ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସଏସ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
25 JAN 2025 3:52PM by PIB Bhubaneswar
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖି ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ବହୁତ ଭଲ, ହଁ ଆପଣ ଏବେ ଶୋଉଥିଲେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ନା, ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆମେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ନାୟକଙ୍କୁ ଭେଟିଛୁ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଏଠାକୁ ଆସି ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଦେଖିବା ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ବିଶେଷକରି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସିଛି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ହଁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ତେଣୁ ମୁଁ ତଥାପି ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରୁବି ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ସାମ୍ନାସାମ୍ନି କଥା ହେଉଛି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏହା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ଜଣେ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ସହ ନିଜର ପରିଚୟ କରାଇ ଆପଣ ସେହି ରାଜ୍ୟକୁ ଜାଣିବାର ପ୍ରୟାସ କଲେ, ଏପରିକି ସେହି ଭାଷାରେ କିଛି ବାକ୍ୟ କହିବା ମଧ୍ୟ ଶିଖିଗଲେ। ଏଠାରେ ଏପରି ଲୋକମାନେ କିଏ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର, ଆମେ ଏଠାରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ବସିଛୁ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାତ ଖାଉଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଭାତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ବାକ୍ୟ ଥିଲା, ସେ କହିଲେ ଏକତୋ ଏକତୋ ଭାତ ଖାବୋ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ- ଏକତୋ ଏକତୋ ଭାତ ଖାବୋ, ଖାବେ କହିଲା?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଖାବୋ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଖାଆନ୍ତୁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର୍ ଜଲ ଖାବୋ, ଆଉ କ‘ଣ ଥିଲା? ଆମି କେମୋ ନାଚୋ ଆମି ଭାଲୋ ଆଚି (ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଷା)
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମୁଁ ମୁଙ୍ଗେରରୁ ଆସିଛି, ସାର୍, ମୁଙ୍ଗେରର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ମୁଙ୍ଗେର ଦେଶକୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୁଙ୍ଗେରର ଭୂମି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଆପଣ ଏଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗ ଗୁରୁ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଏହାର ଅର୍ଥ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାଥୀ ହୋଇପାରିଲି ନାହିଁ ସାର୍, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଆମ ସର୍କଲରେ ଥିଲେ, ମୁଁ କିଛି ଦଳର ଅଂଶ ହୋଇପାରିଲି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର୍ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଏବଂ ଆମେ କାଲି ନ୍ୟାସନାଲ ଷ୍ଟାଡିୟମ କ୍ୟାମ୍ପରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଧାଡ଼ି ମଧ୍ୟ ଲେଖିଛୁ, ଯେ 'ଜୟ ହୋ, ଭାରତ ମାତା କି 'ଜୟ ହୋ , ଭାରତ କି ଜୟ ହୋ ' 'ଜୟ ହୋ , 'ଜୟ ହୋ ''ଜୟ ହୋ, ଆତଙ୍କ କ ନା 'ଜୟ ହୋ , ଶତ୍ରୁ କା'ଜୟ ହୋ
ସବ୍‌କୋ ମନ୍‌ମେ ପ୍ରେମ ବିନୟ ହୋ, ଜୟ ହୋ, ଜୟ ହୋ, ଜୟ ହୋ
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ- ଜୟ ହୋ
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ- ଜୟ ହୋ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଭଳି ଯେଉଁ ଯାତ୍ରା ଆପଣମାନେ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଯୁବକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଏତେ ଆକର୍ଷିତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଚୁମ୍ବକ ପରି ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି | ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆମ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଯଦି ଆମକୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ନୀତି ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ ତାହା କେଉଁଟି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁ, ଯେପରି ମୁଁ ନବରାତ୍ରୀ ସମୟରେ ମନ୍ଦିରକୁ ଯାଇଥିଲି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣ ଠିକ୍ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବା ପାଇଁ, ଯଦି 140 କୋଟି ଲୋକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମଇଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ନାହିଁ, ତେବେ କିଏ ମଇଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ତେବେ ତାହା ସଫା ହୋଇଯିବ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଜୟ ହିନ୍ଦ୍ ସାର୍, ସାର୍ ମୁଁ ସୁଷ୍ମିତା ରୋହିଦାସ, ଓଡ଼ିଶାରୁ ଆସିଛି ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଜଗ ଜଗନ୍ନାଥ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଜଗ ଜଗନ୍ନାଥ ସାର୍। ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ପ୍ରେରଣା, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି ଯେ ଜୀବନରେ ସଫଳ ହେବା ପାଇଁ ମୋତେ କ 'ଣ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସଫଳତାର ପ୍ରକୃତ ସଂଜ୍ଞା କ' ଣ?
