Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Darrang, Assam
14 SEP 2025 4:01PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai! The popular Chief Minister of Assam, Himanta Biswa Sarma ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Sarbananda Sonowal ji, all the ministers of the Assam government, Members of Parliament and MLAs, other public representatives, and my dear brothers and sisters who have come here in such large numbers to bless us despite the continuous rain—Namaskar.
I extend my heartfelt greetings and congratulations to the people of Darrang and to all the people of Assam on this historic day of the state’s development journey.
Friends,
I arrived in Assam yesterday for the first time after Operation Sindoor. With the blessings of Maa Kamakhya, Operation Sindoor achieved tremendous success. That is why coming today to this sacred land of Maa Kamakhya feels like a deeply divine experience. And, adding to the joy, today the festival of Janmashtami is being celebrated in this region. On this holy occasion of Janmashtami, I extend my warmest greetings to all of you. As I had said from the Red Fort that Mangaldoi is the place where the confluence of culture, the pride of history, and the hope for the future all come together. This region is also the centre point of Assam’s identity. We remembered the inspirations, we remembered Lord Krishna, and I presented the vision of a Sudharshan Chakra in future security policy before the people.
Friends,
I am blessed to have had the fortune of meeting all the people on this land filled with valour.
Brothers and sisters,
Just a few days ago, we celebrated the birth anniversary of Bharat Ratna Sudhakantha Bhupen Hazarika ji. Yesterday, I had the opportunity to be part of a grand program held in his honour. The great sons of Assam, our ancestors, had once dreamt of a vision, and today the BJP’s double-engine government is sincerely working to fulfil that dream.
Brothers and sisters,
Yesterday, when I was at the centenary program of Bhupen Da ji’s birth anniversary, the Chief Minister told me something at night, and this morning he also showed me a video. Watching that video hurt me deeply. He showed me the statement of the Congress Party president. On the very day the Government of Bharat conferred the Bharat Ratna upon this great son of the country and pride of Assam, Bhupen Da Hazarika ji, the Congress Party president gave a statement. At that time, I had not noticed it, but today I saw it. He said: “Modi is giving Bharat Ratna to dancers and singers.”
Friends,
The wounds left on the people of the North East after the 1962 war with China, and the words spoken by Pandit Nehru at that time, have still not healed. And today, the present generation of the Congress party is sprinkling salt on those very wounds. Usually, no matter how many abuses I receive, I am a devotee of Lord Shiva, and therefore, I swallow all poison. But when someone else is shamelessly insulted, I cannot remain silent. Tell me, was my decision to award Bharat Ratna to Bhupen Da right or not? Say it loudly, was it right or not? When the Congress mocked the decision to confer Bharat Ratna on Bhupen Da, was that right or wrong? It causes deep pain when Assam’s son, Bharat’s great soul, is insulted in this manner by the Congress.
Friends,
I know very well, the entire ecosystem of the Congress will now pounce on me again, saying “Modi has started crying once more.” But for me, the people themselves are my God, and if my soul’s voice does not come out before my God, then where else will it come out? They are my masters, they are my revered ones and they are my remote control. I have no other remote control. The 140 crore citizens of this country are my remote control. But their arrogance is such that when the so-called “naamdaar” (dynast) scolds the “kaamdar” (worker), and if, out of pain, if the “kaamdar” utters a cry of pain, even more cruelty is inflicted on him, saying: “You have no right to cry, how can a “kaamdar” weep before the “naamdaar”?” Such arrogance does not suit public life. The people of Assam, the people of the country, lovers of music, lovers of art, and those who dedicate themselves to the soul of Bharat, must demand an answer from the Congress: Why did you insult Bhupen Da?
Brothers and sisters,
Honouring and preserving Assam’s cultural heritage, and ensuring Assam’s rapid development, has been the priority of this double-engine government. I see one brother has brought a painting, perhaps he wishes to give it to me. I request the SPG personnel to take it. My request to him is to please write your name and address on the back, I will certainly write you a letter. You’ve also made a beautiful picture of my mother. I can never forget this love from Assam. I see a young man who has been standing with a ‘Gamocha’ (traditional Assamese cloth). Please take it. For me, this is like a sacred offering on Janmashtami. Some poor mother from Assam must have woven this ‘Gamocha’. Thank you so much, brother, for this gift. I am deeply grateful. Please give it to them. I will get it. I will surely treasure it. There is another one. Perhaps, he wants to give it to Himanta (the CM). Please give it to him as well. It will reach the right place. Thank you, young man, for this affection. Look, even small children have brought drawings, please collect them. The people are showering so much love. These little kids! What greater fortune can one have? Thank you, my friend, thank you, brother. Are you two brothers? No? Oh, both of you just came wearing black t-shirts. But thank you so much, friends.
Friends,
Today Assam is making waves across the country and the world with the joint efforts of the government and the people of Assam. This daughter has brought something, please take it. One must never disappoint a daughter. Thank you. Did you write your name on the back? If you have written your name on the back, I’ll write you a letter. Write down your name and address, dear.
Friends,
Today, Bharat is the fastest-growing country in the world, and Assam too has become one of the fastest-growing states in the nation. There was a time when Assam lagged behind in development, unable to keep pace with the rest of the country. But today, Assam is moving forward with a growth rate of nearly 13 percent. Thank you very much, child.
Friends,
A 13 percent growth rate! This is a huge achievement. This is your achievement. Let’s give applause today in your name. Usually, you clap a lot for me, but today I want to clap for your hard work and sweat. This success is the result of the dedication of the people of Assam and the joint efforts of the BJP’s double-engine government. I am happy that the people of Assam are continuously strengthening this partnership. That is why, Himanta ji and his team receive overwhelming support again and again in every election. Even in the recent panchayat elections, Assam has ensured a historic victory for us. You have blessed us.
Friends,
The BJP government is working with the goal of making Assam the growth engine of Bharat’s development. Today’s program is also a part of this commitment. Just a short while ago, development projects worth nearly 6,500 crore rupees were inaugurated from this very stage. Our double-engine government is developing Assam as one of the top connected states and as a top healthcare hub. These projects will further strengthen that mission. Congratulations to all of you for the Darrang Medical College and Hospital, for the highways, and for the ring road.
Friends,
The entire nation today is moving forward unitedly toward building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Especially for our young friends, a ‘’Viksit Bharat’ is both a dream and a resolve. And the North East has a very important role to play in fulfilling this resolve. I am not saying this only because I have affection, love, and respect for you, for the North East. I say this because there are solid reasons behind it. After independence, the big cities, big economies, and big industries were all developed in western and southern Bharat. During this time, a vast region of eastern Bharat, with a huge population, was left behind in the race of development. Now the BJP government is changing this situation. Already, 25 years of the 21st century have passed. The century we kept hearing about since the Congress era was that “the 21st century is coming, the 21st century is coming”. Well, one-fourth of the time has already gone by in this century. Now, the next phase of the 21st century belongs to the East, to the North East. Now, your time has come. It is the time of Assam, the time of the North East. Your time has come. My young friends, now time is in your hands. Oh, here comes another child bringing something. Please take it, brother. Now people have started learning my weakness. When they bring pictures of my mother, my heart wants to take them immediately. Give it to them, son. They are with me. Just write your name and address at the back, I’ll collect it and write you a letter. Please take it from him and pass it on to the SPG personnel.
