গৃহ মন্ত্ৰালয়
হিন্দী দিৱস উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ বাৰ্তা
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতীয় ভাষা-সংস্কৃতিৰ নৱজাগৰণৰ এক সোণালী যুগ চলি আছে
হিন্দী দিৱসৰ সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে হিন্দী আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় ভাষা প্ৰযুক্তি, বিজ্ঞান, ন্যায়, শিক্ষা আৰু প্ৰশাসনৰ অক্ষ হ’ব লাগে
একেলগে খোজকাঢ়ক, একেলগে চিন্তা কৰক, একেলগে কথা পাতক, এয়াই হৈছে আমাৰ ভাষিক সাংস্কৃতিক চেতনাৰ মৌলিক মন্ত্ৰ
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, ই-প্ৰশাসন, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু মেচিন লাৰ্নিঙৰ এই যুগত মোদী চৰকাৰে ভাৰতীয় ভাষাক ভৱিষ্যতৰ বাবে সক্ষম কৰি তুলিছে
14 SEP 2025 9:50AM by PIB Guwahati
প্ৰিয় দেশবাসী,
হিন্দী দিৱস উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
আমাৰ ভাৰত মূলতঃ ভাষা প্ৰধান দেশ। যুগ যুগ ধৰি আমাৰ ভাষাসমূহ সংস্কৃতি, ইতিহাস, পৰম্পৰা, জ্ঞান, বিজ্ঞান, দৰ্শন আৰু আধ্যাত্মিকতাক প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্মলৈ আগুৱাই নিয়াৰ এক শক্তিশালী মাধ্যম হৈ আহিছে। হিমালয়ৰ উচ্চতাৰ পৰা দক্ষিণৰ বিশাল উপকূললৈকে, মৰুভূমিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গভীৰ অৰণ্য আৰু গাঁৱৰ চৌপাশলৈকে ভাষাই মানুহক প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত সংলাপ আৰু প্ৰকাশৰ জৰিয়তে আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথ দেখুৱাইছে।
একেলগে খোজকাঢ়ক, একেলগে চিন্তা কৰক আৰু একেলগে কথা পাতক, এয়াই হৈছে আমাৰ ভাষিক-সাংস্কৃতিক চেতনাৰ মৌলিক মন্ত্ৰ।
ভাৰতৰ ভাষাসমূহৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বৈশিষ্ট্য হৈছে যে তেওঁলোকে প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু সম্প্ৰদায়ক নিজৰ মনৰ কথা প্ৰকাশ কৰাৰ সুযোগ দিছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিহুগীত, তামিলনাডুৰ ওভিয়ালুৰ কণ্ঠ, পঞ্জাৱৰ লোহৰী গীত, বিহাৰৰ বিদ্যাপতিৰ পদাৱলী, বংগৰ বাউল সন্তসকলৰ ভজন, কাজৰী গীত, ভিখাৰী ঠাকুৰৰ ‘বিদেছিয়া’, এই সকলোৱেই আমাৰ সংস্কৃতিক সজীৱ আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে উপকাৰ সাধন কৰিছে।
মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে ভাষাবোৰ ইটোৱে সিটোৰ সংগী হৈ, একতাৰ এনাজৰীৰে বান্ধ খাই আগবাঢ়িছে। সন্ত তিৰুৱল্লুৱৰক উজনিত যিমান আৱেগেৰে গোৱা হয়, উত্তৰৰ প্ৰতিও একে আগ্ৰহেৰে পঢ়া হয়। কৃষ্ণদেৱৰায় উত্তৰত যিদৰে জনপ্ৰিয় আছিল, দক্ষিণতো তেওঁৰ জনপ্ৰিয়তা আছিল। দেশপ্ৰেমেৰে ভৰা সুব্ৰমণিয়াম ভাৰতীৰ ৰচনাই প্ৰতিটো অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীৰ দেশপ্ৰেমক শক্তিশালী কৰে। প্ৰতিজন দেশবাসীয়ে গোস্বামী তুলসীদাসক পূজা কৰে, সন্ত কবীৰৰ দ্বৈত তামিল, কানাড়া আৰু মালয়ালম অনুবাদতো পোৱা যায়। দক্ষিণ ভাৰতৰ মন্দিৰ আৰু সংগীত পৰম্পৰাত সুৰদাসৰ পদাৱলী এতিয়াও জনপ্ৰিয়। শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ আৰু মহাপুৰুষ মাধৱদেৱক প্ৰতিজন বৈষ্ণৱে চিনি পায়। আৰু, আনকি হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও আনকি ভূপেন হাজৰিকাৰ গীত আওৰায়।
দাসত্বৰ জটিল সময়তো ভাৰতীয় ভাষাসমূহ প্ৰতিৰোধৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছিল। স্বাধীনতা আন্দোলনক দেশজোৰা বিপ্লৱত পৰিণত কৰাত আমাৰ ভাষাসমূহে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল। আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে জিলাসমূহৰ ভাষা আৰু গাঁৱৰ ভাষাসমূহক স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিল। হিন্দীৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতীয় সকলো ভাষাৰ কবি, সাহিত্যিক আৰু নাট্যকাৰে লোকভাষা, লোককথা, লোকগীত আৰু লোকনাটকৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো যুগ, শ্ৰেণী আৰু সমাজত স্বাধীনতাৰ সংকল্প সবল কৰি তুলিছিল। বন্দে মাতৰম আৰু জয় হিন্দ আদি শ্লোগান আমাৰ ভাষিক চেতনাৰ পৰাই উদ্ভৱ হৈ স্বাধীন ভাৰতৰ আত্মসন্মানৰ প্ৰতীক হৈ পৰিল।