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ବିଫଳତାକୁ କଦାପି ସ୍ୱୀକାର କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଯେଉଁମାନେ ବିଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଏବଂ ବିଫଳତାରେ ଆଶ୍ରୟ ନିଅନ୍ତି ସେମାନେ କଦାପି ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ବିଫଳତାରୁ ଶିଖନ୍ତି ସେମାନେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତି, ଏବଂ ତେଣୁ ଜଣେ ବିଫଳତାକୁ ଭୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ବିଫଳତାରୁ ଶିଖିବାର ଉତ୍ସାହ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯିଏ ବିଫଳତାରୁ ଶିଖେ ସେ ମଧ୍ୟ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚେ |
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ- ସାର, ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ଆପଣ କେବଳ ତିନିରୁ ଚାରି ଘଣ୍ଟା ବିଶ୍ରାମ ପାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ବୟସରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଶକ୍ତି କେଉଁଠାରୁ ମିଳିବ?
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବେ ଏହା ଏକ କଠିନ ପ୍ରଶ୍ନ। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖେ, ମୁଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଚିନ୍ତା କରେ ଯେ ସେମାନେ କେତେ ଘଣ୍ଟା କାମ କରନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଚିନ୍ତା କରେ ଯେ ସେମାନେ ସୀମାରେ କେତେ ଘଣ୍ଟା ଠିଆ ହୋଇଥାନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମସ୍ତେ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି। ଯଦି ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଟିକିଏ ଦେଖିବା, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା, ତେବେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିବା ଯେ ଆମର ଶୋଇବାର ଅଧିକାର ନାହିଁ, ଆମର ବିଶ୍ରାମ କରିବାର ଅଧିକାର ନାହିଁ। ସେ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଇଁ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି, ତେଣୁ 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଠିକ୍ ଅଛି, ଘରକୁ ଫେରିବା ପରେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେଜଣ ସକାଳ 4ଟାରେ ଉଠିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି? ଆପଣଙ୍କୁ ସକାଳ 4ଟାରେ ଉଠିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନା ଉଠିବାକୁ ପଡ଼ିବ? ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଃ ସାର୍, ମୋତେ ଉଠିବାକୁ ହେବ। ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ନା, ଏବେ ନିଶ୍ଚୟ କେହି ଜଣେ ଶିଟି ମାରୁଛି, ତା 'ହେଲେ ସେ ଭାବୁଥିବ ଯେ ସେ ଯାଇ 5 ମିନିଟ୍ ସମୟ ଦେବା ଉଚିତ। କିନ୍ତୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଶୀଘ୍ର ଉଠିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଜୀବନରେ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ଏବଂ ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଜଣେ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ଥିଲି, ତେଣୁ ଏହି କଥା ମୋ ପାଇଁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଛି କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଶିବିରକୁ ଯାଉଥିଲୁ, ଆମକୁ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଉଠିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତେଣୁ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟ ଆସିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋର ଶୀଘ୍ର ଉଠିବାର ଅଭ୍ୟାସ ତଥାପି ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି | ଦୁନିଆ ଉଠିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ମୋର ଅନେକ କାମ ଶେଷ କରେ। ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ଉଠିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବଜାୟ ରଖିବେ, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମୁଁ କେବଳ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯଦି ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଭଳି କେହି ସ୍ୱରାଜ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ, ତେବେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାକୁ ହେବ, ଆପଣ ଏଠାରେ କ ‘ଣ ଶିଖିଛନ୍ତି ତାହା ଆମକୁ କହିପାରିବେ କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମହାଶୟ, ଏଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ସହିତ ବନ୍ଧୁତା ସ୍ଥାପନ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶିଯିବା, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏକାଠି ହେବ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଯେମିତି ଆପଣ ଘରେ ଥିଲେ କେବେ କୌଣସି ପନିପରିବା ସ୍ପର୍ଶ କରିନଥାନ୍ତେ, ଆପଣଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ସହ ଝଗଡ଼ା କରିଥାନ୍ତେ, ଏବଂ ଏଠାରେ ଆପଣ ପନିପରିବା ଖାଇବା ଶିଖିଥିବେ, ଏମିତି ନିଶ୍ଚୟ ହୋଇଥିବ, ଭାଇ, ଏପରି ଏକ ନୂଆ ଜିନିଷ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସିଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ- ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ସମାଯୋଜନ କରିବା ଶିଖିଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର, ମୁଁ ମୂଳତଃ ଏକ କାଶ୍ମୀରୀ ପଣ୍ଡିତ ପରିବାରର। ମୁଁ ନବମ ଶ୍ରେଣୀରେ ପଢ଼ୁଛି ଏବଂ ମୁଁ କେବେ ବି ଘରର କୌଣସି କାମ କରିନାହିଁ କାରଣ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଘରେ ଥାଏ, ମୋତେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ତା 'ପରେ ଫେରିବା ପରେ, ମୁଁ ଅଧ୍ୟୟନ କରେ, ଟ୍ୟୁସନ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ଯାଏ| କିନ୍ତୁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ମୁଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ଯାହା ଶିଖିଛି ତାହା ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା। ମୁଁ ଏଠାରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଶିଖିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଘରକୁ ଫେରିବା ମାତ୍ରେ, ମୁଁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ସହିତ ମୋ ମାଆଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଭିଡିଓ ଆପଣଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି, ଆପଣ ଧରା ପଡ଼ିବେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଯାହା ଶିଖିଛି ତାହା ହେଉଛି ଯେ ପରିବାର ସବୁବେଳେ ଆମ ସହିତ ଘରେ ରହୁଥିବା ଲୋକ ନୁହେଁ, ଯେଉଁମାନେ ଆମର ବନ୍ଧୁ, ଏଠାକାର ବରିଷ୍ଠ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବାର ଗଠନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଏକ ଜିନିଷ ଯାହା ମୁଁ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବି ଏବଂ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ମୁଁ ଶିଖିଛି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ହଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ଏହି 30 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ପରେଡରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବ, କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳି ନଥାନ୍ତା, ନା? ତେବେ ଆପଣ କ 'ଣ ଭାବୁଛନ୍ତି, ଆପଣ କିଛି ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ୍?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର, ଚୟନ ହେବା କିମ୍ବା ନ ହେବା ଏକ ଭିନ୍ନ କଥା, କିନ୍ତୁ ସେହି ଜିନିଷ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କଥା। ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା, ଆମେ ଚୟନ ହେଉ କିମ୍ବା ନ ହେଉ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୋର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି। ତେବେ ଏହା ଏନ ସି ସି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ହଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ, ଆପଣମାନେ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିବାକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି ନା ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି? ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଉଭୟ। ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଆପଣ ଏଠାରେ ଏକ ମାସ ହେଲା ଅଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆପଣ ଘରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ କରୁଥିବେ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ କରୁଛନ୍ତି କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ହଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ସେମାନେ ଏପରି କାହିଁକି କରୁଛନ୍ତି? ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ତୃତୀୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତ। ତା ‘ପରେ ଦେଖନ୍ତୁ, ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ କମ୍ ଦେଶ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଡାଟା ଏତେ ଶସ୍ତା ଏବଂ ତେଣୁ ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ସହଜରେ କଥା ହୋଇପାରିବେ। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେଜଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ୟୁ. ପି. ଆଇ. ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି? ବାହ, ନୂଆ ପିଢ଼ି ନିଜ ପକେଟରେ ପଇସା ମଧ୍ୟ ରଖେନାହିଁ! ଏନସିସି ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ସେବା କରିଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ଜିନିଷ ମିଳିଛି, ଏମିତି କ ‘ଣ ଅଛି ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ପୂର୍ବରୁ ନଥିଲା?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ- ଜୟ ହିନ୍ଦ୍ ସାର୍, ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ଏବଂ ସମୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତୃତୀୟ ହେଉଛି ନେତୃତ୍ୱ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଠିକ୍ ଅଛି, ଅନ୍ୟ କେହି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର, ଏନ.ସି.ସି ମୋତେ ଯାହା ଶିଖାଇଛି ତାହା ହେଉଛି ରକ୍ତଦାନ ଶିବିର ଭଳି ଜନସେବା, ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଦେଖନ୍ତୁ, ମୋ ଭାରତ ମେରା ଯୁବ ଭାରତ, ମୋ ଭାରତ ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ମଞ୍ଚ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶର ତିନି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାଇଁ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି, ସାରା ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଉପରେ ବିତର୍କ କରିଛନ୍ତି, କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖିବା, ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ପ୍ରାୟ 30 ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମେ ଆପଣ କ "ଣ କରିବେ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ- ଆଜ୍ଞାସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ମୋ ଭାରତ ଏହାକୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରାଇବ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆଜ୍ଞାସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେଣୁ ଆପଣ ଏନସିସିରେ ଯାହା କିଛି ଶିଖିଛନ୍ତି, ଏନସିସି କିଛି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ରହିବ, କିନ୍ତୁ ମୋ ଭାରତ ସାରା ଜୀବନ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ରହିବ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଆପଣ ଏହା ଉପରେ କିଛି କରିବେ କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ହଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଭାରତ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ କ ‘ଣ? ଦୟାକରି ହାତ ଉଠାନ୍ତୁ ଏବଂ ଜୋରରେ କୁହନ୍ତୁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ବିକଶିତ ଭାରତ ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବଂ ଆପଣ କେଉଁ ବର୍ଷ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-2047!
