Ministry of Labour & Employment
Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana Launched to Boost Employment Generation
Fourteen Key Welfare Schemes Integrated with e-Shram for Better Accessibility
21 AUG 2025 3:16PM by PIB Delhi
The Government on 01.07.2025 approved the Employment Linked Incentive (ELI) Scheme named as Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojna to support employment generation, enhance employability and social security across all sectors, with special focus on the manufacturing sector.
The scheme has been formulated after extensive consultations with all stakeholders, including labour-intensive Ministries, Trade Unions, Industry Associations and Experts. A Steering Committee comprising representatives from labour-intensive Ministries/Departments has been constituted. In addition, an Executive Committee has also been constituted to ensure effective implementation, close monitoring, and regular oversight of the scheme.
The scheme has a registration period of two years from 01.08.2025 to 31.07.2027 and a budgetary outlay of ₹ 99,446 Crore for the period FY 2025-26 to FY 2031-32. The scheme comprises two parts, i.e. Part A and Part B, and focuses on providing support to both employees and employers by way of incentives. The scheme provides for incentives for 1.92 crore new eligible employees under Part A. Incentive for creation of approx. 2.59 crore additional jobs to employers is provided for under Part B of the scheme.
In keeping with the vision of the Budget Announcement 2024-25 on developing e-Shram as a One-Stop-Solution for unorganized workers to have access to various social security schemes, the Ministry of Labour and Employment launched the e-Shram–“One-Stop-Solution” on 21st October 2024. e-Shram– “One-Stop-Solution” entails integration of different social security/ welfare schemes at single portal. This enables unorganised workers registered on e-Shram to access social security schemes and see benefits availed by them so far, through e-Shram.
So far, fourteen (14) schemes of different Central Ministries/ Departments have already been integrated/ mapped with the e-Shram to extend benefits and access to social security, insurance or skill development programmes to e-Shram cardholders including Pradhan Mantri Street Vendors Atmanirbhar Nidhi (PMSVANidhi), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), National Family Benefit Scheme (NFBS), Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee scheme (MGNREGS), Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G), Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY), Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U), Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana (PM-KMY), One Nation One Ration Card (ONORC) and Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY).
In addition to the above schemes, e-Shram is also integrated with Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM), National Career Service (NCS), Skill India Digital Hub (SIDH), Unified Mobile Application for New-age Governance (UMANG), Digital Locker (DigiLocker), myScheme and Open Government Data Platform (OGD).
To further enhance the availability and accessibility of e-Shram and its associated services to unorganised workers, the Ministry of Labour and Employment officially launched the e-Shram mobile application on 24th February 2025. This application facilitates real-time access to welfare schemes integrated with the e-Shram platform, thereby significantly strengthening both accessibility and user convenience.
The Government, in its Budget Announcement for the financial year 2025-26, has announced several key measures for the welfare of Gig workers of online platforms (platform workers), viz., their registration on the e-Shram portal, issuance of identity cards, and extension of health care benefits under Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY).
This information was given by the Minister of State for Labour and Employment Sushri
Shobha Karandlaje in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
