Prime Minister's Office
English translation of PM’s interaction with MUDRA Yojana Beneficiaries
08 APR 2025 1:25PM by PIB Delhi
Beneficiary - Sir, today I would like to share my story about how from a pet hobby I became an entrepreneur and the name of my business venture is K9 World, where we provide all types of pet supplies, medicines and pets, Sir. Sir, after receiving Mudra Loan, we people started many facilities, like we started a pet boarding facility, whoever is a pet parent, if they are going out somewhere, they can leave their pets with us and their pets stay with us in a homely environment, sir. The love I have for animals is different Sir, like it doesn't matter whether I eat it or not, but I have to feed them Sir.
Prime Minister - So everyone at home must be getting fed up with you?
Beneficiary - Sir, for this I stay separately with all my dogs, separate like, separate stay, and I would also like to thank you a lot Sir, because it is because of you Sir, many animal lovers and NGO workers are able to do their work openly, without any hindrance Sir. At my residence, it is totally mentioned Sir, if you are not an animal lover, Sir you are not allowed.
Prime Minister - Will you get a lot of publicity after coming here?
Beneficiary - Sir, obviously.
Prime Minister - Your hostel will become too small.
Beneficiary - Earlier, where I used to earn Rs 20,000 a month, Sir, now I am able to earn Rs 40,000 to 50,000 a month.
Prime Minister - So now you do one thing, those people from the bank.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - At the time when you got the loan, call them and show them all your things and thank them, those people from the bank, that see you trusted me and did this work which not many people dare to do, you gave me the loan, see how I am working.
Beneficiary - Definitely Sir.
Prime Minister- They will feel good that yes, they have done some good work.
Beneficiary - He broke that environment of pin drop silence that is the aura of the PM a bit and he mingled with us a bit, so that is one thing that I found very attractive about him and the second most important thing is that he is a very good listener.
Beneficiary - I am Gopikrishnan, Entrepreneur based of Mudra loan from Kerala. Pradhan Mantri Mudra Yojana has transformed me into a successful entrepreneur. My business continues to thrive bringing renewable energy solutions to households and offices while creating job opportunities.
Prime Minister-What was your plan when you came back from Dubai?
Beneficiary - I came back and I got this information about Mudra loan, so I have resigned from that company.
Prime Minister- So, you came to know about it while being there?
Beneficiary - Yes. And after resigning, I came here and then by applying for Mudra loan, I started this.
Prime Minister- How many days does it take to complete a Surya Ghar on a house?
Beneficiary - Now maximum two days.
Prime Minister- You complete the work of one house in 2 days.
Beneficiary - We do work.
Prime Minister- You may be worried that if you are not able to pay the money, what will happen, your parents will also scold you, that you came back home from Dubai, what will happen?
Beneficiary - My mother was a little tensed, but by the grace of God, everything worked out.
Prime Minister- What is the reaction of the people who are now getting free electricity from PM Surya Ghar, because in Kerala the houses are low-lying, the trees are tall, the sun shines very little, there is also rain, so how are they feeling?
Beneficiary - After installing this, their bill comes within Rs 240-250. Earlier, those who used to pay Rs 3000 now get a bill of Rs 250.
Prime Minister- How much do you earn per month now? How much will your account be?
Beneficiary - I got this amount...
Prime Minister- No, the income tax person will not come, don't be afraid, don't be afraid.
Beneficiary - I am getting Rs. 2.5 lakh.
Prime Minister - Finance Minister is sitting next to me. I will tell her that the Income Tax person will not come to your place.
Beneficiary - Getting above Rs. 2.5 lakh.
Beneficiary - Dreams are not what we see while sleeping, dreams are those which do not let us sleep. There will be troubles and difficulties too, only those who struggle will achieve success.
Beneficiary - I am the founder of House of Puchka. I used to cook at home and the taste was good, so everyone suggested that I should go into the cafe field. Then after doing research on it, I found out that the profit margin is also good, so if you manage the food cost etc., you can run a successful business.
Prime Minister - There is a youth, a generation, after getting some education they think that no, no, I will get a job and settle down, I will not take any risk. You have the risk-taking capacity.
Beneficiary - Yes, sir.
Prime Minister - So you must have friends from Raipur and friends from the corporate world, student friends too. What is the discussion about this among them? What questions do they ask? What do they think? Can they do this? Should they do this, do they also feel like coming forward?
Beneficiary - Sir, right now my age is 23 years, so I have the risk taking ability and time as well, so this is the time, youth feel that they do not have funding, but they are not aware about the Government schemes, so from my side I would like to give them a suggestion, do some research, like there is Mudra loan, similarly there is PM EGP loan also, many loans which you can get without mortgage, so if you have the potential then you can drop job because sky has no limits for you, then you can do business and grow as much as you want.
Beneficiary - Let the stairs be for those who want to reach the roof, our destination is the sky, we have to make the path ourselves. I am MD, Mudasir Naqasbandi, the owner of Bake My Cake, Baramulla Kashmir. We have become job creators from job seekers with successful business. We have provided stable jobs for 42 persons from remote areas of Baramulla.
Prime Minister - You are progressing so fast. What was your situation before the bank gave you the loan?
Beneficiary - Sir, overall, that was 2021. Before this, I was not in lakhs or crores; I was just in thousands.
Prime Minister - Is UPI being used at your place also?
Beneficiary - Sir, when we check the cash in the evening, I get very disappointed because 90% transactions are done through UPI, and we have just 10% of cash in hand.
Beneficiary - Actually, I found him very polite and it did not feel like he was the Prime Minister of our country, it felt like someone was with us and was guiding us, so that humbleness was shown by him.
Prime Minister - Suresh, from where did you get this information, what work did you do earlier, what work do you already do in the family?
Beneficiary - Sir, I was already doing a job.
Prime Minister - Where?
Beneficiary - In Vapi, and then in 2022, I thought that nothing is going to happen with the job, so I should start my own business.
Prime Minister - You used to travel by train daily to Vapi to earn your livelihood, the friendship that you make in the train is amazing, so this....
Beneficiary - Sir, I live in Silvassa and used to work in Vapi, now my work is in Silvassa only.
Prime Minister - I know they are all up-down gangs, but now they must be asking how did you start earning so much, what are you doing? Do any of them feel like taking a Mudra loan and going somewhere?
Beneficiary - Yes sir, recently when I was coming here, one of my friends also told me the same that if possible then please guide me a little for Mudra Loan.
Prime Minister - First of all, I thank you all for coming to my house. It is said in our scriptures that when guests come to the house and the dust of their feet falls in the house, the house becomes pure. So, I welcome you very much. All of you must have some experiences, some of you may have had a very emotional experience while doing your work. If anyone feels like telling me something, I would like to listen.
Beneficiary - Sir, first of all I would like to say this to you, since you say and listen to Mann Ki Baat, there is a woman trader from a very small town Raebareli standing in front of you, which is a proof of the fact that MSMEs are being benefited so much with your cooperation and support, it is a very emotional time for me to come here and we promise you that we will together make India a developed India, the way you are cooperating and treating MSMEs like children, whether we used to face problems in getting licenses from the government, or regarding funding...
Prime Minister - Do you want to contest the elections?
Beneficiary - No-no sir this is just what was on my mind which I told you, yes-yes because I felt that earlier I was facing this problem that whenever I used to go for loan etc. I used to get it declined.
Prime Minister - Tell me, what do you do?
Beneficiary - Bakery-Bakery.
Prime Minister - Bakery?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - How much money do you earn right now?
Beneficiary - Sir, my monthly turnover is that of Rs 2.5 to 3 lakh.
Prime Minister - Okay, and how many people do you employ?
Beneficiary - Sir, we have a group of 7 to 8 people.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - Yes Sir.
Beneficiary - Sir my name is Lavkush Mehra, I am from Bhopal Madhya Pradesh. Earlier I used to do a job Sir, when I used to work for someone then I was a servant Sir, you have taken our guarantee Sir, through Mudra loan and today we have become owners Sir. Actually, I am an MBA. And I had no knowledge of the pharmaceutical industry at all. I started my work in 2021 and Sir, I first approached the banks, they gave me a CC limit of Rs 5 lakh for Mudra loan. But Sir, I was afraid that I was taking such a big loan for the first time, would I be able to repay it or not. So, I used to spend only three to three and a half lakhs from that Sir. As of today, Sir, my Mudra loan has increased from 5 lakhs to 9 and a half lakhs and my first-year turnover was 12 lakhs, which has increased to more than 50 lakhs as of today.
Prime Minister - You may have other friends who think that this is also a way of life.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - After all, the Mudra Yojana is not for praising Modi, the Mudra Yojana will give the youth of my country the courage to stand on their own feet and keep their spirits high, why should I wander around to earn a living, I will provide livelihood to 10 people.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - This is to create a mood, is it experienced by the people around you?
Beneficiary - Yes Sir. My village- Bachawani is about 100 kilometers from Bhopal. At least two-three people have opened online digital shops there, some have taken loans of one or two lakhs each for photo studios and I have helped them too sir. Even my friends sir...
Prime Minister - Because now my expectations from you people are that you should not only provide employment to people but also tell them that they are getting money without any guarantee, why are you sitting at home, go and disturb the bank people.
Beneficiary - I have recently bought my own house worth Rs 34 lakh 6 months ago only because of this Mudra loan.
Prime Minister - That’s great.
Beneficiary - I used to do a job paying 60-70 thousand rupees, today I earn more than 1.5 lakh rupees per month sir.
Prime Minister - Well, many congratulations to you.
Beneficiary - And all this is because of you. Thank you so much Sir.
Prime Minister - Your own hard work pays, brother.
