ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
14 SEP 2025 9:50AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ପୁନର୍ଜାଗରଣର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ
ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ବିଜ୍ଞାନ, ନ୍ୟାୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ଅଖରେ ପରିଣତ ହେବା ଉଚିତ: କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
ଏକାଠି ଚାଲନ୍ତୁ, ଏକାଠି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଏକାଠି କଥା ହୁଅନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଭାଷାଗତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାର ମୌଳିକ ମନ୍ତ୍ର
ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରୁଛନ୍ତି ମୋଦୀ ସରକାର
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆମ ଭାରତ ମୂଳତଃ ଏକ ଭାଷା-ଭିତ୍ତିକ ରାଷ୍ଟ୍ର। ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ସଂସ୍କୃତି, ଇତିହାସ, ପରମ୍ପରା, ଜ୍ଞାନ, ବିଜ୍ଞାନ, ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଆମର ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି। ହିମାଳୟର ଶିଖର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦକ୍ଷିଣର ବିଶାଳ ବେଳାଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମରୁଭୂମି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୁର୍ଗମ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଚୌପାଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଣିଷକୁ ସଂଗଠିତ ରହିବା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଛନ୍ତି।
"ଏକାଠି ଚାଲନ୍ତୁ, ଏକାଠି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ଏକାଠି କଥା ହୁଅନ୍ତୁ" ହେଉଛି ଆମର ଭାଷାଗତ-ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର।
ଭାରତର ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବିହୁଙ୍କ ଗୀତ, ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଓଭିୟାଲୁଙ୍କ ସ୍ୱର, ପଞ୍ଜାବରେ ଲୋହରୀଙ୍କ ଗୀତ, ବିହାରରେ ବିଦ୍ୟାପତିଙ୍କ ପଦ, ବଙ୍ଗଳାରେ ବାଉଲ ସନ୍ଥଙ୍କ ଭଜନ, କାଜରୀ ଗୀତ ଏବଂ ଭିକାରୀ ଠାକୁରଙ୍କ 'ବିଡେସିଆ'-ଏସବୁ ଆମ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣମୁଖୀ ରଖିଛି।
ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପରର ସାଥୀ ହୋଇ, ଏକତାର ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ, ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସନ୍ଥ ଥିରୁଭଲ୍ଲୁଭରଙ୍କୁ ଦକ୍ଷିଣରେ ସେତିକି ଭକ୍ତିର ସହ ଗାନ କରାଯାଏ ଯେତିକି ସେ ଉତ୍ତରରେ ଆଗ୍ରହ ସହିତ ପାଠ କରନ୍ତି । କୃଷ୍ଣଦେବରାୟ ଉତ୍ତରରେ ଯେତିକି ଲୋକପ୍ରିୟ ଥିଲେ ଦକ୍ଷିଣରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଲୋକପ୍ରିୟ ଥିଲେ। ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ରଚନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ଗର୍ବକୁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିଥାଏ। ଗୋସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀଦାସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନିତ, ଏବଂ ସନ୍ଥ କବୀରଙ୍କ ଦୋହାଗୁଡ଼ିକ ତାମିଲ, କନ୍ନଡ ଏବଂ ମାଲାୟାଲମ୍ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ ପରମ୍ପରାରେ ସୁରଦାସଙ୍କ କବିତା ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚଳିତ ରହିଛି। ଶ୍ରୀମନ୍ତ ଶଙ୍କରଦେବ ଏବଂ ମହାପୁରୁଷ ମାଧବଦେବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଏବଂ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ଗୀତ ହରିୟାଣାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଗାନ କରାଯାଏ |
ଏପରିକି ଦାସତ୍ୱର କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିରୋଧର ସ୍ୱର ପାଲଟିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରୟାସରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଆମର ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗାଁର ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ। ହିନ୍ଦୀ ସହିତ, ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର କବି, ସାହିତ୍ୟିକ ଏବଂ ନାଟ୍ୟକାରମାନେ ଲୋକ ଭାଷା, ଲୋକକଥା, ଲୋକ ଗୀତ ଏବଂ ଲୋକ ନାଟକ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ ବର୍ଗ, ଶ୍ରେଣୀ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିଥିଲେ। 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଏବଂ ' ଜୟ ହିନ୍ଦ୍’ ଭଳି ସ୍ଲୋଗାନ ଆମ ଭାଷାଗତ ଚେତନାରୁ ବାହାରିଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଥିଲା।
ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କଲା, ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାମାନେ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିଥିଲେ । ୧୯୪୯ ମସିହା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୪ ତାରିଖରେ ଦେବନାଗରୀ ଲିପିରେ ଲିଖିତ ହିନ୍ଦୀକୁ ସରକାରୀ ଭାଷା ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୩୫୧ ହିନ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ମିଶ୍ରିତ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଚାର ଏବଂ ପ୍ରସାର କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ନବଜାଗରଣର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ମଞ୍ଚ ହେଉ, ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉ, କିମ୍ବା ଏସସିଓ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ହେଉ, ମୋଦିଜୀ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରି ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ' ରେ ମୋଦିଜୀ ଦେଶକୁ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରତୀକରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ 'ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ' (ପାଞ୍ଚଟି ସଂକଳ୍ପ) ନେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆମକୁ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଭାବବିନିମୟର ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସରକାରୀ ଭାଷା ହିନ୍ଦୀ ୭୬ଟି ଗୌରବମୟ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗ, ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରି, ହିନ୍ଦୀକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭାଷା ଏବଂ ଜନ ଚେତନା କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି।
୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟରେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାର ବ୍ୟବହାରକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି ୨୦୨୪ ମସିହାରେ, ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ, ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଅନୁବାଦ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଅନୁଭବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଯୋଗାଯୋଗର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ବିଜ୍ଞାନ, ନ୍ୟାୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ମୂଳଦୁଆ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଶିକ୍ଷାର ଏହି ଯୁଗରେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସକ୍ଷମ, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାଷା ହେଉଛି ବର୍ଷାର ଏକ ବୁନ୍ଦା ପରି, ଯାହା ମନର ଦୁଃଖ ଏବଂ ଅବସାଦକୁ ଧୋଇ ଦେଇଥାଏ, ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନ୍ତତା ଦେଇଥାଏ। ପିଲାମାନଙ୍କ କଳ୍ପନା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମଧୁର ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ଜେଜେମା'ଙ୍କ କାହାଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦା ସମାଜକୁ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି।
ମିଥିଲାର କବି ବିଦ୍ୟାପତି ଜୀ ଠିକ୍ କହିଛନ୍ତି :
"ଦେସିଲ ବାୟାନା ସବ ଜନ ମିଠା"
ଅର୍ଥାତ୍, ନିଜର ଭାଷା ସବୁଠାରୁ ମଧୁର
ହିନ୍ଦୀ ଦିବସର ଏହି ଅବସରରେ ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ହିନ୍ଦୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ତଥା ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା।
ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah’s Message on Hindi Diwas
A golden period of renaissance of Indian languages ​​and culture is going on under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji
On Hindi Diwas, Union Home Minister said, Hindi and other Indian languages ​​should become the axis of technology, science, justice, education and administration
Walk together, think together, speak together, this has been the basic mantra of our linguistic cultural consciousness
In this era of Digital India, e-governance, artificial intelligence and machine learning, Modi government is making Indian languages ​​capable for the future
14 SEP 2025 9:50AM by PIB Delhi
Dear fellow citizens,
Heartiest greetings to all of you on Hindi Diwas.
Our India is fundamentally a language-oriented nation. Our languages have been a powerful medium for carrying forward culture, history, traditions, knowledge, science, philosophy, and spirituality from generation to generation. From the heights of the Himalayas to the vast beaches of the South, from the desert to the rugged forests and village chaupalas, languages ​​have shown the way to man in every situation to stay organized and move forward unitedly through communication and expression.
