ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ସମ୍ବିଧାନ (ଶହେ ତିରିଶତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍-୨୦୨୫, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ -୨୦୨୫ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ପୁନର୍ଗଠନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ -୨୦୨୫ ଆଗତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
20 AUG 2025 7:40PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ରାଜନୈତିକ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଜନତାଙ୍କ ଆକ୍ରୋଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅଣାଯାଇଛି ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ବିଲ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମ୍ବିଧାନକ ପଦବୀରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଜେଲରେ ଥାଇ ସରକାର ଚଳାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ
ଏହି ବିଲ୍ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ନୈତିକତାର ସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ରାଜନୀତିକୁ ପବିତ୍ର କରିବା
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଇସ୍ତଫା ନ ଦେଇ ଜେଲରୁ ଅନୈତିକ ଭାବରେ ସରକାର ଚଳାଇଛନ୍ତି
ଜେଲରେ ଥିବା ସମୟରେ ଜଣେ ମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାର ଚଳାଇବା ଠିକ୍ କି ନାହିଁ ସେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଜନତାଙ୍କୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ
ଗୋଟିଏ ପଟେ, ମୋଦୀଜୀ ନିଜକୁ ଆଇନ ପରିସରକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି; ଅନ୍ୟପଟେ ଆଇନ ପରିସର ଠାରୁ ବାହାରେ ରହିବା ଏବଂ ଜେଲରେ ସରକାର ଚଳାଇବା ଲାଗି ସବୁ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଏକାଠି ଏହାର ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି
ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନୀତି ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆଇନର ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ରଖିବା ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନ କରିବା, ଅନ୍ୟପଟେ ଆମ ଦଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଇନର ପରିସରକୁ ଆଣୁଛି
ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟ ଯେଭଳି ଅଶୋଭନୀୟ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଏହି ବିଲକୁ ବିରୋଧ କରିଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ମୁଖା ଖୋଲିଯାଇଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ସମ୍ବିଧାନ (ଶହେ ତିରିଶତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍-୨୦୨୫, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ -୨୦୨୫ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ପୁନର୍ଗଠନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ -୨୦୨୫ ଆଗତ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆଜି ‘ଏକ୍ସ’ରେ ଏକାଧିକ ପୋଷ୍ଟ ଜରିଆରେ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶରେ ରାଜନୈତିକ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆକ୍ରୋଶକୁ ବିଚାର କରି ସେ ଆଜି ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ସମ୍ମତିରେ ସଂସଦରେ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ ଆଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମ୍ବିଧାନକ ପଦବୀରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଜେଲରେ ଥାଇ ସରକାର ଚଳାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବିଲ୍ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ନୈତିକତାର ସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ରାଜନୀତିକୁ ପବିତ୍ର କରିବା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ଏହି ତିନୋଟି ବିଲ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ ତାହାଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ:
- ଗିରଫ କିମ୍ବା ଜେଲରେ ଥିବା ସମୟରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଶାସନ ଚଳାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ।
- ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା, ଏହାର ସ୍ଥପତିମାନେ କଳ୍ପନା ସୁଦ୍ଧା କରିପାରିନଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏପରି ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଆସିବେ ଯେଉଁମାନେ ଗିରଫ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ନୈତିକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେବାକୁ ମନା କରିବେ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଦେଶରେ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଇସ୍ତଫା ନ ଦେଇ ଜେଲରୁ ଅନୈତିକ ଭାବରେ ସରକାର ଚଳାଇଛନ୍ତି।
- ଏହି ବିଲ୍‌ରେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ଜଣେ ଅଭିଯୁକ୍ତ ରାଜନେତାଙ୍କୁ ଗିରଫ ହେବାର ୩୦ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କୋର୍ଟରୁ ଜାମିନ୍ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମତି ଦିଏ। ଯଦି ସେମାନେ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜାମିନ୍ ପାଇବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ୩୧ତମ ଦିନରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପଦବୀରୁ ବହିଷ୍କାର କରିବେ; ଅନ୍ୟଥା, ସେମାନେ ଆପେ ଆପେ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ଆଇନଗତ ଭାବରେ ଅଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଯିବେ। ଯଦି ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରେ ଏପରି ନେତାଙ୍କୁ ଜାମିନ୍ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ପୁଣି ଥରେ ନିଜ ପଦବୀରେ ରହିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଜେଲରେ ଥିବା ସମୟରେ ଜଣେ ମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାର ଚଳାଇବା ଠିକ୍ କି ନାହିଁ ସେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଜନତାଙ୍କୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିଜକୁ ଆଇନ ପରିସରକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି; ଅନ୍ୟପଟେ ଆଇନ ପରିସର ଠାରୁ ବାହାରେ ରହିବା ଏବଂ ଜେଲରେ ସରକାର ଚଳାଇବା ଏବଂ କ୍ଷମତାର ମୋହ ନଛାଡ଼ିବା ଲାଗି ସବୁ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଏକାଠି ଏହାର ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଏବେ ବି ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ରଖିଛି ଯେତେବେଳେ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ସଦନରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୯ତମ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କୌଣସି ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଏହା ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆଇନର ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିବା ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ନୀତି ଏଠାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଛି । ଅନ୍ୟପଟେ ଆମ ନିଜ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଇନର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଆଣିବା ଲାଗି ଆମ ଦଳର ନୀତି ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ ଅବଗତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସଦନରେ, ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଜଣେ ନେତା ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ବିରୋଧୀ ନେତା ଦାବି କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ତାଙ୍କୁ ମିଛ ମାମଲାରେ ଫସାଇ ଏକ ମନଗଢ଼ା ଅପରାଧରେ ଗିରଫ କରିଥିଲା, ସେ ଇସ୍ତଫା ଦେଇ ନଥିଲେ। ଏହାର ଜବାବରେ ଶ୍ରୀ ଶାହ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ସେ ଗିରଫ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଜାମିନରେ ମୁକ୍ତ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ କୋର୍ଟ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ପ୍ରମାଣିତ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ କୌଣସି ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀ ଗ୍ରହଣ କରି ନଥିଲେ। କୋର୍ଟ ତାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମିଥ୍ୟା ମାମଲାକୁ ଖାରଜ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଶୋଧ ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦଳ ଏବଂ ଏନଡିଏ ସର୍ବଦା ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଆସିଛି। ଏହି ବିଲ୍ ସଂସଦର ଯୁଗ୍ମ ସଂସଦୀୟ କମିଟି (ଜେପିସି) ସମ୍ମୁଖରେ ରଖାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଏହା ଉପରେ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଆଲୋଚନା ହେବ ବୋଲି ଆରମ୍ଭରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସମସ୍ତ ଲଜ୍ଜା ଏବଂ ଶାଳୀନତା ପରିତ୍ୟାଗ କରି, ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଅଶୋଭନୀୟ ଆଚରଣ ସହିତ ବିଲ୍‌କୁ ବିରୋଧ କରିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ମୁଖା ଖୋଲିଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah introduces the Constitution (One Hundred and Thirtieth Amendment) Bill, 2025, the Union Territories (Amendment) Bill, 2025, and the Jammu and Kashmir Reorganisation (Amendment) Bill, 2025 in the Lok Sabha