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଏ ବର୍ଷ 2047 ପାଇଁ କାହିଁକି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଗଲା?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-100 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବେ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-କାହାକୁ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ମୋଦି ଜୀ, ତେଣୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ-100 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ- ଏବଂ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କ "ଣ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ବିକଶିତ ଭାରତ। ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏହି ଦେଶ ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ, କିଏ ଏହାକୁ ବିକଶିତ କରିବ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ-ଆମେ ଏହା କରିପାରିବୁ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ନା ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଯେତେବେଳେ 140 କୋଟି ନାଗରିକ ଏହା ସ୍ଥିର କରନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କିଛି ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କଠିନ ନୁହେଁ। ଦେଖନ୍ତୁ, ଯଦି ଆମେ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା, ତେବେ ଆମେ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିବୁ। ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ମାଆଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଆନ୍ତି ସେମାନେ କିଏ? ସମସ୍ତେ ଭଲରେ ଥାଆନ୍ତୁ! କେତେ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଆନ୍ତି, ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ। ହଁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି ଯାହା ଏପରି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଉଁଥିରେ ନିଜ ମାଆ ତଥା ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ବ୍ୟକ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ-ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ। ଏବଂ ମୋର ଆଶା ଯେ ଆପଣ ନିଜ ମା 'ଙ୍କ ସହିତ ଏକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ମୋ ମା' ଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ବୃକ୍ଷ ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ କେବେ ଶୁଖିବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ପ୍ରଥମେ ମା 'ପୃଥିବୀଙ୍କୁ ମିଳିବ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମୋର ନାମ ବାତାମିପି ଜିଲ୍ଲା ଦିୱାଙ୍ଗଭାଲି ଅନିନି, ମୁଁ ଇଦୁ ମିଶ୍ମୀ, ଏବଂ ମୁଁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରୁ ଆସିଛି। ଯେବେଠାରୁ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି, ସେବେଠାରୁ ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଜାଣନ୍ତି, ଦେଖୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଭାରତରେ ସୂର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଥମ କିରଣ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ପଡ଼ିଥାଏ, ତାହା ହେଉଛି ଆମର ଅରୁଣାଚଳ। କିନ୍ତୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି, ଯେପରିକି ଯେତେବେଳେ ଆମେ କେଉଁଠି ଭେଟୁ, ଆମେ କହୁ ରାମ ରାମ କିମ୍ବା ନମସ୍ତେ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏକ ସ୍ୱଭାବ ରହିଛି ଯାହା ଜୟ ହିନ୍ଦ କହୁଛି, ମୁଁ ଆଜିଠାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଯଦି ଆପଣ ବିବିଧତା, କଳା, ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରେମ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କିଛି ସମୟ ବାହାର କରି ଅରୁଣାଚଳ, ମିଜୋରାମ, ମଣିପୁର, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ସିକିମ, ତ୍ରିପୁରା, ଆସାମ, ଆମର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀର ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ, ମେଘାଳୟ, ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଯେ ଆପଣ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନି ମାସରେ ସବୁକିଛି ଦେଖିପାରିବେ ନାହିଁ, ଏତେ ଜିନିଷ ଦେଖିବାକୁ ଅଛି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁ ଏନ୍ ଏସ୍ଏସ୍ ଟିମ୍ରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ୟୁନିଟ୍ କେଉଁ ପ୍ରକାରର କାମ କରିଛି, ଯାହା ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପିଲାମାନେ ବହୁତ ଭଲ କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ଯୁବକମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଆପଣ ଏପରି କୌଣସି ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବେ କି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ- ମହାଶୟ, ମୁଁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି!
