প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুদ্ৰা যোজনাৰ হিতাধিকাৰীৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 APR 2025 1:25PM by PIB Guwahati
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, আজি মই মোৰ এটা কাহিনী ক’বলৈ বিচাৰিছো। কেনেকৈ এটা পোহনীয়া জন্তুৰ চখৰ পৰা মই আজি এগৰাকী উদ্যোগীলৈ উত্তৰণ হ'লোঁ তাৰেই কথা ক’বলৈ ওলাইছো। মোৰ ব্যৱসায়িক উদ্যোগৰ নাম K9 World, 'ত আমি সকলো ধৰণৰ পোহনীয়া জন্তুৰ সামগ্ৰী, ঔষধ আৰু পোহনীয়া জন্তু যোগান ধৰো। ছাৰ, মুদ্ৰা ঋণ লাভ কৰাৰ পিছত আমি আমাৰ সেৱা বহু পৰিমাণে সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলো। আমাৰ এটা মূল পদক্ষেপ আছিল পোহনীয়া জন্তুৰ ব’ৰ্ডিঙৰ সুবিধা আৰম্ভ কৰা। ভ্ৰমণ কৰিবলগীয়া পোহনীয়া জন্তুৰ গৰাকীৰ বাবে এইটোৱে এক বৃহৎ সহায় কৰিছে—এতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ পোহনীয়া জন্তুবোৰক মৰমেৰে যত্ন লোৱা হ’ব বুলি জানি আমাৰ লগত নিৰাপদ, ঘৰুৱা পৰিৱেশত এৰি দিব পাৰিছে। ছাৰ, জীৱ-জন্তুৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰেম সঁচাকৈয়ে বিশেষ। মই খাওঁ বা নাখাওঁ কোনো কথা নাই, কিন্তু জীৱ-জন্তুবোৰক খুৱাবই লাগিব আৰু সিহঁতৰ যত্ন লোৱাটো মোৰ বাবে সৰ্বোপৰি। এইটো কেৱল ব্যৱসায় নহয়—এইটো এটা আবেগ, যিটো মোৰ জীৱনৰ উদ্দেশ্য হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তেন্তে, ঘৰৰ সকলোৱে নিশ্চয় আপোনাৰ পৰা বিৰক্ত হৈ পৰিছে?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মোৰ কুকুৰবোৰৰ সঠিক যত্ন ল’বলৈ মই আনকি সিহঁতৰ লগত পৃথকে পৃথকে থকাৰ ব্যৱস্থাও কৰিছো—কেৱল সিহঁতৰ এটা শান্তিপূৰ্ণ, নিবেদিত ঠাই থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ। ই এটা সম্পূৰ্ণ পৃথক চেটআপ, সিঁহতৰ আৰাম আৰু মংগলৰ বাবে বিশেষভাৱে ডিজাইন কৰা হৈছে৷ লগতে আপোনাক গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰিছো ছাৰ। আপোনাৰ সহায়ৰ বাবেই মোৰ দৰে ইমানবোৰ পশুপ্ৰেমী আৰু বেচৰকাৰী সংস্থাৰ কৰ্মীয়ে মুক্তভাৱে আৰু কোনো বাধা নোহোৱাকৈ আমাৰ কাম-কাজ আগবঢ়াই নিব পাৰিছো। আপোনালোকৰ উৎসাহে পশু কল্যাণৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা লোকসকলৰ বাবে এক নিৰাপদ স্থানৰ সৃষ্টি কৰিছে। ছাৰ, মোৰ বাসগৃহত আমাৰ এটা সহজ নিয়ম আছে— যদি আপুনি পশুপ্ৰেমী নহয়, তেন্তে আপোনাক অনুমতি দিয়া নহয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ইয়ালৈ অহাৰ পিছত আপুনি যথেষ্ট প্ৰচাৰ লাভ কৰিব নহয় নে?
হিতাধিকাৰী - নিশ্চয়, ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ হোষ্টেলটো বৰ সৰু হৈ যাব।
হিতাধিকাৰী - আগতে য'ত মই মাহে ২০ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰিছিলোঁ ছাৰ, এতিয়া মই মাহে ৪০ৰ পৰা ৫০ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে এতিয়া আপুনি এটা কাম কৰক, বেংকৰ মানুহৰ সৈতে কথা পাতক।
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী - যি সময়ত আপুনি ঋণ লাভ কৰে, তেওঁলোকক ফোন কৰি আপোনাৰ সকলো বস্তু দেখুৱাওক আৰু তেওঁলোকক ধন্যবাদ দিয়ক, বেংকৰ সেই মানুহবোৰক কওক যে চাওক, আপোনালোকে মোক বিশ্বাস কৰিছিল আৰু মই এই কামটো কৰি পেলালো, যিটো কাম বহুতে কৰিবলৈ সাহস নকৰে, আপুনি মোক ঋণটো দিয়া বাবেই আজি চাওক মই কেনেকৈ কাম কৰি আছো।
হিতাধিকাৰী - নিশ্চয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তেওঁলোকৰো মনবোৰ ভাল লাগিব যে হয়, তেওঁলোকেও কিছু ভাল কামেই কৰিলে বুলিও অনুভৱ হ’ব।
হিতাধিকাৰী - তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অনুপম আভাই সৃষ্টি কৰা নিস্তব্ধতাৰ পৰিৱেশ নাইকিয়া কৰি পেলালে আৰু আমাৰ সকলোৰে লগত বন্ধুৰ দৰেকৈ মিলি গ’ল। ইয়াৰ পৰা আমি দুটা কথা নিশ্চিত হ’লো যে প্ৰধানমন্ত্ৰী বৰ আকৰ্ষণীয় ব্যক্তিত্বৰ লোক আৰু দ্বিতীয়টো হৈছে তেওঁ এগৰাকী অতি ভাল শ্ৰোতা।
হিতাধিকাৰী - মই গোপকৃষ্ণন, মুদ্ৰা ঋণেৰে লাভৱান্বিত হোৱা কেৰালাৰ এগৰাকী উদ্যোগী। প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাই মোক এজন সফল উদ্যোগীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ লগতে পৰিয়াল আৰু কাৰ্যালয়লৈ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সমাধান আনি মোৰ ব্যৱসায়টোৱে লাভৱান হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- ডুবাইৰ পৰা উভতি আহোঁতে আপোনাৰ পৰিকল্পনা কি আছিল?
হিতাধিকাৰী - মই উভতি আহিছিলোঁ আৰু মুদ্ৰা ঋণৰ বিষয়ে বিভিন্ন তথ্য জানিবলৈ পাইছিলো, তাৰ পিছতেই সেই কোম্পানীটোৰ পৰা পদত্যাগ কৰিছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- গতিকে, তাত থকাৰ সময়তে আপুনি এই বিষয়ে জানিবলৈ পাৰিছিল?
হিতাধিকাৰী - হয়। আৰু পদত্যাগ কৰাৰ পিছত ইয়ালৈ আহিলোঁ আৰু তাৰ পিছত মুদ্ৰা ঋণৰ বাবে আবেদন কৰি এই কামটো আৰম্ভ কৰিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- ঘৰ এটাৰ ওপৰত সূৰ্য ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কিমান দিন লাগে?
হিতাধিকাৰী - এতিয়া সৰ্বাধিক দুদিন লাগে, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- আপুনি এটা ঘৰৰ কাম দুদিনত সম্পূৰ্ণ কৰি দিয়ে?
হিতাধিকাৰী - হয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- আপুনি চাকৰি এৰি আহি হয়তো চিন্তিত হৈছিল যে ধনবোৰ পৰিশোধ কৰিব নোৱাৰিলে কি হ’ব, মা-দেউতাইও হয়তো আপোনাক কথা শুনাব যে আপুনি কিয় ডুবাইৰ পৰা ঘৰলৈ উভতি আহিছে, কি কি হ’ব এতিয়া..এনেধৰণৰ কথাবোৰে আমনি কৰিছিল নে?
হিতাধিকাৰী - মা অলপ চিন্তাত আছিল যদিও ভগৱানৰ কৃপাত সকলো ঠিক হৈ গ’ল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- পি এম সূৰ্য ঘৰৰ পৰা এতিয়া বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰা লোকসকলৰ কেনে প্ৰতিক্ৰিয়া, কাৰণ কেৰেলাত ঘৰবোৰ চাপৰ, গছবোৰ ওখ, ৰ’দৰ পোহৰ অতি কম, বৰষুণো হৈ থাকে, গতিকে তেওঁলোকৰ কেনে অনুভৱ?
হিতাধিকাৰী - এইটো ইনষ্টল কৰাৰ পিছত তেওঁলোকৰ বিজুলী বিল মাহে ২৪০-২৫০ টকাৰ ভিতৰত আহে। আগতে ৩০০০ টকা দিয়া সকলে এতিয়া ২৫০ টকাৰ বিল লাভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- এতিয়া মাহে কিমান উপাৰ্জন কৰে? আপোনাৰ একাউণ্টত কিমান মান ধন থাকে?
হিতাধিকাৰী - মই ইমান ধন লাভ কৰো….
