগতসকল!
আজি ভাৰতৰ বাবে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য সফলতাৰ দিন। আজি ইয়াত বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, গৱেষণাক অগ্ৰাধিকাৰ দি একবিংশ শতিকাৰ নৱভাৰত কেনেকৈ আগবাঢ়িছে তাক প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। আমি সম্ভাৱনাৰ এক বিস্তৃত পৰিৱেশত নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছো। আমাৰ প্ৰতিভাৱান বিজ্ঞানী আৰু অভিযন্তাসকলে তিনিটা PARAM Rudra ছুপাৰ কম্পিউটাৰ প্ৰস্তুত কৰিছে, যিবোৰ এতিয়া দিল্লী, পুনে, আৰু কলকাতাত স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও আমি দুটা হাই-পাৰফৰ্মেন্স কম্পিউটিং চিষ্টেম অৰ্ক আৰু আৰুণিক উদ্বোধন কৰিছো। এই শুভ মুহুৰ্ত তথা গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত আমাৰ বৈজ্ঞানিক সমাজ, অভিযন্তা, আৰু সমূহ দেশবাসীলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আদৰৰ ভাই ভনীসকল,
মোৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ আৰম্ভণিতে যুৱক-যুৱতীসকলক ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ বাবে উচৰ্গা কৰা ১০০ দিনৰ সমান্তৰালকৈ অতিৰিক্ত ২৫ দিনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলো। সেই মনোভাৱেৰে এই ছুপাৰ কম্পিউটাৰসমূহ আমাৰ জাতিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। এই ছুপাৰ কম্পিউটাৰসমূহে ভাৰতৰ যুৱ বিজ্ঞানীসকলে ইয়াতেই ঘৰতে অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰাত সহায়ক হ’ব। আজি মুকলি কৰা তিনিটা ছুপাৰ কম্পিউটাৰে পদাৰ্থ বিজ্ঞান, পৃথিৱী বিজ্ঞান, ব্ৰহ্মাণ্ডবিজ্ঞান আদি ক্ষেত্ৰত উন্নত গৱেষণাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব— যিবোৰ ক্ষেত্ৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আজি ডিজিটেল বিপ্লৱৰ এই যুগত কম্পিউটিং শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় সামৰ্থ্যৰ সমাৰ্থক। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, কৌশলগত সামৰ্থ্য, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, আৰু সামগ্ৰিকভাৱে জীৱন-যাপন আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ সুযোগসমূহ প্ৰযুক্তি আৰু কম্পিউটিং ক্ষমতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ত ভাৰতৰ সফলতাৰ ভেটি। এই বিপ্লৱত আমাৰ অৱদান বিট আৰু বাইটত জুখিব নালাগে, বৰঞ্চ টেৰাবাইট আৰু পেটাবাইটত জুখিব লাগে। আমি যে সঠিক দিশত আৰু সঠিক গতিৰে আগবাঢ়িছো তাৰ প্ৰমাণ হিচাপে আজিৰ এই কৃতিত্বই থিয় দিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ নৱভাৰতে কেৱল বিকাশ আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিয়েই সন্তুষ্ট হ’ব নোৱাৰে। নৱভাৰতে বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ জৰিয়তে মানৱতাৰ সেৱা কৰাটোক কৰ্তব্য হিচাপে গণ্য কৰিছে। আমাৰ মন্ত্ৰ হৈছে "গৱেষণাৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা" আৰু "আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে বিজ্ঞান।" এই দৃষ্টিভংগীক সমৰ্থন কৰিবলৈ আমি কেইবাটাও ঐতিহাসিক পদক্ষেপ যেনে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰম্ভ কৰিছো। ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ মাজত বৈজ্ঞানিক মানসিকতা গঢ়ি তুলিবলৈ সমগ্ৰ দেশৰ বিদ্যালয়সমূহত ১০ হাজাৰৰো অধিক অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰা হৈছে।
STEM ক্ষেত্ৰৰ শিক্ষাৰ বাবেও ছাত্ৰবৃত্তি বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও এইবাৰৰ বাজেটত ১ লাখ কোটি টকাৰ গৱেষণা পুঁজি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ উদ্ভাৱনেৰে একবিংশ শতিকাৰ বিশ্বক সৱলীকৰণ আৰু বিশ্ব শক্তিত অৰিহণা যোগোৱা।
