Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the M.S. Swaminathan Centenary International Conference in New Delhi
07 AUG 2025 11:09AM by PIB Delhi
My Cabinet colleague, Shri Shivraj Singh Chouhan; Chairperson of the M. S. Swaminathan Research Foundation, Dr Soumya Swaminathan; Member of NITI Aayog, Dr Ramesh Chand; I also see that many members of the Swaminathan family are present here—I extend my respectful greetings to them as well. All scientists, distinguished guests, ladies and gentlemen!
There are certain personalities whose contributions are not confined to a specific era or a particular geography. Professor M. S. Swaminathan was one such eminent scientist, a devoted son of Maa Bharati. He transformed science into a medium of public service. He dedicated his life to ensuring the nation’s food security. He awakened a consciousness that will continue to shape Bharat's policies and priorities for centuries to come.
I extend my greetings to all of you on the occasion of the Swaminathan Centenary Celebrations.
Friends,
Today, 7th August, also marks National Handloom Day. Over the past ten years, the handloom sector has gained new recognition and strength across the country. I convey my greetings to all of you and to those associated with the handloom sector on this National Handloom Day.
Friends,
My association with Dr Swaminathan dates back many years. Many are aware of the earlier conditions in Gujarat—agriculture there often faced severe challenges due to droughts and cyclones, and the desert of Kutch was steadily expanding. During my tenure as Chief Minister, we began work on the Soil Health Card scheme. I vividly recall that Professor Swaminathan had shown immense interest in the initiative. He generously offered his suggestions and guided us. His contributions greatly helped in the success of this effort. It was nearly twenty years ago that I visited the centre of his research foundation in Tamil Nadu. In 2017, I had the opportunity to release his book 'The Quest for a World Without Hunger'. In 2018, when the Regional Centre of the International Rice Research Institute was inaugurated in Varanasi, we once again benefited from his guidance. Every meeting with him was a learning experience for me. He once said, “Science is not just about discovery, but delivery,” and he demonstrated this through his actions. He did not limit himself to research; he also inspired farmers to adopt new agricultural practices. Even today, his approach and ideas are visible across Bharat's agriculture sector. He was, in the truest sense, a jewel of Maa Bharati. I consider it my honour that our government had the opportunity to confer upon Dr Swaminathan the Bharat Ratna.
Friends,
Dr Swaminathan launched a mission to make Bharat self-reliant in food production. Yet, his identity extended beyond the Green Revolution. He continuously raised awareness among farmers about the rising use of chemicals in farming and the risks of monoculture farming. In other words, while he worked to increase grain production, he was equally concerned about the environment and Mother Earth. To strike a balance between the two and to address these challenges, he introduced the concept of the Green Revolution. He proposed the idea of 'bio-villages', which could empower rural communities and farmers. He promoted concepts like 'community seed banks' and 'opportunity crops'.
Friends,
Dr Swaminathan believed that the solution to challenges like climate change and nutrition lies in the very crops we have forgotten. His focus was on drought tolerance and salt tolerance. He began work on millets—Shree Anna—at a time when no one gave them much importance. Years ago, Dr Swaminathan had recommended that the genetic traits of mangroves be transferred to rice, so that crops would become more climate-resilient. Today, as we speak of climate adaptation, we realise just how far ahead he was in his thinking.
Friends,
Today, biodiversity is a global concern, and governments around the world are taking numerous measures to protect it. But Dr Swaminathan went a step further and gave us the idea of 'biohappiness'. Today, we are here to celebrate that very concept. Dr Swaminathan used to say that the power of biodiversity could bring about a significant transformation in the lives of local communities; that through the use of local resources, new means of livelihood could be created. True to his nature, he was an expert at implementing his ideas on the ground. Through his research foundation, he consistently strove to bring the benefits of new discoveries to the farmers. Our small-scale farmers, our fishermen, our tribal communities—all have benefitted immensely from his efforts.
Friends,
Today, I am particularly pleased that the 'M. S. Swaminathan Award for Food and Peace' has been instituted to honour Professor Swaminathan’s legacy. This international award will be presented to individuals from developing countries who have made significant contributions in the field of food security. Food and peace—the relationship between the two is not only philosophical but also deeply practical. In our Upanishads, it is stated: अन्नम् न निन्द्यात्, तद् व्रतम्। प्राणो वा अन्नम्। शरीरम् अन्नादम्। प्राणे शरीरम् प्रतिष्ठितम्। That is, one must not disrespect food. Food supports life.
Therefore, friends,
If there is a crisis of food, then there is a crisis of life. And when the lives of lakhs are at risk, global unrest naturally follows. This is why the ‘M. S. Swaminathan Award for Food and Peace’ is of utmost importance. I heartily congratulate the first recipient of this award, the talented scientist from Nigeria, Professor Ademola Adenele.
Friends,
Today, Indian agriculture has reached great heights, and I am certain that wherever Dr Swaminathan is, he would be proud. Today, Bharat ranks first in the production of milk, pulses, and jute. Bharat is second in the production of rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables. Bharat is also the world's second-largest producer of fish. Last year, Bharat recorded its highest-ever food grain production. We are also setting new records in oilseeds. The production of soybean, mustard, and groundnut has risen to record levels.
Friends,
For us, the welfare of our farmers is of the highest priority. Bharat will never compromise on the interests of its farmers, livestock rearers, and fishermen. And I am fully aware that I may have to pay a very heavy price personally, but I am prepared for it. For the farmers of my country, for the fishermen of my country, for the livestock rearers of my country, Bharat stands ready today. We are continuously working towards increasing farmers’ incomes, reducing their agricultural expenditure, and creating new sources of income.
Friends,
Our government has regarded the strength of farmers as the foundation of the nation's progress. That is why the policies framed in recent years have not merely extended assistance, but have also sought to build trust among farmers. The direct financial support provided through the PM-KISAN Samman Nidhi has empowered small farmers with self-confidence. The PM Fasal Bima Yojana has given them protection from risk. Issues related to irrigation have been addressed through the PM Krishi Sinchai Yojana. The creation of 10,000 FPOs has enhanced the collective strength of small farmers. Financial support to cooperatives and self-help groups has given fresh momentum to the rural economy. Thanks to e-NAM, it has become easier for farmers to sell their produce. The PM Kisan Sampada Yojana has accelerated the establishment of new food processing units and storage infrastructure. Recently, the PM Dhan Dhanya Yojana has also been approved. Under this scheme, 100 districts where agriculture has remained backward have been selected. By providing infrastructure and financial assistance to farmers in these districts, a new sense of confidence is being instilled in farming.
Friends,
21st-century Bharat is working with full dedication to become a developed nation. And this goal will be achieved only through the contribution of every class, every profession. Taking inspiration from Dr Swaminathan, our scientists now have yet another opportunity to create history. The scientists of the previous generation ensured food security—now there is a need to focus on nutritional security. We must promote bio-fortified and nutrition-rich crops on a large scale to improve people’s health. We must also demonstrate greater urgency in reducing the use of chemicals and promoting natural farming.
Friends,
You are well aware of the challenges related to climate change. We must develop as many varieties of climate-resilient crops as possible. The focus must be on drought-tolerant, heat-resistant, and flood-adaptive crops. More research is required on crop rotation, and on identifying which crops are best suited to which soil types. Alongside this, we must also develop affordable soil testing tools and effective methods of nutrient management.
Friends,
We need to do much more in the field of solar-powered micro-irrigation. We must make drip systems and precision irrigation more widespread and effective. Can we integrate satellite data, AI, and machine learning? Can we develop a system that can forecast crop yields, monitor pests, and guide sowing? Can such a real-time decision support system be made available in every district? All of you must continue guiding agri-tech startups. Today, a large number of innovative young people are working to solve the problems faced in agriculture. If you, with your experience, continue to mentor them, the products they develop will be more impactful and more user-friendly.
