ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭୂପେନ ହାଜାରିକାଙ୍କ ୧୦୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
13 SEP 2025 8:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଭୂପେନ ଦା’ଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତ ଏକତା ଓ ପ୍ରେରଣାର ପ୍ରତୀକ
ଭୂପେନ ଦା’ଙ୍କ ଜୀବନ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ପ୍ରତିରୂପ’- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭୂପେନ ଦା ସର୍ବଦା ଭାରତର ଏକତାକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଭୂପେନ ଦାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ
ଜାତୀୟ ଏକତା ପାଇଁ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂତନ ଭାରତ କେବେବି ଏହାର ସୁରକ୍ଷା କିମ୍ବା ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସହିତ ସାଲିସ କରିବ ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ’ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସଡର ହେବା, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫: ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୌହାଟୀରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ଡ. ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ୧୦୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ସମାବେଶରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଦିନ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରକୃତରେ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ। ସେ ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତର ତାଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା । ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ କଥା ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ଗୀତର କିଛି ଶବ୍ଦ ତାଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି । ଭୂପେନଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତର ତରଙ୍ଗ ସର୍ବତ୍ର ଅନନ୍ତକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରବାହିତ ହେଉ ସେ ହୃଦୟରୁ କାମନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆସାମର ଭାବାନା ଏପରି ଯେ ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରେ, ଆଜିର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ସେ ସମସ୍ତ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ୮ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେହି ଦିନ ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏକ ଲେଖାରେ ନିଜର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ୧୦୦ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ସାମିଲ ହେବା ତାଙ୍କର ସୌଭାଗ୍ୟ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କୁ ସମସ୍ତେ ପ୍ରେମରେ “ଶୁଦ୍ଧ କଣ୍ଠୋ” ବୋଲି ସମ୍ବୋଧିତ କରନ୍ତି । ଏହା ସେହି ଶୁଦ୍ଧ କଣ୍ଠୋଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ ଜିଏ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲେ, ସଙ୍ଗୀତକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ ଯୋଡିଥିଲେ । ତାଙ୍କର ସଙ୍ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ମାତର କରୁଣା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
ଭୂପେନ ଦା ନିଜର ସ୍ୱର ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ ଏକତ୍ର କରିଥିବା ଅମର ରଚନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନେକ ପିଢ଼ିର ଭରତୀୟଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭୂପେନ ଦା ଆଉ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ନାହାଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ଗୀତ ଏବଂ ସ୍ୱର ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ଏବଂ ଏହାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛି । ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତିର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ଗୀତ, ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାକୁ ଘରେ ଘରେ ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଡକ୍ଟର ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ସଙ୍ଗୀତ ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସଙ୍ଗୀତ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ରୂପ ହୋଇଯାଏ, ଏହା ଆତ୍ମାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରେ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସଙ୍ଗୀତ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ହୋଇଯାଏ, ଏହା ସମାଜର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯାଏ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ହିଁ ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥିଲା । ଭୂପେନ ଦା ଯେଉଁ ଆଦର୍ଶରେ ବଞ୍ଚିଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ସାଉଁଟିଥିଲେ ତାହା, ତାଙ୍କ ଗୀତରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତରେ ଭାରତ ମାତା ପ୍ରତି ଗଭୀର ପ୍ରେମ “ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭୂପେନ ଦା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରର ପବିତ୍ର ତରଙ୍ଗ ତାଙ୍କୁ ସଙ୍ଗୀତ ଶିଖାଇଥିଲା । ଭୂପେନ ଦା ପରେ ସ୍ନାତକ ପାଇଁ କାଶୀ ଯାଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତ ଯାତ୍ରା ଗଙ୍ଗାର ପ୍ରବାହିତ ତାଳ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରବୀଣତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, କାଶୀର ଗତିଶୀଳତା ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ଦେଇଥିଲା । ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କୁ ଜଣେ ଭ୍ରମଣକାରୀ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି, ଯିଏ ସାରା ଭରତ ଭ୍ରମଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପିଏଚ୍ଡି ପାଇଁ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଭୂପେନ ଦା ଜଣେ ସଚ୍ଚା ପୁଅ ଭାବରେ ଆସାମର ମାଟି ସହିତ ଭଗୀର ଭାବରେ ଜଡିତ ଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାରଣରୁ ଭୂପେନ ଦା ଭାରତକୁ ଫେରି ସିନେମା ମାଧ୍ୟମରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱର ପାଲଟିଥିଲେ । ଭୂପେନ ଦା ସାଧାରଣ ଜୀବନର ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱର ଏବେ ବି ଦେଶକୁ ଅନ୍ଦୋଳିତ କରେ । ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ଗୀତକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟାଖା କରିଥିଲେ ଯେ, ଯଦି ମଣିଷ ପରସ୍ପରର ସୁଖ-ଦୁଃଖ, ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ କଷ୍ଟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ନ କରିବ – ତେବେ ଏହି ଦୁନିଆରେ କିଏ ପରସ୍ପରର ଯତ୍ନ ନେବ ? ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା କେତେ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ତାହା ଉପରେ ଚିନ୍ତନ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଜି ଭାରତକୁ ଗରିବ, ଅବହେଳିତ, ଦଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି ।
