প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গণৰাজ্য দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণকাৰী এনচিচি আৰু এনএছএছ কেডেটসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 JAN 2025 3:52PM by PIB Guwahati
অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ, আজি আপোনাক দেখাৰ পিছত মোৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’ল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বৰ ভাল কথা, মানে আপুনি এতিয়াই শুই আছিল নেকি।
অংশগ্ৰহণকাৰী – নাই ছাৰ, আপোনাৰ ফালে চাই এনে লাগিল যেন আমি আটাইতকৈ ডাঙৰ নায়কজনক লগ পালোঁ।
অংশগ্ৰহণকাৰী – ইয়ালৈ আহি আটাইকৈইটা সৈন্য বাহিনীক চোৱাটো মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সপোন আছিল, বিশেষকৈ মই আপোনাক চাবলৈ আহিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – হয়, হয়।
অংশগ্ৰহণকাৰী – গতিকে এতিয়াও বিশ্বাস কৰিব পৰা নাই যে মই আপোনাৰ লগত মুখামুখিকৈ ​​কথা পাতি আছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এয়াই ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ শক্তি।
অংশগ্ৰহণকাৰী – বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আন এখন ৰাজ্যৰ বন্ধু এজনৰ লগত চিনাকি কৰাই দি আপুনি সেই ৰাজ্যখনৰ বিষয়ে জানিবলৈ চেষ্টা কৰিলে আৰু আনকি তেওঁলোকৰ ভাষাত দুটামান বাক্য ক’বলৈও শিকিলে, এনেকুৱা কোন কোন আছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ, আমি পশ্চিমবংগৰ পৰা আহিছো, মই তেওঁলোকৰ পৰা জানিবলৈ চেষ্টা কৰিলোঁ আৰু আমি ভাত খাই থাকোঁতে ভাতৰ লগত জড়িত এটা বাক্য আছিল, তেওঁ ক’লে একতু একতু ভাত খাৱে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – একতু একতু ভাত খাৱে। ভাত খাৱে?
অংশগ্ৰহণকাৰী – খাবো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – খাবো।
অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ জোল খাবো আৰু এটা কি আছিল?। তুমি কেমন আছ, আমি ভালো আছি (অন্য ভাষা)
অংশগ্ৰহণকাৰী – মই মুংগেৰৰ পৰা আহিছো, সমগ্ৰ মুংগেৰবাসীৰ হৈ আপোনাক প্ৰণাম জনাইছো ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – মুংগেৰ ভূমিক মোৰ প্ৰণাম। মুংগেৰ ভূমি যোগৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে পৰিচিত।
অংশগ্ৰহণকাৰী – হয় ছাৰ, হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে আপুনি ইয়াত সকলোৰে যোগগুৰু হৈ পৰিছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী – মই সকলোৰে হ’ব পৰা নাই ছাৰ, কিন্তু যিসকল আমাৰ স্কুলত আছিল, মই তেওঁলোকৰ দলৰ অংশ হ’ব পাৰিচিলোঁ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এতিয়া যোগৰ সৈতে সমগ্ৰ বিশ্বই সংযোগ স্থাপন কৰিছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – হয়।
অংশগ্ৰহণকাৰী – আৰু আমি কালি ৰাষ্ট্ৰীয় ষ্টেডিয়াম শিবিৰত আপোনালোকৰ বাবে দুটা শাৰী লিখিছো যে জয় হো, ভাৰত মাতা কি জয়, ভাৰতবাসীলৈ জয় হো, জয় হো উৰন্ত নতুন পতাকা, জয় হো, জয় হো, জয় হয়, আতংকৰ ভয় নাথাকক, শত্ৰুবোৰ ধ্বংস হওক, সকলোৰে হৃদয়ত প্ৰেম আৰু নম্ৰতা হওক, জয়, জয়, জয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – জয় হো।
অংশগ্ৰহণকাৰী- জয় হো, বহুত বহুত ধন্যবাদ।
অংশগ্ৰহণকাৰী-স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰু স্বাস্থ্যৱান ভাৰত অভিযানৰ দৰে আপুনি আৰম্ভ কৰা যাত্ৰাসমূহে দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত নিশ্চিতভাৱে সহায় কৰিছে তাৰ সমান্তৰালভাৱে সকলো যুৱক-যুৱতী আপোনাৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত আৰু চুম্বকৰ দৰে আপোনাৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হয়। আপোনাৰ দৰে এগৰাকী ব্যক্তিত্বসম্পন্ন ব্যক্তি আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে পোৱাটো অতি গৌৰৱৰ বিষয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী– স্বচ্ছ ভাৰত গঢ়াৰ বাবে যদি আমি কোনো এটা নীতি ৰূপায়ণ কৰিব লাগে, সেয়া কেনেকুৱা হ’ব?