প্ৰধানমন্ত্ৰী- নাই নাই, চিন্তা কৰিব নালাগে, আয়কৰৰ মানুহ ঘৰলৈ নাহে দিয়ক।
হিতাধিকাৰী - মই আঢ়ৈ লাখকৈ টকা পাই আছো, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বিত্তমন্ত্ৰী মোৰ কাষতে বহি আছে। মই তেখেতক ক’ম যে ইনকাম টেক্সৰ মানুহ যেন আপোনাৰ ঘৰলৈ নাহে।
হিতাধিকাৰী - আঢ়ৈ লাখতকৈও বেছি পাও, ছাৰ।
হিতাধিকাৰী - সপোন আমি শুই থকা অৱস্থাত দেখা বস্তু নহয়, সপোন হৈছে সেয়া যিয়ে আমাক শুবলৈ নিদিয়ে। বিপদ আৰু অসুবিধাও থাকিব অজস্ৰ, কিন্তু তাৰ মাজতে সংগ্ৰাম কৰা সকলেহে সফলতা লাভ কৰিব।
হিতাধিকাৰী - মই হাউচ অৱ পুচকাৰ প্ৰতিষ্ঠাপক। আগতে ঘৰতে ৰান্ধিছিলোঁ আৰু সোৱাদো ভাল আছিল, গতিকে সকলোৱে পৰামৰ্শ দিলে যে মই কেফে ক্ষেত্ৰখনত সোমাব লাগে। তাৰ পিছত ইয়াৰ ওপৰত অলপ চিন্তা চৰ্চা কৰি গম পালোঁ যে লাভৰ হাৰো দেখোন ভাল, গতিকে খাদ্যৰ খৰচ আদি পৰিচালনা কৰিলে সফল ব্যৱসায় চলাব পাৰি বুলি মনতে মনস্থ কৰিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এজন যুৱক, এটা প্ৰজন্ম, কিছু শিক্ষা লাভ কৰাৰ পিছত তেওঁলোকে ভাবে যে নাই, নাই, মই চাকৰি এটা লৈ নিগাজি হৈ লম, মই কোনো ৰিস্ক নলওঁ। কিন্তু আপোনাৰ হাতত ৰিস্ক লোৱাৰ ক্ষমতা আছে।
হিতাধিকাৰী - হয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে আপোনাৰ নিশ্চয় ৰায়পুৰত বন্ধু আছে, কৰ্পৰেট জগততো বন্ধু আছে, ছাত্ৰ সমাজতো বন্ধু থাকিব লাগিব। তেওঁলোকৰ মাজত এই বিষয়ে কি আলোচনা হৈছে? তেওঁলোকে কি কি প্ৰশ্ন কৰে? তেওঁলোকে কি ভাবে? তেওঁলোকে এই কাম কৰিব পাৰিবনে? তেওঁলোকে এই কামটো কৰা উচিত নে, তেওঁলোকেও আগবাঢ়ি আহিব বিচাৰে নেকি?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, বৰ্তমান মোৰ বয়স ২৩ বছৰ, গতিকে মোৰ ৰিস্ক লোৱাৰ ক্ষমতাও আছে আৰু সময়ো আছে, পিছে এই সময়ত যুৱক-যুৱতীসকলে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোকৰ হাতত ধন নাই, কিন্তু তেওঁলোক চৰকাৰী আঁচনিবোৰৰ বিষয়ে অৱগত নহয়, গতিকে মোৰ ফালৰ পৰা মই তেওঁলোকক এটা পৰামৰ্শ দিব বিচাৰিছো, কিছু গৱেষণা কৰক, চিন্তা-চৰ্চা কৰক, যেনেকৈ মুদ্ৰা ঋণ আছে, একেদৰে পিএম ইজিপি ঋণো আছে, আন বহুতো ঋণৰ সুবিধা আছে যিবোৰ আপুনি বন্ধক অবিহনে পাব পাৰে, গতিকে যদি আপোনাৰ সপোন আছে, সম্ভাৱনা আছে তেন্তে আপুনি চাকৰিৰ ধাৰণা বাদ দিব পাৰে কাৰণ আপোনাৰ বাবে আকাশৰ কোনো সীমা নাই। আপুনি ব্যৱসায় কৰিব পাৰে আৰু যিমান বিচাৰে সিমান বিকাশ লাভ কৰিব পাৰে।
হিতাধিকাৰী - চিৰিবোৰ ছাদলৈ যাব বিচৰাসকলৰ বাবে হওক, আমাৰ গন্তব্যস্থান আকাশ, আমি নিজেই নিজৰ বাটটো বনাব লাগিব। মই এম ডি, মুদাছিৰ নাক্কাছবন্দ, বেক মাই কেক, বাৰামুল্লা কাশ্মীৰৰ গৰাকী। আমি সফল ব্যৱসায়েৰে চাকৰি প্ৰত্যাশীৰ পৰা এতিয়া চাকৰি সৃষ্টিকৰ্তা হৈ পৰিছো। আমি বাৰামুল্লাৰ দুৰ্গম অঞ্চলৰ ৪২ গৰাকী ব্যক্তিক স্থায়ী চাকৰিৰ ব্যৱস্থা কৰি দিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি ইমান ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছে! বেংকে ঋণ দিয়াৰ আগতে আপোনাৰ অৱস্থা কেনে আছিল?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, সামগ্ৰিকভাৱে এয়া আছিল ২০২১ চন। তাৰ পূৰ্বে মোৰ হাতত লাখ-কোটি টকা নাছিল, আছিল মাথো কেইহাজাৰমান টকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তোমাৰ প্ৰতিষ্ঠানত ইউপিআই ব্যৱহাৰ কৰা নে?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, আমি সন্ধিয়া নগদ ধন গণিবলৈ ল’লেই মনটো বেয়া লাগি যায়, কাৰণ ৯০% লেনদেন ইউ পি আইৰ জৰিয়তেই হয়, আৰু আমাৰ হাতত মাত্ৰ ১০% হে নগদ ধন থাকে।
হিতাধিকাৰী - আচলতে মই তেওঁক অতি ভদ্ৰ লোক হিচাপেই পাইছিলোঁ আৰু তেওঁক আমাৰ দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী যেন নালাগিছিল, আৰু এনে লাগিছিল যেন কোনোবা আমাৰ লগতে বহি আছে আৰু আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে, তেনে নম্ৰতা দেখিবলৈ পাইছিলো তেওঁৰ মাজত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - সুৰেশ, আপুনি এই তথ্য ক’ৰ পৰা পালে, আপুনি আগতে কি কাম কৰিছিল, আপুনি এতিয়া পৰিয়ালত কি কাম কৰি আছে?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মই ইতিমধ্যেই এটা কামত নিয়োজিত হৈ আছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ক’ত?
হিতাধিকাৰী - বাপীত, আৰু সেয়া আছিল ২০২২ চনৰ কথা, মই ভাবিছিলো যে এই চাকৰিটোৰে মোৰ আৰু একো উন্নতি নহ’ব, গতিকে মই নিজাকৈ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি জীৱিকা উপাৰ্জনৰ বাবে দৈনিক ৱাপীলৈ ৰে’লযোগে যাত্ৰা কৰিছিল, ৰেলত আপুনি যি বন্ধুত্ব গঢ়ি তোলে সেয়া আচৰিত, গতিকে এই....
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মই ছিলভাছাত থাকো আৰু আগতে বাপীত কাম কৰিছিলো, কিন্তু এতিয়া মোৰ কাম কেৱল ছিলভাছাত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - মই জানো সিঁহত সকলো আপ-ডাউন গেং, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকে নিশ্চয় সুধিছে যে আপুনি ইমান উপাৰ্জন কৰিবলৈ কেনেকৈ আৰম্ভ কৰিলে, কি কৰি আছে আচলতে? তেওঁলোকৰ কোনোবাই মুদ্ৰা ঋণ লৈ ক’ৰবালৈ যাবলৈ মন কৰে নেকি?
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ, শেহতীয়াকৈ মই ইয়ালৈ আহি থাকোঁতে মোৰ এজন বন্ধুৱেও মোক একেই কথা কৈছিল যে যদি সম্ভৱ হয় তেন্তে মুদ্ৰা লোনৰ বাবে তেওঁক অলপ গাইড কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - সৰ্বপ্ৰথমে মোৰ ঘৰলৈ অহাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছো। আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে যে যেতিয়া আলহী ঘৰলৈ আহে আৰু তেওঁলোকৰ পদধূলি ঘৰত পৰিলে ঘৰখন নিৰ্মল হৈ পৰে। গতিকে, মই আপোনাক আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো। আপোনালোক সকলোৰে কিছু অভিজ্ঞতা নিশ্চয় আছে, কিছুমানৰ হয়তো নিজৰ কাম কৰি থাকোঁতে অতি আৱেগিক অভিজ্ঞতা হৈছে। কোনোবাই যদি মোক কিবা ক’বলৈ মন যায় তেন্তে শুনিব বিচাৰিম।
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, যিহেতু আপুনি মন কী বাতত কথা কয় আৰু শুনে, পোনপ্ৰথমে মই আপোনাক এই কাহিনী ক’বলৈ বিচাৰিছো। আপোনাৰ সন্মুখত থিয় হৈ আছে এখন অতি সৰু চহৰ ৰায়েবৰেলীৰ এগৰাকী মহিলা ব্যৱসায়ী, যিটো আপোনাৰ সহায় আৰু সহযোগিতাৰে এম এছ এম ই সমূহ যে ইমানেই উপকৃত হৈছে তাৰ প্ৰমাণ, ইয়ালৈ অহাটো মোৰ বাবে এক অতি আৱেগিক মুহুৰ্ত আৰু আমি আপোনাক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো যে আমি একেলগে ভাৰতক এখন বিকশিত ভাৰত কৰি তুলিম, যিদৰে আপুনি সহযোগিতা আগবঢ়াই আছে আৰু এমএছএমইবোৰক নিজৰ শিশুৰ দৰে আদৰ কৰিছে, আমি চৰকাৰৰ পৰা অনুজ্ঞাপত্ৰ লাভ কৰাত সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিলোঁ নেকি, বা পুঁজিৰ সন্দৰ্ভত বিভিন্ন কথাৰ খেয়াল ৰাখিছে…
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিবলৈ বিচাৰে নেকি?
হিতাধিকাৰী - নাই-নাই ছাৰ এইটো কথাই মোৰ মনলৈ আহিছিল বাবে আপোনাৰ সমূখত ব্যক্ত কৰিলো,কাৰণ মই অনুভৱ কৰিছিলো যে আগতে মই এইবোৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিলো। যেতিয়াই মই ঋণ আদিৰ বাবে গৈছিলো বেংকলৈ গৈছিলো তেতিয়াই মই বিমুখ হৈ উভতি আহিছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কওকচোন, আপুনি কি কৰে?
হিতাধিকাৰী - বেকাৰী - বেকাৰী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বেকাৰী?
