ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ୟାରିସ ସ୍ଥିତ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସିଇଓ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 FEB 2025 11:59PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍,
ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଶିଳ୍ପପତିଗଣନ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ନମସ୍କାର,
ନମସ୍କାର!
ମୁଁ ଏହି କୋଠରୀରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଶକ୍ତି, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ଅନୁଭବ କରୁଛି |
ଏହା କେବଳ ଏକ ସାଧାରଣ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମିଳନ। ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ସିଇଓ
ଫୋରମର ରିପୋର୍ଟ ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ। ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନବସୃଜନ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଉନ୍ନତିର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଆପଣ କେବଳ ବୋର୍ଡ୍ରୁମ୍ ସଂଯୋଗ କରୁନାହାନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ମୋର ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କ ସହ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ସାମିଲ ହେବା ମୋ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ। ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଆମର ଷଷ୍ଠ ବୈଠକ। ଗତ ବର୍ଷ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଥିଲେ। ଆଜି ସକାଳେ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆକ୍ସନ ସମ୍ମିଳନୀର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲୁ। ଏହି ସଫଳ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ କେବଳ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିନାହାନ୍ତି। ଆମ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ମୂଳଦୁଆ ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣ ଭାବନା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଆମର ଭାଗିଦାରୀ କେବଳ ଦୁଇଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ମୋର ଗତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ଆମେ ଆମର ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ 2047 ରୋଡମ୍ୟାପକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲୁ। ଏହା ପରେ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକାଂଶ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ପୂର୍ବରୁ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଏରୋସ୍ପେସ୍, ବନ୍ଦର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଦୁଗ୍ଧ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସିଇଓଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ତାହା ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି। ଆମେ ଏକ ସ୍ଥିର ରାଜନୀତି ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ନୀତି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପଥ ଅନୁସରଣ କରି ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା। ଏହା ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା। ଏହା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ। ଭାରତର କୁଶଳୀ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା କାରଖାନା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଭାବନା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆମର ପରିଚୟ। ଆଜି ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ନିବେଶ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ ହେଉଛି।
ଆମେ ଭାରତରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମେକ୍ ଫର୍ ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି।
ଆମେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚୁଛୁ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏଫଡିଆଇ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଆମେ ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ବାୟୋଟେକ୍ ପାୱାରହାଉସ୍ ରେ ପରିଣତ କରୁଛୁ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତାର ବିଷୟ। ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ଆମେ ବାର୍ଷିକ 114 ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନୀନ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛୁ। ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଆମେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ଆମେ 2030 ସୁଦ୍ଧା 500 ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସୌର ସେଲ୍ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛୁ। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ।
ଆମେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଜର ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। 2047 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଆମେ 100 ଗିଗାୱାଟ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଉଛି। ଆମେ ଏସ୍.ଏମ୍.ଆର୍ ଏବଂ ଏ. ଏମ୍ ଆର୍. ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ବିବିଧତା ଏବଂ ଡି-ରିସ୍କିଂର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି।
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ବଜେଟରେ ଏକ ନୂଆ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାରର ରୂପରେଖ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପାଇଁ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରିଛୁ। ବିଶ୍ୱାସ ଆଧାରିତ ଆର୍ଥିକ ଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇଛି। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହାୟତାରେ "ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ରେଡ୍ ନେଟ୍" ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ସହଜ ଜୀବନଶୈଳୀ ଦିଗରେ ଏକ ନୂଆ ସରଳୀକୃତ ଆୟକର ସଂହିତା ଆଣୁଛୁ। ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏବଂ, ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ 100 ପ୍ରତିଶତ ଏଫ. ଡି. ଆଇ. ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ଆପଣ ଏହି ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଯତ୍ନର ସହ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଭାରତ ଆସିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରଗତି ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ। ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀମାନେ ବିମାନ ପାଇଁ ବଡ଼ ଅର୍ଡର ଦେଇଥିଲେ। ଆଉ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ 120ଟି ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନାର କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର 1.4 କୋଟି ଲୋକ 2047 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି। ତାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଫିଣ୍ଟେକ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ଫାର୍ମା, ଟେକ୍ କିମ୍ବା ବୟନଶିଳ୍ପ, କୃଷି ହେଉ କିମ୍ବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ହେଉ କିମ୍ବା ରାଜପଥ, ମହାକାଶ ହେଉ କିମ୍ବା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ। ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ଏବଂ ସହଯୋଗର ଅନେକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ଯେତେବେଳେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଚତୁରତା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍କେଲ୍ ଭେଟିଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଗତି ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ନିର୍ଭୁଲତା ଯୋଡ଼ି ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଏକାଠି ହେବେ, ସେତେବେଳେ କେବଳ ବ୍ୟବସାୟିକ ପରିଦୃଶ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ଘଟିବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣ ନିଜର ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରୁ ସମୟ ବାହାର କରି ଏଠାକୁ ଆସିଥିବାରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s remarks at the India-France CEO Forum, Paris
11 FEB 2025 11:59PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Macron,
Industry leaders from India and France present here,
Namaskar, Bonjour!
