ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୬ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 SEP 2024 2:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିନୋଟି ପରମ ରୁଦ୍ର ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟରକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୦,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୋଲାପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଡକିନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
25.04.2024 : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୬ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁନେ ଗସ୍ତ କରିବେ। ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୬ଟାରେ, ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ କୋର୍ଟ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ, ସେ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟରୁ ପୁନେର ସ୍ୱର୍ଗଟେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହା ପରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୬:୩୦ ରେ, ସେ ୨୦,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ।
ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ କୋର୍ଟରୁ ସ୍ୱର୍ଗଟେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁନେ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନର ଉଦଘାଟନ ପୁନେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଫେଜ୍-୧) ସମାପ୍ତିକୁ ସୂଚିତ କରିବ। ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ କୋର୍ଟରୁ ସ୍ୱର୍ଗଟେ ମଧ୍ୟରେ ଭୂତଳ ସେକ୍ସନର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୮୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୨୯୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍-୧ର ସ୍ୱର୍ଗଟେ-କଟରାଜ ଏକ୍ସଟେନସନର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ପ୍ରାୟ ୫.୪୬ କିଲୋମିଟରର ଏହି ଦକ୍ଷିଣ ବିସ୍ତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଭୂତଳ ଅଟେ ଯେଉଁଥିରେ ତିନୋଟି ଷ୍ଟେସନ ଯଥା ମାର୍କେଟ ୟାର୍ଡ, ପଦ୍ମାବତୀ ଏବଂ କଟରାଜ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଡେୱାଡାରେ କ୍ରାନ୍ତିଜ୍ୟୋତି ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟର ସ୍ମାରକୀ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ମିଶନ (ଏନଏସଏମ) ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ ପ୍ରାୟ ୧୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ତିନୋଟି ପରମ ରୁଦ୍ର ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟରକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହି ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟରଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣେ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ କୋଲକାତାରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣାକୁ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବା ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ପୁନେର ଜାଏଣ୍ଟ ମିଟର ରେଡିଓ ଟେଲିସ୍କୋପ୍ (ଜିଏମଆରଟି) ଏହି ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରି ଫାଷ୍ଟ ରେଡିଓ ବର୍ଷ୍ଟ (ଏଫଆରବି) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହାକାଶବିଜ୍ଞାନ ଘଟଣା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବ। ଦିଲ୍ଲୀର ଇଣ୍ଟର ୟୁନିଭରସିଟି ଆକ୍ସଲେରେଟର ସେଣ୍ଟର (ଆଇୟୁଏସି) ଭୌତିକ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପରମାଣୁ ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। କୋଲକାତାର ଏସ.ଏନ. ବୋଷ ସେଣ୍ଟର ଭୌତିକ ବିଜ୍ଞାନ, ବିଶ୍ୱତତ୍ତ୍ୱ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ବିଜ୍ଞାନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ହାଇ ପରଫରମାନ୍ସ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ (ଏଚପିସି) ସିଷ୍ଟମକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯାହା ପାଣିପାଗ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ଭାରତର ଗଣନା କ୍ଷମତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲମ୍ଫ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ପୁନେରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍‌ ଟ୍ରପିକାଲ୍ ମେଟେରୋଲୋଜି (ଆଇଆଇଟିଏମ) ଏବଂ ନୋଏଡାରେ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ମିଡିୟମ୍ ରେଞ୍ଜ ୱେଦର ଫୋରକାଷ୍ଟ (ଏନସିଏମଆରଡବ୍ଲୁଏଫ) ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଏହି ଏଚପିସି ସିଷ୍ଟମରେ ଅସାଧାରଣ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଶକ୍ତି ଅଛି। ନୂତନ ଏଚପିସି ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକର ନାମ 'ଅର୍କା' ଏବଂ 'ଅରୁଣିକା' ରଖାଯାଇଛି, ଯାହା ସୂର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ଉଚ୍ଚ-ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକ ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼, ପ୍ରବଳ ବୃଷ୍ଟିପାତ, ବଜ୍ରପାତ, ଶିଳାବୃଷ୍ଟି, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ, ମରୁଡ଼ି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଣିପାଗ ଘଟଣା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପୂର୍ବାନୁମାନର ସଠିକତା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ସମୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୦,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଟ୍ରକ୍ ଏବଂ କ୍ୟାବ୍ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ଗାଡି ଚାଳନା ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଛତ୍ରପତି ସମ୍ଭାଜୀନଗର; ଫତେଗଡ଼ ସାହିବ, ପଞ୍ଜାବ; ସୋନଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ; ବେଲାଗାଭି ଏବଂ ବାଙ୍ଗାଲୋର ଗ୍ରାମୀଣ, କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଟ୍ରକ୍ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୱେ ସାଇଡ୍ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଟ୍ରକ୍ ଏବଂ କ୍ୟାବ୍ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ବିରତି ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୨୧୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୦୦୦ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ସୁଲଭ ବୋର୍ଡିଂ ଏବଂ ରହିବା ସୁବିଧା, ସଫା ଶୌଚାଳୟ, ସୁରକ୍ଷିତ ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନ, ରୋଷେଇ କ୍ଷେତ୍ର, ୱାଇଫାଇ, ଜିମ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି।