হিতাধিকাৰী - হয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বৰ্তমান আপুনি কিমান টকা উপাৰ্জন কৰে?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মোৰ মাহিলী টাৰ্ণঅভাৰ ২.৫ৰ পৰা ৩ লাখ টকা হয়গৈ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আচ্ছা, আৰু আপোনাৰ অধীনত কিমানগৰাকী লোকে কাম কৰি আছে?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, আমাৰ ৭-৮ জনীয়া গ্ৰুপ এটা আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু।
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ।
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মোৰ নাম লৱকুশ মেহৰা, আৰু মই মধ্যপ্ৰদেশৰ ভোপালৰ বাসিন্দা৷ আগতে মই আন কাৰোবাৰ বাবে কাম কৰিছিলো, কিন্তু সেই সময়ছোৱাত মই সদায় কেৱল এজন কৰ্মচাৰীৰ দৰে অনুভৱ কৰিছিলো। ছাৰ, আপুনি মুদ্ৰা ঋণ আঁচনিৰ জৰিয়তে আমাক আশ্বাস আৰু সৱলীকৰণৰ অনুভূতি দিলে, আৰু আজি মই গৌৰৱেৰে কওঁ যে মই এজন উদ্যোগী হৈ পৰিছো। যদিও মই এম বি এ ডিগ্ৰীধাৰী, তথাপি ঔষধ উদ্যোগৰ বিষয়ে মোৰ কোনো পূৰ্ব জ্ঞান নাছিল। মই মোৰ ব্যৱসায়িক যাত্ৰা ২০২১ চনত আৰম্ভ কৰিছিলো। প্ৰথমতে বেংকৰ কাষ চাপিছিলো আৰু মুদ্ৰা ঋণ আঁচনিৰ অধীনত ৫ লাখ টকাৰ কেছ ক্ৰেডিট (CC) লাভ কৰিছিলো। স্বীকাৰ কৰো যে মই নাৰ্ভাছ হৈ পৰিছিলো, কাৰণ এইটোৱেই আছিল প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইমান উল্লেখযোগ্য আৰ্থিক সাহায্য, আৰু মই নিশ্চিত নাছিলো যে মই সেইটো ঘূৰাই দিব পাৰিম নে নাই। ফলত মই আগতে অনুমোদিত ধনৰ পৰা মাত্ৰ ৩ৰ পৰা ৩.৫ লাখ টকাহে ব্যৱহাৰ কৰিছিলোঁ। আজি সেই একেটা মুদ্ৰা ঋণ ৫ লাখৰ পৰা ৯.৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে, প্ৰথম বছৰত ১২ লাখ টকাৰ মোৰ টাৰ্ণঅভাৰ এতিয়া ৫০ লাখৰ ওপৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই ৰূপান্তৰে মোৰ জীৱন সলনি কৰি পেলাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ নিশ্চয় আন বন্ধুও আছে, যিয়ে ভাবিছে যে এইটোও এটা জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতি।
হিতাধিকাৰী - হয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - মুঠতে, মুদ্ৰা যোজনা মোডীক প্ৰশংসাৰ বাবে নহয়, মুদ্ৰা যোজনাই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নিজৰ ভৰিৰ ওপৰত থিয় হৈ শিৰোন্নত কৰি ৰাখিবলৈ সাহস দিছে, মই কিয় জীৱিকা উপাৰ্জনৰ বাবে ঘূৰি ফুৰিম, মই ১০ জন লোকক জীৱিকাৰ ব্যৱস্থা কৰিম।
হিতাধিকাৰী - হয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এইটো এটা আমেজ সৃষ্টিৰ বাবে, আপোনাৰ চৌপাশৰ মানুহে সেয়া অনুভৱ কৰেনে?
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ। মোৰ গাঁও - বাচাৱনী ভূপালৰ পৰা প্ৰায় ১০০ কিলোমিটাৰ নিলগত। তাত কমেও দুই-তিনিজনে অনলাইন ডিজিটেল দোকান খুলিছে, কোনোবাই ফটো ষ্টুডিঅ’ৰ বাবে এক বা দুলাখকৈ ঋণ লৈছে আৰু মই তেওঁলোককো সহায় কৰিছো ছাৰ। আনকি মোৰ বন্ধুসকল ছাৰ...
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কাৰণ এতিয়া আপোনালোকৰ পৰা মোৰ আশা এয়াই যে আপোনালোকে মানুহক কেৱল কৰ্মসংস্থাপন দিয়াই নহয়, কোনো গেৰাণ্টি অবিহনে বেংকৰ পৰা টকা পাইছে বুলিও কওক, ইয়াৰ বাবে ঘৰত বহি থাকিলেই নহ’ব, বেংকৰ মানুহক কথাবোৰ বাৰম্বাৰ কওক।
হিতাধিকাৰী - এই মুদ্ৰা ঋণৰ বাবেই শেহতীয়াকৈ ৬ মাহ আগতে ৩৪ লাখ টকাৰে মই নিজাকৈ ঘৰ এটা কিনিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বঢ়িয়া।
হিতাধিকাৰী - আগতে ৬০-৭০ হাজাৰ টকা দি কাম এটা কৰিছিলোঁ, আজি মাহে ১.৫ লাখতকৈও অধিক টকা উপাৰ্জন কৰিছো ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - সুন্দৰ, আপোনাক বহু বহু অভিনন্দন।
হিতাধিকাৰী - আৰু এই সকলোবোৰ আপোনাৰ বাবেই সম্ভৱ হৈছে। অশেষ ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ কষ্টৰ ফল এয়া, ভাই।
হিতাধিকাৰী - মোডী জীৰ লগত কথা পতাৰ সময়ত দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ লগত কথা পতা যেন একেবাৰেই অনুভৱ হোৱা নাছিল। এনে লাগিল যেন আমাৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ কোনোবা জ্যেষ্ঠ সদস্যই আমাৰ লগত কথা পাতিছে, যিয়ে সঁচাকৈয়ে আমাৰ যত্ন লয়। তেওঁ ধৈৰ্য্যৰে আমাৰ সমগ্ৰ যাত্ৰাৰ কথাবোৰ শুনিছিল, মুদ্ৰা ঋণ আঁচনিৰ জৰিয়তে আমি কেনেকৈ সফল হৈছিলো সেইবোৰো শুনিছিল। তেওঁ আমাক যিদৰে আঁচনিখনৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পাই দিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল যাতে অধিক লোকক শক্তিশালী কৰি নিজাকৈ উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিব পাৰে—সেয়া আছিল গভীৰভাৱে প্ৰেৰণাদায়ক।
হিতাধিকাৰী - মই গুজৰাটৰ ভাৱনগৰৰ পৰা আহিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাক আটাইতকৈ কম বয়সীয়া যেন লাগিছে।
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এই গোটেই মানুহখিনিৰ ভিতৰত নেকি?
হিতাধিকাৰী - মই চূড়ান্ত বৰ্ষৰ ছাত্ৰ আৰু চাৰি মাহ আছে…
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি পঢ়িও আছে আৰু উপাৰ্জনো কৰি আছে নেকি?
হিতাধিকাৰী - হয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বঢ়িয়া!
হিতাধিকাৰী - মই আদিত্য টেক লেবৰ প্ৰতিষ্ঠাপক, য'ত মই থ্ৰীডি প্ৰিন্টিং, ৰিভাৰ্ছ ইঞ্জিনিয়াৰিং, ৰেপিড প্ৰ'ট'টাইপিং, আৰু কিছুমান ৰবটিক্স প্ৰজেক্টৰ কাম কৰো। মেকাট্ৰনিক্সৰ চূড়ান্ত বৰ্ষৰ ছাত্ৰ হোৱাৰ বাবে মোৰ মূল আগ্ৰহ হৈছে অটোমেচন আৰু উন্নত প্ৰযুক্তি। এই আবেগক মই এটা মুদ্ৰা ঋণৰ সহায়ত ব্যৱসায়লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলো। বৰ্তমান মোৰ বয়স ২১ বছৰ। যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে মোৰ উদ্যোগ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ভাবিছিলো, তেতিয়া প্ৰায়ে শুনিছিলো যে ঋণ লোৱাটো অত্যন্ত কঠিন হ’ব—বিশেষকৈ মোৰ বয়সত। বহু লোকে কৈছিল, “প্ৰথমে চাকৰি এটা লৈ লোৱা, দুবছৰমানৰ অভিজ্ঞতা লৈ লোৱা, তেতিয়া হয়তো ঋণৰ বাবে যোগ্য হ’বা।” কিন্তু সেইটোৱে মোক নিৰুৎসাহিত কৰিবলৈ নিদিলোঁ৷ মই থকা ভাৱনগৰৰ সৌৰাষ্ট্ৰ গ্ৰামীণ বেংকলৈ গলো আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে মোৰ ধাৰণাটো শ্বেয়াৰ কৰিলোঁ৷ তেওঁলোকে মোক মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত কিশোৰ শিতানৰ বিষয়ে অৱগত কৰিলে, য’ত ৫০ হাজাৰৰ পৰা ৫ লাখ টকালৈকে ঋণ প্ৰদান কৰাৰ ব্যৱস্থা আছে। মই আবেদন কৰি ২ লাখ টকা পাইছিলোঁ, যিটোৰে মোৰ উদ্যোগটো আৰম্ভ কৰিবলৈ যথেষ্ট। কলেজ আৰু ব্যৱসায়ৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাটো অলপ জটিল হৈছে৷ সোমবাৰৰ পৰা শুকুৰবাৰলৈকে ক্লাছত থাকোঁ, আৰু উইকেণ্ডত ভাৱনগৰৰ পৰা কাম কৰি পেণ্ডিং প্ৰজেক্ট সম্পূৰ্ণ কৰো। আৰু আজি মই মাহে ৩০ হাজাৰৰ পৰা ৩৫ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰিছো, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আচ্ছা!
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তোমাৰ সৈতে আৰু কিমান মানুহে কাম কৰে?
হিতাধিকাৰী - বৰ্তমান মই নিজেই ঘৰৰ পৰাই কাম কৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তুমি সপ্তাহৰ দুদিন কাম কৰা?
হিতাধিকাৰী - মই ঘৰৰ পৰাই কাম কৰো, ঘৰত মোৰ মা-দেউতা থাকে, তেওঁলোকেও মাজে সময়ে মোক সহায় কৰি দিয়ে। মই মুদ্ৰা ঋণৰ জৰিয়তে আৰ্থিক সহায় পাইছো ঠিকেই, কিন্তু আপুনি নিজকে বিশ্বাস কৰিব লাগিব, আপোনাক ধন্যবাদ ছাৰ!
হিতাধিকাৰী - বৰ্তমান আমি গৌৰৱেৰে মানালীত নিজাকৈ ব্যৱসায় চলাই আছো। প্ৰথম অৱস্থাত মোৰ স্বামীয়ে শাক-পাচলিৰ বজাৰত কাম কৰিছিল। আমাৰ বিয়া হোৱাৰ পিছত মই তেওঁৰ লগত যাবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু এদিন, তেওঁক ক’লোঁ, “আন কাৰোবাৰ বাবে কাম কৰাৰ সলনি আমি নিজৰ দোকানখন কিয় খুলিব নোৱাৰো?” সেই চিন্তাই সকলো সলনি কৰি পেলালে। আমি এটা সৰু শাক-পাচলিৰ দোকানৰ পৰা আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু লাহে লাহে গ্ৰাহকে আমাক বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰাৰ লগে লগে তেওঁলোকে আমাক আৰু অধিক বস্তু ৰাখিবলৈ ক’বলৈ ধৰিলে—যেনে আটা, চাউল আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় বস্তু। আমি খোজৰ পিছত খোজ সম্প্ৰসাৰণ কৰিলোঁ। আমোদজনক কথাটো হ’ল পঞ্জাৱ নেশ্যনেল বেংকৰ কিছুমান কৰ্মচাৰীয়ে আগতে আমাৰ দোকানৰ পৰা শাক-পাচলি কিনিছিল। এদিন আকস্মিকভাৱে আড্ডা মাৰি থাকোঁতে তেওঁলোকক কিছু কথা সুধিলোঁ। এইটো ২০১২-১৩ চনৰ কথা, তাৰ পিছত মই ক'লোঁ...'
