ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଗୌହାଟୀରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ଡ. ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକାଙ୍କ 100ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 SEP 2025 8:57PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଁ କହିବି, ଭୁପେନ୍ ଦା! ଆପଣମାନେ କହିବେ ଅମର ରହେ! ଅମର ରହେ! ଭୁପେନ୍ ଦା, ଅମର ରହେ! ଅମର ରହେ! ଭୁପେନ୍ ଦା, ଅମର ରହେ! ଅମର ରହେ! ଭୁପେନ୍ ଦା, ଅମର ରହେ! ଅମର ରହେ! ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ, ଆସାମର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଜୀ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଯୁବ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଜୀ, ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଉପସ୍ଥିତ ଭୁପେନ ହଜାରିକା ଜୀଙ୍କ ଭାଇ ଶ୍ରୀ ସମର ହଜାରିକା ଜୀ, ଭୂପେନ ହଜାରିକା ଜୀଙ୍କ ଭଉଣୀ ଶ୍ରୀମତୀ କବିତା ବରୁଆ ଜୀ, ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ପୁଅ ଶ୍ରୀ ତେଜ ହଜାରିକା ଜୀ, ମୁଁ ତେଜଙ୍କୁ କହିବି, କେମିତି ଅଛନ୍ତି ! ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଆସାମର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜିର ଦିନ ଏବଂ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆମ ସମସ୍ତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ। ମୁଁ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖୁଛି, ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ, ଯେଉଁ ସମନ୍ୱୟତା ମୋତେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଭୁପେନ୍ ସଂଗୀତର ଯେଉଁ ଲୟ ଦେଖୁଛି , ଯଦି ମୁଁ ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କର ଭାଷାରେ କହିବି, ତେବେ ମନରେ ବାରମ୍ବାର ଆସୁଥିଲା, 'ଆରେ ସମୟ ଧୀରେ ଚାଲୋ! ମନ କହୁଥିଲା ଯେ ଭୁପେନ୍ ସଙ୍ଗୀତର ଏହି ସ୍ତ୍ରୋତ ଏଭଳି ସବୁଆଡେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥାଉ। ଏହି ଆୟୋଜନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବା ସମସ୍ତ କଳାକାରଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ଆସାମର ମାନସିକତା କିଛି ଏମିତି ଅଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆୟୋଜନ ସବୁବେଳେ ଏକ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ହୋଇଥିଲା। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ସାଥିମାନେ,
ଏବେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଅର୍ଥାତ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 8 ତାରିଖରେ, ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକା ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ କରୁଛୁ। ସେଦିନ ମୁଁ 'ଭୁପେନ୍ ଦା’ଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ଲେଖାରେ ନିଜସ୍ଵ ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲି ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୋତେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ଏବେ, ହେମନ୍ତ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୁ ଆସି ମାନ ରକ୍ଷା କରିଛି,କିନ୍ତୁ ତାହା ନୁହ। ! ଏଭଳି ଏକ ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ସ୍ନେହରେ 'ଭୁପେନା ଦା "ଙ୍କୁ' ଶୁଧା କାନଥୋ" ବୋଲି କହୁଥିଲେ । ଯିଏ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିବା, ସଙ୍ଗୀତକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ, ଯିଏ ସଙ୍ଗୀତରେ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଂଯୋଜନା କରିଥିବା ଏବଂ ଯିଏ ମା 'ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଠାରୁ ମା' ଭାରତୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରୁଣାର ସେହି ଗାଥାକୁ ଶୁଣାଇଥିଲେ, ଭାରତର?
ସାଥିମାନେ,
ଭୁପେନ୍ ଦା ଏଭଳି ଅମର ରଚନାମାନ ରଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ନିଜର ସ୍ୱର ମାଧମରେ ଭାରତକୁ ତ ଯୋଡ଼ିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତର ପିଢ଼ିକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଦା ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଆମ ସହିତ ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ଗୀତ, ତାଙ୍କ ସ୍ୱର ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ରହିଛି, ସେଥିରୁ ଶକ୍ତି ମିଳୁଛୁ। ଆମ ସରକାର ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକା ଜୀଙ୍କ ଗୀତଗୁଡିକୁ, ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିଛୁ। ତାଙ୍କର ଜୀବନୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏଠାରେ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଡକ୍ଟର ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକା ଜୀଙ୍କୁ ମୋର ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆସାମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ତଥା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ 'ଭୁପେନ୍ ଦା "ଙ୍କ ଏହି ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭୁପେନ ହଜାରିକା ଜୀ ସାରା ଜୀବନ ସଙ୍ଗୀତର ସେବା କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ସଙ୍ଗୀତ ସାଧନା ହୋଇଯାଏ, ଏହା ଆମ ଆତ୍ମାକୁ ଛୁଇଁଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସଙ୍ଗୀତ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ହୋଇଯାଏ, ଏହା ସମାଜକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତ ଏତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିଲା। ସେ ଯେଉଁ ଆଦର୍ଶରେ ବଞ୍ଚିଥିଲେ, ଯାହା ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ, ସେ ନିଜ ଗୀତରେ ମଧ୍ୟ ଗାଇଥିଲେ। ଆମେ ତାଙ୍କ ଗୀତରେ ମା ଭାରତୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଏତେ ଭଲପାଇବା ଦେଖୁଛୁ କାରଣ ସେ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନା ନେଇ ବଞ୍ଚିଥିଲେ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରର ପବିତ୍ର ତରଙ୍ଗ ତାଙ୍କୁ ସଂଗୀତରେ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲା। ତା 'ପରେ ସେ ସ୍ନାତକ ପାଇଁ କାଶୀ ଯାଇଥିଲେ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରର ତରଙ୍ଗରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ସଂଗୀତ ସାଧନା ଗଙ୍ଗାର କଳ- କଳ ନାଦ ସେ ସିଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା | କାଶୀର ଗତିଶୀଳତା ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରବାହ ଦେଇଥିଲା। ସେ ଜଣେ ଯାଯାବର ଯାତ୍ରୀ ଭାବରେ ସାରା ଭାରତ barsha ଭ୍ରମଣ କରିଥିଲେ। ତା 'ପରେ ପିଏଚଡି ପାଇଁ ଆମେରିକା ଗଲେ! କିନ୍ତୁ, ତାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ସେ ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ପୁତ୍ର ଭାବରେ ଆସାମ ଭୂମି ସହିତ ଜଡିତ ରହିଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ସେ ପୁନର୍ବାର ଭାରତକୁ ଫେରିଥିଲେ! ଏଠାକୁ ଆସି ସେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱର ପାଲଟି ନିଜ ଜୀବନର ଦୁଃଖକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲେ। ସେହି ସ୍ୱର ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଘାରିଛି, ତାଙ୍କ ଗୀତ 'ମାନୁହେ ମନୁହୋର ବାବେ ",' ଜୋଦିହେ ଆକୋନୁ ନବାଭେ", 'ଆକୋନ୍ନି ହୋହାନୁଭୁଟିରେ ",' ଭାବିବୋ କୋନେନୁ କୁଆ"? ଅର୍ଥାତ୍, ଯଦି ମଣିଷ ନିଜେ ମଣିଷର ସୁଖ, ଦୁଃଖ, ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ କଷ୍ଟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବ ନାହିଁ, ତେବେ ଏହି ଦୁନିଆରେ କିଏ ପରସ୍ପର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବ? ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଏହା ଆମକୁ କେତେ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ଆଜି ଭାରତ ଗାଁ, ଗରିବ, ଅବହେଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭୁପେନ୍ ଦା ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ଜଣେ ମହାନ ନାୟକ ଥିଲେ। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅବହେଳାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ହିଂସା ଏବଂ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦର ନିଆଁରେ ଜଳିବାକୁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେହି କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭୁପେନ୍ ଦା ଭାରତର ଏକତା ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ସେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ। ପ୍ରକୃତିର ଅପୂର୍ବ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଗୀତ ଗାଊଥିଲେ । ସେ ଆସାମ ପାଇଁ ଗୀତ ଗାଇଥିଲେ- ‘ନାନା ଜାତି-ଉପଜତି, ରାହୋନିଆ କ୍ରିଷ୍ଟି, ଆକୁୱାଲି, ଲୋଇ ହୋଇଶିଲ ସୃଷ୍ଟି, ଏହି ମୋର ଆମ ଦେଶ’ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଗୀତ ଗାଇଥାଉ, ଆମେ ଆମ ଆସାମର ବିବିଧତା ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁ ଆସାମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ନେଇ ଆମେ ଗର୍ବିତ
ସାଥିମାନେ,
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ସେତିକି ଭଲ ପାଇବା ଥିଲା, ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆସିଛନ୍ତି । ଭୁପେନ ଦା ଲେଖିଛନ୍ତି, "ଅରୁଣ କିରଣ ଶିଶଡ଼ି ଭୂଷଣ ଭୂମି ସୁରମୟୀ ସୁନ୍ଦରା, ଅରୁଣାଚଳ ହମାରା, ଅରୁଣାଚଳ ହମାରା ।
