आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रिपरिषद्ले बिहार, झारखण्ड र पश्चिम बङ्गालमा भागलपुर-दुमका-रामपुरहाट सिङ्गल रेलवे लाइन खण्ड (177 किलोमिटर) को दोहोरीकरणलाई मञ्जुरी दियो, जसको कुल लागत 3,169 करोड रुपियाँ हुनेछ
10 SEP 2025 3:05PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले आज बिहार, झारखण्ड र पश्चिम बङ्गालमा भागलपुर-दुमका-रामपुरहाट सिङ्गल रेलवे लाइन खण्ड (177 किलोमिटर) को दोहोरीकरणलाई मञ्जुरी दियो, जसको कुल लागत 3,169 करोड रुपियाँ (लगभग) रहनेछ।
बढाइएको लाइन क्षमताले गतिशीलतामा सुधार गर्नेछ, जसले भारतीय रेलवेको दक्षता र सेवा विश्वसनीयता बढ्नेछ। मल्टी-ट्र्याकिङ प्रस्तावले परिचालनलाई सहज बनाउनेछ र भीडभाड कम गर्नेछ, जसले गर्दा भारतीय रेलवेका सबैभन्दा व्यस्त खण्डहरूमा धेरै आवश्यक पूर्वाधार विकास हुनेछ। यी परियोजनाहरू प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीजीको नयाँ भारतको दृष्टिकोणसँग मेल खान्छ जसले यस क्षेत्रका मानिसहरूलाई व्यापक विकासको माध्यमबाट आत्मनिर्भर बनाउनेछ, जसले उनीहरूको रोजगारी/स्वरोजगारीका अवसरहरू बढाउनेछ।
यी परियोजनाहरू एकीकृत योजना र हितधारकहरूको परामर्शको माध्यमद्वारा मल्टी-मोडल कनेक्टिभिटी र रसद दक्षता बढाउनमा केन्द्रित रहेको पीएम-गति शक्ति राष्ट्रिय गुरुयोजनामा आधारित छन्। यी परियोजनाहरूले मानिस, वस्तु र सेवाहरूको आवागमनको लागि निर्बाध कनेक्टिभिटी प्रदान गर्नेछन्।
यो परियोजनाले तीन राज्यहरू अर्थात् बिहार, झारखण्ड र पश्चिम बङ्गालका पाँच जिल्लाहरूलाई कवर गर्नेछ, जसले भारतीय रेलवेको विद्यमाननेटवर्कलाई लगभग 177 किलोमिटरले बढाउनेछ।
परियोजना खण्डले देशभरका तीर्थयात्रीहरू र पर्यटकहरूलाई आकर्षित गर्ने देवघर (बाबा वैद्यनाथ धाम), तारापीठ (शक्तिपीठ) आदि जस्ता प्रमुख गन्तव्यहरूमा रेल जडान पनि प्रदान गर्दछ।
मल्टी-ट्र्याकिङ परियोजनाहरूले लगभग 441 गाउँहरू र लगभग 28.72 लाख आबादी र तीन आकांक्षी जिल्लाहरू (बाँका, गोड्डा र दुमका) मा कनेक्टिभिटी बढाउनेछ।
यो कोइला, सिमेन्ट, मल, इँटा र ढुङ्गा आदि जस्ता वस्तुहरूको ढुवानीको लागि एक आवश्यक मार्ग हो। क्षमता वृद्धि कार्यहरूले प्रतिवर्ष 15 एमटीपीए (मिलियन टन प्रति वर्ष) को अतिरिक्त माल ढुवानी गर्नेछ। वातावरणमैत्री र ऊर्जा कुशल यातायातको माध्यम भएको रेलवेले जलवायु लक्ष्यहरू प्राप्त गर्न र देशको रसद लागत कम गर्न, तेल आयात (5 करोड लिटर) घटाउन र सीओ2 उत्सर्जन (24 करोड किलोग्राम) कम गर्न मद्दत गर्नेछ जुन 1 (एक) करोड रूख रोपन बराबर हो।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves doubling of Bhagalpur – Dumka – Rampurhat single railway line section (177 Km) in Bihar, Jharkhand and West Bengal with total cost of Rs. 3,169 Crore
10 SEP 2025 3:05PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the doubling of Bhagalpur – Dumka - Rampurhat single railway line Section (177 km) in Bihar, Jharkhand and West Bengal with total cost of Rs.3,169 crore (approx.).
The enhanced line capacity will improve mobility, providing enhanced efficiency and service reliability for Indian Railways. The multi-tracking proposal will ease operations and reduce congestion, providing the much-required infrastructural development on the busiest sections across Indian Railways. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The project covering five Districts in three states i.e. Bihar, Jharkhand and West Bengal will increase the existing network of Indian Railways by about 177 Kms.
Project section also provides rail connectivity to prominent destinations such as Deoghar (Baba Baidyanath Dham), Tarapith (Shakti Peeth) etc. attracting pilgrims and tourists from across the country.
Multi-tracking projects will enhance connectivity to approx. 441 villages and about 28.72 lakh population and three Aspirational Districts (Banka, Godda and Dumka).
This is an essential route for transportation of commodities such as coal, cement, fertilizers, bricks and stones etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 15 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (5 Crore Litres) and lower CO2 emissions (24 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 1 (One) Crore trees.