থবক পীবা হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী বিক্সিত ভারত রোজগার য়োজনা হৌদোকখিবনি
খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্নবগীদমক ই-শ্রমদা মরুওইবা ৱেলফ্যার স্কীম তরামরি পুনশিনখ্রে
21 AUG 2025 3:16PM by PIB Imphal
লৈঙাক অসিনা মেনুফেকচরিং সেক্তরদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লগা, সেক্তর পুম্নমক্তা থবক পীবগী চাং অমসুং সোসিএল সিক্যুরিতী হেনগৎহনবদা ঙাক্লৌ পীননবা এমপ্লোইমেন্ত লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (ELI) স্কীমবু প্রধান মন্ত্রী বিক্সিত ভারত রোজগার য়োজনা হায়না মিংথোন্দুনা ০১.০৭.২০২৫ দা হৌদোকখি।
স্কীম অসি লেবর মরাং কায়না য়াওবা মন্ত্রালয়শিং, ত্রেদ য়ুনিয়নশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুপশিং অমদি অখঙ অহৈশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা মমুৎ তানা খন্নরবা মতুংদা শেমখিবনি। লেবর-ইন্তেন্সিব মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংদগী মীহুৎশিং য়াওবা স্তীরিং কম্মিতী অমা শেমখ্রে। মসিগী মথক্তা, স্কীম অসিবু মওং চুম্না থবক পায়খৎনবা, কুপ্না শেন্ননবা, অমদি চাং নাইনা য়েংশিন্নবা একজেক্যুতিব কম্মিতী অমসু শেমখ্রে।
স্কীম অসিগী ০১.০৮.২০২৫ দগী ৩১.০৭.২০২৭ ফাওবগী চহি অনিগী রেজিস্ত্রেসন মতম লৈগনি, অমদি শেনবা চহি ২০২৫-২৬ দগী শেনবা চহি ২০৩১-৩২ ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ৯৯,৪৪৬ কী বজেৎকী শেনফম কাইথোক্তুনা থম্লে। স্কীম অসিদা শরুক অনি য়াওরি, হায়বদি পার্ত এ অমসুং পার্ত বি, অমদি মসিনা শিন্মী অমদি থবক পীরিবা অনিমক্তা ইন্সেন্তিবকী মওংদা ঙাক্লৌ পীবদা মীৎয়েঙ থম্লি। স্কীম অসিনা পার্ত এ গী মখাদা ইলিজিবল ওইবা শিন্মী করোর ১.৯২ দা ইন্সেন্তিব পীরি। অহেনবা থবক করোর ২.৫৯ লোম শেম্ননবা এমপ্লোয়রশিংদা স্কীম অসিগী পার্ত বি গী মখাদা ইন্সেন্তিব পীরি।
অনওর্গনাইজ ৱর্করশিংদা তোঙান তোঙানবা সোসিএল সিক্যুরিতী স্কীমশিংগী কান্নবা ফংহন্নবা ৱন-স্তোপ সোলুসন অমা ওইনা ই-শ্রম শেমগৎনবা বজেত এনাউন্সমেন্ত ২০২৪-২৫ তা থমখিবা মীৎয়েঙ মতুং ইন্না, লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না ই-শ্রম-“ৱন-স্তোপ সোলুসন” ওক্তোবর ২১, ২০২৪ দা হৌদোকখি। ই-শ্রম-“ৱন-স্তোপ সোলুসন” গী মখাদা তোঙান তোঙানবা সোসিএল সিক্যুরিতী/ৱেলফ্যার স্কীমশিং পোর্তেল অমখক্তগী মখাদা পুনশিল্লি। মসিনা অনওর্গনাইজ ৱর্করশিংবু সোসিএল সিক্যুরিতী স্কীমশিং ফংননবা ই-শ্রমদা রেজিস্তর তৌবা য়াহল্লি, অমদি ই-শ্রমগী খুত্থাঙদা মখোয়না হৌজিক ফাওবদা ফংখ্রবা কান্নবশিং উবা ঙমহল্লি।
হৌজিক ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রী স্ত্রীত ভেন্দর্স আত্মনিরভর নিধি (PMSVANidhi), প্রধান মন্ত্রী সুরক্সা বিমা য়োজনা (PMSBY), প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (PMJJBY), নেস্নেল ফেমিলী বিনিফিত স্কীম (NFBS), মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কীম (MGNREGS), প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা – গ্রামিন (PMAY-G), অসুস্মান ভারত – প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্য য়োজনা (AB-PMJAY), প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা – অর্বান (PMAY-U), প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (PMMSY), প্রধান মন্ত্রী কিসান মান ধন য়োজনা (PM-KMY), ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ (ONORC) অমদি প্রধান মন্ত্রী মাত্রু বন্দনা য়োজনা (PMMVY) য়াওনা তোঙান তোঙানবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংগী স্কীম তরামরি (১৪) ই-শ্রম কার্দ হোল্দরশিংদা সোসিএল সিক্যুরিতী, ইন্স্যুরেন্স নৎত্রগা স্কিল দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী কান্নবশিং ফংহন্নবা ই-শ্রমদা পুনশিল্লে/পুশিল্লক্লে।
ই-শ্রম অমদি মসিগা মরী. লৈনবা সর্ভিসশিংবু অনওর্গনাইজ ৱর্করশিংদা ফংবগী চাং মখা তানা হেনগৎহন্নবা, লেবর অমদি এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না ফেব্রুৱারী ২৪, ২০২৫ দা ই-শ্রম মোবাইল এপ্লিকেসন ওফিসিএল ওইনা পুথোকখ্রে। এপ্লিকেসন অসিনা ই-শ্রম প্লেতফোর্মদা পুনশিল্লিবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কীমশিং রিএল-তাইমদা এক্সেস তৌবা য়াহন্দুনা, এসেসিবিলিতী অমদি য়ুজর কন্ভিনিএন্স মশক থোক্না হেনগৎহল্লি।
লৈঙাক অসিনা শেনবা চহি ২০২৫-২৬ কী বজেৎ এনাউন্সমেন্ততা, ই-শ্রম পোর্তেলদা রেজিস্ত্রেসন তৌবা, আইদেন্তিতী কার্দ পীবা, অমদি অয়ুস্মান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্য য়োজনা (AB-PMJAY) গী মখাদা অনা লায়েংগী খুদোংচাবা ফংহনবনচিংবা ওনলাইন প্লেতফোর্মশিংগী গিগ ৱর্করশিংগী (প্লেতফোর্ম ৱর্কর) তোঙান তোঙানবা য়াইফ থৌরাংশিং লাউথোকখি।
ৱাফম অসি লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী সুস্রি সোভা করন্দলাজেনা ঙইি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি।