শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
নিযুক্তি সৃষ্টি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনাৰ শুভাৰম্ভ
উন্নত সহজ ব্যৱহাৰৰ বাবে ই-শ্ৰমৰ সৈতে চৈধ্যখন মূল কল্যাণমূলক আঁচনি একত্ৰীকৰণ
21 AUG 2025 3:16PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে ০১.০৭.২০২৫ তাৰিখে উৎপাদন খণ্ডৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি সকলো খণ্ডত নিযুক্তি সৃষ্টি, নিয়োগযোগ্যতা বৃদ্ধি আৰু সামাজিক সুৰক্ষাক সমৰ্থন কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনা নামৰ নিয়োগ সংযুক্ত উদগনি (ই এল আই) আঁচনিখনত অনুমোদন জনায়।
শ্ৰমিক নিৱিড় মন্ত্ৰালয়, ট্ৰেড ইউনিয়ন, উদ্যোগ সন্থা আৰু বিশেষজ্ঞকে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে ব্যাপক আলোচনাৰ অন্তত এই আঁচনিখন প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। শ্ৰম-নিবিড় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ প্ৰতিনিধিৰে গঠিত এখন পৰিচালনা সমিতি গঠন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি আঁচনিখনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ, তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ, আৰু নিয়মীয়া তদাৰকী নিশ্চিত কৰিবলৈ এখন কাৰ্যনিৰ্বাহক সমিতিও গঠন কৰা হৈছে।
আঁচনিখনৰ পঞ্জীয়নৰ সময়সীমা ০১.০৮.২০২৫ৰ পৰা ৩১.০৭.২০২৭লৈ দুবছৰ আৰু ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০৩১-৩২ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ বাজেট ব্যয় ৯৯,৪৪৬ কোটি টকা। এই আঁচনিখনে দুটা অংশ অৰ্থাৎ ক আৰু অংশ সামৰি লয় আৰু কৰ্মচাৰী আৰু নিয়োগকৰ্তা উভয়কে উদগনিৰ জৰিয়তে সহায় আগবঢ়োৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আঁচনিখনত ক খণ্ডৰ অধীনত ১.৯২ কোটি নতুন যোগ্য কৰ্মচাৰীৰ বাবে উদগনিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আঁচনিৰ খ খণ্ডৰ অধীনত নিয়োগকৰ্তাসকলক ২.৫৯ কোটি অতিৰিক্ত চাকৰিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
অসংগঠিত শ্ৰমিকসকলে বিভিন্ন সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিৰ সুবিধা লাভৰ বাবে ই-শ্ৰমক ৱান ষ্টপ-ছলিউচন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ২০২৪-২৫ চনৰ বাজেট ঘোষণাৰ দৃষ্টিভংগীৰ লগত খাপ খুৱাই শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৪ চনৰ ২১ অক্টোবৰত ই-শ্ৰম–“ৱান ষ্টপ-ছলিউচন” আৰম্ভ কৰে। ই-শ্ৰম– “ৱান-ষ্টপ-ছলিউচন”ৰ অন্তৰ্গত একক পৰ্টেলত বিভিন্ন সামাজিক সুৰক্ষা/কল্যাণ আঁচনি একত্ৰিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ই-শ্ৰমত পঞ্জীয়নভুক্ত অসংগঠিত শ্ৰমিকসকলে সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিসমূহ লাভ কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকে এতিয়ালৈকে, ই-শ্ৰমৰ জৰিয়তে লাভ কৰা সুবিধাসমূহ চাব পাৰে।
এতিয়ালৈকে, বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ চৌধ্যখন (১৪) আঁচনি ইতিমধ্যে ই-শ্ৰমৰ সৈতে একত্ৰিত/সংযুক্ত কৰা হৈছে যাতে ই-শ্ৰম কাৰ্ডধাৰীসকলক সামাজিক সুৰক্ষা, বীমা বা দক্ষতা বিকাশ কাৰ্যসূচীৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব পাৰি যাৰ ভিতৰত আছে প্ৰধানমন্ত্ৰী ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰ আত্মনিৰ্ভৰ নিধি (পি. এম. এছ. ভি. . নিধি), প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা (পি. এম. এছ. বি. ৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা (পি. এম. জে. জে. বি. ৱাই), ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল লাভ আঁচনি (এন. এফ. বি. এছ), মহাত্মা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য নিয়োগ নিশ্চিত আঁচনি (এম. জি. এন. আৰ. . জি. এছ), প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-গ্ৰামীণ (পিএমএৱাই-জি), আয়ুষ্মান ভাৰত-প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (এবি-পিএমজেএৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-নগৰ (পিএমএৱাই-ইউ), প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা (পিএমএমএছৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ মন ধন যোজনা (পিএম-কেএমৱাই), এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড ("এনঅ"আৰচি) আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনা (পিএমএমভিৱাই)
উপৰোক্ত আঁচনিসমূহৰ উপৰি ই-শ্ৰম প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰম যোগী মন-ধন (পিএম-এছৱাইএম), ৰাষ্ট্ৰীয় কেৰিয়াৰ সেৱা (এনচিএছ), স্কিল ইণ্ডিয়া ডিজিটেল হাব (এছআইডিএইচ), ইউনিফাইড ম"বাইল এপ্লিকেচন ফৰ নিউ-এজ গভৰ্নেন্স (উমং), ডিজিটেল লকাৰ (ডিজিলকাৰ), মাই-স্কিম আৰু অপেন গভৰ্ণমেণ্ট ডাটা প্লেটফৰ্ম (ওজিডি)ৰ সৈতেও একত্ৰিত কৰা হৈছে।
অসংগঠিত শ্ৰমিকসকলৰ বাবে ই-শ্ৰম আৰু ইয়াৰ আনুষংগিক সেৱাসমূহৰ উপলব্ধতা তথা সুলভতা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৫ চনৰ ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীত ই-শ্ৰম মোবাইল এপ্লিকেচন আনুষ্ঠানিকভাৱে মুকলি কৰে। এই এপ্লিকেচনে ই-শ্ৰম প্লেটফৰ্মৰ সৈতে সংযুক্ত কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহৰ বাস্তৱ সময়ৰ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত সহজ ব্যৱহাৰ আৰু ব্যৱহাৰকাৰীৰ সুবিধা দুয়োটাই যথেষ্ট শক্তিশালী হয়।