Friends,
Fast connectivity is essential for the rapid development of any region. That is why our government has placed a strong focus on connectivity in the North East. Whether it is physical connectivity through roads, railways, and airways, or digital connectivity through 5G internet and broadband, it has brought convenience to your lives, made daily living easier, and made doing business easier. This connectivity has also made travel more convenient, expanded tourism, and created new job and employment opportunities for our youth here.
Friends,
Assam has greatly benefited from this massive connectivity campaign. Let me give you an example. For six decades after independence, Congress ruled in Delhi, and for decades Congress also ruled in Assam. But the Congress built only three bridges over the Brahmaputra in 60-65 years. Just three bridges in over six decades! Then you gave us the opportunity to serve you, and in just one decade, our government has built six major bridges. Six major bridges! Now tell me will you not be happy when so much work is done? Will you not give us your blessings? Will you not shower us with your love? You are happy, aren’t you? I want to do even more work. Just keep giving your blessings. Today, the foundation stone of the Kurua–Narengi bridge has also been laid. The distance between Guwahati and Darrang will shrink to just a few minutes with this bridge. It will save time and money for ordinary people, make transportation cheaper, reduce travel time, ease traffic problems, and as a result, even reduce costs of goods.
Friends,
The new ring road will also benefit you greatly. Once it is built, vehicles heading towards Upper Assam will no longer need to enter the city. This ring road will connect 5 national highways, 2 state highways, 1 airport, 3 railway stations, and 1 inland water terminal. In other words, a complete network of seamless multi-modal connectivity will be established in Assam for the first time. This is the development model of the BJP’s double-engine government.
Friends,
We are preparing the nation not just for today, but for the needs of the next 25–50 years, because when Bharat celebrates 100 years of independence in 2047, we must develop it as a ‘Viksit Bharat’. We must do this for you, for your children, for the bright future of our youth. In this direction, I had announced from the Red Fort that there will now be a next-generation reform in GST. Today, I have come among you with this good news. Exactly 9 days from now, on the first day of Navratri, GST rates will be reduced significantly. And this will benefit every family in Assam and across the country. Many daily-use items will become cheaper. We have reduced tax on cement, so those building a house will have lower expenses. Many costly medicines for serious illnesses like cancer will become cheaper. Insurance will become more affordable. And young people who wish to buy motorcycles or new cars will also get them at lower prices. These days you must be seeing advertisements by automobile companies with discounts of 60,000 rupees, 80,000 rupees, 1 lakh rupees. They have been advertising almost daily. This means everyone will benefit, whether it is mothers and sisters, youth, farmers, or shopkeepers. This decision will add even more brightness to your festivals.
Friends,
But during these festivals, I want you to remember one thing of mine. May I say it? Should I say it? Will you listen? Raise your hands and tell me: Should I say it? Will you follow it? Please, my child, sit down, thank you. Don’t trouble him. I think he is physically unwell. Please don’t push him. We will take it from him. Cameraman, please take his letter. Young man, don’t worry, sit down. Don’t make him uncomfortable. Brother, I bow to you. Please don’t trouble him. It doesn’t feel right to me. I am grateful to you that you came here even in such pain.
Friends,
Now raise your hands again and tell me: will you follow what I say? Not like this, everyone’s hands should be up! Will you follow? Promise me. Just do it and the country will move forward, my friends. I am not asking this for myself, but for the country. I am asking this for the bright future of your children. Therefore, I say this to you and promise me that from now on, whatever you buy will be Swadeshi. Will you buy Swadeshi? Will you buy Made in India products? My definition of Swadeshi is very simple: no matter which country the company comes from, no matter what foreign name it carries. If it is manufactured in Bharat, it is Swadeshi. The money may come from any part of the world, but the sweat should belong to the youth of my country. And every Made in India product should carry the fragrance of Bharat’s soil. Will you buy such goods? Raise your hands and say that you will buy those products. If you have to gift somebody, that should only be Swadeshi? And to all shopkeepers, I request please put up a board in your shop. Will you do it? Put a board in every shop of your village: “Say with pride that this is Swadeshi.”
Let me tell you the power of Swadeshi. About 50 years ago, I was living for some time in Kanyakumari. I have always kept a ‘Gamocha’ with me. There are always three or four ‘Gamocha’ in my bag. I was walking around with a ‘Gamocha’ on my shoulder in Kanyakumari, and some people came running from a distance, greeted me, and held me. They asked, “Are you from Assam?” I said, “No, I am from Gujarat.” They said, “But we saw the ‘Gamocha’, that’s why we thought you were from Assam.” That is the power of the soil, the power of Swadeshi. I had no identity there, but that day, the people of Assam poured their love on me, just because I wore a ‘Gamocha’. Friends, this is the power of our traditions. That’s why I say that promise me, we will buy Swadeshi. Let us be Vocal for Local. Our collective efforts for local products will make our nation stronger.
Friends,
In the past years, another sector in which tremendous work has been done across the country is healthcare. Earlier, hospitals were mainly in big cities, and treatment there used to be very expensive. Our government has expanded the network of AIIMS and medical colleges to every corner of the country. Please sit down, brother… let me continue my speech. Please sit down… please don’t trouble him. Cameraman, take the letter from him. Why are you bothering my specially-abled brothers? Thank you, my friend. Here in Assam, special focus has been given to cancer hospitals as well. In the past 11 years, the number of medical colleges in Bharat has doubled. That means, in just 11 years, we have built as many medical colleges as were built in the 60–65 years after Independence. Just think about it, what took 60–70 years, we have done in just 10–11 years, my friends! In Assam too, there were only 6 medical colleges before 2014. Now, with the new medical college in Darrang, the number will reach 24 medical colleges. You all know that when a medical college is built, not only do better healthcare facilities become available, but more and more youth also get the opportunity to become doctors. Earlier, many of our young people could not become doctors due to shortage of medical seats. In the past 11 years, the number of medical seats has more than doubled. And not just this, we have set another goal: we are going to add 1 lakh new medical seats in the next 4-5 years. That means, 1 lakh new doctors will be created.
Friends,
This is how we work. Just like we are working to create 3 crore “Lakhpati Didis”, we are also working to create 1 lakh new doctors.
Friends,
Assam is a land of patriots. Whether it was defending the country from foreign invaders or making sacrifices in the freedom struggle, Assam has played a huge role. Who can forget the Patharughat farmers’ satyagraha? That historic site is not far from here. Today, as I stand on this sacred land of sacrifice, it is necessary to expose yet another misdeed of the Congress. For the sake of its politics, the Congress has always stood with those people and those ideologies which are anti-Bharat. We saw this again during Operation Sindoor. When the Congress was in power, the whole nation was bleeding due to terrorism, but the Congress stood silently. Today, our army conducts Operation Sindoor, uprooting the masterminds of terror from every corner of Pakistan. But instead of standing with our army, the Congress sides with Pakistan’s army. Instead of supporting our soldiers, Congress leaders promote the agenda of those who nurture terrorists. Pakistan’s lies become Congress’s agenda. That is why, you must always remain cautious of the Congress.