Beneficiary - After talking to Modi Ji, we did not feel at all that we were talking to the Prime Minister. It felt like someone from our home, an elder member of our family was talking to us. He understood the whole story of how we have been successful in the Mudra loan scheme that is going on. The way he motivated us to make more people aware of the Mudra loan so that more people can be empowered and start their own business.
Beneficiary - I come from Bhavnagar Gujarat.
Prime Minister - You seem the youngest one?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - In this whole group?
Beneficiary - I am in final year and 4 months....
Prime Minister - Do you study and earn?
Beneficiary - Yes.
Prime Minister - Well done!
Beneficiary - I am the founder of Aditya Tech Lab, in which I do 3D printing, reverse engineering and rapid prototyping work as well as some robotics work. As I am a final year mechatronics student, I am more interested in automation and all that. So, I got this from Mudra loan. Right now, I am 21 years old and when I started, I had heard that the process of getting a loan is very complex and I may not get it this year. Who will believe it? First, get a job experience for one or two years and you will get the loan later. So as there is Saurashtra Gramin Bank in our Bhavnagar, I went there and told them my idea, what I want to do, they said fine, you can get Mudra loan under Kishor category from 50000 to 5 lakh, so I took a loan of 2 lakh and started it 4 months ago, I go to college from Monday to Friday and later on weekends I stay in Bhavnagar and finish my pending work and now I am earning 30 to 35000 per month sir.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - Yes.
Prime Minister - How many people work?
Beneficiary - Currently I work remotely.
Prime Minister - You work for two days.
Beneficiary - I work remotely, my parents are at home, they help me part time. I do get financial support through Mudra loan, but you have to believe in yourself, thank you Sir!
Beneficiary - Right now we are doing our own business in Manali! First of all my husband used to work in a vegetable market, then after marriage when I went with him, I told him that instead of working for someone, it is better that we both open a shop, sir, then we opened a vegetable shop, so sir we kept keeping vegetables, gradually people started saying, keep flour and rice, then sir the staff of Punjab National Bank used to come at our shop to take vegetables, so I talked to them like this that if we want to take money, will we get it, then they first refused, I mean this is about 2012-13, then I said like this...
Prime Minister - You are saying this about 2012-2013, if any journalist comes to know about it then he will say that you are abusing the previous government.
Beneficiary - So then they, no-no, then they asked me if I had property etc. I said no. As soon as I came to know about this Mudra loan, when it started in 2015-16, I told them that this is how it is, they themselves told us that a scheme has been started, if you want it. Sir, I said we want it, so they did not ask us for any documents, nothing. They gave us Rs. 2.5 lakhs for the first time. I returned that Rs. 2.5 lakhs to them in two-and-a-half years, then they gave me ₹5 lakhs again, then I opened a ration shop, then both those shops started becoming small for me, Sir my work started increasing, that is, what I used to earn two-and-a-half lakhs in a year, today I am earning 10-15 lakhs in a year.
Prime Minister - Great.
Beneficiary - Then they, I repaid 5 lakhs, so they gave me 10 lakhs, Sir I repaid 10 lakhs too, so in two and a half years like this, so now they gave me 15 lakhs in November 2024. And Sir, my work is growing a lot and I feel good that if our Prime Minister is like this and if he is supporting us, then we will also support him like this, we will not let anything go wrong that our career is also spoiled, that yes, those people did not return the money like this. Now the bank people were saying take 20 lakhs, so I said we don't need it now, still they said keep 15 lakhs, withdraw if needed, the interest will increase, if you don't withdraw it, it will not increase. But Sir, I liked this scheme of yours very much.
Beneficiary - I came from AP. I don’t know Hindi, but I will speak in Telugu.
Prime Minister - No problem, speak in Telugu now.
Beneficiary - Is it sir!! I got married in 2009 sir. I remained as a housewife until 2019.I was trained with regional training center of Canara bank for thirteen days for the manufacturing of Jute bags. I got a 2 lakhs loan under mudra yojana through the bank. I have started my business in November 2019. Canara bank people believed in me and sanctioned Rs.2 lakhs. They did not ask for any surety, no help was needed to get the loan. I got the loan sanctioned without any surety. In 2022 because of my loan repayment history, Canara bank has sanctioned additional Rs.9.5 lakhs. Now fifteen people are working under me.
Prime Minister - That means, you started from Rs 2 lakh and reached Rs 9.5 lakh.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - How many people are working with you?
Beneficiary - 15 members Sir.
Prime Minister - 15.
Beneficiary - All are housewives and all are RCT (Rural self-employment center) trainees. I used to be one of the trainees, now I am also one of the faculty. I am very much grateful for this opportunity. Thank you, thank you, Thank you very much sir.
Prime Minister - Thank you, thank you, Thank you.
Beneficiary - Sir my name is Poonam Kumari. Sir I am from a very poor family, our family was very poor, so poor…
Prime Minister - Have you come to Delhi for the first time?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - Great.
Beneficiary - And this is also the first time I travelled by flight sir.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - There was so much poverty in my family that if I ate once, I had to think about the next time, but Sir, I have gathered a lot of courage, I belong to a farmer's family.
Prime Minister - You will be absolutely healthy.
Beneficiary - Since I am from a farmer family, I had to face a lot of problems, so I talked to my husband, why don't we take a loan and start our own business, so my husband said that yes, you are giving a very good suggestion, we should do it, so my husband talked to friends etc., so they told us that Mudra loan will be very good for you, you should do it. Then I went to the bank people, there SBI Bank (place name unclear) then they told me that yes you can take it without any documents. So, sir, I got a loan of 8 lakhs approved from there and I started the business sir. I took it in 2024 itself sir and there was very good growth sir.
Prime Minister - What work do you do?
Beneficiary - Sir, seeds... in which my husband helps a lot, he does most of the market work, I have also hired an employee, Sir.
Prime Minister - Good.
Beneficiary - Yes Sir. And I am progressing very well Sir, I am sure that I will repay the loan very soon, I am very confident.
Prime Minister - So how much can you earn in a month now?
Beneficiary - Sir it goes up to Rs. 60000.
Prime Minister - Okay 60000 rupees. So, the family is convinced?
Beneficiary - Absolutely Sir, absolutely. Today I am self-reliant because of your scheme.
Prime Minister - Well, you did a great job.
Beneficiary - Thank you Sir! I really wanted to talk to you Sir, I could not believe that I too was going to meet Modi Ji, I could not believe it. When I came to Delhi, I thought, oh really, I am going. Thank you, Sir, my husband was also about to come and told me that you are going, good luck.
Prime Minister - My objective is that the common citizen of my country should be full of confidence that everyone faces problems. There are difficulties in life. But if one gets a chance, one should overcome the difficulties and move ahead in life and this is what the Mudra Yojana has done.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - There are very few people in our country who understand how revolution is happening silently. This is a very big silent revolution.
Beneficiary - Sir, I try to tell other people also about the Mudra scheme.
Prime Minister - Others should be explained.
Beneficiary - Absolutely Sir.
Prime Minister - See, when we were young, we used to hear that farming was the best, business was medium and job was the lowest. We used to hear this; job was considered the last. Gradually the mindset of the society changed to such an extent that job came first, first job was to get a job somewhere and settle down. Life becomes certain. Business remained medium and people reached such a level that farming came last. Not only this, what does a farmer do if he has three sons, he tells one to look after the farm and the other to go and earn a living. Now this is a topic of medium that business has always been considered medium. But today the entrepreneurial skills that the youth of India have, if they get some hand holding and help, then it brings great results and, in this Mudra Yojana, this is an eye-opener for any government. Maximum number of women have come forward, maximum number of people applying for loans, maximum number of people receiving loans, and also the ones repaying the loan the fastest are women. This means that this is a new area and the potential for developed India is visible in this power and therefore I believe that we should create an environment, people like you who have been successful, you know that now you would not have needed any letter from any politician. You would not have had to visit any MLA, MP's house, I believe you would not have had to give even a single rupee to anyone. And getting money without guarantee and once you get the money, using it properly, in itself brings discipline in your life. Otherwise, someone will think that we have already taken it, let's go to another city, where that banker will keep looking for us. It gives an opportunity to build a life and I want that more and more young people of my country should come to this field. You see, 33 lakh crore rupees have been given to the people of the country without any guarantee. You must have read in the newspaper that this is a government of the rich. If you add the total of all the rich, even then they would not have got 33 lakh crores. 33 lakh crore rupees have been given to the common man of my country, to the promising young men and women of the country like you. And all of them have given employment to one person, two people, 10 people, 40-50 people. That is, the huge work of giving employment generates the economy. Due to that, production takes place, but the common man who earns, feels that earlier he used to buy one shirt in a year, now he will buy two. Earlier people were hesitant to teach their children, now let us teach them, so every such thing has a great benefit in social life. Now it has been 10 years since this scheme was implemented. Generally, it is in the nature of the government that it takes a decision, holds a press conference and announces that we will do this. After that, they call some people and light diyas, people clap, and they keep worrying about the newspaper people so that the headline gets printed in the newspaper, and after that no one asks. This government is such that it is taking stock of a scheme after 10 years, asking people that is it fine brother, we are saying that this happened but you tell us what happened. And as I am asking you today, in the coming days, all my colleagues across the country are going to ask such groups, meet them, and take information from them. And because of that, if there is a need to bring any change in it, some improvement is to be made, then we are going to move in that direction as well. But see our effort, now continuously increasing it from 50000 to 5 lakh. See the confidence of the government that earlier the government also thought, brother do not give more than 5 lakhs, what will we do if we drown, everyone will pull Modi's hair. But the people of my country did not break my trust, you people strengthened my faith in my countrymen. And because of that, I got the courage to increase it from 50,000 to 20 lakh. This decision is not a small one, this decision is taken when the success of that scheme and trust in the people, both these things are visible in it. Best wishes to all of you and my expectation from you is that just like you provide employment to 5-10 people, similarly motivate 5-10 people to do some work of their own by taking up Mudra Yojana, give them courage so that they will have confidence and 52 crore loans have been given in the country, there will not be 52 crore people as Suresh said that he first took 2.5 lakhs, then 9 lakhs, so there were two loans. But 52 crore loans, that is a very big figure in itself. One cannot even think of this in any country of the world and that is why I say we should prepare our young generation to start something on their own, there will be a lot of benefits. I remember, when I was in Gujarat, I used to have a program - Garib Kalyan Mela. But in that, children used to do street play like Now I don't want to remain poor, there used to be a drama like this to motivate people, in my program. And then some people used to come on stage and surrender their ration cards to the government and say that we have come out of poverty, now we don't need any facilities. Then they used to give speeches on how they changed the situation. So, once I was in Valsad district, a group of 8-10 people came and surrendered all their poverty benefits to the government. Then they told their experience, what was it? They were tribal people and among the tribals, the work of the bhagat was to play bhajans and sing in the evening, so they got a loan of one or two lakh rupees from there, at that time there was no Mudra Yojana etc., my government used to run a scheme there. Some of them brought instruments to play, they got some training, from this they formed a band company of 10-12 people. And then they started going to play at weddings and then they made their own good uniforms. And gradually they became very popular and all of them came into a good position. Everyone started earning 50-60 thousand rupees every month. That means even a small thing brings such a big change, I have seen many such incidents before my eyes. And that is where I get inspiration, I get inspiration from you people that brother yes, look, such power in the country will not be in one but in many, let's do something like this. The country can be built by taking the people of the country along. This was done by studying their hopes and aspirations, their circumstances, this Mudra Yojana is one form of that. I am confident that you people will take this success to new heights and maximum people will get benefit, and the society has given to you, you should also give to the society, it should not be like, let's have fun now, we should also do something for the society, due to which the mind will get satisfaction.
Well, thank you very much.
Disclaimer- In an interaction with beneficiaries of Pradhan Mantri Mudra Yojana, a beneficiary has shared his experiences in Telugu language, which has been translated here in English language.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মুদ্র য়োজনাগী কান্নবা ফংগদবশিংগা ৱারী শানখিবা মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
08 APR 2025 1:25PM by PIB Imphal
বেনিফিসরী - সর, ঙসি ঐহাক্না অদোমগী মফমদা ঐহাক্কী পুন্সিগী ৱারী শন্দোক্না তমজগে, মতৌ করম্না ঐহাক্না পোৎ-চৈ পাম্বদগী হৌরগা ওন্ত্রপ্রিন্যুর অমা ওইরকখিবগে অমসুং ঐহাক্কী লল্লোন ইতীক্কী খোঙচৎকী মমিং অসি কে 9 ৱার্ল্দনি, মফম অসিদা ঐখোয়না পোৎ-চৈ, হিদাক-লাংথক অমসুং পোৎ-চৈ মখল খুদিংমক ফংহল্লি, সর। সর, মুদ্রা লোন ফংলবা মতুংদা, ঐখোয়না খুদোংচাবা কয়া অমা হৌদোক্লে, খুদম ওইনা ঐখোয়না পেত বোর্দিং স্তেসন অমা হৌদোক্লে, পেত পেরেন্ত অমহেক্তনা করিগুম্বা মখোয়না য়ুমদগী থবক চৎপা মতমদা, মখোয়না ঐখোয়গী ইনাক্তা ঐখোয়গী য়ুমগুম্না লৈরিবা মফম অসিদা মখোয়গী য়োকচরিবা হুই হৌদোং থম্বীরম্বা য়াগনি। সর, ঐহাক্কী শা-ষনগী মফমদা থম্লিবা নুংশিবা অসি তোঙাল্লি, সর, ঐহাক্না শা-ষনশিংবু চাবা নৎত্রগা চাদবা হায়বসি মরু ওইদে, অদুবু ঐহাক্না মখোয়গীদমক্তি চানবা পীগদবনি সর।
প্রধান মন্ত্রী - অদু ওইরবদি য়ুমদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না নহাকপু ৱারম্লোইদ্রা?
বেনিফিসরী - সর, মসিগীদমক ঐহাক্না ঐহাক্কী হুই পুম্নমকপু তোঙান্না থমজরি, তোঙানবা হায়ববু, লৈবা ফাওবা তোঙান্না লৈজৈ সর, ঐহাক্না অদোম্বু য়াম্না থাগৎপা ফোংদোকচরি, মরমদি সর, অদোম্না পীবীবা খুদোংচাবা অসিনা জিব নুংশিজবশিং অমসুং এন.জি.ও.গী শিন্মী কয়ানা মখোয়গী থবকশিং অথিংবা অমত্তা লৈতনা, অপনবা অমত্তা লৈতনা পাংথোকপা ঙমজরে সর। ঐহাক্কী য়ুমদা, মসি নীংথিনা হায়জৈ সর, করিগুম্বা অদোম জিব পানবা নুংশিজবা মীওই নৎত্রবদি পামজবা নত্ত্রবদি, সর, চঙহঞ্জদে।
প্রধান মন্ত্রী - মফম অসিদা লাক্লবদি মীয়ামগী মীৎয়েং য়াম্না চঙলক্কদ্রা?
বেনিফিসিয়রী - সর, মশানা তাবনি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগী হোস্তেল অসি য়াম্না পীক্কনি।
বেনিফিসরী: হান্নদি ঐহাক্না থা অমদা লুপা ২০,০০০ ফংজরম্মি, সর, হৌজিক্তি ঐহাক্না থা অমদা লুপা ৪০,০০০দগী ৫০,০০০ ফাওবা ফংলি।
প্রধান মন্ত্রী - অদুদি হৌজিক অদোম্না বেঙ্ককী মীওইশিং অসিগা লোয়ননা করিগুম্বা অমা তৌবীয়ু।
বেনিফিসরী - হোয় সর.
প্রধান মন্ত্রী - নহাক্না লোন ফংলবা মতম অদুদা, নহাক্কী পোৎলম খুদিংমক মখোয়দা উৎলু অমসুং বেঙ্ককী মীওইশিংদা থাগৎপা ফোংদোকউ, মখোয়না নহাকপু থাজবদগী অমসুং মীওই কয়ানা তৌবা ঙমদবা থবক অসি তৌবদগী ঐঙোন্দা লোন পীবীদুনা থবক অসি পায়খৎলে হায়য়ু।
বেনিফিসরী - শোয়দনা তৌজগনি সর।
প্রধান মন্ত্রী- মখোয়না অফবা থবক খরা পাংথোকখিবা অদুদা মখোয়না নুংঙাইবা ফাওগনি।
বেনিফিসরী - মহাক্না তুমিন লৈরম্বা কয়া অমা মীকপ থোকহনবীরদুনা প্রধান মন্ত্রীগী মগুনগা ঐখোয়দগী খরা পুনশিন্নখি। মসি ঐহাক্না মহাক্কী মরমদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওই হায়না খল্লি অমসুং খ্বাইদগী মরুওইবা অনিশুবা ৱাফমদি মহাক য়াম্না নীংথিনা ঙাংবা ঙম্বা মীওই অমনি।
বেনিফিসরী - ঐহাক গোপিকৃষ্ণন, কেরলাগী মুদ্রা লোনদা য়ুম্ফম ওইবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরনি। প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনানা ঐহাকপু মাই পাকপা ওন্ত্রপ্রিন্যুর অমা ওইহনবীরে। থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা য়ুমশিং অমসুং ওফিসশিংদা রিন্যুএবল ইনর্জী সোলুসনশিং পুরক্তুনা ঐহাক্কী ব্যুজিনেস অসি চাউখৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রী- অদোম্না দুবাইদগী হল্লকপা মতমদা অদোম্না করি থৌরাং তৌবীখি?
বেনিফিসরী - ঐহাক হল্লকখি অমসুং মুদ্রা লোনগী মতাংদা ইনফোর্মেসন অমা ফংখি, মরম অদুনা ঐহাক কম্পেনী অদুদগী রিজাইন তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী- অদু ওইরবদি, অদোম্না মফম অদুদা লৈরিঙৈদা মদুগী মরমদা খঙলব্রা?
বেনিফিসরী - হোয় অমসুং রিজাইন তৌরবা মতুংদা, ঐহাক মফমসিদা লাকখি অমসুং মুদ্রা লোনগীদমক এপ্লাই তৌদুনা, ঐহাক্না মসি হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী - য়ুম অমদা সুর্য় ঘর অমা শানবগীদমক নুমিৎ কয়ামরোম চংবগে?
বেনিফিসরী - হৌজিক্তি খ্বাইদগী য়াম্লবদা নুমিৎ নিনি চঙই।
প্রধান মন্ত্রী- অদোম্না য়ুম অমগী থবক নুমিৎ নিনিগী মনুংদা লোইশিনখি।
বেনিফিসরী – হোই, ঐখোয়না ঙম্মি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না শেল অদু পীবা ঙমদ্রবদি করি ওইরক্কনি হায়না খনবা য়াই, অদোমগী ইমা-ইপাশিংনসু অদোমবু চৈরক্কনি, অদোম্না দুবাইদগী হল্লকখিবনি, করি ওইরক্কনি?
বেনিফিসরী - ঐহাক্কী ইমা খরা পুক্নিং ৱাখি, অদুবু ঈশ্বরগী মতেংনা পুম্নমক অসি মায় পাকখি।
প্রধান মন্ত্রী - হৌজিক পি.এম. সুর্য় ঘরদগী লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী ফংলিবা মীয়ামগী রিএক্সন অসি করিনো, মরমদি কেরলাদা য়ুমশিং অসি নেম্না লৈ, উপাল ৱাপালশিংনা ৱাংই, নুমিৎ মঙাল মরাং কায়না ফংদে, নোংসু নীংথিনা চুই, অসিগুম্বা ফিভম অসিদা মখোয়না করম্না ফাওবগে?
