প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা থাইলেন্দগী প্রধান মন্ত্রীগা উনখ্রে
03 APR 2025 6:27PM by PIB Imphal
থাইলেন্দা চৎখিবা মহাক্কী খোঙচত্ত ঙসি বেঙ্গোক্ত প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাউলেন্দগী প্রধান মন্ত্রী পাইতোংতার্ন সিনাৱাত্রা উনখ্রে। গভর্নমেন্ত হাওসতা থুংলবদা, প্রধান মন্ত্রী সিনাৱাত্রানা প্রধান মন্ত্রী মোদী তরাম্না ওকখি অমসুং নাৎকী চৎনবগী মতুংইন্না তরাম্না ওকখি। হন্দক্কী অসি লুচিংবা অসি অনিরকশুবা ওইনা উনবনি। মমাঙদা, ওক্তোবর ২০২৪ দা ভিয়েন্সিয়ানদা পাংথোকখিবা অসিয়ান মীফমদা লুচিংবা অনি উনখ্রে।
লুচিংবা অনিনা ভারত অমসুং থাইলেন্দগী মরক্ত হিরম কয়াদা মতেং পাংনরিবা অসি হন্না য়েংশিনখ্রে। রাজনিতিগী থবকশিং, দিফেন্স অমসুং সেকুরিতিগী মরী, মরুওইবা থবকশিং, ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লম্বীশিং খন্নখি। মসিগা লোয়ননা, চৎথোক-চৎশিন, হকশেল, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, স্তার্দ-অপ, ইন্নোবেসন, দিজিতেল, লাইরিক-লাইশু, নাৎ অমসুং তুরিজমগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না খন্নখি। হুমেন ত্রাফিক্কিং, দ্রগ ললোনবা অমসুং সাইবর স্কামশিং য়াওনা ঙমখৈ লান্না পাংথোকপা ফত্তবা থবকশিং থিংনবা মপুংফানা মতেং পাংন্নবা লম্বীশিংশু মখোয়না খন্নখি। বিমস্তেক, অসিয়ান অমসুং মেকোং গঙ্গা কোওপরেসন য়াওনা লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী থাক্ত হেন্না চেৎনবা মতেং পাংন্নবা লম্বীশিং অমসুং মালেমগী ওইবা ৱাফমশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নখি।
ইন্দিয়া-থাইলেন্দ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ লিংখৎনবা অপুনবা লাউথোক ৱারোল খুৎশীন্নবদা লুচিংবা অনি শরুক য়াখি। হেন্দলুমস অমসুং হেন্দিক্রাফ; দিজিতেল তেক্নোলোজিশিং; মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস; অমসুং মেরিতাইম হেরিতেজগী হিরমশিংদা এম.ও.য়ুশিং খুৎশীন্নবদা লুচিংবশিংশু শরুক য়াখি। লৈবাক অনিগী মরক্ত মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং মখা তানা ফগৎনবা ইন্দিয়া-থাইলেন্দ কন্সুলার দাইলোগ অমা লিংখৎপদশু লুচিংবা অনিমক্না তরাম্না ওকখ্রে। খোঙচৎ অসিদা য়ানখিবা ৱাফমশিংগী মমিং মফম অসিদা লৈরে।
মরুপ-মপাং ওইবগী খুদম অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎ অসি ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা থাইলেন্দ সরকারনা ১৮শুবা চহিচাগী রামায়ান মুরেল পেন্তিংশিং য়াওবা অখন্নবা পোস্তেচ স্তাম্প অমা ফোঙখি। প্রধান মন্ত্রী সিনৱাত্রানা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা পালি লোলদা ইবা বুদ্ধিস্তগী অশেংবা লাইরিক তি-পিতাকাগী অখন্নবা ইদিসন অমা খুদোল তমখি। ভারত অমসুং থাইলেন্দগী সভেত্যগী মরীশিং মখা তানা ফগৎনবা খোঙথাং অমা ওইনা, মীয়াম্না ইকায়খুম্নবা উৎনবা, গুজরাত্তগী ফংখিবা ভগবান বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুক থাইলেন্দা থারক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি। হৌখিবা চহিদা, ভগবান বুদ্ধ অমসুং মহাক্কী সেবক অনিগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং ভারত্তগী থাইলেন্দা থাখি অমসুং মীওই মিল্লিয়ন ৪ হেনবনা ইকায়খুম্নবা উৎখি।
রামায়ন অমসুং বুদ্ধিজমগী য়াওনা, ঈশিংগী শরুক্ত য়ুমথংনবা লৈবাকশিং ওইরিবা ভারত অমসুং থাইলেন্দনা নাৎ, লোল অমসুং লাইনিংগী মরীশিং লৈরি। ভারতনা থাইলেন্দগা লৈনরিবা মরী অসি ঐখোয়গী এক্ত ইস্ত পোলিসি, অসিয়ানগা লৈনরিবা কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ, ভিজন মহাসাগর অমসুং ইন্দো-পেসিফিকগী ঐখোয়গী পান্দমগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা য়ুম্বী অমনি। লৈবাক অনিগী মরক্ত লেপ্তনা ৱারি শানবা অসিনা চহি খর শুরবা অমসুং দরকার ওইবশিং শরুক য়ামিন্নরিবা মরীশিং অসি ফগৎহনগনি অমসুং মাইথোং য়ামহনগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with the Prime Minister of Thailand