Friends,
Our farmers and farming communities possess a treasure trove of traditional knowledge. By integrating traditional Indian agricultural practices with modern science, a holistic knowledge base can be created. Crop diversification is today a national priority. We must explain to our farmers its significance. We must convey what the benefits are, and also what the consequences of not adopting it might be. And in this task, you are best placed to make a real impact.
Friends,
Last year, when I visited the Pusa campus on 11th August, I had urged that efforts be increased to take agricultural technology from the 'lab to the land'. I am pleased that the Viksit Krishi Sankalp Abhiyan was launched during May–June. For the first time, scientists' teams—around 2,200 in number—participated across more than 700 districts in the country. Over 60,000 programmes were conducted, and, more importantly, direct engagement was established with around 1.25 crore aware and informed farmers. This effort by our scientists to reach more and more farmers is truly commendable.
Friends,
Dr M. S. Swaminathan taught us that agriculture is not just about crops—agriculture is life itself. The dignity of every individual connected to the field, the well-being of every farming community, and the protection of nature—these form the very strength of our government's agricultural policy. We must weave together science and society, place the interests of the small farmer at the heart of our efforts, and empower the women who work in the fields. Let us move ahead with this very goal in mind, with the inspiration of Dr Swaminathan guiding us all.
Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on this special occasion.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাংথোকপা এম.এস. স্বামীনাথন সেন্তিনরী ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্সতা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
07 AUG 2025 11:09AM by PIB Imphal
মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরুপ শিবরাজ সিংহ চৌহানজী, এম.এস, স্বামীনাথন রিসর্চ ফাউন্দেসনগী চেয়রপর্সন দা. সৌম্যা স্বামীনাথনজী, নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. রামেশ চন্দজী, স্বামীনাথনজীগী ইমুংগী মীওই পুম্নমকসু মফম অসি লৈবা ঐহাক্না উজরে, মখোয়দসু ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি। সাইন্তিস্ত, অতোপ্পা দিগনিতরী, নুপী অমসুং নুপা পুম্নমক!
