প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৬ ছেপ্টেম্বৰত মহাৰাষ্ট্ৰ ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২২,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিটা পৰম ৰুদ্ৰ ছুপাৰ কম্পিউটাৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০,৪০০ কোটি টকাৰ পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ খণ্ডৰ বিভিন্ন পদক্ষেপ মুকলি কৰিব আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চোলাপুৰ বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিডকিন ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
25 SEP 2024 2:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৬ ছেপ্টেম্বৰত মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনে ভ্ৰমণ কৰিব। সন্ধিয়া প্ৰায় ৬ বজাত, জিলা আদালত মেট্ৰ' ষ্টেচনৰ পৰা তেওঁ জিলা আদালতৰ পৰা পুনেৰ স্বাৰগেটলৈ যাবলগীয়া মেট্ৰ' ৰে'লখনৰ পতাকা জোকাৰি শুভাৰম্ভ কৰিব। ইয়াৰ পাছতে সন্ধিয়া প্ৰায় ৬:৩০ বজাত তেওঁ ২২,৬০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগতে উদ্বোধন কৰিব আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব।
জিলা আদালতৰ পুনে মেট্ৰ' শাখা স্বাৰগেটলৈ উদ্বোধনৰ পাছতেই পুনে মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ কাম সম্পূৰ্ণ হ'ব। জিলা আদালতৰ পৰা স্বাৰগেটলৈ ভূগৰ্ভস্থ শাখাৰ ব্যয় প্ৰায় ১,৮১০ কোটি টকা।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ২,৯৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত হ'বলগীয়া পুনে মেট্ৰ' পৰ্যায়-১ৰ স্বাৰগেট-কাটৰাজ সম্প্ৰসাৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। মাৰ্কেট য়াৰ্ড, পদ্মাৱতী আৰু কাটৰাজ এই তিনিটা ষ্টেচনৰ প্ৰায় ৫.৪৬ কিলোমিটাৰ দক্ষিণলৈ এই সম্প্ৰসাৰণ সম্পূৰ্ণৰূপে ভূগৰ্ভস্থ ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিদেৱাড়াত ক্ৰান্তিজ্যোতি সাবিত্ৰীবাই ফুলে স্মাৰক প্ৰথমখন ছোৱালী বিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
ছুপাৰকম্পিউটিং প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ছুপাৰকম্পিউটিং মিছন (এন এছ এম)ৰ অধীনত দেশীয়ভাৱে বিকশিত প্ৰায় ১৩০ কোটি টকাৰ তিনিটা পৰম ৰুদ্ৰ ছুপাৰ কম্পিউটাৰ দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই ছুপাৰ কম্পিউটাৰবোৰ পুনে, দিল্লী আৰু কলকাতাত অগ্ৰণী বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ সুবিধাৰ বাবে সংস্থাপিত কৰা হৈছে। পুনেৰ জায়েন্ট মিটাৰ ৰেডিঅ' টেলিস্কোপে (জি এম আৰ টি) ফাষ্ট ৰেডিঅ' বাৰ্ষ্টছ (এফ আৰ বি) আৰু অন্যান্য জ্যোতিৰ্বৈজ্ঞানিক পৰিঘটনা অন্বেষণ কৰিবলৈ ছুপাৰ কম্পিউটাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব। দিল্লীৰ ইণ্টাৰ ইউনিভাৰছিটি এক্সিলাৰেটৰ চেণ্টাৰে (আই ইউ এ চি) পদাৰ্থ বিজ্ঞান আৰু পাৰমাণৱিক পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ দৰে ক্ষেত্ৰত গৱেষণা বৃদ্ধি কৰিব। কলকাতাৰ এছ এন বসু কেন্দ্ৰই পদাৰ্থ বিজ্ঞান, ব্ৰহ্মাণ্ড বিজ্ঞান আৰু পৃথিৱী বিজ্ঞানৰ দৰে ক্ষেত্ৰত উন্নত গৱেষণা চলাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বতৰ আৰু জলবায়ু গৱেষণাৰ বাবে নিৰ্মিত এক উচ্চ-প্ৰদৰ্শন কম্পিউটিং (এইচ পি চি) প্ৰণালীও উদ্বোধন কৰিব। ৮৫০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে এই প্ৰকল্পটোৱে বতৰ বিজ্ঞানৰ প্ৰয়োগৰ বাবে ভাৰতৰ গণনা