ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୮୯୩ ଚିକାଗୋ ବିଶ୍ୱ ଧର୍ମ ସଂସଦରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଐତିହାସିକ ସମ୍ବୋଧନକୁ ସେୟାର କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 SEP 2025 8:49AM by PIB Bhubaneswar
୧୮୯୩ ମସିହାରେ ଚିକାଗୋଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଧର୍ମ ସଂସଦରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଦେଇଥିବା ଐତିହାସିକ ସମ୍ବୋଧନର ୧୩୨ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି କି, ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, ଯାହା ସଦଭାବ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମିକ ଭାଇଚାରା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଆମ ଇତିହାସରେ ସବୁଠୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ୍ସର ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ଲେଖିଛନ୍ତି;
“୧୮୯୩ ମସିହାର ଆଜିର ଦିନରେ ଚିକାଗୋଠାରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଦେଇଥିବା, ଭାଷଣକୁ ଏକ ଐତିହାସିକ କ୍ଷଣ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସଦଭାବ ଏବଂ ସାର୍ବଭୋମିକ ଭାଇଚାରା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ସେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ଆଦର୍ଶ ବିଷୟରେ ଉତ୍ସାହର ସହ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଆମ ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତଥା ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ।”
https://belurmath.org/swami-vivekananda-speeches-at-the-parliament-of-religions-chicago-1893/“

Prime Minister's Office
PM shares Swami Vivekananda’s historic address at the World Parliament of Religions at Chicago in 1893
11 SEP 2025 8:49AM by PIB Delhi
On the solemn occasion of the 132nd anniversary of Swami Vivekananda’s historic address at the World Parliament of Religions in Chicago, Prime Minister Shri Narendra Modi said it was a watershed moment which emphasised harmony and universal brotherhood. He further added that it was truly among the most celebrated and inspiring moments in our history.
Shri Modi in a post on X wrote:
“This speech by Swami Vivekananda, delivered in Chicago on this day in 1893, is widely regarded as a watershed moment. Emphasising harmony and universal brotherhood, he passionately spoke about the ideals of Indian culture on the world stage. It is truly among the most celebrated and inspiring moments in our history.
https://belurmath.org/swami-vivekananda-speeches-at-the-parliament-of-religions-chicago-1893/“