ଗୋଟିଏ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ, ସିଏନଜି, ଇଭି, ସିବିଜି, ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରିତ ପେଟ୍ରୋଲ (ଇବିପି) ଇତ୍ୟାଦି ଭଳି ବହୁବିଧ ଶକ୍ତି ବିକଳ୍ପ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶକ୍ତି ଷ୍ଟେସନ ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଚତୁର୍ଭୁଜ, ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ କରିଡର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ରାଜପଥରେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦୦ ଶକ୍ତି ଷ୍ଟେସନ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି ଖୋଜୁଥିବା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇ ଦେଇ ନିର୍ବିଘ୍ନ ଗତିଶୀଳତା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସବୁଜ ଶକ୍ତି, କାର୍ବନୀକରଣ ଏବଂ ନେଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନକୁ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ଚାଳକମାନଙ୍କ ପରିସର ଚିନ୍ତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୦୦ ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ସୁବିଧା ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ୨୦୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୦,୦୦୦ ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ (ଇଭିସିଏସ୍) ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୨୦ ଟି ତରଳ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ଏଲଏନଜି) ଷ୍ଟେସନକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୩ ଟି ସ୍ଥାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଦୂରଗାମୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏଲଏନଜି ଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୫୦ ଟି ଏଲଏନଜି ଇନ୍ଧନ ଷ୍ଟେସନ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୨୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୧୫୦୦ ଇ୨୦ (୨୦% ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରିତ) ପେଟ୍ରୋଲ ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୋଲାପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଯାହା ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯାହା ସୋଲାପୁରକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ବ୍ୟବସାୟିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିବ। ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୪.୧ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସୋଲାପୁରର ବିଦ୍ୟମାନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଡକିନ୍ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଏହା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାତୀୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ୭୮୫୫ ଏକର ଜମିକୁ ନେଇ ଗଠିତ, ଯାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଛତ୍ରପତି ସମ୍ଭାଜୀନଗରରୁ ୨୦ କିଲୋମିଟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଦିଲ୍ଲୀ ମୁମ୍ବାଇ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମରଠୱାଡା ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ସକ୍ରିୟ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ୩ ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ୬୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
PM to visit Maharashtra on 26 September
PM to lay foundation stone and dedicate to nation various projects worth over Rs. 20,900 crore
PM to dedicate to nation three PARAM Rudra Supercomputers
PM to launch and dedicate to nation various initiatives of petroleum and natural gas sector worth Rs. 10,400 crore
PM to inaugurate Solapur Airport
PM to dedicate to nation Bidkin Industrial Area
25 SEP 2024 2:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Pune, Maharashtra on 26th September. At around 6 PM, from District Court Metro Station, he will flag off the Metro train scheduled to run from District court to Swargate, Pune. Thereafter at around 6:30 PM, he will inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to the nation various projects worth over Rs. 20,900 crore.
The inauguration of Pune Metro section of District Court to Swargate will mark the completion of Pune Metro Rail Project (Phase-1). The cost of the underground section between District Court to Swargate is around Rs 1,810 crore.
Further, Prime Minister will also lay the foundation stone for Swargate-Katraj Extension of Pune Metro Phase-1 to be developed at the cost of around Rs 2,950 crore. This southern extension of around 5.46 km is completely underground with three stations namely Market Yard, Padmavati and Katraj.