The Constitutional Amendment Bill was introduced in response to the Modi government's commitment against political corruption in the country and the public's outrage
Individuals holding important constitutional positions, such as the Prime Minister, Chief Ministers, and Ministers of the Central and State Governments, will not be able to run the government while in jail
The purpose of this bill is to elevate the declining standards of morality in public life and bring integrity to politics
In recent years, an astonishing situation has arisen in the country where Chief Ministers or Ministers have unethically run the government from jail without resigning
The people of the country must decide whether it is appropriate for a Minister, Chief Minister, or Prime Minister to run the government from jail?
On one hand, Modi ji has introduced a constitutional amendment to bring himself within the ambit of the law, while on the other hand, the entire opposition has opposed it to remain outside the law’s ambit and run governments from jail
The policy of the main opposition party is to amend the Constitution to place the Prime Minister above the law, whereas our party is bringing the Prime Minister, Ministers, and Chief Ministers within the ambit of the law
The crude behavior with which the opposition alliance opposed this bill to protect corrupt individuals has completely exposed the opposition
20 AUG 2025 7:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today introduced the Constitution (One Hundred and Thirtieth Amendment) Bill, 2025, the Union Territories (Amendment) Bill, 2025, and the Jammu and Kashmir Reorganisation (Amendment) Bill, 2025 in the Lok Sabha.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated in a series of posts on 'X' that, considering the Modi government's commitment against political corruption in the country and the public outrage, he introduced a Constitutional Amendment Bill in Parliament today with the consent of the Lok Sabha Speaker. This bill ensures that individuals holding important constitutional positions, such as the Prime Minister, Chief Ministers, and Ministers of the Central and State Governments, cannot run the government while in jail. He further stated that the purpose of this bill is to elevate the declining standards of morality in public life and bring integrity to politics.
Shri Amit Shah stated that the laws resulting from these three bills will ensure the following:
1. No person, while under arrest and in jail, can govern as Prime Minister, Chief Minister, or Minister of the Central or State Government.
2. When the Constitution was framed, its architects could not have imagined that in the future, there would be political figures who would refuse to resign on moral grounds before being arrested. In recent years, an astonishing situation has arisen in the country where Chief Ministers or Ministers have unethically run the government from jail without resigning.
3. This bill includes a provision that allows an accused politician to seek bail from the court within 30 days of arrest. If they fail to secure bail within 30 days, on the 31st day, either the Prime Minister at the Center or the Chief Ministers in the states will remove them from their positions; otherwise, they will automatically become legally disqualified from performing their duties. If such a leader is granted bail after the legal process, they may resume their position
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that now the people of the country must decide whether it is appropriate for a minister, chief minister, or prime minister to run the government from jail? He said that on one hand, Prime Minister Shri Narendra Modi has introduced a constitutional amendment to bring himself within the ambit of the law, while on the other hand, the entire opposition, led by the main opposition party, has opposed it, as they wish to remain outside the law's ambit, run governments from jail, and cling to power.
Shri Amit Shah stated that the country still remembers the time when, during the Emergency in this very esteemed House, the then Prime Minister, through the 39th Constitutional Amendment, granted special privileges to the Prime Minister, ensuring that no legal action could be taken against them. On one hand, this reflects the work culture and policy of the main opposition party, which seeks to place the Prime Minister above the law through constitutional amendments. On the other hand, our party’s policy is to bring our own government’s Prime Minister, Ministers, and Chief Ministers within the ambit of the law.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that today in the House, a leader of the main opposition party made a personal remark about him, claiming that when the main opposition party falsely implicated and arrested him in a fabricated case, he did not resign. Shri Shah added that he wants to remind the main opposition party that he had resigned before his arrest, and even after being released on bail, he did not take up any constitutional position until he was fully acquitted by the court. The court dismissed the false case against him, stating that it was motivated by political vendetta, he added.
Shri Amit Shah stated that our party and the NDA have always been advocates of moral values. Shri Shah said it was clear from the beginning that this bill would be placed before the Joint Parliamentary Committee (JPC) of Parliament, where it would be thoroughly discussed. Despite this, abandoning all shame and decency, the opposition alliance opposed the bill with crude behavior to protect corrupt individuals, thereby completely exposing themselves before the public.