অংশগ্ৰহণকাৰী – আমি আনকো অনুপ্ৰাণিত কৰিব বিচাৰো, যেনেকৈ মই নৱৰাত্ৰিৰ সময়ত মন্দিৰলৈ গৈছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – চাওক, আপুনি ঠিকেই কৈছে, ভাৰতবৰ্ষক পৰিষ্কাৰ কৰিবলৈ যদি ১৪০ কোটি মানুহে সিদ্ধান্ত লয় যে তেওঁলোকে কোনো লেতেৰা নকৰে, তেতিয়া কোনে লেতেৰা কৰিব, তেতিয়া সকলো পৰিষ্কাৰ হৈ পৰিব।
অংশগ্ৰহণকাৰী - জয় হিন্দ ছাৰ, ছাৰ মই ওড়িশাৰ পৰা সুস্মিতা ৰোহিদাস।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- জগ জগন্নাথ।
অংশগ্ৰহণকাৰী - জগ জগন্নাথ ছাৰ। আপুনি মোৰ প্ৰেৰণা, গতিকে মই আপোনাক এটা কথা সুধিব বিচাৰো যে জীৱনত সফলতা লাভ কৰিবলৈ মই কি কৰিব লাগিব আৰু সফলতাৰ প্ৰকৃত সংজ্ঞা কি?
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বিফলতা মানি লোৱা অনুচিত। বিফলতাক গ্ৰহণ কৰি বিফলতাৰ আশ্ৰয় লোৱাসকলে কেতিয়াও সফলতা লাভ নকৰে, কিন্তু বিফলতাৰ পৰা শিকি শীৰ্ষত উপনীত হয় আৰু সেয়েহে বিফলতাক কেতিয়াও ভয় কৰিব নালাগে, বিফলতাৰ পৰা শিকিবলৈ আবেগ থাকিব লাগে আৰু বিফলতাৰ পৰা শিকি লক্ষ্যত উপনীত হয়।
অংশগ্ৰহণকাৰী: ছাৰ, আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্নটো হ’ল, মই শুনিছো যে আপুনি মাত্ৰ তিনি-চাৰি ঘণ্টা জিৰণি লয়, গতিকে এই বয়সত আপুনি ক’ৰ পৰা প্ৰেৰণা আৰু শক্তি পায়?
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এতিয়া এইটো এটা কঠিন প্ৰশ্ন যেতিয়া মই আপোনাৰ দৰে যুৱক-যুৱতীক লগ পাওঁ তেতিয়া মই প্ৰেৰণা পাওঁ, যেতিয়া মই দেশৰ কৃষকসকলক মনত পেলাওঁ, তেতিয়া মই উপলব্ধি কৰো যে তেওঁলোকে কিমান ঘণ্টা কাম কৰে। দেশৰ জোৱানসকলৰ কথা মনত পৰিলেই বুজি পাওঁ সীমান্তত কিমান ঘণ্টা থিয় হৈ থাকে। অৰ্থাৎ সকলোৱে কাম কৰে আৰু বহুত কষ্ট কৰে, যদি আমি তেওঁলোকক অলপ চাওঁ, তেওঁলোকৰ জীৱনটো জীয়াই থাকিবলৈ চেষ্টা কৰো, তেওঁলোকক চিনি পাবলৈ চেষ্টা কৰো, তেন্তে আমিও অনুভৱ কৰোঁ যে আমাৰ টোপনিৰ অধিকাৰ নাই, আমাৰ শুই থাকি জিৰণি লোৱাৰ অধিকাৰ নাই। তেওঁ নিজৰ কৰ্তব্যৰ বাবে ইমান কষ্ট কৰে, গতিকে ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে মোকো মোৰ কৰ্তব্য দিছে। বাৰু মই ঘৰলৈ উভতি গৈ পুৱা ৪ বজাত শুই উঠিম বুলি সিদ্ধান্ত লোৱা কেইজন আছে? এতিয়া ৪ বজাত উঠিব লাগিব নে জগাই দিব লাগিব?
অংশগ্ৰহণকাৰী : উঠিবই লাগে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – নাই নাই, এতিয়াই কোনোবাই নিশ্চয় হুইচেল মাৰিছে আৰু তাৰ পিছত তেওঁৰ এনে অনুভৱ হ’ব যে তেওঁ আঁতৰি গৈ পাঁচ মিনিট সময় আকৌ শুই পৰিব। কিন্তু চাওক, সোনকালে উঠাৰ অভ্যাসটো জীৱনত অতি উপযোগী আৰু মই ক’ব পাৰো যে মইও আপোনাৰ দৰে এন চি চি কেডেট আছিলো, গতিকে এই বস্তুটো মোৰ বাবে এতিয়ালৈকে বহুত উপযোগী হৈ আহিছে কাৰণ আমি কেম্পলৈ যোৱাৰ সময়ত আমাৰ আছিল অতি সোনকালে উঠিবলৈ, গতিকে অনুশাসনো মই আহিলোঁ, কিন্তু মোৰ অতি সোনকালে সাৰ পোৱাৰ অভ্যাস মোৰ বাবে এতিয়াও এক ডাঙৰ সম্পদ। পৃথিৱীখন সাৰ পোৱাৰ আগতেই মোৰ বেছিভাগ কামেই কৰি লওঁ। যদি আপুনিও সোনকালে সাৰ পোৱাৰ অভ্যাস বজাই ৰাখে তেন্তে ই আপোনালোকৰ বাবে বহুত উপযোগী হ’ব বন্ধুসকল।
অংশগ্ৰহণকাৰী - মই মাত্ৰ এটা কথা ক’ব বিচাৰিছো, ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ দৰে যদি স্বৰাজ্য সৃষ্টি কৰিব পৰা কোনোবা আছে, তেন্তে সেয়া হ'ল নৰেন্দ্ৰ মোদী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আমি শিকিব লাগিব, সকলোৰে পৰা শিকিব লাগিব। আমিও ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পৰা শিকিব লাগিব, আপুনি ইয়াত কি শিকিলে ক’ব পাৰিবনে?
অংশগ্ৰহণকাৰী - ছাৰ, ইয়াত বিভিন্ন সঞ্চালকালয়ৰ লগত বন্ধুত্ব গঢ়ি তোলা, তেওঁলোকৰ লগত কথা পতা, তেওঁলোকৰ লগত মিলি যোৱা, এই সকলোবোৰৰ অৰ্থ যেতিয়া সমগ্ৰ ভাৰত একত্ৰিত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – যেনেকৈ ঘৰত থাকিলে কেতিয়াও পাচলি এটা নুচুলেহেতেন, মাৰ লগত কাজিয়া কৰিলেহেঁতেন আৰু ইয়াত চাগে শাক-পাচলি খাবলৈ শিকিলে, এনেকুৱাই হ’ব লাগিব ভাই, ইমান নতুন কথা আপোনাৰ জীৱনলৈ আহিছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী: মই প্ৰতিটো ধৰণৰ সালসলনি কৰিবলৈ শিকিছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী-ছাৰ, মই মূলতঃ কাশ্মীৰী পণ্ডিত পৰিয়ালৰ। নৱম শ্ৰেণীত পঢ়ি আছো। আজিলৈকে ঘৰৰ কোনো কাম কৰা নাই, কাৰণ ঘৰত যেতিয়াই থাকোঁ তেতিয়াই স্কুললৈ যাবলগীয়া হয়। তাৰ পিছত তাৰ পৰা উভতি আহি মই পঢ়া-শুনা, টিউচন ইত্যাদি কৰিলোঁ।কিন্তু ইয়ালৈ অহাৰ পিছত মই শিকি অহা আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল মই ইয়াতে সকলো কাম শিকিছো আৰু ঘৰলৈ যোৱাৰ লগে লগে এতিয়া পঢ়াৰ লগতে, মইও মাতৃক সহায় কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- চাওক, আপোনাৰ এই ভিডিঅ'টো আপোনাৰ মাইও পাব, আপুনি ধৰা পৰি যাব।
অংশগ্ৰহণকাৰী - ইয়ালৈ অহাৰ পিছত প্ৰথমে গম পোৱা কথাটো হ'ল যে পৰিয়াল সদায় আমাৰ লগত ঘৰত থকা মানুহবোৰ নহয়, আমাৰ বন্ধু, ইয়াত জ্যেষ্ঠ লোকসকল, তেওঁলোক সকলোৱেও এটা বহুত ডাঙৰ পৰিয়াল গঠন কৰে আৰু ইয়ালৈ আহি মই যি শিকিছো সেই কথা মই সদায় মনত ৰাখিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- এক ভাৰত, মহান ভাৰত।
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বাৰু, এই ৩০ দিনত এনে কিছুমান মানুহ থাকিব যিয়ে পেৰেডত অংশ লোৱাৰ সুযোগ পাব আৰু কিছুমান মানুহে হয়তো নাপালে নহয়? গতিকে আপুনি কি ভাবে, আপুনি নিশ্চয় কিবা এটা অনুভৱ কৰি আছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী -ছাৰ, নিৰ্বাচিত হোৱা বা নোহোৱাটো বেলেগ কথা কিন্তু সেইটোৰ বাবে চেষ্টা কৰাটো বহুত ডাঙৰ কথা ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এইটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ কথা, আমি নিৰ্বাচিত হওঁ বা নহওঁ, কিন্তু মই মোৰ সাধ্য অনুসৰি কাম কৰিছো। তুমি এনচিচিৰ নেকি?
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী –আপোনালোকে ইউনিফৰ্ম পিন্ধি ভাল পায় নে সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান ভাল পায়?
অংশগ্ৰহণকাৰী- দুয়োটা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী –আপুনি ইয়াত থকা এমাহ হ’ল, আপুনি নিশ্চয় ঘৰলৈ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং কৰি আছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং কৰি আছে নে নাই?
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী –এই কাম কিয় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে জানেনে, প্ৰযুক্তি, দ্বিতীয়তে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, তৃতীয়তে উন্নত ভাৰত। চাওক, পৃথিৱীৰ এনে দেশ অতি কমেইহে আছে য’ত ডাটা ইমান সস্তা আৰু সেয়েহে ইয়াৰ আটাইতকৈ দুখীয়া মানুহেও ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে পৰিয়ালৰ সদস্যৰ লগত সহজেই কথা পাতিব পাৰে। আপোনালোকৰ মাজৰ কিমানজনে ডিজিটেল পেমেণ্টৰ বাবে ইউপিআই ব্যৱহাৰ কৰে? বাঃ বাঃ, নতুন প্ৰজন্মই পকেটত পইচাও নাৰাখে! এনচিচিয়ে আপোনাৰ জীৱনত বহুত সেৱা আগবঢ়াইছে আৰু আপুনি বহুত ভাল বস্তু পাইছে, সেইটো কি বস্তু যিটো আপোনাৰ আগতে নাছিল?
অংশগ্ৰহণকাৰী- জয় হিন্দ ছাৰ, নিয়মানুৱৰ্তিতা আৰু সময় ব্যৱস্থাপনা আৰু তৃতীয় হৈছে নেতৃত্ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- ঠিক আছে আৰু কিবা?