বেনিফিসরী - মসি ইনস্তোল তৌরবা মতুংদা, মখোয়গী বিল অসি লুপা 240-250গী মনুংদা ওইরে। মমাংদা, লুপা 3000গী বিল পীরিবা মীওইশিংনা হৌজিক লুপা 250গী বিল থীরে।
প্রধান মন্ত্রী- হৌজিক অদোম্না থা অমদা শেল কয়া ফংলি? নহাক্কী একাউন্ত অসি করম্না ওইগনি?
বেনিফিসরী - ঐহাক্না শেনফম অসি ফংলে...
প্রধান মন্ত্রী- লাক্লোই, ইনকম তেক্সকী মীওইশিং লাক্লরোই, কিগনু-কিগনু।
বেনিফিসরী - ঐহাক্না লুপা লাখ ২.৫ ফংজৈ।
প্রধান মন্ত্রী - শেল-থুম মন্ত্রী ঐগী মনাক্তা লৈরি। ইনকম তেক্সকী মীওই অদু নহাক্কী মফমদা লাক্লরোই হায়না ঐনা মহাক্কী মফমদা হায়রগনি।
বেনিফিসরী - লুপা লাখ ২.৫ কী মথক্তা ফংলি।
বেনিফিসরী – মঙ হায়বসি ঐখোয়না তুম্বদা উরিবসি নত্তে, মঙ হায়বসি ঐখোয়বু তুমহন্দ্রিবা অদুবুনি। খুদোংচাদবা অমসুং অৱাবা কয়াসু লৈগনি, হোৎনবা কনবা মীওইখক্তনা মাই পাকপা ঙমগনি।
বেনিফিসরী - ঐহাক হাউস ওফ পুচকাগী ফাউন্দরনি। ঐহাক য়ুমদা চিঞ্জাক থোংই অমসুং য়াম্না হাওই, মরম অদুনা মীপুম খুদিংমক্না ঐহাকপু কেফী ফিল্দদা চৎনবা খংহনখি। মসিগী মতাংদা থিজিন হুমজিল্লবা মতুংদা, ঐহাক্না ফংখি মদুদি শেন্দোইগী চাং অসিসু ৱাংই, অদুনা করিগুম্বা ঐখোয়না চানবা পোৎলমগী মমল অসিবু য়েংশিনবা ঙম্লবদি, ঐখোয়না মায় পাক্না ব্যুজিনেস অমা চলাইবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রী - নহারোল, মীরোল অমা লৈরি, মহৈ-মশিং তম্বা লোইরবা মতুংদা মখোয়না খল্লি মদুদি নত্তে, নত্তে, ঐহাক থবক অমা ফংলগা ৱাখল তাগনি, মসিদগীদি ঐহাক্কী অৱাবা অমত্তা লৌরোই। অদোমদা রিস্ক লৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী লৈ।
বেনিফিসরী - হোয়, সর.
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগী রাইপুরগী মরুপশিং অমসুং কোর্পোরেৎ ৱার্ল্দগী মরুপশিং, মহৈরোইগী মরুপশিংসু লৈরমগনি। মসিগী মতাংদা মখোয়গী মরক্তা করি খন্ন-নৈনরিবগে? মখোয়না করি ৱাহংশিং হংবগে? মখোয়না করি খনবগে? মখোয়না মসি তৌবা ঙমগদ্রা? করিগুম্বা মখোয়না মসি তৌরবদি, মখোয়নসু মাংলোমদা চংশিনবা পাম্বিবরা?
বেনিফিসরী: সর, হৌজিক ঐহাক চহি ২৩ শুজরে, মরম অদুনা ঐহাক্না রিস্ক লৌবগী হৈনবী অমসুং মতমসু লৈ, মরম অদুনা মসি মতম অদুনি, নহাশিংনা মখোয়গী শেনফম লৈতে হায়না খল্লি, অদুবু মখোয়না সরকারগী স্কিমশিংগী মরমদা খঙদে, মরম অদুনা ঐহাক্কী মায়কৈদগী ঐহাক্না মখোয়দা ৱাফম অমা থম্বা পাম্মি, থিজিন-হুমজিন তৌবীয়ু, মুদ্রা লোন লৈ, মান্ননা পি.এম. ই.জি.পি. লোনসু লৈ, লোন কয়া অমা শনা থম্নদনা লৌবা য়াই, মরম অদুনা করিগুম্বা নহাক্কী পোতেন্সিএল অদু লৈরবদি নহাক্না থবক থাদোকপা য়াই মরমদি মসিদা মপান নাইদবা সংশার অমা লৈরি, মসিদগীদি নহাক্না লল্লোন ইতীক তৌবা য়ারগনি।
বেনিফিসরী – কৈরাক অসি অৱাংবা মফমদা কাবা পাম্বশিংগী ওইজসনু, ঐখোয়গী পান্দমদি অতিয়া পক্না য়ৌবনি, ঐখোয় ইশানা লম্বী শেমগদবনি। ঐহাক এম দি, মুদাসির নকাসবন্দি, বেক মাই কেক, বারামুল্লা কাশ্মীরগী মপুনি। ঐখোয়না মায় পাকপা ব্যুজিনেসকী থবক থিরিবা মীওইশিংদগী থবক পীবা মীওইশিং ওইরক্লি। ঐখোয়না বরামুল্লাগী অরাপ্পা মফমশিংদগী মীওই ৪২দা লেপ্পা নাইদনা থবক পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম য়াম্না থুনা খুমাং চাউশিল্লি। বেঙ্কনা নহাকপু লোন পীদ্রিঙৈগী মমাংদা নহাক্কী ফিভম করি ওইরম্মি?
বেনিফিসরী - সর, মতম অদু ২০২১ নি। মসিগী মমাংদা, ঐহাক লাখ নৎত্রগা করোরদা লৈরমদে; ঐহাক অসি লিশিং খক্তদা লৈরম্মি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগী মফমদসু য়ু.পি.আই. শিজিন্নরিবরা?
বেনিফিসরী - সর, ঐখোয়না নুমিদাংৱাইরমদা শেনফম য়েংবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওই মরমদি ত্রাঞ্জেক্সন 90%দি য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা পাংথোকই, অমসুং ঐখোয়না শেনফমগী 10% খক্তমক ফংলি।
বেনিফিসরী - তশেংনমক্কীদি, ঐহাক্না মহাকপু য়াম্না নোল্লুকপা মীওই অমা ওইনা উখি অমসুং মহাক অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীগুম্না ফাওখিদে, ঐখোয়গী ইরক্তা লোয়ননা লৈমিন্নরিবা অমসুং ঐখোয়বু লমজিংলিবা ওইনা ফাওখি।
প্রধান মন্ত্রী - সুরেশ, অদোম্না মসিগী পাউ অসি কদাইদগী ফংবগে, মমাংদা অদোম্না করি থবক তৌরম্মি, ইমুং মনুংদা অদোম্না করি থবক তৌরি?
বেনিফিসরী - সর, ঐহাক্না থবক অমা তৌরম্মি।
প্রধান মন্ত্রী - কদায়দা?
বেনিফিসরী - ভাপিদা, অদুগা ২০২২দা, ঐহাক্না থবক অসিগা লোয়ননা করিগুম্বা অমত্তা থোক্লরোই হায়না খল্লি, মরম অদুনা ঐহাক্না ঐহাক্কী ইশাগী ব্যুজিনেস অমা হৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না শেল তান্নবগীদমক নোংমদা ভাপীদা ত্রেনদা চৎলম্মি, ত্রেনদা অদোম্না থেংনরকখিবা মরুপ-মপাংশিং অদু থোইদোক হেন্দোকপা অমনি, অসুম্না মসি....
বেনিফিসরী - সর, ঐহাক সিলভাস্তা লৈজৈ অমসুং ভাপীদা থবক তৌরম্মি, হৌজিক ঐহাক্কী থবক সিলভাস্তা খক্তদা তৌরে।
প্রধান মন্ত্রী - মখোয় পুম্নমক অৱাংবা থাক্কী কাঙলুপশিংনি হায়বা ঐ খঙই, অদুবু হৌজিক মখোয়না অদোম্না মতৌ করম্না শেল য়াম্না ফংবা হৌরকখিবগে, অদোম করি তৌরিবগে হায়না হংগদৌরিবনি। মখোয়গী মরক্তগী কনাগুম্বা অমনা মুদ্রা লোন লৌদুনা মফম অমদা চৎপা পাম্বিবরা?
বেনিফিসরী - হোয় সর, ঐহাক্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা মফম অসিদা লাকপা মতমদা ঐহাক্কী মরুপ অমনা ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি য়ারবদি মুদ্রা লোনগীদমক ঐঙোন্দা মতেং পাংবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রী - অহানবদা, ঐহাক্কী য়ুমদা লাকপীবগীদমক ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐখোয়গী লাইরিকশিংদা হায়রি মদুদি য়ুমদা মী লাকপা মতমদা য়ুম অদুদা মখোয়গী মখোয়গী খোঙয়া উফুল তাহৌরবদি, য়ুম অদু শেংলে। মরম অদুনা, ঐহাক্না অদোমবু তরাম্না ওকচরি। পুম্নমক্না এক্সপরিয়েন্স খরা লৈরম্বা য়াই, খরনা অদোমগী থবক তৌরিঙৈদা য়াম্না ইমোসনেল ওইবা এক্সপরিয়েন্স অমা লৈরম্বা য়াই। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা করিগুম্বা খরা হায়নীংবদি, ঐহাক্না মদু থাগৎচরি।
বেনিফিসরী: সর, অহানবদা ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি, অদোম্না 'মন কী বাত' হায়দুনা অমসুং তাবদা, অদোমগী মমাংদা য়াম্না পীকপা শহর রাইবরেলিগী নুপী ত্রেদর অমা লৈরি। মসি অদোমগী মতেং অমসুং তেংবাংদগী এম.এস.এম.ই.শিংনা কান্নবা কয়া ফংলি হায়বগী খুদম্নি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না মীখলদা শরুক য়াবা পাম্বিবরা?