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি কৈছে যে এই কথা ২০১২-২০১৩ চনৰ, যদি কোনো সাংবাদিকে এই বিষয়ে জানিবলৈ আহে তেতিয়া তেওঁ ক’ব যে আপুনি পূৰ্বৰ চৰকাৰক গালি-গালাজ কৰিছে।
হিতাধিকাৰী - এদিন আকস্মিকভাৱে তেওঁলোকক সুধিলোঁ, “আমাৰ দোকানখন ডাঙৰ কৰিবলৈ যদি টকাৰ প্ৰয়োজন হয়, তেন্তে আমি সহায় পাব পাৰোনে?” প্ৰথম অৱস্থাত তেওঁলোকে নহ’ব বুলি ক’লে আৰু সুধিলে যে আমাৰ কোনো সম্পত্তি জামিন হিচাপে দিব পৰা অৱস্থাত আছে নেকি? মই ক’লোঁ আমাৰ তেনে কোনো সম্পত্তি নাই৷ তাৰ পিছত ২০১৫–১৬ চনত আমি মুদ্ৰা যোজনাৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালোঁ। যেতিয়া মই বেংকক এই বিষয়ে ক’লোঁ, তেতিয়া তেওঁলোকে নিজেই আমাক জনাইছিল যে নতুন আঁচনি এখন আৰম্ভ হৈছে আৰু সুধিলে যে আমি আবেদন কৰিব বিচাৰো নেকি? মই লগে লগে হয় বুলি ক’লোঁ৷ আৰু আমাক আচৰিত কৰি তেওঁলোকে কোনো জামিন নিবিচৰাকৈয়ে প্ৰথমটো ঋণ ২.৫ লাখ টকা প্ৰদান কৰিছিল, যিটো আমি ডেৰ-দুবছৰৰ ভিতৰতে পৰিশোধ কৰিছিলোঁ। ইয়াৰ পিছত বেংকে আৰু ৫ লাখ টকাৰ ঋণ প্ৰদান কৰে। তেনেকৈয়ে আমি ৰেচনৰ দোকান এখন খুলিলোঁ। অলপ সময়ৰ ভিতৰতেই দুয়োখন দোকানেই ডাঙৰ হৈ পৰাত ব্যৱসায়টোৰ বাবে অতি সৰু যেন লাগিবলৈ ধৰিলে। আমাৰ দোকানখন ডাঙৰ হৈ গৈ থাকিল আৰু এতিয়া বছৰি আমি ২.৫ লাখ টকা উপাৰ্জনৰ পৰা আজি আমি বছৰি ১০ৰ পৰা ১৫ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বঢ়িয়া
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মই প্ৰথমে ৫ লাখ টকা ঘূৰাই দিছিলোঁ, তাৰ পিছত তেওঁলোকে মোক ১০ লাখ টকা দিছিল। মই সেই ১০ লাখ টকাও ঘূৰাই দিলোঁ। এইদৰে যোৱা ডেৰ-দুবছৰত কথাবোৰ আগবাঢ়িছে। তাৰ পিছত ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ১৫ লাখ টকা দিলে। ছাৰ, মোৰ কাম বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে, আৰু মই সঁচাকৈয়ে সুখী আৰু অনুপ্ৰাণিত অনুভৱ কৰিছো। আমাৰ দৰে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ক সমৰ্থন কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে আমিও দায়িত্ববোধৰ প্ৰবল অনুভৱ কৰোঁ—আমি এনেকুৱা কাম নকৰো যিয়ে আমাৰ কেৰিয়াৰ বা আমাৰ বিশ্বাসযোগ্যতাৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। প্ৰতিটো টকা সঠিকভাৱে পৰিশোধ কৰিবলৈ আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শেহতীয়াকৈ বেংকে মোক ২০ লাখ টকাও আগবঢ়াইছিল, কিন্তু মই তেওঁলোকক ক’লোঁ যে এই মুহূৰ্তত মোৰ ইমান প্ৰয়োজন নাই। তথাপিও তেওঁলোকে জোৰ দিলে যে মই ১৫ লাখ টকা উপলব্ধ কৰি ৰাখোঁ; তেওঁলোকে কৈছিল যে মই প্ৰকৃততে টকাখিনি উলিয়াই ল’লেহে সুত লোৱা হ’ব। সেই নমনীয়তাক মই সঁচাকৈয়ে শলাগ লৈছিলো। ছাৰ, ক’বই লাগিব যে এই আঁচনিখনে আমাৰ বাবে ডাঙৰ সহায় হৈ আহিছে৷
হিতাধিকাৰী - মই অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ পৰা আহিছো। হিন্দী নাজানো, মই তেলেগু ভাষাতে ক’ম৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কোনো সমস্যা নাই, কওক, তেলুগু ভাষাতে কওক।
হিতাধিকাৰী - হ’ব ছাৰ!! ২০০৯ চনত মোৰ বিয়া হৈছিল ছাৰ। ২০১৯ চনলৈকে মই গৃহিণী হিচাপে থাকিলোঁ। কানাড়া বেংকৰ আঞ্চলিক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰৰ সৈতে তেৰ দিন ধৰি পাটৰ বেগ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ লৈছিলো। বেংকৰ জৰিয়তে মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত ২ লাখ টকাৰ ঋণ পাইছিলোঁ। ২০১৯ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত মোৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছো। কানাড়া বেংকৰ মানুহে মোক বিশ্বাস কৰি ২ লাখ টকা অনুমোদন জনাইছিল। কোনো ধৰণৰ ছিকিউৰিটি বিচৰা নাছিল, ঋণ ল’বলৈ কোনো সহায়ৰ প্ৰয়োজন নাছিল। কোনো ছিকিউৰিটি নোহোৱাকৈয়ে ঋণ অনুমোদন কৰিলে তেওঁলোকে। মোৰ ঋণ পৰিশোধৰ ভাল হিষ্টৰিৰ বাবে ২০২২ চনত কানাড়া বেংকে অতিৰিক্ত ৯.৫ লাখ টকাৰো অনুমোদন জনাইছে। এতিয়া মোৰ অধীনত পোন্ধৰজন মানুহে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তাৰমানে আপুনি ২ লাখ টকাৰ পৰা কাম আৰম্ভ কৰি এতিয়া ৯.৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত উত্তৰণ লাভ কৰিছে।
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ লগত কিমান মানুহে কাম কৰি আছে?
হিতাধিকাৰী - ১৫ গৰাকী ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ১৫ গৰাকী?
হিতাধিকাৰী - সকলো গৃহিণী আৰু সকলোৱে আৰ চি টি (গ্ৰাম্য স্বনিয়োগ কেন্দ্ৰ)ৰ প্ৰশিক্ষাৰ্থী। আগতে মইয়ো সেই প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলৰ ভিতৰত এজন আছিলো, এতিয়া মই তাৰেই প্ৰশিক্ষকৰ এজন। এই সুযোগৰ বাবে মই অতিশয় কৃতজ্ঞ। ধন্যবাদ, ধন্যবাদ, বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ধন্যবাদ, ধন্যবাদ, ধন্যবাদ।
হিতাধিকাৰী - ছাৰ মোৰ নাম পুনম কুমাৰী। ছাৰ মই এটা অতি দুখীয়া পৰিয়ালৰ, আমাৰ পৰিয়ালটো আছিল বহুত দুখীয়া, ইমান দুখীয়া যে...
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি প্ৰথমবাৰৰ বাবে দিল্লীলৈ আহিছে নেকি?
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বঢ়িয়া.
হিতাধিকাৰী - আৰু এইবাৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিমানেৰে যাত্ৰা কৰিলোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হমম।
হিতাধিকাৰী - মোৰ পৰিয়ালটোত ইমানেই দৰিদ্ৰতা আছিল যে এবাৰ খালে পিছৰবাৰৰ কথা ভাবিব লাগিছিল, কিন্তু ছাৰ, মই বহুত সাহস গোটাইছো, মই এজন খেতিয়কৰ পৰিয়ালৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ ভাল হ’ব নিশ্চয়।
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মই যিহেতু কৃষক পৰিয়ালৰ, গতিকে বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’ল। স্বামীৰ লগত ঋণ লৈ নিজৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰাৰ ধাৰণাটো আলোচনা কৰিলোঁ। তেওঁ মান্তি হ’ল আৰু ক’লে যে এইটো এটা অতি ভাল পৰামৰ্শ, আৰু সেয়া আমি নিশ্চিতভাৱে চেষ্টা কৰা উচিত। তাৰ পিছত, মোৰ স্বামীয়ে কিছুমান বন্ধু-বান্ধৱী আৰু আন মানুহৰ লগতো কথা পাতিলে, আৰু তেওঁলোকে আমাৰ বাবে ভাল হ’ব বুলি কৈ মুদ্ৰা ঋণ আঁচনিখনৰ পৰামৰ্শ দিলে। তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শ লৈ মই স্থানীয় এছ বি আইলৈ গ’লোঁ (শাখাৰ নামটো স্পষ্ট নহয়), আৰু বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলে মোক ক’লে যে মই বেছি কাগজ-পত্ৰ দাখিল নকৰাকৈয়ে ঋণ ল’ব পাৰিম। ছাৰ, মুদ্ৰা আঁচনিৰ জৰিয়তে মোক ৮ লাখ টকাৰ ঋণৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছিল, আৰু ২০২৪ চনত এনেকৈয়ে মোৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি কি কাম কৰে?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, বীজ….মোৰ স্বামীয়ে যথেষ্ট সহায় কৰে, তেওঁ বিশেষকৈ বজাৰৰ কামখিনি কৰে, মই এগৰাকী কৰ্মচাৰীও নিয়োগ কৰিছো, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - সুন্দৰ।
হিতাধিকাৰী - হয় ছাৰ। আৰু মই বহুত ভালকৈ আগবাঢ়িছো ছাৰ, মই নিশ্চিত যে মই বহুত সোনকালে ঋণ পৰিশোধ কৰিব পাৰিম, মোৰ বহুত আত্মবিশ্বাস আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে, এতিয়া এমাহত কিমান উপাৰ্জন কৰিব পাৰিছে?
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, ৬০০০০ পৰ্যন্ত উপাৰ্জন কৰিব পাৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আচ্ছা ৬০০০০ টকা। আপোনাৰ পৰিয়াল ইয়াক লৈ সুখী নে?