ସାଥିମାନେ,
ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ହୃଦୟର ସ୍ୱର କଦାପି ବିଫଳ ହୁଏ ନାହିଁ । ଆଜି ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଦିନ ରାତି କାମ କରୁଛୁ । ଆମ ସରକାର ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଦାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆତ୍ମସମ୍ମାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ ଆମେ ଦେଶର ଦୀର୍ଘତମ ସେତୁ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ, ଯାହା ଆସାମ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାର ନାମ ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକା ସେତୁ ରଖିଛୁ । ଆଜି ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ନୂଆ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି ବିକାଶର ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଦେଶରୁ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଦାଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ଆସାମ, ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାରେ ସର୍ବଦା ଏକ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି । ଏହି ଭୂମିର ଇତିହାସ, ଏହାର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ଏହାର କଳା, ସଂସ୍କୃତି, ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଏହାର ଦିବ୍ୟ ଆଭା ଏବଂ ଏସବୁ ସହିତ, ଭାରତ ମାତାର ଗୌରବ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହାର ଲୋକମାନେ କରିଥିବା ବଳିଦାନ ବିନା ଆମେ ଆମର ମହାନ ଭାରତର କଳ୍ପନା କରିପାରିବୁ ନାହିଁ । ଆମ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଦେଶ ପାଇଁ ନୂତନ ଆଲୋକ ଭୂମି, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସକାଳ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ହୋଇଥାଏ ଭୁପେନ୍ ଦା ତାଙ୍କ ଗୀତରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲେ, "ଆହୋମ୍ ଅମର ରୂପୋହି, ଗୁନୋରୁ ନାଇ ହଶ୍, ଭରୋତୋର୍ ପୁରବୋ ଦିଖୋର୍, ହୁନର୍ଜୋ ଉଠା ଦେଶ!
ତେଣୁ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆସାମର ଇତିହାସର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଭାରତର ଇତିହାସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଭାରତର ଖୁସି ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଆମକୁ ଏହା ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବା ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହୋଇଥାଏ ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ, ଲୋକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ରେଳ-ସଡ଼କ କିମ୍ବା ବିମାନ ସଂଯୋଗକୁ ମନେ ପକାଇଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଏକତା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ସଂଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗ। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ସହିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି । ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ ଯାହା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମେ ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ଝଲକ ଦେଖୁଛୁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବୀର ଲଚିତ ବୋରଫୁକାନଙ୍କ 400ତମ ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିଥିଲୁ। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ମଧ୍ୟ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅନେକ ଯୋଦ୍ଧା ଅଭୂତପୂର୍ବ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ । ଆମେ 'ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ସମୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଇତିହାସକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କଲୁ । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆମ ଆସାମର ଇତିହାସ ଏବଂ ଅବଦାନ ସହିତ ପରିଚିତ ହେଉଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଆସାମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଆସାମର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ।ସାଥିମାନେ, ପରିସ୍ଥିତି ଯାହା କିଛି ହେଉନା କାହିଁକି, ଆସାମ ସର୍ବଦା ଦେଶକୁ ସ୍ବାଭିମାନ ର ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛି । ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ଗୀତରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ନୋଟ୍ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳେ | ଯେତେବେଳେ 1962ର ଯୁଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା, ଆସାମ ସେହି ଯୁଦ୍ଧର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭୁପେନ୍ ଦା ଦେଶର ଶପଥ ଉଠାଇଥିଲେ, ସେହି ସମୟରେ ସେ ଗାଇଥିଲେ, 'ପ୍ରୋଟି ଜୋବାନ ରକ୍ତୋରେ ବିନ୍ଦୁ ,ହାହୋର ଅନନ୍ତ ହିନ୍ଦୁ, ସେଇ ହାହୋର ଦୁର୍ଜୟ ଲାରେ, ଜସିଲେ ପ୍ରୋଟିଗ୍ନା ଜୟାରେ ", ସେହି ଶପଥ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ନବୀକରଣ କରିଥିଲା
ସାଥିମାନେ,