অংশগ্ৰহণকাৰী: ছাৰ, এন চি চিয়ে মোক আটাইতকৈ বেছি শিকাইছে, ৰক্তদান শিবিৰৰ দৰে জনসেৱা, নিজৰ চৌপাশ পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখা ইত্যাদি।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – চাওক, মাই ভাৰত, মাই যুৱ ভাৰত, মাই ভাৰত ইত্যাদি মঞ্চসমূহ ভাৰত চৰকাৰে চলাই আছে। এতিয়ালৈকে দেশৰ তিনি কোটিতকৈও অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে নিজকে পঞ্জীয়ন কৰিছে আৰু এতিয়া মোৰ ভাৰতৰ জনসাধাৰণে সমগ্ৰ দেশতে উন্নত ভাৰতক লৈ তৰ্ক, কুইজ প্ৰতিযোগিতা আৰু ৰচনা প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰিছে; আকস্মিক বাক প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰিছে, য’ত দেশজুৰি প্ৰায় ৩০ লাখ লোকে যোগদান কৰে। ইয়াৰ পৰা গৈ প্ৰথমে কি কৰিব?
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – মাই ভাৰতত পঞ্জীয়ন কৰি দিব।
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে আপুনি এন চি চিত যি শিকিছে, কিয়নো এন চি চি কেইবছৰমান থাকিব, কিন্তু মাই ভাৰত আজীৱন আপোনাৰ লগত থাকিব পাৰে।
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- গতিকে আপুনি ইয়াৰ বাবে কিবা এটা নকৰিবনে?
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ভাৰতে আগন্তুক ২৫ বছৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। সেই লক্ষ্য কি জানেনে? অনুগ্ৰহ কৰি হাতখন দাঙি জোৰেৰে কওক।
অংশগ্ৰহণকাৰী - উন্নত ভাৰত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আৰু বছৰটো কি?
অংশগ্ৰহণকাৰী – ২০৪৭!
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক আছে, এই ২০৪৭ চনটো কিয় সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী – ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-কাৰ?
অংশগ্ৰহণকাৰী- স্বাধীনতাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- মোদী জীৰ। তাৰ পিছত ভাৰতৰ স্বাধীনতা
অংশগ্ৰহণকাৰী – ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আৰু তেতিয়ালৈকে আমাৰ লক্ষ্য কি?
অংশগ্ৰহণকাৰী - উন্নত ভাৰত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এইখন দেশৰ বিকাশ হ’ব লাগে, কোনে ইয়াক বিকশিত কৰিব?
অংশগ্ৰহণকাৰী- আমি গঢ় দিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এনেকৈ চৰকাৰ গঠন নহ’ব।
অংশগ্ৰহণকাৰী – নাই ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – যদি ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে এই সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে কিবা ইতিবাচক কাম কৰে, তেন্তে এই কামটো কঠিন নহয়। চাওক, আমি নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিলেও আমি এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াত এক বৃহৎ শক্তি হ’ব পাৰো। কোনে মাতৃক বৰ ভাল পায়? সকলোৰে লগত ভাল! ধৰিত্ৰী মাক বহুত ভালপোৱা মানুহ আছে আৰু এয়াই যথেষ্ট। বাৰু, মই আপোনালোকক এটা অনুষ্ঠানৰ কথা কৈছিলোঁ যিটো এনেকুৱা এটা অনুষ্ঠান য'ত নিজৰ মাতৃৰ প্ৰতিও সন্মান প্ৰকাশ কৰা হয় লগতে পৃথিৱী মাতৃৰ প্ৰতিও সন্মান প্ৰকাশ কৰা হয়-এক পেড় মাকে নাম। আৰু মোৰ আশা এই যে আপুনিও আপোনাৰ মাৰ লগতে এজোপা গছ ৰোপণ কৰক আৰু সদায় মনত ৰাখিব যে এইটো মোৰ মাৰ নামত এজোপা গছ আৰু মই কেতিয়াও ইয়াক মৰহি যাবলৈ নিদিওঁ আৰু ইয়াৰ পৰা প্ৰথম লাভৱান হ'ব ধৰিত্ৰী মা।
অংশগ্ৰহণকাৰী – মোৰ নাম বাটামিপি, দিৱাংভেলী জিলাৰ আনিনি থাকো। মই ইদু মিছিমি আৰু মই অৰুণাচল প্ৰদেশৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে চৰকাৰ চলাবলৈ আৰম্ভ কৰাৰ পৰাই চৰকাৰখন দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু দেশৰ চুক-কোণে সকলোৱে ইয়াক জানে আৰু দেখি আহিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- অৰুণাচলৰ এটা বিশেষত্ব আছে, আমি সকলোৱে জানো যে ভাৰতত প্ৰথম সূৰ্য্যৰ ৰশ্মি পৰা ঠাইখনেই আমাৰ অৰুণাচল। কিন্তু অৰুণাচলৰ এটা বিশেষত্ব আছে, যেনে ক'ৰবাত লগ পালে আমি ৰাম ৰাম বুলি কওঁ বা নমস্তে বুলি কওঁ, অৰুণাচলৰ এটা সুকীয়া স্বভাৱ আছে, তাত কোৱা হয় জয় হিন্দ। আজিয়েই অনুৰোধ জনালোঁ যদি আপুনি বৈচিত্ৰ্য চাব বিচাৰে, যদি আপুনি শিল্প চাব বিচাৰে, আপোনালোকে প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য চাব বিচাৰে, তাত থকা মানুহৰ মৰম চাব বিচাৰে, কিছু সময় উলিয়াই অৰুণাচল, মিজোৰাম, মণিপুৰ, নাগালেণ্ড, ছিকিম, ত্ৰিপুৰা, অসম আৰু মেঘালয়, আমাৰ এই অষ্টলক্ষ্মীৰ সমগ্ৰ অঞ্চলটো ইমানেই ধুনীয়া, আপোনালোকে তিনিমাহতো চাই সম্পূৰ্ণ কৰিব নোৱাৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনাৰ ইউনিটে কেনেকুৱা কাম কৰে কিয়নো আপুনি নিশ্চয় আপোনাৰ অঞ্চলৰ এনএছএছ গ্ৰুপত কাম কৰি আছে, যাৰ বিষয়ে সকলোৱে কয় যে এই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে বহুত ভাল কাম কৰে, এই যুৱক-যুৱতীসকলে দেশৰ বাবে কিবা এটা কৰিবলৈ ওলাইছে, এনেকুৱা কামৰ সম্পৰ্কে আপুনি কিবা অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিবনে?
অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ সেই বিষয়ে ক’ম!
প্ৰধানমন্ত্ৰী- আপুনি ক’ৰ পৰা আহিছে?
অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ মোৰ নাম অজয় ​​মোদী, মই ঝাৰখণ্ডৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি মোদীনে মোটি?
অংশগ্ৰহণকাৰী- মোদী ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- ঠিক আছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী- মই মোদী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-সেইবাবেই আপুনি মোক চিনি পালে।
অংশগ্ৰহণকাৰী- হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- কওকচোন।
অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ, মোৰ ইউনিটে কৰা সৰ্বোত্তম কাম, আপুনি কোৱাৰ দৰে, যিটোৰ শলাগ লোৱা হৈছে, সেয়া আছিল যে ছাৰ, আমাৰ ডুমকাত এটা মাহিৰী সম্প্ৰদায় আছে, যিয়ে বাঁহৰ বস্তু বহুত ভালকৈ বনায়, কিন্তু সেইবোৰ কেৱল ঋতু অনুসৰিহে বিক্ৰী হয়। সেয়েহে ছাৰ আমি এই ধৰণৰ কাম কৰা কিছুমান মানুহ পাইছিলোঁ আৰু তেওঁলোকক ধূপকাঠি বনোৱা কাৰখানাত লগাই দিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এই অগৰবট্টি শব্দটো ক’ৰ পৰা আহিল ই বৰ আমোদজনক, ত্ৰিপুৰাৰ ৰাজধানীৰ নাম কি?
অংশগ্ৰহণকাৰী - আগৰতলা ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ইয়াত কি আছে আৰু আমি কি কথা কৈছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী - ধূপৰ কাঠি।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – তাত অগৰবট্টি (ধূপৰ লাঠি) এখন অৰণ্য আছে আৰু ইয়াৰ তেলৰ ইমান ডাঙৰ গোন্ধ আছে আৰু অতি দামী, সম্ভৱতঃ পৃথিৱীৰ অতি কম সংখ্যক তেল ইমান দামী, ইয়াৰ গোন্ধ ইমান আচৰিত আৰু তাৰ পৰাই, পৰম্পৰা ধূপৰ লাঠি বনাই গঢ় লৈ উঠিছিল। চৰকাৰৰ এটা জেম পৰ্টেল আছে আপোনাৰ অঞ্চলতো যদি কোনোবাই জেম পৰ্টেলত তেওঁৰ সামগ্ৰী ৰেজিষ্টাৰ কৰে তেন্তে তেওঁৰ দাম আদি লিখিব লাগিব সম্ভৱ যে চৰকাৰক সেইবোৰ বস্তুৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে আৰু তেওঁলোকে আপোনাক অৰ্ডাৰ দিব পাৰে যদি কাম কৰিবলগীয়া হয়, কেতিয়াবা আপোনালোকৰ দৰে শিক্ষিত যুৱক-যুৱতীসকলে এনে লোকক চিনাকি কৰাই দিব লাগিব আৰু কামটো সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগে। মোৰ সপোন দেশৰ গাঁৱত মহিলা আত্মসহায়ক গোট চলোৱা আৰু তিনি কোটি লাখপতি দিদি গঢ়ি তোলা। আমি ১ কোটি ৩০ লাখ ইতিমধ্যে গঢ়িছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী – মোৰ মায়ে চিলাই শিকিছে আৰু এতিয়াও কৰি আছে আৰু তাই ইমানেই পাৰ্গত যে এতিয়া সেই চানিয়াবোৰ, আপুনি নিশ্চয় জানে যে নৱৰাত্ৰিৰ সময়ত ছাৰ চানিয়াবোৰ ইমান জনপ্ৰিয়, তাই সেই চানিয়াবোৰ বনাইছে গতিকে সেইবোৰ বিদেশতো বিক্ৰী কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- বৰ ভাল কথা।
অংশগ্ৰহণকাৰী - এনেদৰে ছাৰ, আপুনি এটা আদৰ্শ দাঙি ধৰিছে আৰু ভৱিষ্যতে লাখপতি দিদী কাৰ্যসূচীয়ে উন্নত ভাৰতত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা ল'ব পাৰে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বহিঃৰাজ্যৰ পৰা অহা এদল মানুহো আপোনাৰ লগত দেখা যায়, গতিকে বহিঃৰাজ্যৰ পৰা অহা বন্ধু-বান্ধৱীৰ লগত শক্তিশালী বন্ধুত্ব গঢ়ি তোলা ইমানবোৰ মানুহ আছে! বাৰু, আপোনাক লগ পালে তেওঁলোকৰ কি কি প্ৰশ্ন হয়, ভাৰতৰ বিষয়ে তেওঁলোকে কি জানিব বিচাৰে, কি সুধিব?
