বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
জিএছটি সংস্কাৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে পৰিৱৰ্তনকাৰী হ’ব: ভাৰত নিউট্ৰাভাৰ্ছ এক্সপ’ ২০২৫ত কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পিয়ুষ গোয়েল
নতুন নিৰিখৰ সম্পূৰ্ণ লাভ উপভোক্তাক দিয়া উচিত: শ্ৰী গোয়েল
আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে নিৰ্মিত ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ হ’ব লাগিব: শ্ৰী গোয়েল
অস্থিৰতাৰ সময়তো ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতিঃ শ্ৰী গোয়েল
স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য সামগ্ৰীৰে পুষ্টি লাভ কৰা এখন সুস্থ আৰু সবল ভাৰতহে দেশৰ বৃদ্ধিৰ চাবিকাঠি: শ্ৰী গোয়েল
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবে উত্তম প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰিব বিচাৰেঃ শ্ৰী গোয়েল
04 SEP 2025 2:31PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোয়েলে আজি ভাৰত নিউট্ৰাভাৰ্ছ এক্সপ’ ২০২৫ত ভাষণ দি কয় যে নিউট্ৰাচিউটিকেলছ উদ্যোগ কালি ঘোষিত জিএছটি (সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ)ত ৰূপান্তৰকাৰী পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰধান হিতাধিকাৰীসমূহৰ অন্যতম। তেওঁ কয় যে জিএছটিৰ নিৰিখ হ্ৰাস পোৱাৰ ফলত উপভোক্তাৰ চাহিদা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব। তেওঁ কয় যে উদ্যোগে এতিয়া অধিক বিক্ৰীৰ আশা কৰিব পাৰে, যিটো সকলোৰে বাবে লাভদায়ক পৰিস্থিতি হ’ব। শ্ৰী গোয়েলে জোৰ দি কয় যে ব্যৱসায়ীসকলে বৃহৎ সুযোগ লাভ কৰিব, ইয়াৰ বিপৰীতে উপভোক্তাসকল জিএছটিৰ জৰিয়তে সম্পূৰ্ণ উপকৃত হ'ব।
শ্ৰী গোয়েলে উৎসৱমুখৰ সময়ত দেশক দিয়া এই উপহাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতা দিৱসত ঘোষণা কৰিছিল যে জিএছটিৰ সৈতে জড়িত ডাঙৰ আৰু ভাল খবৰ আহি আছে। তেওঁ কয় যে কোনেও অনুমান কৰা নাছিল যে কালি ঘোষিত পৰিৱৰ্তনকাৰী সংস্কাৰত উপভোক্তাৰ লাভৰ বাবে সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ ইমান বিস্তৃত শৃংখলা সামৰি লোৱা হ’ব।
শ্ৰী গোয়েলে উদ্যোগ জগতক আহ্বান জনায় যে তেওঁলোকে জিএছটিৰ নিৰিখ হ্ৰাসৰ ফলত ৰাহি হোৱা ধনৰ সম্পূৰ্ণ লাভ যাতে উপভোক্তালৈ যোৱাটো সুনিশ্চিত কৰক। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে নতুন কাঠামোৰ অধীনত কেইবাটাও শিতানত জিএছটিৰ নিৰিখ ৫%লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে, যাৰ ফলত বহুতো খণ্ডত যথেষ্ট সঞ্চয় হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ ফলত সামগ্ৰীৰ চাহিদা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব, কিয়নো কম দামে স্বাভাৱিকতে উপভোগ বৃদ্ধি কৰে আৰু উদ্যোগৰ বিকাশক গতি প্ৰদান কৰে।
শ্ৰী গোয়েলে উদ্যোগ জগতৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতি দুটা শক্তিশালী প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়—প্ৰথম, জিএছটি হ্ৰাসৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা সঞ্চয়ৰ প্ৰতিটো টকা উপভোক্তালৈ প্ৰেৰণ কৰা, আৰু দ্বিতীয়তে, স্বদেশী সামগ্ৰীৰ সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰচাৰ কৰা। তেওঁ ভাৰতীয়ৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু দেশৰ মাটিত পোষিত সামগ্ৰীসমূহৰ প্ৰতি সমৰ্থন দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী গোয়েলে জোৰ দি কয় যে যেতিয়া এনেধৰণৰ সামগ্ৰী দেশৰ প্ৰতিটো কোণত উপনীত হয় তেতিয়া ই কেৱল অৰ্থনৈতিক মূল্যই নহয়, বৰং ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰো প্ৰতীক।
শ্ৰী গোয়েলে এই কথা ৰেখাংকিত কৰে যে ইয়াৰ কোনো কথা নাই যে স্বামীত্ব কোনো ভাৰতীয় উদ্যোগীৰ হাতত আছে বা কোনো বিদেশী বিনিয়োগকাৰীৰ হাতত — গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল যে সামগ্ৰীসমূহ ভাৰতত নিৰ্মিত হ'ব লাগে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰক, স্থানীয় জনগোষ্ঠীৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰক আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাওক। তেওঁ কয় যে ভাৰতত নিৰ্মিত প্ৰতিটো সামগ্ৰী ১.৪ বিলিয়ন লোকৰ আকাংক্ষাৰে ভৰা আৰু দেশৰ, বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰতীক।
শ্ৰী গোয়েলে কয় যে যেতিয়ালৈকে কোম্পানী এটাই ভাৰতত বিনিয়োগ কৰি চাকৰি আৰু সুযোগ সৃষ্টি কৰি দেশৰ বিকাশ গাঁথাত অৰিহণা যোগাই আছে তেতিয়ালৈকে ভাৰতীয় হওক বা বিদেশী হওক, কোনো কথা নাই।