হিতাধিকাৰী - একেবাৰে ছাৰ, একেবাৰে। আজি আপোনাৰ এই আঁচনিৰ বাবেই মই স্বাৱলম্বী হৈ পৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বঢ়িয়া, ধুনীয়া কাম কৰি আছে আপুনি।
হিতাধিকাৰী - বহুত ধন্যবাদ, ছাৰ। সঁচাকৈয়ে আপোনাৰ লগত কথা পাতিবলৈ মন আছিল ছাৰ, মইও যে মোডী জীক লগ কৰিবলৈ ওলাইছো, বিশ্বাসেই কৰিব পৰা নাছিলো, একেবাৰেই বিশ্বাস হোৱা নাছিল। দিল্লীলৈ আহোঁতে ভাবিছিলোঁ, অ’ সঁচাই, যাবলৈকে ওলাইছোঁ৷ ধন্যবাদ ছাৰ, মোৰ স্বামীও আহিবলৈ ওলাইছিল আৰু মোক কৈছিল যে তুমি যোৱা, শুভকামনা থাকিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - মোৰ উদ্দেশ্য আমাৰ দেশৰ প্ৰতিজন সাধাৰণ নাগৰিকক আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰা দেখা। হয়, জীৱনে নিজৰ অংশৰ প্ৰত্যাহ্বান আনে, আৰু সকলোৱে অসুবিধাৰ সন্মুখীন হয়। কিন্তু কাৰোবাক যেতিয়া সঠিক সুযোগ দিয়া হয়, তেতিয়া তেওঁ সেই প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ ওপৰেৰে উঠি জীৱনত আগবাঢ়িব লাগে। মুদ্ৰা যোজনাই ঠিক সেইটোৱেই সক্ষম কৰি তুলিছে— সুযোগক প্ৰগতিৰ ৰূপত ৰূপান্তৰিত কৰা আৰু মানুহক উন্নত ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে শক্তিশালী কৰা।
হিতাধিকাৰী - হয়, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আমাৰ দেশত বিপ্লৱ কেনেকৈ নীৰৱে হৈ আছে সেই কথা বুজি পোৱা মানুহ খুব কম। এয়া এক অতি ডাঙৰ নীৰৱ বিপ্লৱ।
হিতাধিকাৰী - ছাৰ, মই আন মানুহকো মুদ্ৰা আঁচনিৰ কথা ক’বলৈ চেষ্টা কৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয়, আনকো বুজাব লাগে।
হিতাধিকাৰী - নিশ্চয় ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আমি সৰুতে প্ৰায়ে শুনিছিলো যে খেতি কৰাটোক সৰ্বোত্তম বুলি গণ্য কৰা হয়, ব্যৱসায়ক গড় হিচাপে গণ্য কৰা হয় আৰু চাকৰিটোৱেই আটাইতকৈ কম পছন্দৰ বিকল্প। তেতিয়া চাকৰি পোৱাটো শেষ উপায় বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। কিন্তু সময়ৰ লগে লগে সমাজৰ চিন্তাধাৰা ইমানেই সলনি হ’ল যে চাকৰি এটা থকাটোৱেই শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ পৰিল। প্ৰথম লক্ষ্য হৈ পৰিল এটা সুস্থিৰ চাকৰি পাই থিতাপি লোৱা, কাৰণ এটা চাকৰিক জীৱনত নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰা বুলি দেখা গৈছিল। ব্যৱসায় মাজতে থাকিল আৰু এসময়ত সৰ্বোচ্চ সন্মান পোৱা খেতি-বাতিক তললৈ ঠেলি দিয়া হ’ল। আচলতে আজি কোনো এজন খেতিয়কৰ যদি তিনিজন ল’ৰা হয়, তেন্তে তেওঁ হয়তো এজনক খেতি চোৱাচিতা কৰিবলৈ ক’ব আৰু বাকীকেইজনক আন ঠাইলৈ জীৱিকা নিৰ্বাহৰ বাবে বাহিৰলৈ পঠিয়াই দিব। সেইটোৱে স্পষ্টকৈ দেখুৱাইছে যে কেনেকৈ খেতিৰ পূৰ্বৰ সন্মান হেৰুৱাই পেলাইছে, আৰু ব্যৱসায়ক “মধ্যমীয়া” পথ হিচাপে দেখা গৈছে—অতি নিৰাপদ বা অতি বিপদজনক নহয়, মাত্ৰ মাজৰ ক’ৰবাত। আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত উদ্যমী মনোভাৱ উল্লেখযোগ্য। যদি তেওঁলোকে মাত্ৰ অলপ নিৰ্দেশনা আৰু সমৰ্থন লাভ কৰে তেন্তে তেওঁলোকে অবিশ্বাস্য ফলাফল লাভ কৰিব পাৰে। মুদ্ৰা যোজনা যিকোনো চৰকাৰৰ বাবেই নিদ্ৰাৰ পৰা জগোৱাৰ লেখীয়া এক পদক্ষেপ। ইয়াতকৈও প্ৰেৰণাদায়ক কথাটো হ’ল যে মহিলাসকলৰ পৰাই সৰ্বাধিক অংশগ্ৰহণ হৈছে—তেওঁলোকে সৰ্বাধিক আবেদন কৰিছে, সৰ্বাধিক ঋণ লাভ কৰিছে, আনকি ঋণো দ্ৰুতভাৱে পৰিশোধ কৰিছে। ইয়াৰ পৰা স্পষ্টকৈ দেখা যায় যে সৱলীকৰণৰ এক নতুন ঢৌ উঠিছে, আৰু উন্নত ভাৰতৰ সম্ভাৱনা এই শক্তিতে নিহিত হৈ আছে। সেইবাবেই মই বিশ্বাস কৰোঁ যে উদ্যোগীকৰণক উৎসাহিত আৰু সমৰ্থন কৰা পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। নিজৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা সফলতা লাভ কৰা আপোনাৰ দৰে মানুহ এতিয়া আদৰ্শ হিচাপে থিয় দিছে। আপুনি এনে এটা পৰ্যায় পাইছেগৈ য’ত আপুনি আৰু ৰাজনীতিবিদৰ পৰামৰ্শ পত্ৰ বা সমৰ্থনৰ প্ৰয়োজন নাই—আপুনি নিজৰ পথ নিজেই গঢ়ি তুলিছে। কোনো বিধায়ক বা সাংসদৰ ঘৰলৈ যাব লগা হোৱা নাছিল৷ মোৰ বিশ্বাস টেবুলৰ তলৰ কাকো এটকাও দিব নালাগিছিল৷ কোনো জামিন অবিহনে, নিকাভাৱে আৰ্থিক সহায় পোৱাটো এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ। আৰু সেই ধন এবাৰ লাভ কৰিলে বুদ্ধিমানৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিলে আপোনাৰ জীৱনলৈ এক স্বাভাৱিক অনুশাসনৰ ভাৱ আহি পৰে। নহ’লে মানুহে ভাবিব পাৰে, “আমাৰ হাতত টকা আছে—আহক আন এখন চহৰলৈ গুচি যাওঁ, বেংকাৰজনে আমাক বিচাৰি থাকক।” কিন্তু এই আঁচনিখনে আপোনাক মৰ্যাদা আৰু উদ্দেশ্যৰে জীৱন গঢ়াৰ এক বাস্তৱিক সুযোগ দিয়ে। সেইবাবেই মই বিচাৰো যে আমাৰ দেশৰ অধিক সংখ্যক যুৱকে উদ্যোগীকৰণৰ দিশত ভৰি দিয়ক৷ মাত্ৰ ইয়াৰ প্ৰভাৱ চাওক—এই আঁচনিৰ অধীনত কোনো নিশ্চয়তা নোহোৱাকৈ ইতিমধ্যে ৩৩ লাখ কোটি টকা নাগৰিকক প্ৰদান কৰা হৈছে। সেইটো কেৱল এটা সংখ্যা নহয়; ই বিশ্বাস, সবলীকৰণ আৰু সম্ভাৱনাৰ প্ৰতিফলন। আপুনি নিশ্চয় বাতৰি কাকতত প্ৰায়ে পঢ়িছে যে "এইখন ধনী মানুহৰ চৰকাৰ।" কিন্তু বাস্তৱলৈ চাওঁ আহক, সকলো ধনী মানুহৰ মুঠ ধন-সম্পত্তি যোগ কৰিলেও ৩৩ লাখ কোটি টকা নহ’ব৷ সেইখিনি ৩৩ লাখ কোটি টকা অভিজাত শ্ৰেণীক নহয়, এই দেশৰ সাধাৰণ জনতাক দিয়া হৈছে, আপোনালোকৰ দৰে আশাবাদী যুৱক-যুৱতীক। আৰু ইয়াৰে তেওঁলোকে কি কৰিছে? সৰু-বৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে। আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰত্যেকেই কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিছে, কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, এজন, দুজন, দহ, আনকি পঞ্চাশজনৰ বাবেও। উদ্যোগীকৰণৰ এই বৃহৎ ঢৌৱে কেৱল জীৱিকাৰ সৃষ্টি কৰাই নহয়, ই অৰ্থনীতিক আগুৱাই লৈ গৈছে। কাৰণ সাধাৰণ মানুহে যেতিয়া উপাৰ্জন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে তেতিয়া তেওঁলোকেও খৰচ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এসময়ত বছৰত এটা চাৰ্ট কিনা কোনোবাই এতিয়া দুটা কিনিছে। সেয়া কেৱল এজন ব্যক্তিৰ বিকাশ নহয়, সেয়া সমগ্ৰ দেশৰ বাবে বিকাশ৷ আগতে বহুতে সন্তানক পঢ়াবলৈও দ্বিধাবোধ কৰিছিল। কিন্তু এতিয়া, মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে, “আহকক তেওঁলোকক শিক্ষিত কৰোঁ, আহক আমি এটা উন্নত ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলোঁ।” সেই পৰিৱৰ্তনে প্ৰচণ্ড সামাজিক লাভ কঢ়িয়াই আনিছে। আৰু এতিয়া, মুদ্ৰা যোজনা আৰম্ভ হোৱাৰ ১০ বছৰ হ’ল৷ সাধাৰণতে আমি চৰকাৰত কি দেখিবলৈ পাওঁ? এটা সিদ্ধান্ত লোৱা হয়, সংবাদমেল অনুষ্ঠিত হয়, দুই-এটা ডাঙৰ ডাঙৰ ঘোষণা কৰা হয়, তাৰ পিছত কিছু দিয়া জ্বলাই দিয়ে, কিছুমান মানুহক হাত চাপৰি বজাবলৈ মাতি দিয়ে, বাতৰি কাকতত এটা শিৰোনাম ছপা কৰায়, আৰু শেষ হ’ল৷ কোনেও ফ’ল’ আপ নকৰে, প্ৰকৃততে কি হৈছিল কোনেও পৰীক্ষা নকৰে। কিন্তু এই চৰকাৰ বেলেগ। ১০ বছৰৰ পাছতো তেওঁলোকে আঁচনিখন পৰ্যালোচনা কৰি আছে, ৰাইজৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ কথা পাতিছে, আৰু সুধিছে, “আপোনাৰ বাবে কাম কৰিছেনে? আমি সফল বুলি কৈছো, কিন্তু আপুনি আমাক কওক যে আচলতে কি হৈছিল।” এই ধৰণৰ জবাবদিহিতা, জনসাধাৰণৰ কথা শুনি প্ৰকৃত প্ৰভাৱ জুখিবলৈ এই ইচ্ছা, প্ৰকৃত শাসন ব্যৱস্থা এনেকুৱাই দেখা যায়। আৰু আজি আপোনালোকৰ সৈতে যিদৰে কথা পাতিছো, অনাগত