বেনিফিসরী - পামজদে সর, ঐহাক্না হায়জরিবদু ঐহাক্কী ৱাখলদা লৈবদুনি। হোয়, মরমদি ঐহাক্না মমাংদা ঐহাক্না মসিগী প্রোব্লেম অসিগী মায়োক্তা লৈরম্মি হায়না খল্লি। ঐহাক্না হান্নদি য়াখিদে।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না করি তৌবগে?
বেনিফিসরী - বেকরী-বেকরী।
প্রধান মন্ত্রী - বেকরী?
বেনিফিসরী - হোয় সর.
প্রধান মন্ত্রী - হৌজিক অদোম্না শেল কয়া ফংলি?
বেনিফিসরী - সর, ঐহাক্কী থাগী তর্নওভর অসি লুপা লাখ ২.৫ দগী লাখ ৩ ফাওবনি।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে, অদোম্না মীওই কয়া থবক পীবগে?
বেনিফিসরী - সর, ঐখোয়দা মীওই ৭দগী ৮ ফাওবগী গ্রুপ অমা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে।
বেনিফিসরী - হোয় সর.
বেনিফিসরী - সর ঐহাক্কী মিং লভকুশ মেহরা কৌই, ঐহাক মধ্য প্রদেশকী ভোপালদগীনি। মমাংদা ঐহাক থবক অমা তৌরম্মি সর, ঐহাক কনাগুম্বা অমগীদমক্তা থবক তৌরম্মি, মদুগী মতুংদা ঐহাক সর্ভেন্ত অমা ওইরম্মি সর, অদোম্না মুদ্রা লোনগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী গেরেন্তী লৌখ্রে অমসুং ঙসিদি ঐখোয় মপু ওইরে সর। তশেংনমক্কীদি ঐহাক এম.বি.এ. অমসুং ঐহাক্না ফার্মাক্যুতিকেল ইন্দস্ত্রীগী মরমদা করিমত্তা খঙদে। ঐহাক্না ২০২১দা থবক হৌখি অমসুং সর, ঐহাক্না অহানবা ওইনা বেঙ্কশিংদা চৎখি। মখোয়না ঐঙোন্দা মুদ্রা লোনগীদমক লুপা লাখ ৫গী সি.সি. অদুম ওইনমক সর, ঐহাক্না অহানবা ওইনা অসিগুম্বা অচৌবা লোন অমা লৌরকপদা ঐহাক্না মসি শেল পীবা ঙমগদ্রা ঙম্লোইদ্রা হায়বগী থাজবা লৈখি। মরম অদুনা, ঐহাক্না সর অসিদগী লাখ অহুমদগী লাখ অহুম অমসুং মখায় ফাওবগী শেনফম অমখক্তমক শিজিন্নরম্মি। ঙসিদগী, সর, ঐহাক্কী মুদ্রা লোন অসি লাখ ৫দগী লাখ ৯.৫দা হেনগৎখ্রে অমসুং ঐহাক্কী অহানবা চহিগী তর্নওভর অসি লাখ ১২ ওইরম্মি, মসি ঙসিদগী লাখ ৫০ হেনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগী অতোপ্পা মরুপশিংসু অদোমগী পুন্সিগী মওংনি হায়না খনবা য়াই।
বেনিফিসরী - হোয় সর.
প্রধান মন্ত্রী - পুম্নমক্কী মতুং ইন্না, মুদ্রা য়োজনা অসি মোদীবু থাগৎনবা নত্তে, মুদ্রা য়োজনা অসিনা ঐগী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা মখোয়গী খোঙদা লেপ্নবা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থৌনা পীগনি, ঐনা করিগীদমক হিংননবগীদমক চত্থোক চৎশিন তৌগদগে, ঐনা মীওই ১০গী পুন্সি মহিং ফংহল্লগনি।
বেনিফিসরী - হোয় সর.
প্রধান মন্ত্রী - মসি ফীভম অমা শেমগৎনবগীদমক্তনি, মসি অদোমগী অকোইবদা লৈরিবা মীওইশিংনা থেংনরিবরা?
বেনিফিসরী - হোয় সর. ঐগী খুঙ্গং, বচৱানি অসি ভোপালদগী কিলোমিতর ১০০ রোম লাপ্না লৈ। য়ামদ্রবদা মীওই অনি-অহুমদি মফম অদুদা ওনলাইন দিজিতেল দুকানশিং হাংদোকখ্রে, কনাগুম্বা খরনা ফোতো স্তুদিওগীদমক লাখ অমা নত্রগা অনিগী লোন লৌখ্রে অমসুং ঐহাক্না মখোয়বুসু মতেং পাংখি সর। ঐগী মরুপশিং ফাওবা সর...
প্রধান মন্ত্রী - মরমদি হৌজিক ঐহাক্না অদোমগী মফমদগী আশা তৌরিবদি অদোম্না মীশিংদা থবক পীবতা নত্তনা মখোয়দা গেরেন্তী অমত্তা য়াওদনা শেল ফংগনি হায়নসু পাউতাক পীগদবনি। অদোম্না য়ুমদা করিগীদমক লৈরিবনো, বেঙ্ককী মীওইশিংবু অৱাবা পীগদবনি।
বেনিফিসরী - ঐহাক্না থা তরুক্কী মমাংদা মুদ্রা লোন অসিগী মতেংনা লুপা লাখ ৩৪গী মমল লৈবা ঐহাক্কী মশাগী য়ুম অমা লৈখি।
প্রধান মন্ত্রী - মসি য়াম্না ফৈ।
বেনিফিসরী - ঐহাক্না লুপা লিশিং ৬০-৭০গী থবক অমা তৌরম্মি, ঙসি ঐহাক্না থা অমদা লুপা লাখ ১.৫ হেন্না ফংলি সর।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে, অদোমবু থাগৎচরি।
বেনিফিসরী - অমসুং মসি পুম্নমক অদোম্না ওইহনবনি। অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি সর।
প্রধান মন্ত্রী - নহাক্কী কন্না হোৎনজবগী মহৈনি, ইচিল-ইনাও।
বেনিফিসরী - মোদীজীগা ৱারী শানরবা মতুংদা, ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানবগুম তৌখিদে। ঐখোয়গী ইমুংদগী মীওই অমা, ঐখোয়গী ইমুংগী অহল ওইরবা মীওই অমনা ঐখোয়গা ৱারী শানবগুম তৌখি। হৌজিক চৎথরিবা মুদ্রা লোন স্কিমদা ঐখোয়না মতৌ করম্না মায় পাকপা ঙম্লিবনো হায়বগী ৱারী অদু মহাক্না খঙলে। মহাক্না ঐখোয়বু মুদ্রা লোনগী মতাংদা মীওই কয়াদা খঙহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপীখি। মসিনা মীওই কয়া অমা মশাগী ললোন-ইতিক্কী থবক হৌনবা শক্তি পীগনি।
বেনিফিসরী - ঐহাক ভাভনগর গুজরাতততগীনি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না খ্বাইদগী নহা ওইবগুম তৌরিবরা?
বেনিফিসরী - হোয় সর।
প্রধান মন্ত্রী - মসিগী অপুনবা কাংলুপ অসিদা?
বেনিফিসরী - ঐহাক অরোইবা চহি অমসুং থা ৪দা লৈরি....
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না মহৈ তম্বা অমসুং শেল তানবরা?
বেনিফিসরী - হোয়
প্রধান মন্ত্রী - ফজনা তৌখি!
বেনিফিসরী - ঐহাক অদিত্য তেক লেবকী ফাউন্দর অমনি, মসিদা ঐহাক্না থ্রি দি প্রিন্টিং, রিভর্স ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং রেপিদ প্রোতোতাইপিংগী থবকশিং অমসুং রোবোতিক্সকী থবক খরা তৌরি। ঐহাক মেকাত্রোনিক্সকী অরোইবা চহিগী মহৈরোই অমা ওইবনা, ঐহাক ওতোমেসন অমসুং মসিগুম্বা কয়াদা হেন্না পুক্নিং চংই। অসুম্না, ঐহাক্না মসি মুদ্রা লোনদগী ফংজখি। হৌজিক ঐহাক চহি ২১ শুরে অমসুং ঐহাক্না থবক হৌরকপা মতমদা, লোন লৌবগী থৌওং অসি য়াম্না কমপ্লেক্স ওই হায়না ঐহাক্না খঙখি অমসুং চহি অসিদা ঐহাক্না লোন লৌবা ঙমদ্রবসু য়াই। মসিদা কনানা থাজগনি? অহানবদা, চহি অমা নৎত্রগা অনিগী থবকগী এক্সপরিয়েন্স অমা লৌবীয়ু অমসুং নহাক্না ক্রেদিৎ অদু মতুং তারকপদা ফংগনি। ঐগী ভাবনগরদা সৌরাস্ত্রা গ্রামিন বেঙ্ক অমা লৈবনা ঐহাক্না মফম অদুদা চৎতুনা ঐহাক্কী ৱাখল্লোন, ঐহাক্না করি তৌবা পাম্বগে হায়বদু মখোয়দা হায়খি। মখোয়না ফরে হায়না হায়খি। নহাক্না কিশোর কেতগোরীগী মখাদা লুপা ৫০,০০০দগী লাখ ৫ ফাওবগী মুদ্রা লোন লৌবা য়াই। মরম অদুনা ঐহাক্না লুপা লাখ ২গী লোন লৌখি অমসুং থা মরিগী মমাংদা হৌখি।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে।
বেনিফিসরী - হোয়
প্রধান মন্ত্রী - মীওই কয়ানা থবক তৌরি?