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ କେଉଁଠୁ ଆସିଛନ୍ତି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର୍, ମୋର ନାମ ଅଜୟ ମୋଦୀ, ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ସାର୍, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆମର ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ମୋଦି କି, ମୋତି?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମୋଦୀ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଠିକ୍ ଅଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମୁଁ ମୋଦି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ମୋତେ ଚିହ୍ନିଛନ୍ତି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ହଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମହାଶୟ, ମୋ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ, ଯେପରି ଆପଣ କହିଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଥିଲା ତାହା ହେଉଛି ମହାଶୟ, ଆମ ଦୁମକାରେ ଏକ ମାହିରି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଛି, ଯାହା ବାଉଁଶ ସାମଗ୍ରୀ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ତିଆରି କରେ, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଋତୁକାଳୀନ ଭାବରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ | ତେଣୁ ସାର୍, ଆମେ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ପାଇଲୁ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପ୍ରକାରର କାମ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଧୂପକାଠି ତିଆରି କରୁଥିବା କାରଖାନା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଅଗରବତୀ ଶବ୍ଦଟି କେଉଁଠୁ ଆସିଲା? ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ, ଆପଣମାନେ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ତ୍ରିପୁରାର ରାଜଧାନୀର ନାମ କ 'ଣ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଅଗରତାଲା ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏଥିରେ କ’ଣ ଅଛି, ଏବଂ ଆମେ କ" ଣ କଥା ହେଉଛୁ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଧୂପ କାଠି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେଣୁ ସେଠାରେ ଅଗରବତୀର ଜଙ୍ଗଲ ଅଛି ଏବଂ ଏହାର ତେଲ ଏତେ ଭଲ ଗନ୍ଧ ଏବଂ ବହୁତ ମହଙ୍ଗା, ବୋଧହୁଏ ଦୁନିଆରେ ବହୁତ କମ୍ ତେଲ ଏତେ ମହଙ୍ଗା, ଏହାର ଗନ୍ଧ ଏତେ ଭଲ ଏବଂ ସେଥିରୁ ଅଗରବତୀ ତିଆରି କରିବାର ପରମ୍ପରା ଯାହା ଭଲ ଗନ୍ଧ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା | ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଜେଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଅଛି, ଆପଣଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି କେହି ତାଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ଜେଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରନ୍ତି, ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି | ଲେଖିବାକୁ ହେବ, ସମ୍ଭବତଃ ସରକାର ସେହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଆବଶ୍ୟକ କରିପାରନ୍ତି, ତା 'ପରେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଦେଶ ଦେବେ, ତେଣୁ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର କରାଯାଏ, ତେଣୁ ବେଳେବେଳେ ଆପଣମାନେ, ଆପଣମାନେ ଶିକ୍ଷିତ ଯୁବକମାନେ, ଏହିପରି ଲୋକଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ କରାନ୍ତୁ। ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଦେଶରେ ତିନି କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବା, ଯେଉଁମାନେ ଗାଁରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଚଳାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏକ କୋଟି 30 ଲକ୍ଷ ଛୁଇଁଛି।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ମୋର ମା’ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ସିଲେଇ ଶିଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏବେ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଏତେ ସକ୍ଷମ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ଘାଘରା, ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ସାର୍ ଘାଘରା,ନବରାତ୍ରୀ ସମୟରେ ଏତେ ଲୋକପ୍ରିୟ, ସେ ସେହି ଘାଘରା, ତିଆରି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ବିଦେଶ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ବହୁତ ଭଲ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ତେବେ ଏହି ପରି ସାର୍, ଆପଣ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ, ଆପଣଙ୍କୁ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଏକ ଦଳ ସହିତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ତେବେ କେତେ ଲୋକ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ନିଜ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ ବନ୍ଧୁତା କରିଛନ୍ତି? ଠିକ୍ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବେ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ କ "ଣ, ସେମାନେ ଭାରତ ବିଷୟରେ କ’ଣ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନେ କ ‘ଣ ପଚାରିବେ?