মতম অমা খক্তদা নৎত্রগা মফম অমা খক্তদা নত্তনা লোইনাইদনা ইথিল পীবা মীওই কয়া লৈরি। প্রোফেসর এম.এস. স্বামীনাথন অসি অসিগুম্বা শক্নাইরবা সাইন্তিস্ত অমনি, ভারতকী মচানি। মহাক্না সাইন্সপু মীয়ামগী সেবাগী মেদিয়ম অমা ওইহনখি। লৈবাক অসিগী ফুদ সেক্যুরিতীবু মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী পান্দম ওইহনখি। লাক্কদৌরিবা চহি চা কয়াদা ভারতকী পোলিসীশিং অমসুং প্রাইওরিতীশিং মখা তানা লমজিংদুনা চৎকদবা অদুগুম্বা ৱাখল্লোন মহাক্না পুথোকখি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু স্বামীনাথন জয়েন্তি সেন্তিনরী সেলেব্রেসনদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ওগস্ত 7 অসি নেস্নেল হেন্দলুম দেনি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, হেন্দলুম সেক্তরনা লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা মশক অমসুং শক্তি ফংলে। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু, হেন্দলুম সেক্তরগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমকপু, নেস্নেল হেন্দলুম দেনা লাকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না দোক্তর স্বামীনাথনগা লৈনবা মরী অসি চহি কয়াগী মমাংদগীনি। গুজরাতকী মমাংগী ফিভম অসি মীওই কয়ানা খঙই, মমাংদা ঈকং থোকপা অমসুং সাইক্লোন থোকপনা মরম ওইদুনা লৌউ-শিংউদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি, কচ্ছকী মরুভুমিসু হেনগৎলকখি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা, মতম অদুদা ঐখোয়না সোইল হেল্থ কার্দ স্কিমদা থবক পায়খৎপা হৌখি। ঐনা নীংশিংলি, প্রোফেসর স্বামীনাথন্না মসিদা য়াম্না থৱায় য়াওখি। মহাক্না ঐখোয়দা ৱাখল্লোনশিং পীরম্মি অমসুং ঐখোয়বু মপুং ফানা লমজিংখি। মসিগী খোঙথাং অসিসু মহাক্না শরুক য়াখিবদগী চাউনা মাই পাকখি। ঐহাক্না তামিল নাদুদা লৈবা মহাক্কী রিসর্চ ফাউন্দেসনগী সেন্তরদা চৎখিবা অদু চহি 20 রোমগী মমাংদনি। 2017তা ঐহাক্না মহাক্কী লাইরিক 'দি ক্বেস্ত ফোর এ ৱার্ল্দ ৱিআউৎ হঙ্গর' ফোঙবগী খুদোংচাবা ফংখি। 2018দা বারানসীদা রিজনেল সেন্তর ওফ ইন্তর্নেস্নেল রাইস রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ শঙ্গাবা মতমদা, ঐখোয়না মহাক্কী লমজিং-লমতাকসু ফংখি। মহাক্কা উন্নবা খুদিংমক ঐগী ওইনা তম্বগী এক্সপরিয়েন্স অমা ওইখি, মহাক্না হায়রম্মি, সাইন্স অসি দিস্কোভরী তৌবদা নত্তে, অদুবু দেলিভর তৌবদসু য়াওরি। অমসুং মহাক্না মসি মহাক্কী থবকশিংগা লোয়ননা উৎখি। মহাক্না রিসর্চ তৌবতা নত্তনা লৌমীশিংদা লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিং হোংদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। ঙসিসু, মহাক্কী পথাপ অমসুং ৱাখল্লোনশিং অসি ভারতকী লৌউ-শিংউগী লমদা মফম খুদিংমক্তা উবা ফংই। মহাক অসি তশেংনমক ভারত ইমাগী অতাংবা মনি অমনি। ঐহাক্না ঐখোয়গী সরকারনা ভারত রত্নগা লোয়ননা দোক্তর স্বামীনাথনবু ইকায় খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অমনি হায়না লৌই।
মরুপশিং,
