ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
08 APR 2025 1:25PM by PIB Bhubaneswar
ହିତାଧିକାରୀ- ସାର୍, ଆଜି ମୁଁ ମୋର କାହାଣୀ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ କିପରି ମୁଁ ଏକ ପ୍ରାଣୀ ପୋଷିବା ଅଭ୍ୟାସରୁ ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେଲି ଏବଂ ମୋର ବ୍ୟବସାୟିକ ଉଦ୍ୟମର ନାମ ହେଉଛି କେ9 ୱାର୍ଲ୍ଡ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପୋଷା ପ୍ରାଣୀ ସାମଗ୍ରୀ, ଔଷଧ ଏବଂ ପୋଷା ପ୍ରାଣୀ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ, ସାର୍,। ସାର୍ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇବା ପରେ, ଆମେ ଅନେକ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଯେପରିକି ଆମେ ଏକ ପୋଷା ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ରହିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଯିଏ ପୋଷା ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଅଭିଭାବକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯଦି ସେମାନେ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ନିଜ ପୋଷା ପ୍ରାଣୀକୁ ଆମ ନିକଟରେ ଛାଡ଼ି ପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପୋଷା ପ୍ରାଣୀ ଆମ ସହିତ ଘରୋଇ ପରିବେଶରେ ରହିପାରିବ, ସାର୍। ପଶୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଭଲ ପାଇବା ଭିନ୍ନ, ସାର୍, ମୁଁ ଖାଉଛି କି ନାହିଁ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ସେମାନଙ୍କୁ ଖୁଆଇବାକୁ ପଡିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀତେବେ ଘରେ ସମସ୍ତେ ନିଶ୍ଚୟ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ବିରକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ କୁକୁରଙ୍କ ସହିତ ଅଲଗା ରୁହେ, ଅଲଗା ରହୁଛି, ଅଲଗା ରୁହେ, ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ, କାରଣ ଆପଣମାନଙ୍କ କାରଣରୁ, ସାର୍ ଅନେକ ପଶୁ ପ୍ରେମୀ ଏବଂ ଏନଜିଓ କର୍ମୀ ବିନା କୌଣସି ବାଧାରେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରୁଛନ୍ତି । ମୋ ବାସଭବନରେ, ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି, ସାର୍ ଯଦି ଆପଣ ଜଣେ ପଶୁ ପ୍ରେମୀ ନୁହନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁମତି ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରଚାର ହୋଇଯିବ?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣଙ୍କ ହଷ୍ଟେଲ୍ ବହୁତ ଛୋଟ ହୋଇଯିବ।
ହିତାଧିକାରୀ-ପୂର୍ବରୁ, ଯେଉଁଠି ମୁଁ ମାସକୁ 20,000 ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିଲି, ସାର୍ ଏବେ ମୁଁ ମାସକୁ 40,000 ରୁ 50,000 ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେବେ ଏବେ ଆପଣ ଗୋଟିଏ କାମ କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁ ବ୍ୟାଙ୍କ କହିଥିଲା।
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁ ସମୟରେ ଆପଣ ଋଣ ନେଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଫୋନ କରନ୍ତୁ, ନିଜର ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଦେଖାନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ, ବ୍ୟାଙ୍କର ସେହି ଲୋକମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାମ କରିଛନ୍ତି ଯାହା କରିବାକୁ ଅନେକ ଲୋକ ସାହସ କରିନାହାଁନ୍ତି, ଆପଣ ମୋତେ ଋଣ ଦେଲେ, ଦେଖନ୍ତୁ ମୁଁ କିପରି କାମ କରୁଛି।
ହିତାଧିକାରୀ- ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀସେମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଗିବ ଯେ ହଁ, ସେମାନେ କିଛି ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି।
ହିତାଧିକାରୀ- ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ ପରିବେଶ ଯୋଗୁ ଏକଦମ ପିନ୍ ଡ୍ରପ୍ ନୀରବତାର ପରିବେଶକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଭା ଅଟେ ଏବଂ ସେ ଆମ ସହିତ ଟିକେ ମିଶିଯାଇଥିଲେ, ତେଣୁ ଏହା ଏକ ଜିନିଷ ଯାହା ମୋତେ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଲାଗିଲା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଯେ ସେ ଜଣେ ବହୁତ ଭଲ ଶ୍ରୋତା |
ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ ଗୋପୀକୃଷ୍ଣନ, କେରଳର ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମୋତେ ଜଣେ ସଫଳ ଉଦ୍ୟୋଗୀରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଚାକିରି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ପରିବାର ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମାଧାନ ଆଣି ମୋର ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ଯେତେବେଳେ ଦୁବାଇରୁ ଫେରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଯୋଜନା କ’ଣ ଥିଲା?
ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ ଫେରି ଆସିଲି ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ବିଷୟରେ ଏହି ସୂଚନା ପାଇଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି କମ୍ପାନୀରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେବେ, ଆପଣ ସେଠାରେ ଥିବାବେଳେ ଏ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ?
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା । ଏବଂ ଇସ୍ତଫା ଦେବା ପରେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି ଏବଂ ତା 'ପରେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରି ମୁଁ ଏହା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଗୋଟିଏ ଘରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ କେତେ ଦିନ ଲାଗେ?
ହିତାଧିକାରୀ-ବର୍ତ୍ତମାନ ସର୍ବାଧିକ ଦୁଇ ଦିନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଗୋଟିଏ ଘରର କାମ 2 ଦିନରେ ଶେଷ କରିଥାନ୍ତି।
ହିତାଧିକାରୀ-ଆମେ କାମ କରୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ଚିନ୍ତିତ ହୋଇପାରନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ନୁହଁନ୍ତି, ତେବେ କ 'ଣ ହେବ, ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଗାଳି ଦେବେ, ଯେ ଆପଣ ଦୁବାଇରୁ ଘରକୁ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି, କ' ଣ ହେବ?
ହିତାଧିକାରୀ-ମୋ ମାଆ ଟିକେ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭଗବାନଙ୍କ ଦୟାରେ, ସବୁକିଛି ଠିକ୍ ହୋଇଗଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘରରୁ ଏବେ ମାଗଣାରେ ବିଜୁଳି ପାଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କ’ଣ, କାରଣ କେରଳରେ ଘରଗୁଡ଼ିକ ତଳିଆ, ଗଛଗୁଡ଼ିକ ଲମ୍ବା, ସୂର୍ଯ୍ୟଲୋକେ ବହୁତ କମ୍ ଆସିଥାଏ, ବର୍ଷା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି, ତେବେ ସେମାନେ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ-ଏହାକୁ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପରେ, ସେମାନଙ୍କର ବିଲ୍ ଟଙ୍କା 240-250 ମଧ୍ୟରେ ଆସିଥାଏ। ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ 3000 ଟଙ୍କା ଦେଉଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ 250 ଟଙ୍କାର ବିଲ୍ ମିଳୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଏବେ ଆପଣ ମାସକୁ କେତେ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି? ଆପଣଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଏବେ କେତେ ହେବ?