বন্ধুসকল,
আজি এনে কোনো খণ্ড নাই য’ত ভাৰতে নতুন সিদ্ধান্ত লোৱা নাই বা উদ্ভাৱনী নীতি প্ৰণয়ন কৰা নাই। ইয়াৰ উদাহৰণ হ’ল মহাকাশ খণ্ড, য’ত ভাৰতে এক উল্লেখযোগ্য খেলুৱৈ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে আন জাতিৰ তুলনাত সফলতা লাভ কৰিছে, প্ৰায়ে খৰচৰ এক অংশ। এই দৃঢ়তাৰে ভাৰত চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত উপনীত হোৱা প্ৰথমখন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এতিয়া আমি মিছন গগনযানৰ বাবে সাজু হৈছো, যিটো কেৱল মহাকাশ পোৱাৰ মিছন নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ বৈজ্ঞানিক আকাংক্ষাৰ সীমাহীন সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰাৰ যাত্ৰা। আমি ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত নিজাকৈ মহাকাশ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো, আৰু মাত্ৰ শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে এই অভিলাষী প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত অনুমোদন জনাইছে।
বন্ধুসকল,
আজি অৰ্ধপৰিবাহী বিকাশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হৈ পৰিছে। এই সন্দৰ্ভত ভাৰত চৰকাৰে ‘ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান’ আৰম্ভ কৰিছে, আৰু আমি ইতিমধ্যে কম সময়ৰ ভিতৰতে ইতিবাচক ফলাফলৰ সাক্ষী হৈ আছো। ভাৰতে নিজাকৈ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছে, যিয়ে বিশ্বৰ যোগান শৃংখলত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। PARAM ৰুদ্ৰ তিনিটা ছুপাৰ কম্পিউটাৰৰ প্ৰৱৰ্তনৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ বহুমাত্ৰিক বৈজ্ঞানিক অগ্ৰগতি আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
এখন দেশৰ সাহসী দৃষ্টিভংগী থাকিলে মহান মাইলৰ খুঁটি লাভ কৰে। ছুপাৰ কম্পিউটাৰৰ পৰা কোৱাণ্টাম কম্পিউটিংলৈকে ভাৰতৰ যাত্ৰাই এই বিস্তৃত দৃষ্টিভংগীৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। এসময়ত ছুপাৰ কম্পিউটাৰ মাত্ৰ কেইটামান জাতিৰ ডমেইন আছিল, কিন্তু আমি ২০১৫ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় ছুপাৰ কম্পিউটিং মিছন আৰম্ভ কৰিছিলো।আজি ভাৰত ছুপাৰ কম্পিউটিঙত ডাঙৰ ডাঙৰ দেশৰ কাষত থিয় দিছে, আৰু আমি ইয়াতেই থমকি ৰোৱা নাই। কোৱাণ্টাম কম্পিউটিঙৰ দৰে উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো আমি আগভাগ লৈছো। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম অভিযানে ভাৰতক এই ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট আগুৱাই নিব, আই টি খণ্ড, উৎপাদন, এম এছ এম ই, আৰু ষ্টাৰ্টআপত পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তন আনিব, বাটত নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। ভাৰতবৰ্ষই বিশ্বৰ বাবে এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। বন্ধুসকল, "বিজ্ঞানৰ তাৎপৰ্য্য কেৱল উদ্ভাৱন আৰু বিকাশতেই নহয়, প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ আকাংক্ষা পূৰণতো নিহিত হৈ আছে।"
আমি উচ্চ প্ৰযুক্তিক আকোৱালি লোৱাৰ লগে লগে ইয়াৰ দ্বাৰা দৰিদ্ৰসকলক সবলীকৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ইউ পি আইৰ উদাহৰণ হিচাপে ভাৰতৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতিয়ে এই নীতি প্ৰদৰ্শন কৰে। শেহতীয়াকৈ আমি বতৰ-প্ৰস্তুত আৰু জলবায়ু-স্মাৰ্ট হোৱাত সহায়ক হোৱাকৈ ‘মিছন মৌছাম’ মুকলি কৰিছো। আমাৰ ছুপাৰ কম্পিউটাৰ আৰু হাই-পাৰফৰমেন্স কম্পিউটিং চিষ্টেমে প্ৰতিনিধিত্ব কৰা কৃতিত্বসমূহে অসুবিধাগ্ৰস্ত আৰু গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়সমূহক