প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফিলিপ্পিন্সকী রাষ্ট্রপতি ফর্দিনান্দ আর. মার্কোস জুনিয়রগা উনবদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
05 AUG 2025 3:45PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা,
অদোম অমসুং অদোমগী মীহুৎ কাংবু ভারত্ত তরাম্না ওকচরি। ঙসি অসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরীগী পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঐখোয়না ভারত-ফিলিপ্পিন্সগী মরীশিং ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপকী থাক্ত পুখৎলে। মসিনা ঐখোয়গী মরীদা অনৌবা খোঙজেল অমা পীরগনি। দিফেন্স অমসুং সেকুরিতিগী লমদা ঐখোয়গী মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। হৌখিবা চহি খর অসিদা হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয়গী মরীশিং ফগৎলক্লে। মসিদা ললোন-ইতিক, দিফেন্স, মেরিতাইম, হকশেল, সেকুরিতি, চীঞ্জাক, চাউখৎ-থৌরাং অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওরি। ঙসি ঐখোয়না মথং চহি মঙাগী থৌরাং অমা শেম্বদা ঐ হরাওই।
ইকায়খুম্নরবা,
জুলাই ২০২৭ ফাওবা, অসিয়ান্দা ফিলিপ্পিন্সনা ভারতকী কন্ত্রি কোওর্দিনেতর ওইগনি। ২০২৬ দা অদোম্না অসিয়ানগী চিয়ার লৌগনি। ফিলিপ্পিন্সকী লমজিং মখাদা, ভারত-অসিয়ানগী মরীশিং মখা তানা ফগৎহনগনি হায়বগী থাজবা ঐখোয়না থম্লি।
ইকায়খুম্নরবা,
ঐখোয়না হিরম খুদিংমক মমুৎ তানা কুপ্না খন্নরে। মরম অদুনা ঐনা অমুক হঞ্জিনবা পামদ্রে অমসুং মসি অমুক হঞ্জিনবা দরকার ওইদ্রে অমসুং অদোমগী হৌদোকপগী ৱারোল অদুনা হায়রিবা হিরমশিং অসি মাঙলোমদা পুখৎপদা ঐখোয়দা য়াম্না কান্নবা পীগনি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's opening remarks during meeting with President of the Philippines
05 AUG 2025 3:45PM by PIB Delhi
Excellency,
I extend a warm welcome to you and your delegation to India. Today marks a historic day for our bilateral relations. We are elevating the India-Philippines relationship to the level of a Strategic Partnership. This will bring new momentum and depth to our ties and further strengthen our cooperation in the areas of defence and security. Over the past few years, our relations have seen progress across all domains including trade, defence, maritime cooperation, healthcare, security, food security, development partnership, and people-to-people ties. It is indeed a matter of great satisfaction that today we are establishing a Plan of Action for the next five years.
Excellency,
Until July 2027, the Philippines is serving as India’s Country Coordinator in ASEAN. In 2026, you will also assume the Chair of ASEAN. We are confident that under the leadership of the Philippines, India-ASEAN relations will be further strengthened.
Excellency,
While we were seated together just now, we had detailed discussions on almost all key topics. Therefore, I do not wish to repeat or reiterate them unnecessarily. I would also like to request you for your opening remarks, which will be helpful for us in taking these matters forward.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's address. The original address was delivered in Hindi.