প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
দিল্লীৰ লালকিল্লাৰ পৰা ৭৯ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিব প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
সমৃদ্ধিশালী, নিৰাপদ আৰু নতুন ভাৰতৰ আভাস দিবলৈ বিশেষ আয়োজন
13 AUG 2025 7:13PM by PIB Guwahati
দিল্লীৰ সৰ্বজন পৰিচিত লালকিল্লাৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নেতৃত্ব দিব ৭৯ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ। দেশে ২০২৫ চনৰ ১৫ আগষ্টত স্বাধীনতা দিৱস উদযাপন কৰিব । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ঐতিহ্যমণ্ডিত কীৰ্তিচিহ্নৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰি দেশবাসীক সম্বোধন কৰিব। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ বাবে চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত দেশ খনে বিশাল অগ্ৰগতি লাভ কৰাৰ সময়তে এইবাৰৰ স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ বিষয়বস্তু হৈছে নতুন ভাৰত। এই উদযাপনসমূহে সমৃদ্ধিশালী, সুৰক্ষিত আৰু নতুন ভাৰতৰ অবিৰত উত্থানৰ যাত্ৰাৰ এক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব । ইয়াৰ লগতে দেশ খনক প্ৰগতিৰ পথত আৰু অধিক আগবাঢ়ি যাবলৈ নৱীকৃত শক্তি প্ৰদান কৰিব।
কাৰ্যসূচীসমূহ
লালকিল্লাত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, প্ৰতিৰক্ষা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় ছেঠ আৰু প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী ৰাজেশ কুমাৰ সিঙে আদৰণি জনাব । প্ৰতিৰক্ষা সচিবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং (GoC), দিল্লী এৰিয়া লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল ভৱনীশ কুমাৰক চিনাকি কৰাই দিব। ইয়াৰ পিছত দিল্লীৰ চৰকাৰে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক অভিবাদন ক্ষেত্ৰলৈ লৈ যাব , য’ত আন্তঃসেৱা তথা দিল্লী আৰক্ষীৰ সংযুক্ত বাহিনীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অভিবাদন জনাব । ইয়াৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাৰ্ড অৱ অনাৰ পৰিদৰ্শন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাবে গাৰ্ড অৱ অনাৰৰ দলটোত ৯৬ জন লোক থাকিব (সেনা, নৌসেনা, বায়ুসেনা আৰু দিল্লী আৰক্ষীৰ পৰা এজনকৈ বিষয়া তথা ২৪ জনকৈ জোৱান।) ভাৰতীয় বায়ুসেনাই এই বছৰ স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ সমন্বয়ক হিচাবে কাম কৰিছে। গাৰ্ড অৱ অনাৰৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব উইং কমাণ্ডাৰ এ এছ চেখন। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গাৰ্ড অব অনাৰত থকা সেনা দলটোৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব মেজৰ অৰ্জুন সিং, নৌসেনাৰ দলটোৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব লেফটেনেণ্ট কমাণ্ডাৰ কোমলদীপ সিং আৰু বায়ুসেনাৰ দলটোৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব স্কোয়াড্ৰন নেতা ৰাজন অৰোৰা। দিল্লী আৰক্ষীৰ দলটোৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব অতিৰিক্ত ডিচিপি শ্ৰীযুত ৰোহিত ৰাজবীৰ সিং ।
গাৰ্ড অৱ অনাৰ পৰিদৰ্শন কৰাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰলৈ আগবাঢ়ি যাব আৰু তাত তেওঁক আদৰণি জনাব প্ৰতিৰক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, প্ৰতিৰক্ষা ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় ছেঠ, প্ৰতিৰক্ষা মুৰব্বী জেনেৰেল অনিল চৌহান, সেনা বাহিনীৰ মুৰব্বী জেনেৰেল উপেন্দ্ৰ দ্বিবেদী, নৌসেনাৰ মুৰব্বী এডমিৰেল দিনেশ কে ত্ৰিপাঠী আৰু এয়াৰ ষ্টাফৰ মুৰব্বী এয়াৰ চীফ মাৰ্শ্বাল এ পি সিঙে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক মঞ্চলৈ আগবঢ়াই নিব দিল্লী এৰিয়াৰ জিঅচিয়ে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তাতেই ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰিব।