ଭୂପେନ ଦାଙ୍କୁ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ଜଣେ ମହାନ ସମର୍ଥକ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ, ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଅବହେଳିତ ଥିଲା ଏବଂ ହିଂସା ଏବଂ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦରେ ଘେରି ରହିଥିଲା, ଭୂପେନ ଦା ଭାରତର ଏକତାକୁ ସ୍ୱର ଦେଇ ଚାଲିଥିଲେ । ଭୂପେନ ଦା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ଗୀତ ଗାଉଥିଲେ । ଆସାମ ପାଇଁ ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ଗୀତର କିଛି ଧାଡି ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଗୀତକୁ ଗାଇଥାଉ, ଆମେ ଆସାମର ବିବିଧତା, ଶକ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତା ଉପରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁ ।
ଭୂପେନ ଦାଙ୍କର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରତି ସମାନ ପ୍ରେମ ଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଗୀତର କିଛି ଧାଡି ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜଣେ ସଚ୍ଚା ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ହୃଦୟରୁ ଜନ୍ମିତ ସ୍ୱର କେବେ ବ୍ୟର୍ଥ ଯାଏ ନାହିଁ । ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରି ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଗର୍ବକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଦଇଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଆସାମ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ସେତୁ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭୂପେନ ହଜାରିକା ସେତୁ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦୃତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି, ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ ହେଉଛି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଫଳତାଗୁଡିକ ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ପ୍ରତି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ, ଏହାର ପର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ସବ, କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି, ପ୍ରାକୃତି ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଆଭା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, “ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସର୍ବଦା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛି ।” ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏସବୁ ସହିତ, ଭାରତ ମାତର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ବଳିଦାନ ମଧ୍ୟ ଅମୂଲ୍ୟ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଅବଦାନ ବିନା, ଆମେ ଆମର ମହାନ ଭାରତର କଳ୍ପନା କରିପାରିବୁ ନାହିଁ । ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଦେଶର ନୂତନ ଆଲୋକ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟର ଭୂମି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ହୁଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ କିଛି ଧାଡି ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ଗୀତରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆସାମର ଇତିହାସର ଉତ୍ତବ ପାଳନ କରୁ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଭାରତର ଇତିହାସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୁଏ – ଭାରତର ଆନନ୍ଦ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୁଏ ଏବଂ ଆମକୁ ଏହି ଐତିହ୍ୟରେ ଗର୍ବର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସଂଯୋଗୀକରଣ କଥା କହୁ, ଲୋକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ରେଳ, ସଡକ କିମ୍ବା ବିମାନ ସଂଯୋଗ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଜାତୀୟ ଏକତା ପାଇଁ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଅନ୍ୟ ଏକ ରୂପ ସମାନ ଭାବରେ ଜରୁରୀ ତାହା ହେଉଛି, ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ସହିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ନିରନ୍ତର ଅଭିଯାନ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ଝଲକ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ନିକଟରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବୀର ଲଚିତ ବୋରଫୁକନଙ୍କ ୪୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳିତ ହୋଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ, ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅନେକ ସାହସୀ ସଂଗ୍ରାମୀ ଅସାଧାରଣ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ, ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଇତିହାସକୁ ପୁର୍ନଜୀବିତ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆସାମର ଇତିହାସ ଏବଂ ଏହାର ଅବଦାନ ସହିତ ପରିଚିତ ହେଉଛି । ନିକଟରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଆସାମର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପରିସ୍ଥିତି ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଆସାମ ସର୍ବଦା ଜାତିର ଗର୍ବକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଆସିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ଗୀତରେ ଏହି ଭାବନା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ, ୧୯୬୨ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଆସାମ ସିଧାସଳଖ ସଂଘର୍ଷର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଭୂପେନ ଦା ତାଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେହି ସମୟରେ ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଏକ ଗୀତର କିଛି ପଦ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ନୂତନ ଶକ୍ତିର ସଞ୍ଚାର କରିଥିଲା ।
ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଅଟଳ ମନୋଭାବ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ଶକ୍ତି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଯେ, ଦେଶର କୌଣସି ଶତ୍ରୁ କୌଣସି କୋଣରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ନାହିଁ ବୋଲି କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, “ନୂତନ ଭାରତ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା କିମ୍ବା ଗର୍ବ ସହିତ ସାଲିସ କରିବ ନାହିଁ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରୁ ଆସାମର ସଂସ୍କୃତି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ । ସେ କହିଥିଲେ, ଆସାମର ସଂସ୍କୃତିକ, ଗରିମା ଏବଂ ଗୌରବ ମଧ୍ୟ ଅପାର ସମ୍ଭାବନାର ସ୍ରୋତ । ସେ ଉଲ୍ଳେଖ କରିଥିଲେ, ଆସାମର ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ, ବ୍ୟାଞ୍ଜନ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଅବସର । ଏସବୁକୁ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପରିଚିତି ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଗର୍ବର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଆସାମର ଗାମୁଛାକୁ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଆସାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ସେ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ ।
‘ଭୂପେନ ଦା ଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ’ କହିଥିଲେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ । ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ ଅବସରରେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦେଶ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ । ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ’ ଆନ୍ଦୋଳନର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସଡର ହେବାକୁ ସେ ଆସାମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଗର୍ବର ଭାବନାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ କିଣାବିକା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆମେ ଯେତେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ସେତେ ଶୀଘ୍ର ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ ।
ଭୂପେନ ଦା ୧୩ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଏକ ଗୀତ ଲେଖିଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଗୀତରେ ଭୂପେନ ଦା ନିଜକୁ ଅଗ୍ନିର ସ୍ଫୁଲିଙ୍ଗ ଭାବେ ଦେଖିଥିଲେ । ଏବଂ ନୂତନ ଭାରତ ଗଠନର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ । ସେ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ଯେଉଁଠି ଉତ୍ପୀଡ଼ିତ ଓ ବଂଚିତ ବର୍ଗର ଲୋକେ ସେମାନଙ୍କ ନ୍ୟାୟୋଚିତ ସ୍ଥାନ ପାଇପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭୂପେନ ଦା ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ନୂତନ ଭାରତ ଗଠନର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ଏବେ ତାହା ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଓ ସଂକଳ୍ପର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିବାର ଏହାହିଁ ଉଚିତ ସମୟ । ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ଗୀତ ଏବଂ ଜୀବନୀରୁ ମିଳୁଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି କହି ସେ ସମ୍ବୋଧନ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ଭୂପେନ ଦାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଆସାମ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱଶର୍ମା, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରେମ ଖାଣ୍ଡୁ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତିଥି ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଆହାଟୀରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ଡ. ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ୧୦୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ବିଶେଷ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଆୟୋଜନ ଡ. ହଜାରିକାଙ୍କ ଜୀବନୀ ଏବଂ ବୀରାସତ ପ୍ରତି ଏକ ସମ୍ମାନ, ଯାହାଙ୍କ ଅବଦାନ ଆସାମର ସଙ୍ଗୀତ, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅତୁଳନୀୟ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the 100th birth anniversary celebrations of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika in Guwahati, Assam
Bhupen Da's music united India and inspired generations: PM
Bhupen Da's life reflected the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat': PM
Bhupen Da always gave voice to India's unity: PM
Bharat Ratna for Bhupen Da reflects our government's commitment to the North East: PM
Cultural connectivity is vital for national unity: PM
New India will never compromise on its security or dignity: PM
Let us be brand ambassadors of Vocal for Local, Let us take pride in our Swadeshi products: PM
13 SEP 2025 8:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the celebrations of the 100th birth Anniversary of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika at Guwahati in Assam today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that today is a remarkable day and this moment is truly precious. He shared that the performances he witnessed, the enthusiasm, and the coordination he observed were deeply moving. He highlighted the rhythm of Bhupen Da’s music that resonated throughout the event. Quoting Bhupen Hazarika, the Prime Minister said a few words of his song kept echoing in his mind. He expressed that his heart wished for the waves of Bhupen’s music to continue flowing everywhere, endlessly. The Prime Minister extended heartfelt appreciation to all the artists who participated in the event. He stated that Assam’s spirit is such that every event here sets a new record, noting that today’s performances reflected exceptional preparation. He congratulated and commended all the performers.