অংশগ্ৰহণকাৰী- ছাৰ, তেওঁলোকে ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ পিছত পৰম্পৰা আৰু ধৰ্ম আৰু ৰাজনীতিৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- হয় ৰাজনীতিৰ কথাও আছে।
অংশগ্ৰহণকাৰী- নমস্কাৰ, ছাৰ মই নেপালৰ ৰজিনা বান। আমি সঁচাকৈয়ে ভাৰত ভ্ৰমণৰ লগতে আপোনাক চাবলৈ পাই অতিশয় উৎসাহিত হৈছো।মইও আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছো আৰু আপোনাৰ আতিথ্যৰ বাবে আপোনাক বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।
অংশগ্ৰহণকাৰী- আমাৰ যাত্ৰাৰ প্ৰাকক্ষণত মৰিচাছৰ ভাৰতীয় উচ্চায়ুক্তই আমাক সাক্ষাৎ কৰে। গতিকে তেওঁ আমাক ক’লে ভাৰতলৈ যাওক, এইখন তোমাৰ দ্বিতীয় ঘৰ। তেওঁ ঠিকেই কৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- বাঃ।
অংশগ্ৰহণকাৰী- আমি নিজকে ঘৰত থকাৰ দৰে অনুভৱ কৰোঁ আৰু ইয়াৰ বাবে আমি কৃতজ্ঞ। মৰিচাছ আৰু ভাৰতৰ মাজত সহযোগিতা আৰু ভাতৃত্ববোধৰ সম্বন্ধ জীয়াই থাকক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এইখন আপোনাৰ দ্বিতীয় ঘৰৰ লগতে এইটো আপোনাৰ সকলো পূৰ্বপুৰুষৰ প্ৰথম ঘৰ।
অংশগ্ৰহণকাৰী - হয়, সঁচাকৈয়ে!.
অংশগ্ৰহণকাৰী – কেশৰীয়া...পধাৰো ম্যাহাৰো দেশ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- ভাল লাগিল!
অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰে জহা ছে অচ্ছা হিন্দুস্থা হমাৰা হমাৰা, ছাৰে জহা ছে অচ্ছা, হম বুলবুল হে ইচকি, য়ে গুলছিতা হমাৰা হমাৰা, ছাৰে জহা ছে অচ্ছা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- বহুত বহুত অভিনন্দন ভাই-ভনীসকল।
অংশগ্ৰহণকাৰী- ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বহুত বহুত ধন্যবাদ, সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with NCC and NSS Cadets participating in Republic Day celebrations
25 JAN 2025 3:52PM by PIB Delhi
Participant – Sir, after seeing you today my dream has come true.
Prime Minister - Very good, yes you were sleeping just now.
Participant – No, looking at you it feels like we have met the biggest hero.
Participant – It was my biggest dream to come here and see all the forces, specially I have come to see you.
Prime Minister – Yes, yes.
Participant – So I still can't believe that I am talking to you face to face.
Prime Minister – This is the strength of Indian democracy.
Participant – thank you so much Sir.
Prime Minister – By introducing yourself to a friend from another state, you tried to get to know that state and even learnt to speak a couple of sentences in the language. Who all are such people over here ?
Participant – Sir, we are sitting here from West Bengal, I tried to know from them and as we were eating rice, there was a sentence related to rice, he said ekto ekto bhaat khave.
Prime Minister: One should eat rice. He said he should eat, he said he should eat?
Participant – Khabo.
Prime Minister – Eat.
Participant – Sir Jol Khabo, what else was there?. To Ami Kemo Nacho Ami Bhalo Achi (Second Language)
Participant – I am from Munger, I salute you Sir on behalf of all the people of Munger.
Prime Minister - My salutations to the land of Munger. The land of Munger is known throughout the world for yoga.
Participant – Yes sir, yes sir.
Prime Minister – So you have become everyone’s yoga guru here.
Participant – That means I couldn’t become everyone’s partner Sir, but those who were in our circle, I could become a part of some teams.
Prime Minister – Now the whole world is connecting with Yoga.
Participant- Sir Sir.
Prime Minister – Yes.
Participant – And we have also written two lines for you yesterday at the National Stadium Camp, that Jai Ho, Jai Ho to Mother India, Jai Ho to the people of India, Jai Ho to the fluttering new flag, Jai Ho, Jai Ho, Jai Ho, let there be no fear of terror, let the enemies be put to death, let there be love and humility in everyone's heart, Jai Ho, Jai Ho, Jai Ho.
Prime Minister – Jai Ho.