ভাৰতৰ শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক প্ৰদৰ্শনৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে প্ৰথম ত্ৰৈমাসিকত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদন (জিডিপি) ৭.৮ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ অস্থিৰতা আৰু অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰত সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ দেশ হৈয়ে আছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নিৰ্ণায়ক নেতৃত্বত অহা দুটা দশকলৈ ভাৰতবৰ্ষই আগশাৰীৰ হৈ থাকিব।
বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ জিডিপি ৪ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা ৩০ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে আৰু জোৰ দি কয় যে ভাৰতে এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু বিকশিত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। শ্ৰী গোয়েলে কয় যে বিকশিত ভাৰত ২০৪৭, ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু অমৃত কালৰ এই যাত্ৰাত অৰিহণা যোগোৱাটো প্ৰতিজন নাগৰিকৰ কৰ্তব্য। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা আৰু দক্ষতাৰ লগতে ব্যৱসায়ৰ সুগমতা, কম কৰ আৰু জীৱন-যাপন সহজ-সৰল কৰি তোলাৰ চৰকাৰৰ পদক্ষেপেৰে দেশখনে গুণগত শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰতিষ্ঠা কৰি প্ৰত্যেক শিশুৰ বাবে উন্নত ভৱিষ্যৎ সুনিশ্চিত কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ।
শ্ৰী গোয়েলে কয় যে নিউট্ৰাচিউটিকেলছ খণ্ডৰ দ্বাৰা সৰ্বাংগীন আৰু স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য সামগ্ৰীৰে পোষিত এখন সুস্থ আৰু সবল ভাৰতহে দেশৰ বিকাশৰ মূল চাবিকাঠি। তেওঁ কয় যে এই খণ্ডই কৃষকক সহায় কৰাৰ লগতে সূক্ষ্ম, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগকো সহাযোগ আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ স্বাস্থ্যসেৱাত অৰিহণা যোগাই আছে। তেওঁ স্বাস্থ্যসন্মত জীৱন-যাপনত হালধিৰ অপৰিসীম অৱদান, আদাৰ উপকাৰিতা আৰু ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক গুণগত প্ৰ’টিন আৰু পুষ্টি যোগান ধৰাত প্ৰ’বায়’টিকৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী গোয়েলে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ যে প্ৰতিজন নাগৰিকে যাতে উচ্চমানৰ আৰু সুস্থ জীৱন লাভ কৰে, আৰু উচ্চতম পৰ্যায়ৰ প্ৰতিৰোধমূলক আৰু নিৰাময়মূলক স্বাস্থ্যসেৱা লাভ কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে এই দৃষ্টিভংগী সৰ্বোত্তম শিক্ষা আৰু সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ সৈতে সংযুক্ত যাতে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই মৰ্যাদাপূৰ্ণ, নিৰাপদ আৰু সুখী জীৱন যাপন কৰিব পাৰে।
শ্ৰী গোয়েলে এই আত্মবিশ্বাসেৰে নিজৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে যে ভাৰত নিউট্ৰাভাৰ্ছ ২০২৫ উদ্যোগৰ বাবে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আৰম্ভণি হ’ব আৰু ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব।

Ministry of Commerce & Industry
GST reforms will be transformational for the business: Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal at Bharat Nutraverse Expo 2025
Benefit of the new rates should be passed on to the consumers entirely: Shri Goyal
We must commit to promote Indian products - products made with the sweat of hard working Indians: Shri Goyal
India is the fastest growing big economy of the world in times of turmoil: Shri Goyal
A fit and healthy India, supported by healthy food products, is key to India's growth: Shri Goyal
The Prime Minister wants to ensure best preventive health care for all Indian: Shri Goyal
04 SEP 2025 2:31PM by PIB Delhi
The nutraceuticals industry is one of the biggest beneficiaries of the transformational changes in GST announced yesterday, said Union Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, while addressing the Bharat Nutraverse Expo 2025 today. The Minister added that the reduction in GST rates will provide a tremendous and unprecedented boost to consumption demand. He noted that the industry can now aspire for a much greater volume of sales, creating a win-win situation for all. Shri Goyal further emphasized that businesses will gain from larger opportunities, while the entire GST benefit will be passed on to consumers.
