ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
03 APR 2025 6:27PM by PIB Bhubaneswar
03 ଏପ୍ରିଲ 2025 : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କକରେ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ପାଟୋଙ୍ଗଟାର୍ଣ୍ଣ ସିନାୱାତ୍ରାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ। ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିନାୱାତ୍ରା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱିତୀୟ ସାକ୍ଷାତ ଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ, ଦୁଇ ନେତା ଅକ୍ଟୋବର 2024 ରେ ଭିଏଣ୍ଟିଆନରେ ଏସିଆନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ସମସ୍ତ ପରିସରକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ରାଜନୈତିକ ଭାବବିନିମୟ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା, ରଣନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହା କରିବା ସମୟରେ, ସେମାନେ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍, ନବସୃଜନ, ଡିଜିଟାଲ୍, ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ମାନବ ଚାଲାଣ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଚାଲାଣ ଏବଂ ସାଇବର ଠକେଇ ସମେତ ଆନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିମଷ୍ଟେକ୍, ଏସିଆନ ଏବଂ ମେକଙ୍ଗ ଗଙ୍ଗା ସହଯୋଗ ସମେତ ଉପ - କ୍ଷେତ୍ରୀୟ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଗଠନର ଉପାୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ - ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ହୋଇଥି​‌ଲା। ସେମାନେ ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ; ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ; ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ; ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଆଦାନପ୍ରଦାନର ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷୀ ଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ - ଥାଇଲାଣ୍ଡ କନସୁଲାର ଆଲୋଚନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଗମ କରିବ। ଫଳାଫଳ ତାଲିକା ଏଠାରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ।
ସଦ୍ଭାବନାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ ସ୍ୱରୂପ, ଥାଇଲାଣ୍ଡ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ 18 ଶତାବ୍ଦୀର ରାମାୟଣ ଭୂତଳ ଚିତ୍ରକଳାକୁ ଚିତ୍ରିତ କରି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକଟିକଟ ଜାରି କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପାଲି ଭାଷାରେ ବୌଦ୍ଧ ପବିତ୍ର ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ "TI-PITAKA" ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଂସ୍କରଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିନାୱାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟରୁ ଖନନ କରାଯାଇଥିବା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଅବଶେଷ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପଠାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ଜଣାଇପାରିବେ। ଗତ ବର୍ଷ, ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦୁଇ ଶିଷ୍ୟଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ଭାରତରୁ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲା ଏବଂ 4 ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ହେଉଛନ୍ତି ସାମୁଦ୍ରିକ ପଡ଼ୋଶୀ, ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ, ଭାଷାଗତ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସମ୍ପର୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଧାରିତ ସହଭାଗୀ ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି , ଯେଉଁଥିରେ ରାମାୟଣ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସହିତ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କ ଆମର 'ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ' ନୀତି, ଏସିଆନ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମହାସାଗର ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପ୍ରତି ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଭାବବିନିମୟ ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ସମ୍ପର୍କକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with the Prime Minister of Thailand
03 APR 2025 6:27PM by PIB Delhi
​Prime Minister Shri Narendra Modi met the Prime Minister of Thailand, H.E. Paetongtarn Shinawatra today in Bangkok on his Official Visit to Thailand. On arrival at the Government House, Prime Minister was received by Prime Minister Shinawatra and accorded a ceremonial welcome. This was their second meeting. Earlier, the two leaders had met on the sidelines of ASEAN related Summit in Vientiane in October 2024.
The two leaders reviewed the entire range of bilateral cooperation between India and Thailand. They discussed ways to further strengthen political exchanges, defence & security partnership, strategic engagement, trade & investment and people-to-people ties. While doing so, they underlined the need to enhance connectivity, health, science & technology, start-up, innovation, digital, education, culture and tourism collaborations. They also discussed ways to deepen cooperation for countering transnational organised crimes including human trafficking, narcotics trafficking, and cyber scams. The two Prime Ministers exchanged views on global issues and discussed ways of forging closer cooperation in sub-regional, regional and multilateral fora, including BIMSTEC, ASEAN and Mekong Ganga Cooperation.
The two leaders witnessed exchange of the Joint Declaration on the Establishment of India-Thailand Strategic Partnership. They also witnessed exchange of MoUs in the fields of : handlooms and handicraft; digital technologies; Micro Small and Medium Enterprises (MSMEs); and maritime heritage. Both leaders also welcomed the establishment of an India-Thailand Consular Dialogue, which will further facilitate people-to-people contacts between the two countries. The List of Outcomes may be seen here.
As a gesture of goodwill, the Thai government released a special postage stamp depicting 18th century Ramayana mural paintings to mark Prime Minister’s visit. Underlining the close cultural and religious connections between the two countries, Prime Minister was presented a special edition of Buddhist holy scriptures TI-PITAKA in Pali by Prime Minister Shinawatra. As a gesture to further deepen the close civilizational ties between India and Thailand, Prime Minister offered sending Lord Buddha’s Relics excavated from Gujarat to Thailand, for people to pay their respect. Last year, the Holy Relics of Lord Buddha and two of his disciples had travelled from India to Thailand, and over 4 million people had paid their respects.
India and Thailand are maritime neighbours with shared civilizational bonds underpinned by cultural, linguistic and religious ties, including those of Ramayana and Buddhism. India’s relations with Thailand are an integral pillar of our ‘Act East’ Policy, Comprehensive Strategic Partnership with ASEAN, Vision MAHASAGAR and our vision of the Indo-Pacific. Sustained interactions between the two countries have led to a robust and multifaceted relationship based on age-old ties and shared interests.