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାର୍, ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ତା 'ପରେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଧର୍ମ ଏବଂ ରାଜନୀତି ବିଷୟରେ ପଚାରିବେ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ- ହଁ ରାଜନୀତି ମଧ୍ୟ, ଓଃ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ନମସ୍ତେ ସାର୍, ମୁଁ ନେପାଳର ରୋଜିନା ବାନ୍। ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରକୃତରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲୁ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଆତିଥ୍ୟ, ବିନା ସର୍ତ୍ତରେ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆମର ପ୍ରସ୍ଥାନର ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମରିସସରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ହାଇ କମିଶନ ଆମକୁ ଭେଟିଥିଲେ। ତେଣୁ ସେ ଆମକୁ କହିଲେ ଭାରତ ଯାଅ, ଏହା ତୁମର ଦ୍ୱିତୀୟ ଘର। ସେ ଠିକ୍ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଓହ!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆମେ ଘରେ ଅନୁଭବ କରୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ କୃତଜ୍ଞ। ମରିସସ୍ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଭାଇଚାରା ସମ୍ପର୍କ ଦୀର୍ଘଜୀବୀ ହୁଅନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଦ୍ୱିତୀୟ ଘର ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଘର।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଆଜ୍ଞା, ବାସ୍ତବରେ!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-କେସରୀୟ........ମୋ ଦେଶକୁ ଆସନ୍ତୁ
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ସାରେ ଯ଼ାହାନ୍ ସେ ଅଚ୍ଛା ହିନ୍ଦୁସ୍ତା ହମାରା ହମାରା, ସାରେ ଯ଼ାହାନ୍ ସେ ଅଚ୍ଛା, ହମ୍ ବୁଲବୁଲେ ହୈ ଊସକେ, ୟେ ଗୁଲସିତାନ୍ ହମାରା ହମାରା ସାରେ ଯ଼ାହାଁନ୍ ସେ ଅଚ୍ଛା।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ-ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଭାଇ। ]
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ-ଧନ୍ୟବାଦ,
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ- ବହୁତ ବହୁତ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with NCC and NSS Cadets participating in Republic Day celebrations
25 JAN 2025 3:52PM by PIB Delhi
Participant – Sir, after seeing you today my dream has come true.
Prime Minister - Very good, yes you were sleeping just now.
Participant – No, looking at you it feels like we have met the biggest hero.
Participant – It was my biggest dream to come here and see all the forces, specially I have come to see you.
Prime Minister – Yes, yes.
Participant – So I still can't believe that I am talking to you face to face.
Prime Minister – This is the strength of Indian democracy.
Participant – thank you so much Sir.
Prime Minister – By introducing yourself to a friend from another state, you tried to get to know that state and even learnt to speak a couple of sentences in the language. Who all are such people over here ?
Participant – Sir, we are sitting here from West Bengal, I tried to know from them and as we were eating rice, there was a sentence related to rice, he said ekto ekto bhaat khave.
Prime Minister: One should eat rice. He said he should eat, he said he should eat?
Participant – Khabo.
Prime Minister – Eat.
Participant – Sir Jol Khabo, what else was there?. To Ami Kemo Nacho Ami Bhalo Achi (Second Language)
Participant – I am from Munger, I salute you Sir on behalf of all the people of Munger.
Prime Minister - My salutations to the land of Munger. The land of Munger is known throughout the world for yoga.
Participant – Yes sir, yes sir.
Prime Minister – So you have become everyone’s yoga guru here.
Participant – That means I couldn’t become everyone’s partner Sir, but those who were in our circle, I could become a part of some teams.
Prime Minister – Now the whole world is connecting with Yoga.
Participant- Sir Sir.
Prime Minister – Yes.
Participant – And we have also written two lines for you yesterday at the National Stadium Camp, that Jai Ho, Jai Ho to Mother India, Jai Ho to the people of India, Jai Ho to the fluttering new flag, Jai Ho, Jai Ho, Jai Ho, let there be no fear of terror, let the enemies be put to death, let there be love and humility in everyone's heart, Jai Ho, Jai Ho, Jai Ho.
Prime Minister – Jai Ho.
Participant- Jai Ho, thank you very much.
Participant - The journeys that you have started like Clean India Mission and Healthy India Mission have definitely helped in the progress of the country. Along with that, the youth are so attracted to you and like a magnet everyone wants to meet you. It is a matter of great pride for all of us that our Prime Minister is a personality like you.
Prime Minister – If we have to implement any one principle to build a clean India, which one is it?
Participant – We want to inspire others too, like I went to the temple during Navratri.
Prime Minister – See, you have said it right, to make India clean, if 140 crore people decide that they will not create dirt, then who will create dirt, then it will become clean.
Participant - Jai Hind Sir, Sir I am Sushmita Rohidash from Odisha.
Prime Minister- Jag Jagannath.
Participant - Jag Jagannatha Sir. You are my inspiration, so I wanted to ask you something about what I should do to be successful in life and what is the actual definition of success?
Prime Minister – Failure should never be accepted. Those who accept failure and take refuge in failure never achieve success, but those who learn from failure reach the top, and therefore one should never be afraid of failure, one should have the passion to learn from failure and the one who learns from failure also reaches the top.
Participant: Sir, my question to you is that I have heard that you get only three to four hours of rest , so where do you get motivation and strength at this age?