দেশ স্বাধীন হোৱাৰ সময়ত আমাৰ সংবিধান নিৰ্মাতাসকলে ভাষাৰ সম্ভাৱনা আৰু গুৰুত্ব বিবেচনা কৰি বিতংভাৱে আলোচনা কৰি ১৯৪৯ চনৰ ১৪ ছেপ্টেম্বৰত দেৱনাগৰী লিপিত লিখা হিন্দীক চৰকাৰী ভাষা হিচাপে গ্ৰহণ কৰে। সংবিধানৰ ৩৫১নং অনুচ্ছেদত হিন্দীক প্ৰচাৰ আৰু ভাৰতৰ সংমিশ্ৰিত সংস্কৃতিৰ এক ফলপ্ৰসূ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছে।
যোৱা দশকত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতীয় ভাষা-সংস্কৃতিৰ নৱজাগৰণৰ এক সোণালী সময় আহি পৰিছে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মঞ্চই হওক, জি-২০ সন্মিলনেই হওক বা এছচিঅ’ত ভাষণেই হওক, মোদী জীয়ে হিন্দী আৰু ভাৰতীয় ভাষাত ভাব বিনিময় কৰি ভাৰতীয় ভাষাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে।
দেশক দাসত্বৰ প্ৰতীকৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত মোদী জীয়ে লোৱা পঞ্চ পণত ভাষাৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আমি ভাৰতীয় ভাষাক আমাৰ যোগাযোগ আৰু পাৰস্পৰিক যোগাযোগৰ ভাষা হিচাপে গ্ৰহণ কৰা উচিত।
চৰকাৰী ভাষা হিন্দীয়ে ৭৬টা গৌৰৱময় বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। চৰকাৰী ভাষা বিভাগে প্ৰতিষ্ঠাৰ ৫০সংখ্যক স্বৰ্ণিম বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰি হিন্দীক জনসাধাৰণৰ ভাষা আৰু জনসচেতনতা হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ এক সুন্দৰ কাম কৰিছে।
২০১৪ চনৰ পৰা চৰকাৰী কামত হিন্দী ভাষাৰ ব্যৱহাৰ অহৰহ প্ৰসাৰিত হৈ আহিছে। ২০২৪ চনত হিন্দী দিৱসৰ দিনা ‘ভাৰতীয় ভাষা শাখা’ স্থাপন কৰা হয়, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সকলো প্ৰধান ভাৰতীয় ভাষাৰ মাজত নিৰৱচ্ছিন্ন অনুবাদ। আমাৰ লক্ষ্য হ’ল হিন্দী আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় ভাষাসমূহ কেৱল যোগাযোগৰ মাধ্যম হৈয়ে থকাৰ পৰিবৰ্তে প্ৰযুক্তি, বিজ্ঞান, ন্যায়, শিক্ষা আৰু প্ৰশাসনৰো অক্ষ হোৱা উচিত। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, ই-গভৰ্নেন্স, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু মেচিন লাৰ্নিঙৰ এই যুগত আমি ভাৰতীয় ভাষাসমূহক সক্ষম, ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰাসংগিক আৰু এনে এক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো, যিয়ে ভাৰতক বৈশ্বিক প্ৰযুক্তিগত প্ৰতিযোগিতাত অগ্ৰণী হিচাপে গঢ়ি তুলিব।
বন্ধুসকল, ভাষা সেই বৰষুণৰ টোপালৰ দৰে যিয়ে মনৰ দুখ আৰু বিষণ্ণতা ধুই নতুন শক্তি আৰু সজীৱতা প্ৰদান কৰে। শিশুৰ কল্পনাই সৃষ্টি কৰা অনন্য কাহিনীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আইতাকৰ নিচুকনি গীত আৰু সাধু কথালৈকে ভাৰতীয় ভাষাই সমাজখনক সদায় জীয়াই থকাৰ ইচ্ছা আৰু আত্মবিশ্বাসৰ মন্ত্ৰ দি আহিছে।
মিথিলা কবি বিদ্যাপতি জীয়ে সঠিকভাৱে কৈছিল:
“देसिल बयना सब जन मिट्ठा।”
অৰ্থাৎ নিজৰ ভাষাটোৱেই আটাইতকৈ মধুৰ।
হিন্দী দিৱসই উপলক্ষে আহক আমি হিন্দীকে ধৰি সকলো ভাৰতীয় ভাষাক সন্মান জনাই সেইবোৰক লগত লৈ আত্মনিৰ্ভৰশীল, আত্মবিশ্বাসী আৰু বিকশিত ভাৰতৰ দিশত আগবাঢ়ো।
আকৌ এবাৰ হিন্দী দিৱস উপলক্ষে আপোনালোক সকলোলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্দে মাতৰম।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah’s Message on Hindi Diwas
A golden period of renaissance of Indian languages ​​and culture is going on under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji
On Hindi Diwas, Union Home Minister said, Hindi and other Indian languages ​​should become the axis of technology, science, justice, education and administration
Walk together, think together, speak together, this has been the basic mantra of our linguistic cultural consciousness
In this era of Digital India, e-governance, artificial intelligence and machine learning, Modi government is making Indian languages ​​capable for the future
14 SEP 2025 9:50AM by PIB Delhi
Dear fellow citizens,
Heartiest greetings to all of you on Hindi Diwas.