উৰণ বিষয়া ৰশিকা শৰ্মাই প্ৰধানমন্ত্ৰীক ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলনত সহায় কৰিব। ১৭২১ ফিল্ড বেটাৰী (চেৰমনিয়াল)ৰ জোৱানসকলে ২১টা গান চেলুটৰ সৈতে এই অনুষ্ঠানৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰিব। থলুৱা ১০৫ মিমি লাইট ফিল্ড গান ব্যৱহাৰ কৰা এই আনুষ্ঠানিক বেটাৰীৰ কমাণ্ড হ’ব মেজৰ পৱন সিং শ্বেখাৱাট আৰু গান পজিচন অফিচাৰ হ’ব নাইব চুবেদাৰ (গানাৰীৰ সহকাৰী প্ৰশিক্ষক) অনুতোষ সৰকাৰ।
ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা গাৰ্ড, সেনা, নৌসেনা আৰু বায়ুসেনা আৰু দিল্লী আৰক্ষীৰ পৰা এজনকৈ বিষয়া তথা ৩২ জন অন্যান্য ৰেংকৰ মুঠ ১২৮ জন জোৱানে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলনৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰীয় চেলুট প্ৰদান কৰিব। এই আন্তঃসেৱা গাৰ্ড আৰু পুলিচ গাৰ্ডৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব উইং কমাণ্ডাৰ তৰুণ ডাগাৰ।
নেশ্যনেল ফ্লেগ গাৰ্ডত থকা সেনা দলটোৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব মেজৰ প্ৰকাশ সিং, নৌসেনাৰ কণ্টিজেণ্টৰ কমাণ্ডাৰ লেফটেনেণ্ট কমাণ্ডাৰ মহম্মদ পাৰৱেজে আৰু বায়ুসেনাৰ কণ্টিজেণ্টৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব স্কোয়াড্ৰন লিডাৰ ভি ভি শ্বাৰভান। দিল্লী আৰক্ষীৰ দলটোৰ কমাণ্ডাৰ হ’ব অতিৰিক্ত ডিচিপি শ্ৰী অভিমন্যু পছৱাল।
এজন জেচিঅ’ আৰু ২৫টা অদাৰ ৰেংকৰে গঠিত বায়ুসেনাৰ বেণ্ডটোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰীয় চেলুট’ প্ৰদানৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত পৰিবেশন কৰিব। বেণ্ডটোৰ পৰিচালনা কৰিব জুনিয়ৰ ৱাৰেণ্ট অফিচাৰ এম ডেকাই। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১১ জন অগ্নিবীৰ বায়ু সংগীতজ্ঞই ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত বজাব বেণ্ডটোৰ অংশ হিচাবে ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰাৰ লগে লগে ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ দুখন মি-১৭ হেলিকপ্টাৰেৰে সভাস্থলীত পুষ্প বৃষ্টি কৰিব। ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ক চিত্ৰিত কৰা পতাকাই শোভা বৃদ্ধি কৰিব। হেলিকপ্টাৰ কেইখনৰ কেপ্তেইন হ’ব উইং কমাণ্ডাৰ বিনয় পুনিয়া আৰু উইং কমাণ্ডাৰ আদিত্য জয়ছোৱাল।
আমন্ত্ৰণ পত্ৰত অপাৰেচন সিন্দুৰৰ ল’গ’ও আছে। নিমন্ত্ৰণী পত্ৰত ‘নতুন ভাৰত’ৰ উত্থানৰ চিত্ৰ অংকন কৰা চেনাব দলঙৰ ছবিও আছে।
জ্ঞানপথত ‘নতুন ভাৰত’ গঠন
পুষ্প বৃষ্টিৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰক সম্বোধন কৰিব। তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণিত ৰাষ্ট্ৰীয় কেডেট কৰ্পছৰ কেডেট আৰু ‘মাই ভাৰত’ স্বেচ্ছাসেৱকসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত পৰিবেশন কৰিব। উদযাপনত মুঠ ২৫০০ ল'ৰা আৰু ছোৱালী কেডেট (সেনা, নৌসেনা আৰু বায়ুসেনা) আৰু ‘মাই ভাৰত’ স্বেচ্ছাসেৱকে অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই কেডেটসকল আৰু ‘মাই ভাৰত’ স্বেচ্ছাসেৱকসকলে সমগ্ৰ অনুষ্ঠানটোক উজলাই তুলিব।
বিশেষ অতিথি
এই বছৰ লালকিল্লাত অনুষ্ঠিত হোৱা এই উদযাপনৰ সাক্ষী হ’বলৈ বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ ৫ হাজাৰ বিশেষ অতিথিক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে:
