প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 AUG 2025 12:13PM by PIB Guwahati
কেবিনেট সতীৰ্থসকল, ইছৰো আৰু মহাকাশ খণ্ডৰ সকলো বিজ্ঞানী আৰু অভিযন্তা তথা মোৰ মৰমৰ দেশবাসী!
ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱসত আপোনালোক সকলোকে মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। এইবাৰ মহাকাশ দিৱসৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘আৰ্য্যভট্টৰ পৰা গগনযানলৈ: প্ৰাচীন প্ৰজ্ঞাৰ পৰা অসীম সম্ভাৱনালৈ’। ইয়াত অতীতৰ আত্মবিশ্বাসৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ সংকল্পও সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। আজি আমি প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ যে কেনেকৈ ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱস আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উৎসাহ আৰু প্ৰেৰণাৰ অনুষ্ঠানত পৰিণত হৈছে। এইটো সঁচাকৈয়ে দেশৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱৰ বিষয়। মহাকাশ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত আমাৰ সকলো বিজ্ঞানী আৰু যুৱক-যুৱতীলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱসত মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। শেহতীয়াকৈ ভাৰতে ‘জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান আৰু জ্যোতিৰ্পদাৰ্থবিজ্ঞানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অলিম্পিয়াড’ আয়োজন কৰিছিল। এই প্ৰতিযোগিতাত সমগ্ৰ বিশ্বৰ ৬০ খনতকৈও অধিক দেশৰ প্ৰায় ৩০০ যুৱ অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। আমাৰ ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলেও পদক লাভ কৰে। এই অলিম্পিয়াড মহাকাশ খণ্ডত ভাৰতৰ উদীয়মান নেতৃত্বৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত মহাকাশৰ প্ৰতি অধিক আগ্ৰহ জগাই তুলিবলৈ ইছৰোৱে ভাৰতীয় মহাকাশ হেকাথন আৰু ৰবটিক্স চেলেঞ্জৰ দৰে পদক্ষেপো আৰম্ভ কৰিছে। এই প্ৰতিযোগিতাসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ লগতে বিজয়ীসকলকো আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মহাকাশ খণ্ডত ইটোৰ পিছত সিটো মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰাটো এতিয়া ভাৰতৰ বাবে আৰু আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ বাবে দ্বিতীয় স্বভাৱ হৈ পৰিছে। মাত্ৰ দুবছৰৰ আগতে ভাৰতে চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত উপনীত হোৱা ইতিহাসৰ প্ৰথমখন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। মহাকাশত ডকিং আৰু আনডকিং কৰাৰ ক্ষমতাৰে আমিও বিশ্বৰ চতুৰ্থখন দেশ হৈ পৰিছো। মাত্ৰ তিনিদিন আগতে গ্ৰপ কেপ্টেইন সুভাশু শুক্লাক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰত ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰি তেওঁ প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক গৌৰৱেৰে ভৰাই তুলিলে। যেতিয়া তেওঁ মোক ত্ৰিৰংগা দেখুৱাইছিল, সেই মুহূৰ্ত, সেই অভিজ্ঞতা, শব্দৰে প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰি। গ্ৰুপ কেপ্তেইন সুভাংশুৰ সৈতে হোৱা মত বিনিময়ত নতুন ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সীমাহীন সাহস আৰু অসীম সপোন দেখিবলৈ পালোঁ। এই সপোনবোৰ আগুৱাই নিবলৈ আমি ভাৰতৰ বাবে এটা মহাকাশচাৰী পুলো প্ৰস্তুত কৰি আছো। এই মহাকাশ দিৱসত মোৰ যুৱ বন্ধুসকলক এই মহাকাশচাৰী পুলত যোগদান কৰি ভাৰতৰ সপোনক উৰণ দিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ছেমি-ক্ৰায়’জেনিক ইঞ্জিন আৰু বৈদ্যুতিক প্ৰপালচনৰ দৰে ব্ৰেকথ্ৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। অতি সোনকালে আমাৰ সকলো বিজ্ঞানীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে ভাৰতে গগনযান উৎক্ষেপণ কৰিব আৰু অনাগত বছৰবোৰত ভাৰতেও নিজাকৈ মহাকাশ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰিব। ইতিমধ্যে আমি চন্দ্ৰ আৰু মংগল গ্ৰহত উপস্থিত হৈছো। এতিয়া আমি মহাকাশৰ সেই অঞ্চলবোৰৰ গভীৰতালৈ ডুব যাব লাগিব য’ত মানৱতাৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰহস্য লুকুৱাই ৰখা হৈছে। তাৰকাৰাজ্যৰ সিপাৰে আমাৰ দিগন্ত নিহিত হৈ আছে!
বন্ধুসকল,
মহাকাশৰ অসীম বিস্তাৰে আমাক অহৰহ সোঁৱৰাই থাকে যে কোনো মাইলৰ খুঁটি কেতিয়াও চূড়ান্ত গন্তব্যস্থান নহয়। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে মহাকাশ খণ্ডতো, নীতিৰ স্তৰত, কেতিয়াও চূড়ান্ত স্থবিৰতা/অন্ত বিন্দু থাকিব নালাগে। সেইবাবেই মই লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰাই কৈছিলোঁ যে আমাৰ পথটোৱেই হৈছে ‘সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু পৰিৱৰ্তন’ৰ পথ। বিগত এঘাৰ বছৰত মহাকাশ খণ্ডত ভাৰতে ইটোৰ পিছত সিটো বৃহৎ সংস্কাৰ সাধন কৰি আহিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া আমাৰ দেশত মহাকাশৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ খণ্ডবোৰক অগণন নিষেধাজ্ঞাৰে বান্ধি ৰখা হৈছিল। আমি সেই শিকলিবোৰ ভাঙি পেলালোঁ। আমি ব্যক্তিগত খণ্ডক মহাকাশ প্ৰযুক্তিত অংশগ্ৰহণৰ অনুমতি দিলোঁ। আৰু আজি ৩৫০টাতকৈও অধিক ষ্টাৰ্ট-আপে মহাকাশ-প্ৰযুক্তিত উদ্ভাৱন আৰু ত্বৰণৰ ইঞ্জিন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁলোকৰ বলিষ্ঠ উপস্থিতিও এই অনুষ্ঠানতে দেখা যায়। অতি সোনকালে আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডই নিৰ্মাণ কৰা প্ৰথমটো পি এছ এল ভি ৰকেট উৎক্ষেপণ কৰা হ’ব। ভাৰতৰ প্ৰথমটো ব্যক্তিগত যোগাযোগ উপগ্ৰহ বিকশিত হোৱাত মইও আনন্দিত হৈছো। ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণ উপগ্ৰহ নক্ষত্ৰমণ্ডলো মুকলি কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে। মহাকাশ খণ্ডত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কিমান বিপুল সংখ্যক সুযোগ সৃষ্টি হৈছে সেয়া আপুনি কল্পনা কৰিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা এনে বহু অঞ্চলৰ কথা ক’লো য’ত ভাৰতৰ স্বাৱলম্বী হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। প্ৰতিটো খণ্ডকে নিজৰ নিজৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ ক’লোঁ। আজি মহাকাশ দিৱসত আমাৰ মহাকাশ ষ্টাৰ্ট-আপসকলক ক’ব বিচাৰিছো যে আমি অহা পাঁচ বছৰত মহাকাশ খণ্ডত পাঁচটা ইউনিকৰ্ণ সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিব নোৱাৰোনে? বৰ্তমান ভাৰতৰ মাটিৰ পৰা বছৰি প্ৰায় পাঁচৰ পৰা ছটাকৈ ডাঙৰ ৰকেট উৎক্ষেপণৰ সাক্ষী হৈ থাকোঁ। মই বিচাৰিম ব্যক্তিগত খণ্ডই আগভাগ লওক যাতে অহা পাঁচ বছৰত আমি এনে এটা পৰ্যায়ত উপনীত হওঁ য’ত আমি প্ৰতি বছৰে পঞ্চাশটা ৰকেট নিক্ষেপ কৰিব পাৰোঁ। প্ৰতি সপ্তাহত এটাকৈ! ইয়াৰ বাবে দেশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ আনিবলৈ চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য আৰু ইচ্ছাশক্তি দুয়োটা আছে। মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো, চৰকাৰে প্ৰতিটো খোজতে আপোনালোকৰ লগত থিয় দিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে মহাকাশ প্ৰযুক্তিক কেৱল বৈজ্ঞানিক অন্বেষণৰ মাধ্যম হিচাপেই নহয়, সহজ জীৱন-যাপনৰ এক আহিলা হিচাপেও গণ্য কৰে। আজি মহাকাশ-প্ৰযুক্তি ভাৰতত শাসন ব্যৱস্থাৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছে। ফছল বীমা যোজনাত উপগ্ৰহ ভিত্তিক মূল্যায়নেই হওক, উপগ্ৰহৰ জৰিয়তে মাছমৰীয়াক প্ৰদান কৰা তথ্য আৰু সুৰক্ষাই হওক, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাই হওক অথবা পি এম গাতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনিত ভূ-স্থানীয় তথ্যৰ ব্যৱহাৰেই হওক, মহাকাশত ভাৰতৰ অগ্ৰগতিয়ে সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। ঠিক এই দিশতে কালি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য দুয়োটা পৰ্যায়তে মহাকাশ-প্ৰযুক্তি’ৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে ‘নেচনেল মিট ২.০’ৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। ভৱিষ্যতেও এনে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত থকাটো বিচাৰিম। আমাৰ মহাকাশ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক আমাৰ নাগৰিকসকলৰ সেৱাৰ বাবে নতুন সমাধান আৰু উদ্ভাৱন সৃষ্টি কৰিবলৈও আহ্বান জনাইছো। মোৰ বিশ্বাস আগন্তুক সময়ত ভাৰতৰ মহাকাশ যাত্ৰাই নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিব। এই আত্মবিশ্বাসেৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱসত আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message on the occasion of National Space Day
23 AUG 2025 12:13PM by PIB Delhi
Cabinet Colleagues, all scientists and engineers of ISRO and the space sector, and my beloved countrymen!