ক্ষমতাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বৃদ্ধি চিহ্নিত কৰে। দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানত অৱস্থিত পুনেৰ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অফ ট্ৰপিকেল মেটৰিঅ'লজী (আই আই টি এম) আৰু নয়ডাৰ নেচনেল চেণ্টাৰ ফৰ মিডিয়াম ৰেঞ্জ ৱেডাৰ ফৰকাষ্ট (এন চি এম আৰ ডব্লিউ এফ)ত অৱস্থিত, এই এইচপিচি প্ৰণালীৰ অসাধাৰণ কম্পিউটিং শক্তি আছে। নতুন এইচ পি চি প্ৰণালীবোৰৰ নাম 'আৰ্কা' আৰু 'অৰুণিকা', যি সূৰ্যৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সম্পৰ্ক প্ৰতিফলিত কৰে। এই উচ্চ-ৰিজলিউশ্বন মডেলবোৰে ক্ৰান্তীয় ঘূৰ্ণীবতাহ, প্ৰচণ্ড বৰষুণ, বজ্ৰপাত, শিলাবৃষ্টি, তাপ তৰংগ, খৰাং আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ বতৰৰ পৰিঘটনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ভৱিষ্যদ্বাণীৰ শুদ্ধতা আৰু নেতৃত্বৰ সময় যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০,৪০০ কোটি টকাৰ পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ খণ্ডৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই পদক্ষেপসমূহে শক্তি, আন্তঃগাঁথনি, সুৰক্ষা তথা ট্ৰাক আৰু কেব চালকসকলৰ সুবিধা, পৰিষ্কাৰ গতিশীলতা আৰু এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব।
ট্ৰাকচালকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ছত্ৰপতি সম্ভাজীনগৰ, ফতেহগড় চাহিব, পাঞ্জাৱ; চংগাধ, গুজৰাট; বেলাগাভি আৰু বাংগালোৰ গ্ৰাম্য, কৰ্ণাটকত বিশেষ ব্যৱস্থা মুকলি কৰিব। ট্ৰাকচালক আৰু কেব চালকসকলৰ দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ সময়ত প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা এটা স্থানত আৰামদায়ক যাত্ৰা বিৰতিৰ বাবে আধুনিক সুবিধা বিকশিত কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে, ১,০০০ খুচুৰা বিক্ৰী কেন্দ্ৰত প্ৰায় ২,১৭০ কোটি টকা ব্যয়েৰে সুলভ বৰ্ডিং আৰু বাসস্থানৰ সুবিধা, পৰিষ্কাৰ শৌচালয়, সুৰক্ষিত পাৰ্কিং স্থান, ৰন্ধন ক্ষেত্ৰ, ৱাইফাই, জিম আদিৰ দৰে সুবিধা বিকশিত কৰা হৈছে।
পেট্ৰ'ল, ডিজেল, চিএনজি, বৈদ্যুতিক বাহন, চিবিজি, ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰ'ল (ইবিপি) আদিৰ দৰে একাধিক শক্তি বিকল্প বিকশিত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিব। প্ৰায় ৬,০০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে অহা ৫ বছৰত 'সোণালী চতুৰ্ভুজ', পূব-পশ্চিম আৰু উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিডৰ আৰু অন্যান্য মুখ্য ঘাইপথত প্ৰায় ৪,০০০ শক্তি কেন্দ্ৰ বিকশিত কৰা হ'ব। শক্তি কেন্দ্ৰসমূহে গ্ৰাহকসকলক এখন চালৰ তলত বৈকল্পিক ইন্ধনৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে নিৰৱচ্ছিন্ন গতিশীলতা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব।
সেউজ শক্তি, ডি-কাৰ্বনাইজেচন আৰু নেট জিৰো নিৰ্গমনলৈ মসৃণ ৰূপান্তৰ আৰু বৈদ্যুতিক বাহন চালকসকলৰ উদ্বেগ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশক ৫০০ টা বৈদ্যুতিক বাহন চাৰ্জিং সুবিধা উৎসৰ্গা কৰিব। লগতে ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত ১,৫০০ কোটি টকা ব্যয় কৰি ১০,০০০ বৈদ্যুতিক বাহন চাৰ্জিং ষ্টেচন (ইভিচিএছ) বিকশিত কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ তিনিটাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ ২০টা তৰলীকৃত প্ৰাকৃতিক গেছ (এলএনজি) ষ্টেচন দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ পৰিবহণৰ বাবে এলএনজিৰ দৰে পৰিষ্কাৰ ইন্ধন গ্ৰহণৰ প্ৰচাৰৰ বাবে, প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে তেল আৰু গেছ কোম্পানীবোৰে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত ৫০ টা এলএনজি ইন্ধন ষ্টেচন বিকশিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ২২৫ কোটি টকা মূল্যৰ ১৫০০ ই-২০ (২০% ইথানল মিশ্ৰিত) পেট্ৰ'ল খুচুৰা বিপণীসমূহো দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চোলাপুৰ বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰিব, যাৰ ফলত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ যথেষ্ট উন্নতি হ'ব। আনহাতে ইয়াৰ দ্বাৰা চোলাপুৰৰ পৰ্যটক, ব্যৱসায়িক ভ্ৰমণকাৰী আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে যাত্ৰা সহজ হৈ পৰিব। চোলাপুৰৰ বৰ্তমানৰ টাৰ্মিনেল ভৱনটো বছৰি প্ৰায় ৪.১ লাখ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ছত্ৰপতি সম্ভাজীনগৰৰ পৰা ২০ কিলোমিটাৰ দক্ষিণে অৱস্থিত ভাৰত চৰকাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৭,৮৫৫ একৰ ভূমি সামৰি এক পৰিবৰ্তনশীল প্ৰকল্প বিডকিন ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। দিল্লী মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ অধীনত বিকশিত প্ৰকল্পটোৰ মাৰাঠৱাড়া অঞ্চলত এক অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰ হিচাপে অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে তিনিটা পৰ্যায়ত উন্নয়নৰ বাবে সামগ্ৰিক প্ৰকল্প ব্যয় ৬,৪০০ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পটোত অনুমোদন জনাইছে।

Prime Minister's Office
PM to visit Maharashtra on 26 September
PM to lay foundation stone and dedicate to nation various projects worth over Rs. 20,900 crore
PM to dedicate to nation three PARAM Rudra Supercomputers
PM to launch and dedicate to nation various initiatives of petroleum and natural gas sector worth Rs. 10,400 crore
PM to inaugurate Solapur Airport
PM to dedicate to nation Bidkin Industrial Area
25 SEP 2024 2:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Pune, Maharashtra on 26th September. At around 6 PM, from District Court Metro Station, he will flag off the Metro train scheduled to run from District court to Swargate, Pune. Thereafter at around 6:30 PM, he will inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to the nation various projects worth over Rs. 20,900 crore.
The inauguration of Pune Metro section of District Court to Swargate will mark the completion of Pune Metro Rail Project (Phase-1). The cost of the underground section between District Court to Swargate is around Rs 1,810 crore.
Further, Prime Minister will also lay the foundation stone for Swargate-Katraj Extension of Pune Metro Phase-1 to be developed at the cost of around Rs 2,950 crore. This southern extension of around 5.46 km is completely underground with three stations namely Market Yard, Padmavati and Katraj.
Prime Minister will lay the foundation stone for the Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada.