Friends,
For the Congress, protecting its vote-bank is the highest priority. Congress never cares about the national interest. Today, Congress has become a big protector of anti-national elements and infiltrators. When Congress was in power, it encouraged infiltration, and today Congress wants infiltrators to settle permanently in Bharat and decide Bharat’s future. Once, Mangaldoi witnessed a massive movement to protect Assam’s identity against illegal infiltration. But the earlier Congress government punished you for that. They took revenge on you. The Congress allowed illegal occupation of land here. Our places of worship, the lands of our farmers and tribal people were grabbed. After the BJP-NDA government came to power, those situations are being corrected. Illegal occupations here are being removed. Under Himanta ji’s leadership, millions of bighas of land in Assam have been freed from infiltrators; in Darrang district too large tracts of land have been cleared of encroachment. In the Garukhuti area too, there had been encroachment during Congress’s time. That land has now been reclaimed, and a Garukhuti agricultural project is underway for the farmers. The youth there are now working as “agricultural soldiers.” Everything from mustard, maize, urad, sesame, pumpkin is being grown there. In other words, land that was once under infiltrators’ control has today become a new centre of agricultural development in Assam.
Friends,
The BJP government will not allow infiltrators to seize the country’s resources. We will not let anyone take away the rights of Bharat’s farmers, Bharat’s youth, and our tribal people. These infiltrators commit atrocities against our mothers, sisters, and daughters and it will not be allowed. There are conspiracies through infiltrators to change the demography of border areas; this is a grave threat to national security. Therefore, a demography mission is now being launched in the country. The BJP’s goal is to protect the nation from infiltrators and to free the country from infiltrators. And to those politicians I say: if you come to the field with a challenge, I accept that challenge with my chest out. Go ahead and write it down. Let’s see how much strength you use to protect infiltrators, and how much of our life we put into removing infiltrators. Let there be a contest. Those who come out to protect infiltrators will have to pay the price. Mark my words: this nation will not forgive them.
Friends,
We must work together to preserve Assam’s heritage and to accelerate Assam’s development. We must make Assam and the North East the growth engine of a ‘Viksit Bharat’. Once again, I wish you all success for these development projects. Say it with me: Bharat Mata Ki Jai. Raise both hands and let the voice come out with full force: Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অসামগী দরাংদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
14 SEP 2025 4:01PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়, ভারত মাতা কী জয়, ভারত মাতা কী জয়। অসামগী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী হিমন্তা বিস্ব শর্মাজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালজী, অসাম সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং অমসুং এম.এল.এ.শিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং লেপ্তা লৈতনা নোং চু্রবসু, ঐঙোন্দা য়াইফ-মঙ্গোল পীনবা লাকপীরিবা মশিং য়াম্লবা, ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং খুরুমজরি।
লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী লাকপা মীওইশিংনা মফম অসিদা লৈবা হৌবা অসিদা অহোম বিকাস জাত্রা অসি পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙরাং অসি ওপরেসন সিন্দুরগী মতুংদা ঐগী অহানবা অসাম খোঙচৎনি। মা কামাখ্যাগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা ওপরেসন সিন্দুর অসি য়াম্না মায় পাক্না পাংথোকখি। মরম অদুনা, ঙসি, মা কামাখ্যাগী লমদম অসিদা লাকপা অসিনা তোঙানবা অশেংবা ইথিল অমা পোকহল্লি। অমসুং ঙসি মফম অসিদা জনমাষ্টমী পাংথোক্লিবা অসিসু হেন্না থোইদোক্না নুংঙাইবনি মরম অদুনা, ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু জন্মাষ্টমীগী থৌরম অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমসুং ঐহাক্না লাল কিল্লাদগী হায়জখি মদুদি, চক্রধারী মোহয়ে মঙ্গলদোই অসি চৎনবীগী ত্রাইভেনিনি, পুৱারীগী চাউথোকচবা অমসুং তুংলমচৎকী আশা পুম্নমক পুন্না পুনশিন্নরিবা মফম অমনি। হায়রিবা লমদম অসি অসামগী মশক মওং-মতৌগী ময়োলসু ওইরি। ঐনা প্রেরানাবু