বিশেষ অলিম্পিক ২০২৫ৰ ভাৰতীয় দল
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাৰ বিজয়ী
খেলো ইণ্ডিয়া পেৰা গেমছৰ স্বৰ্ণ পদক বিজয়ী
ৰাষ্ট্ৰীয় মৌপালন আৰু মৌ অভিযানৰ অধীনত প্ৰশিক্ষিত আৰু আৰ্থিকভাৱে সহায় কৰা শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী কৃষক
ঔষধি উদ্ভিদৰ সংৰক্ষণ, উন্নয়ন আৰু বহনক্ষম ব্যৱস্থাপনাৰ আঁচনিৰ অধীনত শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা কৃষক
ই-আলোচনাযোগ্য গুদাম ৰচিদৰ বাবে ক্ৰেডিট নিশ্চয়তা আঁচনিৰ অধীনত ক্ৰেডিট লাভ কৰা শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা কৃষক ব্যৱসায়ী/সমবায়
মুকলি শৌচ মুক্ত প্লাছ গাঁৱৰ শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা সৰ্পঞ্চ
কেচ দ্য ৰেইন অভিযানৰ শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা সৰ্পঞ্চ
পি এম ইউভা (যুৱ লেখক মেণ্টৰশ্বিপ আঁচনি)ৰ অধীনত শ্ৰেষ্ঠতা প্ৰদৰ্শন কৰা যুৱ লেখক
পি এম-বিকাশ আঁচনিৰ অধীনত শ্ৰেষ্ঠতা প্ৰদৰ্শন কৰা যুৱক, দক্ষ আৰু প্ৰশিক্ষিত
ট্ৰাইফেডৰ দ্বাৰা পি এম বন ধন যোজনাৰ অধীনত শ্ৰেষ্ঠতা প্ৰদৰ্শন কৰা উদ্যোগী
ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসূচিত জাতি/জনজাতি হাব আঁচনিৰ অধীনত অনুসূচিত জাতি/জনজাতি সম্প্ৰদায়ৰ শ্ৰেষ্ঠতা প্ৰদৰ্শন কৰা উদ্যোগী
PM-DAKSH, SHREYAS আৰু SHRESTA আঁচনিৰ অধীনত শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰী
VISVAS আঁচনিৰ অধীনত শ্ৰেষ্ঠতা প্ৰদৰ্শন কৰা আত্মসহায়ক গোট
এন এছ টি এফ ডি চিৰ দ্বাৰা শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী উদ্যোগী
শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা পেকছ্
পি এম ইন্টাৰশ্বিপ আঁচনিৰ শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী ইন্টাৰ্ণ
শ্ৰেষ্ঠতা প্ৰদৰ্শন কৰা মাই ভাৰত স্বেচ্ছাসেৱকসকল
পি এম আৱাস যোজনা গ্ৰামিনৰ হিতাধিকাৰী
দিল্লী ভিত্তিক স্কুলীয়া শিশু যিসকল অনলাইন/অফলাইন কুইজ/প্ৰতিযোগিতাৰ বিজয়ী
স্বচ্ছতা অভিযানৰ ৫০ গৰাকী উন্নত প্ৰদৰ্শনকাৰী স্বচ্ছতা কৰ্মী
লাখপতি দিদিৰ হিতাধিকাৰী
অংগনবাড়ী কৰ্মী/সহায়ক, তত্বাৱধায়ক, শিশু উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ বিষয়া, শিশু যত্ন প্ৰতিষ্ঠান, মিছন শক্তি
বন্ধা শ্ৰমিকসকলক পুনৰুদ্ধাৰ কৰা, মহিলা তথা শিশুসকলক উদ্ধাৰ আৰু পুনৰ্বাসন কৰা ব্যক্তি
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ সৈতে জড়িত স্বেচ্ছাসেৱক/প্ৰশিক্ষক
কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্যিক খণ্ডৰ সমাজ কল্যাণ আঁচনিৰ যিকোনো এটাত উল্লেখনীয় পৰ্যায়ত উপনীত হোৱা সৰ্পঞ্চ/গাঁৱৰ নেতা
ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজৰ অতিথি
যোৱা এবছৰৰ ভিতৰত ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য জীৱিকা অভিযানৰ অধীনত আত্মসহায়ক গোট
প্ৰতিৰক্ষা উৎকৰ্ষতাৰ বাবে উদ্ভাৱক/উদ্যোগী
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ স্থানীয় সম্প্ৰদায়ৰ জনজাতীয় শিশু
বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত অঞ্চলৰ পৰাও পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক পৰিধান কৰা ১৫০০ৰো অধিক লোকক এই অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে।
ৰাজহুৱা সুবিধা
ক্লক ৰুমৰ ব্যৱস্থা: গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ সময়ত দৰ্শকে ক্লক ৰুমৰ উপলব্ধতাক শলাগ লৈছিল। ব্যৱহাৰকাৰীৰ সহজতাৰ বাবে স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ সময়ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১২টা স্থানত ২৫টা ক্ল’ক ৰুম স্থাপন কৰা হৈছে।