Participant- Jai Ho, thank you very much.
Participant - The journeys that you have started like Clean India Mission and Healthy India Mission have definitely helped in the progress of the country. Along with that, the youth are so attracted to you and like a magnet everyone wants to meet you. It is a matter of great pride for all of us that our Prime Minister is a personality like you.
Prime Minister – If we have to implement any one principle to build a clean India, which one is it?
Participant – We want to inspire others too, like I went to the temple during Navratri.
Prime Minister – See, you have said it right, to make India clean, if 140 crore people decide that they will not create dirt, then who will create dirt, then it will become clean.
Participant - Jai Hind Sir, Sir I am Sushmita Rohidash from Odisha.
Prime Minister- Jag Jagannath.
Participant - Jag Jagannatha Sir. You are my inspiration, so I wanted to ask you something about what I should do to be successful in life and what is the actual definition of success?
Prime Minister – Failure should never be accepted. Those who accept failure and take refuge in failure never achieve success, but those who learn from failure reach the top, and therefore one should never be afraid of failure, one should have the passion to learn from failure and the one who learns from failure also reaches the top.
Participant: Sir, my question to you is that I have heard that you get only three to four hours of rest , so where do you get motivation and strength at this age?
Prime Minister - Now this is a difficult question. When I meet youngsters like you, I get energy. When I see all of you, I get inspired. When I remember the farmers of the country, I think about how many hours they work. When I remember the soldiers of the country, I think about how many hours they stand at the border. That means everyone works and works very hard. If we look at them a little, try to live their life, try to know them, then we also feel that we do not have the right to sleep, we do not have the right to rest. He works so hard for his duties, so 140 crore countrymen have given me a duty too. Well, after going back home, how many of them have decided to wake up at 4 in the morning? Do you have to wake up at 4 in the morning or do you have to?
Participant: I have to get up sir.
Prime Minister - No no, right now someone must be whistling, then he must be thinking that he should go and spare 5 minutes. But see, the habit of waking up early is very useful in life and I can say that I was also an NCC cadet like you, so this thing has been very useful to me till now because when we used to go to camp, we had to wake up very early, so discipline also came, but my habit of waking up very early is still a great asset to me. I finish a lot of my work before the world wakes up. If you too maintain the habit of waking up early, it will be very useful to you friends.
Participant - I would like to say just one thing, if there is anyone who can create Swarajya like Chhatrapati Shivaji Maharaj, then it is Narendra Modi.
Prime Minister - We have to learn from everyone. We have to learn from Chhatrapati Shivaji Maharaj as well, can you tell us what you have learnt here?
Participant - Sir, here making friendship with the different directorates, talking to them, mingling with them, it all means when the whole of India comes together.
Prime Minister – Like when you would have been at home, you would have never touched a vegetable, you would have quarreled with your mother, and here you must have learnt to eat vegetables, it must be like this, brother, such a new thing has come into your life.
Participant: I have learned to make every kind of adjustment.
Participant - Sir, I basically belong to a Kashmiri Pandit family. I am in the ninth grade and I have never done any household chores because whenever I am at home, I have to go to school. Then after coming back, I study, go for tuitions, etc. But the biggest thing I have learnt after coming here is to be self-independent. I have learnt all the work here and as soon as I go home, I will help my mother along with studies.
Prime Minister- Look, this video of yours is going to reach your mother, you will be caught.
Participant - The first thing I have learnt after coming here is that family is not always the people who live with us at home, the people who are our friends, the seniors here, they all also form a very big family and this is one thing that I will always remember and I have learnt after coming here.
Prime Minister- One India, Great India.
Participant - Yes sir.
Prime Minister - Well, in these 30 days, some people would have got a chance to take part in the parade, some people would not have got it, right? So what do you think, you must feel something?
Participant - Sir, getting selected or not is a different thing but trying for that thing is a very big thing Sir.
Prime Minister- This is the biggest thing, whether we get selected or not but I have done my best. So is it NCC?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – So, do you people enjoy wearing uniforms or do you enjoy cultural programmes?
Participants- Both.
Prime Minister – So you have been here for a month, so you must be doing video conferencing at home?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – Must be doing video conferencing with friends?
Participant – Yes sir.
Prime Minister - Do you know why they are able to do this? Technology, second is Digital India, third is Developed India. Then, look, there are very few countries in the world where data is so cheap and hence even the poorest of the poor can easily talk to their family members through video conference. How many of you use UPI for digital payment? Wow, the new generation does not even keep money in their pockets! NCC has served you a lot in your life, you have got a very good thing, what is it that you did not have earlier?
Participant- Jai Hind Sir, Punctuality and Time Management and third is Leadership.
Prime Minister- Okay, someone else.
Participant: Sir, the best thing that NCC has taught me is public service, like blood donation camps, keeping your surroundings clean.
Prime Minister- Look, My Bharat Mera Yuva Bharat, My Bharat is a platform run by the Government of India. So far, more than three crore young men and women of the country have registered on it and now the people of My Bharat have done a great job, debated on developed India across the country, conducted quiz competitions, essay writing, oratory competitions and about 30 lakh people from across the country joined. What will be the first thing you will do?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – My Bharat will get it registered.
Participant – Yes sir.
Prime Minister – So whatever you have learnt in NCC, NCC will remain with you for a few years, but My Bharat can remain with you for life.
Participant – Yes sir.