বেনিফিসরি - হৌজিক্তি ঐহাক রিমোত ওইনা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না নুমিৎ অনি থবক তৌরি।
বেনিফিসরি - ঐহাক রিমোততগী থবক তৌই, ঐগী ইমা ইপা য়ুমদা লৈ, মখোয়না ঐঙোন্দা পার্ত তাইম মতেং পাংই। মুদ্রা লোনগী খুত্থাংদা ঐনা শেলগী তেংবাং ফংই, অদুবু অদোম্না অদোমগী মফমদা থাজবা থমগদবনি, থাগৎচরি সর!
বেনিফিসরী - হৌজিক ঐখোয়না মনালিদা ঐখোয়গী ইশাগী ব্যুজিনেস অমা তৌরি! অহানবদা ঐহাক্কী মপুরোইবনা মহি-মনাইগী কৈথেল অমদা থবক তৌরম্মি, অদুগা লুহোংলবা মতুংদা ঐহাক্না মহাক্কা লোইননা চৎলবা মতমদা, ঐহাক্না মহাকদা হায়খি মদুদি কনাগুম্বা অমগীদমক্তা থবক তৌবগী মহুত্তা ঐখোয় অনিমক্না দুকান অমা হাংবা হেন্না ফগনি, সর, অদুগা ঐখোয়না মহি-মনাইগী দুকান অমা হাংদোকখি, অদুনা সর ঐখোয়না মহি-মনাই থম্নবা হোৎনখি, তপ্না তপ্না মীশিংনা হায়রকখি, উহৈ অমসুং উহৈ থম্নবা হোৎনখি, অদুগা সর পঞ্জাব নেস্নেল বেঙ্ককী ষ্টাফশিংনা ঐখোয়গী দুকানদা মহি-মনাই লৌনবা লাকখি, মরম অদুনা ঐহাক্না মখোয়গা অসিগুম্বা মওংদা ৱারী শানখি মদুদি ঐখোয়না শেল লৌবা পাম্লবদি, ঐখোয়না মসি ফংলগনি, অদুগা মখোয়না অহানবদা য়াখিদে, ঐহাক্না হায়রিবদি মসি ২০১২-১৩গী মতাংনি, অদুগা ঐহাক্না মসিগুম্বা মওংদা হায়খি...
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না ২০১২-২০১৩গী মতাংদা হায়রিবসি, করিগুম্বা পাউমী অমত্তনা মসি খঙলক্লবদি মহাক্না অদোম্না মমাংগী সরকারবু লান্না শীজিন্নৈ হায়না হায়গনি।
বেনিফিসরী - মদুদগী মখোয়না ঐঙোন্দা লম লৈব্রা হায়না হংখি। ঐনা লৈতে হায়খি। ঐহাক্না মুদ্রা লোন অসিগী মরমদা খঙবগা লোয়ননা, মসি ২০১৫-১৬দা হৌরকপা মতমদা ঐহাক্না মখোয়দা হায়খি মদুদি মসি অসুম্না ওইগনি, মখোয় মশামক্না ঐখোয়দা হায়খি মদুদি করিগুম্বা নহাক্না পাম্লবদি স্কিম অমা হৌখ্রে। সর, ঐহাক্না হায়খি মদু ঐখোয়না পাম্মি, মরম অদুনা মখোয়না ঐখোয়দগী দোকুমেন্ত অমত্তা, করিগুম্বা অমত্তা চঙহল্লকখিদে। মখোয়না ঐখোয়দা অহানবা ওইনা লাখ ২.৫ পীখি। চহী অনি অমসুং তংখাইগী মনুংদা মখোয়দা লুপা লাখ ২.৫ শিংখি, মতুংদা মখোয়না ঐঙোন্দা অমুক হন্না লুপা লাখ ৫ পীখি, মতুংদা ঐহাক্না রেসন দুকান অমা হাংদোকখি, মতুংদা দুকান অনি অসি ঐঙোন্দা পীকশিল্লকখি, সর ঐহাক্কী থবক হেনগৎলকখি, হায়বদি, ঐহাক্না চহি অমদা লুপা লাখ অনি অমসুং তংখাইগী চাংদা থবক তৌরম্মি, ঙসিদি ঐহাক্না চহি অমদা লুপা লাখ ১০-১৫গী চাংদা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী - ফজৈ।
বেনিফিসরী: অদুদগী মখোয়না ঐহাকপু লাখ ৫গী শেনফম হাপচিনখি, মরম অদুনা মখোয়না ঐহাকপু লাখ ১০ পীখি, সর ঐহাক্না চহি অনি অমসুং তংখাইগী মনুংদা লাখ ১০গী শেনফম হাপচিনখি, মরম অদুনা হৌজিক্তি নবেম্বর ২০২৪দা মখোয়না ঐঙোন্দা লাখ ১৫গী শেনফম পীখ্রে। অমসুং সর, ঐহাক্কী থবক অসি য়াম্না চাউখৎলক্লি অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী অসি অসিগুম্বা অমা ওইরবদি অমসুং মহাক্না ঐখোয়বু মতেং পাংবীবা ওইরবদি, ঐখোয়সু মহাকপু অসিগুম্বা অমা ওইনা মতেং পাংগনি, ঐখোয়না করিগুম্বা অমত্তা ফত্তবা থোকহল্লরোই মদুদি ঐখোয়গী কেরিয়র অসিসু মাঙশিল্লক্কনি, মদুদি হোয়, মীওইশিং অদুনা অসিগুম্বা শেল অদু হল্লকখিদে। হৌজিক বেঙ্ককী মীওইশিংনা ঐঙোন্দা লাখ ২০ লৌনবা হায়রকখি, মরম অদুনা ঐহাক্না মদু হৌজিক মথৌ তাদ্রে হায়খি, অদুম ওইনমক মখোয়না ঐঙোন্দা লাখ ১৫ থম্নবা হায়রকখি, মথৌ তারবদি লৌথোকউ, শেন্দোই হেনগৎলগনি, করিগুম্বা নহাক্না লৌথোক্লমদ্রবদি, মসি হেনগৎলরোই। অদুম ওইনমক সর, ঐহাক্না অদোমগী থৌরাং অসি য়াম্না পামজখি।
বেনিফিসরী - ঐহাক এ.পি.দগীনি। ঐহাক হিন্দী ঙাঙবা হৈতে, অদুবু তেলুগুদা ঙাঙজগে।
প্রধান মন্ত্রী - খুদোংচাদবা লৈতে, তেলুগুদা ঙাংবীয়ু।
বেনিফিসরী - ঐহাক ২০০৯দা লুহোংখি, সর। ঐহাক ২০১৯ ফাওবা য়ুমগী নুপী অমা ওইনা লৈখি। কানারা বেঙ্ককী রিজনেল ত্রেনিং সেন্তরগা লোয়ননা নুমিৎ তরা তরেৎনিগী ওইনা ঐহাক্না জুত বেগশিং শাবগী ত্রেনিং ফংখি। ঐহাক্না বেঙ্ককী খুত্থাংদা মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লুপা লাখ ২গী লোন অমা ফংখি। ঐহাক্না নবেম্বর ২০১৯দা ঐহাক্কী ব্যুজিনেস হৌখি। কানারা বেঙ্ককী মীওইশিংনা ঐঙোন্দা থাজবা থমখি অমসুং লুপা লাখ ২গী শেনফম পীখি। মখোয়না করিগুম্বা গেরেন্তী অমত্তা লৌখিদে, লোন অদু ফংনবগীদমক মতেং অমত্তা মথৌ তাখিদে। ঐনা শেল থাদবগী অয়াবা পীরকপা মতমদা স্যুরতী অমত্তা য়াওখিদে। ২০২২দা ঐগী লোন শিংদোকপগী হিস্তরীনা মরম ওইদুনা, কেনরা বেঙ্কনা অহেনবা লুপা লাখ ৯.৫গী অয়াবা পীখ্রে। হৌজিক ঐগী মখাদা মীওই ১৫ থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী - হায়বদি, অদোম্না লুপা লাখ ২দগী হৌদুনা লুপা লাখ ৯.৫ য়ৌরে।
বেনিফিসরী - হোয় সর.
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগা মীওই কয়ানা থবক তৌমিন্নরি?
বেনিফিসরী - মেম্বর ১৫ সর।
প্রধান মন্ত্রী - ১৫।
বেনিফিসরি - মখোয় পুম্নমক য়ুমদা থবক তৌবা নুপীশিংনি অমসুং মখোয় পুম্নমক আর.সি.তি. (রুরেল সেল্ফ-ইমপ্লোয়মেন্ত সেন্তর) ত্রেনিশিংনি। ঐহাক অসি ত্রেনিশিংগী মরক্তা অমা ওইরম্মি, হৌজিক ঐহাক ফেকল্তীগীসু অমা ওইরে। মসিগী খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা ঐহাক য়াম্না থাগৎচরি। থাগৎচরি, থাগৎচরি, থাগৎচরি সর।
প্রধান মন্ত্রী - থাগৎচরি, থাগৎচরি, থাগৎচরি।
বেনিফিসিয়রী - সর ঐহাক্কী মিং পুনম কুমারী কৌজৈ। সর ঐহাক য়াম্না লায়রবা ইমুংদগীনি, ঐখোয়গী ইমুং অসি য়াম্না লায়রবনি, খম থেংনা লাইরবনি...