দা. স্বামীনাথন্না ভারতপু চিঞ্জাক্তা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। অদুবু মহাক্কী আইদেন্তিতী অসি গ্রীন রিভোলুসনগী ৱাংমদা চৎখি। মহাক্না লৌউবশিংদা লৌউ-শিংউদা কেমিকেল শিজিন্নবগী চাং হেনগৎলকপা অমসুং মোনোকলচর লৌউ পথাপকী খুদোংথীবশিংগী মতাংদা খঙহনখি। হায়বদি, নাকল অমরোমদা মহাক্না চিঞ্জাক্কী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা হোৎনখি, অমসুং মদুগা ইরোইননা মহাক্না অকোয়বগী ফিভম, ইমা পৃথীবিগী মরমদা খনবা হৌখি। অনি অসিগী মরক্তা খল কাইহনদনবা অমসুং শিংনবশিং অসি কোকহন্নবা মহাক্না এভরগ্রীন রিভোলুসনগী ৱাখল্লোন পুথোকখি। মহাক্না বাইও-ভিলেজগী ৱাখল্লোন পুথোকখি, মসিগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী মীওইশিং অমসুং লৌমীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি। মহাক্না কম্ম্যুনিতি সিদ বেঙ্ক অমসুং ওপুর্চুনিতি ক্রোপশিংগুম্বা ৱাখল্লোনশিংবু শৌগৎখি।
মরুপশিং,
দা. স্বামীনাথন্না থাজৈ মদুদি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং ন্যুত্রিসনগী শিংনবশিং অসিগী সোলুসন অসি ঐখোয়না কাউথোকপীখ্রবা মহৈ-মরোংশিং অসিদা লৈ। মহাক্কী মীৎয়েং অসি ঈচাও থেংনবা ঙম্বা অমসুং থুম থেংনবা ঙম্বদা য়ুম্ফম ওইখি। মহাক্না মেল্তস-শ্রীঅন্নাগী মতাংদা থবক তৌরম্মি, মতম অদুদা মেল্তসকী মতাংদা কনা অমত্তনা করিগুম্বা অমত্তা খল্লমদে। দা. স্বামীনাথননা মেংগ্রোভকী জীনেতিক ক্বালিতী অসি চেংদা ত্রান্সফর তৌগদবনি হায়না স্বামীনাথন্না চহি কয়াগী মমাংদা হায়খি। মসিনা মহৈ-মরোংশিংবু ক্লাইমেৎ ফ্রেন্দলী ওইহল্লগনি। ঙসিদি, ঐখোয়না ক্লাইমেৎ এদাপ্তেসনগী মতাংদা ৱারী শানরকপা মতমদা, মহাক্না কয়া য়াম্না মীৎয়েং শান্না ৱাখল খল্লম্বগে হায়বদু ঐখোয়না খঙলে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, বাইওদাইবর্সিতী অসি মালেম শীনবা থুংনা খন্ন-নৈনরি, সরকারশিংনা মসিবু ঙাক-শেন্নবা খোংথাং কয়া লৌখৎলি। অদুবু দা. স্বামীনাথন্না খোংথাং অমগা হেন্না চংশিন্দুনা অমসুং বাইওহেপ্পিনেসকী ৱাখল্লোন পীখি। ঙসি ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসিবু মফম অসিদা পালন তৌরি। দা. স্বামীনাথন্না হায়রম্মি মদুদি বাইওদাইবর্সিতীগী পাৱরগা লোইননা ঐখোয়না লোকেল মীয়ামগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি। লোকেল রিসোর্সশিং শীজিন্নদুনা ঐখোয়না মীয়ামগী পুন্সি মহিংগী অনৌবা পাম্বৈশিং শেম্বা ঙমগনি। অমসুং মহাক্কী মওং মতৌগুম্না, মহাক্না মহাক্কী ৱাখল্লোনশিংবু তুংগী মীরোলদা পুরকপদা এক্সপর্ত অমা ওইখি। মহাক্কী রিসর্চ ফাউন্দেসনগী খুত্থাংদা, মহাক্না লৌমীশিংদা অনৌবা দিস্কোভরীশিংগী কান্নবশিং পুরক্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিং, ঐখোয়গী ঙামী ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী, মখোয় পুম্নমক্না মহাক্কী হোৎনবশিং অদুদগী কান্নবা ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐহাক্না প্রোফেসর স্বামীনাথন, M.Sc. S.S.কী দি স্বামীনাথন এৱার্দ ফোর ফুদ এন্দ পিস লোঞ্চ তৌবদা নুংঙাইবা পোকই। ইন্তর্নেস্নেল এৱার্দশিং অসি ফুদ সেক্যুরিতীগী মায়কৈদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লিবা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মীওইশিংদা পীগনি। চিঞ্জাক অমসুং শান্তি, চিঞ্জাক অমসুং শান্তিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি ফিলোসোফিকেল ওইবগা লোয়ননা মসি প্রাক্টিকেল ওইবসু ওই। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, উপনিষদশিংদা হায়রি: অন্নম না নিন্দ্যত, তাদ ভ্রাতম। প্রানা নত্ত্রগা চিঞ্জাক। হকচাং অসি চিঞ্জাক্কী মখোলনি। হকচাং অসি পুন্সিগী মপাঙ্গলদা য়ুম্ফম ওই। হায়বদি, ঐখোয়না চিঞ্জাক, মহৈ-মরোংবু নাথৈবা তৌরোইদবনি। প্রানা, নৎত্রগা পুন্সি অসি চিঞ্জাক্নি।
মরম অসিনা মরুপশিং,
করিগুম্বা চিঞ্জাক্কী অৱাবা লৈরবদি, পুন্সিগী অৱাবা লৈগনি। অমসুং মীওই লিশিং অমসুং মিলিয়ন কয়াগী পুন্সিগী অৱাবা হেনগৎলকপা মতমদা, মালেমগী অৱাবা অসিসু মহৌশা ওইগনি। মরম অদুনা এম.এস. স্বামীনাথন এৱার্দ ফোর ফুদ এন্দ পিস অসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না ইহান হানবা ওইনা এৱার্দ অসি ফংলবা নাইজেরিয়াগী তেলেন্ত লৈরবা সাইন্তিস্ত, প্রোফেসর এদেনলেবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারতকী লৌউ-শিংউগী লমদা ঙসি ওইরক্লিবা ফীভম অসি উরদুনা, দা. স্বামীনাথন্না চাউথোকচবা পোক্কনি। ঙসিদি ভারতনা শঙ্গোম, হৱায় অমসুং জুত পুথোকপদা মকোক্তা লৈরে। ঙসিদি ভারত অসি চেং, গেহু, লশিং, মহৈ-মরোং অমসুং মনা-মশিং পুথোকপদা অনিশুবদা লৈরে। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ঙা পুথোকপা লৈবাক ওইরে। হৌখিবা চহিদা ভারতনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী ৱাংবা চিঞ্জাক পুথোকখ্রে। ঐখোয়না ওইল সিদকী রেকোর্দসু শেমগৎলি। নুং হৱায়, হঙ্গাম, লৈবাক হৱায়ম, পুম্নমক্কী পোত্থোক পুথোকপা অসি রেকোর্দ লেভেলদা হেনগৎলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গীদমক্তদি, ঐখোয়গী লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি খ্বাইদগী মরুওই। ভারতনা ঐখোয়গী লৌমীশিং, শা-ষন য়োক্লিবশিং অমসুং ঙামীশিংগী কান্নবশিংদা কৈদৌঙৈদসু য়াশিন্নবা তৌরোই। অমসুং ঐহাক্না ইশামক্না অচৌবা মমল অমা শেল পীগদৌরি হায়বসি ঐহাক্না খঙই, অদুবু ঐহাক মসিদা শেম-শারি। ঙসি, ভারত অসি ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগীদমক, ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী ঙামীশিংগীদমক, ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী শা-ষন য়োক্লিবশিংগীদমক শেম-শারি। ঐখোয়না অসিগুম্বা পান্দমশিং অসিদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি - লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা, লৌউ-শিংউদা চাদিং হন্থহনবা, শেন্থোক্কী অনৌবা সোর্সশিং শেম্বা।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংগী মপাঙ্গল অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী য়ুম্ফমনি হায়না লৌই। মরম অদুনা, হৌখিবা চহিশিংদা পায়খৎখিবা পোলিসীশিংদা মতেং পীনবতা নত্তনা লৌমীশিংদা থাজবা হেনগৎহন্নবা হোৎনখি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী হকথেংননা তেংবাংবনা অপীকপা লৌমীশিংদা থাজবা পীরক্লি। পি.