My warmest greetings to all of you on National Space Day. This year, the theme of Space Day is 'Aryabhatta to Gaganyaan: Ancient Wisdom to Infinite Possibilities'. It embodies the confidence of the past as well as the resolve of the future. Today, we are witnessing how, in such a short span of time, National Space Day has become an occasion of enthusiasm and inspiration for our youth. This is indeed a matter of immense pride for the nation. I extend my heartfelt congratulations to all those associated with the space sector, to our scientists, and to all the youth on National Space Day. Recently, Bharat hosted the 'International Olympiad on Astronomy and Astrophysics'. In this competition, nearly 300 young participants from more than 60 countries across the world took part. Our Indian youth also won medals. This Olympiad is a symbol of India’s emerging leadership in the space sector.
Friends,
I am delighted that to kindle greater interest in space among our youth, ISRO has also launched initiatives such as the Indian Space Hackathon and the Robotics Challenge. I warmly congratulate all the students who participated in these competitions as well as the winners.
Friends,
In the space sector, achieving one milestone after another has now become second nature for Bharat and for our scientists. Just two years ago, Bharat became the first country in history to reach the South Pole of the Moon. We have also become the fourth country in the world with the capability of docking and undocking in space. Only three days ago, I had the opportunity to meet Group Captain Shubhanshu Shukla. By unfurling the Tricolour at the International Space Station, he filled every Indian with pride. When he showed me that Tricolour, that moment, that experience, was beyond words. In my conversation with Group Captain Shubhanshu, I saw the boundless courage and infinite dreams of the youth of New Bharat. To take these dreams forward, we are also preparing an Astronaut Pool for Bharat. On this Space Day, I invite my young friends to join this Astronaut Pool and give wings to the dreams of Bharat.
Friends,
Today Bharat is rapidly advancing in breakthrough technologies such as the semi-cryogenic engine and electric propulsion. Very soon, through the hard work of all our scientists, Bharat will launch Gaganyaan, and in the coming years, Bharat will also build its own space station. We have already reached the Moon and Mars. Now we must delve deeper into those regions of space where many vital mysteries for the future of humanity are concealed. Beyond galaxies lies our horizon!
Friends,
The infinite expanse of space constantly reminds us that no milestone is ever the final destination. I believe that even in the space sector, at the level of policy, there must never be a final halt/end point. That is why I had said from the ramparts of the Red Fort that our path is that of 'Reform, Perform and Transform. In the past eleven years, Bharat has carried out one major reform after another in the space sector. There was a time when futuristic sectors such as space were shackled with countless restrictions in our country. We broke those chains. We permitted the private sector to participate in space technology. And today, more than 350 start-ups have emerged as engines of innovation and acceleration in space-tech. Their strong presence can also be seen in this very event. Soon, the first PSLV rocket built by our private sector will be launched. I am also glad that Bharat's first private communication satellite is being developed. Through public-private partnership, preparations are underway to launch an Earth Observation Satellite Constellation as well. You can imagine the vast number of opportunities being created for Bharat's youth in the space sector.
Friends,
On 15th August from the ramparts of the Red Fort, I spoke about many such areas where it is essential for Bharat to become self-reliant. I asked every sector to set its own targets. Today, on Space Day, I would like to say to our space start-ups: can we aim to create five unicorns in the space sector in the next five years? At present, we witness about five to six major launches annually from Indian soil. I would like the private sector to take the lead so that in the next five years we reach a stage where we launch fifty rockets every year. One every week! For this, the government has both the intent and the willpower to bring in the next-generation reforms that the nation requires. I assure you, the government will stand with you at every step.
Friends,
Bharat regards space technology not only as a medium of scientific exploration but also as an instrument for Ease of Living. Today, space-tech is becoming an integral part of governance in Bharat. Whether it is satellite-based assessment in Fasal Bima Yojana, information and safety provided to fishermen through satellites, disaster management, or the use of geospatial data in the PM Gati Shakti National Master Plan, Bharat's advancements in space are making the lives of ordinary citizens easier. In this very direction, yesterday the 'National Meet 2.0' was also organised to enhance the use of space-tech at both the Centre and the state level. I would like such efforts to continue in the future. I also urge our space start-ups to create new solutions and innovations for the service of our citizens. I am confident that in the times to come, Bharat's journey into space will touch new heights. With this confidence, I once again extend my warmest greetings to you all on National Space Day.
Thank you!