ହିତାଧିକାରୀ-ମୋତେ ଏହି ରାଶି ମିଳିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀନା, ଆୟକର କର୍ମଚାରୀ ଆସିବେ ନାହିଁ, ଭୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଭୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ହିତାଧିକାରୀ-ମୋତେ ଅଢେଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମିଳୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ମୋ ପାଖରେ ବସିଛନ୍ତି। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଆୟକର ଅଧିକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ଘରକୁ ଆସିବେ ନାହିଁ।
ହିତାଧିକାରୀ-500 ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି। 2. 50 ଲକ୍ଷ।
ହିତାଧିକାରୀ-ଆମେ ଶୋଇବା ସମୟରେ ଯାହା ଦେଖୁ ତାହା ସ୍ୱପ୍ନ ନୁହେଁ, ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ତାହା ଯାହା ଆମକୁ ଶୋଇବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ। ଅସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଆସିବ, କେବଳ ଯେଉଁମାନେ ସଂଘର୍ଷ କରନ୍ତି ସେମାନେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବେ।
ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ 'ହାଉସ୍ ଅଫ୍ ପୁଚ୍କା' ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା। ମୁଁ ଘରେ ରୋଷେଇ କରୁଥିଲି ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ଭଲ ଥିଲା, ତେଣୁ ସମସ୍ତେ ମୋତେ କାଫେ ପଡ଼ିଆକୁ ଯିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ତା 'ପରେ ଏହା ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିବା ପରେ ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ଯେ ଲାଭର ସୀମା ମଧ୍ୟ ଭଲ, ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏକ ସଫଳ ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଇପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଏମିତି ଏକ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି, ଏକ ପିଢ଼ି, କିଛି ଶିକ୍ଷା ପାଇବା ପରେ ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ନା, ନା, ମୁଁ ଚାକିରି ପାଇ ବସିବି, ମୁଁ କୌଣସି ବିପଦ ନେବି ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ରିସ୍କ ନେବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି।
ହିତାଧିକାରୀ-ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ରାୟପୁରର ବନ୍ଧୁ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ଜଗତର ବନ୍ଧୁ, ଛାତ୍ର ବନ୍ଧୁ ମଧ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ। ଏ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ "ଣ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି? ସେମାନେ କେଉଁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛନ୍ତି? ସେମାନେ କ "ଣ ଭାବୁଛନ୍ତି? ସେମାନେ ଏହା କରିପାରିବେ କି? ସେମାନେ ଏହା କରିବା ଉଚିତ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ବୟସ 23 ବର୍ଷ, ତେଣୁ ମୋର ରିସ୍କ ନେବାର କ୍ଷମତା ଏବଂ ସମୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ତେଣୁ ଏହି ସମୟରେ ଯୁବକମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପାଣ୍ଠି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନୁହଁନ୍ତି, ତେଣୁ ମୋ ତରଫରୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, କିଛି ଅନୁସନ୍ଧାନ କର, ଯେପରି ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଅଛି, ସେହିପରି ପିଏମ ଇଜିପି ଋଣ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଅନେକ ଋଣ ଯାହା ଆପଣ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ପାଇପାରିବେ, ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ତେବେ ଆପଣ ଚାକିରି ଛାଡ଼ିପାରିବେ କାରଣ ଆକାଶରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ସୀମା ନାହିଁ, ତେବେ ଆପଣ ବ୍ୟବସାୟ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଯେତେ ଚାହିଁବେ ସେତେ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ। ହିତାଧିକାରୀ-ଯେଉଁମାନେ ଛାତରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସିଡ଼ି ହେଉ, ଆମର ଗନ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଆକାଶ, ଆମକୁ ନିଜେ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ଏମ୍. ଡି., ମୁଦାସିର୍ ନକାସବନ୍ଦୀ, ବେକ୍ ମାଇ କେକ୍, ବାରାମୁଲା କାଶ୍ମୀରର ମାଲିକ। ଆମେ ସଫଳ ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ଚାକିରି ସନ୍ଧାନକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ହୋଇପାରିଛୁ। ଆମେ ବାରାମୁଲାର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରୁ 42 ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ବ୍ୟାଙ୍କ ଆପଣଙ୍କୁ ଋଣ ଦେବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥିତି କ’ ଣ ଥିଲା?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ତାହା 2021 ଥିଲା। ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଲକ୍ଷ କିମ୍ବା କୋଟିରେ ନ ଥିଲି; ମୁଁ କେବଳ ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣଙ୍କ ଘରେ ମଧ୍ୟ ୟୁପିଆଇର ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି କି?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନଗଦ ଟଙ୍କା ଯାଞ୍ଚ କରୁ, ମୁଁ ବହୁତ ନିରାଶ ହୁଏ କାରଣ 90 ପ୍ରତିଶତ କାରବାର ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ, ଏବଂ ଆମ ହାତରେ ମାତ୍ର 10 ପ୍ରତିଶତ ନଗଦ ଥାଏ।
ହିତାଧିକାରୀ-ବାସ୍ତବରେ, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଦ୍ର ମନେକରିଥିଲି ଏବଂ ସେ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋଲି ଅନୁଭବ କରୁନଥିଲା, ଏପରି ଲାଗୁଥିଲା ଯେ କେହି ଜଣେ ଆମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେ ନମ୍ରତାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀସୁରେଶ, ଆପଣ ଏହି ସୂଚନା କେଉଁଠୁ ପାଇଲେ, ପୂର୍ବରୁ କେଉଁ କାମ କରୁଥିଲେ, ପରିବାରରେ ପୂର୍ବରୁ କେଉଁ କାମ କରୁଥିଲେ?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଏକ କାମ କରୁଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀକେଉଁଠି?
ହିତାଧିକାରୀ-ବାପିରେ, ଏବଂ ତା 'ପରେ 2022 ରେ, ମୁଁ ଭାବିଲି ଯେ ଚାକିରି ସହିତ କିଛି କରିବାକୁ ହେବ , ତେଣୁ ମୁଁ ମୋର ନିଜ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଚିତ୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ନିଜର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ଟ୍ରେନରେ ବାପି ଯାଉଥିଲେ, ଟ୍ରେନରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ବନ୍ଧୁତା କରନ୍ତି ତାହା ଚମତ୍କାର।
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ମୁଁ ସିଲଭାସାରେ ରୁହେ ଏବଂ ବାପିରେ କାମ କରୁଥିଲି, ଏବେ ମୋର କାମ ସିଲଭାସାରେ ହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମୁଁ ଜାଣେ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଉପରମୁହାଁ ଗ୍ୟାଙ୍ଗ୍, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ପଚାରୁଥିବେ ଯେ ଆପଣ ଏତେ ରୋଜଗାର କିପରି କଲେ, ଆପଣ କ’ଣ କରୁଛନ୍ତି? ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ମୁଦ୍ରା ଋଣ ନେଇ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ-ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ନିକଟରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି, ମୋର ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ମଧ୍ୟ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସମ୍ଭବ ତେବେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇଁ ମୋତେ ଟିକେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୋ ଘରକୁ ଆସିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅତିଥିମାନେ ଘରକୁ ଆସନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଦର ଧୂଳି ଘରେ ପଡ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଘର ଶୁଦ୍ଧ ହୋଇଯାଏ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର କିଛି ନା କିଛି ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମୟରେ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ ଅନୁଭବ କରିଥିବେ। ଯଦି କେହି ମୋତେ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତାହା ମୁଁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେହେତୁ ଆପଣ 'ମନ କି ବାତ୍ "କହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରାୟବରେଲୀର ଏକ ଛୋଟ ସହରର ଜଣେ ମହିଳା ବ୍ୟବସାୟୀ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ଦ୍ୱାରା ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏତେ ଲାଭ ମିଳୁଛି, ମୋ ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭାବପ୍ରବଣ ସମୟ ଏବଂ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛୁ ଯେ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ କରିବୁ, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଆପଣ ଏମ୍ଏସ୍ ଏମ୍ଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇବାରେ କିମ୍ବା ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣରେ ଆମେ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ-ନା-ନା ସାର୍, ଏହା ହିଁ ମୋ ମନରେ ଥିଲା ଯାହା ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିଲି, ହଁ-ହଁ କାରଣ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ଋଣ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ଯାଉଥିଲି। ମୁଁ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରୁଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମୋତେ କୁହ, ତୁମେ କ "ଣ କରୁଛ?
ହିତାଧିକାରୀ-ବେକେରୀ-ବେକେରୀ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀବ୍ୟାକେରୀ?