হেল্পডেস্কত স্বেচ্ছাসেৱক: ১৯০ জন স্বেচ্ছাসেৱকে (‘মাই ভাৰত’ৰ পৰা ১২০ আৰু এনচিচিৰ পৰা ৭০) আৰক্ষী কৰ্মীৰ সৈতে দৰ্শনাৰ্থীসকলক সহায় কৰিব। স্বেচ্ছাসেৱকসকলক লালকিল্লালৈ যোৱাৰ পথত দৰ্শনাৰ্থীসকলে চিনাক্ত কৰিব পাৰিব ।
হুইল চেয়াৰৰ ব্যৱস্থা: হুইল চেয়াৰৰ সহায়ৰ প্ৰয়োজন হোৱা সকলো দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে মেট্ৰ’ ষ্টেচন আৰু পাৰ্কিং এলেকাত এনচিচিৰ কেডেট থাকিব।
অতিৰিক্ত গাড়ী পাৰ্কিঙৰ সুবিধাঃ ২৫০ খন অতিৰিক্ত গাড়ীৰ বাবে গাড়ী পাৰ্কিঙৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে পাৰ্কিং নং ৪এত ।
মেট্ৰ’ সেৱাঃ অহা ১৫ আগষ্টৰ পুৱা ৪ বজাৰ পৰা মেট্ৰ’ সেয়া কাৰ্যক্ষম হ’ব, যাতে ৰাইজক সহজে সভাস্থলীত উপস্থিত হ’ব পাৰে।
প্ৰতিযোগিতা
স্বাধীনতা দিৱসৰ পূৰ্বে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে মাই গভৰ সহযোগত কুইজ আৰু অন্যান্য প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰে।প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰ:
জ্ঞানপথৰ গঠনৰ আৰ্হি বিষয়ক প্ৰতিযোগিতা
‘অপাৰেচন সিন্দুৰ- সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ নীতিক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰা’ বিষয়ক ৰচনা প্ৰতিযোগিতা
ৰিল প্ৰতিযোগিতা: ভাৰতীয় স্বাধীনতাৰ স্মৃতিসৌধ/স্থানলৈ ভ্ৰমণ
‘নতুন ভাৰত শক্তিশালী ভাৰত’ শীৰ্ষক চিত্ৰকলা প্ৰতিযোগিতা।
অনলাইন কুইজ প্ৰতিযোগিতাৰ বিষয়সমূহ :
নতুন ভাৰত গঢ় দিয়াত মহিলাৰ ভূমিকা
ভাৰত ৰণভূমিঃ ভাৰতৰ সীমান্ত
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাত আত্মনিৰ্ভৰ উদ্ভাৱনৰ উত্থান
প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ প্ৰায় ১০০০ বিজয়ীয়েও এই উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
মিলিটাৰী বেণ্ডৰ পৰিবেশন
নাগৰিকসকলৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ মনোভাব বৃদ্ধিৰ বাবে আৰু অপাৰেচন সিন্দুৰৰ বিজয় উদযাপনৰ বাবে স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ সন্ধিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত কেইবাটাও বেণ্ডে অনুষ্ঠান পৰিবেশন কৰিব । সমগ্ৰ দেশৰ ১৪০ টাতকৈও অধিক স্থানত সেনা, নৌসেনা, বায়ুসেনা, ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষী, এন চি চি, চি আৰ পি এফ, আই টি বি পি, চি আই এছ এফ, এছ এছ বি, বি এছ এফ, আই ডি এছ, আৰ পি এফ আৰু আছাম ৰাইফলছৰ বেণ্ডে এনে অনুষ্ঠান পৰিচালনা কৰিব।

Ministry of Defence
Prime Minister Shri Narendra Modi to lead 79th Independence Day celebrations from Red Fort, Delhi
The grand spectacle to provide a glimpse of a prosperous, secure & bold Naya Bharat
13 AUG 2025 7:13PM by PIB Delhi
The Nation will celebrate the 79th Independence Day on August 15, 2025, with the Prime Minister Shri Narendra Modi leading the celebrations from the iconic Red Fort in Delhi. The Prime Minister will unfurl the National Flag and address the nation from the ramparts of the iconic monument. As the nation is making giant strides towards realising the Government’s vision of Viksit Bharat by 2047, the theme of this year’s celebrations is Naya Bharat. The celebrations will serve as a platform to commemorate the continuing rise of a prosperous, secure & bold Naya Bharat and provide renewed power to surge further ahead on the path to progress.