The Minister thanked Prime Minister Narendra Modi for the festival gift given to the country. He noted that the Prime Minister announced on 15th August that there is going to be a major overall and good news on the GST front. He remarked that no one had expected such a wide range of products, goods and services to benefit from the transformational reforms announced yesterday.
Shri Goyal urged the industry to ensure that every rupee saved through the GST reduction is passed on to consumers. He emphasized that under the new structure, GST on several categories has been reduced to as low as 5 percent, resulting in substantial savings across the sector. He noted that this will act as a strong demand booster, as lower prices naturally drive higher consumption and accelerate industry growth.
The Minister urged the industry to make a strong twin commitment to the Prime Minister—first, to pass on every rupee of savings from the GST reduction to consumers, and second, to actively promote Indian products. He stressed the need to support products made with the sweat and toil of hardworking Indians, products nurtured in the soil of India. He emphasized that when such products reach every corner of the nation, they embody not only economic value but also national pride and self-reliance.
Shri Goyal underlined that it does not matter whether the ownership lies with an Indian entrepreneur or a foreign investor—what matters is that the products are manufactured in India, creating jobs for Indian youth, generating opportunities for local communities, and contributing to the nation’s growth story. He added that every product made in India carries with it the aspirations of 1.4 billion people and symbolizes the country’s journey towards Viksit Bharat 2047.
Shri Goyal emphasized that it does not matter whether a company is Indian or foreign, as long as it is investing in India, creating jobs, generating opportunities, and contributing to the country’s growth story. Referring to India’s robust economic performance, he highlighted that the GDP grew by 7.8 percent in the first quarter. Despite global turmoil and uncertainty, he noted, India continues to remain the fastest growing large economy and, under the decisive leadership of Prime Minister Narendra Modi, will continue to lead for the next two decades.
He reiterated the government’s vision of taking India’s GDP from USD 4 trillion to USD 30 trillion by 2047, stressing that India will emerge as a prosperous and developed nation. Shri Goyal highlighted that Viksit Bharat 2047 is a collective commitment of 1.4 billion Indians and called it the duty of every citizen to contribute to this journey of Amrit Kaal. He underlined that with the talent and skill of young India, along with government initiatives for ease of doing business, lower taxation, and ease of living, the country is on course to secure a better future for every child with access to quality education, healthcare, and world-class infrastructure.
Shri Goyal said that a fit and healthy India, supported by the nutraceuticals sector in a big way and by healthy food products, is key to India’s growth. He noted that the sector is not only helping farmers and supporting micro, small and medium enterprises, but is also contributing to every Indian’s healthcare. He highlighted the immense contribution of turmeric to health, the powerful benefits of ginger, and the role of probiotics in providing young Indians with quality protein and nutrition.
The Minister said that Prime Minister Narendra Modi is committed to ensuring that every citizen enjoys a good quality of life and healthy living, supported by both preventive and curative healthcare of the highest order. He added that this vision is closely linked with providing the best of education and opportunities so that every Indian can lead a dignified, secure, and prosperous life.
Shri Goyal concluded with confidence that Bharat Nutraverse 2025 will mark the beginning of a great future for the industry and a significant contribution to India’s development journey.