“Walk together, think together, and speak together” has been the core mantra of our linguistic-cultural consciousness.
The greatest strength of India’s languages is that they have provided every class and community with an opportunity for expression. The songs of Bihu in the Northeast, the voice of Oviyalu in Tamil Nadu, the songs of Lohri in Punjab, the verses of Vidyapati in Bihar, the hymns of Baul saints in Bengal, Kajri songs, and Bhikari Thakur’s ‘Bidesia’—all these have kept our culture vibrant and welfare-oriented.
I firmly believe that languages, by becoming companions of one another and bound in the thread of unity, are moving forward together. Saint Thiruvalluvar is sung with as much devotion in the South as he is read with interest in the North. Krishnadevaraya was as popular in the South as he was in the North. The patriotic compositions of Subramania Bharati ignite national pride in the youth of every region. Goswami Tulsidas is revered by every Indian, and the couplets of Saint Kabir are found in translations in Tamil, Kannada, and Malayalam. Surdas’s poetry remains prevalent in the temples and musical traditions of South India even today. Srimanta Sankardeva and Mahapurush Madhavdeva are known to every Vaishnav, and Bhupen Hazarika’s songs are hummed even by the youth of Haryana.
Even during the difficult period of slavery, Indian languages became the voice of resistance. Our languages played a significant role in making the freedom movement a nationwide endeavor. Our freedom fighters connected the languages of the regions and villages with the freedom struggle. Along with Hindi, poets, litterateurs, and playwrights of all Indian languages strengthened the resolve for independence among every age group, class, and community through folk languages, folktales, folk songs, and folk plays. Slogans like ‘Vande Mataram’ and ‘Jai Hind’ emerged from our linguistic consciousness and became symbols of pride for independent India.
When the country gained independence, our Constitution makers extensively deliberated on the potential and importance of languages and, on September 14, 1949, adopted Hindi written in the Devanagari script as the official language. Article 351 of the Constitution assigns the responsibility of promoting and spreading Hindi to make it an effective medium of India’s composite culture.
In the last decade, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, a golden era of renaissance for Indian languages and culture has emerged. Whether it is the platform of the United Nations, the G-20 summit, or addressing the SCO, Modi Ji has enhanced the pride of Indian languages by communicating in Hindi and other Indian languages.
In the ‘Amrit Kaal’ of independence, Modi Ji has taken the ‘Panch Pran’ (five pledges) to free the country from the symbols of slavery, in which languages have a significant role. We must adopt Indian languages as the medium of communication and interaction.
The official language Hindi has completed 76 glorious years. The Department of Official Language, having completed 50 golden years of its establishment, has done remarkable work in making Hindi the language of the masses and public consciousness.
Since 2014, the use of Hindi in government work has been continuously promoted. In 2024, on Hindi Diwas, the Bharatiya Bhasha Anubhag was established with the aim of ensuring seamless translation between all major Indian languages. Our goal is to ensure that Hindi and other Indian languages become not just a medium of communication but the cornerstone of technology, science, justice, education, and administration. In this era of Digital India, e-Governance, Artificial Intelligence and Machine Learning, we are developing Indian languages ​​as future capable, relevant and a driving force in making India a leader in global technological competition.
Friends, language is like a drop of monsoon, which washes away the sorrow and depression of the mind and gives new energy and vitality. From unique stories created from the imagination of children to lullabies and tales of grandmothers, Indian languages ​​have always given the society the mantra of survival and self-confidence.
Mithila’s poet Vidyapati ji rightly said:
“Desil bayana sab jan mittha”
means, one’s own language is the sweetest.
On this occasion of Hindi Diwas, let us respect all Indian languages ​​including Hindi and move forward towards a self-reliant, self-confident and developed India.
Once again, heartiest greetings to all of you on Hindi Diwas.
Vande Mataram.