চৰকাৰে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাজেট ঘোষণাত অনলাইন প্লেটফৰ্মৰ গিগ কৰ্মীসকলৰ (প্লেটফৰ্ম কৰ্মী) কল্যাণৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ ঘোষণা কৰিছে, যেনে- ই-শ্ৰম পৰ্টেলত তেওঁলোকৰ পঞ্জীয়ন, পৰিচয় পত্ৰ প্ৰদান আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত-প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ অধীনত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা বৃদ্ধি।
এই তথ্য আজি শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰণালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী সুশ্ৰী শোভা কৰন্দলাজে ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত প্ৰদান কৰে।

Ministry of Labour & Employment
Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana Launched to Boost Employment Generation
Fourteen Key Welfare Schemes Integrated with e-Shram for Better Accessibility
21 AUG 2025 3:16PM by PIB Delhi
The Government on 01.07.2025 approved the Employment Linked Incentive (ELI) Scheme named as Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojna to support employment generation, enhance employability and social security across all sectors, with special focus on the manufacturing sector.
The scheme has been formulated after extensive consultations with all stakeholders, including labour-intensive Ministries, Trade Unions, Industry Associations and Experts. A Steering Committee comprising representatives from labour-intensive Ministries/Departments has been constituted. In addition, an Executive Committee has also been constituted to ensure effective implementation, close monitoring, and regular oversight of the scheme.
The scheme has a registration period of two years from 01.08.2025 to 31.07.2027 and a budgetary outlay of ₹ 99,446 Crore for the period FY 2025-26 to FY 2031-32. The scheme comprises two parts, i.e. Part A and Part B, and focuses on providing support to both employees and employers by way of incentives. The scheme provides for incentives for 1.92 crore new eligible employees under Part A. Incentive for creation of approx. 2.59 crore additional jobs to employers is provided for under Part B of the scheme.
In keeping with the vision of the Budget Announcement 2024-25 on developing e-Shram as a One-Stop-Solution for unorganized workers to have access to various social security schemes, the Ministry of Labour and Employment launched the e-Shram–“One-Stop-Solution” on 21st October 2024. e-Shram– “One-Stop-Solution” entails integration of different social security/ welfare schemes at single portal. This enables unorganised workers registered on e-Shram to access social security schemes and see benefits availed by them so far, through e-Shram.
So far, fourteen (14) schemes of different Central Ministries/ Departments have already been integrated/ mapped with the e-Shram to extend benefits and access to social security, insurance or skill development programmes to e-Shram cardholders including Pradhan Mantri Street Vendors Atmanirbhar Nidhi (PMSVANidhi), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), National Family Benefit Scheme (NFBS), Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee scheme (MGNREGS), Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G), Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY), Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U), Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana (PM-KMY), One Nation One Ration Card (ONORC) and Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY).
In addition to the above schemes, e-Shram is also integrated with Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM), National Career Service (NCS), Skill India Digital Hub (SIDH), Unified Mobile Application for New-age Governance (UMANG), Digital Locker (DigiLocker), myScheme and Open Government Data Platform (OGD).
To further enhance the availability and accessibility of e-Shram and its associated services to unorganised workers, the Ministry of Labour and Employment officially launched the e-Shram mobile application on 24th February 2025. This application facilitates real-time access to welfare schemes integrated with the e-Shram platform, thereby significantly strengthening both accessibility and user convenience.
The Government, in its Budget Announcement for the financial year 2025-26, has announced several key measures for the welfare of Gig workers of online platforms (platform workers), viz., their registration on the e-Shram portal, issuance of identity cards, and extension of health care benefits under Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY).
This information was given by the Minister of State for Labour and Employment Sushri
Shobha Karandlaje in a written reply to a question in Rajya Sabha today.