এম. ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমনা লৌমীশিংদা খুদোংথীবশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমহল্লি। পি.এম. এগ্রিকলচর ইরিগেসন স্কিমগী খুত্থাংদা ইরিগেসনগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং কোকহল্লে। FPO 10,000 শেম্বনা অপীকপা লৌমীশিংগী ওর্গানাইজেসন পৱার হেনগৎহনখ্রে, কোওপরেতিবশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা অনৌবা ইনোৎ পীখ্রে। ই-নামগী খুত্থাংদা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবা য়াম্না লাইনা ফংলে। পি.এম. কিসান সাম্পদা য়োজনা অসিনা অনৌবা ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং অমসুং স্তোরেজগী কেম্পেনদা পুক্নিং থৌগৎলি। হন্দক্তা পি.এম. ধন ধন্যা য়োজনাসু অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মখাদা, লৌউ-শিংউদা শোত্থরবা জিলা 100 খনগৎখ্রে। মফম অসিদা খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা, লৌমীশিংদা শেলগী তেংবাং পীরদুনা, লৌউ-শিংউগী লমদা অনৌবা থাজবা অমা শেমগৎলি।
মরুপশিং,
21শুবা চহিচাগী ভারত অসি চাউখৎনবা কন্না হোৎনরি। অমসুং মসিগী পান্দম অসি কাংলুপ খুদিংমক্কী অমসুং শিনফম খুদিংমক্কী কন্ত্রিব্যুসনগা লোয়ননা ফংবা ঙমগনি। দা. স্বামীনাথদগী ইথিল লৌদুনা হৌজিক লৈবাক অসিগী সাইন্তিস্তশিংনা অমুক হন্না পুৱারী শেম্নবগী খুদোংচাবা ফংলে। মমাংগী মীরোনগী সাইন্তিস্তশিংনা চিঞ্জাক্কী সেক্যুরিতী লৈহনখি। হৌজিক্তি ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতীদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই। মীওইবগী হকশেল ফগৎহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না বাইও-ফোর্তিফাইদ অমসুং ন্যুত্রিসন-রিচ ওইবা মহৈ-মরোংশিং পাক-শন্না থাবগী মথৌ তাই। ঐখোয়না কেমিকেলশিং শীজিন্নবা হন্থহন্নবা অমসুং নেচরেল ফার্মিংবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক হেন্না শেম-শারি।
মরুপশিং,
ক্লাইমেৎ চেঞ্জগা মরী লৈনবা শিংনবশিং অসি নহাক্না ফজনা খঙই। ঐখোয়না ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত ওইবা মহৈ-মরোংশিংগী মখল কয়া অমা হেন্না পুথোকপা মথৌ তাই। ঐখোয়না অৱা-অনা থেংনবদা ঙাকথোকপা ঙম্বা, অইং অশাদা ঙাকথোকপা ঙম্বা অমসুং ঈশিং-ঈচাউদা চুনবা ঙম্বা মহৈ-মরোংশিংদা মীৎয়েং থমগদবনি। করম্না মহৈ-মরোংশিং অসি হোংদোক্কদগে অমসুং করম্বা লৈহাওদা করম্বা মহৈ-মরোং অসি চুনগনি হায়বগী মতাংদা অহেনবা রিসর্চ তৌগদবনি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না মমল হোংবা লৈহাওগী তেস্তিংগী খুৎলাইশিং অমসুং ন্যুত্রিএন্ত মেনেজমেন্তকী পাম্বৈশিংসু পুথোকপা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না সোলর-পাৱর মাইক্রো-ইরিগেসনগী মায়কৈদা হেন্না হোৎনগদবনি। ঐখোয়না দ্রিপ সিস্তেম অমসুং প্রিসিজন ইরিগেসনবু হেন্না মপুং ফানা অমসুং ইফেক্তিব ওইহনগদবনি। ঐখোয়না সেতিলাইত দেতা, এ.