Prime Minister - Now this is a difficult question. When I meet youngsters like you, I get energy. When I see all of you, I get inspired. When I remember the farmers of the country, I think about how many hours they work. When I remember the soldiers of the country, I think about how many hours they stand at the border. That means everyone works and works very hard. If we look at them a little, try to live their life, try to know them, then we also feel that we do not have the right to sleep, we do not have the right to rest. He works so hard for his duties, so 140 crore countrymen have given me a duty too. Well, after going back home, how many of them have decided to wake up at 4 in the morning? Do you have to wake up at 4 in the morning or do you have to?
Participant: I have to get up sir.
Prime Minister - No no, right now someone must be whistling, then he must be thinking that he should go and spare 5 minutes. But see, the habit of waking up early is very useful in life and I can say that I was also an NCC cadet like you, so this thing has been very useful to me till now because when we used to go to camp, we had to wake up very early, so discipline also came, but my habit of waking up very early is still a great asset to me. I finish a lot of my work before the world wakes up. If you too maintain the habit of waking up early, it will be very useful to you friends.
Participant - I would like to say just one thing, if there is anyone who can create Swarajya like Chhatrapati Shivaji Maharaj, then it is Narendra Modi.
Prime Minister - We have to learn from everyone. We have to learn from Chhatrapati Shivaji Maharaj as well, can you tell us what you have learnt here?
Participant - Sir, here making friendship with the different directorates, talking to them, mingling with them, it all means when the whole of India comes together.
Prime Minister – Like when you would have been at home, you would have never touched a vegetable, you would have quarreled with your mother, and here you must have learnt to eat vegetables, it must be like this, brother, such a new thing has come into your life.
Participant: I have learned to make every kind of adjustment.
Participant - Sir, I basically belong to a Kashmiri Pandit family. I am in the ninth grade and I have never done any household chores because whenever I am at home, I have to go to school. Then after coming back, I study, go for tuitions, etc. But the biggest thing I have learnt after coming here is to be self-independent. I have learnt all the work here and as soon as I go home, I will help my mother along with studies.
Prime Minister- Look, this video of yours is going to reach your mother, you will be caught.
Participant - The first thing I have learnt after coming here is that family is not always the people who live with us at home, the people who are our friends, the seniors here, they all also form a very big family and this is one thing that I will always remember and I have learnt after coming here.
Prime Minister- One India, Great India.
Participant - Yes sir.
Prime Minister - Well, in these 30 days, some people would have got a chance to take part in the parade, some people would not have got it, right? So what do you think, you must feel something?
Participant - Sir, getting selected or not is a different thing but trying for that thing is a very big thing Sir.
Prime Minister- This is the biggest thing, whether we get selected or not but I have done my best. So is it NCC?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – So, do you people enjoy wearing uniforms or do you enjoy cultural programmes?
Participants- Both.
Prime Minister – So you have been here for a month, so you must be doing video conferencing at home?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – Must be doing video conferencing with friends?
Participant – Yes sir.
Prime Minister - Do you know why they are able to do this? Technology, second is Digital India, third is Developed India. Then, look, there are very few countries in the world where data is so cheap and hence even the poorest of the poor can easily talk to their family members through video conference. How many of you use UPI for digital payment? Wow, the new generation does not even keep money in their pockets! NCC has served you a lot in your life, you have got a very good thing, what is it that you did not have earlier?
Participant- Jai Hind Sir, Punctuality and Time Management and third is Leadership.
Prime Minister- Okay, someone else.
Participant: Sir, the best thing that NCC has taught me is public service, like blood donation camps, keeping your surroundings clean.
Prime Minister- Look, My Bharat Mera Yuva Bharat, My Bharat is a platform run by the Government of India. So far, more than three crore young men and women of the country have registered on it and now the people of My Bharat have done a great job, debated on developed India across the country, conducted quiz competitions, essay writing, oratory competitions and about 30 lakh people from across the country joined. What will be the first thing you will do?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – My Bharat will get it registered.
Participant – Yes sir.
Prime Minister – So whatever you have learnt in NCC, NCC will remain with you for a few years, but My Bharat can remain with you for life.
Participant – Yes sir.
Prime Minister- So will you do something about it?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – India has set a target for the next 25 years. Do you know what that target is? Please raise your hand and say it loudly.
Participant - Developed India.
Prime Minister: And what year did you mention?
Participants – 2047!
Prime Minister – Well why has this year 2047 been decided?
Participants – 100 years will be completed.
Prime Minister- To whom?
Participant- To freedom.
Prime Minister- Modi ji’s, So India's independence
Participants – 100 years will be completed.
PM: And till then what is our target?
Participant - Developed India.
Prime Minister – This country should develop, who will make it develop?
Participants- We will make it.
Prime Minister – It's not that the government will have to do this.
Participant – No sir.