দিনত সমগ্ৰ দেশৰ মোৰ সকলো সহকৰ্মীয়েও আপোনাৰ দৰে গোটক লগ পাব—আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা শুনিব, মতামত সংগ্ৰহ কৰিব, আৰু আপোনাৰ পৰা শিকিব। আৰু যদি আঁচনিখনত কিবা পৰিৱৰ্তন বা উন্নতি কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়, তেন্তে আমি সেই দিশতো আগবাঢ়িবলৈ সাজু। কিন্তু আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি চাওকচোন, আমি ঋণৰ সীমা ৫০ হাজাৰ টকাৰ পৰা ৫ লাখ টকালৈ ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি কৰি আহিছো। সেইটোৱে চৰকাৰৰ আস্থা প্রতিফলিত কৰিছে৷ আগতে আমিও সতৰ্ক আছিলোঁ। চিন্তা হ’ল, “৫ লাখ টকাতকৈ বেছি নিদিব। কথাবোৰ বেয়া হ’লে কি হ’ব? বিফল হ’লে সকলোৱে আহি মোডীৰ চুলি ছিঙিব!” কিন্তু মোৰ দেশৰ মানুহে মোৰ আস্থা ভংগ কৰা নাছিল৷ আপোনালোক কঠোৰ পৰিশ্ৰমী, সৎ নাগৰিকসকলে মোৰ সহভাৰতীয়সকলৰ শক্তি আৰু সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি মোৰ বিশ্বাস দৃঢ় কৰি তুলিছে। আৰু সেই আস্থাৰ বাবেই মই সাহস গোটাই লোন সীমা ৫০,০০০ টকাৰ পৰা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিলোঁ। এইটো কোনো সৰু সিদ্ধান্ত নহয়; আঁচনিখনৰ সফলতা আৰু জনসাধাৰণৰ আস্থা দেখাৰ পৰাই লোৱা সিদ্ধান্ত৷ এই দুয়োটা কাৰকে এইটো সম্ভৱ কৰি তুলিছে। আপোনালোক সকলোলৈ শুভেচ্ছা, আৰু আপোনালোকৰ পৰা মোৰ আশা এই যে আপোনালোকে যেনেকৈ ৫-১০ জন লোকক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰি আছে, তেনেকৈয়ে মুদ্ৰা যোজনা গ্ৰহণ কৰি আন ৫-১০ জনকো নিজৰ কিবা এটা আৰম্ভ কৰিবলৈ প্ৰেৰণা দিব লাগে। তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰক, তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যাবলৈ প্ৰয়োজনীয় আত্মবিশ্বাস দিয়ক আৰু তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাক বিশ্বাস কৰক। মুঠতে সমগ্ৰ দেশতে ৫২ কোটি ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে। এতিয়া হয়তো ঠিক ৫২ কোটি মানুহ নাথাকিবও পাৰে, সুৰেশে উল্লেখ কৰা মতে, তেওঁ ২.৫ লাখ টকাৰ ঋণ লৈছিল, তাৰ পিছত ৯ লাখ টকা, গতিকে দুটা ঋণ আছিল, ৫২ কোটি ঋণ নিজৰ মাজতে এক বৃহৎ সংখ্যা। ইয়াৰ দ্বাৰা এই পদক্ষেপৰ পৰিসৰ আৰু ই লাখ লাখ লোকৰ বাবে সৃষ্টি কৰা সুযোগ দেখুৱাইছে। এইটো এনেকুৱা কথা যিটো পৃথিৱীৰ আন কোনো দেশেই ভাবিবও নোৱাৰিলে, আৰু সেইবাবেই মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আমি আমাৰ নৱ প্ৰজন্মক নিজাববীয়াকৈ কিবা এটা আৰম্ভ কৰিবলৈ প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। যদি আমি কৰোঁ তেন্তে তেওঁলোকৰ বাবে আৰু সামগ্ৰিক দেশৰ বাবে অপৰিসীম লাভ হ’ব। মনত আছে গুজৰাটত থাকোঁতে গৰীব কল্যাণ মেলা নামৰ এটা অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিলোঁ। সেই অনুষ্ঠানত ল’ৰা-ছোৱালীয়ে “মই দুখীয়া হৈ থাকিব নিবিচাৰো” আদি বিষয়বস্তুৰে ৰাজপথৰ নাটক প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। মানুহক অনুপ্ৰাণিত আৰু প্ৰেৰণা যোগাব পৰাকৈ নাটক সমূহ ৰচনা কৰা হৈছিল। কেৱল মনোৰঞ্জনৰ কথাই নাছিল; আশা আৰু সম্ভাৱনাৰ ভাৱ জগাই তোলাৰ কথা আছিল। সেই অনুষ্ঠানটোত কিছুমান অসাধাৰণ মুহূৰ্তও আছিল। মানুহে মঞ্চলৈ উঠি আহি চৰকাৰৰ ওচৰত ৰেচন কাৰ্ড জমা দি কয়, “আমি দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছো, আৰু এতিয়া আমাক এই সুবিধাসমূহৰ প্ৰয়োজন নাই।” তাৰ পিছত তেওঁলোকে নিজৰ জীৱন কেনেকৈ সলনি কৰিলে, কেনেকৈ প্ৰতিকূলতাক জয় কৰিলে সেই কাহিনীবোৰ শ্বেয়াৰ কৰিব। আজিও মনত আছে এবাৰ ভালছাদ জিলাত ৮-১০ জনীয়া এটা দলে আগবাঢ়ি আহি নিজৰ সকলো দৰিদ্ৰতাৰ সুবিধা চৰকাৰৰ ওচৰত সমৰ্পণ কৰিছিল। সেইটো আছিল এক শক্তিশালী মুহূৰ্ত, সৱলীকৰণ আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তিৰ সাক্ষ্য। তাৰ পিছত তেওঁলোকে নিজৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিলে, আৰু সেয়া সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য আছিল। এইসকল জনজাতীয় লোক আছিল, পৰম্পৰাগতভাৱে তেওঁলোকৰ সমাজত ভগতৰ ভূমিকা আছিল সন্ধিয়া ভজন বজোৱা আৰু গান গোৱা। সেই সময়ত মুদ্ৰা যোজনা নাছিল। বৰঞ্চ মোৰ চৰকাৰৰ এখন আঁচনি আছিল যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে এক বা দুলাখ টকাৰ ঋণ লাভ কৰিছিল। কিছুমানে সেই ধন বাদ্যযন্ত্ৰ কিনি প্ৰশিক্ষণ ল’বলৈ ব্যৱহাৰ কৰিছিল। ইয়াৰ লগে লগে তেওঁলোকে ১০-১২ জনীয়া এটা বেণ্ড কোম্পানী গঠন কৰিলে। বিয়াত খেলিবলৈ ধৰিলে, সময়ৰ লগে লগে তেওঁলোকে আনকি নিজৰ ইউনিফৰ্মও বনাইছিল। সময়ৰ লগে লগে তেওঁলোক ইমানেই জনপ্ৰিয় হৈ পৰিল যে মাহে ৫০-৬০ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰিবলৈ ধৰিলে। এই কাহিনীয়ে প্ৰমাণ কৰে যে এটা সৰু সুযোগেও এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। এনে বহু কাহিনী মই প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছো, ৰূপান্তৰ, বিকাশ, আৰু সৱলীকৰণৰ কাহিনী। আৰু এইখিনিতে মই মোৰ প্ৰেৰণা লওঁ, আপোনালোক সকলোৰে পৰা। আপোনালোকে মোক দেখুৱাইছে যে এখন দেশৰ প্ৰকৃত ক্ষমতা এজন ব্যক্তিৰ মাজত নহয়, বহুতে একত্ৰিত হৈ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ নিহিত হৈ থাকে। ই মোক ভাবিবলৈ প্ৰেৰণা দিয়ে, “হয়, এনেধৰণৰ কিবা এটা কৰোঁ আহক।” আমাৰ লগত জনসাধাৰণক লৈ দেশ গঢ়িব পাৰি। তেওঁলোকৰ আশা, সপোন, পৰিস্থিতি বুজি আমি এই কামটো কৰিলোঁ আৰু তাৰ এটা উদাহৰণ মাথোঁ মুদ্ৰা যোজনা। মোৰ বিশ্বাস আপোনালোক সকলোৱে এই সফলতাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। মানুহ যিমানেই বেছি উপকৃত হয়, সিমানেই সামগ্ৰিকভাৱে সমাজখনৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পৰিব। আৰু মনত ৰাখিব, সমাজে আপোনাক সুযোগ দিছে, এতিয়া আপোনাৰ পাল উভতাই দিয়াৰ৷ কেৱল সফলতা উপভোগ কৰাটোৱেই হ’ব নালাগে; আমি সমাজলৈ কেনেকৈ অৰ্থপূৰ্ণভাৱে অৰিহণা যোগাব পাৰো সেই বিষয়েও চিন্তা কৰা উচিত। যেতিয়া আপুনি উভতাই দিব, তেতিয়া আপোনাৰ হৃদয়ে প্ৰকৃত পৰিৱৰ্তন আনি দিয়াৰ সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিব।
সকলোকে বহু বহু ধন্যবাদ।
টোকা - প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ হিতাধিকাৰীৰ সৈতে হোৱা এক বাৰ্তালাপৰ এজন হিতাধিকাৰীয়ে তেওঁৰ অভিজ্ঞতাসমূহ তেলেগু ভাষাত অৱগত কৰিছে, যিটো ইয়াত ইংৰাজী ভাষাৰ পৰা অসমীয়ালৈ অনুবাদ কৰা হৈছে

Prime Minister's Office
English translation of PM’s interaction with MUDRA Yojana Beneficiaries
08 APR 2025 1:25PM by PIB Delhi
Beneficiary - Sir, today I would like to share my story about how from a pet hobby I became an entrepreneur and the name of my business venture is K9 World, where we provide all types of pet supplies, medicines and pets, Sir. Sir, after receiving Mudra Loan, we people started many facilities, like we started a pet boarding facility, whoever is a pet parent, if they are going out somewhere, they can leave their pets with us and their pets stay with us in a homely environment, sir. The love I have for animals is different Sir, like it doesn't matter whether I eat it or not, but I have to feed them Sir.