উপকৃত কৰাৰ কাম কৰিব। এইচ পি চি ব্যৱস্থাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ লগে লগে বতৰৰ আৰ্হিৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰাৰ আমাৰ ক্ষমতা যথেষ্ট উন্নত হ’ব, যাৰ ফলত আমি হাইপাৰ-লোকেল, নিখুঁত তথ্য প্ৰদান কৰিব পাৰিম। অৰ্থাৎ আমি তেওঁলোকৰ গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতীসকলক পোনপটীয়াকৈ টেইলাৰ বতৰ আৰু মাটি বিশ্লেষণ আগবঢ়াব পাৰিম। ছুপাৰ কম্পিউটাৰে যেতিয়া কোনো দুৰ্গম অঞ্চলৰ পৰিস্থিতি বিশ্লেষণ কৰে, তেতিয়া ই বৈজ্ঞানিক কৃতিত্বৰ বাহিৰলৈ যায়; ই হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ জীৱনত পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তন আনে। এই উন্নতিৰ ফলত সৰু অঞ্চলৰ কৃষকসকলেও উপলব্ধ উত্তম জ্ঞানৰ সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।
ইয়াৰ দ্বাৰা সৰু সৰু গাঁৱৰ কৃষকসকলেও বহুখিনি উপকৃত হ’ব, যাৰ ফলত তেওঁলোকে নিজৰ শস্যৰ বিষয়ে জ্ঞাত সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰিব। সাগৰলৈ ওলাই যোৱা মাছমৰীয়াসকলেও এই প্ৰযুক্তিৰ ফল লাভ কৰিব। আমি কৃষকৰ লোকচান কমোৱাৰ নতুন উপায় আৱিষ্কাৰ কৰিম আৰু বীমা আঁচনিৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিম। তদুপৰি আমি এআই আৰু মেচিন লাৰ্নিং মডেল প্ৰস্তুত কৰিব পাৰো যিয়ে জড়িত সকলো অংশীদাৰক উপকৃত কৰিব। ঘৰুৱাভাৱে ছুপাৰ কম্পিউটাৰ সৃষ্টি কৰাৰ আমাৰ ক্ষমতা সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে কেৱল গৌৰৱৰ বিষয় নহয়; ই ভৱিষ্যতে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনত উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
এআই আৰু মেচিন লাৰ্নিঙৰ এই যুগত ছুপাৰ কম্পিউটাৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। ভাৰতে যেনেকৈ থলুৱা প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি নিজৰ ৫জি নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিছে আৰু ভাৰতত প্ৰধান মোবাইল নিৰ্মাতা কোম্পানীসমূহে উৎপাদন স্থাপন কৰাৰ লগে লগে আমি দেশৰ ডিজিটেল বিপ্লৱক ইন্ধন যোগাইছো। এই অগ্ৰগতিৰ দ্বাৰা প্ৰযুক্তি আৰু ইয়াৰ সুবিধাসমূহ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰা হয়। একেদৰে আমাৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি বিকাশৰ ক্ষমতা আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সফলতাই কাইলৈৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে সাধাৰণ মানুহক সবল কৰি তুলিব। ছুপাৰ কম্পিউটাৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত যুগান্তকাৰী গৱেষণা সক্ষম কৰিব, যাৰ ফলত নতুন সম্ভাৱনা মুকলি হ’ব যিয়ে সাধাৰণ জনসাধাৰণক উপকৃত কৰিব। আমাৰ নাগৰিকসকল বাকী পৃথিৱীৰ পৰা পিছ পৰি নাথাকিব; বৰঞ্চ তেওঁলোকে ইয়াৰ লগত খোজ মিলাব। আমাৰ জাতিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে—বিশেষকৈ ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া দেশ হিচাপে থিয় দিছে—এইটো এনে এক মুহূৰ্ত যিয়ে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত যুগত নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। এই উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ বাবে যুৱ প্ৰজন্ম আৰু সকলো নাগৰিকলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
আশা কৰোঁ, আমাৰ যুৱক-যুৱতী আৰু গৱেষকসকলে এই উন্নত সুবিধাসমূহৰ সহায় লৈ বিজ্ঞানৰ নতুন সীমা অন্বেষণ কৰিব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of 3 PARAM Rudra Supercomputers & High-Performance Computing system to the Nation
26 SEP 2024 9:50PM by PIB Delhi