Prime Minister – When 140 crore citizens decide this and do something positive for it, then this task is not difficult. See, if we follow our duties, then we can become a great force in making India developed. Who are those who love their mother a lot? Good with all! There are so many who love Mother Earth a lot, this is also a lot. Well, I had told you about a program which is such a program in which respect is expressed towards one's mother as well as towards Mother Earth - Ek Ped Maa Ke Naam. And my expectation is that you plant a tree with your mother and always remember that this is a tree in the name of my mother and I will never let it dry and the first one to benefit from this is Mother Earth.
Participant – My name is Batamipi District Diwangvalley Anini, I am Idu Mishmi, and I come from Arunachal Pradesh. Ever since Prime Minister Modi ji formed the government, it is progressing rapidly and everyone in every corner of the country knows and sees it.
Prime Minister – Arunachal has a specialty, we all know that the place where the first ray of sun falls in India is our Arunachal. But Arunachal has a specialty, like when we meet somewhere, we say Ram Ram or Namaste, Arunachal has a nature that it says Jai Hind, I request you from today, if you want to see diversity, art, natural beauty, love of the people there, take out some time and visit Arunachal, Mizoram, Manipur, Nagaland, Sikkim, Tripura, Assam, this entire area of our Ashta Lakshmi, Meghalaya, it is so beautiful that you cannot see it all in two or three months, there are so many things to see.
Prime Minister – What kind of work would your unit have done in the NSS team in which you work in your area , about which everyone says that these children do very well, these youngsters are going to do something for the country, would you share any such experience?
Participant: Sir, I want to say that !
Prime Minister- Where are you from?
Participant – Sir my name is Ajay Modi, I am from Jharkhand and Sir I want to say that our unit
Prime Minister – Are you Modi, Moti?
Participant- Modi Sir.
PM- Okay.
Participant- I am Modi.
Prime Minister- That is why you recognized me.
Participant – Yes sir.
Prime Minister- Tell me.
Participant – Sir, the best work done by my unit, as you said, which was appreciated was that Sir, there is a Mahiri community in our Dumka, which makes bamboo items very well, but they are sold only seasonally. So Sir, we found some people who do this kind of work and connected them to factories that make incense sticks.
Prime Minister – Where did this word Agarbatti come from? It is very interesting, you people must look into it. What is the name of the capital of Tripura?
Participant - Agartala Sir.
Prime Minister – What is there in it, and what are we talking about?
Participants - Incense sticks.
Prime Minister – So there are forests of Agarbatti there and its oil smells so good and is very expensive, probably very few oils in the world are so expensive, its smell is so good and from that the tradition of making Agarbatti which smells good was formed. The government has a Gem portal, in your area also if someone registers his product on the Gem portal, its price etc. has to be written, it is possible that the government may need those things, then they will give you the order, so its work is done very fast, so sometimes you people, you educated youth, should introduce such people and get it done. My dream is to make three crore Lakhpati Didis in the country who run women self-help groups in villages. I have reached one crore and 30 lakh.
Participant – I have my mother who has learned sewing and is still doing it and she is so capable that now those Chaniyas, you must know Sir Chaniyas are so popular during Navratri, she has made those Chaniyas and they go abroad as well.
Prime Minister- Very good.
Participant - So like this Sir, you have set an example and in the future, the Lakhpati Didi program can play a very important role in developed India Sir.
Prime Minister - So, you are seen with a group of people from abroad, so how many people have made strong friendships with their friends from abroad? Well, what are their questions when they meet you, what do they want to know about India, what do they ask?
Participant- Sir they will ask about Indian culture then tradition and religion and about politics.
Prime Minister- Hmm politics also, oh.
Participant- नमस्ते सर I am Rojina Ban from Nepal. We were really very excited to visit India and also to see you. I would also like to take a moment to thank you and for your hospitality, unconditional hospitality, Thank you so much for that.
Participant- On the eve of our departure the High Commission of India to Mauritius met us. So he told us go to India, this is your second house. He's right.
Prime Minister- Wow.
Participant- We feel at home and we are grateful for this. Long live the cooperation and the brotherly relationship between Mauritius and India.
Prime Minister – This is your second house as well as this is the first house of your all forefathers.
Participant - Yes, Indeed!.
Participant – Kesariya…come to my country
Prime Minister- Well done!
Participant – सारे जहां से अच्छा हिंदुस्ता हमारा हमारा, सारे जहां से अच्छा, हम बुलबुले हैं इसके, ये गुलसितां हमारा हमारा सारे जहां से अच्छा।
Prime Minister- Many many congratulations brother.
Participant- Thank you sir.
Prime Minister – Thank you very much, thank you very much.