নীংশিংখি, শ্রী কৃষ্ণবু নীংশিংখি, অমসুং তুংলমচৎকী সেক্যুরিতী পোলিসীদা সুদর্শন চক্রগী ৱাখল্লোন মীয়ামগী মমাংদা থমখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী থৌনা অমসুং শক্তিনা থল্লবা লমদম অসিদা ময়াম পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐখোয়না ভারত রত্ন শুধা কান্তো ভুপেন্দ্র হজারি জীগী মপোক কুমওন পাংথোকখি। ঙরাং, ঐহাক্না মহাক্কী ইকায় খুম্নবা ওইনা পাংথোকপা য়াম্না চাউরবা প্রোগ্রাম অমদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংখি। অসামগী অফাওবা মচাশিং, ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা শাগৎলম্বা মঙলান অদু ঙসিদি বিজেপিগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা মপুং ফানা থাজবা থমদুনা মঙলান অদু মঙফাওনহনবগীদমক হোৎনরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙরাং ঐহাক ভুপেন দা জীগী চহি ১০০শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা শরুক য়াবা মতমদা মুখ্য মন্ত্রীনা ঐঙোন্দা নুমিদাংদা ৱা অমা হায়রকখি অমসুং অয়ুক্তা মহাক্না ভিদিও অদু য়েংহনখি। মসি উরবা মতুংদা ঐহাক থম্মোয় য়াম্না শোকখি। মহাক্না ঐঙোন্দা কংগ্রেস পার্তীগী প্রসিদেন্তকী স্তেতমেন্ত অদু উৎখি। ভারত সরকারনা লৈবাক অসিগী অফাওবা মচানুপা, অসামগী চাউথোকচবা ভুপেন দা হজারিকাদা ভারত রত্ন পীখিবা নুমিৎ অদুদা, কংগ্রেস পার্তীগী প্রসিদেন্তনা ৱাফম অমা ফোংদোকখি, মদু মতম অদুদা ঐহাক্কী পুক্নিং চিংশিনখিদে, ঙসিদি ঐহাক্কী পুক্নিং চিংশিনখি, কংগ্রেস পার্তীগী প্রসিদেন্তনা হায়খি মদুদি মোদীনা ভারত রত্ন অসি জগোয় শাবীশিং অমসুং ঈশৈ শকপাশিংদা পীরি।
মরুপশিং,
১৯৬২দা চাইনাগা লান থেংনরবা মতুংদা পন্দিৎ নেহরুনা ফনা হায়রবসু, অৱাং নোংপোক লমদমগী মীয়ামগী থম্মোয় শোকপা অদু ঙসি ফাওবা কোকপা লৈত্রি, অমসুং কংগ্রেসকী হৌজিক্কী জেনরেসন অসিনসু অশোক-অপনশিং অদুদা থুম হাপচিল্লি। মহৌশানা, মীশিংনা ঐবু ফনা থিনা ঙাংলবসু, ঐহাক ভগবান শিবাগী ভক্ত অমনি, ঐহাক্না হু পুম্নমক থকচিনবা ঙম্মি। অদুবু কনাগুম্বা অমবু ইকাই খুম্নদবা অসিদি ঐহাক্না তুমিন্না লৈবা ঙমলোই। ভুপেন দাদা ভারত রত্ন পীনবগী ঐহাক্কী ৱারেপ অসি অচুম্বরা নৎত্রগা অরানবরা হায়বদু ঐঙোন্দা হায়বীয়ু। অদোমগী পাঙ্গল পুম্নমক্কা লোয়ননা ঐঙোন্দা হায়বিয়ু মদু চুমব্রা নৎত্রগা লানব্রা? কংগ্রেসনা ভুপেন দাদা ভারত রত্ন পীখি অমসুং মসিবু ইকায়বা পীখি, মসি অরানবরা নৎত্রগা লানদবরা? কংগ্রেসনা অসামগী মচানুপা, ভারতকী মচানুপাবু অসিগুম্বা মওংদা ইকায় ইকাইবা পীবা অসি য়াম্না থম্মোয় শোকই।
মরুপশিং,
ঐহাক্না খঙই, মখোয়গী ইকোসিস্তেম পুম্নমক ঙসি ঐঙোন্দা লান্দারক্কনি, মদুদি মোদী অমুক হন্না কপ্পা হৌরে। ঐগীদমক্তদি, মীয়াম অসি ঐগী ঈশ্বরনি, অমসুং ঐগী ঈশ্বরগী মনাক্তা চৎলবা মতুংদা ঐগী থম্মোয়গী খোঞ্জেল অদু থোরক্ত্রবদি, মদু কদাইদগী থোরক্কনি? মখোয় ঐগী গুরুনি, মখোয় ঐনা ইকাই খুম্নজরিবা মীশকনি, মখোয় ঐগী রিমোৎ কন্ত্রোলনি, ঐগী অতোপ্পা রিমোৎ কন্ত্রোল অমত্তা লৈতে, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০দি ঐগী রিমোৎ কন্ত্রোলনি। অমসুং মখোয় অসি অদুক্কী মতিক ফত্তে মদুদি নামদরনা শিন্মী অদুবু ফুরবদি অমসুং করিগুম্বা শিন্মী অদুনা অৱাবা ফোঙদোকপা তারবদি, মখোয়না মহাকপু হেন্না অৱাবা পীরদুনা হায় মদুদি নঙোন্দা কপ্নবগী হক লৈতে, নামদরগী মমাংদা শিন্মী অমা ওইনা নহাক্না করি নতিক লৈদুনা কপ্পিবনো? অসিগুম্বা ফত্তবা মীশিং অসি পব্লিক লাইফকা চান্নদে। অসামগী মীয়াম্না, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না, ঈশৈ-নোংমাই নুংশিজবশিংনা, আর্ত নুংশিজবশিংনা, ভারতপু থৱায় হকচাং য়াওনা থৌগৎলিবা মীয়াম্না করিগীদমক অদোম্না ভুপেন্দ্র দাবু ইকায় খুম্নদবনো হায়বগী পাউখুম অমা কংগ্রেসতা পীনবা হায়গদবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অসামগী কলচরেল হেরিতেজ অমসুং অসামগী য়াম্না থুনা চাউখৎপা অসি ইকাই খুম্নবা অমসুং ঙাক শেন্নবা অসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী মরুওইবা অমনি। এস.পি.জি.গী মীওই খরনা ঐঙোন্দা ফোতো অমা পীবা পাম্মী। ঐহাক্না ফোতো অসি নমখিবা মীওইশিংবু মখোয়গী মমীং অমসুং এদ্রেস অদু মনিংদা ইদুনা পীরম্নবা হায়জরি। ঐহাক্না অদোমদা শোইদনা চিথী ইগনি। মসি য়াম্না ফজবা ফোতো অমনি। নহাক্না ঐগী ইমাগী ফোতোসু শেমখি। ঐহাক্না অসামগী নুংশিবা অসি কৈদৌঙৈদা কাওরোই। নহা ওইরিবা নুপা অদুনা গমোসা অমগা লোয়ননা মতম শাংনা লেপ্লি। মদুসু লৌশিনবিয়ু। ঐগীদমক্তদি, মসি জন্মাষ্টমী প্রসাদ অমনি। অসামগী লাইরবা ইমা খরনা গমোসা অসিবু শাবিরমগনি। অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি, ইনাও। মসিগী প্রসাদ অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোমগী মফমদা হন্না-হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না মসি লৌগনি। অদোম্না মসি ঐঙোন্দা পীবিয়ু, ইচিল ইনাও। ঐহাক্না মসি লৌগনি। ঐহাক অদোমদা হন্না-হন্না থাগৎচরি। অতোপ্পা মীওই অমা লৈরি, অদোম্না মদু লৌশিনবিয়ু। মহাক্না মসি হেমন্তাদা পীবা পাম্মি। মসি ফংফম থোকপা অদুনা শোইদনা ফংগনি। নহা ওইরিবা মীওই, অদোমগী নুংশিবা অদুগীদমক্তা য়াম্না থাগৎচরি। য়েংবিয়ু, অঙাং কয়ানা মমিশিং