আই. অমসুং মেছিন লর্নিং পুনশিনবা ঙমগদ্রা? ঐখোয়না মহৈ-মরোংশিংগী পোত্থোক মাংজৌননা তাকপা ঙম্বা সিস্তেম অমা শেম্বা ঙমগদ্রা, পাম্বীশিংবু য়েংশিনবা ঙমগদ্রা, অমসুং মহৈ-মরোং থাবদা লমজিংগদ্রা? অসিগুম্বা রিএল-তাইম দিসিজন সপোর্ত সিস্তেম অসি দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা ফংহনবা ঙমগদ্রা? অদোম্না এগ্রি-তেক স্তার্তঅপ পুম্নমকপু মখা তানা লমজিংগদবনি। ঙসিদি লৌউ-শিংউগী প্রোব্লেমশিংগী সোলুসন পুথোকপদা ইন্নোবেতিব ওইবা নহা কয়া অমা য়াওরি। করিগুম্বা অদোম এক্সপিরিয়েন্স লৈবা মীওইশিংনা মখোয়বু লমজিংলবদি, মখোয়না পুথোক্লিবা পোৎত্থোকশিং অসি হেন্না ইফেক্তিব ওইগনি অমসুং য়ুজর-ফ্রেন্দলী ওইগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৌমীশিং অমসুং লৌমীশিংগী খুন্নাইদা চৎনবীগী ওইবা লৌশিং য়াম্না লৈ। ভারতকী ত্রেদিস্নেল এগ্রিকলচরেল প্রেক্তিসশিং অমসুং মোদর্ন সাইন্স পুনশিন্নদুনা হোলিস্তিক নোলেজ বেজ অমা শেমগৎপা ঙমগনি। ঙসিদি মহৈ-মরোংশিং মখল-মখা শন্দোকপা অসিসু লৈবাক অসিগী মরুওইবা অমনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিংদা মসিগী মরুওইবা অদু তাকপীগদবনি। ঐখোয়না মসিগী কান্নবশিং অদু শন্দোক্না তাক্কদবনি, অমসুং মসি তৌদবা তারবদি মদুগী মাংজবশিং অদুসু মখোয়দা তাক্কদবনি। অমসুং মসিগীদমক্তা, অদোম্না হেন্না ফবা মওংদা থবক তৌবা য়াই।
মরুপশিং,
মমাং চহিগী ওগস্ত 11দা ঐহাক পুসা কেম্পসতা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না লেবতগী লৌউ-শিংউগী তেক্নোলোজীবু লমদমসিদা য়ৌহন্নবা হোৎনরিবা অসি হেনগৎহনগদবনি। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি 'বিকাসিত কৃশি সঙ্কলপ অভিয়ান' অসি মে-জুন থাদা পাংথোকখি। অহানবা ওইনা, সাইন্তিস্তকী তীম 2200 রোম্না লৈবাক অসিগী জিলা 700 হেনবদা শরুক য়াখি, প্রোগ্রাম লিশিং 60 হেন্না পাংথোকখি, মসি খক্তমক নত্তে, ঐখোয়না লৌমী করোর 1.25 রোমগা হকথেংননা ৱারী শানখি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা লৌমী কয়াদা য়ৌশিহন্নবা হোৎনরিবা অসি য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি।
মরুপশিং,
দা. এম. এস. স্বামীনাথন্না ঐখোয়দা তাকপীখি মদুদি লৌউ-শিংউ হায়বা অসি মহৈ-মরোংশিং খক্তমক নত্তে, লৌউ-শিংউবদা মীওইবগী পুন্সি য়াওরি। ফার্মগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংমক্কী ইকাই খুম্নবা, খুন্নাই খুদিংমক্কী চাউখৎপা অমসুং মহৌশাগী ঙাক-শেনবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী লৌউ-শিংউগী পোলিসীগী মপাঙ্গলনি। ঐখোয়না সাইন্স অমসুং খুন্নাইবু লংলা অমদা শম্নহনগদবনি, অপীকপা লৌমীশিংগী কান্নবশিংবু খ্বাইদগী মরুওইনা থমগদবনি, অমসুং লমদম অসিদা থবক তৌরিবা নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। ঐখোয়না মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনসি, দা স্বামীনাথনগী ইথিল অসি ঐখোয় পুম্নমক্তা লৈ। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থৌরম অসিগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।