मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले राष्ट्रमण्डल खेलकुद (सीडब्ल्यूसी) 2030 को लागि बोलपत्र प्रस्तुत गर्न मञ्जुरी दियो
मन्त्रिपरिषद्ले राष्ट्र मण्डल 2030 को बोलपत्र स्वीकार भएकोमा गुजरात सरकारका लागि आयोजन सहयोग सम्झौता र सहायतामा हस्ताक्षरलाई दियो मञ्जुरी
अहमदाबाद: विश्व स्तरीय स्टेडियम, अत्याधुनिक प्रशिक्षण सुविधा र उत्साही खेल संस्कृति प्रदान गर्ने एक आदर्श आयोजक शहर
नरेन्द्र मोदी स्टेडियम - विश्वको सबैभन्दा ठूलो स्टेडियम - 2023 को आईसीसी क्रिकेट विश्व कप फाइनल सफलतापूर्वक आयोजना गरेर आफ्नो क्षमता प्रदर्शन गरिसकेको छ
यी खेलहरूमा 72 देशबाट ठूलो मात्रामा सहभागिता हुनेछ
यो आयोजन रोजगारी सिर्जना गर्ने, पर्यटनलाई बढावा दिने र खेलदेखि पर विविध क्षेत्रहरूमा पेशेवर अवसर पैदा गर्नेछ
27 AUG 2025 3:38PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा रहेको केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले राष्ट्रमण्डल खेलकुद (सीडब्ल्यूसी) 2030 को लागि बोलपत्र प्रस्तुत गर्न युवा मामिला तथा खेलकुद मन्त्रालयको प्रस्तावलाई मञ्जुरी दिएको छ। यसले सम्बन्धित मन्त्रालय, विभाग र अधिकारीहरूबाट आवश्यक ग्यारेन्टीहरू सहित होस्ट कोलाबोरेसन एग्रीमेन्ट (एचसीए) मा हस्ताक्षर गर्न र बोलपत्र स्वीकृत भएमा गुजरात सरकारलाई आवश्यक अनुदान सहायता स्वीकृत गर्न पनि स्वीकृति दिएको छ।
72 देशका खेलाडीहरूले राष्ट्रमण्डल खेलकुदमा भाग लिनेछन्। यसमा खेलकुदको समयमा भारत भ्रमण गर्ने ठूलो सङ्ख्यामा खेलाडी, प्रशिक्षक, प्राविधिक अधिकारी, पर्यटक, मिडियाकर्मी लगायतको सहभागिता पनि समावेश हुनेछ, जसले स्थानीय व्यवसायहरूलाई फाइदा पुर्याउनेछ र राजस्व उत्पन्न गर्नेछ।
अहमदाबाद विश्व स्तरीय स्टेडियम, अत्याधुनिक प्रशिक्षण सुविधा र एक उत्साही खेल संस्कृति प्रदान गर्ने एक आदर्श आयोजक शहर हो। विश्वको सबैभन्दा ठूलो स्टेडियम नरेन्द्र मोदी स्टेडियमले 2023 को आईसीसी क्रिकेट विश्व कप फाइनल सफलतापूर्वक आयोजना गरेर आफ्नो क्षमता प्रदर्शन गरिसकेको छ।
खेलकुद बाहेक, भारतमा राष्ट्रमण्डल खेलकुद आयोजना गर्नाले पर्यटनलाई बढावा दिने, रोजगारी सिर्जना गर्ने र लाखौँ युवा खेलाडीहरूलाई प्रेरणा दिने दीर्घकालीन प्रभाव छोड्नेछ। यस अतिरिक्त, खेलकुद विज्ञान, कार्यक्रम सञ्चालन र प्रबन्धन, रसद र यातायात समन्वयक, प्रसारण र मिडिया, आईटी र सञ्चार, जनसम्पर्क र सञ्चार र अन्य क्षेत्रहरूमा पनि ठूलो सङ्ख्यामा पेशेवरहरूले अवसरहरू पाउनेछन्।
यस्तो विश्व स्तरमा प्रतिष्ठित कार्यक्रम आयोजना गर्नाले राष्ट्रिय गौरव र एकताको मजबुत भावनालाई बढावा दिनेछ। यसले साझा राष्ट्रिय अनुभव प्रदान गर्नेछ र हाम्रो राष्ट्रको मनोबल बढाउनेछ। यसले खेलाडीहरूको नयाँ पुस्तालाई खेलकुदमा करियर विकल्पको रूपमा प्रवेश गर्न प्रेरित गर्नेछ र सबै तहमा खेलकुदमा बढी सहभागितालाई प्रोत्साहित गर्नेछ। (पीआईबी)

Cabinet
Cabinet approves submission of bid for the Commonwealth Games (CWG) 2030
Cabinet Approves Signing of Host Collaboration Agreement and Grant-in-Aid Sanction for Gujarat Government if CWG 2030 Bid gets accepted
Ahmedabad: An ideal host city offering world class stadiums, cutting-edge training facilities, and a passionate sporting culture
Narendra Modi Stadium - the largest stadium in the world - has already demonstrated its capability by successfully hosting the 2023 ICC Cricket World Cup Final
Games to witness large-scale participation from 72 countries
Event to generate jobs, boost tourism and create professional opportunities across diverse sectors beyond sports
27 AUG 2025 3:38PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal of the Ministry of Youth Affairs & Sports for submission of bid for the Commonwealth Games (CWG) 2030. It also gave its approval to sign the Host Collaboration Agreement (HCA) along with the required Guarantees from concerned Ministries, Departments and Authorities and sanction of required grant-in-aid to Gujarat Government, in case the bid gets accepted.
Athletes from 72 countries will participate in the Commonwealth Games. It will also include participation of a large number of athletes, coaches, technical officials, tourists, media persons among others visiting India during the Games, benefiting local businesses and generating revenue.
Ahmedabad is an ideal host city offering world class stadiums, cutting-edge training facilities, and a passionate sporting culture. Narendra Modi Stadium, the largest stadium in the world, has already demonstrated its capability by successfully hosting the 2023 ICC Cricket World Cup Final.
Beyond sports, hosting the CWG in India would leave a lasting impact boosting tourism, creating jobs and inspiring millions of young athletes. Apart from that, a large number of professionals will be getting opportunities in Sports science, Event Operations and Management, Logistics and transport coordinators, Broadcast and media, IT and communications, Public relations and communications and in other fields as well.
Hosting such a globally prestigious event will foster a strong sense of national pride and unity. It will provide a shared national experience and boost the morale of our Nation. It will inspire a new generation of athletes to enter into Sports as a career option and encourage greater participation in sports at all levels.