The Ceremony
Upon his arrival at the Red Fort, the Prime Minister will be received by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth and Defence Secretary Shri Rajesh Kumar Singh. The Defence Secretary will introduce the General Officer Commanding (GoC), Delhi Area Lieutenant General Bhavnish Kumar to the Prime Minister. The GoC, Delhi Area will then conduct Shri Narendra Modi to the Saluting Base where a combined Inter-Services and Delhi Police Guard will present general salute to the Prime Minister. Thereafter, the Prime Minister will inspect the Guard of Honour.
The Guard of Honour contingent for the Prime Minister will consist of 96 personnel (one officer & 24 personnel each from the Army, Navy, Air Force & Delhi Police. The Indian Air Force is the coordinating service for the Independence Day celebrations this year. The Guard of Honour will be commanded by Wing Commander AS Sekhon. The Army contingent in the Prime Minister’s Guard will be commanded by Major Arjun Singh, the Naval contingent by Lieutenant Commander Komaldeep Singh and the Air Force contingent by Squadron Leader Rajan Arora. The Delhi Police contingent will be commanded by Additional DCP Shri Rohit Rajbir Singh.
After inspecting the Guard of Honour, the Prime Minister will proceed to the ramparts of the Red Fort where he will be greeted by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi, Chief of the Naval Staff Admiral Dinesh K Tripathi and Chief of the Air Staff Air Chief Marshal AP Singh. The GoC, Delhi area will conduct the Prime Minister to the dais on the ramparts to hoist the National Flag.
Flying Officer Rashika Sharma will assist the Prime Minister in hoisting the National Flag. It will be synchronised with the 21-Gun Salute by the valiant gunners of the 1721 Field Battery (Ceremonial). The ceremonial battery, utilising the indigenous 105mm Light Field Guns, will be commanded by Major Pawan Singh Shekhawat and the Gun Position Officer will be Naib Subedar (Assistant Instructor in Gunnery) Anuthosh Sarkar.
The National Flag Guard, comprising one officer and 32 Other Ranks each from the Army, Navy & Air Force and Delhi Police totalling 128 personnel, will present the Rashtriya Salute at the time of hoisting of the National Flag by the Prime Minister. Wing Commander Tarun Dagar will be in command of this Inter-Services Guard and Police Guard.
The Army Contingent in the National Flag Guard will be commanded by Major Prakash Singh, the Naval contingent by Lieutenant Commander Mohd Parvej and the Air Force Contingent by Squadron Leader VV Sharvan. The Delhi Police contingent will be commanded by Additional DCP Shri Abhimanyu Poswal.
After being hoisted, the Tricolour will receive a ‘Rashtriya Salute’. The Air Force band, consisting of one JCO and 25 Other Ranks, will play the National Anthem during the hoisting of the National Flag and presenting the ‘Rashtriya Salute’. The Band will be conducted by Junior Warrant Officer M Deka. For the first time, 11 Agniveer Vayu musicians will be part of the band which will be playing the National Anthem.
As soon as the National Flag is hoisted by the Prime Minister, flower petals will be showered at the venue by two Mi-17 helicopters of the Indian Air Force - one trooping the national flag and the other trooping a flag depicting ‘Operation Sindoor’. The captains of the helicopters will be Wing Commander Vinay Poonia and Wing Commander Aditya Jaiswal.
Operation Sindoor
The success of Operation Sindoor will be celebrated during the Independence Day Celebrations this year. View cutter at Gyanpath will have the Operation Sindoor logo. Floral decoration will also be based on the operation.
Invitation cards are also carrying the Operation Sindoor logo. Invitation cards are also carrying the water mark of Chenab bridge, depicting the rise of ‘Naya Bharat’.