ହିତାଧିକାରୀ-ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ଏବେ କେତେ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ମୋର ମାସିକ କାରବାର 2.5 ରୁ 3 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଠିକ୍ ଅଛି, ଏବଂ ଆପଣ କେତେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ଆମ ପାଖରେ 7 ରୁ 8 ଜଣ ଲୋକଙ୍କ ଏକ ଦଳ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଠିକ୍ ଅଛି।
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍, ମୋ ନାମ ଲବକୁଶ ମେହେରା, ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳରୁ ଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଚାକିରି କରୁଥିଲି ସାର୍, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କାହା ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଜଣେ ସେବକ ଥିଲି ସାର୍, ଆପଣ ଆମର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇଛନ୍ତି ସାର୍, ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ମାଲିକ ହୋଇଛୁ ସାର୍। ବାସ୍ତବରେ, ମୁଁ ଜଣେ ଏମ୍. ବି. ଏ.। ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଶିଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମୋର ଆଦୌ ଜ୍ଞାନ ନଥିଲା। ମୁଁ 2021 ରେ ମୋର କାମ ଆରମ୍ଭ କଲି ଏବଂ ସାର୍, ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯୋଗାଯୋଗ କଲି, ସେମାନେ ମୋତେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇଁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସିସି ସୀମା ଦେଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସାର୍ ମୁଁ ଭୟ କରୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଋଣ ନେଉଛି, ମୁଁ ତାହା ପରିଶୋଧ କରିପାରିବି କି ନାହିଁ। ତେଣୁ, ସାର୍, ମୁଁ ସେଥିରୁ ମାତ୍ର ତିନିରୁ ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିଲି। ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାର୍ ମୋର ମୁଦ୍ରା ଋଣ 5 ଲକ୍ଷରୁ ସାଢ଼େ 9 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷର କାରବାର 12 ଲକ୍ଷ ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ସୁଦ୍ଧା 50 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅନ୍ୟ ବନ୍ଧୁ ଥାଇପାରନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ।
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀପରିଶେଷରେ, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମୋଦୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ଉଚ୍ଚରେ ରଖିବା ପାଇଁ ସାହସ ଦେବ, ମୁଁ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ କାହିଁକି ବୁଲିବି, ମୁଁ 10 ଜଣଙ୍କୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରିବି।
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଏହା ଏକ ମନୋବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖର ଲୋକମାନେ ଏହା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍। ମୋ ଗାଁ-ବଚୱାନୀ ଭୋପାଳଠାରୁ ପ୍ରାୟ 100 କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଅତି କମରେ ଦୁଇ-ତିନି ଜଣ ଲୋକ ସେଠାରେ ଅନ୍ଲାଇନ ଡିଜିଟାଲ ଦୋକାନ ଖୋଲିଛନ୍ତି, କେତେକ ଫଟୋ ଷ୍ଟୁଡିଓ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ସାର୍। ଏପରିକି ମୋର ବନ୍ଧୁଗଣ, ସାର୍
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀକାରଣ ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ମୋର ଆଶା ରହିଛି ଯେ ଆପଣମାନେ କେବଳ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଅର୍ଥ ମିଳୁଛି, ଆପଣ କାହିଁକି ଘରେ ବସି ବ୍ୟାଙ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ହଇରାଣ କରୁଛନ୍ତି।
ହିତାଧିକାରୀ-ଏହି ମୁଦ୍ରା ଋଣ କାରଣରୁ ମୁଁ ନିକଟରେ 6 ମାସ ପୂର୍ବରୁ 34 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ନିଜର ଘର କିଣିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଏହା ବହୁତ ଭଲ।
ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ 60-70 ହଜାର ଟଙ୍କା ଦେଇ ଚାକିରି କରୁଥିଲି, ଆଜି ମୁଁ ମାସକୁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରୁଛି ସାର୍। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀହଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ହିତାଧିକାରୀ-ଏବଂ ଏସବୁ ଆପଣଙ୍କ କାରଣରୁ। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣଙ୍କର ନିଜ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ ମିଳିବ, ଭାଇ। ହିତାଧିକାରୀ-ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେବା ପରେ, ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଛୁ ବୋଲି ଆଦୌ ଅନୁଭବ କରିନାହୁଁ। ଏମିତି ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି ଆମ ଘରୁ କେହି ଜଣେ, ଆମ ପରିବାରର ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟ ଆମ ସହ କଥା ହେଉଛନ୍ତି। ଚାଲିଥିବା ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଯୋଜନାରେ ଆମେ କିପରି ସଫଳ ହୋଇଛୁ ସେ ବିଷୟରେ ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାହାଣୀକୁ ବୁଝିଥିଲେ। ମୁଦ୍ରା ଋଣ ବିଷୟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ।
ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ ଭାବନଗର ଗୁଜରାଟରୁ ଆସିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ସବୁଠାରୁ ସାନ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ-ହଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଏହି ପୂରା ଗୋଷ୍ଠୀରେ? ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ ଶେଷ ବର୍ଷ ଏବଂ 4 ମାସରେ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ପଢ଼ୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ-ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀବହୁତ ଭଲ କଥା!
ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ ଆଦିତ୍ୟ ଟେକ୍ ଲ୍ୟାବ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା, ଯେଉଁଥିରେ ମୁଁ 3ଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, ରିଭର୍ସ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ରାପିଡ୍ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ କିଛି ରୋବୋଟିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଯେହେତୁ ମୁଁ ଜଣେ ଶେଷ ବର୍ଷର ମେକାଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଛାତ୍ର, ମୁଁ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟକରଣ ଏବଂ ସେ ସବୁ ପ୍ରତି ଅଧିକ ଆଗ୍ରହୀ। ତେଣୁ, ମୁଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣରୁ ଏହା ପାଇଲି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ମୋର ବୟସ 21 ବର୍ଷ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆରମ୍ଭ କଲି, ମୁଁ ଶୁଣିଥିଲି ଯେ ଋଣ ପାଇବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜଟିଳ ଏବଂ ମୋତେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହା ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ। କିଏ ବିଶ୍ୱାସ କରିବ? ପ୍ରଥମେ, ଏକ କିମ୍ବା ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ଚାକିରି ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ପରେ ଋଣ ମିଳିବ। ତେଣୁ ଯେହେତୁ ଆମ ଭାବନଗରରେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଛି, ମୁଁ ସେଠାକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ବିଚାର କହିଲି, ମୁଁ କ 'ଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସେମାନେ କହିଲେ, ଠିକ୍ ଅଛି, ଆପଣ କିଶୋର ବର୍ଗରେ 50000 ରୁ 5 ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇପାରିବେ, ତେଣୁ ମୁଁ 2 ଲକ୍ଷ ଋଣ ନେଇଥିଲି ଏବଂ ଏହାକୁ 4 ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି, ମୁଁ ସୋମବାରରୁ ଶୁକ୍ରବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଲେଜକୁ ଯାଏ ଏବଂ ପରେ ସପ୍ତାହ ଶେଷରେ ମୁଁ ଭାବନଗରରେ ରୁହେ ଏବଂ ମୋର ବିଚାରାଧୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ମାସକୁ 30 ରୁ 35,000 ରୋଜଗାର କରୁଛି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଠିକ୍ ଅଛି।
ହିତାଧିକାରୀ-ଆଜ୍ଞା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀକେତେ ଲୋକ କାମ କରନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ-ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଦୂରରୁ କାମ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ଦୁଇ ଦିନ କାମ କରନ୍ତୁ।
ହିତାଧିକାରୀ-ମୁଁ ଦୂରରୁ କାମ କରେ, ମୋ ପିତାମାତା ଘରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମୋତେ ପାର୍ଟ ଟାଇମ୍ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି | ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋତେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍!
