প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সেপ্তেম্বর 2দা বিহার রাজ্য জীবিকা নিধি সাখ সহকারি সঙ্ঘ লিমিতেদ হৌদোক্কনি
জীবিকা নিধিনা খুঙ্গংগী নুপী ওন্ত্রপ্রিনরশিংদা শেল লায়না ফংহল্লগনি
জীবিকা নিধি অসি দাইরেক্ত অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ফন্দ ত্রান্সফরশিং ফংহন্নবা দিজিতেল প্লেৎফোর্মদা মপুং ফানা থবক তৌরগনি
01 SEP 2025 3:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা সেপ্তেম্বর 2গী নুংথিলগী পুং 12.30 তাবদা বিহার রাজিয়া জিবিকা নিধি সাখ সাহকারি সঙ্ঘ লিমিতেদ হৌদোক্কনি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুসন অসিগী বেঙ্ক একাউন্তদা লুপা কোতি 105 ত্রান্সফর তৌগনি।
জিবিকা নিধি অসি লিংখৎপগী পান্দমদি জিবিকাগা মরী লৈনবা কম্ম্যুনিতীগী মেম্বরশিংদা শেল-থুমগী মমল হন্থনা শেল-থুমগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবনি। জীভিকাগী রেজিস্তর তৌরবা ক্লস্তর লেভেল ফেদরেসন পুম্নমক সোসাইতী অসিগী মেম্বর ওইগনি। ইন্সতিত্যুসন অসি চলাইবদা বিহার সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারনা শেল থাদগনি।
চহি কয়া অসিদা জীবিকাগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা নুপীশিংগী মরক্তা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ চাউখৎলক্লি। মসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা অপীকপা ইন্তর্প্রাইজ অমসুং প্রদ্যুসর কম্পেনী কয়া লিংখৎলক্লি। অদুম ওইনমক, নুপী ওন্ত্রপ্রিনরশিংনা 18%-24%গী অৱাংবা শেন্দোইগী চাং লৌবা মাইক্রোফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিংদা হেক হেক মখা পোল্লি। জীবিকা নিধি অসি এম.এফ.আই.শিংদা মখা পোনবা হন্থহন্নবা অমসুং হেন্না চাউবা লোনগী শেনফমশিং মতম চানা ফংহন্নবা অমসুং হন্থবা শেন্দোইগী চাংদা ফংহন্নবা অতোপ্পা শেন-থুমগী পথাপ অমা ওইনা শেমখিবনি।
সিস্তেম অসি মপুংফানা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমদা মথৌ তৌগনি। মসিনা জীবিকা দিদিশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা হেন্না থুনা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা ফন্দ ত্রান্সফর তৌগনি। মসিগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা, কম্ম্যুনিতী কেদর 12,000দা তেব্লেতশিং পীরগনি।
খোঙথাং অসিনা খুঙ্গংগী নুপীশিংগী মরক্তা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ দিবেলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং কম্ম্যুনিতীনা লুচিংবা ইন্তরপ্রাইজেসশিং হেঙ্গৎহন্নবা পান্দম থম্লি। থৌরম অসিদা বিহারগী নুপী লাখ 20 রোম শরুক য়াগনি।

Prime Minister's Office
PM to Launch Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited on 2nd September
Jeevika Nidhi to Provide Affordable Access to Funds for Rural Women Entrepreneurs
Jeevika Nidhi to operate entirely on Digital Platform Ensuring Direct and Transparent Fund Transfers
01 SEP 2025 3:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi will launch Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited on 2nd September at 12:30 PM via video conferencing. On the occasion, Prime Minister will also transfer Rs. 105 crore into the institution’s bank account.
The objective of establishing the Jeevika Nidhi is to provide easy access to funds at affordable interest rates to community members associated with Jeevika. All registered cluster-level federations of Jeevika will become the members of the Society. For the operation of this institution, the Government of Bihar as well as the Central government will contribute funds.
Entrepreneurship has flourished among women associated with Jeevika’s self-help groups over the years, leading to the establishment of numerous small enterprises and producer companies in rural areas. However, women entrepreneurs have often been compelled to depend on microfinance institutions charging high interest rates of 18%–24%. The Jeevika Nidhi has been conceived as an alternative financial system to reduce dependence on MFIs and ensure the timely availability of larger loan amounts at lower interest rates.
The system will operate entirely on a digital platform, ensuring faster and more transparent fund transfers directly into the bank accounts of Jeevika Didis. To facilitate this, 12,000 community cadres are being equipped with tablets.
This initiative is expected to strengthen entrepreneurship development among rural women and accelerate the growth of community-led enterprises. Around 20 lakh women from across the state of Bihar will witness this event.