Formation of ‘Naya Bharat’ at Gyanpath
After the showering of flower petals, the Prime Minister will address the Nation. At the conclusion of his speech, the cadets of National Cadet Corps (NCC) and ‘My Bharat’ volunteers will sing the National Anthem. A total of 2,500 boy & girl cadets (Army, Navy and Air Force) and ‘My Bharat’ volunteers will participate in the celebrations. These cadets & ‘My Bharat’ volunteers will be seated on Gyanpath, opposite the Rampart. They will be forming the ‘Naya Bharat’ logo.
Special Guests
Approx. 5,000 Special Guests, from different walks of life, have been invited to witness the celebrations at Red Fort this year. These include:
• Indian contingent of Special Olympics 2025
• Winner of international sports events
• Gold Medalists of Khelo India Para Games
• Best performing farmers trained & financially assisted under National Beekeeping and Honey Mission
• Best performing farmers under scheme on conservation, development and sustainable management of medicinal plants
• Best performing farmers traders/cooperatives who availed credit under Credit Guarantee Scheme for e-Negotiable Warehouse Receipts
• Best performing Sarpanches of Open Defecation Free Plus Villages
• Best performing Sarpanches of Catch the Rain Abhiyan
• Best performing young authors under PM YUVA (Youth Author Mentorship Scheme)
• Best performing Youth, skilled and trained under PM-VIKAS scheme
• Best performing entrepreneurs under PM Van Dhan Yojana by TRIFED
• Best performing entrepreneurs of SC/ST community under National SC/ST Hub Scheme
• Best performing students under PM-DAKSH, SHREYAS and SHRESTA scheme
• Best performing Self Help Groups under VISVAS scheme
• Best performing entrepreneurs by NSTFDC
• Best performing PACS
• Best performing Interns of PM Internship Scheme
• Best performing My Bharat Volunteers
• Beneficiaries of PM Awaas Yojana Gramin
• Delhi based school children who are winners of Online/Offline Quizzes/Competitions
• 50 better performing Swachhta workers of Swachhta Campaign
• Beneficiaries of Lakhpati Didi
• Anganwadi Workers/Helpers, Supervisors, Child Development Project Officers, Child Care Institutions, Mission Shakti
• Rehabilitated bonded labourers, rescued and rehabilitated women & children
• Volunteers/instructors involved with International Yoga Day
• Sarpanches/village leaders who have reached any one of the central/state sector social welfare schemes at saturation level
• Guests from Vibrant Villages
• Self Help Groups under National Rural Livelihoods Mission during last one year
• Innovators/Entrepreneurs from Innovations for Defence Excellence
• Tribal children from native communities of Andaman & Nicobar Islands
Over 1,500 people from various States/Union Territories dressed in traditional attire have also been invited to witness the grand ceremony.
Public convenience
• Provision of cloak room: Availability of cloak rooms was applauded by visitors during Republic Day Celebrations. For the ease of users, 25 cloak rooms at 12 locations have been installed for the first time during Independence Day celebrations.
• Volunteers at helpdesk: 190 volunteers (120 from ‘My Bharat’ & 70 from NCC) will assist the visitors along with police personnel in reaching the enclosures. The volunteers can be identified on the way to Red Fort by the visitors.
• Provision of Wheelchair: NCC cadets will be there at metro stations and parking areas for all the visitors who need assistance with wheelchairs.
• Additional Car parking facilities: Provision of car parking for 250 additional cars has been made in parking no. 4A.
• Metro Services: Metro will be operational from 4 AM on August 15th to help the people to reach the venue easily.
Competitions
In the run up to Independence Day, quizzes and competitions were conducted by Ministry of Defence in collaboration with My Gov. The details of the competitions are as follows:
• Competition for Design of Formation on Gyanpath
• Essay Competition on the topic ‘Operation Sindoor- Redefining India's policy against terrorism’
• Reel Competition: Walk to The Monuments/Sites of Indian Independence
• Painting Competition on the theme ‘New India Empowered India’
• Series of online quiz contests:
1. Role of Women in Shaping New India
2. Bharat Ranbhoomi: Border of India
3. Rise of Aatmanirbhar Innovation in National Security
Around 1,000 winners of the competitions will also be part of the celebrations.
Military Band Performances
To promote patriotic fervor among citizens and to celebrate victory of Operation Sindoor, a number of band performances will be conducted pan-India for the first time in the evening of Independence Day celebrations. The performances will be conducted by the bands of Army, Navy, Air Force, Indian Coast Guard, NCC, CRPF, ITBP, CISF, SSB, BSF, IDS, RPF and Assam Rifles at over 140 prominent locations throughout the country.
Locations of Band Performances