ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ' ଉପରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂସଦୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
19 AUG 2025 9:43PM by PIB Bhubaneswar
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ନୀତି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗତି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସଠିକତା ଆଦି ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ
ମୋଦୀ ସରକାର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାରେ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଆର୍ଥିକ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଏବଂ ଢାଞ୍ଚାଗତ ଶକ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
ବାଦଲଫଟା ବର୍ଷା ଏବଂ ଭୂସ୍ଖଳନ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି
ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନିବାରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ
ଏହି ବୈଠକରେ 'ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା "ଏବଂ ‘‘ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ" ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କମିଟିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ସଦସ୍ୟମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏନ୍.ଡି.ଏମ୍.ଏ. ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ଏନ୍.ଡି.ଆର୍.ଏଫ୍. ଏହାକୁ ବାସ୍ତବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖୁବ ଭଲ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି
Posted On: 19 AUG 2025 9:43PM by PIB Delhi
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ' ଉପରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏଚଏ) ପାଇଁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିର ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବୈଠକରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦି ସଞ୍ଜୟ କୁମାର, କମିଟିର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବଙ୍କ ସହ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଡିଏମଏ), ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ବଳ (ଏନଡିଆରଏଫ), ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଅଗ୍ନି ସେବା, ବେସାମରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ହୋମ୍ ଗାର୍ଡ) ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇଡିଏମ) ର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଦିଗରେ ଏକ ରିଲିଫ୍-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଥିଲା, ଯାହାକୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ରଣନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଉଦ୍ଧାର-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ନୀତି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗତି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସଠିକତାର ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରତିରୋଧ ହୋଇଛି, ଓଡ଼ିଶାରେ ୧୯୯୯ ମହାବାତ୍ୟାରେ ୧୦,୦୦୦ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇବା ପରେ ଗୁଜୁରାଟରେ ୨୦୨୩ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ୨୦୨୪ ଦାନାରେ ଶୂନ୍ୟ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ବାତ୍ୟାରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷୟକ୍ଷତି ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରଦାହ ଯୋଗୁଁ ମୃତ୍ୟୁହାର ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ବୋଲି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବାଦଲ ଫଟା ବର୍ଷା ଓ ଭୂସ୍ଖଳନ ଘଟଣା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାଦଲଫଟା ଓ ଭୂସ୍ଖଳନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରରେ ଆର୍ଥିକ, ସଂସ୍ଥାଗତ, ଢାଞ୍ଚାଗତ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ସହିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଯୋଗୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ ହେଉଥିବା କ୍ଷତିରୁ ବଞ୍ଚାଇବା ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ୧୦ ସୂତ୍ରୀ ଏଜେଣ୍ଡା ଆଧାରରେ ୨୦୨୪ ରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ଅଣାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦାୟିତ୍ୱ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଜିଲ୍ଲା ଓ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନିରାକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଏସଡିଆରଏଫ୍‍ ଓ ଏନଡିଆରଏଫ୍‍ କୁ ୬୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ୨ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୧-୨୨ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ମଧ୍ୟରେ ଏସଡିଆରଏଫ ପାଇଁ ୧,୨୮,୧୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏନଡିଆରଏଫ ପାଇଁ ୫୪,୭୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ୨୦୨୧-୨୨ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଣ୍ଠି (ଏନଡିଏମଏଫ) ପାଇଁ ୧୩,୬୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଣ୍ଠି (ଏସଡିଏମଏଫ) ପାଇଁ ୩୨,୦୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ତଃ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳ (ଆଇ.ଏମ.ସି.