Prime Minister will lay the foundation stone for the Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada.
In line with his commitment to make India self-reliant in the field of Supercomputing technology, Prime Minister will dedicate to the nation three PARAM Rudra Supercomputers worth around Rs. 130 crore, developed indigenously under the National Supercomputing Mission (NSM). These supercomputers have been deployed in Pune, Delhi and Kolkata to facilitate pioneering scientific research. Giant Metre Radio Telescope (GMRT) in Pune will leverage the supercomputer to explore Fast Radio Bursts (FRBs) and other astronomical phenomena. Inter University Accelerator Centre (IUAC) in Delhi will enhance research in fields like material science and atomic physics. S.N. Bose Centre in Kolkata will drive advanced research in areas such as physics, cosmology, and earth sciences.
Prime Minister will also inaugurate a High-Performance Computing (HPC) system tailored for weather and climate research. This project represents an investment of Rs. 850 crore, marking a significant leap in India's computational capabilities for meteorological applications. Located at two key sites, the Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) in Pune and the National Center for Medium Range Weather Forecast (NCMRWF) in Noida, this HPC system has extraordinary computing power. The new HPC systems are named 'Arka' and 'Arunika,' reflecting their connection to the Sun. These high-resolution models will significantly enhance the accuracy and lead time of predictions related to tropical cyclones, heavy precipitation, thunderstorms, hailstorms, heat waves, droughts, and other critical weather phenomena.
Prime Minister will launch and dedicate to the nation various initiatives of petroleum and natural gas sector worth Rs. 10,400 crore. These initiatives will focus on energy, infrastructure, safety and convenience of truck and cab drivers, cleaner mobility and a sustainable future.
To enable ease of driving, Prime Minister will launch the Way Side Amenities for truck drivers at Chhatrapati Sambhajinagar, Maharashtra; Fatehgarh Sahib, Punjab; Songadh, Gujarat; Belagavi and Bangalore Rural, Karnataka. With the objective of developing modern facilities for the comfortable journey break at one place designed to cater to the needs of truckers and cab drivers during their long journeys, way side amenities such as affordable boarding and lodging facilities, clean toilets, safe parking space, cooking area, WiFi, Gym, etc. are being developed at a cost of around Rs. 2,170 crore at 1,000 retail outlets.
To develop multiple energy choices like petrol, diesel, CNG, EV, CBG, Ethanol blended petrol (EBP), etc. at one retail outlet, Prime Minister will launch Energy Stations. Nearly 4,000 energy stations would be developed over Golden Quadrilateral, East-West and North-South Corridors and other major highways over next 5 years at a cost of around Rs. 6000 crore. Energy stations will help in providing seamless mobility through provision of alternate fuels under one roof to the energy seeking customers.
To facilitate smooth transition to Green Energy, De-carbonization and Net Zero Emission and reducing the range anxiety of Electric Vehicle drivers, Prime Minister will dedicate to the nation 500 EV charging facilities. Further, 10,000 EV Charging stations (EVCS) are being targeted to be developed by FY 2025 at an estimated cost of Rs. 1,500 crore.
Prime Minister will dedicate to the nation 20 Liquefied Natural Gas (LNG) stations across the country including 3 in Maharashtra. To promote the adoption of clean fuel such as LNG for long distance transportation, 50 LNG Fuel Stations will be developed in various states of the country by Oil and Gas companies at a cost of around Rs. 500 crore.
Prime Minister will also dedicate to the nation 1500 E20 (20% ethanol blended) petrol retail outlets worth around Rs 225 crore.
Prime Minister will inaugurate the Solapur Airport which would significantly improve connectivity, making Solapur more accessible to tourists, business travellers and investors. The existing terminal Building of Solapur has been revamped to serve around 4.1 lakh passengers annually.
Prime Minister will dedicate to the nation Bidkin Industrial Area, a transformative project covering an expansive 7,855 acres under the National Industrial Corridor Development Program of Govt. of India, situated 20 kms south of Chhatrapati Sambhajinagar in Maharashtra. The project developed under Delhi Mumbai Industrial Corridor holds immense potential as a vibrant economic hub in the Marathwada region. Central Government has approved this project with an overall project cost of over Rs. 6,400 crore for development in 3 phases.