প্রধান মন্ত্রী - অদোম অহানবা ওইনা দিল্লীদা লাকপরা?
বেনিফিসরী - হোয় সর।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে।
বেনিফিসিয়রী - অমদি মসি ঐহাক্না ফ্লাইৎ তোংদুনা চৎপা চৎখিবা অহানবনি সর।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে।
বেনিফিসরী - ঐগী ইমুং মনুংদি লাইরবগী চাং য়াম্না ৱাংখি। ঐনা অমুক্তা চারবদি, মথংগী অমুক খনবা তাখি। অদুবু সর, ঐহাক লৌমীগী ইমুংদগী হৌরকপনা ঐহাক থৌনা য়াম্না লৈ।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম মপুং ফানা হকচাং ফনা লৈরগনি।
বেনিফিসরী - ঐহাক লৌমীগী ইমুংদগী ওইবনা, ঐহাক্না খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। মরম অদুনা ঐহাক্না ঐহাক্কী মপুরোইবগা ৱারী শানখি, করিগীদমক ঐখোয়না লোন লৌরোইদগে অমসুং ঐখোয়গী ইশাগী ললোন-ইতিক হৌরোইদগে, মরম অদুনা ঐহাক্কী মপুরোইবনা হায়খি মদুদি হোয়, অদোম্না য়াম্না অফবা ৱাফম অমা পীরি, ঐখোয়না মসি তৌগদবনি, মরম অদুনা ঐহাক্কী ইপুরোইবনা মরুপশিংগা ৱারী শানখি, মরম অদুনা মখোয়না ঐখোয়দা হায়খি মদুদি মুদ্রা লোন অসি অদোমগীদমক্তা য়াম্না কান্নগনি, অদোম্না মসি লৌগদবনি। মদুদগী ঐহাক এস.বি.আই. বেঙ্ককী মীওইশিংগী মফমদা চৎখি। মখোয়না ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি অদোম্না দোকুমেন্ত অমত্তা য়াওদনা লৌবা য়াই। অদুনা, সর, ঐহাক্না মফম অদুদগী লাখ ৮গী লোন অমা ফংখি অমসুং ঐহাক্না বিজিনেস অসি হৌখি সর। ঐহাক্না মসি ২০২৪দা লৈখি অমসুং মসিদা চাউখৎপা য়াম্না লৈখি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম্না করি থবক তৌবগে?
বেনিফিসরী - সর, মহৈ-মরোং... মসিদা ঐগী ইপুরোইবনা য়াম্না মতেং পাংই, কৈথেলগী থবক অয়াম্বদি মহাক্না তৌই, ঐহাক্না এমপ্লোয়ি অমাসু লৈরে, সর।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে।
বেনিফিসরী - হোয় সর। অমসুং ঐহাক য়াম্না ফজনা খুমাং চাউশিল্লি সর, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐহাক্না লোন অদু য়াম্না থুনা শেল পীথোক্কনি, ঐহাক্না থাজবা য়াম্না লৈ।
প্রধান মন্ত্রী - অদু ওইরবদি হৌজিক থা অমদা অদোম্না শেল কয়া ফংগদগে?
বেনিফিসরী - সর মসি লুপা ক্রে ার ১. 60000.
প্রধান মন্ত্রী - হোয়, লুপা ৬০,০০০। মরম অদুনা, ইমুং মনুংনা থাজবা লৈব্রা?
বেনিফিসিয়র - তশেংনা সর, তশেংনা। ঙসিদি অদোমগী থৌওংনা মরম ওইদুনা ঐহাক ইশানা ইশাবু থাজৈ।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে, অদোম্না অফবা থবক অমা তৌরে।
বেনিফিসরী - থাগৎচরি সর! সর, ঐহাক্না অদোমগা ৱারী শাবা পাম্মি, ঐহাক্না মোদীজীগা উনরিবসি থাজবা ঙমদে, ঐহাক্না থাজবা ঙমদে। ঐহাক দিল্লীদা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না খল্লি, ওহ তশেংনা, ঐহাক চৎকনি। থাগৎচরি, সর, ঐহাক্কী নুপাসু লাক্কদৌবনি অদুবু মহাক্না ঐহাক ওইনা চৎনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী - ঐহাক্কী পান্দমদি ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না খুদোংচাদবা মায়োক্নরি হায়বঅসি মপুং ফানা খঙহনবনি। পুন্সিদা খুদোংচাদবা কয়া লৈ। অদুবু করিগুম্বা খুদোংচাবা অমা ফংলবদি, মীওই অমনা অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা পুন্সিদা মাংলোমদা চংশিনবা তাই অমসুং মসি মুদ্রা য়োজনা অসিনা তৌরি।
বেনিফিসরী - হোয় সর.
প্রধান মন্ত্রী - ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা রিভোলুসন অসি মতৌ করম্না তুমিন্না চৎলিবগে হায়বসি খঙবা মীওই কয়া লৈতে। মসি অচৌবা সাইলেন্ত রিভোলুসন অমনি।
বেনিফিসরী - সর, ঐহাক্না মুদ্রা স্কিমগী মরমদা অতোপ্পা মীওইশিংদা খঙহন্নবা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রী - অতোপ্পশিংদা শন্দোক্না তাক্কদবনি।
বেনিফিসরী – অচুম্বনি সর।
প্রধান মন্ত্রী - য়েংবীয়ু, ঐখোয়না নহা ওইরিঙৈদা লৌউ-শিংউবনা খ্বাইদগী ফৈ, ললোন-ইতিক অসি মরক্তা লৈ, অমসুং থবক্না খ্বাইদগী হন্থৈ হায়না ঐখোয়না তারম্মি। ঐখোয়না মসি তাদুনা লাক্লি; থবক অসি অরোইবা ওইনা লৌই। তপ্না-তপ্না খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অসি থবক্তা মায় ওনশিন্নরকখি, অহানবা মফম অমদা শিনফম অমা ফংবা অমসুং তংদু লৈতানা হিংবা ফংগনি হায়না লৌনরকই। পুন্সি অসি অচেৎপা ওইরকই। ললোন-ইতিক অসিনা মিদিয়ম ওইদুনা লৈখি অমসুং লৌউ-শিংউবগী থবক অসি অরোইবদা লাকখি। মসি খক্তা নত্তনা, লৌমী অমনা করি তৌবগে করিগুম্বা মহাক্কী মচানুপা অহুম লৈরবদি, মহাক্না অমনা লৌমীদু য়েংশিনবা অদুগা অতোপ্পা অমনা হিংনবগীদমক থবক তৌনবা হায়গনি। হৌজিক্তি মসি মীদিয়মগী হীরম অমনি মদুদি বিজিনেস অসি মতম পুম্নমক্তা মীদিয়ম অমনি হায়না লৌনরম্মি। অদুবু ঙসিদি ভারতকী নহারোলশিংনা পায়খৎপা ঙম্বা থৌওংশিং অসি, করিগুম্বা মখোয়দা মীওই খরনা মতেং পাংবীরবদি, মদুগী মহৈ য়াম্না ফংবা ঙমগনি অমসুং মুদ্রা য়োজনা অসিদা, মসি সরকার অমহেক্তগীদমক মীৎয়েং অমা ওইগনি। নুপী মশীং খ্বাইদগী য়াম্বনা মশক তাকখ্রে, লোনগীদমক্তা এপ্লাই তৌরিবশিংগী মশীং নুপীনা খ্বাইদগী য়াম্বনি, লোন ফংলিবশিংগী মশীং নুপীনা খ্বাইদগী য়াম্বনি, অমসুং লোন খ্বাইদগী থুনা শিংবসু নুপীনা ওইরি। মসিনা তাকপদি মসি অনৌবা লম অমনি অমসুং চাউখৎলবা ভারতকী ওইথোকপা য়াবশিং অসি মসিগী পাৱর অসিদা উবা ফংই। মরম অদুনা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়না মায় পাকপা ঙমজগদবা ফিভম অমা ঐখোয়না শেমগদবনি। এম.এল.এ., এম.পি.শিংগী ময়ুমদা চৎপগী মথৌ তাররোই, ঐনা থাজৈ মদুদি অদোম্না কনাগুম্বা অমবু লুপা অমত্তা পীবগী মথৌ তারোই। অমসুং গরেন্তী য়াওদনা শেল লৌবা অমসুং শেল অদু ফংলবা মতুংদা, মদুবু চপ চাবা মওংদা শীজিন্নবা, মসিনা অদোমগী পুন্সিদা দিসিপ্লিন অমা পুরকই। মদু নৎক্রবদি, কনাগুম্বা অমনা ঐখোয়না হান্ননা লৌখ্রে হায়না খল্লগনি, অতোপ্পা শহর অমদা চৎলসি, মফম অদুদা বেঙ্কর অদুনা ঐখোয়বু থিদুনা লৈগনি। মসিনা পুন্সি অমা শেমগৎপগী খুদোংচাবা অমা পীরি অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী নহাশিং অসুম-অসুম হেনগৎলকপা পাম্মি। অদোম্না য়েংবীয়ু, লৈবাক অসিগী মীয়ামদা গেরেন্তী অমত্তা য়াওদনা লুপা করোর লাখ ৩৩ পীখ্রে। মসি ইনাক কৈরাক খুনবশিংগী লৈঙাক অমনি হায়না অদোম্না পাউচেশিংদা তারম্বা য়াই। করিগুম্বা অদোম্না ইনাক খুনবা পুম্নমক পুনশিন্নরবসু মখোয়দা লুপা করোর লাখ ৩৩ ফংবা ঙম্লোই। লুপা করোর লাখ ৩৩ অসি ঐগী লৈবাক অসিগী মীচম প্রজা, অদোমগুম্বা লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা নুপা অমসুং নুপীশিংদা ফংহনখ্রে। অমসুং মখোয় পুম্নমক্না মীওই অমা, মীওই অনি, মীওই ১০, মীওই ৪০-৫০দা থবক পীরি। হায়বদি, থবক পীবগী অচৌবা থবক অসিনা শেন্মিৎলোনবু শেম্মী। মদুগী মতুং ইন্না, প্রদক্সন থোক্লকই, অদুবু শেল তানরিবা মীচম প্রজা অদুনা, মমাংদা মহাক্না চহি অমদা ফুরিত অমখক্তা লৈরম্মি, হৌজিক্তি মহাক্না ফুরিত অনি লৈরগনি হায়না খল্লি। মমাংদা মখোয়গী অঙাংশীংবু লাইরিক তাকপদা তন্নরম্মি, হৌজিক ঐখোয়না মখোয়বু তাকপীগদবনি, মরম অদুনা অসিগুম্বা থৌওং খুদিংমক্না খুন্নাইগী পুন্সিদা অচৌবা কান্নবা অমা পীরি। স্কিম অসি পায়খৎপা হৌরকপা চহি ১০ মপূং ফাখ্রে। মহৌশানা, সরকারনা ৱারেপ লৌবা, প্রেস কনফরেন্স অমা পাংথোকপা অমসুং ঐখোয়না মসি পাংথোক্কনি হায়না লাউথোকপা অসি গবর্নমেন্তকী মওং-মতৌনি। মদুগী মতুংদা, মখোয়না মীওই খরদা ফোন তৌই অমসুং মঙালগী মঙাল পী, মীওইশিংনা থাগৎপা ফোংদোকই, অমসুং মখোয়না ন্যুজ পেপরগী মীওইশিংগী মরমদা চিংনবা লেপ্তনা লৈহল্লকই মদুগী মতুংদা ন্যুজ পেপরদা মিংথোল অসি ফোঙই, অমসুং মদুগী মতুংদা কনা অমত্তনা ৱাহং হংদে। মসিগী সরকার অসিনা চহি ১০গী মতুংদা স্কিম অমা য়েংশিনবা হৌরক্লি। মসিনা মীয়াম্বু হংলি মদুদি মসি ফরে, ঐখোয়না হায়রি মদুদি মসি থোকখি অদুবু অদোম্না ঐখোয়দা হায়বিয়ু মদুদি করি থোকখি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি, লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরূপ-মপাং পুম্নমক্না অসিগুম্বা কাংলুপশিং অসিদা হায়জগনি, মখোয়গা উনগনি, অমসুং মখোয়দগী পাউ লৌগনি। অমসুং মসিগীদমক্তা, করিগুম্বা মসিদা অহোংবা পুরকপগী তঙাইফদবা লৈরবদি, খরা ফগৎহনবগী মথৌ তারবদি, ঐখোয়না মদুগী মাইকৈদসু চংশিনগনি। অদুবু ঐখোয়গী হোৎনরিবা অসি য়েংবীয়ু, হৌজিক মসি লেপ্তনা ৫০,০০০দগী লাখ ৫দা হেনগৎলক্লি। মমাংদা সরকার অসিনা খল্লম্বদা সরকারগী থাজবা অদু উবিয়ু, ইচিল ইনাওশিং, লাখ ৫দগী হেন্না পীরোইদবনি, করিগুম্বা ঐখোয়না ইরাক্নরবদি করি তৌগনি, মীপুম খুদিংমক্না মোদীগী মশমদা চিংগনি। অদুবু ঐগী লৈবাক্কী মীয়াম্না ঐগী থাজবা থাদোক্তে, অদোম্না ঐগী লৈবাক্কী মীওইশিংদা ঐগী থাজবা অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। অমসুং মদুগীদমক্তা, ঐহাক্না মসি ৫০,০০০দগী লাখ ২০দা হেনগৎহন্নবা থৌনা ফংখি। মসিগী ৱারেপ অসি অপীকপা ৱারেপ নত্তে, মসিগী ৱারেপ অসি স্কিম অসিগী মাই পাকপা অমসুং মীয়ামদা থাজবা, হায়রিবা অনি অসি উবা ফংলবা মতমদা লৌই। অদোম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং অদোমদগী ঐহাক্না পাম্লিবা অসি, অদোম্না মীওই ৫-১০দা থবক পীবগুম্না, মুদ্রা য়োজনা পায়খৎতুনা মখোয় মশাগী থবক খরা তৌনবা মীওই ৫-১০দা পুক্নিং থৌগৎপীবা, মখোয়দা থাজবা পীনবগী থৌনা পীনবা অমসুং লৈবাক অসিদা লোন কোতি ৫২ পীখ্রে, সুরেশনা হায়খিবগুম্না মহাক্না অহানবদা লাখ ২.৫ লৌখি, মতুংদা লাখ ৯ লৌখি, মরম অদুনা লোন অনি লৌখি। অদুবু লুপা কোতি ৫২গী লোন অসি মশা মথন্তগী ওইনা য়াম্না চাউবা শেনফম অমনি। মালেমগী লৈবাক অমত্তদা অদোম্না মসি খনবা ঙম্লোই অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না হায়রিবদি ঐখোয়না ঐখোয়গী নহা ওইরিবা চারোন-শুরোনবু মখোয় মশাগী ওইবা থবক অমা হৌনবা শেম-শাবা তাই। কান্নবা কয়া অমা লৈগনি। ঐহাক্না নীংশিংলি, ঐহাক গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, ঐহাক্না গরিব কল্যান মেলাগী প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখি। অদুবু মদুদদি, অঙাংশিংনা হৌজিক ঐহাক লাইরবা ওইদুনা লৈবা পামদে, অসিগুম্বা দ্রামা অসি ঐহাক্কী প্রোগ্রামদা মীওইশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা লৈরম্মি। অদুগা মীওই খরনা স্তেজতা কাখৎলক্তুনা মখোয়গী রেসন কার্দশিং অদু সরকারদা খুৎশিন্নরম্মি অমসুং মখোয়না লাইরবগী পনখৈদগী লান্থোক্লে হায়না হায়জরি, হৌজিক ঐখোয়না খুদোংচাবশিং অমত্তা মথৌ তাদ্রে হায়না হায়রম্মি। মতুংদা মখোয়না করম্না ফিভম অসি হোংহনবগে হায়বগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। অসুম্না, ঐহাক ৱালসাদ দিস্ত্রিক্তা লৈরিঙৈদা, মীওই ৮-১০গী কাঙলুপ অমনা লাকখি অমসুং মখোয়গী লায়রবগী কান্নবা পুম্নমক সরকারদা খুৎশিন্নখি। মতুংদা মখোয়না মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অদু তাকখি, মদু করিনো? মখোয় অসি ত্রাইবেলগী মীওইশিংনি অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মরক্তা, ভগৎকী থবক অসি ভজনা শান্নবা অমসুং নুমিদাংৱাইরমদা ঈশৈ শকপা ওইরম্মি, মরম অদুনা মখোয়না মফম অদুদগী লুপা লাখ অমা নৎত্রগা অনিগী লোন লৌখি। মতম অদুদা মুদ্রা য়োজনা লৈরমদে। ঐহাক্কী সরকারনা মফম অদুদা স্কিম অমা পায়খৎখি। মখোয়গী মরক্তগী খরনা শান্ননবা খুৎলায়শিং পুরকখি, মখোয়না ত্রেনিং খরা ফংখি, মসিগী মতুং ইন্না মখোয়না মীওই 10-12গী বেন্দ কম্পেনী অমা শেমখি। অদুদগী মখোয়না লুহোংবগী থৌরমশিংদা শান্নবা হৌরকখি অমসুং মখোয় মশাগী অফবা য়ুনিফোর্মশিং শেমখি। অমসুং তপ্না তপ্না মখোয়না মমিং চৎপা ওইরকখি অমসুং মখোয় পুম্নমক্না অফবা থাক অমদা লাকখি। মীওই খুদিংমক্না থা খুদিংগী লুপা লিশিং ৫০-৬০গী চাংদা থবক পায়বা হৌখি। মসিনা তাকপদি অপীকপা অমা ওইরবসু অচৌবা অহোংবা অমা পুরকই, অসিগুম্বা থৌদোক কয়া ঐহাক্না ঐহাক্কী নাক্তা উখি। অমসুং মদুদগী ঐহাক্না ইথিল ফংই, ইচিল-ইনাওশিং, য়েংবিয়ু, লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা শক্তি অসি অমখক্তদা লৈরোই অদুবু কয়াদা লৈগনি, অসিগুম্বা অমা তৌসি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু পুশিল্লগা লৈবাক অসি শেমগৎপা ঙম্মী। মসি মখোয়গী আশা অমসুং অপাম্বশিং, মখোয়গী ফিভমশিং নৈনদুনা পাংথোকখি। মুদ্রা য়োজনা অসি মদুগী মওং অমনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি অদোম্না মাই পাকপা অসিবু অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি অমসুং খ্বাইদগী য়াম্বা মীওইশিংনা কান্নবা ফংগনি। অদোম্না খুন্নাইগী সেবা তৌগদবনি। মসি, হৌজিক নুংঙাইবা ফংগনি, খুন্নাই অসিগীদমক্তা ঐখোয়না করিগুম্বা খরা তৌগদবনি, মদুদগী ৱাখল্লোন অদু নুংঙাইবা ফংগনি।
অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা- প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী কান্নবা ফংলবশিংগা ৱারী শানবদা, বেনিফিসরী অমনা তেলুগু লোলদা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং থমখি। মদু ইংলিশতা হন্দোক্লবা মতুংদা মনিপুরিদা অমুক হন্দোক্লে।