Prime Minister- So will you do something about it?
Participant – Yes sir.
Prime Minister – India has set a target for the next 25 years. Do you know what that target is? Please raise your hand and say it loudly.
Participant - Developed India.
Prime Minister: And what year did you mention?
Participants – 2047!
Prime Minister – Well why has this year 2047 been decided?
Participants – 100 years will be completed.
Prime Minister- To whom?
Participant- To freedom.
Prime Minister- Modi ji’s, So India's independence
Participants – 100 years will be completed.
PM: And till then what is our target?
Participant - Developed India.
Prime Minister – This country should develop, who will make it develop?
Participants- We will make it.
Prime Minister – It's not that the government will have to do this.
Participant – No sir.
Prime Minister – When 140 crore citizens decide this and do something positive for it, then this task is not difficult. See, if we follow our duties, then we can become a great force in making India developed. Who are those who love their mother a lot? Good with all! There are so many who love Mother Earth a lot, this is also a lot. Well, I had told you about a program which is such a program in which respect is expressed towards one's mother as well as towards Mother Earth - Ek Ped Maa Ke Naam. And my expectation is that you plant a tree with your mother and always remember that this is a tree in the name of my mother and I will never let it dry and the first one to benefit from this is Mother Earth.
Participant – My name is Batamipi District Diwangvalley Anini, I am Idu Mishmi, and I come from Arunachal Pradesh. Ever since Prime Minister Modi ji formed the government, it is progressing rapidly and everyone in every corner of the country knows and sees it.
Prime Minister – Arunachal has a specialty, we all know that the place where the first ray of sun falls in India is our Arunachal. But Arunachal has a specialty, like when we meet somewhere, we say Ram Ram or Namaste, Arunachal has a nature that it says Jai Hind, I request you from today, if you want to see diversity, art, natural beauty, love of the people there, take out some time and visit Arunachal, Mizoram, Manipur, Nagaland, Sikkim, Tripura, Assam, this entire area of our Ashta Lakshmi, Meghalaya, it is so beautiful that you cannot see it all in two or three months, there are so many things to see.
Prime Minister – What kind of work would your unit have done in the NSS team in which you work in your area , about which everyone says that these children do very well, these youngsters are going to do something for the country, would you share any such experience?
Participant: Sir, I want to say that !
Prime Minister- Where are you from?
Participant – Sir my name is Ajay Modi, I am from Jharkhand and Sir I want to say that our unit
Prime Minister – Are you Modi, Moti?
Participant- Modi Sir.
PM- Okay.
Participant- I am Modi.
Prime Minister- That is why you recognized me.
Participant – Yes sir.
Prime Minister- Tell me.
Participant – Sir, the best work done by my unit, as you said, which was appreciated was that Sir, there is a Mahiri community in our Dumka, which makes bamboo items very well, but they are sold only seasonally. So Sir, we found some people who do this kind of work and connected them to factories that make incense sticks.
Prime Minister – Where did this word Agarbatti come from? It is very interesting, you people must look into it. What is the name of the capital of Tripura?
Participant - Agartala Sir.
Prime Minister – What is there in it, and what are we talking about?
Participants - Incense sticks.
Prime Minister – So there are forests of Agarbatti there and its oil smells so good and is very expensive, probably very few oils in the world are so expensive, its smell is so good and from that the tradition of making Agarbatti which smells good was formed. The government has a Gem portal, in your area also if someone registers his product on the Gem portal, its price etc. has to be written, it is possible that the government may need those things, then they will give you the order, so its work is done very fast, so sometimes you people, you educated youth, should introduce such people and get it done. My dream is to make three crore Lakhpati Didis in the country who run women self-help groups in villages. I have reached one crore and 30 lakh.
Participant – I have my mother who has learned sewing and is still doing it and she is so capable that now those Chaniyas, you must know Sir Chaniyas are so popular during Navratri, she has made those Chaniyas and they go abroad as well.
Prime Minister- Very good.
Participant - So like this Sir, you have set an example and in the future, the Lakhpati Didi program can play a very important role in developed India Sir.
Prime Minister - So, you are seen with a group of people from abroad, so how many people have made strong friendships with their friends from abroad? Well, what are their questions when they meet you, what do they want to know about India, what do they ask?
Participant- Sir they will ask about Indian culture then tradition and religion and about politics.
Prime Minister- Hmm politics also, oh.
Participant- नमस्ते सर I am Rojina Ban from Nepal. We were really very excited to visit India and also to see you. I would also like to take a moment to thank you and for your hospitality, unconditional hospitality, Thank you so much for that.
Participant- On the eve of our departure the High Commission of India to Mauritius met us. So he told us go to India, this is your second house. He's right.
Prime Minister- Wow.
Participant- We feel at home and we are grateful for this. Long live the cooperation and the brotherly relationship between Mauritius and India.
Prime Minister – This is your second house as well as this is the first house of your all forefathers.
Participant - Yes, Indeed!.
Participant – Kesariya…come to my country
Prime Minister- Well done!
Participant – सारे जहां से अच्छा हिंदुस्ता हमारा हमारा, सारे जहां से अच्छा, हम बुलबुले हैं इसके, ये गुलसितां हमारा हमारा सारे जहां से अच्छा।
Prime Minister- Many many congratulations brother.
Participant- Thank you sir.
Prime Minister – Thank you very much, thank you very much.