য়েক্তুনা মখোয়বু পুরকই। অদোম্না মসি লৌশিনবিয়ু। মীশিংনা ঐঙোন্দা মীনুংশি কয়া উৎপীরি। অসিগুম্বা অপীকপা অঙাংশিং অসি, ঐখোয়না অসিগুম্বা লাইবক ফবা অসি কদাইদগী ফংগদগে, ইচিল-ইনাও? থাগৎচরি মরুপ, থাগৎচরি ইচিল-ইনাও, নখোয় অনিমক ইচিল-ইনাওরা, নত্তে, ৱাও, নখোয় অনিমক্না অমুবা তি-শার্তশিং লিৎলি। অদুম ওইনমক মরুপশিং, অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, অসামগী সরকার অমসুং মীয়ামগী অপুনবা হোৎনবনা মরম ওইদুনা, অসামনা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা মশক থোকহল্লি। য়েংবিয়ু ঐগী ইচানুপীনা করিগুম্বা অমা পুরক্লি, লৌবিয়ু, ঐখোয়না ইচানুপী অমবু শাওহনবা য়াদে, থাগৎচরি ইচানুপী, ইচানুপী, অদোম্না অদোমগী মমিং হান্না ইখ্রবনি, করিগুম্বা অদোম্না অদোমগী মমিং ইখ্রবদি ঐনা অদোমগী মমীং অমসুং এদ্রেসতা চিথি অমা থাক্কনি ইচানুপী।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমা ওইরে, অদুগা অসামসু লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। মতম অমদা অসাম অসি চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা শোত্থনা লৈরম্মি, লৈবাক অসিগী খোংজেল অসিগা মান্ননা চৎপা ঙম্লমদে, অদুবু ঙসিদি অসাম অসি চাউখৎপগী চাং চাদা ১৩গী চাংদা মাংলোমদা চংশিল্লি। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
১৩%গী গ্রোথ, ১৩%গী গ্রোথ, মসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি, মসি অদোমগী মাইপাকপা অমনি, ঙসি অদোমগী মিংদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐখোয়গী মিংদা খুবাক খুবা য়াগনি। মসিগী মাইপাকপা অসি আসামগী মীয়ামগী কন্না হোৎনবগী মহৈনি অমসুং বিজেপিগী দবল ইঞ্জিন সরকারগী অপুনবা হোৎনবগী মহৈনি। অসামগী মীয়াম্না মসিগী পার্তনরশিপ অসিবু লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মসিনা মরম ওইদুনা হেমন্তজী অমসুং মহাক্কী তীমনা মীখল খুদিংদা অমুক্কা হন্না অচৌবা তেংবাং ফংলি। হন্দক্তা পাংথোকখিবা পঞ্চায়ত মীখলদা অসামনা ঐখোয় পুম্নমকপু পুৱারী ওইরবা মাইপাকপা অমা পীরকখি, মখোয়গী থৌজালশিং পীরকখি।
মরুপশিং,
অসামবু ভারতকী চাউখৎপগী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহন্নবগী পান্দমদা বিজেপি সরকারনা থবক তৌরি। ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিসু ৱারেপ অসিগী শরুক অমনি। মতম খরগী মমাংদা, হায়রিবা প্লেৎফোর্ম অসিদগী লুপা করোর ৬,৫০০গী চাউরাকপা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা অসামবু মরী লৈনবা খ্বাইদগী ফবা রাজ্য অমা অমসুং খ্বাইদগী ফবা হেল্থকেয়র হব অমা ওইনা শেমগৎলি। প্রোজেক্তশিং অসিনা মসিগী ৱারেপ অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। দরাং মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতালগীদমক, হায়ৱে অসিগীদমক, রিং রোদকীদমক ময়াম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা লৈবাক পুম্বনা অমত্তা ওইনা মাংলোমদা চংশিল্লি। অখন্ননা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংগীদমক্তদি, চাউখৎলবা ভারত অসি মঙলান অমা অমসুং ৱারেপ অমনি। অমসুং মসিগী ৱারেপ অসি পাংথোকপদা, ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্না য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা লৌবা তাই। ঐহাক্না মসি অদোমগীদমক্তা য়াম্না নুংশিবা, অদোমগীদমক্তা য়াম্না ইকায় খুম্নবা লৈবদগী হায়বা খক্তা নত্তে, ঐহাক্না অৱাং-নোংপোক লমদমগীদমক্তা অচেৎপা মরী লৈনৈ। নীংতম্লবা মতুংদা, অচৌবা শহরশিং, অচৌবা শেন্মিৎলোন, অচৌবা ফেক্টরীশিং অসি নোংচুপ অমসুং খা ভারত্তা খক্তদা চাউখৎলকখি। হায়রিবা মতম অসিদা, নোংপোক থংবা ভারতকী অচৌবা মফম অমা, মীশিং য়াম্লবা মফম অমা চাউখৎপগী লমজেলদা শোত্থনা লৈহৌখি। হৌজিক বিজেপি সরকারনা ফিভম অসি হোংদোক্লি। ২১শুবা চহিচাগী চহি ২৫ হৌখ্রে। ঐখোয়না ২১শুবা চহিচাগী ঈশৈশিং শক্লি, কংগ্রেসকী মতমদগী শক্লি, ২১শুবা চহিচা লাক্লে, ২১শুবা চহিচা লাক্লে, মতমগী শরুক মরি থোকপগী অমা হৌখ্রে। হৌজিক ২১শুবা চহিচাগী মথংগী শরুক অসি নোংপোক, অৱাং নোংপোক্কীনি। অসামগী মতম, অৱাং-নোংপোক্কী মতম, অদোমগী মতম লাক্লে। ঐগী নহাশিং, হৌজিক্কী মতম অসি অদোমগী খুৎতা লৈরে। ইচিল-ইনাও, অতোপ্পা অঙাং অমনা করিগুম্বা খরা পুরকখ্রে, লৌবিয়ু ইচিল-ইনাও, হৌজিক্তি মীওইশিং অসিনা ঐগী প্রোব্লেমসু খঙলে। মখোয়না ঐগী ইমাগী ফোতো অমা পুরকপা মতমদা, ঐনা মদু লৌবা পাম্মি। মদু ঐঙোন্দা পীবিয়ু, ইচানুপী, মসি ঐঙোন্দা লৈরে, অদোমগী মিং অমসুং এদ্রেস অদু মনিংদা ইবিয়ু, ঐহাক্না মদু লৌশিনগনি, ঐহাক্না অদোমদা চিথী অমা ইরক্কনি। অদোম্না মসি লৌবিয়ু অমসুং মসি এস.পি.জি.গী মীওইশিংদা পীবিয়ু।
মরুপশিং,
লমদম অমা হেক্তগী চাউখৎ-থৌরাং খোঙজেল য়াংশিনহন্নগীদমক খোঙজেল য়াংবা কন্নেক্তিবিতী অসি য়াম্না মরু ওই। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী সরকারনা অৱাং নোংপোক লমদমগী কন্নেক্তিবিতীদা য়াম্না মীৎয়েং থম্লি। রোদ, রেল, এয়রগুম্বা ফিজিকেল কনজনেক্তিবিতী, ৫ জি ইন্তর্নেত, ব্রোদবেন্দগুম্বা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীনা অদোমগী মীয়ামদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে, পুন্সি অসি হেন্না লায়থোকহল্লে, ললোন-ইতিক তৌবা অসি হেন্না লায়থোকহল্লে। মসিগী কন্নেক্তিবিতী অসিনা অদোমগী মফমদা চৎথোক চৎশিন তৌবদা লাইথোকহল্লে, তুরিজম পাকথোক চাউথোকহল্লে, অমসুং মসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক্তা অনৌবা থবক অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবা কয়াসু লৈহল্লে।