ସେହି ଭାବନା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଏକ ପଥର ଭଳି ରହିଛି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହା ଦେଖିଛୁ ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ଦେଶ ଏପରି ଭାବରେ ଜବାବ ଦେଇଥିଲା ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତିର ପ୍ରତିଧ୍ୱନି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଯାଇଛି ।ଆମେ ଦେଖାଇ ଦେଇଛୁ, ଭାରତର ଶତ୍ରୁ କୌଣସି କୋଣରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବେ ନାହିଁ। ନୂତନ ଭାରତ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ସହ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରିବ ନାହିଁ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆସାମର ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ଚମତ୍କାର, ଅସାଧାରଣ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନେକ ଥର କହୁଥିଲି ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପିଲାମାନେ ଆସାମ ପାଇଁ 'ଏ’ ପଢ଼ିବେ। ଏଠାକାର ସଂସ୍କୃତି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ସହିତ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାର ଉତ୍ସ ଆସାମର ପୋଷାକ, ଏଠାକାର ଖାଦ୍ୟ, ଆସାମର ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଏଠାକାର ଉତ୍ପାଦ, ଆମକୁ କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପରିଚିତ କରାଇବାକୁ ହେବ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ମୁଁ ନିଜେ ଆସାମର ଗମୋଶାକୁ ଗର୍ବର ସହ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ କରିଚାଲିଛି। ସେହିଭଳି ଭାବେ, ଆମକୁ ଆସାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଦାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଥିଲା ଆଜି, 'ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଦା "ଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ, ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଶପଥ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ଆସାମର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି, ଆମକୁ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜିନିଷ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ଦେଶୀ ଜିନିଷ କିଣୁ ଏବଂ ଦେଶୀ ଜିନିଷ ବିକ୍ରି କରୁ । ଆମେ ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକୁ ଯେତେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବୁ, ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ ହେବ। ସାଥିମାନେ,ଭୁପେନ୍ ଦା 13 ବର୍ଷ ବୟସରେ ଅଗ୍ନିଜୁଗର୍ ଫିରିଙ୍ଗୋତି ମୋଏ, ନୋତୁନ୍ ଭାରତ ଗୋଡିମ୍, ହରବୋହରର୍ ହରବୋଶ୍ୱୋ ପୁନୋର ଫିରାଇ ଆନିମ୍, ନୋତୁନ୍ ଭାରତ ଗୋଡିମ୍ ଗୀତ ଲେଖିଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଗୀତରେ ସେ ନିଜକୁ ଅଗ୍ନିଶିଖା ଭାବେ ବିବେଚନା କରି ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୀଡ଼ିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ଅଧିକାର ଫେରିପାଇବେ ।
ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସେତେବେଳେ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଦା ଯେଉଁ ନୂଆ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ଦେଶର ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆମକୁ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ନିଜକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପର କେନ୍ଦ୍ରରେ 2047 ମସିହାର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ରଖିବା ପାଇଁ ଆଜି ସମୟ ଆସିଛି ।ଏହାର ପ୍ରେରଣା ଆମେ ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ଗୀତରୁ, ତାଙ୍କ ଜୀବନରୁ ପାଇବୁ ଆମର ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ହଜାରିକାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ 'ଭୁପେନ୍ ଦା "ଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା, ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ଫ୍ଲାସଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରି ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରନ୍ତୁ । ଏହି ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ଅମର ଆତ୍ମାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜିର ପିଢ଼ି ତାଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ଆଲୋକରେ ସଜାଇବାରେ ଲାଗିଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM‘s speech at a programme celebrating 100th birth Anniversary of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika in Guwahati, Assam
13 SEP 2025 8:57PM by PIB Delhi
I shall say, Bhupen Da! You shall say, 'Amar Rahe! Amar Rahe'! (May he remain immortal)
Bhupen Da, Amar Rahe! Amar Rahe!
Bhupen Da, Amar Rahe! Amar Rahe!
Bhupen Da, Amar Rahe! Amar Rahe!
Governor of Assam, Shri Laxman Prasad Acharya ji, the popular Chief Minister of this state, Shri Himanta Biswa Sarma ji, the youthful Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu ji, my cabinet colleague Shri Sarbananda Sonowal ji, Bhupen Hazarika ji’s brother present on stage Shri Samar Hazarika ji, Bhupen Hazarika ji’s sister Smt. Kavita Barua ji, Bhupen Da’s son, Shri Tej Hazarika ji—Tej, I shall greet you with 'Kem Cho!' Other dignitaries present here and my brothers and sisters of Assam!