ହିତାଧିକାରୀ-ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ମନାଲିରେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛୁ! ପ୍ରଥମେ ମୋ ସ୍ୱାମୀ ପନିପରିବା ବଜାରରେ କାମ କରୁଥିଲେ, ତା 'ପରେ ବିବାହ ପରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହିତ ଗଲି, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ କାହା ପାଇଁ କାମ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମେ ଦୁହେଁ ଦୋକାନ ଖୋଲିବା ଭଲ, ସାର୍, ତା' ପରେ ଆମେ ଏକ ପନିପରିବା ଦୋକାନ ଖୋଲିଲୁ, ତେଣୁ ସାର୍ ଆମେ ପନିପରିବା ରଖିଥିଲୁ, ଧୀରେ ଧୀରେ ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ, ମଇଦା ଏବଂ ଚାଉଳ ରଖନ୍ତୁ, ତା 'ପରେ ସାର୍ ପଞ୍ଜାବ ନ୍ୟାସନାଲ ବ୍ୟାଙ୍କର କର୍ମଚାରୀ ଆମ ଦୋକାନକୁ ପନିପରିବା ନେବାକୁ ଆସୁଥିଲେ, ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଏହିପରି କଥା ହେଲି ଯେ ଯଦି ଆମେ ଟଙ୍କା ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେବେ ଆମେ ପାଇବୁ କି, ତା' ପରେ ସେମାନେ ପ୍ରଥମେ ମନା କରିଦେଲେ, ମୋର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 2012-13, ତା 'ପରେ ମୁଁ ଏହିପରି କହିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ 2012-2013 ବିଷୟରେ ଏହା କହୁଛନ୍ତି, ଯଦି କୌଣସି ସାମ୍ବାଦିକ ଏହା ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଆନ୍ତି ତେବେ ସେ କହିବେ ଯେ ଆପଣ 2012-2013 କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି।
ହିତାଧିକାରୀ-ତେବେ ସେମାନେ, ନା-ନା, ତା 'ପରେ ସେମାନେ ମୋତେ ପଚାରିଲେ ଯେ ମୋର ସମ୍ପତ୍ତି ଅଛି କି ଇତ୍ୟାଦି। ମୁଁ କହିଲି ନା। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ମୁଦ୍ରା ଋଣ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି, ଯେତେବେଳେ ଏହା 2015-16 ରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଏହା ଏହିପରି, ସେମାନେ ନିଜେ ଆମକୁ କହିଲେ ଯେ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯଦି ଆପଣ ଚାହାଁନ୍ତି। ସାର୍, ମୁଁ କହିଲି ଆମକୁ ଏହା ଦରକାର, ତେଣୁ ସେମାନେ ଆମଠାରୁ କୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ମାଗିଲେ ନାହିଁ, କିଛି ମାଗିଲେ ନାହିଁ। ସେମାନେ ଆମକୁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦେଲେ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଢେଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା। ମୁଁ ସେହି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରିଦେଲି। ଦେଢ଼ ବର୍ଷରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ତା 'ପରେ ସେମାନେ ମୋତେ ପୁଣି 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦେଲେ, ତା' ପରେ ମୁଁ ଏକ ରାସନ ଦୋକାନ ଖୋଲିଲି, ତା 'ପରେ ସେହି ଦୁଇଟି ଦୋକାନ ମୋ ପାଇଁ ଛୋଟ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା, ସାର୍ ମୋର କାମ ବଢ଼ିବାକୁ ଲାଗିଲା, ଅର୍ଥାତ୍, ମୁଁ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିଲି, ଆଜି ମୁଁ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀବହୁତ ଭଲ।
ହିତାଧିକାରୀ-ତା 'ପରେ ସେମାନେ, ମୁଁ 5 ଲକ୍ଷ ପରିଶୋଧ କଲି, ତେଣୁ ସେମାନେ ମୋତେ 10 ଲକ୍ଷ ଦେଲେ, ସାର୍ ମୁଁ ମଧ୍ୟ 10 ଲକ୍ଷ ପରିଶୋଧ କଲି, ତେଣୁ ଏହିପରି ଅଢେଇ ବର୍ଷରେ, ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ମୋତେ ନଭେମ୍ବର 2024 ରେ 15 ଲକ୍ଷ ଦେଲେ। ଏବଂ ସାର୍ ମୋର କାମ ବହୁତ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ମୋତେ ଭଲ ଲାଗୁଛି ଯେ ଯଦି ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହିପରି ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ସେ ଆମକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଏହିପରି ସମର୍ଥନ କରିବୁ, ଆମେ କିଛି ଭୁଲ୍ ହେବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ ଯେ ଆମର କ୍ୟାରିୟର ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି, ହଁ, ସେହି ଲୋକମାନେ ଏହିପରି ଟଙ୍କା ଫେରାଇନଥିଲେ। ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ 20 ଲକ୍ଷ ନିଅନ୍ତୁ, ତେଣୁ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଆମକୁ ଏବେ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ତଥାପି ସେମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ 15 ଲକ୍ଷ ରଖନ୍ତୁ, ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ଉଠାନ୍ତୁ, ସୁଧ ବଢ଼ିବ, ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଉଠାନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଏହା ବଢ଼ିବ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ସାର୍ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଯୋଜନା ମୋତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା।
ହିତାଧିକାରୀ- ମୁଁ ଏ. ପି. ରୁ ଆସିଛି। ମୁଁ ହିନ୍ଦୀ ଜାଣେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତେଲୁଗୁରେ କହିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀକିଛି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ, ଏବେ ତେଲୁଗୁରେ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ।
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍! ମୁଁ 2009 ରେ ବିବାହ କଲି ସାର୍। ମୁଁ 2019 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଣେ ଗୃହିଣୀ ଭାବରେ ରହିଲି। ଝୋଟ ବସ୍ତା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମୁଁ 13 ଦିନ ପାଇଁ କାନାରା ବ୍ୟାଙ୍କର ଆଞ୍ଚଳିକ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ତାଲିମ ନେଇଥିଲି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୁଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜରିଆରେ 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଋଣ ପାଇଲି। ମୁଁ ନଭେମ୍ବର 2019 ରେ ମୋର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। କାନାରା ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନେ ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଥିଲେ। ସେମାନେ କୌଣସି ଜାମିନ ମାଗି ନଥିଲେ, ଋଣ ପାଇବା ପାଇଁ କୌଣସି ସାହାଯ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ନଥିଲା। ମୁଁ ବିନା କୌଣସି ଜାମିନରେ ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରିଥିଲି। ମୋର ଋଣ ପରିଶୋଧ ଇତିହାସ କାରଣରୁ, କାନାରା ବ୍ୟାଙ୍କ 2022 ମସିହାରେ ଅତିରିକ୍ତ 9.5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି। ଏବେ ମୋ ଅଧୀନରେ ପନ୍ଦର ଜଣ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଅର୍ଥାତ୍, ଆପଣ 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି 9.50 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି।
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣଙ୍କ ସହିତ କେତେ ଲୋକ କାମ କରୁଛନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ-15 ଜଣ ସଦସ୍ୟ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ15।
ହିତାଧିକାରୀ-ସମସ୍ତେ ଗୃହିଣୀ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଆର୍ସିଟି. (ଗ୍ରାମୀଣ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର) ତାଲିମାର୍ଥୀ। ମୁଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଥିଲି, ଏବେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ। ଏହି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ। ଧନ୍ୟବାଦ, ଧନ୍ୟବାଦ, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଧନ୍ୟବାଦ, ଧନ୍ୟବାଦ, ଧନ୍ୟବାଦ।
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍, ମୋ ନାମ ପୁନମ କୁମାରୀ। ସାର୍, ମୁଁ ବହୁତ ଗରିବ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି, ଆମ ପରିବାର ବହୁତ ଗରିବ ଥିଲା, ଏତେ ଗରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀବହୁତ ଭଲ।
ହିତାଧିକାରୀ-ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୁଁ ବିମାନରେ ଯାତ୍ରା କଲି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଠିକ୍ ଅଛି।
ହିତାଧିକାରୀ-ମୋ ପରିବାରରେ ଏତେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଯଦି ମୁଁ ଥରେ ଖାଇବି, ମୋତେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଥର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସାର୍ ମୁଁ ବହୁତ ସାହସ ସଂଗ୍ରହ କରିଲି, ମୁଁ ଏକ କୃଷକ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁସ୍ଥ ରହିବେ।
ହିତାଧିକାରୀ-ଯେହେତୁ ମୁଁ ଏକ କୃଷକ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି, ମୋତେ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ମୋ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି, ଆମେ କାହିଁକି ଋଣ ନେଇ ନିଜ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରୁନାହୁଁ, ତେଣୁ ମୋ ସ୍ୱାମୀ କହିଲେ ଯେ ହଁ, ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛନ୍ତି, ଆମେ ଏହା କରିବା ଉଚିତ୍, ତେଣୁ ମୋ ସ୍ୱାମୀ ବନ୍ଧୁ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ, ତେଣୁ ସେମାନେ ଆମକୁ କହିଲେ ଯେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ହେବ, ଆପଣ ଏହା କରିବା ଉଚିତ୍। ତା 'ପରେ ମୁଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଗଲି, ସେଠାରେ ଏସ୍ ବିଆଇ ବ୍ୟାଙ୍କ୍ (ସ୍ଥାନର ନାମ ଅସ୍ପଷ୍ଟ), ତା' ପରେ ସେମାନେ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ହଁ, ଆପଣ ଏହାକୁ ବିନା କୌଣସି କାଗଜପତ୍ରରେ ନେଇପାରିବେ। ତେଣୁ, ସାର୍ ସେଠାରୁ ମୋତେ 8 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଋଣ ମଞ୍ଜୁର ହେଲା ଏବଂ ମୁଁ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କଲି। ସାର୍, ମୁଁ ଏହାକୁ 2024ରେ ହିଁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି ଏବଂ ଏଥିରେ ବହୁତ ଭଲ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆପଣ କେଉଁ କାମ କରନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ବୀଜ, ଯେଉଁଥିରେ ମୋ ସ୍ୱାମୀ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସେ ବଜାରର ଅଧିକାଂଶ କାମ କରନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଜଣେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଭଲ।
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍। ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ସାର୍, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ମୁଁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବି, ମୁଁ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀତେବେ ଆପଣ ଏବେ ଗୋଟିଏ ମାସରେ କେତେ ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ?