মরুপশিং,
অসামসু কন্নেক্তিবিতীগী অচৌবা কেম্পেন অসিদগী কান্নবা কয়া ফংলি। ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীজগে। নীংতম্বগী মতুংদা চহি তরাগী খুজিং তরুক্কী মনুংদা দিল্লীদা কংগ্রেস সরকার লৈখি, অসামদা চহি তরাগী খুজিং কয়া লৈখি, অদুবু কংগ্রেসনা ব্রহ্মপুত্রাদা চহি ৬০-৬৫গী মনুংদা থোং অহুম খক্তমক শাখি, চহি ৬০-৬৫গী মনুংদা থোং অহুম খক্তমক শাখি। মদুদগী অদোম্না ঐখোয়দা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখি, অমসুং চহি তরাগী মনুংদা ঐখোয়গী সরকারনা অচৌবা থোং তরুক শাখি, অচৌবা থোং তরুক। হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, ঐখোয়না থবক কয়া পায়খৎত্রবদি অদোম নুংঙাইবা ফংগদ্রা? ঐনা অদোমগী য়াইফ-মঙ্গোল ফংগদ্রা নৎত্রগা ফংলোইদ্রা? ঐনা অদোমগী নুংশিবা ফংগদ্রা নৎত্রগা ফংলোইদ্রা? অদোম্না নুংঙাইবা ফাওবরা? ঐহাক্না থবক হেন্না তৌবা পাম্মি, অদোম্না ঐহাকপু হন্না-হন্না থৌজাল পীবিরকউ। ঙসিসু কুরুৱা-নারেঙ্গি থোংগী উরেপ উয়ুংসু থমখ্রে। মসিগী থোং অসিনা গুৱাহাতি অমসুং দরাংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু মিনিত খরখক্তদা হন্থহল্লগনি। মসিনা মীচম প্রজাগী মতম অমসুং শেল কনবা ঙমগনি, ত্রান্সপোর্তেসনগী মমল হন্থরগনি, মতম হন্থরগনি, ত্রাফিক্কী সমস্যা হন্থরগনি, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মমলসু হন্থরগনি।
মরুপশিং,
অনৌবা রিং রোদ অসিদগী অদোম্না কান্নবা কয়া ফংলগনি। মসিবু শাবা লোইরবা মতুংদা, মথক থংবা আসামগী মায়কৈদা চৎপা ভেহিকলশিং অসি শহর অসিদা লাকপগী তঙাইফদবা লৈরোই। রিং রোদ অসিনা নেস্নেল হায়ৱে ৫, স্তেত হায়ৱে ২, এয়রপোর্ত অমা, রেলৱে স্তেসন অহুম অমসুং ইনলেন্দ ৱাতর তর্মিনেল অমবু শম্নহল্লগনি। মসিনা তাকপদি, অসামদা অহানবা ওইনা, মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী মপুং ফাবা নেৎৱার্ক অমা শেম্লগনি। মসি দবল ইঞ্জিন বিজেপি সরকারগী চাউখৎ থৌরাংগী মোদেলনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না লৈবাক অসিবু ঙসিগীদমক খক্তা নত্তনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫-৫০গীদমক শেমগৎলি। মরমদি ২০৪৭দা ঐখোয়না নীংতম্বা চহি ১০০ পাংথোক্কদৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎকদবনি, মরূপশিং। ঐখোয়না অদোমগীদমক, অদোমগী অঙাংশিংগীদমক, নহাশিংগী অফবা তুংলমচৎকীদমক মসি শেমগৎপা তাই। মসিগী পরিং অসিদা, ঐহাক্না লাল কিলাদগী জি.এস.তি.দা অনৌবা জেনরেসনগী রিফোর্ম অমা লাক্কনি হায়না লাউথোকখি। ঙসি ঐহাক অসি রিফোর্ম অসিগী নুংঙাইবা পাউ অসিগা লোয়ননা ময়ামগী মরক্তা লাক্লি। ঙসিদগী নুমিৎ ৯নিগী মতুংদা, নবরত্রিগী অহানবা নুমিৎ ওইগনি, জি.এস.তি.গী রেৎশিং য়াম্না হন্থরগনি। অমসুং মসিনা অসামগী ইমুং খুদিংমক্তা কান্নবা ফংহল্লগনি। লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক্তা কান্নবা ফংহল্লগনি। নুমিৎ খুদিংগী শিজিন্নবা পোৎলম কয়া অমা মমল হোংলগনি। ঐখোয়না সিমেন্তকী তেক্স হন্থহল্লে। মসিনা মরম ওইদুনা য়ুম শাবগী মমল হন্থরগনি। কেন্সরগুম্বা শাথীবা লায়না কয়াগী মমল য়াম্লবা হিদাক-লাংথক কয়াসু মমল হন্থরগনি। ইন্সুরেন্সসু মমল হন্থরগনি। মোতোরসাইকল, অনৌবা কার অমা লৌবা পাম্বা নহাশিংসু মমল হন্থরগনি। অদোম্না উবা ফংলগনি মদুদি ঙসিদি মোতোর কম্পনীশিংগী মরক্তা অসিগুম্বা কম্পেতিসন অমা লৈরে, অসিগুম্বা কম্পেতিসন অমা হৌরে, মখোয়না লুপা লিশিং ৬০, লিশিং ৮০, লুপা লাখ অমা হন্থনা এদভর্তাইজ তৌরি, মখোয়না মসিগা মরী লৈনবা এদভর্টাইজশিং লেপ্তনা পীরি। মসিনা হায়রিবদি মমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং, নহাশিং, লৌমীশিং, দুকান মপুশিং, মীপুম খুদিংমক কান্নবা ফংগনি। মসিগী ৱারেপ অসিনা অদোমগী কুমহৈশিংদা হেন্না মঙাল পীগনি।
মরুপশিং,
হায়রিবা কুমহৈশিং অসিদা, অদোম্না করিগুম্বা ৱাফম অমা খংজিনগদবনি। ঐনা অদোমদা ঐগী ৱাফম অসি হায়জগে ঐনা অদোমদা ঐগী ৱাফম অসি হায়য়ুরা? করিগুম্বা ময়াম্না হায়য়ু হায়রবদি, ঐহাক্না হায়জগে। ময়াম পুম্নমক্না খুৎ থাংগৎলু অমসুং ঐহাক্না ময়ামদা হায়য়ুরা। অদোম্না ঐহাক্কী ৱাহৈশিং অসি শোইদনা ঙাক্কদ্রা। ইচা, মফম অদুদা ফম্মু, থাগৎচরি ইচা, থাগৎচরি। মঙোন্দা অৱাবা পীগনু মহাক মীমান্নদবনি, মঙোন্দা অৱাবা পীগনু, ঐখোয়না মদু লৌগনি, কেমেরা মেন অদুনা মহাক্কী মখুৎদগী চিথী অদু লৌশিল্লু, চিথী অদু লৌশিল্লু। নহা ওইরিবা নুপা অমা, নহাক ফম্মু। ইনাও, ঐহাক্না অদোমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি, ঐহাক্না অদোমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি, ইনাও, অদোম্না মহাকপু অৱাবা পীগনু, মহাক্না মসি পামদে, ইনাও। অদোম্না মফমসিদা লাকপীরো, অদোম্না অদোমগী হকচাংদা অৱাবা কয়া পীখ্রবা মতুংদা লাকপীরো, ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ময়াম্না ঐহাক্কী ৱাফম অসি য়াগদ্রা হায়না ঐঙোন্দা