In line with his commitment to make India self-reliant in the field of Supercomputing technology, Prime Minister will dedicate to the nation three PARAM Rudra Supercomputers worth around Rs. 130 crore, developed indigenously under the National Supercomputing Mission (NSM). These supercomputers have been deployed in Pune, Delhi and Kolkata to facilitate pioneering scientific research. Giant Metre Radio Telescope (GMRT) in Pune will leverage the supercomputer to explore Fast Radio Bursts (FRBs) and other astronomical phenomena. Inter University Accelerator Centre (IUAC) in Delhi will enhance research in fields like material science and atomic physics. S.N. Bose Centre in Kolkata will drive advanced research in areas such as physics, cosmology, and earth sciences.
Prime Minister will also inaugurate a High-Performance Computing (HPC) system tailored for weather and climate research. This project represents an investment of Rs. 850 crore, marking a significant leap in India's computational capabilities for meteorological applications. Located at two key sites, the Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) in Pune and the National Center for Medium Range Weather Forecast (NCMRWF) in Noida, this HPC system has extraordinary computing power. The new HPC systems are named 'Arka' and 'Arunika,' reflecting their connection to the Sun. These high-resolution models will significantly enhance the accuracy and lead time of predictions related to tropical cyclones, heavy precipitation, thunderstorms, hailstorms, heat waves, droughts, and other critical weather phenomena.
Prime Minister will launch and dedicate to the nation various initiatives of petroleum and natural gas sector worth Rs. 10,400 crore. These initiatives will focus on energy, infrastructure, safety and convenience of truck and cab drivers, cleaner mobility and a sustainable future.
To enable ease of driving, Prime Minister will launch the Way Side Amenities for truck drivers at Chhatrapati Sambhajinagar, Maharashtra; Fatehgarh Sahib, Punjab; Songadh, Gujarat; Belagavi and Bangalore Rural, Karnataka. With the objective of developing modern facilities for the comfortable journey break at one place designed to cater to the needs of truckers and cab drivers during their long journeys, way side amenities such as affordable boarding and lodging facilities, clean toilets, safe parking space, cooking area, WiFi, Gym, etc. are being developed at a cost of around Rs. 2,170 crore at 1,000 retail outlets.
To develop multiple energy choices like petrol, diesel, CNG, EV, CBG, Ethanol blended petrol (EBP), etc. at one retail outlet, Prime Minister will launch Energy Stations. Nearly 4,000 energy stations would be developed over Golden Quadrilateral, East-West and North-South Corridors and other major highways over next 5 years at a cost of around Rs. 6000 crore. Energy stations will help in providing seamless mobility through provision of alternate fuels under one roof to the energy seeking customers.
To facilitate smooth transition to Green Energy, De-carbonization and Net Zero Emission and reducing the range anxiety of Electric Vehicle drivers, Prime Minister will dedicate to the nation 500 EV charging facilities. Further, 10,000 EV Charging stations (EVCS) are being targeted to be developed by FY 2025 at an estimated cost of Rs. 1,500 crore.
Prime Minister will dedicate to the nation 20 Liquefied Natural Gas (LNG) stations across the country including 3 in Maharashtra. To promote the adoption of clean fuel such as LNG for long distance transportation, 50 LNG Fuel Stations will be developed in various states of the country by Oil and Gas companies at a cost of around Rs. 500 crore.
Prime Minister will also dedicate to the nation 1500 E20 (20% ethanol blended) petrol retail outlets worth around Rs 225 crore.
Prime Minister will inaugurate the Solapur Airport which would significantly improve connectivity, making Solapur more accessible to tourists, business travellers and investors. The existing terminal Building of Solapur has been revamped to serve around 4.1 lakh passengers annually.
Prime Minister will dedicate to the nation Bidkin Industrial Area, a transformative project covering an expansive 7,855 acres under the National Industrial Corridor Development Program of Govt. of India, situated 20 kms south of Chhatrapati Sambhajinagar in Maharashtra. The project developed under Delhi Mumbai Industrial Corridor holds immense potential as a vibrant economic hub in the Marathwada region. Central Government has approved this project with an overall project cost of over Rs. 6,400 crore for development in 3 phases.