The Prime Minister stated that just a few days ago, on 8th September, the birth anniversary of Bhupen Hazarika Ji was observed. He shared that on that day, he expressed his emotions in a dedicated article honoring Bhupen Da. He remarked that it is his privilege to be part of the centenary birth anniversary celebrations of Bhupen Da. Shri Modi noted that Bhupen Da is lovingly referred to by all as “Shudha Kantho.” He emphasized that this is the centenary year of that Shudha Kantho who gave voice to the emotions of India, connected music with sensitivity, preserved India’s dreams through his music and narrated the compassion of Mother India through Mother Ganga.
Highlighting that Bhupen Da created immortal compositions that connected India through their melodies and stirred generations of Indians, Shri Modi remarked that although Bhupen Da is no longer physically among us, his songs and voice continue to bear witness to India’s development journey and energize it. He affirmed that the government is proudly celebrating the centenary birth anniversary year of Bhupen Da. The Prime Minister also highlighted that Bhupen Hazarika Ji’s songs, messages, and life journey are being taken to every household. He informed that Bhupen Hazarika’s biography was released at the event. Paying tribute to Dr. Bhupen Hazarika on the occasion, Shri Modi extended his greetings to the people of Assam and to every Indian on the centenary birth anniversary of Bhupen Da.
“Bhupen Hazarika Ji dedicated his entire life to the service of music”, stated the PM, remarking that when music becomes a form of spiritual practice, it touches the soul, and when music becomes a resolve, it becomes a medium to guide society. He emphasized that this is what made Bhupen Da’s music so special. Noting that the ideals Bhupen Da lived by and the experiences he went through were reflected in his songs, the Prime Minister stated that the deep love for Mother India in Bhupen Da’s music stemmed from his lived commitment to the idea of “Ek Bharat, Shreshtha Bharat.” He highlighted that Bhupen Da was born in the Northeast, and the sacred waves of the Brahmaputra taught him music. Mentioning that Bhupen Da later went to Kashi for graduation, Shri Modi remarked that Bhupen Da’s musical journey, which began with the Brahmaputra, transformed into mastery through the flowing rhythm of the Ganga. He stated that the dynamism of Kashi gave his life a continuous flow. Describing Bhupen Da as a wandering traveler who journeyed across India and even went to the United States for his PhD, the Prime Minister emphasized that at every stage of life, Bhupen Da remained deeply connected to the soil of Assam as a true son. He added that this is why Bhupen Da returned to India and became the voice of the common man through cinema. The PM further remarked that Bhupen Da gave voice to the pain of ordinary lives, and that voice still stirs the nation. Quoting Bhupen Da’s song, the Prime Minister explained the meaning: If humans do not think about each other’s joys and sorrows, pain and suffering—then who will care for one another in this world? He urged everyone to reflect on how deeply inspiring this thought is. Shri Modi stated that this very idea is guiding India today in its efforts to improve the lives of the poor, the marginalized, the Dalits, and the tribal communities.
Describing Bhupen Da as a great champion of India’s unity and integrity, Shri Modi recalled that decades ago, when the Northeast faced neglect and was engulfed in violence and separatism, Bhupen Da continued to give voice to India’s unity. He stated that Bhupen Da dreamed of a prosperous Northeast and sang of the region’s natural beauty. Citing a few lines of Bhupen Da’s song for Assam, the Prime Minister remarked that when we hum this song, we feel proud of Assam’s diversity, strength and potential.
Noting that Bhupen Da had equal love for Arunachal Pradesh, the Prime Minister quoted a few lines of Bhupen Da’s song about Arunachal Pradesh. He remarked that a voice born from the heart of a true patriot never goes in vain. He affirmed that the government is working day and night to realize Bhupen Da’s dreams for the Northeast. Shri Modi stated that by conferring the Bharat Ratna on Bhupen Da, the government honored the aspirations and pride of the Northeast and made the region a national priority. He informed that one of the longest bridges in the country, connecting Assam and Arunachal Pradesh, has been named the Bhupen Hazarika Bridge. The Prime Minister highlighted that Assam and the entire Northeast are progressing rapidly, noting that new records are being set across every dimension of development. He emphasized that these achievements are a true tribute from the nation to Bhupen Da.