ଟି) କୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟକୁ ପଠାଇବା ପାଇଁ ଲାଗୁଥିବା ହାରାହାରି ସମୟ ୯୬ ଦିନରୁ ୮ ଦିନକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୮୩ ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳ ହାରାହାରି ୮ ଦିନ ସହିତ ରାଜ୍ୟକୁ ପଠାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଡିଏମଏ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ଏନଡିଆରଏଫ ଏହାକୁ କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଭଲ କାମ କରିଛି, ଜାତୀୟ ବାତ୍ୟା ବିପଦ ପ୍ରଶମନ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଏନସିଆରଏମପି) ବହୁମୁଖୀ ବାତ୍ୟା ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୯୨,୯୯୫ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଏବଂ ୫ଟି ଉପୂକଳ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ବ୍ୟତୀତ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବାତ୍ୟା ପ୍ରଶମନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଭିନ୍ନ ବାତ୍ୟା ସମୟରେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆପଦ ମିତ୍ର ଯୋଜନା ଏବଂ ଯୁବ ଆପଦ ମିତ୍ର ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ ସରକାର ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆପଦ ମିତ୍ର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ତୁରନ୍ତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ୩୫୦ଟି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରବଣ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି। ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ଅଗ୍ନି ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ନୂତନ ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପକ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ, ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଶମନ ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୧-୨୨ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଣ୍ଠି (ଏନଡିଏମଏଫ) ପାଇଁ ୧୩,୬୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଣ୍ଠି (ଏସଡିଏମଏଫ) ପାଇଁ ୩୨,୦୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏନଡିଏମଏଫ୍‍ ଅଧିନରେ ୮୦୭୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଅନେକ ପ୍ରଶମନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଦାନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ବୋଲି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ (ଆଇଏମଡି) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗ (ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁସି) ବର୍ତ୍ତମାନ ବନ୍ୟା ଏବଂ ବାତ୍ୟାର ସଠିକ୍ ପୂର୍ବାନୁମାନ ୭ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଦେଉଛନ୍ତି। ଲୋକଙ୍କୁ ସତର୍କ କରିବା ପାଇଁ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏସଏମଏସ, କୋଷ୍ଟାଲ ସାଇରନ ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଆଲର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ସିଏପି) ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ 'କମନ ଆଲର୍ଟିଂ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍' କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନେଇ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ଦେଉଥିବା 'ସାଚେଟ୍ ଆପ୍' ର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଚାର ଉପରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବୈଠକରେ 'ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ' ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କମିଟିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସଦସ୍ୟମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜାରି କରିଥିବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସୂଚନା ଆପ୍, ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଣ୍ଠି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କୁ ପଠାଯିବ ବୋଲି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs the meeting of the Parliamentary Consultative Committee for the Ministry of Home Affairs on 'Disaster Management and Capacity Building' in New Delhi
Modi government's disaster response policy is based on four pillars of capacity building, speed, efficiency and accuracy
Modi government has adopted financial, institutional and structural strenghtening along with a multi-dimensional approach in disaster management
A strategy is being formulated to deal with cloudbursts and landslides
Home Minister stressed the need to spread awareness about disaster prevention at the district and gram panchayat level
Union Home Minister thanked the members of the committee for raising important topic of 'Disaster Management’ and ‘Capacity Building' and giving valuable suggestions in the meeting
Members appreciated the steps taken by the Government in the field of disaster management
The NDMA has done important work in the use of technology and policy making and the NDRF is implementing it very well on the ground
19 AUG 2025 9:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired a meeting of the Parliamentary Consultative Committee for the Ministry of Home affairs (MHA) on ‘Disaster Management and Capacity Building’ in New Delhi, today. The meeting was attended by Ministers of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai and Shri Bandi Sanjay Kumar, Members of the Committee and Union Home Secretary, along with senior officials of the Ministry of Home Affairs, National Disaster Management Authority (NDMA),National Disaster Response Force (NDRF), Director General (Fire Services, Civil Defence& Home Guards) and National Institute of Disaster Management (NIDM).