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍, ଏହା 600 ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇଥାଏ। 60 ହଜାର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଠିକ୍ ଅଛି, 60 ହଜାର ଟଙ୍କା। ତେବେ, ପରିବାରକୁ ବିଶ୍ଵାସ ହୋଇଗଲା।
ହିତାଧିକାରୀ-ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସାର୍, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ। ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ମୁଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀହଁ, ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି।
ହିତାଧିକାରୀ-ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍! ମୁଁ ବାସ୍ତବରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି ସାର୍, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିଲି ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମୋଦି ଜୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଉଛି, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିଲି ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଲି, ମୁଁ ଭାବିଲି, ଓଃ ସତରେ, ମୁଁ ଯାଉଛି। ଧନ୍ୟବାଦ, ସାର୍ ମୋ ସ୍ୱାମୀ ମଧ୍ୟ ଆସିବାକୁ ଯାଉଥିଲେ ଏବଂ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ତୁମେ ଯାଉଛ, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମୋର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ମୋ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୁଅନ୍ତୁ ଯେ ସମସ୍ତେ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ଜୀବନରେ ସମସ୍ୟା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଯଦି କେହି ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତି, ତେବେ ଅସୁବିଧା ଦୂର କରି ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏହା ହିଁ କରିଛି।
ହିତାଧିକାରୀ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଆମ ଦେଶରେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବୁଝନ୍ତି ଯେ କିପରି ବିପ୍ଳବ ନୀରବରେ ଘଟୁଛି। ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନୀରବ ବିପ୍ଳବ।
ହିତାଧିକାରୀ-ସାର୍ ମୁଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବା ଉଚିତ।
ହିତାଧିକାରୀ-ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯୁବକ ଥିଲୁ, ଆମେ ଶୁଣୁଥିଲୁ ଯେ କୃଷି ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ, ବ୍ୟବସାୟ ହେଉଛି ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଚାକିରି ହେଉଛି ସର୍ବନିମ୍ନ। ଆମେ ଏହା ଶୁଣୁଥିଲୁ; ଚାକିରି ଶେଷ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଧୀରେ ଧୀରେ ସମାଜର ମାନସିକତା ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ବଦଳିଗଲା ଯେ ଚାକିରି ପ୍ରଥମେ ଆସିଲା, ପ୍ରଥମ କାମ ହେଲା କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଚାକିରି ପାଇବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ରହିବା। ଜୀବନ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଯାଏ। ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟମ ଥିଲା ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଏପରି ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ ଯେ ଚାଷ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ଥିଲା। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଜଣେ କୃଷକ କ 'ଣ କରିବ ଯଦି ତା' ର ତିନୋଟି ପୁଅ ଅଛନ୍ତି, ସେ ଜଣକୁ ଚାଷଜମିର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟଜଣକୁ ଯାଇ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ କହେ। ଏବେ ଏହା ହେଉଛି ମାଧ୍ୟମ ଘରର ଏକ ବିଷୟ ଯାହାକୁ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସର୍ବଦା ମାଧ୍ୟମ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଯେଉଁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ କୌଶଳ ରହିଛି, ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ମାତ୍ରାରେ ହାତ ଧରିବା ଏବଂ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳେ, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଫଳାଫଳ ଆଣିଥାଏ ଏବଂ ଏହି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଏହା ଯେକୌଣସି ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଆଖି ଖୋଲିଥାଏ। ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ଆଗକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଋଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି, ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଋଣ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରୁଥିବା ମହିଳା ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଏହା ଏକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏହି ଶକ୍ତିରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମେ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ୍, ଆପଣଙ୍କ ପରି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ରାଜନେତାଙ୍କ ଠାରୁ କୌଣସି ଚିଠିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ବିଧାୟକ, ସାଂସଦଙ୍କ ଘରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିନଥାନ୍ତା, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣଙ୍କୁ କାହାକୁ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏବଂ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଟଙ୍କା ପାଇବା ଏବଂ ଥରେ ଆପଣ ଟଙ୍କା ପାଇବେ, ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆସିବ | ଅନ୍ୟଥା, କେହି ଭାବିବେ ଯେ ଆମେ ଏହାକୁ ନେଇ ସାରିଛୁ, ଚାଲ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ଯିବା, ଯେଉଁଠାରେ ସେହି ବ୍ୟାଙ୍କର ଆମକୁ ଖୋଜିବ। ଏହା ଏକ ଜୀବନ ଗଠନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ମୋ ଦେଶର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆସନ୍ତୁ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ବିନା କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ 33 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି। ଆପଣ ଖବରକାଗଜରେ ନିଶ୍ଚୟ ପଢ଼ିଥିବେ ଯେ ଏହା ଧନୀମାନଙ୍କର ସରକାର। ଯଦି ଆପଣ ସମସ୍ତ ଧନୀ ଲୋକଙ୍କ ମୋଟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଯୋଡ଼ିବେ, ତେବେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ 33 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳି ନଥାନ୍ତା। ମୋ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଦେଶର ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ 33 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି। ଏବଂ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ, ଦୁଇ ଜଣଙ୍କୁ, 10 ଜଣଙ୍କୁ, 40-50 ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍, ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାର ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ସେହି କାରଣରୁ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ସାଧାରଣ ଲୋକ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି, ସେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସେ ବର୍ଷରେ ଗୋଟିଏ ସାର୍ଟ କିଣୁଥିଲେ, ଏବେ ସେ ଦୁଇଟି ସାର୍ଟ କିଣୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପଢ଼ାଇବାକୁ ଦ୍ୱିଧା କରୁଥିଲେ, ଏବେ ଆସନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପଢ଼ାଇବା, ତେଣୁ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷର ବହୁତ ଲାଭ ଅଛି। ଏବେ ଏହି ଯୋଜନା ଲାଗୁ ହେବାର 10 ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି। ସାଧାରଣତଃ, ଏହା ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱଭାବ ଯେ ଏହା ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଏ, ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରୁଛି ଏବଂ ଘୋଷଣା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ଏହା କରିବୁ। ଏହା ପରେ, ସେମାନେ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଡାକନ୍ତି ଏବଂ ଦୀପ ଜଳାନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ତାଳି ମାରନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନେ ଖବରକାଗଜ ଲୋକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଖବରକାଗଜରେ ହେଡଲାଇନ୍ ଛାପା ହୋଇଥାଏ, ଏବଂ ତା 'ପରେ କେହି ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ | ଏହି ସରକାର ଏପରି ଯେ ଏହା 10 ବର୍ଷ ପରେ ଏକ ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛି, ଲୋକଙ୍କୁ ପଚାରୁଛି ଯେ ଏହା ଭଲ କି ଭାଇ, ଆମେ କହୁଛୁ ଯେ ଏହା ଘଟିଛି କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଆମକୁ କୁହନ୍ତୁ କ 'ଣ ହେଲା। ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପଚାରୁଛି, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସାରା ଦେଶରେ ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ ଏଭଳି ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ପଚାରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ସୂଚନା ନେବେ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ, ଯଦି ଏଥିରେ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼େ, କିଛି ସୁଧାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼େ, ତେବେ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛୁ। କିନ୍ତୁ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏବେ ଏହାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ 50000 ରୁ 5 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ସରକାରଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଭାବୁଥିଲେ, ଭାଇ 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦିଅ ନାହିଁ, ଯଦି ଆମେ ବୁଡ଼ିଯାଉ, ସମସ୍ତେ ମୋଦୀଙ୍କ କେଶ ଟାଣିନେବେ, ତେବେ ଆମେ କ "ଣ କରିବୁ। କିନ୍ତୁ ମୋ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଭାଙ୍ଗି ନାହାଁନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ମୋ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ କରିଛନ୍ତି। ଆଉ ସେଇଥିପାଇଁ ହିଁ ମୁଁ ଏହାକୁ 50 ହଜାରରୁ 20 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସାହସ ପାଇଲି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଛୋଟ ନୁହେଁ, ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସେତେବେଳେ ନିଆଯାଏ ଯେତେବେଳେ ସେହି ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ, ଏହି ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ସେଥିରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ମୋର ଆଶା ଯେ ଯେପରି ଆପଣ 'ଆଇଡି1' ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦିଅନ୍ତି, ସେହିପରି '5-10' ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ନେଇ କରି ନିଜର କିଛି କାମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସାହସ ଦିଅନ୍ତୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢିବ ଏବଂ ଦେଶରେ 52 କୋଟି ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି, 52 କୋଟି ଲୋକ ରହିବେ ନାହିଁ, ଯେପରି ସୁରେଶ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ପ୍ରଥମେ ଅଢେଇ ଲକ୍ଷ, ତା 'ପରେ 9 ଲକ୍ଷ, ତେଣୁ ଦୁଇଟି ଋଣ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ 52 କୋଟି ଋଣ, ତାହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା। ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶରେ ଏହା ବିଷୟରେ କେହି ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଆମେ ଆମର ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ନିଜସ୍ୱ ଭାବରେ କିଛି ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ୍, ଏହାର ଅନେକ ଲାଭ ହେବ। ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୋର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା-ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ମେଳା। କିନ୍ତୁ ସେଥିରେ, ପିଲାମାନେ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ପ୍ଲେ କରୁଥିଲେ ଯେପରିକି ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଗରିବ ରହିବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ, ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମୋ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହିପରି ଏକ ନାଟକ ହେଉଥିଲା। ଏବଂ ତା 'ପରେ କିଛି ଲୋକ ମଞ୍ଚକୁ ଆସି ନିଜ ରାସନ କାର୍ଡ ସରକାରଙ୍କୁ ସମର୍ପଣ କରି କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରିଛୁ, ଏବେ ଆମକୁ କୌଣସି ସୁବିଧାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ତା 'ପରେ ସେମାନେ ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ କିପରି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଲେ। ତେଣୁ, ଥରେ ମୁଁ ଭଲସାଦ ଜିଲ୍ଲାରେ ଥିଲି, 8-10 ଜଣ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆସିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୁବିଧା ସରକାରଙ୍କୁ ସମର୍ପଣ କଲେ। ତା "ପରେ ସେମାନେ ନିଜ ଅନୁଭୂତି କହିଲେ, ତାହା କ" ଣ ଥିଲା? ସେମାନେ ଆଦିବାସୀ ଥିଲେ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭଗବତର କାମ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଭଜନ ଗାନ କରିବା ଥିଲା, ତେଣୁ ସେଠାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଋଣ ମିଳିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଇତ୍ୟାଦି ନଥିଲା, ମୋ ସରକାର ସେଠାରେ ଏକ ଯୋଜନା ଚଳାଉଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ବଜାଇବା ପାଇଁ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ଆଣିଥିଲେ, ସେମାନେ କିଛି ତାଲିମ ପାଇଥିଲେ, ଏଥିରୁ ସେମାନେ 10-12 ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ବ୍ୟାଣ୍ଡ କମ୍ପାନୀ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ତା 'ପରେ ସେମାନେ ବିବାହରେ ବଢାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଏବଂ ତା' ପରେ ସେମାନେ ନିଜସ୍ୱ ଭଲ ୟୁନିଫର୍ମ ତିଆରି କଲେ | ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେମାନେ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଗଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏକ ଭଲ ସ୍ଥିତିକୁ ଆସିଲେ | ସମସ୍ତେ ପ୍ରତି ମାସରେ 50-60 ହଜାର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ। ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ କଥା ମଧ୍ୟ ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାଏ, ଏଭଳି ଅନେକ ଘଟଣା ମୁଁ ମୋ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଦେଖିଛି। ଆଉ ସେଇଠୁ ହିଁ ମୋତେ ପ୍ରେରଣା ମିଳେ, ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ମୋତେ ପ୍ରେରଣା ମିଳେ, ଭାଇ, ହଁ, ଦେଖନ୍ତୁ, ଦେଶରେ ଏଭଳି ଶକ୍ତି ଗୋଟିଏ ଅଛି, ଅନେକଙ୍କ ପାଖରେ ରହିବ, ଚାଲ ଏମିତି କିଛି କରିବା। ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଦେଶର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା, ପରିସ୍ଥିତି ଅଧ୍ୟୟନ କରି କରାଯାଇଥିଲା, ଏହି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ତାହାର ଏକ ରୂପ | ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ସଫଳତାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବେ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ, ଏବଂ ସମାଜ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଇଛି, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାଜକୁ ଦିଅନ୍ତୁ, ଏପରି ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଏମିତି ନୁହେଁ କି ଆମେ ଏବେ ମଜା କରିବା ଉଚିତ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସମାଜ ପାଇଁ କିଛି କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମନକୁ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିବ।
ଠିକ ଅଛି, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English translation of PM’s interaction with MUDRA Yojana Beneficiaries
08 APR 2025 1:25PM by PIB Delhi
Beneficiary - Sir, today I would like to share my story about how from a pet hobby I became an entrepreneur and the name of my business venture is K9 World, where we provide all types of pet supplies, medicines and pets, Sir. Sir, after receiving Mudra Loan, we people started many facilities, like we started a pet boarding facility, whoever is a pet parent, if they are going out somewhere, they can leave their pets with us and their pets stay with us in a homely environment, sir. The love I have for animals is different Sir, like it doesn't matter whether I eat it or not, but I have to feed them Sir.
Prime Minister - So everyone at home must be getting fed up with you?
Beneficiary - Sir, for this I stay separately with all my dogs, separate like, separate stay, and I would also like to thank you a lot Sir, because it is because of you Sir, many animal lovers and NGO workers are able to do their work openly, without any hindrance Sir. At my residence, it is totally mentioned Sir, if you are not an animal lover, Sir you are not allowed.
Prime Minister - Will you get a lot of publicity after coming here?
Beneficiary - Sir, obviously.
Prime Minister - Your hostel will become too small.
Beneficiary - Earlier, where I used to earn Rs 20,000 a month, Sir, now I am able to earn Rs 40,000 to 50,000 a month.
Prime Minister - So now you do one thing, those people from the bank.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - At the time when you got the loan, call them and show them all your things and thank them, those people from the bank, that see you trusted me and did this work which not many people dare to do, you gave me the loan, see how I am working.
Beneficiary - Definitely Sir.
Prime Minister- They will feel good that yes, they have done some good work.
Beneficiary - He broke that environment of pin drop silence that is the aura of the PM a bit and he mingled with us a bit, so that is one thing that I found very attractive about him and the second most important thing is that he is a very good listener.
Beneficiary - I am Gopikrishnan, Entrepreneur based of Mudra loan from Kerala. Pradhan Mantri Mudra Yojana has transformed me into a successful entrepreneur. My business continues to thrive bringing renewable energy solutions to households and offices while creating job opportunities.
Prime Minister-What was your plan when you came back from Dubai?
Beneficiary - I came back and I got this information about Mudra loan, so I have resigned from that company.
Prime Minister- So, you came to know about it while being there?
Beneficiary - Yes. And after resigning, I came here and then by applying for Mudra loan, I started this.
Prime Minister- How many days does it take to complete a Surya Ghar on a house?
Beneficiary - Now maximum two days.
Prime Minister- You complete the work of one house in 2 days.
Beneficiary - We do work.
Prime Minister- You may be worried that if you are not able to pay the money, what will happen, your parents will also scold you, that you came back home from Dubai, what will happen?
Beneficiary - My mother was a little tensed, but by the grace of God, everything worked out.
Prime Minister- What is the reaction of the people who are now getting free electricity from PM Surya Ghar, because in Kerala the houses are low-lying, the trees are tall, the sun shines very little, there is also rain, so how are they feeling?
Beneficiary - After installing this, their bill comes within Rs 240-250. Earlier, those who used to pay Rs 3000 now get a bill of Rs 250.
Prime Minister- How much do you earn per month now? How much will your account be?
Beneficiary - I got this amount...
Prime Minister- No, the income tax person will not come, don't be afraid, don't be afraid.
Beneficiary - I am getting Rs. 2.5 lakh.
Prime Minister - Finance Minister is sitting next to me. I will tell her that the Income Tax person will not come to your place.
Beneficiary - Getting above Rs. 2.5 lakh.
Beneficiary - Dreams are not what we see while sleeping, dreams are those which do not let us sleep. There will be troubles and difficulties too, only those who struggle will achieve success.
Beneficiary - I am the founder of House of Puchka. I used to cook at home and the taste was good, so everyone suggested that I should go into the cafe field. Then after doing research on it, I found out that the profit margin is also good, so if you manage the food cost etc., you can run a successful business.
Prime Minister - There is a youth, a generation, after getting some education they think that no, no, I will get a job and settle down, I will not take any risk. You have the risk-taking capacity.
Beneficiary - Yes, sir.
Prime Minister - So you must have friends from Raipur and friends from the corporate world, student friends too. What is the discussion about this among them? What questions do they ask? What do they think? Can they do this? Should they do this, do they also feel like coming forward?