I feel a wonderful energy, excitement and dynamism in this room. This isn't just a normal business event.
It is a confluence of the best business minds of India and France. The report of the CEO Forum that has just been presented is welcome.
I see that all of you are moving ahead with the mantra of Innovate, Collaborate and Elevate. You are not just making boardroom connections. You all are also strengthening the Indo-French strategic partnership.
Friends,
It is a pleasure for me to join this forum with my friend President Macron. This is our sixth meeting in the last two years. Last year, President Macron was the Chief Guest at our Republic Day.
This morning we had co-chaired the AI Action Summit together. I heartily congratulate President Macron for this successful summit.
Friends,
India and France are not just linked by democratic values. The foundation of our friendship is based on the spirit of deep trust, innovation, and public welfare.
Our partnership is not limited to just two countries. We are cooperating together to address global problems and challenges. During my last visit, we had outlined the 2047 roadmap for our partnership. Following that, we are pursuing cooperation in a comprehensive manner in every field.
Friends,
Most of your companies are already present in India. You are active in different areas like aerospace, ports, defence, electronics, dairy, chemicals and consumer goods.
I have had the opportunity to meet many CEOs in India as well. You are well aware of the changes that have taken place in India in the last decade. We have established a stable polity, and predictable policy ecosystem.
Following the path of reform, perform, and transform, today India is the fifth largest economy in the world. It is the fastest growing major economy in the world.
It will soon become the world's third largest economy. India's skilled young talent factory and innovation spirit are our identity on the global stage.
Today, India is fast becoming a preferred global investment destination.
We have launched AI, semiconductor and quantum missions in India. In defence, we are promoting Make in India and Make for the World. Many of you are associated with it. We are scaling new heights in space technology. This sector has been opened up for FDI. We are rapidly making India a global biotech powerhouse.
Infrastructure development is a matter of priority for us. And on this, we are doing public expenditure of more than $114 billion a year. We have laid railway tracks on a massive scale, using technology to modernize and upgrade the railways.
We are fast moving towards the target of 500 Gigawatts of renewable energy by 2030. For this, we have promoted solar cell manufacturing. We have also launched the Critical Mineral Mission.
We have also taken up the Hydrogen Mission. For this, electrolyser manufacturing is being emphasized. By 2047, we are aiming for 100 gigawatts of nuclear power. I am happy to share that this sector is being opened up to the private sector. We are focusing on SMR and AMR technologies.
Friends,
Today India is becoming the biggest center of diversification and de-risking. A few days ago, a new generation of reforms were outlined in our budget.
New steps have been taken for ease of doing business. In the last few years, we have rationalized more than 40,000 compliances. To promote trust-based economic governance, a high level committee for regulatory reforms has been formed. The custom rate structure has been rationalised.
To facilitate international trade, "India Trade Net" is being introduced with the help of digital public infrastructure. We are bringing a new simplified income tax code towards Ease of Living.
The National Manufacturing Mission has been announced. And, new sectors, such as the insurance sector, have been opened for 100 percent FDI. You must study all these initiatives carefully.
Let me tell you all, this is the right time to come to India. Everyone's progress is linked to India's progress. An example of this was seen in the aviation sector, when Indian companies placed large orders for airplanes. And, now, when we are going to open 120 new airports, you can imagine the future possibilities for yourselves.
Friends,
The 1.4 billion people of India have resolved to build a developed India by 2047. Be it defence or advanced technology, fintech or pharma, tech or textile, agriculture or aviation, healthcare or highways, space or sustainable development. There are many opputunities for investments and collaborations in all these areas for all of you.
I welcome you all to join India's development journey.
When France's finesse and India's scale meet...
When India's pace and France's precision join...
When France's technology and India's talent unite...
Then, not just business landscape, but global transformation will happen.
Once again, I thank you all very much for taking your precious time to come here.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.