Today is a marvellous day, and this moment is priceless. The spectacle I have witnessed here, the enthusiasm, the harmony, the rhythm of Bhupen’s music that I saw—if I may say it in Bhupen Da’s own words—again and again my heart was echoing the song, "Samay O Dhire Chalo , Samay O Dhire Chalo". My heart desired that this wave of Bhupen’s music continues to flow everywhere, endlessly. I deeply appreciate all the artists who have participated in this event. The spirit of Assam is such that every occasion here creates a new record. Today also, the tremendous preparation of your performances was clearly visible. My congratulations to all of you!
Friends,
A few days ago, on the 8th of September, we observed the birth anniversary of Bhupen Hazarika ji. On that day, in an article dedicated to Bhupen Da, I expressed my emotions. I am fortunate that I have got the opportunity to participate in this 100th birth anniversary celebration. Just now, Himanta was saying that by coming here I have bestowed a blessing. It is the other way round! To be present on such a sacred occasion is indeed my good fortune. We all fondly called Bhupen Da 'Sudha Kontho'. This is the centenary year of that 'Sudha Kontho' who gave voice to Bharat's emotions, who connected music with sensitivity, who wove Bharat's dreams into his songs, and who narrated the compassion of Maa Ganga to Maa Bharati - Ganga Behti ho kyun? Ganga Behti ho kyun?
Friends,
Bhupen Da composed such evergreen creations which, through their notes, kept uniting Bharat, which kept inspiring the generations of Bharat.
Brothers and sisters,
Bhupen Da is no longer physically among us, but his songs, his voice, even today, stand witness to Bharat's journey of development and continue to energise it. Our government is proudly celebrating the centenary year of Bhupen Da. We are carrying Bhupen Hazarika ji’s songs, his messages, and his life journey to every household. Today, his biography too has been released here. On this occasion, I bow in reverence to Dr Bhupen Hazarika ji. Along with my brothers and sisters of Assam, I extend my greetings to every Indian on this centenary birth year of Bhupen Da.
Friends,
Bhupen Hazarika ji served music throughout his life. When music becomes meditation, it touches our soul. When music becomes a resolve, it becomes a medium to show a new direction to society. This is why Bhupen Da’s music was so very special. The ideals he lived, the experiences he had, he sang the same in his songs. We find such immense love for Maa Bharati in his songs because he lived the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.
Just reflect—he was born in the North East, the sacred waves of the Brahmaputra imparted to him the lessons of music. Then he went to Kashi for graduation, and the musical quest that began with the Brahmaputra’s waves attained fulfilment through the murmuring of the Ganga. The dynamism of Kashi gave his life an unbroken flow. He became a wandering traveller; he journeyed across the whole of Bharat. Then, to pursue his PhD, he went even to America! Yet, at every stage of life, he remained connected to the soil of Assam as a true son, and therefore he returned to Bharat! Here, in cinema, he became the voice of the common man, he gave voice to the pain of their lives. That voice still shakes us today.
His song “Manuhe manuhor babe, jodihe aokonu nabhabe, aokoni hohanubhutire, bhabibo konenu kua?”—which means, *if human beings themselves do not think of the joys and sorrows, the pain and sufferings of other human beings, then who in this world will care for one another?*—just imagine, how inspiring this is for us. With this very thought, today India is engaged in improving the lives of the villages, the poor, the Dalits, the deprived, and the tribal communities.
Friends,
Bhupen Da was a great hero of Bharat's unity and integrity. Decades ago, when the North East was subjected to neglect, when the North East was left to burn in the inferno of violence and separatism, even in those difficult times Bhupen Da kept raising the voice of Bharat's unity. He dreamt of a prosperous North East. He sang of the North East nestled in the wondrous beauty of nature. For Assam, he sang:
“Nana jati-upojati, rahoniya krishti, akuwali loi hoisil srishti, ei mor Ahom desh.”
When we hum this song, we feel proud of Assam’s diversity. We feel proud of Assam’s strength and potential.
Friends,
He loved Arunachal equally, and therefore today the Chief Minister of Arunachal has specially come here. Bhupen Da wrote: “Arun kiran shish bhushan, bhoomi suramayi sundara, Arunachal hamara, Arunachal hamara.”
Friends,
The voice that emerges from the heart of a true patriot never goes in vain. Today, to realise his dreams for the North East, we are working day and night. Our government, by conferring upon Bhupen Da the Bharat Ratna, has honoured the dreams and dignity of the North East and has also made the North East a priority for the nation. When we built one of the longest bridges in the country, linking Assam and Arunachal, we named it the Bhupen Hazarika Bridge. Today, Assam and the entire North East are progressing rapidly. In every dimension of development, new records are being set. These achievements of development are a true tribute from the nation to Bhupen Da.
Friends,
Our Assam, our North East, has always made a great contribution to Bharat's cultural diversity. The history of this land, its festivals, its celebrations, its art, its culture, its natural beauty, its divine aura, and together with all this, the sacrifices made by the people here for the honour, dignity, and defence of Maa Bharati—without this we cannot even imagine our great Bharat. Our North East is indeed the land of new light and new dawn for the nation. After all, the first sunrise of the country takes place here. Bhupen Da gave voice to this very sentiment in his song: “Ahom amar ruppohi, gunoru nai hesh, Bharator purbo dikhor, hurjo utha desh!”
Therefore, brothers and sisters,
When we celebrate the history of Assam, only then is the history of Bharat complete, only then is the joy of Bharat complete, and we must continue moving ahead with pride.
Friends,
When we speak of connectivity, people usually think of rail, road or air connectivity. But for the unity of the nation, one more connectivity is equally essential, and that is cultural connectivity. Over the past eleven years, along with the development of the North East, the nation has also given great importance to cultural connectivity. This is a mission, which continues unceasingly. Today, in this event, we are seeing a glimpse of that mission. Not long ago, we also celebrated the 400th birth anniversary of Veer Lachit Borphukan at the national level. Even in the freedom struggle, countless warriors of Assam and the North East made unprecedented sacrifices! During the 'Azadi ka Amrit Mahotsav', we once again brought alive the freedom fighters of the North East and the history of this region. Today, the whole nation is becoming acquainted with Assam’s history and contribution. Recently, we also organised the Ashtalakshmi Mahotsav in Delhi. In that celebration too, Assam’s strength and skill were evident.
Friends,
Whatever the circumstances, Assam has always given voice to the nation’s pride. This very voice we hear in the songs of Bhupen Da. When the war of 1962 took place, Assam was witnessing that battle directly. At that time, Bhupen Da gave strength to the nation. He sang: “Proti jowan ruktore bindu, hahahor anant hindhu, sei hahahor durjoy lahore, jashile protijna joyre.” That pledge filled the countrymen with new enthusiasm.
Friends,
That sentiment, that spirit, still stands firm like a rock in the hearts of the people. We saw this even during Operation Sindoor.. The country gave such a reply to Pakistan’s terrorist plots that the echo of Bharat's strength resounded across the world. We have shown that Bharat's enemy will not be safe in any corner. New Bharat will not compromise its security and pride at any cost.
Friends,
Every dimension of Assam’s culture is marvellous and extraordinary, and therefore I have often said that the day is not far when the children of the country will learn 'A for Assam'. Along with its culture, dignity, and pride, Assam is also a source of immense possibilities. Assam’s attire, its cuisine, its tourism, its products—we must give all of these recognition not only across the country but also throughout the world. You all know, I myself very proudly promote the branding of Assam’s Gamosa. Similarly, we must take every product of Assam to the farthest corners of the world.
Friends,
Bhupen Da’s entire life remained dedicated to the goals of the nation. Today, on this centenary year of Bhupen Da’s birth, we must take the resolve of self-reliance for the country. I appeal to my brothers and sisters of Assam—we must become the brand ambassadors of 'Vocal for Local'. We must take pride in indigenous goods. We must buy indigenous, and we must sell indigenous. The faster we advance these campaigns, the faster the dream of a Viksit Bharat will be fulfilled.
Friends,
Bhupen Da, at the age of thirteen, had written a song: “Agnijugor phiringoti moi, notun Bharat gadhim, harboharar harboshwo punor phirai anim, notun Bharat gadhim.”
Friends,
In this song, he considered himself a spark of fire and took the pledge that he would build a new Bharat. A new Bharat, where every afflicted and deprived person regains his rights.
My brothers and sisters,
The vision of a new Bharat that Bhupen Da had seen at that time has today become the nation’s resolve. We must connect ourselves to this resolve. Today is the time that we place the Viksit Bharat of 2047 at the centre of every effort, every resolve. The inspiration for this will come from Bhupen Da’s songs, from his life. These very resolutions of ours will fulfil the dreams of Bhupen Hazarika ji. With this spirit, once again I extend my hearty greetings to all countrymen on the centenary year of Bhupen Da. I request you all: please take out your mobile phones and switch on the flashlight, and pay homage to Bhupen Da. These thousands upon thousands of lights are offering homage to Bhupen Da’s immortal soul. Today’s generation is adorning his voice with light. Thank you very much!