Prime Minister - So everyone at home must be getting fed up with you?
Beneficiary - Sir, for this I stay separately with all my dogs, separate like, separate stay, and I would also like to thank you a lot Sir, because it is because of you Sir, many animal lovers and NGO workers are able to do their work openly, without any hindrance Sir. At my residence, it is totally mentioned Sir, if you are not an animal lover, Sir you are not allowed.
Prime Minister - Will you get a lot of publicity after coming here?
Beneficiary - Sir, obviously.
Prime Minister - Your hostel will become too small.
Beneficiary - Earlier, where I used to earn Rs 20,000 a month, Sir, now I am able to earn Rs 40,000 to 50,000 a month.
Prime Minister - So now you do one thing, those people from the bank.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - At the time when you got the loan, call them and show them all your things and thank them, those people from the bank, that see you trusted me and did this work which not many people dare to do, you gave me the loan, see how I am working.
Beneficiary - Definitely Sir.
Prime Minister- They will feel good that yes, they have done some good work.
Beneficiary - He broke that environment of pin drop silence that is the aura of the PM a bit and he mingled with us a bit, so that is one thing that I found very attractive about him and the second most important thing is that he is a very good listener.
Beneficiary - I am Gopikrishnan, Entrepreneur based of Mudra loan from Kerala. Pradhan Mantri Mudra Yojana has transformed me into a successful entrepreneur. My business continues to thrive bringing renewable energy solutions to households and offices while creating job opportunities.
Prime Minister-What was your plan when you came back from Dubai?
Beneficiary - I came back and I got this information about Mudra loan, so I have resigned from that company.
Prime Minister- So, you came to know about it while being there?
Beneficiary - Yes. And after resigning, I came here and then by applying for Mudra loan, I started this.
Prime Minister- How many days does it take to complete a Surya Ghar on a house?
Beneficiary - Now maximum two days.
Prime Minister- You complete the work of one house in 2 days.
Beneficiary - We do work.
Prime Minister- You may be worried that if you are not able to pay the money, what will happen, your parents will also scold you, that you came back home from Dubai, what will happen?
Beneficiary - My mother was a little tensed, but by the grace of God, everything worked out.
Prime Minister- What is the reaction of the people who are now getting free electricity from PM Surya Ghar, because in Kerala the houses are low-lying, the trees are tall, the sun shines very little, there is also rain, so how are they feeling?
Beneficiary - After installing this, their bill comes within Rs 240-250. Earlier, those who used to pay Rs 3000 now get a bill of Rs 250.
Prime Minister- How much do you earn per month now? How much will your account be?
Beneficiary - I got this amount...
Prime Minister- No, the income tax person will not come, don't be afraid, don't be afraid.
Beneficiary - I am getting Rs. 2.5 lakh.
Prime Minister - Finance Minister is sitting next to me. I will tell her that the Income Tax person will not come to your place.
Beneficiary - Getting above Rs. 2.5 lakh.
Beneficiary - Dreams are not what we see while sleeping, dreams are those which do not let us sleep. There will be troubles and difficulties too, only those who struggle will achieve success.
Beneficiary - I am the founder of House of Puchka. I used to cook at home and the taste was good, so everyone suggested that I should go into the cafe field. Then after doing research on it, I found out that the profit margin is also good, so if you manage the food cost etc., you can run a successful business.
Prime Minister - There is a youth, a generation, after getting some education they think that no, no, I will get a job and settle down, I will not take any risk. You have the risk-taking capacity.
Beneficiary - Yes, sir.
Prime Minister - So you must have friends from Raipur and friends from the corporate world, student friends too. What is the discussion about this among them? What questions do they ask? What do they think? Can they do this? Should they do this, do they also feel like coming forward?
Beneficiary - Sir, right now my age is 23 years, so I have the risk taking ability and time as well, so this is the time, youth feel that they do not have funding, but they are not aware about the Government schemes, so from my side I would like to give them a suggestion, do some research, like there is Mudra loan, similarly there is PM EGP loan also, many loans which you can get without mortgage, so if you have the potential then you can drop job because sky has no limits for you, then you can do business and grow as much as you want.
Beneficiary - Let the stairs be for those who want to reach the roof, our destination is the sky, we have to make the path ourselves. I am MD, Mudasir Naqasbandi, the owner of Bake My Cake, Baramulla Kashmir. We have become job creators from job seekers with successful business. We have provided stable jobs for 42 persons from remote areas of Baramulla.
Prime Minister - You are progressing so fast. What was your situation before the bank gave you the loan?
Beneficiary - Sir, overall, that was 2021. Before this, I was not in lakhs or crores; I was just in thousands.
Prime Minister - Is UPI being used at your place also?
Beneficiary - Sir, when we check the cash in the evening, I get very disappointed because 90% transactions are done through UPI, and we have just 10% of cash in hand.
Beneficiary - Actually, I found him very polite and it did not feel like he was the Prime Minister of our country, it felt like someone was with us and was guiding us, so that humbleness was shown by him.
Prime Minister - Suresh, from where did you get this information, what work did you do earlier, what work do you already do in the family?
Beneficiary - Sir, I was already doing a job.
Prime Minister - Where?
Beneficiary - In Vapi, and then in 2022, I thought that nothing is going to happen with the job, so I should start my own business.
Prime Minister - You used to travel by train daily to Vapi to earn your livelihood, the friendship that you make in the train is amazing, so this....
Beneficiary - Sir, I live in Silvassa and used to work in Vapi, now my work is in Silvassa only.
Prime Minister - I know they are all up-down gangs, but now they must be asking how did you start earning so much, what are you doing? Do any of them feel like taking a Mudra loan and going somewhere?
Beneficiary - Yes sir, recently when I was coming here, one of my friends also told me the same that if possible then please guide me a little for Mudra Loan.
Prime Minister - First of all, I thank you all for coming to my house. It is said in our scriptures that when guests come to the house and the dust of their feet falls in the house, the house becomes pure. So, I welcome you very much. All of you must have some experiences, some of you may have had a very emotional experience while doing your work. If anyone feels like telling me something, I would like to listen.
Beneficiary - Sir, first of all I would like to say this to you, since you say and listen to Mann Ki Baat, there is a woman trader from a very small town Raebareli standing in front of you, which is a proof of the fact that MSMEs are being benefited so much with your cooperation and support, it is a very emotional time for me to come here and we promise you that we will together make India a developed India, the way you are cooperating and treating MSMEs like children, whether we used to face problems in getting licenses from the government, or regarding funding...
Prime Minister - Do you want to contest the elections?
Beneficiary - No-no sir this is just what was on my mind which I told you, yes-yes because I felt that earlier I was facing this problem that whenever I used to go for loan etc. I used to get it declined.
Prime Minister - Tell me, what do you do?
Beneficiary - Bakery-Bakery.
Prime Minister - Bakery?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - How much money do you earn right now?
Beneficiary - Sir, my monthly turnover is that of Rs 2.5 to 3 lakh.
Prime Minister - Okay, and how many people do you employ?
Beneficiary - Sir, we have a group of 7 to 8 people.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - Yes Sir.
Beneficiary - Sir my name is Lavkush Mehra, I am from Bhopal Madhya Pradesh. Earlier I used to do a job Sir, when I used to work for someone then I was a servant Sir, you have taken our guarantee Sir, through Mudra loan and today we have become owners Sir. Actually, I am an MBA. And I had no knowledge of the pharmaceutical industry at all. I started my work in 2021 and Sir, I first approached the banks, they gave me a CC limit of Rs 5 lakh for Mudra loan. But Sir, I was afraid that I was taking such a big loan for the first time, would I be able to repay it or not. So, I used to spend only three to three and a half lakhs from that Sir. As of today, Sir, my Mudra loan has increased from 5 lakhs to 9 and a half lakhs and my first-year turnover was 12 lakhs, which has increased to more than 50 lakhs as of today.
Prime Minister - You may have other friends who think that this is also a way of life.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - After all, the Mudra Yojana is not for praising Modi, the Mudra Yojana will give the youth of my country the courage to stand on their own feet and keep their spirits high, why should I wander around to earn a living, I will provide livelihood to 10 people.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - This is to create a mood, is it experienced by the people around you?
Beneficiary - Yes Sir. My village- Bachawani is about 100 kilometers from Bhopal. At least two-three people have opened online digital shops there, some have taken loans of one or two lakhs each for photo studios and I have helped them too sir. Even my friends sir...
Prime Minister - Because now my expectations from you people are that you should not only provide employment to people but also tell them that they are getting money without any guarantee, why are you sitting at home, go and disturb the bank people.
Beneficiary - I have recently bought my own house worth Rs 34 lakh 6 months ago only because of this Mudra loan.
Prime Minister - That’s great.
Beneficiary - I used to do a job paying 60-70 thousand rupees, today I earn more than 1.5 lakh rupees per month sir.
Prime Minister - Well, many congratulations to you.
Beneficiary - And all this is because of you. Thank you so much Sir.
Prime Minister - Your own hard work pays, brother.
Beneficiary - After talking to Modi Ji, we did not feel at all that we were talking to the Prime Minister. It felt like someone from our home, an elder member of our family was talking to us. He understood the whole story of how we have been successful in the Mudra loan scheme that is going on. The way he motivated us to make more people aware of the Mudra loan so that more people can be empowered and start their own business.
Beneficiary - I come from Bhavnagar Gujarat.
Prime Minister - You seem the youngest one?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - In this whole group?
Beneficiary - I am in final year and 4 months....
Prime Minister - Do you study and earn?
Beneficiary - Yes.
Prime Minister - Well done!
Beneficiary - I am the founder of Aditya Tech Lab, in which I do 3D printing, reverse engineering and rapid prototyping work as well as some robotics work. As I am a final year mechatronics student, I am more interested in automation and all that. So, I got this from Mudra loan. Right now, I am 21 years old and when I started, I had heard that the process of getting a loan is very complex and I may not get it this year. Who will believe it? First, get a job experience for one or two years and you will get the loan later. So as there is Saurashtra Gramin Bank in our Bhavnagar, I went there and told them my idea, what I want to do, they said fine, you can get Mudra loan under Kishor category from 50000 to 5 lakh, so I took a loan of 2 lakh and started it 4 months ago, I go to college from Monday to Friday and later on weekends I stay in Bhavnagar and finish my pending work and now I am earning 30 to 35000 per month sir.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - Yes.