Beneficiary - Sir, right now my age is 23 years, so I have the risk taking ability and time as well, so this is the time, youth feel that they do not have funding, but they are not aware about the Government schemes, so from my side I would like to give them a suggestion, do some research, like there is Mudra loan, similarly there is PM EGP loan also, many loans which you can get without mortgage, so if you have the potential then you can drop job because sky has no limits for you, then you can do business and grow as much as you want.
Beneficiary - Let the stairs be for those who want to reach the roof, our destination is the sky, we have to make the path ourselves. I am MD, Mudasir Naqasbandi, the owner of Bake My Cake, Baramulla Kashmir. We have become job creators from job seekers with successful business. We have provided stable jobs for 42 persons from remote areas of Baramulla.
Prime Minister - You are progressing so fast. What was your situation before the bank gave you the loan?
Beneficiary - Sir, overall, that was 2021. Before this, I was not in lakhs or crores; I was just in thousands.
Prime Minister - Is UPI being used at your place also?
Beneficiary - Sir, when we check the cash in the evening, I get very disappointed because 90% transactions are done through UPI, and we have just 10% of cash in hand.
Beneficiary - Actually, I found him very polite and it did not feel like he was the Prime Minister of our country, it felt like someone was with us and was guiding us, so that humbleness was shown by him.
Prime Minister - Suresh, from where did you get this information, what work did you do earlier, what work do you already do in the family?
Beneficiary - Sir, I was already doing a job.
Prime Minister - Where?
Beneficiary - In Vapi, and then in 2022, I thought that nothing is going to happen with the job, so I should start my own business.
Prime Minister - You used to travel by train daily to Vapi to earn your livelihood, the friendship that you make in the train is amazing, so this....
Beneficiary - Sir, I live in Silvassa and used to work in Vapi, now my work is in Silvassa only.
Prime Minister - I know they are all up-down gangs, but now they must be asking how did you start earning so much, what are you doing? Do any of them feel like taking a Mudra loan and going somewhere?
Beneficiary - Yes sir, recently when I was coming here, one of my friends also told me the same that if possible then please guide me a little for Mudra Loan.
Prime Minister - First of all, I thank you all for coming to my house. It is said in our scriptures that when guests come to the house and the dust of their feet falls in the house, the house becomes pure. So, I welcome you very much. All of you must have some experiences, some of you may have had a very emotional experience while doing your work. If anyone feels like telling me something, I would like to listen.
Beneficiary - Sir, first of all I would like to say this to you, since you say and listen to Mann Ki Baat, there is a woman trader from a very small town Raebareli standing in front of you, which is a proof of the fact that MSMEs are being benefited so much with your cooperation and support, it is a very emotional time for me to come here and we promise you that we will together make India a developed India, the way you are cooperating and treating MSMEs like children, whether we used to face problems in getting licenses from the government, or regarding funding...
Prime Minister - Do you want to contest the elections?
Beneficiary - No-no sir this is just what was on my mind which I told you, yes-yes because I felt that earlier I was facing this problem that whenever I used to go for loan etc. I used to get it declined.
Prime Minister - Tell me, what do you do?
Beneficiary - Bakery-Bakery.
Prime Minister - Bakery?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - How much money do you earn right now?
Beneficiary - Sir, my monthly turnover is that of Rs 2.5 to 3 lakh.
Prime Minister - Okay, and how many people do you employ?
Beneficiary - Sir, we have a group of 7 to 8 people.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - Yes Sir.
Beneficiary - Sir my name is Lavkush Mehra, I am from Bhopal Madhya Pradesh. Earlier I used to do a job Sir, when I used to work for someone then I was a servant Sir, you have taken our guarantee Sir, through Mudra loan and today we have become owners Sir. Actually, I am an MBA. And I had no knowledge of the pharmaceutical industry at all. I started my work in 2021 and Sir, I first approached the banks, they gave me a CC limit of Rs 5 lakh for Mudra loan. But Sir, I was afraid that I was taking such a big loan for the first time, would I be able to repay it or not. So, I used to spend only three to three and a half lakhs from that Sir. As of today, Sir, my Mudra loan has increased from 5 lakhs to 9 and a half lakhs and my first-year turnover was 12 lakhs, which has increased to more than 50 lakhs as of today.
Prime Minister - You may have other friends who think that this is also a way of life.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - After all, the Mudra Yojana is not for praising Modi, the Mudra Yojana will give the youth of my country the courage to stand on their own feet and keep their spirits high, why should I wander around to earn a living, I will provide livelihood to 10 people.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - This is to create a mood, is it experienced by the people around you?
Beneficiary - Yes Sir. My village- Bachawani is about 100 kilometers from Bhopal. At least two-three people have opened online digital shops there, some have taken loans of one or two lakhs each for photo studios and I have helped them too sir. Even my friends sir...
Prime Minister - Because now my expectations from you people are that you should not only provide employment to people but also tell them that they are getting money without any guarantee, why are you sitting at home, go and disturb the bank people.
Beneficiary - I have recently bought my own house worth Rs 34 lakh 6 months ago only because of this Mudra loan.
Prime Minister - That’s great.
Beneficiary - I used to do a job paying 60-70 thousand rupees, today I earn more than 1.5 lakh rupees per month sir.
Prime Minister - Well, many congratulations to you.
Beneficiary - And all this is because of you. Thank you so much Sir.
Prime Minister - Your own hard work pays, brother.
Beneficiary - After talking to Modi Ji, we did not feel at all that we were talking to the Prime Minister. It felt like someone from our home, an elder member of our family was talking to us. He understood the whole story of how we have been successful in the Mudra loan scheme that is going on. The way he motivated us to make more people aware of the Mudra loan so that more people can be empowered and start their own business.
Beneficiary - I come from Bhavnagar Gujarat.
Prime Minister - You seem the youngest one?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - In this whole group?
Beneficiary - I am in final year and 4 months....
Prime Minister - Do you study and earn?
Beneficiary - Yes.
Prime Minister - Well done!
Beneficiary - I am the founder of Aditya Tech Lab, in which I do 3D printing, reverse engineering and rapid prototyping work as well as some robotics work. As I am a final year mechatronics student, I am more interested in automation and all that. So, I got this from Mudra loan. Right now, I am 21 years old and when I started, I had heard that the process of getting a loan is very complex and I may not get it this year. Who will believe it? First, get a job experience for one or two years and you will get the loan later. So as there is Saurashtra Gramin Bank in our Bhavnagar, I went there and told them my idea, what I want to do, they said fine, you can get Mudra loan under Kishor category from 50000 to 5 lakh, so I took a loan of 2 lakh and started it 4 months ago, I go to college from Monday to Friday and later on weekends I stay in Bhavnagar and finish my pending work and now I am earning 30 to 35000 per month sir.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - Yes.
Prime Minister - How many people work?
Beneficiary - Currently I work remotely.
Prime Minister - You work for two days.
Beneficiary - I work remotely, my parents are at home, they help me part time. I do get financial support through Mudra loan, but you have to believe in yourself, thank you Sir!
Beneficiary - Right now we are doing our own business in Manali! First of all my husband used to work in a vegetable market, then after marriage when I went with him, I told him that instead of working for someone, it is better that we both open a shop, sir, then we opened a vegetable shop, so sir we kept keeping vegetables, gradually people started saying, keep flour and rice, then sir the staff of Punjab National Bank used to come at our shop to take vegetables, so I talked to them like this that if we want to take money, will we get it, then they first refused, I mean this is about 2012-13, then I said like this...
Prime Minister - You are saying this about 2012-2013, if any journalist comes to know about it then he will say that you are abusing the previous government.
Beneficiary - So then they, no-no, then they asked me if I had property etc. I said no. As soon as I came to know about this Mudra loan, when it started in 2015-16, I told them that this is how it is, they themselves told us that a scheme has been started, if you want it. Sir, I said we want it, so they did not ask us for any documents, nothing. They gave us Rs. 2.5 lakhs for the first time. I returned that Rs. 2.5 lakhs to them in two-and-a-half years, then they gave me ₹5 lakhs again, then I opened a ration shop, then both those shops started becoming small for me, Sir my work started increasing, that is, what I used to earn two-and-a-half lakhs in a year, today I am earning 10-15 lakhs in a year.
Prime Minister - Great.
Beneficiary - Then they, I repaid 5 lakhs, so they gave me 10 lakhs, Sir I repaid 10 lakhs too, so in two and a half years like this, so now they gave me 15 lakhs in November 2024. And Sir, my work is growing a lot and I feel good that if our Prime Minister is like this and if he is supporting us, then we will also support him like this, we will not let anything go wrong that our career is also spoiled, that yes, those people did not return the money like this. Now the bank people were saying take 20 lakhs, so I said we don't need it now, still they said keep 15 lakhs, withdraw if needed, the interest will increase, if you don't withdraw it, it will not increase. But Sir, I liked this scheme of yours very much.