03 APR 2025 6:27PM by PIB Delhi
​Prime Minister Shri Narendra Modi met the Prime Minister of Thailand, H.E. Paetongtarn Shinawatra today in Bangkok on his Official Visit to Thailand. On arrival at the Government House, Prime Minister was received by Prime Minister Shinawatra and accorded a ceremonial welcome. This was their second meeting. Earlier, the two leaders had met on the sidelines of ASEAN related Summit in Vientiane in October 2024.
The two leaders reviewed the entire range of bilateral cooperation between India and Thailand. They discussed ways to further strengthen political exchanges, defence & security partnership, strategic engagement, trade & investment and people-to-people ties. While doing so, they underlined the need to enhance connectivity, health, science & technology, start-up, innovation, digital, education, culture and tourism collaborations. They also discussed ways to deepen cooperation for countering transnational organised crimes including human trafficking, narcotics trafficking, and cyber scams. The two Prime Ministers exchanged views on global issues and discussed ways of forging closer cooperation in sub-regional, regional and multilateral fora, including BIMSTEC, ASEAN and Mekong Ganga Cooperation.
The two leaders witnessed exchange of the Joint Declaration on the Establishment of India-Thailand Strategic Partnership. They also witnessed exchange of MoUs in the fields of : handlooms and handicraft; digital technologies; Micro Small and Medium Enterprises (MSMEs); and maritime heritage. Both leaders also welcomed the establishment of an India-Thailand Consular Dialogue, which will further facilitate people-to-people contacts between the two countries. The List of Outcomes may be seen here.
As a gesture of goodwill, the Thai government released a special postage stamp depicting 18th century Ramayana mural paintings to mark Prime Minister’s visit. Underlining the close cultural and religious connections between the two countries, Prime Minister was presented a special edition of Buddhist holy scriptures TI-PITAKA in Pali by Prime Minister Shinawatra. As a gesture to further deepen the close civilizational ties between India and Thailand, Prime Minister offered sending Lord Buddha’s Relics excavated from Gujarat to Thailand, for people to pay their respect. Last year, the Holy Relics of Lord Buddha and two of his disciples had travelled from India to Thailand, and over 4 million people had paid their respects.
India and Thailand are maritime neighbours with shared civilizational bonds underpinned by cultural, linguistic and religious ties, including those of Ramayana and Buddhism. India’s relations with Thailand are an integral pillar of our ‘Act East’ Policy, Comprehensive Strategic Partnership with ASEAN, Vision MAHASAGAR and our vision of the Indo-Pacific. Sustained interactions between the two countries have led to a robust and multifaceted relationship based on age-old ties and shared interests.