Prime Minister - How many people work?
Beneficiary - Currently I work remotely.
Prime Minister - You work for two days.
Beneficiary - I work remotely, my parents are at home, they help me part time. I do get financial support through Mudra loan, but you have to believe in yourself, thank you Sir!
Beneficiary - Right now we are doing our own business in Manali! First of all my husband used to work in a vegetable market, then after marriage when I went with him, I told him that instead of working for someone, it is better that we both open a shop, sir, then we opened a vegetable shop, so sir we kept keeping vegetables, gradually people started saying, keep flour and rice, then sir the staff of Punjab National Bank used to come at our shop to take vegetables, so I talked to them like this that if we want to take money, will we get it, then they first refused, I mean this is about 2012-13, then I said like this...
Prime Minister - You are saying this about 2012-2013, if any journalist comes to know about it then he will say that you are abusing the previous government.
Beneficiary - So then they, no-no, then they asked me if I had property etc. I said no. As soon as I came to know about this Mudra loan, when it started in 2015-16, I told them that this is how it is, they themselves told us that a scheme has been started, if you want it. Sir, I said we want it, so they did not ask us for any documents, nothing. They gave us Rs. 2.5 lakhs for the first time. I returned that Rs. 2.5 lakhs to them in two-and-a-half years, then they gave me ₹5 lakhs again, then I opened a ration shop, then both those shops started becoming small for me, Sir my work started increasing, that is, what I used to earn two-and-a-half lakhs in a year, today I am earning 10-15 lakhs in a year.
Prime Minister - Great.
Beneficiary - Then they, I repaid 5 lakhs, so they gave me 10 lakhs, Sir I repaid 10 lakhs too, so in two and a half years like this, so now they gave me 15 lakhs in November 2024. And Sir, my work is growing a lot and I feel good that if our Prime Minister is like this and if he is supporting us, then we will also support him like this, we will not let anything go wrong that our career is also spoiled, that yes, those people did not return the money like this. Now the bank people were saying take 20 lakhs, so I said we don't need it now, still they said keep 15 lakhs, withdraw if needed, the interest will increase, if you don't withdraw it, it will not increase. But Sir, I liked this scheme of yours very much.
Beneficiary - I came from AP. I don’t know Hindi, but I will speak in Telugu.
Prime Minister - No problem, speak in Telugu now.
Beneficiary - Is it sir!! I got married in 2009 sir. I remained as a housewife until 2019.I was trained with regional training center of Canara bank for thirteen days for the manufacturing of Jute bags. I got a 2 lakhs loan under mudra yojana through the bank. I have started my business in November 2019. Canara bank people believed in me and sanctioned Rs.2 lakhs. They did not ask for any surety, no help was needed to get the loan. I got the loan sanctioned without any surety. In 2022 because of my loan repayment history, Canara bank has sanctioned additional Rs.9.5 lakhs. Now fifteen people are working under me.
Prime Minister - That means, you started from Rs 2 lakh and reached Rs 9.5 lakh.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - How many people are working with you?
Beneficiary - 15 members Sir.
Prime Minister - 15.
Beneficiary - All are housewives and all are RCT (Rural self-employment center) trainees. I used to be one of the trainees, now I am also one of the faculty. I am very much grateful for this opportunity. Thank you, thank you, Thank you very much sir.
Prime Minister - Thank you, thank you, Thank you.
Beneficiary - Sir my name is Poonam Kumari. Sir I am from a very poor family, our family was very poor, so poor…
Prime Minister - Have you come to Delhi for the first time?
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - Great.
Beneficiary - And this is also the first time I travelled by flight sir.
Prime Minister - Okay.
Beneficiary - There was so much poverty in my family that if I ate once, I had to think about the next time, but Sir, I have gathered a lot of courage, I belong to a farmer's family.
Prime Minister - You will be absolutely healthy.
Beneficiary - Since I am from a farmer family, I had to face a lot of problems, so I talked to my husband, why don't we take a loan and start our own business, so my husband said that yes, you are giving a very good suggestion, we should do it, so my husband talked to friends etc., so they told us that Mudra loan will be very good for you, you should do it. Then I went to the bank people, there SBI Bank (place name unclear) then they told me that yes you can take it without any documents. So, sir, I got a loan of 8 lakhs approved from there and I started the business sir. I took it in 2024 itself sir and there was very good growth sir.
Prime Minister - What work do you do?
Beneficiary - Sir, seeds... in which my husband helps a lot, he does most of the market work, I have also hired an employee, Sir.
Prime Minister - Good.
Beneficiary - Yes Sir. And I am progressing very well Sir, I am sure that I will repay the loan very soon, I am very confident.
Prime Minister - So how much can you earn in a month now?
Beneficiary - Sir it goes up to Rs. 60000.
Prime Minister - Okay 60000 rupees. So, the family is convinced?
Beneficiary - Absolutely Sir, absolutely. Today I am self-reliant because of your scheme.
Prime Minister - Well, you did a great job.
Beneficiary - Thank you Sir! I really wanted to talk to you Sir, I could not believe that I too was going to meet Modi Ji, I could not believe it. When I came to Delhi, I thought, oh really, I am going. Thank you, Sir, my husband was also about to come and told me that you are going, good luck.
Prime Minister - My objective is that the common citizen of my country should be full of confidence that everyone faces problems. There are difficulties in life. But if one gets a chance, one should overcome the difficulties and move ahead in life and this is what the Mudra Yojana has done.
Beneficiary - Yes Sir.
Prime Minister - There are very few people in our country who understand how revolution is happening silently. This is a very big silent revolution.
Beneficiary - Sir, I try to tell other people also about the Mudra scheme.
Prime Minister - Others should be explained.
Beneficiary - Absolutely Sir.
Prime Minister - See, when we were young, we used to hear that farming was the best, business was medium and job was the lowest. We used to hear this; job was considered the last. Gradually the mindset of the society changed to such an extent that job came first, first job was to get a job somewhere and settle down. Life becomes certain. Business remained medium and people reached such a level that farming came last. Not only this, what does a farmer do if he has three sons, he tells one to look after the farm and the other to go and earn a living. Now this is a topic of medium that business has always been considered medium. But today the entrepreneurial skills that the youth of India have, if they get some hand holding and help, then it brings great results and, in this Mudra Yojana, this is an eye-opener for any government. Maximum number of women have come forward, maximum number of people applying for loans, maximum number of people receiving loans, and also the ones repaying the loan the fastest are women. This means that this is a new area and the potential for developed India is visible in this power and therefore I believe that we should create an environment, people like you who have been successful, you know that now you would not have needed any letter from any politician. You would not have had to visit any MLA, MP's house, I believe you would not have had to give even a single rupee to anyone. And getting money without guarantee and once you get the money, using it properly, in itself brings discipline in your life. Otherwise, someone will think that we have already taken it, let's go to another city, where that banker will keep looking for us. It gives an opportunity to build a life and I want that more and more young people of my country should come to this field. You see, 33 lakh crore rupees have been given to the people of the country without any guarantee. You must have read in the newspaper that this is a government of the rich. If you add the total of all the rich, even then they would not have got 33 lakh crores. 33 lakh crore rupees have been given to the common man of my country, to the promising young men and women of the country like you. And all of them have given employment to one person, two people, 10 people, 40-50 people. That is, the huge work of giving employment generates the economy. Due to that, production takes place, but the common man who earns, feels that earlier he used to buy one shirt in a year, now he will buy two. Earlier people were hesitant to teach their children, now let us teach them, so every such thing has a great benefit in social life. Now it has been 10 years since this scheme was implemented. Generally, it is in the nature of the government that it takes a decision, holds a press conference and announces that we will do this. After that, they call some people and light diyas, people clap, and they keep worrying about the newspaper people so that the headline gets printed in the newspaper, and after that no one asks. This government is such that it is taking stock of a scheme after 10 years, asking people that is it fine brother, we are saying that this happened but you tell us what happened. And as I am asking you today, in the coming days, all my colleagues across the country are going to ask such groups, meet them, and take information from them. And because of that, if there is a need to bring any change in it, some improvement is to be made, then we are going to move in that direction as well. But see our effort, now continuously increasing it from 50000 to 5 lakh. See the confidence of the government that earlier the government also thought, brother do not give more than 5 lakhs, what will we do if we drown, everyone will pull Modi's hair. But the people of my country did not break my trust, you people strengthened my faith in my countrymen. And because of that, I got the courage to increase it from 50,000 to 20 lakh. This decision is not a small one, this decision is taken when the success of that scheme and trust in the people, both these things are visible in it. Best wishes to all of you and my expectation from you is that just like you provide employment to 5-10 people, similarly motivate 5-10 people to do some work of their own by taking up Mudra Yojana, give them courage so that they will have confidence and 52 crore loans have been given in the country, there will not be 52 crore people as Suresh said that he first took 2.5 lakhs, then 9 lakhs, so there were two loans. But 52 crore loans, that is a very big figure in itself. One cannot even think of this in any country of the world and that is why I say we should prepare our young generation to start something on their own, there will be a lot of benefits. I remember, when I was in Gujarat, I used to have a program - Garib Kalyan Mela. But in that, children used to do street play like Now I don't want to remain poor, there used to be a drama like this to motivate people, in my program. And then some people used to come on stage and surrender their ration cards to the government and say that we have come out of poverty, now we don't need any facilities. Then they used to give speeches on how they changed the situation. So, once I was in Valsad district, a group of 8-10 people came and surrendered all their poverty benefits to the government. Then they told their experience, what was it? They were tribal people and among the tribals, the work of the bhagat was to play bhajans and sing in the evening, so they got a loan of one or two lakh rupees from there, at that time there was no Mudra Yojana etc., my government used to run a scheme there. Some of them brought instruments to play, they got some training, from this they formed a band company of 10-12 people. And then they started going to play at weddings and then they made their own good uniforms. And gradually they became very popular and all of them came into a good position. Everyone started earning 50-60 thousand rupees every month. That means even a small thing brings such a big change, I have seen many such incidents before my eyes. And that is where I get inspiration, I get inspiration from you people that brother yes, look, such power in the country will not be in one but in many, let's do something like this. The country can be built by taking the people of the country along. This was done by studying their hopes and aspirations, their circumstances, this Mudra Yojana is one form of that. I am confident that you people will take this success to new heights and maximum people will get benefit, and the society has given to you, you should also give to the society, it should not be like, let's have fun now, we should also do something for the society, due to which the mind will get satisfaction.
Well, thank you very much.
Disclaimer- In an interaction with beneficiaries of Pradhan Mantri Mudra Yojana, a beneficiary has shared his experiences in Telugu language, which has been translated here in English language.