Namaskar!
Honourable Minister for Electronics and IT, Shri Ashwini Vaishnaw, esteemed directors of various research institutions across the nation, distinguished senior scientists, engineers, researchers, students, other dignitaries, and ladies and gentlemen!
Today marks a significant achievement for Bharat in the field of science and technology. It is also a testament to how 21st century Bharat is advancing by prioritising science, technology, and research. Bharat today is forging new opportunities in the limitless expanse of possibilities. Our scientists and engineers have successfully built three 'Param Rudra Supercomputers'. These state-of-the-art supercomputers have been installed in Delhi, Pune, and Kolkata. Additionally, two High-Performance Computing Systems, Arka and Arunika, have been inaugurated. On this momentous occasion, I extend my heartfelt congratulations to the nation's scientific community, engineers, and all citizens.
Brothers and sisters,
At the start of my third term, I pledged to provide an additional 25 days to the youth, beyond the existing 100-day framework. In line with that commitment, I am pleased to dedicate these supercomputers to the youth of our nation today. These advanced systems will play a pivotal role in ensuring that Bharat's young scientists have access to cutting-edge technology right here in their own country. The three supercomputers launched today will facilitate advanced research across a spectrum of fields, including physics, earth sciences, and cosmology—fields that are shaping the future of science and technology on the global stage.
Friends,
In this era of digital revolution, computing power has become synonymous with national strength. Whether it's research opportunities in science and technology, economic growth, national strategic capability, disaster management, ease of living, or ease of doing business—there is no sector untouched by technology and computing capacity. This is the foundation of Bharat's success in Industry 4.0. Our contribution to this revolution should not be in mere bits and bytes, but in terabytes and petabytes. Today’s achievement stands as proof that we are progressing in the right direction and at the right pace.
Friends,
Today's New India is not content with merely competing with the rest of the world in development and technology. This New India considers it a responsibility to serve humanity through its scientific research. This is our duty: 'Self-reliance through research'. Science for self-reliance has become our guiding mantra. To this end, we have launched several historic initiatives such as Digital India, Startup India, and Make in India. To nurture scientific temper in Bharat's future generations, more than 10,000 Atal Tinkering Labs have been established in schools.
Additionally, scholarships for education in STEM subjects have been significantly increased. This year’s budget also announced a research fund of Rs 1 lakh crore. Our goal is to enable Bharat to empower the 21st-century world with its innovations and to strengthen the global community.