“Assam and the Northeast have always made a significant contribution to India’s cultural diversity”, highlighted the PM, remarking about the rich history of the region, its festivals and celebrations, its art and culture, its natural beauty and divine aura. He emphasized that alongside all this, the sacrifices made by the people of the region for the honour and protection of Mother India are indispensable. Shri Modi remarked that without these contributions, we cannot imagine our great India. He described the Northeast as a land of new light and new dawn for the country. He noted that the first sunrise of the nation takes place in this region. The Prime Minister stated a few lines of Bhupen Da which gave voice to this very sentiment in his song. He affirmed that when we celebrate the history of Assam, only then is India’s history complete—only then is India’s joy complete and we must move forward with pride in this legacy.
Underlining that when we speak of connectivity, people often think of rail, road, or air connectivity, Shri Modi emphasized that for national unity, another form of connectivity is equally essential—cultural connectivity. He remarked that over the past 11 years, the country has given significant importance to cultural connectivity alongside the development of the Northeast, describing that it was an ongoing campaign. He noted that today’s event reflects a glimpse of this campaign. The Prime Minister highlighted that the 400th birth anniversary of Veer Lachit Borphukan was recently celebrated at the national level. He stressed that during the freedom struggle, many brave fighters from Assam and the Northeast made extraordinary sacrifices. He further stated that during the Azadi Ka Amrit Mahotsav, the government revived the legacy and history of these freedom fighters from the Northeast. Shri Modi remarked that today, the entire nation is becoming familiar with Assam’s history and its contributions. Mentioning that the Ashtalakshmi Mahotsav was recently organized in Delhi, Shri Modi affirmed that Assam’s strength and skill were prominently showcased in that event as well.
Underlining that regardless of circumstances, Assam has always given voice to the pride of the nation, the PM remarked that this very spirit is reflected in the songs of Bhupen Da. He recalled that during the 1962 war, Assam witnessed the conflict directly and at that time, Bhupen Da elevated the nation’s resolve through his music. Shri Modi quoted lines from a song written by Bhupen Da at that time which infused new energy into the people of India.
Underscoring the spirit and resolve of the people of India remain firm and unwavering, the PM remarked that this was clearly seen during Operation Sindoor. He emphasized that India gave a decisive response to Pakistan’s terrorist intentions, and the strength of the nation echoed across the world. Affirming that India has demonstrated that no enemy of the nation will remain safe in any corner, Shri Modi declared, “the new India will not compromise on its security or pride under any circumstances.”
The Prime Minister highlighted that every dimension of Assam’s culture is remarkable and extraordinary. He stated that Assam’s culture, dignity, and pride are also sources of immense potential. He mentioned Assam’s traditional attire, cuisine, tourism, and products as areas of rich heritage and opportunity. The PM emphasized the need to give these elements recognition not just within India, but across the world. He noted with pride that he personally promotes the branding of Assam’s gamocha. He added that Assam’s every product must be taken to every corner of the globe.
“Bhupen Da’s entire life was dedicated to the nation’s goals”, exclaimed Shri Modi, remarking that on the occasion of Bhupen Da’s centenary birth anniversary year, we must resolve to pursue self-reliance for the country. He appealed to his brothers and sisters in Assam to become brand ambassadors of the “Vocal for Local” movement. Emphasizing the need to take pride in indigenous products, the PM urged everyone to buy and sell only local goods. He stated that the faster we accelerate these campaigns, the sooner the dream of a developed India will be fulfilled.
Mentioning that Bhupen Da wrote a song at the age of 13, Shri Modi remarked that in this song, Bhupen Da saw himself as a spark of fire and resolved to build a new India. He envisioned a nation where every oppressed and deprived person would reclaim their rightful place. The Prime Minister stated that the dream of a new India that Bhupen Da saw then has now become the nation’s collective resolve. He urged everyone to align themselves with this commitment. Emphasizing that now is the time to place the goal of a developed India by 2047 at the center of every effort and every resolution, Shri Modi stated that the inspiration for this mission will come from Bhupen Da’s songs and his life. He concluded by affirming that these resolutions will fulfill the dreams of Bhupen Hazarika Ji and once again extended his greetings to all citizens on the centenary birth anniversary of Bhupen Da.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister participated in celebrations to commemorate the 100th Birth Anniversary of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika in Guwahati. The celebration honours the life and legacy of Dr. Hazarika, whose contributions to Assamese music, literature and culture remain unparalleled.