Our India is fundamentally a language-oriented nation. Our languages have been a powerful medium for carrying forward culture, history, traditions, knowledge, science, philosophy, and spirituality from generation to generation. From the heights of the Himalayas to the vast beaches of the South, from the desert to the rugged forests and village chaupalas, languages ​​have shown the way to man in every situation to stay organized and move forward unitedly through communication and expression.
“Walk together, think together, and speak together” has been the core mantra of our linguistic-cultural consciousness.
The greatest strength of India’s languages is that they have provided every class and community with an opportunity for expression. The songs of Bihu in the Northeast, the voice of Oviyalu in Tamil Nadu, the songs of Lohri in Punjab, the verses of Vidyapati in Bihar, the hymns of Baul saints in Bengal, Kajri songs, and Bhikari Thakur’s ‘Bidesia’—all these have kept our culture vibrant and welfare-oriented.
I firmly believe that languages, by becoming companions of one another and bound in the thread of unity, are moving forward together. Saint Thiruvalluvar is sung with as much devotion in the South as he is read with interest in the North. Krishnadevaraya was as popular in the South as he was in the North. The patriotic compositions of Subramania Bharati ignite national pride in the youth of every region. Goswami Tulsidas is revered by every Indian, and the couplets of Saint Kabir are found in translations in Tamil, Kannada, and Malayalam. Surdas’s poetry remains prevalent in the temples and musical traditions of South India even today. Srimanta Sankardeva and Mahapurush Madhavdeva are known to every Vaishnav, and Bhupen Hazarika’s songs are hummed even by the youth of Haryana.
Even during the difficult period of slavery, Indian languages became the voice of resistance. Our languages played a significant role in making the freedom movement a nationwide endeavor. Our freedom fighters connected the languages of the regions and villages with the freedom struggle. Along with Hindi, poets, litterateurs, and playwrights of all Indian languages strengthened the resolve for independence among every age group, class, and community through folk languages, folktales, folk songs, and folk plays. Slogans like ‘Vande Mataram’ and ‘Jai Hind’ emerged from our linguistic consciousness and became symbols of pride for independent India.
When the country gained independence, our Constitution makers extensively deliberated on the potential and importance of languages and, on September 14, 1949, adopted Hindi written in the Devanagari script as the official language. Article 351 of the Constitution assigns the responsibility of promoting and spreading Hindi to make it an effective medium of India’s composite culture.
In the last decade, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, a golden era of renaissance for Indian languages and culture has emerged. Whether it is the platform of the United Nations, the G-20 summit, or addressing the SCO, Modi Ji has enhanced the pride of Indian languages by communicating in Hindi and other Indian languages.
In the ‘Amrit Kaal’ of independence, Modi Ji has taken the ‘Panch Pran’ (five pledges) to free the country from the symbols of slavery, in which languages have a significant role. We must adopt Indian languages as the medium of communication and interaction.
The official language Hindi has completed 76 glorious years. The Department of Official Language, having completed 50 golden years of its establishment, has done remarkable work in making Hindi the language of the masses and public consciousness.
Since 2014, the use of Hindi in government work has been continuously promoted. In 2024, on Hindi Diwas, the Bharatiya Bhasha Anubhag was established with the aim of ensuring seamless translation between all major Indian languages. Our goal is to ensure that Hindi and other Indian languages become not just a medium of communication but the cornerstone of technology, science, justice, education, and administration. In this era of Digital India, e-Governance, Artificial Intelligence and Machine Learning, we are developing Indian languages ​​as future capable, relevant and a driving force in making India a leader in global technological competition.
Friends, language is like a drop of monsoon, which washes away the sorrow and depression of the mind and gives new energy and vitality. From unique stories created from the imagination of children to lullabies and tales of grandmothers, Indian languages ​​have always given the society the mantra of survival and self-confidence.
Mithila’s poet Vidyapati ji rightly said:
“Desil bayana sab jan mittha”
means, one’s own language is the sweetest.
On this occasion of Hindi Diwas, let us respect all Indian languages ​​including Hindi and move forward towards a self-reliant, self-confident and developed India.
Once again, heartiest greetings to all of you on Hindi Diwas.
Vande Mataram.