Friends,
Today, there is no sector where Bharat is not making new decisions or formulating new policies. A prime example of this is the space Bharat has now emerged as a major power in space exploration. What other nations have accomplished with billions of dollars, our scientists have achieved with limited resources. Driven by this determination, Bharat became the first country to reach the South Pole of the Moon. With the same resolve, Bharat is now preparing for Mission Gaganyaan. "Bharat's Mission Gaganyaan is not just about reaching space, but about soaring to the boundless heights of our scientific aspirations." As you may know, Bharat has set a goal of building its own space station by 2035. Just a few days ago, the government approved the first phase of this ambitious project.
Friends,
Semiconductors have also become a crucial element of modern development. In response, the Government of India has launched a significant initiative called the 'India Semiconductor Mission'. In a remarkably short time, we are already witnessing positive outcomes. Bharat is developing its own semiconductor ecosystem, which will be a vital part of the global supply chain. Today, Bharat's multi-dimensional scientific advancements will be further bolstered by the three PARAM Rudra supercomputers.
Friends,
A country achieves great success when it sets bold and ambitious goals. Bharat's journey from supercomputers to quantum computing is a testament to this visionary approach. There was a time when supercomputers were considered the domain of only a select few nations. However, in 2015, we launched the National Supercomputing Mission, and today India is competing with the world's leading countries in the field of supercomputers. But we will not stop here. Bharat is already at the forefront of technologies like quantum computing. Our National Quantum Mission will play a pivotal role in advancing Bharat's capabilities in quantum computing. This revolutionary technology will drastically transform the world in the near future, bringing unprecedented changes to sectors such as IT, manufacturing, MSMEs, and startups, creating new opportunities. Bharat is determined to take the lead and offer new direction to the world. Friends, "The true significance of science lies not only in invention and development but in fulfilling the aspirations of the most disadvantaged."
As we embrace high-tech advancements, we are also ensuring that these technologies become a source of empowerment for the poor. Bharat's digital economy, exemplified by our UPI system, is a shining example of this. Recently, we launched 'Mission Mausam', which aims to realise our dream of making Bharat weather-ready and climate-smart. The achievements we celebrate today, such as supercomputers and the High-Performance Computing System (HPC), will ultimately serve the poor and rural areas of our country. With the introduction of HPC systems, the country's scientific capability to predict the weather will be greatly enhanced. We will now be able to provide far more accurate weather information at a hyper-local level, meaning we can deliver precise forecasts even for individual villages. When a supercomputer analyses the weather and soil conditions in a remote village, it is not merely a scientific achievement, but a transformative change in the lives of thousands, if not lakhs. The supercomputer will ensure that even the smallest-scale farmers have access to the world's most advanced knowledge.
This advancement will bring profound benefits to farmers, especially in the most remote areas, as they will have access to world-class knowledge. Farmers will be able to make more informed decisions about their crops, and fishermen will benefit from more precise information when going to sea. We will also find new ways to minimise the losses suffered by farmers, and it will aid in providing better access to insurance schemes. Additionally, this technology will allow us to create AI and machine learning models that will benefit all stakeholders. Our capability to develop supercomputers domestically is not only a source of national pride, but it will also pave the way for transformative changes in the everyday lives of ordinary citizens in the near future.
In this era of AI and machine learning, supercomputers will play a pivotal role. Just as Bharat has developed its 5G network using indigenous technology, and as major companies now manufacture mobile phones in Bharat, this has given new momentum to the nation’s digital revolution. As a result, we have been able to extend the reach of technology and its benefits to every citizen of the country. In the same way, our capacity to develop future technologies, and the success of Make in India, will equip the common man for the future. Supercomputers will drive new research across all sectors, creating new possibilities and opportunities. The general public will directly benefit from this, ensuring they do not fall behind but progress alongside the rest of the world.
For the youth of my country—when Bharat is the youngest nation globally—and as the future will be driven by science and technology, this is a moment that will open the door to countless new opportunities. I extend my heartfelt congratulations to the youth as well as all my countrymen for these remarkable achievements.
I hope that our youth and researchers will make full use of these advanced facilities to explore new frontiers in the field of science. Once again, my best wishes to you all.
Thank you!