Beneficiary - I came from AP. I don’t know Hindi, but I will speak in Telugu.
Prime Minister - No problem, speak in Telugu now.
Beneficiary - Is it sir!! I got married in 2009 sir. I remained as a housewife until 2019.I was trained with regional training center of Canara bank for thirteen days for the manufacturing of Jute bags. I got a 2 lakhs loan under mudra yojana through the bank. I have started my business in November 2019. Canara bank people believed in me and sanctioned Rs.2 lakhs. They did not ask for any surety, no help was needed to get the loan. I got the loan sanctioned without any surety. In 2022 because of my loan repayment history, Canara bank has sanctioned additional Rs.9.5 lakhs. Now fifteen people are working under me.
Prime Minister - That means, you started from Rs 2 lakh and reached Rs 9.5 lakh.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - How many people are working with you?
Beneficiary - 15 members Sir.
Prime Minister - 15.
Beneficiary - All are housewives and all are RCT (Rural self-employment center) trainees. I used to be one of the trainees, now I am also one of the faculty. I am very much grateful for this opportunity. Thank you, thank you, Thank you very much sir.
Prime Minister - Thank you, thank you, Thank you.
Beneficiary - Sir my name is Poonam Kumari. Sir I am from a very poor family, our family was very poor, so poor…
Prime Minister - Have you come to Delhi for the first time?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - Great.
Beneficiary - And this is also the first time I travelled by flight sir.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - There was so much poverty in my family that if I ate once, I had to think about the next time, but Sir, I have gathered a lot of courage, I belong to a farmer's family.
Prime Minister - You will be absolutely healthy.
Beneficiary - Since I am from a farmer family, I had to face a lot of problems, so I talked to my husband, why don't we take a loan and start our own business, so my husband said that yes, you are giving a very good suggestion, we should do it, so my husband talked to friends etc., so they told us that Mudra loan will be very good for you, you should do it. Then I went to the bank people, there SBI Bank (place name unclear) then they told me that yes you can take it without any documents. So, sir, I got a loan of 8 lakhs approved from there and I started the business sir. I took it in 2024 itself sir and there was very good growth sir.
Prime Minister - What work do you do?
Beneficiary - Sir, seeds... in which my husband helps a lot, he does most of the market work, I have also hired an employee, Sir.
Prime Minister - Good.
Beneficiary - Yes Sir. And I am progressing very well Sir, I am sure that I will repay the loan very soon, I am very confident.
Prime Minister - So how much can you earn in a month now?
Beneficiary - Sir it goes up to Rs. 60000.
Prime Minister - Okay 60000 rupees. So, the family is convinced?
Beneficiary - Absolutely Sir, absolutely. Today I am self-reliant because of your scheme.
Prime Minister - Well, you did a great job.
Beneficiary - Thank you Sir! I really wanted to talk to you Sir, I could not believe that I too was going to meet Modi Ji, I could not believe it. When I came to Delhi, I thought, oh really, I am going. Thank you, Sir, my husband was also about to come and told me that you are going, good luck.
Prime Minister - My objective is that the common citizen of my country should be full of confidence that everyone faces problems. There are difficulties in life. But if one gets a chance, one should overcome the difficulties and move ahead in life and this is what the Mudra Yojana has done.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - There are very few people in our country who understand how revolution is happening silently. This is a very big silent revolution.
Beneficiary - Sir, I try to tell other people also about the Mudra scheme.
Prime Minister - Others should be explained.
Beneficiary - Absolutely Sir.
Prime Minister - See, when we were young, we used to hear that farming was the best, business was medium and job was the lowest. We used to hear this; job was considered the last. Gradually the mindset of the society changed to such an extent that job came first, first job was to get a job somewhere and settle down. Life becomes certain. Business remained medium and people reached such a level that farming came last. Not only this, what does a farmer do if he has three sons, he tells one to look after the farm and the other to go and earn a living. Now this is a topic of medium that business has always been considered medium. But today the entrepreneurial skills that the youth of India have, if they get some hand holding and help, then it brings great results and, in this Mudra Yojana, this is an eye-opener for any government. Maximum number of women have come forward, maximum number of people applying for loans, maximum number of people receiving loans, and also the ones repaying the loan the fastest are women. This means that this is a new area and the potential for developed India is visible in this power and therefore I believe that we should create an environment, people like you who have been successful, you know that now you would not have needed any letter from any politician. You would not have had to visit any MLA, MP's house, I believe you would not have had to give even a single rupee to anyone. And getting money without guarantee and once you get the money, using it properly, in itself brings discipline in your life. Otherwise, someone will think that we have already taken it, let's go to another city, where that banker will keep looking for us. It gives an opportunity to build a life and I want that more and more young people of my country should come to this field. You see, 33 lakh crore rupees have been given to the people of the country without any guarantee. You must have read in the newspaper that this is a government of the rich. If you add the total of all the rich, even then they would not have got 33 lakh crores. 33 lakh crore rupees have been given to the common man of my country, to the promising young men and women of the country like you. And all of them have given employment to one person, two people, 10 people, 40-50 people. That is, the huge work of giving employment generates the economy. Due to that, production takes place, but the common man who earns, feels that earlier he used to buy one shirt in a year, now he will buy two. Earlier people were hesitant to teach their children, now let us teach them, so every such thing has a great benefit in social life. Now it has been 10 years since this scheme was implemented. Generally, it is in the nature of the government that it takes a decision, holds a press conference and announces that we will do this. After that, they call some people and light diyas, people clap, and they keep worrying about the newspaper people so that the headline gets printed in the newspaper, and after that no one asks. This government is such that it is taking stock of a scheme after 10 years, asking people that is it fine brother, we are saying that this happened but you tell us what happened. And as I am asking you today, in the coming days, all my colleagues across the country are going to ask such groups, meet them, and take information from them. And because of that, if there is a need to bring any change in it, some improvement is to be made, then we are going to move in that direction as well. But see our effort, now continuously increasing it from 50000 to 5 lakh. See the confidence of the government that earlier the government also thought, brother do not give more than 5 lakhs, what will we do if we drown, everyone will pull Modi's hair. But the people of my country did not break my trust, you people strengthened my faith in my countrymen. And because of that, I got the courage to increase it from 50,000 to 20 lakh. This decision is not a small one, this decision is taken when the success of that scheme and trust in the people, both these things are visible in it. Best wishes to all of you and my expectation from you is that just like you provide employment to 5-10 people, similarly motivate 5-10 people to do some work of their own by taking up Mudra Yojana, give them courage so that they will have confidence and 52 crore loans have been given in the country, there will not be 52 crore people as Suresh said that he first took 2.5 lakhs, then 9 lakhs, so there were two loans. But 52 crore loans, that is a very big figure in itself. One cannot even think of this in any country of the world and that is why I say we should prepare our young generation to start something on their own, there will be a lot of benefits. I remember, when I was in Gujarat, I used to have a program - Garib Kalyan Mela. But in that, children used to do street play like Now I don't want to remain poor, there used to be a drama like this to motivate people, in my program. And then some people used to come on stage and surrender their ration cards to the government and say that we have come out of poverty, now we don't need any facilities. Then they used to give speeches on how they changed the situation. So, once I was in Valsad district, a group of 8-10 people came and surrendered all their poverty benefits to the government. Then they told their experience, what was it? They were tribal people and among the tribals, the work of the bhagat was to play bhajans and sing in the evening, so they got a loan of one or two lakh rupees from there, at that time there was no Mudra Yojana etc., my government used to run a scheme there. Some of them brought instruments to play, they got some training, from this they formed a band company of 10-12 people. And then they started going to play at weddings and then they made their own good uniforms. And gradually they became very popular and all of them came into a good position. Everyone started earning 50-60 thousand rupees every month. That means even a small thing brings such a big change, I have seen many such incidents before my eyes. And that is where I get inspiration, I get inspiration from you people that brother yes, look, such power in the country will not be in one but in many, let's do something like this. The country can be built by taking the people of the country along. This was done by studying their hopes and aspirations, their circumstances, this Mudra Yojana is one form of that. I am confident that you people will take this success to new heights and maximum people will get benefit, and the society has given to you, you should also give to the society, it should not be like, let's have fun now, we should also do something for the society, due to which the mind will get satisfaction.
Well, thank you very much.
Disclaimer- In an interaction with beneficiaries of Pradhan Mantri Mudra Yojana, a beneficiary has shared his experiences in Telugu language, which has been translated here in English language.