Addressing the meeting, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that before 2014, there was a relief-centric approach towards disaster management, which was changed to a rescue-centric approach by the Modi government, by changing the approach and strategy. He said that in the last 10 years, many major policy-related and institutional decisions have been taken in the field of disaster management. He said that the disaster response policy of the Modi government is based on four pillars of capacity building, speed, efficiency and accuracy. This has resulted in significant prevention during disasters, from the 1999 super cyclone in Odisha that killed 10,000 people to the 2023 Biparjoy in Gujarat and 2024 Dana in Odisha with zero casualties. The Home Minister said that as a result of the efforts of the Modi Government in the field of disaster management, there has been 98 per cent reduction in the damage caused by cyclones and a significant reduction in the casualties of heat waves. The Home Minister mentioned about the recent cloudburst and landslide incidents in several states and said a strategy is being formulated to deal with cloudbursts and landslides.
Shri Amit Shah said that in the Modi government, a multi-dimensional approach has been adopted in the field of disaster management along with financial, institutional, structural strengthening. He said that the focus of the Modi government is to save people from the losses caused by disasters. He said that on the basis of Prime Minister Modi's 10-point agenda, the Disaster Management (Amendment) Bill was brought in 2024, which has been worked upon with transparency, responsibility, efficiency and synergy. The Home Minister emphasized the need to spread awareness about disaster prevention at the district and gram panchayat level.
Union Home Minister said that Rs. 66 thousand crores were given to SDRF and NDRF in 2004 -2014, which has been increased almost three times to Rs. 2 lakh crore in the 10 years from 2014-2024. He said that Rs. 1,28,122 crore has been allocated for SDRF and Rs. 54,770 crore for NDRF for the period 2021-22 to 2025-26. Shri Shah said that the Central Government has also allocated Rs. 13,693 crores for National Disaster Mitigation Fund (NDMF) and Rs. 32,031 crores for State Disaster Mitigation Fund (SDMF) for the period 2021-22 to 2025-26.
Shri Amit Shah informed that the average time taken to send Inter-Ministerial Central Team (IMCT) to disaster affected states has come down from 96 days to 8 days and in the last 10 years, 83 central teams have been sent to the states with an average of 8 days. He said that NDMA has done important work in the use of technology and in policy making, while NDRF has worked well to implement it at the ground level.Under the National Cyclone Risk Mitigation Project (NCRMP) multipurpose cyclone shelters were constructed and 92995 community volunteer and government officials were also trained in cyclone mitigation, besides establishing Early Warning Systems in 5 Coastal States. He added that the infrastructure created under the project have proved very useful in saving lives during various cyclones.
Shri Amit Shah said that with the implementation of Aapda Mitra Scheme and Yuva Aapda Mitra Scheme, Government has been paying due attention to develop capacity at community level and ensuring community participation during disasters. Under the Aapda Mitra scheme one lakh community volunteers have been trained in 350 disaster prone districts to provide immediate response during different disasters. Government has also launched a scheme for expansion and modernization of fire services in the States with an outlay of Rs 5000 crore under which States are provided central assistance for setting up of new fire stations, strengthening of State Training Centers and capacity building etc.
Union Home Minister also informed that for the first-time mitigation funds have been constituted at the National and State level. The Central Government has also allocated Rs 13,693 crore for the National Disaster Mitigation Fund(NDMF) and Rs 32,031 crore for the State Disaster Mitigation Fund (SDMF) for the period 2021-22 to 2025-26.Under NDMF, a number of mitigation projects have been approved with an allocation of Rs 8072 crore.
Home Minister said under the leadership of Shri Narendra Modi ji, India has made significant progress in early warning dissemination. India Meteorology Department (IMD) and Central Water Commission (CWC) now give accurate forecasts for floods and cyclones 7 days in advance. For last mile connectivity to disseminate alert to people, the Union Government has implemented a ‘Common Alerting Protocol’ based on Integrated Alert System (CAP) across the country through SMS, Coastal Siren etc. The Home Minister emphasized on maximum publicity of 'SACHET App' which gives early warning of disasters.
Union Home Minister thanked Committee Members for raising an important topic like 'Disaster Management and Capacity Building' in the meeting and for giving valuable suggestions. The Members appreciated the significant steps taken by the Government in the field of disaster management. The Home Minister said that information related to disaster information app, guidelines and information about disaster fund released to states by the Central Government in the last 10 years will be sent to all MPs.