খুৎ থাংগৎতুনা হায়বীয়ু। মসিদি মীপুম খুদিংমক্না খুৎ থাংগৎতবা য়াদে হায়বা নত্তে, ঐনা হায়রিবসি ময়াম্না য়াগদ্রা? অদোম্না তশেংনা য়াগদ্রা? মসি য়াম্না তৌবীয়ু অমসুং লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিল্লগনি মরুপশিং, ঐহাক্না ঐহাক্কীদমক্তা নখোয়দা হায়বা নত্তে, ঐহাক্না লৈবাক অসিগীদমক্তা নখোয়দা হায়জরি। ঐহাক্না অদোমগী অঙাংশিংগী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকীদমক হায়জরি। অমসুং অদোম্না হৌজিক ঐঙোন্দা স্বদেশী ওইগনি হায়বগী অয়াবা পীবীনবা ঐহাক্না হায়জরি। অদোম্না পোৎ লৈগদ্রা? অদোম্না স্বাদেশী লৈব্রা? অদোম্না মেদ ইন ইন্দিয়াগী পোৎলমশিং লৈগদ্রা? অমসুং স্বদেশীগী ঐহাক্কী ৱাহন্থোক অসি য়াম্না লায়। কম্পেনী অদু লৈবাক অমহেক্তদগী ওইরম্বা য়াই, লৈবাক অমগী মমিং ওইরম্বা য়াই, অদুবু মসি ভারত্তা খক্তমক শেমগদবনি। মালেমগী লৈবাক অমা হেক্তনা শেল থাদবা য়াই, অদুবু শেল থাদবা অসি ঐগী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা ওইগদবনি। অমসুং মেদ ইন ইন্দিয়াগী পোৎলম অমা ওইরবসু, মদুদা ঐগী ভারতকী লৈহাওগী মগুন লৈগদবনি। অদোম্না অসিগুম্বা পোত্থোক অসি লৈগদ্রা? অদোম্না পোৎ লৈগদ্রা? অদোম্না খুৎ থাংগৎলগা ঐঙোন্দা হায়গদ্রা, অদোম্না পোৎ লৈগদ্রা? মীপুম খুদিংমক্তা কন্না হায়বিয়ু, অদোম্না পোৎ লৈগদ্রা? য়াম্না কন্না হৌনা হায়বিয়ু, অদোম্না পোৎ লৈগদ্রা? করিগুম্বা নহাক্না কনাগুম্বা অমদা খুদোংচাবা অমা পীবা পাম্লবদি, নহাক্না স্বদেশী লৈগদ্রা? অমসুং ঐনা পোৎলমশিংদু য়োল্লিবী দুকান মপুদা হায়জনীংই মদুদি দুকান অদুদা বোর্দ অমা থম্বীয়ু, থমগদ্রা? নহাক্কী খুঙ্গংগী দুকান খুদিংদা নহাক্না বোর্দ অমা থাম্বীয়ু। বোর্দ অমা থেৎলু অমসুং মসি স্বদেশীনি হায়না চাউথোক্না হায়বিয়ু। মসি স্বদেশীনি হায়না চাউথোক্না হায়বিয়ু।
য়েংবীয়ু, ঐহাক্না অদোমদা স্বাদেসীগী পাৱর অদু শন্দোক্না তাকচগে। মসি চহী ৫০ রোমগী মমাংদগীনি। মতম খরগী মমাংদা ঐহাক কন্যাকুমারীদা লৈরম্মি। অমসুং মসিগী গামোসা অসি ঐহাক্কা লোয়ননা চহি কয়াদগী লৈরি, ঐহাক্কী বেগতা মতম পুম্নমক্তা অহুম নৎত্রগা মরি লৈ। অসুম্না ঐহাক গামোসা অমা য়াল্লগা কন্যাকুমারীদা চত্থোক চৎশিন তৌরিঙৈদা, মীওই খরনা অরাপ্পা মফম অমদগী লান্থোক্লগা ঐহাকপু তরাম্না ওকখি অমসুং ফাখি। মখোয়না হংখি, অদোম অসামদগীরা? ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক গুজরাত্তগীনি। মখোয়না ঐখোয় গামোসা উরে, মরম অদুনা ঐখোয়না নহাকপু ফাখি হায়না হায়খি। মসিনি লৈবাক অসিগী শক্তি, মসিনি স্বদেশীগী শক্তি। অদুবু, অসামগী মীয়াম্না ঐঙোন্দা নুংশিবা কয়া অমা পীরম্মি। মরমদি ঐহাক্কী নাকন্দা গামোসা অমা লৈরম্মি, মরুপশিং। মসি পাৱরনি অমসুং মরম অসিনা ঐনা হায়রিবসি, ঐঙোন্দা থাজবা পীবীয়ু, ঐখোয়না স্বাদেসী লৈগনি। ভোকেল ফোর লোকেলগীদমক, ভোকেল ফোর লোকেলগীদমক, মসিগীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিনা লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা, লৈবাক অসিগী অতোপ্পা সেক্তর অমদা থবক কয়া অমা পাংথোকখ্রে। সেক্তর অসি হেল্থকেয়র, হেল্থকী সেক্তরনি। ঐখোয়না অচৌবা শহরশিংদা হোস্পিতালশিং লৈরিঙৈদা, মফম অদুদা লায়েংনবা চৎপা অসি য়াম্না মমল য়াম্মি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা এম্স অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংগী নেৎৱার্ক শন্দোক্লে। হৌজিক নহাক্না ফমদবীয়ু, ঐহাক ৱা ঙাংজগে হৌজিক নহাক ফম্মু, ফম্মু, ফম্মু। নখোয়না মঙোন্দা অথিংবা পীগনু কেমেরা মেনগী ইচিল-ইনাও, মহাক্কী মফমদগী চিথী অদু লৌবিয়ু। নখোয়না ঐগী মীমান্নদ্রবা ইনাওশিং অসি করিগীদমক অৱাবা পীরিবনো? অদোমবু থাগৎচরি সর। অসামদা, মরু ওইনা কেন্সর হোস্পিতালশিংসু শেমগৎলে। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা ভারত্তা মেদিকেল কোলেজ মশিং শরুক অনি হেনগৎলে, হায়বদি, নীংখা তম্বগী চহি ৬০-৬৫দা শাখিবা মেদিকেল কোলেজ মশিং অদু ঐখোয়না হৌখিবা চহি ১১ অসিদা শাখ্রে। ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, চহি ৬০-৭০দা পাংথোকখিবা থবক অদু ঐখোয়না চহি ১০-১১দা পাংথোক্লে, মরুপশিং। মসিদা অসামদসু, ২০১৪গী মমাংদা মেদিকেল কোলেজ ৬ খক্তমক লৈরম্মি। হৌজিক দরাংদা মেদিকেল কোলেজ অসিসু শেমগৎলবা মতুংদা, মফম অসিদা মেদিকেল কোলেজ ২৪ লৈরগনি। মেদিকেল কোলেজ অমা অমসুং হেন্না ফবা লায়েংবগী খুদোংচাবশিং লৈরকপা মতমদা, নহাশিংনা দোক্তর ওইনবগী খুদোংচাবা কয়া ফংলি হায়বসিসু অদোম্না খঙই। মমাংদা, মেদিকেল সিৎশিং লৈতবনা মরম ওইদুনা, ঐখোয়গী নহারোল কয়ানা দোক্তর ওইবা ঙমখিদে। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা লৈবাক অসিদা মেদিকেল সিৎ মশিং শরুক অনি হেনগৎখ্রে। মসি খক্তা নত্তনা ঐখোয়না অতোপ্পা পান্দম অমসু থম্লে। লাক্কদৌরিবা চহি ৪-৫ অসিদা, ঐখোয়না অনৌবা মেদিকেল সিৎ লাখ অমা হাপচিনবা পাম্মি। অনৌবা সিৎ লাখ অমা লৈবনা নহা ওইরিবা দোক্তর লাখ অমা ওইহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অসিগুম্বা মওংদা থবক তৌরি, ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লাখপাতি দিদি করোর অহুম শেম্নবা থবক তৌরবদি, ঐখোয়না অনৌবা দোক্তর লাখ অমা শেম্নবা থবকসু তৌরি।
মরুপশিং,
অসাম অসি লৈবাক নুংশিজবশিংগী লমনি। মপান লমগী লান্মীশিংদগী লৈবাক ঙাকথোকপা ওইগেরা নত্রগা নীংতম লানফমদা কত্থোকপা ওইগেরা, অসামনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। লৈবাক অসিনা মতৌ করম্না পাথরুঘাটকী লৌমীশিংগী সত্যাগ্রহ অসি মাংহল্লগনি? পুৱারী ওইরবা মফম অসি মফম অসিদগী য়াম্না লাপ্না লৈতে। ঙসি, ঐহাক্না শহীদশিংগী অসিগুম্লবা অশেংবা লমদম অসিদা লেপ্লিবা অসিদা, কংগ্রেসকী অতোপ্পা থবক অমা ফোংদোকপা অসি য়াম্না মরু ওই। মাগী রাজনিতীগীদমক্তা, কংগ্রেসনা অসিগুম্বা মীওই খুদিংমক্তা, অসিগুম্বা ৱাখল্লোন খুদিংমক্তা ভারতকী মায়োক্তা লৈরি। ঐখোয়না ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা অদুমক উখি। কংগ্রেসনা লৈঙাক পায়রিঙৈ মতমদা, লৈবাক পুম্বনা তেরোরিজমনা মরম ওইদুনা ঈখেং তারমখি, অদুবু কংগ্রেসনা তুমিন লৈখি। ঙসি ঐখোয়গী লান্মীনা ওপরেসন সিন্দুর পাংথোক্লি, পাকিস্তানগী মফম খুদিংমক্তা তেরোরিজমগী মাস্তরশিং মুত্থৎলি, অদুবু কংগ্রেসনা লৈবাক অসিগী লান্মীগী মহুত্তা পাকিস্তানগী লান্মীগা লোয়ননা লেপ্লি। ঐখোয়গী লান্মীগী মহুত্তা কংগ্রেসকী মীওইশিংনা, তেরোরিস্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎপশিংগী এজেন্দাদা মতেং পাংলি। পাকিস্তানগী অরানবা ৱাফমশিং অসি কংগ্রেসকী এজেন্দা ওইরক্লি। মরম অদুনা অদোম্না কংগ্রেসকা মতম পুম্নমক্তা চেকশিন্না লৈগদবনি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকীদমক্তদি, মাগী ভোৎ বেঙ্ককী কান্নবা অসি খ্বাইদগী মরু ওই। কংগ্রেসনা লৈবাক অসিগী কান্নবশিংবু করিগুম্বা অমত্তা খন্দে। ঙসিদি, কংগ্রেস অসি এন্তি-নেস্নেলশিং অমসুং ইনফিলত্রেরশিংগী অচৌবা ঙাক্লৌ অমা ওইরে। কংগ্রেসনা লৈঙাক পায়রিঙৈদা, মখোয়না ইনফিলত্রেসনবু পুক্নিং থৌগৎখি, অমসুং ঙসিদি কংগ্রেসনা ইনফিলিত্রেতরশিংবু ভারত্তা মতম পুম্নমক্তা লৈহন্নবা অমসুং মখোয়না ভারতকী তুংলমচৎকী ৱারেপ লৌহনবা পাম্লি। মতম অমদা, মঙ্গালদোইদা অসামগী মশক মওং অসি কন্নবগীদমক ইলিগেল ইনফিলত্রেসনগী মায়োক্তা অচৌবা খোংজং অমা চংশিল্লি। অদুবু মমাংগী কংগ্রেস লৈঙাক্না ময়ামবু মসিগীদমক চৈরাক পীখি। কংগ্রেসনা মফমসিদা ইলিগেল ওইবা লম লৌশিনবগী অয়াবা পীখি। ঐখোয়গী লাইফমশিং, ঐখোয়গী লৌমীশিং, ত্রাইবেলশিংগী লমশিং মুনখি। বি.জে.পি.-এন.দি.এ. সরকার শেম্লবা মতুংদা, হায়রিবা ফিভমশিং অসি হোংদোক্লে। মফম অসিদা লৈরিবা ইলিগেল ওক্যুপেসনশিং অসি লৌথোক্লে। হেমন্তজীগী লুচিং মখাদা অসামগী লম বিঘা লাখ কয়া অরানবা তৌবশিংদগী কনবা ঙমহৌরে। দরাং জিলাদসু লম কয়া অমা কনবা ঙমহৌরে। মফম অসিদা, গোরুখুন্তীগী মফমদসু, কংগ্রেসকী লৈঙাক্কী মতমদা মীতোপশিং চংলক্তুনা লম খোপচিনখি। ঙসিদি লম অদু অমুক হন্না লৌশিল্লে। হৌজিক্তি গোরুখুন্তী এগ্রিকলচর প্রোজেক্ত অসি লৌমীশিংগীদমক চত্থরি। মফম অদুদা লৈরিবা নহারোলশিংনা হৌজিক 'কৃষি সাইনিক' ওইদুনা লৌউ-শিংউবগী থবক তৌরি। হঙ্গাম, চুজাক, উরাদ, সেসাম, মাইরেন, পুম্নমক মফম অসিদা হৌই। হায়বদি, করিগুম্বা মতমদা মীতোপশিংনা লৌশিল্লম্বা লম অসি, ঙসিদি হায়রিবা লম অসি অসামগী লৌউ-শিংউগী চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা সেন্তর ওইরে।
মরুপশিং,
বি.জে.পি. সরকারনা লৈবাক অসিগী রিসোর্সশিং ইনফিলত্রেতরশিংদা পীথোকপা য়াহল্লোই। ঐখোয়না ভারতকী লৌমীশিং, ভারতকী নহারোলশিং, ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিংগী হকশিং কনাগুম্বা অমত্তনা পীথোকপদা অয়াবা পীরোই। হায়রিবা ইনফিলত্রতরশিংনা ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা অৱা-অনা কয়া থোকহল্লি, মসি থোকহনবা য়ারোই, ইনফিলত্রেতরশিংগী খুত্থাংদা ঙমখৈগী লমশিংগী দেমোগ্রাফী হোংহন্নবা ৱাখল্লোনশিং শেমগৎলি, মসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতীদা অচৌবা খুদোংথীবা অমা ওইরি, মরম অদুনা, দেমোগ্রাফী মিসন অমা হৌজিক লৈবাক অসিদা হৌরে। বি.জে.পি.গী পান্দমদি লৈবাক অসিবু ইনফিলত্রেতরশিংদগী ঙাকথোকপা, লৈবাক অসিবু ইনফিলত্রেতরশিংদগী নীংখা তম্বা অসিনি। অমসুং ঐহাক্না পোলিতিসিয়নশিংদসু হায়জনীংবদি, অদোম্না লমদম অসিদা পুরক্লিবা শিংনবশিং অদু ঐহাক্না শিংনবশিং অদু চাউথোকচবগা লোয়ননা লৌজরি। অমসুং মদু ইশিনবিয়ু, অদোম্না ইনফিলত্রেতরশিংবু কনবা ঙম্নবগীদমক্তা কয়া য়াম্না শক্তি শিজিন্নরবসু অমসুং ইনফিলত্রেতরশিংবু লৌথোক্নবা ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সি কয়া করম্না কত্থোকপগে হায়বদু নখোয়না উবা ফংগনি, ইনফিলত্রেতরশিং অসি কন্ননবা থোরক্লিবা মীওইশিং অসিনা অৱাবা কয়া মায়োক্নগনি। ঐগী ৱাহৈশিং অসি তাশিল্লু লৈবাক অসিনা নখোয়বু ঙাকপীবা তৌরোই।
মরুপশিং,
অসামগী হেরিতেজ অসি ঙাকথোক্নবা অমসুং অসামবু খোঙজেল য়াংনা চাউখৎহন্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই। ঐখোয়না অসাম, অৱাং-নোংপোক অসি চাউখৎলবা ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহনগদবনি। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু, ভারত মাতা কী জয়। খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা খোঞ্জেল হৌনা হায়বিয়ু - ভারত মাতা কী জয়। ভারত মাতা কী জয়। ভারত মাতা কী জয়। ভারত মাতা কী জয়। ভারত মাতা কী জয়। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।